Sermons

[2-2] < Римљанима 2:1-16 > Они који игноришу Божију милост< Римљанима 2:1-16 >

“Зато се не можеш изговорити, о човече који год судиш! Јер којим судом судиш другом, себе осуђујеш; јер то чиниш судећи. А знамо да је суд Божји прав на оне који то чине. Него помишљаш ли, о човече који судиш онима који то чине, и сам чиниш то! Да ћеш ти побећи од суда Божијег? Или не мариш за богатство Његове доброте и кротости и трпљења, не знајући да те доброта Божија на покајање води? Него својом дрвености и не покајаним срцем сабираш себи гнев за дан гнева у који ће се показати праведни суд Бога, Који ће дати свакоме по делима његовим: Онима, дакле, који су трпљењем дела доброг тражили славу и част и нераспадљивост, живот вечни; А онима који се уз пркос супроте истини, а покоравају се неправди, немилост и гнев. Невоља и туга на сваку душу човека који чини зло, а најпре Јеврејина и Грка; А слава и част и мир свакоме који чини добро, а најпре Јеврејину и Грку; Јер Бог не гледа ко је ко. Јер који без закона сагрешише, без закона ће и изгинути; и који у закону сагрешише, по закону ће се осудити (Јер пред Богом нису праведни они који слушају закон, него ће се они оправдати који га творе; Јер кад незнабошци не имајући закон сами од себе чине шта је по закону, они закон не имајући сами су себи закон: Они доказују да је оно написано у срцима њиховим што се чини по закону, будући да им савест сведочи, и мисли међу собом туже се или правдају) На дан када Бог узасуди тајне људске по јеванђељу мом преко Исуса Христа.”Легалисте увек осуђују остале људе, док сами нису способни да држе закон


Хајде да говоримо о закону. Апостол Павле је рекао Јеврејима који почивају на закону, “Зато се не можеш изговорити, о човече који год судиш! Јер којим судом судиш другом, себе осуђујеш; јер то чиниш судећи. А знамо да је суд Божји прав на оне који то чине. Него помишљаш ли, о човече који судиш онима који то чине, и сам чиниш то! Да ћеш ти побећи од суда Божијег?” (Римљанима 2:1-3) Легалисте мисле да увелико поштују Бога. Ова врста људи не верује у Бога својим срцима, већ својим лажним поносом који је заснован на њиховим личим делима. Ови људи су попут судија осталима и добри су у томе. Међутим. Док они суде другима Божијом речју, они не схватају да су заправо исти као они које критикују и чине исте грешке.

На пример, они не држе Суботњи дан светим, иако они кажу другима да то држе сагласно Божијим Заповестима. Они говоре другима да поштују и држе закон, али они сами га не држе. Апостол Павле је рекао овој врсти људи, “Него помишљаш ли, о човече који судиш онима који то чине, и сам чиниш то! Да ћеш ти побећи од суда Божијег?” (Римљанима 2:3)

Легалисте не могу бити спашени пред Богом. Закон нас никада не може ослободити, стога Бог ће нам судити ако је наш религиозни живот заснован на закону. Легалистички начин живота узрокује гнев Божији. Они који нису спашени имају легалистичку веру. Они кажу осталима да живе на одређен начин, сагласно закону, мада они не би требало да кажу такве ствари данас.

Пре пуно времена, већина хришћана у нашим земљама почела је да бива таква. Мисионари закона, легализма укорили су жену која је направила фризуру, рекавши јој да ће бити послата у пакао. Ако смо под упутствима мисионара који су научили чланове цркве делима закона на овај начин, ми ћемо сигурно веровати да они који направе фризуру аутоматски иду у пакао. То је било нешто што се догодило само пре око 15-20 година раније. Ако би жена узела шминку, то би значило да ће она бити послата у чистилиште по упутствима таквих мисионара.

Ови људи су били легалисте. Они се физички појављују светима пред Богом: уче људе да не користе шминку или праве фризуре, увек ходају пристојно, и никада не купују или продају робу. Ови легалисте говоре верницима о таквим стварима као, шта је исправно или погрешно у погледу Божијих речи, док би они сами били лицемери. Јевреји су били управо такви


Јевреји су били управо такви. Они су осуђивали незнабошце са законом, говорећи ствари као, “Они не знају Бога и служе идоле. Они су проклети за пакао и то су брутални људи.” Међутим, они сами воле материјалне ствари овог света упоредо са осталим страним боговима које воле више од Бога. 

