Sermons

[1-4] < Римљанима 1:17-18 > Праведник живи по вери< Римљанима 1:17-18 >

“Јер се у Њему јавља правда Божија из вере у веру, као што је написано: Праведник ће од вере жив бити. Јер се открива гнев Божји с неба на сваку безбожност и неправду људи који држе истину у неправди.” Ми морамо живети по вери


Записано је, “Праведник ће од вере жив бити.” Живимо ли по вери или не? Једини начин на који праведни живе је кроз веру. Вера допушта праведни живот. Ми можемо да живимо и побринемо се о свему када верујемо у Бога. Једино праведни живе по вери. Реч ‘само’ значи да нико осим праведних не може живети по вери. Онда, шта је са грешницима? Грешници не могу живети по вери. Да ли живите по вери сада? Ми морамо живети по вери. 

Пуно времена треба да би се научили истинитој вери Оно шта морамо да схватимо је да ми живимо када верујемо у Бога и умиремо када не верујемо у Бога. Ми морамо да схватимо да је живот по вери судбина праведних.

Птице имају крила, али ако их не користе, биће ухваћене и убијене од стране звери које тумарају земљом. Стога, праведни су одређени да живе по вери. Бог је одредио да праведни живе по вери. Ако не живе по вери, њихове ће душе умрети.

Живот хришћана и пут истине почиње са вером. Како су праведни способни да се прилагоде у друштву након што се изнова роде водом и Духом? Ми морамо да знамо да је једини пут за нас да живимо по вери.

Да ли разумете? то је живот за праведне. Без вере, ми умиремо и немамо силе да изиђемо на крај са невољама. Ако особа, не живи по вери и не примењује веру, пролази кроз невоље, и затим ће на крају умрети. Када неко има веру у Бога и исповеди се, “Господе, ја верујем у Тебе,” тада он може живети, иако је особа он/она несавршена и слаба. Он/она могу живети ради своје вере у Бога. Бог помаже особи и делује онолико колико он/она верују у Њега.Када осетимо ограниченост, ми долазимо да се учимо вери


Желео бих да размислите да ли живите по вери или не. Неке особе не живе по вери након што су он/она рођени изнова. Он/она живе у почетку зависно од ситуације, стога он/она нису научили како да живе по вери. Зашто? Зато што неки могу живети на овој земљи стварајући новац са својим сопственим рукама и ногама, па је непотребно да користе веру у Бога. Али ми добијамо осећај ограничености када се запитамо да ли можемо живети само од нашег физичког рада и настојања. Ми осећамо да не можемо живети. Онда како требамо да живимо? Морамо узети веру. Никада нећемо истински живети док не узмемо веру и не верујемо у Бога. 

Ми морамо живети по вери иако кроз мале ствари, говорећи, “Господе! Ја верујем у Тебе, Молим помози ми.” Када верујемо у Бога на тривијални начин, говорећи, “Господе! Ја верујем у тебе, Ја верујем да ћеш ми помоћи, Ја верујем у Тебе,” ми показујемо да можемо живети по вери, чак и када је то у малим стварима.

Ми можемо искусити да добијамо јачину и да очекујемо да ствари буду ваљане само када верујемо. Међутим, ако не верујемо у Бога, не схватамо да Бог и то допушта, па тако губимо јер није било искуство по вери. Ми не можемо решити проблем, мада се то може лако решити по вери. Живети по вери свакако је добро, стога морамо научити како да живимо по вери.

Људи у Старом Завету живели су по вери и они су такође меродавни за људе у Новом Завету ради спасења по вери. Како ми имамо поуздања у наше спасење? Да ли постајемо праведници верујући у оно што је Исус Христ учинио? Да, постајемо. Бог нам помаже када живимо по вери у Њега. У почетку, само верујемо у Бога и молимо штогод, а затим и Бог нам помаже. Бог нам даје друге ствари, управо је такво спасење које нам Он даје. Вера је расположива у свим областима наших живота. То је живот. Живот праведника је вера. Вера је живот. То је исто као крв из тела. Када особа која је рођена изнова нема веру, његов/њен дух умире баш као што људи умиру када тело његово/њено остане без крви. Ми треба да верујемо у Бога и исповедимо, “Боже, ја верујем у Тебе. Ја верујем да ми Ти помажеш и решаваш проблем.”

То је вера која тражи Царство Божије најпре, пре него што тражимо шта нам треба и верујемо да ће Бог сигурно одговорити на нашу молитву. Ми морамо живети по вери. Праведни не могу друго осим да живе по вери. Шта је од тела исцрпеће се једног дана животом на земљи. И ми ћемо једног дана бити као и многи у опасној или неминовној ситуацији. У то време, нај важнија ствар која ће нам требати јесте вера у Бога; вера да нас је Бог спасао, помогао нам, и да је Он добар.

