Sermons

[2-1] Увод у посланицу Римљанима поглавље 2У овом свету, две групе, Јевреји и хришћани, верују у Бога и међу овим људима, постоје такође они који верују у Исуса и они који не верују. Бог се обазире на веру оних који не верују у Исуса као бескорисном. Међутим, највећи проблем хришћанских лица је да они верују у Исуса на неки начин али нису још избављени од својих грехова. Апостол Павле говори о овој теми у Римљанима поглавље 2 не само Јевреју и Грку већ такође и данашњим хришћанима.Јевреји лакомо осуђују друге


Апостол Павле замера обема, Јеврејима и хришћанима који имају исту врсту вере. У Римљанима 2:1, Павле, каже “О човече, ко год да си ти који судиш,” замера онима који су затровани са мишљењем о супериорности било Јевреја или хришћана. Чак и они који нису рођени изнова након што су поверовали у Бога знају шта је погрешно по закону савести у својим срцима. Због тога они говоре осталима да не краду. Међутим, они сами чине прељубу и не држе Господње речи, већ упућују остале на Божије заповести док у исто време исповедају да верују у Бога. Ови људи међу Јеврејима и хришћанима, јесу они који нису изнова рођени. 

Они који верују у Бога говоре осталима да не обожавају идоле или почине убиство, наглашавајући да они држе закон Божији. Стога, они обешчашћују Бога кршећи Његов закон. 

Људи који не знају Божију праведност, али верују у Исуса, такође кажу да је Исус Спаситељ. Али њихова вера није заснована на Божијој праведности, тако да су они у супротности истинској праведности Божијој која је већ упила све њихове грехе. Они сами не знају да су у супротности истинској вери у Бога. Ми можемо да видимо да многи људи називају себе хришћанима али одбацују еванђеље које садржи Божију праведност, без познавања Исусове љубави, или духовног обрезања. Они тврде да следе Божију вољу, али у ствари они нису прихватили Исуса и распињу Га на Крст са пуно хуле како је Исус идентификовао Себе као Сина Божијег.

Апостол Павле каже да спољашњи Јеврејин није Јеврејин, већ је један унутрашњи Јеврејин прави Јеврејин. Они тврде да су Божији народ и да су део Божије нације. Али како могу Јевреји да верују у Бога када су одбацили Исуса као свог Спаситеља?

Апостол Павле каже, “Него је оно Јеврејин који је изнутра и обрезање срца духом а не словима” (Римљанима 2:29). Они који верују у духовно обрезање јесу истински верници у Бога. Они су оправдани вером.

Од кога ће верници Божији бити признати и слављени? Они ће то бити од Бога. Павле каже, “Коме је хвала не од људи него од Бога” (Римљани 2:29). Ако верујемо у Божију праведност, ми ћемо стећи Његову похвалу и примићемо награду од Њега. Ако верујемо у Исуса по спољашности још увек имамо грех у свом срцу, ви нећете веровати заиста у Божију праведност; само ћете Му се подсмевати. Према томе, примили би сте осуду неверника.

Ко су они који игноришу Божију истину? Они су људи који следе људске речи озбиљније од Божијих речи. Они се организују по различитим религиозним сектама у хришћанству и противе се Богу. Они одбацују и стоје против праведности Божијег спасења својом уједињеном снагом. Можете ли претпоставити која врста казне ће доћи на ове људе? Казна за оне који се противе Богу


У стиховима 8 и 9 стоји, “А онима који се уз пркос супроте истини, а покоравају се неправди, немилост и гнев. Невоља и туга на сваку душу човека који чини зло, а најпре Јеврејина и Грка.”

Невоља и мучење ће доћи на сваку душу или људски род који чини зло. Овде, израз “мучење” значи казну која се прима у паклу. Они који чине зло, биће у невољи и пакленим мукама.

Која врста проклетства је за оне који одбацују да приме Бога? Бог излива страшну осуду на оне који одбацују Његову љубав. Зар очекујете од оних који се противе Божијој љубави, која долази од духовног обрезања, да живе спокојно у телу и уму? Неки људи ће сада разорити животе и након смрти ће заслужити Божији гнев. Они се противе Божијој праведности и не могу очувати истинску сатисфакцију у својим срцима. Они не знају да љубав долази од духовног обрезања; иако када оду у цркву исповедају да верују у Исуса, и даље испаштају ради не опроштених грехова.

Ви не можете знати ову тајну само зато што верујете у Исуса. Само они који верују у Божију праведност знају то. Обавештени од погрешних Божијих верника нећете схватити и веровати у еванђеље воде и Духа, које је Божија праведност. Тада ћете бити способни да се ослободите од клетве испаштања.

Ако неки човек каже да има греха у свом срцу чак и ако верује у Исуса, то значи да он верује на погрешан начин и да је требало да верује у истинско еванђеље даровано Божијом праведношћу. Није битно у којој деноминацији су људи који верују у Исуса, уколико они тврде да верују у Њега на неки начин, а и даље имају греха у својим срцима, они чине грех игноришући Божију праведност. Шта је исправан резултат вере у Бога? Ако истински верујете у Исуса као свог Спаситеља, ви ћете несумњиво бити без греха. Међутим, ако имате греха у сво срцу иако сте поверовали у Исуса, то значи да ви нисте потпуно схватили Божију праведност.