“Зато се не можеш изговорити, о човече који год судиш! Јер којим судом судиш другом, себе осуђујеш; јер то чиниш судећи.” Јевреји су судили другима сагласно закону, али они никада нису следили своје учење. Шта више, они који нису веровали у Божију праведност или имају спасење Исусово у својим срцима, мисле да живе тачно сагласно Божијим речима, међутим они су управо попут Јевреја. Легалисте ће бити осуђени


За људе млађих генерација није могуће да икада воде религиозни живот на овај начин. Међутим, они из старијих генерација можда слушају беседе засноване на закону. Мисионари би изгрдили жене које би правиле фризуре само зато што је то изгледало непристојно. Мисионари не могу да чине такве ствари данас. Постале су мета критицизма изречене речи попут ‘праведан’ или ‘бити потпуно очишћен’ пре много времена. Данас међутим, многи људи генерално користе израз ‘праведан.’ Ово значи да су се хришћани променили. Лажни учитељи не могу рећи случајно лажи јер је свакој њиховој скупштини послато истинско еванђеље кроз књиге и касете. Стога, они то не говоре својим слушаоцима без разлога.

Најважнија ствар је да се зна да ће легалисти који игноришу савршено спасење Исуса Христа и који воде религиозан живот сагласно закону бити осуђени пред Богом. 

Стих 4 говори о Божијој осуди. Хајде да то прочитамо, “Или не мариш за богатство Његове доброте и кротости и трпљења, не знајући да те доброта Божија на покајање води?” Бог ће осудити легалисте. Браћо, легалистичка вера се супротставља Богу. Легалисти се супротстављају љубави Божијој са критеријама које су засноване на њиховим личним делима. Легалисти игноришу еванђеље спасења у којем стоји да је Бог опростио све њихове грехе и преступе кроз богатство Своје милости, кроткости и трпљење.

Они који воде религиозни живот сагласно закону, биће осуђени пред Богом. Међутим, многи људи воде своје религиозне животе сагласно закону у Божијем присуству. Ми не смемо мислити, ‘Ми смо изузети од Његове осуде јер смо спашени.’ Апостол Павле је рекао да легалисти не могу бити спашени, веш ће уместо тога бити кажњени и осуђени. Ми морамо да знамо која врста људи води религиозне животе сагласно закону да би им уручили план за ослобођење еванђељем. Много је легалиста у свету укључујући Јевреје


Апостол Павле није говорио само о чињеници да је Исус опрао све грехе света. Он такође говори о томе како људи који воде религиозне животе у оквиру закона, онако као Јевреји, који се супротстављају Богу и који ће бити осуђени. Они игноришу Божију љубав, кроз коју Он показује симпатије за нас. Они игноришу еванђеље отпуштања грехова, у којем стоји да је Бог упио све грехе света ради којих смо били безвредни у Његовим очима.

Нису ли многи легалисти око вас који воде религиозне животе управо тако? Много је легалиста који верују да Бог не осећа милост за свет и да Он није опрао све наше грехе. И поред тога, постоје неки који прихватају Божију љубав и биће названи ‘праведнима’ пред Њим. Постоје такође и легалисти који игноришу Његову праведност и презиру Божије спасење својом сопственом мишљу, чак и овог тренутка. Ови други су апсолутна већина, и они гледају хладно на претходне.

Ја желим да знате да има много људи око вас који игноришу богатство Божије доброте, кроткости, и стрпљивости управо како су то и Јевреји чинили. Да ли је то истина или лаж? –Да, има много људи као што су ови. – Неки легалисти презиру остале пред Богом. Шта легалисти презиру? Божије савршено спасење.

Многи људи који живе у овом свету презиру чињеницу да је Исус Син Божији, укључујући Јевреје. Јевреји су народ Израела. Они кажу, “Како је Он Син Божији? Он је само један од пророка.” Они познају Исуса само до ове тачке. Израелци презиру Сина Божијег и шамарају Исусов образ својим рукама, говорећи, “Чусте хулу његову” (Матеј 26:65). Они такође презиру Њега и сада. Јевреји презиру Бога јер не верују у Његовог Сина. То је несхватљиво да Израелци занемарују Исуса јер не верују у Њега. Међутим, шта чине легалисти међу незнабошцима, презиру ли? Они презиру обиље Божије љубави и праведности.Легалисти живе на основу сопствених дела


У деноминацијама легалиста, следбеници се подучавају да окрену леви образ након што је ошамарен десни образ. Они се неће никада наљутити. Они су такође обучени како да проповедају доктрину, да ходају отмено, како да се смеше, и слично. Они мисле да знају све из Списа и инсистирају да је њихов изворни грех био опроштен, ипак они примају опроштај за дневне грехе понудом покајничких молитва сваког дана. 