Штавише, нама је такође потребна вера да нам је Бог дао молитву какву треба, каква је Богу угодна. Вера нас води да живимо у Његовој милости када је оно што је од тела исцрпљено. Вера у Бога постаје мотивациона сила за нас да испунимо оно за шта се надамо пред Богом.Морамо бити верни и у малим стварима


Како треба да живимо? Треба овако да се молимо. “Боже ја верујем у Тебе. Ја оскудевам за то и то, стога ми помози Господе.” Ја не говорим о нашој изворној слабости. Дај да живимо по вери, речима, “Мени треба то и оно за мој свакодневни живот. Молим помози ми, Господе. Верујем да ћеш Ти то учинити за мене.” Особа која живи по вери мора да тражи Бога, почевши од малих ствари. На пример, “Господе, ја немам пасту за зубе. Молим дај ми пасту за зубе. Ја верујем у Тебе.” Стога, ми долазимо до искуства да Бог одговара када верујемо у Њега и тражимо Га.

По чему грешници живе? Грешници живе по њиховој сопственој сили, али праведни живе по вери. Ми можемо увести веру у своје животе када сазнамо да праведни живе по вери. Да ли видите ово? “Праведни ће живети по вери.” Оно што праведнима највише треба јесте вера, али ми се машимо вере само када нам се истроше ресори. 

Ми се машимо вере када су наше силе и ресори искоришћени. Међутим, ми морамо да знамо да живот по вери јесте истина и то је Божија заповест, заснована на Његовом обећању, које нам је сасвим извесно потребно у нашим животима. Живети по вери. Веровати у Бога и тражити. Онда можемо примити и стећи шта нам треба. Ми морамо научити како да живимо по вери у малим стварима, и онда можемо у великим имати јаку веру. 

Давид је убио Голијата са пет облутака помоћу вере. Он је убио Голијата са вером да је Бог са њим, мислећи, ‘Боже, ја верујем у Тебе. Твоја воља је да га убијем.’ И викнуо је на Голијата, “Ти идеш на ме с мачем и с копљем и са штитом; а ја идем на те у име Господа над војскама” (1 Самуелова 17:45). По вери се Авраам, када је био позван, покорио и отишао ван места које је добио у наследство; и када је отишао, није знао где стигао.

Праведни ће живети по вери. Много је сличних израза попут ‘живети по вери’ у четири еванђеља. Свеједно, колико људи зна да је живети по вери живот праведних, живот хришћана? Ја нисам рекао да ми треба да одустанемо од свих наших физичких снага и особина које нам припадају. Ја вам само предлажем да одбаците вашу зависност да мислите на нешто земаљско да би живели по вери. Онда, верујте у шта? Бога. Божије дело када верујемо у Њега и тражимо шта нам треба. Верујемо да Он одговара на наше молитве и верујемо у црквеног вођу. Придружити се цркви и служити Господа. Да ли верујете? Ми треба да живимо по вери јер смо само индивидуе.

Ми морамо да одустанемо од наше зависти у нашим срцима. Ми морамо да верујемо у Бога, тражимо и прибавимо кроз веру, без обзира колико неки задатак можда изгледао безначајан. Ми морамо живети по вери и искусити то. Затим, ми можемо да владамо са Господом и да не будемо исмевани од људи из света. Бог је рекао да је Он “Поставио си преда мном трпезу на видику непријатељима мојим” (Псалам 23:5). Ваљана надокнада је благослов пред Богом. То није живот сагласан развојној ситуацији, већ вери.

Да ли сте икада живели по вери? Безбројни људи никада нису живели по вери, већ су то људи који имају искуство Божијег дела када се моле. Ми морамо непрекидно бити са тим искуством, не само једном. Изнова и изнова. То је начин на који ће праведни живети. Ми не смемо да рачунамо на световне ствари овог света, већ да верујемо у Бога. То је живот праведних. Ми морамо живети тако. Само вером можемо живети и добити све благослове од Бога.Најпотребнија нам је вера пред Богом 


Имати веру изгледа веома тешко, али у бити, то је лако. Ништа не треба осим вере у Бога. Ми само треба да имамо веру у Бога. Људи мисле да је то тешко веровати у Бога, али то заиста није тешко. Ја зовем мог оца “Отац” и верујем да је мој отац јер он заиста и јесте мој отац. Он је мој постојећи отац не зависно од моје личне вере. Вера у Бога почиње од ове тачке. Ја верујем у Бога. Зашто? Јер Бог увек остаје праведан, љуби праведне и постаје Отац и Спаситељ праведника. Друго, ако ми верујемо у Њега, ми Га молимо за оно што треба, баш као што деца моле свог оца за своје потребе. Напокон, Бог Отац чује и одговара на оно што тражимо. Вера у Бога се заснива на томе и почиње од таквог једноставног поуздања.