Господ који је спасао све грешнике од њихових грехова, већ је долазио у телу, спасао грешнике, и постао Спаситељ за све вернике. Онда, може ли нека особа која заиста верује у воду и Светог Духа имати грех? Особа неће имати грех ако он/она заиста верују у Божију праведност од тренутка када су он/она поверовали у Исуса. Али зато што он/она игноришу Божију праведност док верују у Исуса на неки начин тако да његово/њено срце има грех.

Стога, ви морате одустати од ваше тврдоглавости управо сада. “Ја сам веровао у Исуса погрешно! Тада на какав начин сам познавао Исуса и веровао? Ја сам дошао до схватања да је Крст најважнији у вери Исусовој, али Његово крштење је такође веома битно. Сада сам дошао до схватања да је Исус био распет на Крсту и да је примио пресуду од свештеника јер је Он преузео све грехе света кроз своје крштење.” Ви можете да схватите ову истине и да верујете у њу.

Они који остају тврдоглави и противе се Господу, примиће Божију казну у сагласности са овим. Резултат је биће, стављено у паклену ватру. Стога у Матеју 7:22 стоји, “Многи ће рећи мени у онај дан: Господе! Господе! Нисмо ли у име Твоје пророковали, и Твојим именом ђаволе изгонили, и Твојим именом чудеса многа творили?” Када Господ дође изнова, они који не верују у Божију праведност и имају грехе у својим срцима, док по спољашности лицемерно верују у Исуса, биће осуђени пред Богом. Они ће рећи Господу, “Нисам ли ја веровао у Тебе ваљано? Нисам ли ја истеривао демоне у Твоје име и говорио на језицима? Нисам ли ја Тебе служио Господе?”

Међутим, Господ ће рећи, “Идите од Мене, ви који чините безакоње (ово указује на оне који не верују у Божију праведност)! Како можете рећи да верујете у Мене када не верујете да сам Ја преузео све ваше грехе примивши крштење и умревши на Крсту? Лажљивци, ви ћете ући у вечито горући пламен. Твој грех је што си лажни пророк који води многе људе у пакао.” Они који не верују у Његову праведност и не одустају од своје тврдоглавости, примиће страшни Божији гнев. 


Најбољи пример ове врсте вере су Јевреји, они и даље остају тврдоглави пред Богом. До данашњих дана, они не верују у Божију праведност кроз Исуса Христа. Чак и међу протестантима, има пуно тврдоглавих хришћана који кажу да њихови дневни греси могу бити опроштени сваки пут када упућују молитве покајања. Ови људи би требало да одустану од своје тврдоглавости не веровања у Божију праведност да би избегли огорченост.

Да ли је Исус опростио онима који чине злочин према себи када год би се они покајали и свакодневно молили за Његов опроштај? Он то не би. Јован Крститељ, који је био последњи Високи Свештеник из Старог Завета и представник свег човечанства, крстио је Исуса 2000 година раније и Он је пролио крв на Крсту. Са тиме, Он је испунио праведност Божију и упио је све грехе човечанства од једном.

Где је Исус преузео наше грехе? Исус се натоварио са свим гресима човечанства одједном када је био крштен од Јована на Реци Јордану. Он је такође вечно спасао вернике од греха тиме што је отишао на Голготу ради свих грехова. Али сви хришћани-грешници и даље су тврдоглави и не верују у Божију праведност. Ако су њихова срца већ била очишћена од свих грехова са крвљу на Крсту, онда зашто се они моле за опроштај од својих грехова све док они не нестану? Они су постали тврдоглави. Исусова крв на Крсту је важна, али Исусово крштење примљено од Јована је такође тако важно да би људи требало да верују и да им греси буду опроштени одједанпут да би придобили Божију праведност.

Свако је тврдоглав Али пред Богом, ви ћете одустати од ваше тврдоглавости којом одбацујете Његову праведност. Они који верују у Бога треба да поштују и верују у Његове речи. Ја сам такође веома тврдоглава особа, али сам одустао од своје тврдоглавости пред Богом и постао праведан помоћу Његове милости.


Истинско покајање је када се одустаје од тврдоглавости и прима се опроштај грехова помоћу прихватања праведности Божије умом. Након што нам буде опроштено, ми треба да изменимо наше погреше путеве и спознамо своје пропусте, настојећи да живимо боље духовне животе пред Богом. Последње је покајање у стварном животу изнова-рођених светих.

Они који верују у Исуса, а још не знају Божију праведност, биће уништени. Ови људи би требало да одустану од свог тврдоглавог пута, покају се, и верују у крштење и Крст Исусов ради отпуштања њихових грехова (Дела 3:19). Господ нам даје заповести да би примили опроштај ид грехова од једном путем вере у Његову праведност. Ми треба да слушамо Бога и слушамо Његове речи да би могли бити савршено праведни људи и да би нам било опроштено од свих наших грехова од једном путем вере у истину да је Исус окајао све наше грехе кроз Своје крштење и распеће. Када особа верује у Божију праведност, њему/њој ће бити опроштено од свих грехова и примиће Светог Духа на дар. Сви апостоли и ученици Исусови, веровали су у Божију праведност и примили су отпуштање грехова у исто време. Ви, такође, не треба да сте тврдоглави пред истином. Ви треба да сте тврдоглави у право време. Ако не разумете духовно обрезање, треба да научите о њему и верујете у то. Тако неће остати тврдоглавост. Треба да се покајете и верујете. 

Људи одбацују истину и ругају јој се без да су спознали истину духовног обрезања. “То је погрешно! Како нека особа може постати праведна када чини грехе свакодневно? Ви знате, Бог је управо верне у Исусу назвао праведнима иако су они и даље били грешни. То је Доктрина Оправдања. Ви се не зовете праведним јер заиста немате греха у свом срцу.” Међутим, ви треба да знате да је ово веома погрешно учење.


