Sermons

[3-2] < Римљанима 3:1-31 > Спасење од грехова је само по вери< Римљанима 3:1-31 >

“Шта је дакле бољи Јеврејин од других људи? Или шта помаже обрезање? Много свакојако; прво што су им поверене речи Божије. А што неки не вероваше, шта је за то? Еда ће њихово неверство веру Божију укинути? Боже сачувај! Него Бог нека буде истинит, а човек сваки лажа, као што стоји написано: 

Да се оправдаш у својим речима, 

и да победиш кад ти стану судити. 

Ако ли неправда наша Божију правду подиже, шта ћемо рећи? Еда ли је Бог неправедан кад се срди? По човеку говорим: Боже сачувај! Јер како би могао Бог судити свету? Јер ако истина Божија у мојој лажи већа постане на славу Његову, зашто још и ја као грешник да будем осуђен? Зашто, дакле (као што вичу на нас, и као што кажу неки да ми говоримо) да не чинимо зла да дође добро? Њима ће суд бити праведан. Шта дакле? Јесмо ли бољи од њих? Нипошто! Јер горе доказасмо да су и Јевреји и Грци сви под грехом, Као што стоји написано: 

‘Ни једног нема праведног; 

Ни једног нема разумног, 

И ни једног који тражи Бога; 

Сви се уклонише,

И заједно неваљали посташе: 

Нема га који чини добро, нема ни једног циглог. 

Њихово је грло гроб отворен, 

Језицима својим варају, 

И јед је аспидин под уснама њиховим. 

Њихова су уста пуна клетве и горчине. 

Њихове су ноге брзе да проливају крв. 

На путевима је њиховим раскопавање и невоља; 

И пут мирни не познаше. 

Нема страха Божијег пред очима њиховим.’ 

А знамо да оно што закон говори, говори онима који су у закону, да се свака уста затисну, и сав свет да буде крив Богу; Јер се делима закона ни једно тело неће оправдати пред Њим; јер кроз закон долази познање греха. А сад се без закона јави правда Божија, посведочена од закона и од пророка; А правда Божија вером Исуса Христа у све и на све који верују; јер нема разлике. Јер сви сагрешише и изгубили славу Божију, И оправдаће се за бадава благодаћу Његовом, откупом Исуса Христа. Ког постави Бог очишћење вером у крви Његовој да покаже своју правду опроштењем пређашњих греха; У подношењу Божијем, да покаже правду своју у садашње време да је Он праведан и да правда оног који је од вере Исусове. Где је, дакле, хвала? Прође. Каквим законом? Је ли законом дела? Не, него законом вере. Мислимо дакле да ће се човек оправдати вером без дела закона. Или је само јеврејски Бог, а не и незнабожачки? Да, и незнабожачки. Јер је Један Бог који ће оправдати обрезање из вере и необрезање вером. Кваримо ли дакле закон вером? Боже сачувај! Него га још утврђујемо.”Људска невера не може укинути Божије спасење


Апостол Павле каже да нам испуњење закона и избављење са Божијом милошћу није дато кроз наша дела, већ кроз веру. Ми смо спашени од нашег греха и постајемо праведни кроз спасење Божије. “Шта је дакле бољи Јеврејин од других људи? Или шта помаже обрезање? Много свакојако; прво што су им поверене речи Божије. А што неки не вероваше, шта је за то? Еда ће њихово неверство веру Божију укинути? Боже сачувај!” (Римљанима 3:1-4)

Предност Јевреја је та што је Божија реч била њима предата. Они су живели слушајући Његову реч од својих предака. Зато што је Бог њих ангажовао Својом речи и она је била доле међу њима, они су кроз њу били бољи од незнабожаца. Међутим, Библија каже да је Бог њих напустио јер Јевреји нису веровали Исусу који их је ослободио од њихових грехова.

Павле каже, “Еда ће њихово неверство веру Божију укинути? Боже сачувај!” Људска невера не може укинути спасење Божије. “Верност Божија” значи “честитост Божија.” Он мисли да Божија честитост и спасење од греха не може постати неважећa мада Јевреји у то нису ни веровали. Реч Божијег обећања којом је спасао сваког когод да верује није неважећа иако они могу да не верују у то. 

Незнабошци ће веровати ако Јевреји не верују. Бог каже да ће когод верује бити спашен од грехова. Стога, Бог је напустио Јевреје јер они нису веровали да је реч истине била испуњена сагласно Божијем обећању, иако се Бог ангажовао за њих Својом речју.

Апостол Павле је доказивао као следеће: Бог је дао дар спасења за све људе. Бог каже да је Он обећао то у Старом Завету и да је испунио то слањем Исуса Христа, Свог јединца Сина, на овај свет. Неки људи верују у еванђеље Божије, али други не. Стога, когод верује благословен је као Божије дете, баш како је Он то обећао. И благослов Божији није поништен без обзира колико пуно људи не верује. Когод верује у истину може да прими Његову велику љубав


Когод чује реч истине и поверује у њу, може примити Божију велику љубав, али неверници тврде да је Бог лаж. У ствари, Бог је испунио Своје обећање, ипак су неверници искључени из Божије праведности јер они не верују у милост отпуштања грехова.

Павле каже, “Еда ће њихово неверство веру Божију укинути? Боже сачувај!” Бог је једном обећао и верношћу даје дар Његовог спасења и славе за све људе.

Шта Библија каже да је дар Божији? Библија каже да је Бог, Отац, послао Свог љубљеног Сина и дао милост да се постане Његовом децом за оне који верују у отпуштање грехова кроз Његовог Сина. Подједнако пре оснивања света, Он је планирао да ће дати свим људским бићима славу да постану Његова деца и спасење од греха кроз Његову праведност. Он је испунио ту верност. Стога, верници су блажени сагласно Божијој речи, али неверници су осуђени по томе. 