Нешто попут овога је такође вера заснована на закону. Ове ствари такође чине да људи презиру обиље Божије љубави и спасења. Они кажу, “Ви сте толико поносни кад кажете да немате греха, да сте праведни, и да сте примили опроштај од свих грехова вером да вас је Исус опрао!” Они мисле да ће их Бог назвати праведнима, иако они нису заиста праведни. Сви легалисти верују у овакве лажне хришћанске науке. Стога, ви морате да се држите подаље од таквих легалиста.

Након што поверују у Исуса, да ли легалисте примају опроштај за дневне грехе кроз понављање молитви? Или не примају? -Да, тако је.- Да ли произилазе из закона дела или не? -Да, то је тако.- Е то није вера. Људи који изјављују да живе по делима из света јесу легалисти. Постоји безброј људи попут ових око нас.


Апостол Павле је примио потпуно отпуштање грехова управо вером у Исуса Христа. Међутим, Израелци, који су веровали у Стари Завет сагласно закону, веровали су у Јудаизам. Да ли су сви они који су постали део овог народа легалисти или не? Они су следили закон; учили дела спољашности, како неко треба да хода, шта треба да чини, или шта не треба да чини.

Стога, апостол Павле окривљује ове људе оштрим тоном. Он чини то у маниру доброг владања. Данашњи Хришћани воде живот легално и управо сагласно закону. Они верују да, иако су очишћени вером, своје грехе окајавају свакодневно када принесу молитве покајања за своје грехе. Они су легалисти и њихова вера је по закону.

Многи пастори су добри проповедници, говоре, “Ми смо спашени вером.” Међутим, они кажу на крају, “Али ми морамо да исповедимо оно што згрешимо и покајемо се.” Ови пастори су легалисти. Они се уздају у своја сопствена дела ради свог спасења, док не верују или се уздају у Исуса Христа.

Да ли смо били легалисти пре него што смо спашени? -Да, били смо.- Пре него што смо рођени изнова, ми смо мислили да чинимо добра дела која би могла да нас спасу. Постоје много људи у овом свету који мисле на овај начин. Бог им каже да се покају. “Покајте се дакле, и обратите се да се очистите од греха својих, да дођу времена одмарања од лица Господњег” (Дела 3:19). Међутим, ови људи нису покајани. Како су само тврдоглави! Стога, апостол Павле још једном изнова говори о тврдоглавости.Легалисте тврде да су грешници до своје смрти


Хајде да погледамо у Римљанима 2:5, “Него својом дрвености и непокајаним срцем сабираш себи гнев за дан гнева у који ће се показати праведни суд Бога.” Божији гнев ће бити изливен у дан када се Божија праведност на крају открије над легалистима.

Међутим, легалисте су тако тврдоглави да ће они исповедити како су грешни пред Богом иако имају нож под грлом. Када се сретну са опасношћу, они ће и даље исповедати да су грешници пред Богом. Неки људи изјављују да су непрестани грешници пред Богом до дана своје смрти. Како су само тврдоглави! Они кажу да су грешници јер не могу живети сагласно Божијим речима, иако верују у Исуса Христа.

Шта Бог каже? Он каже, “Зато што не можеш живети сагласно речи, Ја сам те спасао. Ја сам упио све твоје грехе и сасвим те спасао.” Они нити поседују веру у Исуса Христа нит покушавају да прихвате Божију праведност да би се ослободили од својих грехова. Уместо тога, они инсистирају да су грешници до дана своје смрти зато покушавају да се спасу и делима закона и вером у Исуса Христа. Они морају да знају да ће доћи време када ће они бити осуђени својом сопственом вером и делима.