У Библији, Бог је рекао да нам кроз еванђеље духовног обрезања даје отпуштање грехова, “Ја сам исцрпео све ваше грехе. Ви сте сада без греха. Јер сам Ја преузео све ваше грехе, ти си праведник.” “Да ли верујеш у Моју праведност?” Ако верујеш у речи духовног обрезања, онда си ти један од Мојих људи и без греха си.” Бог говори о Свом потпуном ослобађању, али назови хришћани клеветају и исмевају изнова-рођене хришћане који верују у духовно обрезање. Они кажу, “Како нека особа може да постане праведна када он/она чине грехе непрекидно? Особу можете назвати ‘безгрешном’ само кроз Доктрину о Оправдању. Како можемо да мислимо да је особа заиста без греха? Особа не може друго осим да греши сваки дан.” Они клеветају попут овог и остају тврдоглави јер не верују у праведност Божију.

Али Бог даје вечне животе онима који су истрајни и добро чине. Они који траже славу, част, и бесмртност путем истрајности настављајући да раде добро, постаће деца Божија, али они који то не чине, примиће казну. Свако жели да постане дете Божије и живи вечним животом. Исус даје вечне животе онима који стварно желе да живе вечно и имају животе без греха. 

“Шта ја заиста желим Господе је да верујем у отпуштање греха кроз духовно обрезање тако да могу живети живот без да ме нешто постиди у мојој савести. Ја желим да постанем Твоје дете. Ја желим да верујем у Твоју праведност и учиним Тебе срећним. Ја жели да постанем безгрешан. Молим спаси ме од свих мојих грехова” За оне који траже Божију праведност и желе да им се опросте сви њихови греси, Бог слуша све њихове жеље и опрашта све њихове грехе дајући им еванђеље Божије праведности. Онима који желе да живе вечно, Бог даје вечни живот.Шта је то духовно обрезање?


Ово значи отпуштање грехова, извршеним кроз Исусово крштење и Његову крв на Крсту. Крв Јагњетова је свештеничка пресуда и Исусово крштење од Јована значи да су греси са света били пренети на Исуса. Чак и данас, хришћанство не може да игнорише Стари Завет јер онда, се не може веровати у Нови Завет. У Писму, можемо наћи да је духовно обрезање и крв јагњетова на Пасхи, ритуал веома блиске повезаности. 

У 1 Јовану 5:6, је речено да Исус долази “не само водом, већ путем воде и крви.” Исус није дошао само водом или крвљу, већ кроз оба. Ви треба да верујете у духовно обрезање садржано у речима воде, и крви, и у Дух да би били ослобођени од свих ваших грехова.

Читајући Излазак поглавље 12, поставио сам питање у вези духовног обрезања. На шта се у поглављу Изласка 12 мислило? Ја сам пажљиво гледао унутар поглавља и све повезане пасусе у Библији, изнова и изнова. И ја сам дошао до схватања да су Израелци били у могућности да учествују у Слављењу Пасхе јер су примили обрезање и у Новом Завету, је речено да Исус није једноставно пролио крв на Крсту, већ да је крв пролио јер је Он био крштен од Јована.


Бог је изрекао Израелцима два прописа за законито Слављење Пасхе: да најпре приме обрезање и затим да једу месо од Пасхалног јагњета. Ово је било духовно обрезање из Старог Завета! У Новом Завету, речено је да су наши греси пренети на Исуса путем Јовановог крштења и да је Он пролио крв на Крсту. Ја сам пронашао да је прихватање ове чињенице у ствари примање духовног обрезања. Исус Христос је био крштен од Јована на Јордану; тако је Он понео грехе света и зато је Он требало да умре на Крсту како би примио пресуду уместо нас.

Ви можете да искусите спасење од свих грехова прихватањем ове истине у ваше срце. Да би особа примила спасење од свих грехова, он/она треба да верују у Божију праведност, која нам може дати духовно обрезање. Људима је потребно да схвате ову истину. Ви читаоци треба да осетите истину да је духовно обрезање из Старог Завета и крштење Исусово у Новом Завету паран облик што се тиче отпуштања грехова. Исус није примио пресуду зато што је Он згрешио, већ је Он умро на Крсту ради човечанства ради којег је Он био крштен да понесе грехе са света на Своме телу. То је вера оних који су примили духовно обрезање.

Они који верују у Божију праведност кроз духовно обрезање немају греха јер они истински верују у Исуса. Ја жалим оне који верују у Исуса на неки начин, а да још нису примили духовно обрезање од Бога. Они треба да верују у истину да је Исус преузео све грехе света када је Њега крстио Јован. 

На несрећу, већина хришћана верује само у Крст а не у Исусово крштење. Стога, они немају веру у Божију праведност. Ми треба да знамо да морамо веровати у оно шта нам је Бог рекао у Писму. 


Ми треба да то да разлучимо без обзира да ли је наука или учење од теолога, и да верујемо само у Божије речи које ће нас водити до Његове праведности. Ово је тако јер речи без Његове праведности нису заиста Божије речи. Еванђеље без духовног обрезања није потпуно. Зато у Библији, Бог говори учестало о обрезању из Старог Завета и крштењу Исусовом из Новог Завета. Другим речима, то говори о обрезању и крви од Пасхалног јагњета у Старом Завету у паралели са Исусовим крштењем и Његовом крвљу из Новог Завета. Ми треба да верујемо у ову истину да би примили духовно обрезање. Међутим, ако не верујемо у ову истину, ми ћемо бити стављени ван Царства Небеског.