Неверницима приличи да оду у пакао. Бог је поставио закон да би могли да се спасемо путем вере у Његову Реч. Он такође говори да верност Божија неће никада бити укинута, иако међутим људи не верују. Ми смо блажени прихватањем верности Божијег спасења. Бог је рекао, “Него Бог нека буде истинит, а човек сваки лажа, као што стоји написано: Да се оправдаш у својим речима, и да победиш кад ти стану судити.” (Римљанима 3:4).


Сваки човек је лаж. Бог је истинит. Зашто? Јер Бог каже, “Као што стоји написано: Да се оправдаш у својим речима, и да победиш кад ти стану судити.” Бог каже да Он обећава у напред и благослови оне који ће бити блажени и проклиње оне који ће бити проклети. То је праведно јер Бог благослови вернике и проклиње невернике. Бог каже, “Него Бог нека буде истинит, а човек сваки лажа.”

“Да се оправдаш у својим речима, и да победиш кад ти стану судити.” Он каже да ће спасти људе сагласно Својој Речи. Реч се оваплотила у телу, становала међу нама и спасла нас. Стога, Господ је оправдан кроз Своје речи.

Господ је поразио Сатану са записаном речју Божијом. Господ је праведан и честит пред Собом, Сатаном и свим духовним бићима јер је Он испунио оно што је и обећао. Међутим, људска бића нису честита. Њихово понашање се мења без одлагања када су на штети. У супротности, Бог никада није прекршио Своја обећања. Тако апостол Павле каже да наша вера треба да је заснована на Божијој речи.Наша неправедност указује на Божију праведност


У Римљанима 3:5 стоји, “Ако ли неправда наша Божију правду подиже, шта ћемо рећи? Еда ли је Бог неправедан кад се срди? По човеку говорим:” Сва људска бића су неправедна, али шта треба да кажемо ако њихова неправедност указује на праведност Божијег спасења? Шта ћемо рећи ако наши греси показују праведност Божију?

Праведност Божија је откривена још више јер су наши греси и неправда. Бог је заиста честит. Он је Господ спасења, Спаситељ и истинити Бог који је обећао да нас спасе Својом речи и испунио је шта је обећао. Шта ћемо рећи ако је праведност Божија откривена због наше слабости? Наше слабости откривају Божију праведност и више јер ми грешимо док не умремо.

Како да знамо да је Бог Господ љубави? Ми можемо да знамо то ради наше слабости. Божија љубав је откривена кроз нас јер ми грешимо до последњег дана наших живота. Господ каже да је Он упио наше грехе са света једном и за увек. Божија љубав ће бити непотпуна ако Он воли само добре људе који нису згрешили. То је излив Његове истинске љубави коју Бог прихвата и дели са нама грешницима који никада не би смо могли бити вољени.

Ми људска бића смо неправедни и издајници Божији. Ми не верујемо у Њега и немамо љупкости пред Богом. Грешници су они који чине само зло, али Исус, који нас је спасао од свих наших грехова и неправде, испунио је љубав Божију према нама.

Бог каже да је кроз Своју праведности и љубав Он нама послао Свог јединородног Сина да нас спасе од Сатанине таме и проклетства, када су људска бића згрешила и била одређена да иду у пакао због Сатанине обмане. То је љубав и милост Божија.

“Ако ли неправда наша Божију правду подиже, шта ћемо рећи?” каже апостол Павле. Мишљења од верника и оних он неверника су подељена овим пасусима. Неверници покушавају да буду добри да би ушли у Царство Небеско и да буду блажени од Бога. Али Павле даје супротни коментар, говорећи, “Ако ли неправда наша Божију правду подиже, шта ћемо рећи?” Павле каже да ми људска бића не можемо чинити Божију праведност већ само да чинимо грех пред Њим, и да наша злоћа доказује истинску Божију љубав. Да, то је истина. Сва људска бића су слаба и не могу бити праведна, али Господ их је спасао од свих њихових грехова.Ми смо спашени праведношћу Божијом


Апостол Павле каже да људска бића не могу бити праведна већ су ухваћена у клопци грехова. Господ је спасао такве грешнике од њихових грехова и љуби их. Ми смо у потреби Његове савршене љубави јер ми не можемо избећи свакодневне грехове. Ми смо спашени само путем Исусове апсолутне љубави, Његова отворена милост, и дар спасења кроз Исуса Христа.

Апостол Павле каже да је спашен захваљујући Божијој праведности. Оно што је Бог учинио да спасе све грешнике од њихових грехова показује Његову праведност. Павле каже да га је вера у еванђеље спасла. Праведност Божија је откривена у еванђељу воде и Духа. Наше спасење зависи од праведног дела Божијег које је учинио за нас. Стога, грешници су спашени од својих грехова вером. Они који нису изнова рођени мисле да треба да буду добри да би могли ући у Царство Небеско.

Павле није мислио да ми у ту сврху чинимо зле ствари, већ да људи дувани ветром иду у пакао јер покушавају да чине добра дела без примања праведности Божије. Они морају да се покају да би се обратили и веровали у спасење које им је Бог дао да би побегли од пакла.

Ко може да чини добра дела пред Богом? Нема таквог. Онда како грешник може бити ослобођен од свих својих грехова? Он/она морају да промене своје сопствено мишљење. Апостол Павле каже да је он био спашен вером. Али шта људи мисле? Људи мисле да могу бити спашени чинећи добре ствари. Из тог разлога они не могу бити ослобођени. Они који су спашени од својих грехова вером у Исуса и имају савршено ослобођење од грехова, хвале само Божију праведност и њу узвисују.