“Него својом дрвености и непокајаним срцем сабираш себи гнев за дан гнева у који ће се показати праведни суд Бога” (Римљани 2:5). Апостол Павле мисли, “Како сте само ви тврдоглави. Ви ћете бити осуђени ради ваших тешких и непокајаних срца. Ви сте сакупили Његов гнев на себе.” Исус је упио све наше грехе, упркос да ли неки верују то или не. Стога свако може да буде спашен од свих својих грехова кроз Исуса Христа. Ми смо спашени нашом правом вером са чињеницом да је Исус Христ опрао све наше грехе. Ми нећемо да живимо сагласно закону док не окајемо наше свакодневне грехе примањем Његовог опроштаја, и повратимо се Исусу Христу из незнабожачких религија. Ми смо одређени за грех све док не умремо, те стога ми не можемо да постанемо праведни помоћу дела од закона, већ вером у Господа.

Да ли тврдите да сте праведници док не умрете пред Богом? Или тврдите да не можете друго осим да останете грешни док не умрете? -Ми тврдимо да смо праведни.- Да ли је то могуће само прањем ума? Неки људи могу рећи да је то попут прања ума. Ко би могао да падне на ову врсту учења? Нико.


Хајде да претпоставимо да вас неко учи свакодневно. Ви ћете се противити речима, “Шта је то? Па? Па шта?” Неће ли већина људи реаговати на овај начин? Ми почнемо да верујемо у нешто само када потврдимо срцем да је то истина. Ако нека особа покуша да нас обмане са вером у нешто што није библијски са дивним речима, то никада неће успети. Чак ни у најмањем делу. Ми знамо да су људи веома тврдоглави, али ми постајемо покорни и верујемо у истину ако је она реч Божија. Колико су тврдоглави легалисти


Колико су тврдоглави легалисти. Они тврде да су грешници до последњег минута својих живота. Постоји много људи који верују у Јудаизам. Није ли много људи међу данашњим хришћанима који заиста верују у Јудаизам? Или их нема? -Има их пуно.- “Господе, грешник је овде. Молим да ми опростиш грехе.” Има много оних који тврде да су грешни пред Господом јер гледају на своју слабост и свакодневне грехе у својим сопственим мислима, иако је преко билион хришћана у свету и десет милиона хришћана овде у Кореји. Ови људи се држе закона. Легалисти су попут Фарисеја


И ја сам био такође легалист пре него што сам поверовао у еванђеље воде и Духа. Ја сам мислио, “Како могу постати праведан када свакодневно грешим?” То није тако данас. Многи људи које знате понашају се тврдоглаво. Где ће отићи ова врста људи, сагласно Библији? Они ће завршити у паклу јер су под Божијим гневом и њихова срца су тешка и непокајана. Легалисти се такође морају једном покајати да би се обратили док живе у овом свету помоћу захвалности и истинске вере да је Исус Христ упио све њихове грехе.

Међутим; они су толико тврдоглави да се покају. Ови људи не заслужују сажаљење. Они се не кају чак иако би требало. Постоји много људи који се понашају баш попут Фарисеја. Они отмено поздрављају људе пред црквом речима, “Како сте ... ?” док држе Библију у својим рукама. Они држе своје очи полузатворене на један арогантан начин када сретну људе недељом. Они покушавају да изгледају чак више божански од Исуса. Колико ће то добро бити ако они буду заиста тако божански сваког дана?

Да ли знате шта жене пастора легалисте кажу? Оне кажу да су срећне када њихови мужеви проповедају беседе на говорници јер њихови мужеви говоре љубазне речи у маниру као “свето и милостиво”. Међутим, они се убрзо промене како дођу кући. Једном, жена пастора легалисте је начинила себи иза куће говорницу, узела са собом штедњак, покривач и пиринач, јер је њен супруг личио на силеџију у кући али љубазан иза говорнице. Пастор је питао шта она ради овде. Његова жена је рекла да се њој допада ту јер је он тако љубазан и његов глас звучи мекано иза говорнице, али у кући он ће се изменити и мучити је.Ми морамо да проповедамо еванђеље


Искрено говорећи, Ја сам изгубио такта према својој жени. И то стога што је она рекла, “Једина ствар о којој си икада бринуо јесте еванђеље.” Ја не могу све учинити добро јер ја нисам савршен човек. Прва ствар коју ја морам добро да учиним је дело за Бога. Друго, ја морам да се побринем за своју кућу. Треће, ја морам однети другима поруку. Ово су моји приоритетни налози. Не само зато што сам пастор. Ја то чиним јер узимам дужност у служби еванђеља. Ја не могу служити еванђеље када преузмем бригу о свим својим пословима. Стога, ја стављам јак нагласак на проповед еванђеља и прихватам бригу о свим својим пословима након проповеди еванђеља. Свеједно не мислим да бих могао да проповедам еванђеље док не свршим све своје послове.