Да ли је Божја праведност испуњена само путем Његове крви на Крсту? То није тако. Божија праведност је била испуњена са Исусовим крштењем и Његовом крвљу на Крсту. Тако, ми примамо духовно обрезање у наша срца не само Његовом проливеном крвљу на Крсту, већ и крштењем које је он прихватио од Јована. Духовно обрезање је могуће за нас од времена када је Исус упио све наше грехе кроз Своје крштење и искупљење, Својом смрћу на Крсту.Обрезање значи одсећи


Исаија је пророковао да ће Месија, Исус Христ примити свештеничку пресуду за наше грехе рањавањем и озлеђивањем. Стога, ту је нешто што ми треба да знамо пре него кренемо даље. Зашто је Христ морао да буде распет на Крсту?

У Старом Завету, грешник је морао да положи своје руке на жртвено јагње да би пренео грехе и тада би убио јагње. Онда, свештеник би узео нешто од крви понуде за грех са својим прстом, премазао би рогове на олтару за жртву паљеницу, и просуо би остатак те крви у подножје олтара (3.Мојс. Левитима 4:27-30). Грешник из Старог Завета би дуги временски период окајавао своје грехе на овај начин. Онда није ли је Исус, који долази као Јагње Божије (Јован 1:29) да нас спасе од наших греха, требало да има руке положене на Својој глави као и у Старом Завету да би преузео све грехе човечанства?

Онда, када и како је Господ узео грехе са света? Није ли то приказано у Матеју 3:13-17, где Јован крштава Исуса на Јордану? То је као у Левитима и Старог Завета где се непрекидно говори грешнику “И нека метне руку своју на главу жртви паљеници” (Левитима 1:4, 3:8, 4:29) да би пренели грехе. Високи Свештеник у Старом Завету је морао да положи своје руке на главу јагњета и пренесе на њега све грехе Израиља (Левитима 16:21). Онда, он би узео нешто од те крви и премазао би је на рогове олтара жртве паљенице и просуо би остатак крви у подножје олтара. Они су примали ослобођење од грехова на овај начин.

На начин као овај, наше отпуштање грехова је постало могуће кроз Исусово крштење од Јована и Његове крви на Крсту. То је била Божија праведност и духовно обрезање које Бог жели да нам да у оквиру Библије. Стога, нама који верујемо у Божију праведност, греси су одсечени помоћу Исусовог крштења од Јована и Његове крви на Крсту. Када разумемо значење Исусовог крштења у Новом Завету и везу са обрезањем из Старог Завета, долазимо до вере у Божију праведност и истински примамо духовно обрезање у своје срце. Истинско духовно обрезање у Новом Завету


Хајде да погледамо Матеја 3:13-15. “ Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти. А Јован брањаше Му говорећи: Ти треба мене да крстиш, а Ти ли долазиш к мени? А Исус одговори и рече му: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави Га.”

Јован Крститељ је крстио Исуса на Јордану. Он је положио своје руке на Исусову главу и крстио га. (Крстити, ‘baptizo’ на грчком, значи умочити или потопити под воду.)

Да би Исус умро на Крсту ради наших грехова, Он је најпре морао да узме наше грехе кроз крштење. Тако, Он је најпре био крштен од Јована, тако што је потопљен под воду. Зашто је Он био крштен? Ради тога што се тек Његовим крштењем сва Божија праведност могла испунити. То је било праведно и долично, да Он узме људске грехе Својим крштењем и да Он постане наш Господ и Спаситељ. Било је сврсисходно да Исус умре на крсту натоварен свим нашим гресима преузетим кроз Његово крштење на Своје тело. 

Прва ствар коју је Исус икада учинио у Свом јавном животу била је да прими крштење. Крштење, ‘baptisma’ на грчком, указује на “опрати, зарити, пренети и спровести.” У Старом Завету, 10-ти дан седмог месеца био је Дан Искупљења за Израелце, и Арон је полагао своје руке на жртвеног јарца, да пренесе све грехе Израиља. Од два јарца, један би се понудио Богу и други је био као понуда пред Израиљем за искупљење (Левитима 16). У Новом Завету, Исус је примио све наше грехе будући крштен од Јована.

Следећег дана од Његовог крштења, Јован показује својим прстом на Њега и каже, “Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!” (Јован 1:29)


Ви морате да прихватите да духовно обрезање није могуће само вером у Његову крв.

Хајде да видимо почевши од 1 Јованове 5:4. “Јер сваки који је рођен од Бога побеђује свет; и вера је наша ова победа која победи свет. Ко је који свет побеђује осим оног који верује да је Исус Син Божји? Ово је Исус Христос што дође водом и крвљу и Духом, не само водом него водом и крвљу; и Дух је који сведочи, јер је Дух истина, Јер је троје што сведочи на небу: Отац, Реч, и Свети Дух; и ово је троје једно. И троје је што сведочи на земљи: дух, и вода, и крв; и троје је заједно. Кад примамо сведочанство човечије, сведочанство је Божије веће; јер је ово сведочанство Божије што сведочи за Сина свог. Који верује Сина Божијег има сведочанство у себи; који не верује Богу начинио Га је лажом, јер не верова сведочанству које сведочи Бог за Сина свог. И ово је сведочанство да нам је Бог дао живот вечни; и овај живот вечни у Сину је Његовом. Ко има Сина Божијег има живот; ко нема Сина Божијег нема живот.” (1 Јованова 5:4-12).