Међутим, они који нису изнова рођени, иако верују у Исуса, мисле да могу ући у Царство Небеско чинећи добра дела, и да ће отићи у пакао ако не чине добра дела. Њихова вера је погрешна. Вера апостола Павле је иста као и вера изнова рођених. Они који нису изнова рођени, иако мисле да верују у Исуса, имају погрешну веру јер они покушавају да додају своја дела у своју веру. Ми нисмо спашени додавањем наших честитих дела у нашу веру, већ путем вере у праведност Божију: крштење Исусово и Његова смрт на Крсту.Праведни не могу грешити намерно


“Ако ли неправда наша Божију правду подиже, шта ћемо рећи?” Библија каже да наша не праведност показује само праведност Божију и љубав Његову. Библија такође говори, “Јер ако истина Божија у мојој лажи већа постане на славу Његову, зашто још и ја као грешник да будем осуђен? Зашто, дакле (као што вичу на нас, и као што кажу неки да ми говоримо) да не чинимо зла да дође добро? Њима ће суд бити праведан.” (Римљанима 3:7-8). Имена неверника су уписана у Књизи за Суд и они ће бити бачени у пламено језеро. Стога, они се морају покајати да би се обратили и поверовали у спасење испуњено путем воде и крви.

Апостол Павле говори, “Еда ли је Бог неправедан кад се срди? По човеку говорим: Боже сачувај!” Људи поричу, говорећи, “Није ли неправедан Бог да гневом наноси бол неверницима и шаље их у пакао само зато што они не верују да их је Исус већ спасао од њихових грехова?” Али Павле говори, “Еда ли је Бог неправедан кад се срди? Праведно је да неверници оду у пакао јер не верују у истину. Бог није неправедан.”


У Римљанима 3:7 стоји, “Јер ако истина Божија у мојој лажи већа постане на славу Његову, зашто још и ја као грешник да будем осуђен?” Онда људи могу рећи, “Шта? Да ли ћеш грешити намерно јер си ослобођен од грехова? Ти ћеш лагати више јер си спашен праведношћу Божијом. Да ли ћеш намерно грешити више?” Али Библија каже да они то чине на такав начин са злим срцима, нити знају Божије спасење нити верују у Његову љубав.

Стога, Павле каже да верност Божија обилује Његовом славом, захваљујући нашој грешности и лажи. Али људи поричу Павла својим сопственим мишљењем, говорећи, “Ти можеш учинити пуно грехова ако верујеш да си спашен вером без дела.” Није истина да људи греше само по жељи за грехом. Они не могу избећи сагрешење јер су рођени као грешници. Природно је да ће јабуково дрво донети плод са јабукама. Библија каже да је то такође људска природа, да они који су рођени грешни настављају да греше. Господ је спасао такве грешнике са Својом праведношћу, и они могу бити ослобођени само прихватањем спасења Господњег.


“Зашто, дакле (као што вичу на нас, и као што кажу неки да ми говоримо) да не чинимо зла да дође добро? Њима ће суд бити праведан.” (Римљанима 3:8). Они који су под обманом лажних учитеља уобразиће се вером у Исуса мислећи на овај начин. Посланица Римљанима је била записана од апостола Павла пре око 2.000 година. Многи људи у то време су мислили на овај начин, баш као што данашњи неверници чине. Лажни верници мисле као и неверници у време Павла, говорећи ‘Хоћеш ли намерно грешити више ако си ослобођен од грехова, без греха си, и знаш да су твоји будући греси опроштени?’

Неверници делују сагласно неверном телесном мишљењу. Они не могу ући у истинито Божије спасење јер је њихово телесно лажно мишљење. Наравно, иако праведни и даље греше након што су примили ослобођење од грехова, ипак постоје ограничења. Библија каже да грешници настављају да греше јер они не схватају да чине грех и не знају да је то грех пре него што се не роде изнова водом и Духом. Међутим, Библија каже да праведни не могу грешити лакомислено јер су они под Божијом власти.

Неки људи су рекли апостолу Павлу, “Не чиниш ли зле ствари да би добре могле доћи јер те је Бог спасао од свих твојих грехова? Биће боље да чиниш више зла дела да би праведност Божија била више откривена.” Павле каже да су праведно проклети. Он мисли да је праведно да они буду осуђени и оду у пакао. Зашто? Јер они не зависе од вере, већ од својих дела.Божији праведници никада неће бити обезвређени


Апостол Павле каже, “А што неки не вероваше, шта је за то? Еда ће њихово неверство веру Божију укинути?” Хоће ли њихова невера учинити спасење Божије без ефекта само зато што они не верују у Божије спасење? Људи су спашени ако верују, али губе милост отпуштања грехова ако не верују. Праведност Божија остаје постојана. Да ли схватате? Они који иду у пакао добровољно иду у пакао јер су изабрали да не верују. Дела Божија и милост спасења од греха никада неће постати обезвређени. Они су постојани.

Спасење Божије нема везе са људским грешкама, заснованим на делима закона. То је у вези само са верницима. Верници су спашени сагласно Божијој истини, али неверници ће отићи у пакао јер нису спашени већ су одбацили Његову истину. Бог је послао “а камен за спотицање и стена за саблазан” (Исаија 8:14). Когод верује у Исуса и чини праведност има вечни живот, иако су он/она рђави. Ко год не верује у Исуса отићи ће у пакао због цене греха, иако су он/она добри. Исус је камен спотицања и стена саблазни за оне који не верују у опроштај грехова. Не постоји праведна особе са грехом


Апостол Павле је говорио о вери у спасење за оне који настоје да буду добри, те људи мотре на посланицу Римљанима као реч Божију која говори о вери. Неки људи се чуде због оних који се поистовећују са праведнима. У ствари, онима који су грешили и опроштено им је од Исуса јесу праведници јер су сви њихови греси опроштени. “Исус је веран” значи “Он је верно спасао грешнике од њихових грехова.” Неки људи кажу да су они ‘ослобођени’ грешници, али не постоје такви људи пред Богом. Како може нека особа и даље бити грешник након што су он/она били ослобођени од греха? Ми смо спашени ако нас је Исус спасао и грешници ако нас Исус није спасао. Не постоји “средина” у спасењу.