Легалисте делују као анђели када стоје иза говорнице. Они уче вернике да плачу над својим гресима. Сваки легалист треба да прими опроштај за грехе након што поверује у Исуса јер само тада неко може бити заиста срећан и да постане безгрешан. Ово је једини начин на који нечија душа може бити срећна. Људи греше и чине неморалне ствари док плачу над својим животима, и стога ако неко има греха и свом срцу, то ће бити још горе од пакла за њега/њу. Бог осуђује ову врсту људи.

Ја не могу помоћи док говорим да многи људи скупљају гнев пред Богом. Они који нису покајани, обраћени и не верују у Исуса Христа, док се претварају да заиста верују, биће осуђени Божијим гневом. Они не могу обманути Бога. Ми не можемо обманути, да ли имамо истинску веру пред Њим или не. Ми ћемо бити осуђени ако не верујемо. Гнев Божији се открива на онима који не поседују веру. Они ће бити спаљени у ватри пакла. Има много људи који ће бити спаљени у паклу због своје невере.


Стога, ми морамо да проповедамо еванђеље. Ми такође треба да наставимо да ширимо у свету реч Божију. Сваки пут када се окупимо, треба да мислимо о еванђељу а не само о себи, већ такође да се побринемо и за друге. Разлог што ми морамо да проповедамо еванђеље је да помогнемо људима да би били изузети од Божијег гнева, иако премда они нас прогоне и презиру Божију љубав.

Ми морамо да знамо следеће. Има много људи око нас који ће примити овај гнев. Ми морамо пажљиво размислити о томе да ли морамо сведочити или не, зашто морамо дати све од себе у проповеди еванђеља и понудити осталим људима. Да ли ће Бог бити задовољан ако оставимо да буду осуђени Његовим гневом? Ми не можемо само тако да их оставимо какви јесу. Знајући ово веома добро, ми морамо проповедати еванђеље широм света.

Ако има легалиста у твојој породици, цела породица ће бити осуђена Његовим гневом. Шта је гнев? Ми кажемо, “Ако не слушате, добићете батине,” када деца не слушају своје родитеље. Родитељи ће тада истући своју децу уколико не могу више да их поднесу. Деца прихватају да су погрешила и моле за опроштај. Родитељи опраштају својој деци јер су њихово потомство. У стиху 4 је записано, “Или не мариш за богатство Његове доброте и кротости и трпљења, не знајући да те доброта Божија на покајање води?” Стога, докле ће се Бог уздржавати? Бог ће истрпети наших 70-80 година на овој земљи, док људи ударају своју децу са прутом након што су се уздржали два или три пута. Бог се уздржава док се наши животи не сврше.Бог је припремио ватру пакла за легалисте


То ће се на крају догодити када Господ узме прут у Своје руке. Бог је припремио ужарену пећ за легалисте, која садржи кључало растопљено стење и сумпор. Бог чини да њихова тела не умру да би вечно осећали бол, и Он их ставља у ужарену пећ која се никада не гаси. Гнев Божији васкрсава их у вечна тела и чини да пате вечно. Они никада не умиру од пламена, иако им је превише вруће и кажу, “И повикавши рече: Оче Аврааме! Смилуј се на ме и пошљи ми Лазара нека умочи у воду врх од прста свог, и да ми расхлади језик; јер се мучим у овом пламену.” (Лука 16:24).

Ми морамо да им проповедамо еванђеље јер је јасно да ће бити осуђени. Разлог зашто морамо да проповедамо еванђеље легалистима око нас, иако смо можда презрени и прогнани, је да би их спасили од гнева и уништења. Да ли разумете зашто чинимо све од себе, зашто смо заинтересовани да спасемо остале, и зашто трошимо већину црквених инвестиција на службу литературом? Ми би могли бити богати ако би трошили новац само на нашу цркву. Могли би да једемо и живимо добро.