Шта je доказ за духовно обрезање? То је вера за обадва, и у Исусово крштење и Његову крв као наше спасење. Победа која је надвладала свет је вода и крв. “Ово је Исус Христос што дође водом и крвљу и Духом, не само водом него водом и крвљу; и Дух је који сведочи, јер је Дух истина, И троје је што сведочи на земљи: дух, и вода, и крв.” Ово сведочанство, које показује да је Бог наш Бог и наш Спаситељ, сведочи да Бог долази на земљи у људском телу, узима све наше грехе у Своје тело Својим крштењем, пролива крв на Крсту уместо нас, и тако нас ослобађа од свих наших грехова.


У Новом Завету, еванђеље духовног обрезања сачињавају вода и крв. У Новом Завету, вода је крштење Исусово примљено од Јована и крв значи Његову смрт на Крсту. Исусово крштење је дупликат обрезања из Старог Завета. Исусово крштење од Јована је доказ да су наши греси овим начином пренети на Њега. Они који верују у истину биће способни да стану пред Господа и кажу, “Боже, ти си мој Спаситељ. Ја верујем у Твоју праведност, стога, Ја немам греха. Ја сам твоје безгрешно дете и Ти си мој Бог.” Шта је основа у Писму да вам даје узвик поверења на овај начин? То је вера у Исусово крштење и Његову крв на Крсту, којом је сачињена Божија праведност. Прихватање Божије праведности за своју праведност не би било могуће само Христовом крвљу. То je начињено од обоје, Његовим крштењем и крвљу Његовом.

Хајде да погледамо на пасусе у вези неопходности Исусовог крштења у нашем спасењу. 1 Петрова 3:21 је доказ ове истине. “За спомен тога и нас сад спасава крштење, али не прање телесне нечистоте, него обећање добре савести Богу васкрсењем Исуса Христа.”

Апостол Петар је управо говорио о несумњивом показатељу нашег спасења. Исусово крштење је обрезање у Старом Завету. Да ли разумете? Како што су Израелци одсецали кожицу при обрезању у Старом Завету, у Новом Завету, Исус је био крштен од Јована и узео је све грехе света, оспособљавајући нас да примимо духовно обрезање. Крштење и крв на Крсту чине Божију праведност. Духовно обрезање и крштење значе исту ствар. Ви треба да схватите да Исусово крштење подразумева духовно обрезање за све нас.


“За спомен тога и нас сад спасава крштење.” Како ћемо примити Божију праведност? Вером да је Исус био крштен и да је умро на Крсту ради наших грехова. Матеј 3:15 тврди, “Јер тако нам треба испунити сваку правду.” Зато што су сви људски греси прешли на Исусову главу, греси грешника су потпуно упијени. Сваки грешник постаје праведник вером у Исусово крштење и Његову крв. Исус Христ је пролио крв за осуду на Крсту након што је понео све грехе са света; сви греси човечанства су окајани на овај начин. Веровати да је Исус преузео грехе света Својим крштењем и примањем свештеничке пресуде ради нас, јесте имати веру у истину која ће донети Божију праведност верницима. Верујте у ову истину.

У Јовану 1:29 стоји, “Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!” Исус је Божији Син и наш Створитељ, Он је испунио Своје обећање за обрезање, преузимајући грехе свих грешника. То је истинска вера која доноси у наша срца духовно обрезање, које је Божија праведност. Исус је наша истинска праведност. Ми морамо да захвалимо Исусу. Ми морамо да Му захвалимо ради Његовог крштења и крви који нам омогућују да примимо духовно обрезање.

1 Петрова 3:21 наставља, “Не прање телесне нечистоте, него обећање добре савести Богу.” Особа прљава по телу није опрана само стога што он/она верују у Исуса као његовог/њеног Спаситеља. Ви можете да примите искупљење од греха вером да су сви ваши греси пренети на Исуса са Његовим крштењем и Његовом крвљу коју је пролио на Крсту. Примање искупљења од грехова исповедањем Исуса као свог Спаситеља се догађа у вашем срцу. Оно заузима место у срцу верника. Ако верујете у Спаситеља својим срцем, бићете ослобођени ваших грехова, док је ваше тело и даље прљаво и чини свакодневно неправду; али ту нема греха. Ви ћете примити Божију праведност вером, да су у тренутку када је Исус био крштен сви греси прешли на Исуса, и да нема више греха у вашем срцу. Ви морате веровати у истину да би је учинили својом


У Јовану 1:12, је речено, “ А који Га примише даде им власт да буду синови Божији, који верују у име Његово.”

Које речи сте примили и прихватили? Ви морате да прихватите ствари које је учинио Божији Син. Шта је било Божије дело? Син Божији је дошао на земљу, у телу налик на грешно, и када је Он напунио тридесету, крстио се и узео све људске грехе да би нам дао духовно обрезање и да би тако сви наши греси били упијени. Затим, Он је умро на Крсту као Јагње Божије и тиме је начинио искупљење за нас. Господ је постао вечна понуда за грех свих грешника и наше вечно спасење. То је истинита вера. Ми постајемо праведници вером у ову истину.