Има ли праведне особе која има греха? Не постоји праведне особе која има грех. Особа је грешник ако он/она имају грех, али праведни и безгрешни ако он/она верују у Исуса. Како можемо да решимо проблем свакодневног и будућег греха? Људи мисле да су они неизбежно грешници јер греше свакодневно и грешиће док не умру. Међутим, ми смо учињени праведнима путем вере у еванђеље које каже да је Исус однео грехе света, укључујући будуће грехе, на реци Јордану и стога је био распет.

“Праведна особа која има грех” нема никаквог смисла. Да ли је разумно мислити да особа и даље дугује иако су он/она већ платили своја дуговања? Хајде да претпоставимо да је постојао човек који је имао пуно новца, али његов син је стекао лоше навике да свакодневно купује слаткише на кредит у свим радњама у граду како је растао. Међутим, његов богати отац је имао доста новца да би платио дуговања свог сина свакој продавници у напред, он није могао бити дужник премда је уживао да свакодневно једе бомбоне без плаћања све док не умре.

Господ нас је спасао својом праведношћу узимајући наше грехе на Себе једном и за увек на реци Јордан. Он је савршено спасао свакога од нас. Стога, ми никада нећемо постати изнова грешници, коликогод да смо слаби. Бог је рекао да смо учињени праведнима ако не поричемо оно што је Он учинио.Људи са телесним умом не могу да верују у еванђеље нити да се роде изнова 


Хришћани који идентификују себе као ‘ослобођени’ грешници мисле телесно. Бити духовног ума значи веровати у Божију реч. Телесан ум је људски ум. То је људска мудрост. Тело не може друго осим да греши, али ми можемо постати праведни путем вере у крштење и Крст Исусов. Библија каже да ми никада нећемо постати праведници и очишћени путем покушаја да не грешимо.

Може ли неко ући у Царство Небеско тако што постаје света особа која никада не греши изнова након што поверује у Исуса? Или да ли је то могуће само путем спасења једном за увек? Да ли грешници заиста могу постати праведни путем милости ослобођења од грехова? Немогуће је да постанете праведни са вашим телесним умом. Тело никада неће постати праведно. Тело увек жели нешто да једе када год осећа глад.

Немогуће је да тело буде очишћено јер тело има пожуду и жудњу. Из тог разлога, ми смо учињени праведнима само путем вере у воду и крв Исусову. Можемо ли ући у Царство Небеско ако не грешимо никада више и очистимо себе као до белине снега? То је гордо размишљање за људско биће, ко има пожуду и страст телесну, да постане очишћен избегавањем греха. То је немогуће.

Људи не могу веровати у еванђеље нити бити изнова рођени јер они мисле о вери телесним умом. Исус је рекао, “Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је.” (Јован 3:6).

Немогуће је постати праведан са телесним умом. Ви такође можда мислите да је немогуће јер ћете грешити сутра, иако се потпуно кајете и верујете у Исуса до данас. Можда мислите, ‘Како могу рећи ја сам без греха када непрестано грешим чак и сада?’ Да ли је могуће да постанете праведни ако мислите телесно, да ли тело дела? Немогуће је постати очишћен са телом.Ипак, Бог може да нас учини праведнима


Ипак, Бог може савршено да нас спасе чак и ако људска бића не могу. Бог може да очисти нашу свест и учини да исповедамо да смо праведни и да је Он наш Отац и наш Спаситељ. Ви треба да знате да вера почиње од вере у истиниту реч са вашим срцем. То почиње са речју истине. Ми смо учињени праведнима путем вере у истиниту реч са нашим срцем. Ми никада нећемо постати праведни телесним делима 

Међутим, они који нису изнова рођени не могу ослободити себе од свог сопственог мишљења јер су закључани у своја мишљења. Они никада не могу рећи да су праведни јер они мисле телесним умом. У супротности, вера по којој можемо рећи да смо праведни почиње сазнањем истине о Божијој речи. Ако заиста желите да будете изнова рођени, ви можете заиста бити рођени изнова само слушањем истинске речи кроз конкретно изнова рођену особу јер је Дух у изнова рођеној светој особи задовољан да ради са истином и “све испитује, и дубине Божије.” (1 Коринћанима 2:10). Људи могу бити рођени изнова када чују реч Божију кроз праведника јер Дух станује у праведнима, који су изнова рођени. Ја желим да то имам на уму. Ви морате да сретнете праведника, који је рођен изнова, ако желите да примите милост поновног рођења.

Аврам заче Исмаила и Исака. Исмаило је био рођен од робиње. Исмаило је већ напунио 14 година старости када је Исак био рођен. Исмаило је презирао Исака, који је био рођен од слободне жене. Ко заиста има право наслеђа? Исак, који је био рођен од слободне жене Саре, имао је право наслеђа.

Исак је имао право наслеђа и био је признат иако је међутим Исмаило био старији и јачи у телу од Исака. Зашто? Исак је био рођен након речи Божије. Вера која је постављена људском мисли је налик дворцу од песка. Људи могу бити изнова рођени само када науче истину Божије речи и верују у њу.

“Шта дакле? Јесмо ли бољи од њих? Нипошто! Јер горе доказасмо да су и Јевреји и Грци сви под грехом, Као што стоји написано: Ни једног нема праведног;” (Римљанима 3:9-10). Шта значе ови пасуси? Да ли пасуси указују на стање људског бића пре него су рођена изнова или након што су рођена изнова? Ми смо сви грешници пре него што смо рођени изнова. “Ни једног нема праведног” је стање људског бића пре него што је Исус упио све грехе са света. Човек не може никада постати очишћен без вере у Исуса.