Међутим, већина материјалних ствари је потребно за ширење еванђеља широм света. Да ли знате зашто? Зато што на тај начин, остали људи могу бити спашени. Стога, ми смо посвећени проповеди еванђеља свима у свету. Ако ово не би смо чинили, да ли би остали могли бити способни да приме опроштај од грехова?

Ако вам не проповедамо еванђеље, да ли би сте могли бити спашени, чак и ако вас је Бог већ спасао? Не ви не би. Свако од нас је био легалист пре него што смо рођени изнова. Ми смо били у греху иако смо мислили да верујемо у Исуса. Изгинућемо у овом свету ако не чујемо ову добру вест. 

Можемо ли тек тако да их пустимо да оду у пакао и изгину? Не, не можемо. Ми не можемо да их пустимо да оду у пакао јер знамо еванђеље Божије и спасење. Ми знамо ко ће отићи у пакао а ко ће ући у Царство Небеско. Стога, ми смо забринути за њих, и молимо и проповедамо добру вест. Разлог зашто обезбеђујемо финансије и трошимо пуно новца за ову службу је ради следећег: Спасти душу је боље од стећи све у овом свету. 


Разлог што проповедамо еванђеље стрпљиво и истрајно, у пркос појави презира и прогонства од легалиста, је да би спасили душе које ће бити осуђене Божијим гневом.

Ви можда мислите, ‘Да имате боље књиге за читање са истинским еванђељем и разносите их широм света попут опалог лишћа.’ Ми ћемо ово учинити ако на добар начин проповедамо истинито еванђеље. Међутим, откада то не ради, ми учестало покушавамо на све могуће начине са молитвом.

Ми смо проповедници еванђеља и не покушавамо да проповедамо еванђеље да би нешто зарадили. Они проповедају еванђеље да спасу душе јер знају да ће сви грешници отићи у пакао. Међутим, многи легалисти у овом свету заиста се баве својим световним пожудама док су поносни на своју посвећеност хришћанству. Ми морамо разумети разлоге ради којих лагалисте подучавају еванђеље.

Ми морамо такође да знамо зашто нам Господ заповеда да држимо Суботњи-дан светим у Десет Заповести и зашто ће они који не држе Суботњи-дан бити каменовани до смрти. Суботњи-дан указује на еванђеље којим је Исус опрао све наше грехе. Ми морамо имати на уму да је Исус опрао све наше грехе. Ми такође морамо проповедати то са вером у Господа, што укључује чињеницу да је Господ упио све грехе света.

То изгледа као да сам задовољен својом љутњом нс легалисте у току беседе. Али ми морамо да опростимо и будемо отвореног ума за њих. Они су одређени да иду у пакао ако ми држимо наша уста затвореним. Ми проповедници еванђеља не можемо оставити легалисте да нас презиру својим новцем или да показују свој телесни утицај на насМи морамо да проповедамо еванђеље нашим породицама и осталим душама


Ми морамо да проповедамо еванђеље свакоме, укључујући многе друге људе. Ми знамо да су све душе драгоцене као и чланови наше личне породице. Ми ћемо сматрати друге људе драгоценима јер смо сви ми исти пред Богом.

Ја не могу да помогнем истинском спасењу свуда где говорим о спасењу приликом проповеди јер су душе већ послате паклу. Ми морамо проповедати еванђеље нашим породицама и пријатељима, проповедати са литературом ако је то нешто што желе, и молити за ствари које су нам потребне. Ми морамо проповедати на много различитих начина. Ми приређујемо гозбе када се нека душа поврати. Ми снажимо душу када год имамо сусрете ради проповеди еванђеља. Понекад, људи се враћају свету иако међутим ми отворено омогућујемо да им се проповеда еванђеље. Затим, ми постајемо пуни бола. Али на крају, ми проповедамо еванђеље не осећајући икакву разочараност.


Ја желим да знате једну ствар данас. Запамтите чињеницу да је много легалиста хришћана око нас и да ми морамо да им проповедамо еванђеље. Они се претварају да држе закон, иако не могу да не греше свакодневно, и они мисле да могу да приме опроштај од својих дневних грехова приносећи молитве покајања сваког дана.

Они одбацују еванђеље које каже да је Исус већ упио све наше грехе. Они мисле да је Исус однео само њихов изворни грех, без њихових свакодневних грехова, јер они не знају истинско отпуштање грехова. Они који не знају истинито спасење називају се легалисти. Ми их морамо спасти од њихових грехова путем проповеди еванђеља Божије праведности.