Можемо ли да примимо духовно обрезање само Христовом крвљу? Не, не можемо. Исусово крштење одсеца грехе од нас и осуда коју је Он примио на Крсту проливањем крви за грешнике, било је победничка пресуда за вас и мене. Ми смо спашени од греха и поштеђени од осуде јер верујемо у еванђеље Божије праведности, то је, еванђеље Исусовог крштења и крви на Крсту. Примање Исуса као Спаситеља може упити све грехе из грешног срца. Примите духовно обрезање у ваша срца. Тада, праведност Божија ће постати ваша. Духовно обрезање треба да заузме место у нашем срцу


У Римљанима поглавље 2, Апостол Павле каже, “Обрезање је оно у срцу.” Како да се обрежете у вашем срцу? То је могуће вером да је Исус дошао на земљу у људском облику, да је Он био крштен да узме све “грехе са света,” да је Он умро и пролио крв на Крсту, и да је Он васкрсао изнова да би био наш вечни Спаситељ. Апостол Павле каже да обрезање треба обавити у срцу, и ви можете бити обрезани у вашем срцу вером у Исусово крштење. Ако желите да примите духовно обрезање у вашем срцу, верујте у Исусово крштење. Потом, ви ћете истински постати дете Божије. Праведна особа је она која верује да Исусово крштење и крв ослобађају од његових/њених грехова. Амин.

Све до Своје 29 године старости, Исус је живео приватни живот подржавајући Своју породицу, али када је напунио 30-ту, Он је почео да живи Свој јавни живот. У току Свог јавног живота, Он је упио све људске грехе и ослободио све грешнике од њихових грехова. Прва ствар коју је Он учинио, била је да прими крштење да би ослободио грешнике од њихових грехова и учинио их праведнима. “Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти” (Матеј 3:13). Зашто је Исус решио да се крсти? Ми треба да знамо да је Он то учинио да би узео све грехе од грешника. Ми не смемо да пропустимо право значење Његовог крштења. Крштење је прање од грехова њиховим преносом. Стога је Исус, да би узео грехе грешника, захтевао од Јована да Га крсти.


Ко је тај Јован који је крстио Исуса? Јован је представник свег човечанства. Ово је објашњено добро у Матеју 11:11-14. “Заиста вам кажем: Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља; а најмањи у царству небеском већи је од њега. А од времена Јована Крститеља до сад царство небеско на силу се узима, и силеџије добијају га. Јер су сви пророци и закон прорицали до Јована. И ако хоћете веровати, он је Илија што ће доћи.”

Почевши од дана Јована Крститеља, доба Божијег Савеза се завршило. Стога што је Исус, Особа која је испунила Његово обећање, била дошла. Онда, ко су биле особе које су испуниле обећања из Старог Завета? То су били Исус и Јован Крститељ. Јован Крститељ је пренео грехе на Исуса. Јован Крститељ је био последњи пророк из Старог Завета који је био послат да пренесе све грехе на Божије Јагње, које је дошло у Новом Завету. Јован је обавио овај задатак полагањем својих руку на Исусову главу сагласно законском начину успостављеном у систему жртвовања. Сви греси са света били су одсечени и пренети на Исуса када је Он био крштен. “Стога,” Бог даје духовно обрезање у срца свег човечанства. 


Држите се чврсто Исусовог крштења и Његове крви као свог искупљења. Исус је већ узео све грехе са света и природно сву осуду. Еванђеље Божије праведности је истина да је Исус био крштен и да је пролио крв да окаје све наше грехе. Сада, ми можем да примимо опроштење од грехова само путем прихватања Божије праведности у наша срца. Ако примите то, бићете способни да уђете у “родослов Исуса Христа, Сина Давидовог, Сина Аврамовог.” Ту су људи који већ знају Божију праведност и они који је не знају и који су и даље удаљени од Исуса Христа. Сунце је постављено. Веруј у Исусово крштење и запиши се Њиме. Вера у крштење ће постати твоје уље припремљено за свадбену свечаност. Ја се надам да знаш тајну тако да ћеш припремити уље за лампу ради нашег сусрета са другим доласком Господа Исуса управо путем вере у Исусово крштење и Његове крви на Крсту.

Исус је примио крштење те је стога Он упио грехе свакога. Исус је Син Божији и Божанска Личност. Он је наш Створитељ. Он је дошао на земљу по вољи Свог Оца да би нас усвојио као Божију децу. Шта говоре сва пророчанства у Старом Завету о томе? Она пророкују о Исусу. Пророчанства говоре о томе како ће Он доћи на земљу и однети све наше грехе и одстранити их. Како је проречено у Старом Завету, Исус је дошао на земљу пре око 2000 година и одне све наше грехе будући крштен. Он је понео све људске грехе, почевши од Адама и Еве, па све до последње особе.

Примите духовно обрезање у своја срца. “Обрезање је у срцу” (Римљани 2:29). Када верујете у Исусово крштење, ви ћете аутоматски примити обрезање у срцу. Обрезање срца значи одстранити грехе из вашег срца када спознате да су сви греси били пренети на Исуса са Његовим крштењем. Јесте ли примили обрезање у срцу? Са вером у обрезање срца, “сви греси ће бити очишћени са вером.”Да ли сте заиста прихватили истину о духовном обрезању у вашем срцу?


То се догодило пре око 2000 година од када је Исус дошао на земљу, био је крштен и умро је на Крсту. Ми треба да прихватимо само ову чињеницу и примимо то у наша срца данас. “Обрезање је у срцу.” Ми можемо да примимо обрезање у нашим мислима и срцима са вером у истину. Ми сви смо примили ослобођење путем вере у Божију праведност. У исти мах ако би Божија пресуда на земљу дошла, ми се не би смо плашили. Они који верују у Божију праведност не примају Божију осуду. Божија осуда пада на оне који нису прихватили Божију праведност у своја срца.