Реч “постепено очишћење” долази од обожаваоца идола и паганске религије. Библија каже, “Ни једног нема праведног.” Како можемо постати очишћени само-тренингом? Људска бића не могу постати праведна сама по себи по њему/њој. Нема ниједног ко ће постати праведан или ко је постао праведан сам по себи. Нема ни једног безгрешног помоћу његовог/њеног личног настојања. То је могуће само по вери у Божију реч. Библија каже, “Ни једног нема разумног, и ни једног који тражи Бога;” (Римљанима 3:11).Они се сви уклонише


“Сви се уклонише и заједно неваљали посташе: нема га који чини добро, нема ни једног циглог.” (Римљанима 3:12). Да ли су људска бића корисна пред Богом? Људска бића су некорисна пред Богом. Сви они који још нису рођени изнова нису корисни пред Богом. Нека не упру прст на небеса док се супротстављају и проклињу Бога, замерају Му јер није дао кишу иако мисле да је све Он створио? 

“Сви се уклонише и заједно неваљали посташе” каже Бог. Како може особа која греши у свом срцу да прославља Бога? Како могу грешници, који не могу решити своје проблеме са грехом, славити Господа? Како може грешник славити Господа? Грешници не могу одати славу Богу.

Свештенство за слављење превлађује данашњицом. Грешници пишу лирику за еванђеоске песме, наводећи Списе из Откривења. “Ономе што седи на престолу, и Јагњету благослов и част и слава и држава ва век века!” (Откривење 5:13) Господ је достојан да буде слављен наравно, али праведни могу славити Бога. Да ли мислите да Бог прихвата хвалу од грешника са радошћу? Грешничко слављење је налик Каиновој понуди. Они славе залудно и певају до празног неба, мада мисле да славе Господа. Зашто? Зато што се Бог не радује њима. Бог никада не чује молитву грешника (Исаија 59:1-2).

Библија говори да се они сви уклонише и да су заједно неваљали постали. Речи “Сви се уклонише” значи да су они веровали у своје сопствено мишљење, одбацујући Божију реч. Истинит суд је сачињен по речи Божијој. Само Божији судови. Људи не могу судити. Речи “Сви се уклонише” значи да су се они окренули својем сопственом мишљењу. Они увек кажу нешто попут, “Ја мислим на овај начин и верујем овако.” Они који не одбацују своје мишљење упућени су на своја мишљења, те се стога не враћају речи Божијој.

Они који нису изнова рођени мисле да су своје судије. Њима је неважно оно шта пише у речи Божијој. Они приањају на своје сопствено мишљење и суде по себи шта је истина или лаж, говорећи, “Ја мислим овако и верујем на овај начин. То није исто како ја мислим.” Како они могу наћи истину? Бог каже да сва људска бића застранише у своја сопствена мишљења. Ми не смемо застранити у своја сопствена мишљења. Ми морамо уместо тога да се вратимо Господу. Ми се морамо спасити на праведни начин. Ми морамо бити осуђени пред истинитом речју. Онда шта је праведност?Морамо бити изнова рођени речју Божијом


Праведност је реч Божија, која је истинита. реч Божија је правило, које указује на ‘мерну јединицу.’ Ми морамо да знамо да је реч Божија критериј или полазна тачка. “У почетку беше Реч” (Јован 1:1). Ко је био са Богом, Отац и Свети Дух? Он је Бог, Реч. Реч је Бог. Исус Христ, наш Спаситељ и Краљ над краљевима, јесте Реч, наш Бог.

Записано је да је Реч била са Богом у почетку. Ко је био са Богом? Реч. Стога Реч је Исус, наш Спаситељ и Бог. Спаситељ је Бог. Тачна репрезентација Његове природе је Реч. Стога реч Божија је различита од нашег сопственог мишљења јер Реч је Бог. Људи су веома неуки да схвате реч Божију са његовим/њеним сопственим телесним мишљењем.

Стога, Бог може користити особу која чврсто стоји у Његовој речи и вери. Особа која стоји чврсто у речи Божијој је верна и корисна пред Богом, и Бог благослови такву особу.

Може ли неко чинити добро? Реч, која је Бог, каже да нема праведног, не, ни једног. Међутим, неки мисле, ‘Изгледа да постоје особе које чине добро.’ Чињеница је да се људи играју лицемера пред Богом. Ми морамо да знамо да нисмо на страни праведности пре него што се изнова родимо.

Сва људска бића су бунтовници против Бога. Они варају један другога и подједнако Бога док настоје да буду свети, добри и милостиви. То је њихов изазов Богу када настоје да буду добри. Само Бог јесте добар. То је противно Богу и изазов против Божије истине да настоје да буду добри без да су рођени изнова и да верују у Његову љубав и праведност.

Да ли мислите да су само озбиљни грешници осуђени пред Богом? Ко год није рођен изнова, иако су он/она Хришћани, не могу побећи од Божијег гнева. Стога, одбаците ваш лицемерни начин живота и слушајте реч Божију. Будите изнова рођени. Тада ћете моћи да побегнете од пресуде Божије. 

Да ли сте икада видели особу која није испуњена опсесијом да буде добра међу онима који нису изнова рођени? Људи су пуни опсесије да буду Добри. Људско биће може водити добар живот када су сви његови/њени греси упијени пред Богом. Онда да ли нам Бог каже да чинимо зле ствари намерно? Не. Бог нам каже да примимо ослобођење од грехова јер смо већ инфицирани грехом пре рођења и одређени смо за пакао. Бог жели да свако од нас прими Његову истиниту реч да би стога могли бити спашени.Сатана увек изговора лаж међу неверницима


“Њихово је грло гроб отворен, језицима својим варају, и јед је аспидин под уснама њиховим. Њихова су уста пуна клетве и горчине. Њихове су ноге брзе да проливају крв. На путевима је њиховим раскопавање и невоља; Нема страха Божијег пред очима њиховим.” (Римљанима 3:13-18).