Ми треба да живимо по вери јер је Бог Алфа и Омега, приви и последњи. Сви наши животи су повезани са вером. Ми смо спашени вером и збринути са Његове стране кроз веру. То је вера која нам допушта да кажемо, “Господе, ја верујем у Тебе. Чувај ме и молим те постарај се за мене.” Шта ћемо чинити када смо слаби и заплашени због Сатаниних претњи? Ми треба да верујемо у Бога, говорећи, “Господе, ја верујем у тебе.” Ми можда не мислимо тачно и за резултат, могуће да смо ухваћени и поражени од Сатане. У том случају, пошто се молимо и верујемо у Бога, говоримо, “Господе, молим сачувај ме. Ја Ти верујем свакако ме чувај,” и пошто је Бог наш Отац, Он нас чува. Бог брине о нама на неки начин, чак и ако ми принесемо неприкладне молитве, јер Он добро зна нас. Најважнија ствар је вера. То је веома једноставно. Управо узмите веру вашег Бога, и онда ће вас он водити из вере у веру. То је некорисно ако не верујемо, иако Бог постоји. Ми ћемо живети по вери ако верујемо у Бога.Из вере у веру


У посланици Римљанима 1:17 стоји, “Јер се у Њему јавља правда Божија из вере у веру.” Када узимамо нашу веру изнова и изнова, ми постајемо народ од вере. Ја желим да схватите ово. Бог неће постојати за нас ако не верујемо у Бога, чак и ако Он заиста постоји. Ви сте обогатили веру помоћу вере када сте постојано веровали да је Бог жив и да нас је спасао. 

Када сте постали особа вере, све ствари Божије постале су ваше помоћу вере. Оно шта Библија каже у Римљанима 1:17 је да почетак и крај вере јесте вера “Јер се у Њему јавља правда Божија из вере у веру.” Стога, ми можемо бити спашени и бити људи од вере такође ако верујемо да нас је Бог спасао. Ми не можемо бити деца вере ако не верујемо. Бог одговара када ми стварно тражимо оно што нам треба у нашим животима док верујемо у Њега.

Оно што је апостол Павле говорио о томе у Римљанима 1:17 јесте веома значајно, иако су пасуси кратки. Да ли сада схватате како праведни живе? “Праведни ће живети по вери.” Вера је извесно суштина за праведне, не за грешнике.

Прва ствар која треба грешницима јесте вера да је Исус њихов Спаситељ. Међутим, ми, рођени изнова хришћани, можемо имати веру у нашим животима. Да ли нам требају тек једна или две ствари у животу? Не. Постоји много ствари које треба урадити било да су озбиљне или тривијалне. Праведни ће живети по вери у свим пословима. Да ли разумете ово? Ми морамо живети по вери. Ми смо спашени вером и чувамо се од опасности вером. Када се молимо по вери, Бог одговара. Ми треба да живимо по вери и молимо иако смо слаби. У сваком случају, и за венчавање и за проповед еванђеља, нама треба вера. Када проповедамо еванђеље некоме, вера чини да се молимо овако. “Боже, ја верујем да си Ти спасао душе.” Ми чинимо све по вери.

Ми не можемо да проповедамо еванђеље без вере. Ми можемо да проповедамо једино вером. Људи су спашени када проповедамо еванђеље по вери. Да ли сте икада живели по вери, Људи живе без вере, не знају да морају да живе по вери, стога бацају се каменом када наиђу на невоље. Они трагају за вером само када искористе своју силу, онда на крају, њима увек нешто мањка. Они немају поуздања у веру и нерадо живе, како кажу, “Ја живим безвољно јер не могу умрети.”

Али праведни живе својим животом вере спонтано и позитивно; они верују, тражи и наћи ћеш. Бескорисно мишљење и невера постају присутни ако немамо вере. Онда, ми не можемо ићи са црквом. Како можемо ићи са Господом без вере? Има ли у телу нечега вредног вере? Ничега. Како можемо веровати? Ми не можемо имати вере ако не верујемо у Бога. Ми можемо да следимо цркву када живимо по вери и живот по вери долази од вере. Видите ли то? Да ли верујете у Бога? Онда тражите оно што вам је потребно. Верујте у Бога, и онда ће све ићи добро. Једини проблем је да не схватите да ми морамо живети по вери.


Захваљујем Богу који нас води да живимо остатак наших живота по вери.