Зашто данас хришћани који верују у Исуса, ипак застране? Зашто они живе у агонији? То је стога што они верују само у Исусову крв за њихово спасење. Сада ћете прихватити да сте задали бол Богу својом тврдоглавошћу и вратићете се истини да је Исус однео све наше грехе крштењем на Јордану. Тада, духовно обрезање ће имати место у вашем срцу.

Ако верујете и у Исусово крштење и у Његову крв, духовно обрезање ће имати места у вашем срцу и ви нећете примити Божију осуду, већ ћете постати једно од Његове деце. Бог ће постати ваш Бог и ви ћете постати један из Његовог народа. Ако има међу вама оних који верују у Исуса али зависе само од Исусове крви, Ја бих вам поставио питање. Да ли је ваше духовно обрезање и Божија праведност само од крви на Крсту? Наше спасење је потпуно не само путем крви, већ и Исусовим крштењем, Његовом крвљу и Духом.Божија праведност се постиже уједињењем са Христом


Хајде да проучимо Римљанима 6:3-8. “Или не знате да сви који се крстисмо у Исуса Христа, у смрт Његову крстисмо се? Тако се с Њим погребосмо крштењем у смрт да као што уста Христос из мртвих славом Очевом, тако и ми у новом животу да ходимо. Јер кад смо једнаки с Њим једнаком смрћу, бићемо и васкрсењем; Знајући ово да се стари наш човек разапе с Њиме, да би се тело грешно покварило, да више не бисмо служили греху. Јер који умре опрости се од греха. А ако умресмо с Христом, верујемо да ћемо и живети с Њим,”


Стих 5 тврди, “Јер кад смо једнаки с Њим једнаком смрћу, бићемо и васкрсењем.” Библија каже да је плата за грех смрт, тако је, и ко год има грех испаштаће и отићи у пакао. Нисте ли сви ви раније имали греха пре вере у потпуну истину о Исусу? -Да.- Чак и ако игноришете већину греха, отићи ћете у пакао и примићете пресуду са “језером што гори огњем и сумпором” (Откривење 21:8). Ако би ми плаћали цену за наше грехе, која је смрт, никако не би били способни да се спасемо од греха. Стога, Бог шаље Исуса Христа на ову земљу и преноси све грехе на Њега и суди Њему уместо нама.

Бог нас је све спасао јер нас је Он заволео тако пуно. Бог Отац шаље Свог Сина јединца на овај свет, преноси све грехе света на Свог Сина кроз крштење, и распиње Га прикованог тако да Он пролива крв за искупљење свих грехова. Веровање у ово јесте уједињење са Исусом. Цена за грех је смрт. Ми сви имамо грехе у својим срцима и били смо спремљени да одемо у пакао ради тих грехова. Али уместо нас, који смо одређени да одемо у пакао, Исус је преузео бригу за грехе у Јордану крштењем и свештеничком казном на Крсту. Стога, Његова смрт постаје смрт наша јер Његово крштење односи све наше грехе. То је вера о уједињењу са Христом.


Многи људи и даље верују у Исуса на “религиозан” начин. Они иду у цркви и лију сузе док исповедају своје грехе, моле за опроштај. Престаните да чините ово управо сада и верујте у Божију праведност, и ви ћете бити оснажени миром од Бога у вашем срцу. Исус је био крштен и умро је на Крсту да би нас спасао, и ја се надам да верујете у ово еванђеље.

Бог је говорио кроз Мојсија о отпуштању греха. Мојсије је прихватио Божију заповест да оде у Египат да ослободи Израиљ, народ Његов. Стога, он је отишао у Египат са својом женом и дететом на магарцу. Те ноћи, Божији гласник се појавио са намером да убије Мојсија. Тада, његова жена Сефора, ужурбано узе оштар камен и обреза свог сина и окрајак баци под Мојсијеве ноге, и рече, “Ти си ми крвав заручник!” (2. Мојс. Излазак 4:25)

Истина у овом пасусу је следећа. Иако је Мојсијев син, не би био сматран за припадника народа Божијег да он још није примио обрезање; стога, Бог је намеравао да га убије. Бог је рекао да Израиљ неће бити сматран Његовим народом ако не буде обрезан. Обрезање у Старом Завету био је знак о прихватању у Божији народ. Бог је морао да натера Мојсија да то оствари. Стога, Мојсијева жена је брзо обрезала свог сина и окрајак бацила рекавши, “Ти си ми крвав заручник!” Бог је намеравао да убије Мојсија јер његов син није био обрезан.

Иако је припадао Аврамовом потомству, требало је буде обрезан од Израиља уколико то није био. Само обрезани су могли да једу месо Пасхалног јагњета и обележити греду и довратак са крвљу јагњетовом. Попут тога, само духовно обрезани могу учествовати у Светој Причести. Они који немају ову веру не могу ући у Божије праведнике и стога, неће бити способни да учествују у Божијој слави.

Апостол Павле је био Јеврејин. Он је био обрезан када је имао осам дана старости и однет је био пред стопала Гамалиела. Он је био познавалац Старог Завет. Стога, Павле је добро схватио зашто Исус Христ мора бити крштен на реци Јордан и зашто Он треба да умре на Крсту. Отуда је он могао да проповеда еванђеље воде и Духа са пуно више уверења. Зато је рекао, “Обрезање је у срцу” (Римљанима 2:29). 