“Језицима својим варају.” Сви људи су добри у обмани. Бог каже о Сатани, “Кад говори лаж, своје говори: јер је лажа и отац лажи.” (Јован 8:44). Сви они који нису изнова рођени кажу, “Ја заиста говорим истину. То је истина,” али они говоре само лажи.

Они који истичу своје мишљење су управо лажљивци. Да ли сте икада чули да преваранти кажу, “Ја сам лажљивац и преварант,” када они покушавају да преваре остале? Они говоре како је све што кажу истина. Они могу уверљиво рећи, “Дајте да вам кажем нешто. Ако инвестирате један милион долара, остварићете ускоро више новца као главницу и направићете десет милиона долара за неколико година. То је фантастична инвестиција. Да ли желите да инвестирате?” Они који нису изнова рођени увек обмањују својим језицима.

Када Сатана говори лажи, он говори из сопствених ресора. Проповедник који није изнова рођени увек говори лаж. Он/она тврде да човек може бити богат ако понуди велику своту новца као прилог. Да ли иједан пасус у Библији каже да ће неко постати богат ако он/она постану старешине? Зашто људи покушавају да постану старешине? Они покушавају да постану старешине да би водили вернике као старешине, Бог ће им дати земаљски благослов. Они су обманути јер верују да имају обилну милост када постану старешине. Они су ухваћени у замку обмане.

Да ли сте икада постали старешина зарад обмане таквом лажи? Многи људи живе као просјаци након што постану старешине. Ја знам многе од њих око мене. Лажни пророци који нису изнова рођени постављају богате као старешине да би ови давали велике прилоге њиховим црквама. Понекад они поставе људе за старешине који немају новца јер желе да их учине својим слепим следбеницима.

Они обично говоре, “Биће благословени богатством он/она ако постану старешине,” то је лаж. Постоји наговештај о овоме у Библији. Библија каже да ће Божије слуге радије бити прогоњене него да имају милост богатства. Господ каже, “Него иштите најпре царство Божје, и правду Његову, и ово ће вам се све додати.” (Матеј 6:33).

“Јед је аспидин под уснама њиховим,” тврди Библија. Људска бића заиста имају отров змијски. Шта они који нису изнова рођени кажу праведнима? Они проклињу праведне и говоре као змије. Библија говори, “Њихове су ноге брзе да проливају крв. На путевима је њиховим раскопавање и невоља; Нема страха Божијег пред очима њиховим.”Шта је сврха закона?


Одломак, “Како је записано,” значи да је то цитат из Старог Завета. Апостол Павле цитира Стари Завет много пута. Он каже, “Њихове су ноге брзе да проливају крв. На путевима је њиховим раскопавање и невоља; Нема страха Божијег пред очима њиховим.” Ја осећам тугу ради оних који иду у пакао без познања пута за поновно рођење.

У Римљанима 3:19 стоји, “А знамо да оно што закон говори, говори онима који су у закону, да се свака уста затисну, и сав свет да буде крив Богу;” Богу је нанет гнев по закону. Разлог што Павле каже “говори онима који су у закону,” је стога што Бог даје закон онима који нису изнова рођени, који не спознају грех и који не тврде да грех јесте грех, да би их осведочио као грешнике, који никада не могу држати закон, у свом реалном постојању. Бог нам није дао закон да би га држали. Онда да ли је Бог рекао како је Он уништио закон? Не. Он нам је дао закон кроз Мојсија да би нам дао спознају наших грехова. Он нам није дао закон да би га држали. Закон Божији је са улогом да нас научи колико смо грешниНико не може бити праведан делом закона


У Римљанима 3:20 стоји, “Јер се делима закона ни једно тело неће оправдати пред Њим; јер кроз закон долази познање греха.” Изнова рођени Хришћани знају да се ни једно тело неће оправдати по делима закона. Апостол Павле и све слуге Божије кажу, “Ни једно тело неће бити оправдано по делима закона.” Не постоји нико ко држи закон и ко ће га држати у будуће. Стога, ми морамо исповедати да никада не постајемо праведни по делу закона. Наша дела нас не могу учинити праведнима.

Апостол Павле зна и верује ово. Можемо ли бити праведни држањем закона? Може ли закон да нас оправда? Када читате Писма, да ли мислите да је право да верујете да се наше тело мења ка праведном и улази у Царство Небеско чинећи добра дела након што поверује у Исуса? Не, ово није истина. То је лаж. Да неко може да уђе у Царство Божије постепеном променом до оправдања је чињенично лаж. Сваки човек који није изнова рођен је под законом јер он мисли да може да држи Божију реч са својим делима. Тако он настоји да држи закон и моли за опроштај свакодневно. Обавеза да посте је прво дугме на погрешном путу. Закон нам даје спознају да смо грешници. Грешници настоје да држе закон обавезани својим незнањем и својим сопственим мишљењем, којим се боримо против истинитог спасења и чине по телу. То је погрешно оријентисана вера.

Наука о Оправдању, која каже да се ми постепено мењамо да би се оправдали, се такође налази у другим нецрквеним религијама у свету. Будизам има сличну науку, наука Нирване је као и Хришћанска наука о постепеном оправдању. Многи људи кажу да њихова тела могу бити оправдана све више и више и да на крају улазе у Царство Небеско. Али истина је да је Господ оправдао наше душе једном и за увек.

Чак се ни праведни не могу оправдати телом. Они који немају Духа не могу постати оправдани. Они више покушавају да чине добра дела, и тако постају више озбиљни грешници. То је зато што они имају греха у својим срцима. Понекад прљавштина учестало долази од њих и чини их прљавим, свеједно што напорно покушавају да очисте себе споља, пуни су греха изнутра. Такво је истинско стање грешника.

То стоји у супротности са онима који су ослобођени од грехова. Они могу водити чисто своје животе иако не могу да спрече телесни грех. Грешници који су рођени инфицирани грехом, шире грех сав свој живот јер грех излази из њих противно њиховој вољи. Они немају избора осим да убризгају лек који ће елиминисати њихове грехе једном за увек. Лек је еванђеље Божије истине. Они могу бити ослобођени од својих грехова слушањем речи ослобођења од грехова. Желим да чујете реч о поновном рођењу и примите ослобођење од грехова.

Ко може потпуно да живи по закону? Ко може савршено да живи сагласно закону иако су он/она изнова рођени? Нико. У Римљанима, је записано, “Кроз закон долази познање греха.” То је једноставно. У време невиности Адам и Ева су били обманути Сатаном и били су продати под грех. Грех се пронео преко њихових потомака који нису знали Божију реч. Они нису знали да су били рођени грешници иако су наследили грех.

Након времена Аврама и Јакова, Израелци су заборавили своју веру и њихови греси долазе кроз њиховог оца Аврама који се оправдао вером. Бог је дао њему Свој закон да би му допустио да спозна грех и пожели да прими отпуштање грехова путем вере у Његово обећање. Верујете ли у ово?Да ли се сада праведност Божија показује независно од закона


У Римљанима 3:21 стоји, “А сад се без закона јави правда Божија, посведочена од закона и од пророка.” Апостол Павле каже да је праведност Божија откривена независно од закона. Речи, “Посведочена од закона и од пророка.” указује на Стари Завет. Еванђеље воде и Духа је праведност Божија, која је откривена кроз жртвени систем. Еванђеље открива праведност која нас води да примимо ослобођење од грехова кроз понуду за грех.

У Римљанима 3:22 стоји, “А правда Божија вером Исуса Христа у све и на све који верују; јер нема разлике.” Наша вера је у нашим срцима. Начелник и свршитељ наше вере је Исус Христ. У Јеврејима 12:2 стоји, “Гледајући на Начелника вере и Свршитеља Исуса.” Начелник и свршитељ вере је Исус и ми верујемо у истинску Реч, која је Бог. Ми морамо да научимо и верујемо у истинске речи из Библије од изнова рођених слугу да би се спасили од свих грехова и живели по вери. Ми морамо да верујемо у Исуса својим срцем.

Бог каже, “А правда Божија вером Исуса Христа у све и на све који верују; јер нема разлике.” Стога, ми смо учињени праведнима вером у истиниту реч својим срцима и имамо потврду за савршено спасење помоћу исповести нашим устима. Ми не можемо да будемо спашени својим сопственим делима, већ путем вере. Захваљујемо само Господу и цркви Божијој. 

Да ли вам се догодило да сте ограничени вашим делима иако су сви ваши греси упијени? Ви сте праведник захваљујући слабошћу вашег тела ако верујете у Бога својим срцем. Свети Дух сведочи реч Божију у свом срцу говорећи, “Ти си праведник”, јер нас Он води до схватања истинске речи када чујемо реч. Да ли сте спашени вером након што сте чули Божију реч?

“А правда Божија вером Исуса Христа у све и на све који верују; јер нема разлике.” Ко год учи и верује у реч Божију, која је истина, може да се спасе од свих својих грехова.Исус је опрао све грехе од почетка до крај света


У Римљанима 3:23-25 стоји, “Јер сви сагрешише и изгубише славу Божију, И оправдаће се за бадава благодаћу Његовом, откупом Исуса Христа. Ког постави Бог очишћење вером у крви Његовој да покаже своју правду опроштењем пређашњих греха;”

Библија каже да су сви згрешили и изгубили славу Божију. Ми смо примили опроштај од грехова и постали праведни бесплатно Његовом милошћу и љубављу док ће грешници отићи у пакао. Ми смо стекли славу Божију и постали оправдани. Бог је утврдио Исуса да буде помирење помоћу Његове крви кроз веру.

У Стиховима 25 и 26 стоји, “Ког постави Бог очишћење вером у крви Његовој да покаже своју правду опроштењем пређашњих греха; У подношењу Божијем, да покаже правду своју у садашње време да је Он праведан и да правда оног који је од вере Исусове.” Овде, речи, “ког постави” значи да је Бог послао Свог Сина Исуса да буде помирење ради ослобођења од грехова за читав универзум.


Исус је однео све грехе са света Својим крштењем. Исус је Алфа и Омега. Хајде да размислимо о почетку и крају света. Бог нас је ослободио вером и опрао је све наше грехе од почетка до крај света Бог је поставио Исуса да буде измирење кроз веру у истину. То се није догодило све док нисам поверовао у еванђеље које сам схватио кроз речи, “да покаже своју правду опроштењем пређашњих греха.”

Сви наши греси су уклоњени када верујемо у речи које кажу да је Исус опрао све наше грехе Својим крштењем и крвљу. Ми смо примили ослобођење од грехова једном и за увек, али наше тело и даље наставља да греши. Тело греши ради наше слабости. Међутим, Библија тврди, “Бог је отпустио пређашње грехе.” Греси које тело почини било сада или у будућности су греси који су били претходно почињени са Божије тачке гледишта.

Зашто? Бог је учинио крштење Исусово основном стартном тачком за наше спасење. Стога, садашњи телесни греси су греси који су прошлост, из Божије перспективе, јер отпуштање грехова било је испуњено помоћу Исуса Христа једном и за увек. Садашњи греси су греси који су већ упијени. Речи, “Бог је отпустио пређашње грехе.” значи да је “Он већ платио цену грехова за свет.” Сви греси света већ су опроштени кроз крштење и Крст Исусов.