Наравно, апостол Павле је говорио највише о Исусовој смрти на Крсту. Зашто? Јер чак и ако би Исус испунио наше духовно обрезање узевши наше грехе; ако Он не би био жртвован на Крсту, то јест, да Он није примио осуду, ми не би могли да будемо спашени. Зато је Павле говорио о Крсту најчешће. Ви мора да имате на уму да је Крст закључак и свршетак нашег духовног обрезања. Међутим, већина хришћана данас немају ни мало идеје о узроку везе између Исусовог крштења и Његове смрти на Крсту, и стога је њихова осуда за пакао. Једино ако би моћ вере у духовно обрезање била пренета навелико међу генерације данашњих хришћана то се онда не би догодило.


Неки људи су веома захвални, прво када сретну Исуса, али они постану разочарани на своје непромењене слабости и постану већи грешници него раније. Десет година може проћи након што су први пут поверовали у Исуса, и онда могу постати већи грешници. Можете ли бити грешник иако сте поверовали у Исуса? Они певају химне управо овим речима. 

“♪Плакање ме неће спасити! ♫ Иако је моје лице било окупано у сузама, ♫ То не може савладати мој страх, ♫ Није могло опрати годишње грехе! ♫ Плакање ме неће спасити! ... ♪Вера у Христа ће ме спасти! ♫ Дај ми да верујем у твог оплаканог Сина, ♪Веру у дело које је Он учинио; ♪Својим рукама, Господе дај ми правац: ♪Вера у Христа ће ме спасити. ♫”

Они певају, “Плакање ме неће спасити. Вера у Христа ће ме спасити.” Али, да ли је то само на речима. Они моле лијући сузе сваки пут када згреше. “Боже, молим да ми опростиш. Ако ми опростиш овај пут, ја ћу бити добар од сада.” Када хришћанин згреши, он/она исповедају се, узвикују и моле за опроштај, и затим се осећају боље. Али особа које ово понавља годинама постаје више грешна у свом срцу него када је први пут поверовала у Исуса пре десет година. Таква особа је снуждена и поставља питање, “Зашто сам ја поверовао у Исуса тако рано? Требало је да поверујем у Њега када напуним 80, или непосредно пред мој последњи дах. Ја сам поверовао веома рано.” То је стога што су он/она мислили да живе по Божијој вољи, али они то нису.

Грех сваке особе мора бити осуђен. Зато је Исус био крштен и осуђен на Крст, пролио Своју драгоцену крв да би могао нас да спасе од наших грехова. Он је устао изнова из мртвих након три дана. Бог Отац је васкрсао Исуса изнова у живот. Особа која верује у духовно обрезање може и живи живот ширећи еванђеље. Духовно обрезање је показатељ да ми треба да постанемо Божије дете и то је Божија праведност. Исусово крштење је показатељ да су наши греси пренети на Њега, и Његова драгоцена крв на Крсту је показатељ да је Он платио цену за наше грехе примањем свештеничке осуде.


Да ли ви верујете у Исуса, и још имате срце пуно греха? То је вера јеретика. У Титу 3:10 стоји, “Човека јеретика по првом и другом саветовању клони се, знајући да се такав изопачио, и греши, и сам је себе осудио.” Они који имају веру јеретика само-осуђени су грешници. Они инсистирају да су грешници иако им се прети смрћу. Они су превише тврдоглави да измене своје неразумевање. Бог говори овим грешницима, “Ви сте јеретици. Ви сте грешници; ви нисте Моја деца и ви ћете приступити вечној ватри пакла.”

Они који верују у Исуса, а још нису прихватили Божију праведност, или духовно обрезање Исусовог крштења и крви, јесу јеретички хришћани и велики грешници који не могу друго осим да исповеде само грешност пред Богом. Грешници који не верују у Исусову праведност не могу ући у Његово Царство.

Они који постају праведници након што поверују у Исуса евидентно примају духовно обрезање у своја срца. Следеће је евидентно: Исус је Бог који је дошао у телу човека, и Он је био крштен и пролио је крв на Крсту. Исус је дошао на земљу и био је крштен од Јована Крститеља да би узео грехе света; Он је примио осуду на Крсту да учини веру савршеном за оне који верују у духовно обрезање. Он је васкрсао из мртвих након три дана и постао наш живи Спаситељ. То је сасвим ваљано спасење Божије праведности које није само крвљу, већ и водом, крвљу и Светим Духом. Ово су закључни показатељи духовног обрезања које носе сведочанство за Његово савршено спасење којим нас је спасао. 


Моји драги хришћани, прихватите у ваша срца да наше спасење није могућно остварити једино крвљу Исусовом, већ водом, крвљу, и Светим Духом. Бог је одсекао грехе света и потпуно је одстранио од нас осуду. Не само да је Он одсекао моје грехе, већ такође грехе света, почевши од Адамових до греха последње особе на земљи. Он је однео све њих Својим крштењем и крвљу. Примање духовног обрезања спашће свакога ко верује у Божију праведност, која је испуњена Исусом који је дошао водом и крвљу.

Сви греси света су одсечени Исусовим крштењем од Јована. Сада они који верују у духовно обрезање не могу имати грех у својим срцима. Исус је из мртвих устао изнова и подигао је Својом праведношћу наше душе које су биле изгубљене у греху. Бог нас је тражио својим еванђељем Исусовог крштења, Његове крви, и Духа, и ми сада можемо да будемо спашени духовним обрезањем. Духовно обрезање је било Божији план у Исусу чак и пре Креације, ради оних који верују. Сада, ви који верујете у Божију праведност, такође сте примили и духовно обрезање.