Стога, Бог је већ упио све грехе почињене од почетка до краја света. Тако да су сви греси претходно већ почињени у Божијим очима. Људи у свету су починили грехе који су већ упијени помоћу Сина Божијег. Исус је већ опрао грехе који би били почињени у 2002 години, још пре око 2000 година раније. Да ли разумете ово?

Бог је већ упио светске грехе укључујући ваше и моје грехе. Да ли видите шта то значи? Можете бити збуњени када проповедате еванђеље другим људима ако не разумете. Речи, “Бог је отпустио пређашње грехе.” значи да је Бог већ пропратио све грехе јер их је Он већ одстранио пре око 2000 година. Греси свих људских бића већ су били осуђени јер је Исус био крштен у реци Јордан и био распет. Бог је отпустио све грехе јер је Исус био послат на свет и савршено оправдао сва људска бића једном и за увек. Стога, Бог не оптужује за грехове које су починили сви људи у свету и већ су упијени помоћу Њега, него због невере у крштење и Крст Исусов.

Да ли разумете на шта апостол Павле мисли? То је веома важно за нас који смо спашени. Они који нису изнова рођени отићи ће у пакао због игнорисања. Ми морамо да чујемо и имамо право сазнање о свету. То ће пуно помоћи вашој вери и вашем проповедању еванђеља осталим људима.Где је онда хвала?


Библија каже, “да покаже своју правду опроштењем пређашњих греха;” Бог нас учи да су греси прошлости веш упијени јер је Бог учврстио Исуса да буде помирење. Стога, ми смо учињени праведни вером.

У стиховима 26 стоји, “да покаже правду своју у садашње време да је Он праведан и да правда оног који је од вере Исусове.” “У садашње време” Бог даје свету вечни живот тако да свет не пропадне. У садашње време, Бог је послао Исуса Христа да покаже Његову праведност и испуни оно што је Он обећао. Господ показује Своју праведност. Бог шаље Свог самог јединца Сина и допушта да се крсти и буде распет да нам покаже Своју љубав кроз спасење истине.

Господ долази грешницима као њихов Спаситељ. “да покаже правду своју у садашње време да је Он праведан и да правда оног који је од вере Исусове.” Бог је праведан и елиминише грехе света једном и за увек. Ми верујемо у Исуса својим срцима, тако да немамо греха. Они који истинито верују у Исуса јесу без греха јер их је Он опрао а такође их и спасао од њихових будућих грехова. Спашава нас вера нашег срца у дело Исусово. Наша дела нису укључена, чак ни 0,1% у веру Његовог спасења. 

У Римљанима 3:27-31 стоји, “Где је, дакле, хвала? Прође. Каквим законом? Је ли законом дела? Не, него законом вере. Мислимо дакле да ће се човек оправдати вером без дела закона. Или је само јеврејски Бог, а не и незнабожачки? Да, и незнабожачки. Јер је Један Бог који ће оправдати обрезање из вере и необрезање вером. Кваримо ли дакле закон вером? Боже сачувај! Него га још утврђујемо.”

Речи, “још га утврђујемо.” значи да ми не можемо да се спасимо путем наших дела. Ми смо несавршени и слаби и треба да одемо у пакао пред законом. Међутим, реч Божија нас чини праведнима и савршеним јер смо били спашени помоћу Његове речи. Господ нам је рекао да су наша тела и даље несавршена иако смо спашени од свих наших грехова, међутим Он нас је савршено ослободио од свих наших грехова. Ми се можемо приближити Господу вером да нас је Исус спасао.

“Где је, дакле, хвала? Прође. Каквим законом? Је ли законом дела? Не, него законом вере.” Ми морамо знати закон који је Бог поставио и да је закон вечит у Његовом Царству. “Каквим законом? Је ли законом дела? Не, него законом вере.” каже Бог. Да ли схватате ово? Бог нас је спасао од свих грехова света. Ми смо спашени када верујемо сагласно истини. Ми морамо да запамтимо да дела закона не могу да нас спасу.

Бог говори о закону вере кроз апостола Павла у посланици Римљанима поглавље 3. Бог каже, “Еда ће њихово неверство веру Божију укинути?” (Римљанима 3:3) Верници стоје чврсто у вери, али неверници се преврћу на доле. Они који немају потпуну веру у еванђеље истине отићи ће у пакао, иако они мисле да верују у Исуса.Бог је савршено спасао сваког нас од свих грехова


Бог је поставио закон Божији да би они који верују сагласно свом личном мишљењу могли да се окрену закону од вере. Бог нас је савршено спасао од свих наших грехова. Римљанима поглавље 3 говори о закону вере. Ми смо спашени вером у истиниту реч. Ми смо наследници Царства Небеског и имамо мира по вери. Неверници не могу имати мира. Уместо тога, иду у пакао. Шта је разлог за то? Најпре, они су осуђени сагласно закону Божије истине јер они нису примили реч Божије истине. Спасење долази од Божије љубави и ми смо спашени спознајом истине и помоћу вере у оно што је Бог учинио са нашим срцима. Да ли разумете? 


Ја славим Господа који нам је дао веру и Своју цркву на земљи. Захваљујем Господу који нам је дао истину, веру у реч, коју је апостол Павле имао, и који је открио тајну отпуштања грехова Његовој цркви. Ја хвалим Њега из дна свог срца. 

Ми захваљујемо Господу јер нас је Он спасао кроз Своје крштење и смрт на Крсту. Ми немамо избора осим да идемо у пакао без ове вере и Његове цркве. Ми смо били грешници, који нису могли никако да се спасу путем природе, већ смо поверовали у праведност својим срцима. Ми постајемо Његова деца која верују у праведност срцем а исто тако то чинимо што спасење исповедамо својим устима. (Римљанима 10:10).