Sermons

[4-1] Увод у посланицу Римљанима поглавље 4



У Римљанима 4:6-8 Павле говори о блаженим људима пред Богом. Особа која је била заиста блажена пред Богом је она чија су неправедна дела опроштена и чији су греси прекривени. Стога Павле изјављује, “Благо човеку коме Господ не прима греха.” (Римљанима 4:8).


Павле представља Аврама као благословену особу. Узимајући Аврама као типичну особу у Библији, Павле објашњава шта је истинска благословена вера. Аврам је имао нешто чиме да се похвали јер су му дела узета као праведна, али у реалности, није тако. Праведност Божија коју је он добио била је могућа само вером у Божије речи.

Библија указује да је вера по којој неко постаје праведник и благословен јесте природна вера у Божије речи баш попут вере Аврамове. У овом поглављу, апостол Павле говори о томе како неко може стећи Божију праведност у свом срцу вером у Његове речи.


Овде нема човека који никада и ни у чему не греши док живи на земљи. Шта више, ми људи учинимо онолико грехова колико збијени облаци прекривају небо. У Исаији, записано је да наши греси и преступи јесу попут збијених облака (Исаија 44:22). Стога, нема ни једног међу читавим човечанством ко може утећи од Божије осуде уколико не верује у праведност Исуса Христа.

Исус је примио крштење и Његова крв на Крсту је испунила Божију праведност. За све важи да су већ примили отпуштање грехова и за оне који нису починили грехе својим телом. Шта више, ми чинимо грехе да их чак и не приметимо и стога, одређени смо за суд ради тих грехова. 

Човек би требало да има на уму да ако нека особа која има и мали делић греха, он/она умреће пред Божијом праведношћу. У Библији је речено да је цена за грех смрт (Римљанима 6:23), и ми стога треба да разумемо и верујемо у Божији закон. Ми морамо платити цену грехова које смо починили својим умовима и делима, и само док не исплатимо сву цену греха, објава о суду за грех се неће завршити. Оно што треба да знамо је да ће и особа која верује у Исуса, и још има грех, бити осуђена за своје сопствене грехе. 


Ми живимо у овом свету који је испуњен са сваком врстом грехова: великим и малим, приметним и неприметним, вољним и неизбежним. Ми не можемо осим да прихватимо чињеницу да требамо бити осуђени на смрт на рачун нашег сопственог греха сагласно Божијем закону, “Цена за грех је смрт.”


Ако неко жели да су сви његови/њени греси покривени, он/она треба да приме ослобођење од греха вером у праведност Божију, која долази водом, крвљу и Светим Духом. Неко ко је стекао ослобођење од греха вером у Божију праведност, оспособљен је и има квалификацију да приноси жртву захвалности Богу непрестано јер је Он однео све грехе крштењем и крвљу. Од када је наш Господ однео све грехе са света, укључујући моје грехе налик облаку, помоћу Свог крштења, крвљу и васкрсењем, ми зато захваљујемо Господу који нам је дао вечне животе.

Да Исус Христ није однео све наше грехе на реци Јордану будући да је крштен од Јована и умро на Крсту, ми би платили цену смрти путем одласка у пакао. Како можемо да славимо Њега, ако Он није упио све наше грехе потпуно? Да ли би било могуће да славимо Божије име када год дођемо пред нашим Светим Богом ако би наша срца била пуна грехом? Да ли би заиста могли да принесемо жртву хвале за Његову праведност говорећи, “Он је опростио све наше грехе!” када и даље имамо грех у свом срцу? Не.

Али сада, ми можемо да захвалимо Њему у Његовој праведности. Све ово је могуће јер ми верујемо у дар Божије праведности, којом смо се обукли. 



Павле каже да смо ми стекли праведност Божију вером у оно што је Бог учинио


“Шта ћемо дакле рећи за Авраама, оца свог, да је по телу нашао? Јер ако се Авраам делима оправда, има хвалу, али не у Бога. Јер шта говори писмо? Верова Авраам Богу, и прими му се у правду. А ономе који ради не броји се плата по милости него по дугу. А ономе који не ради, а верује Оног који правда безбожника, прима се вера његова у правду.” (Римљанима 4:1-5).


Овде, Павле објашњава како се оправдати узимајући Аврама за пример. Приличи да неко прими своју властиту плату за своје дело. Међутим, то је вечни Божији дар и није плата за наша дела које смо ми заслужили будући праведни поновним рођењем, без да смо чинили какво добро или живели савршеним животом пред Богом.

Апостол Павле је рекао, “А ономе који ради не броји се плата по милости него по дугу.” Овде се говори о томе како грешник стиче спасење од греха кроз крштење Исуса Христа и Његовом жртвеном крвљу. Ово спасење је дато као благословени дар ради ослобођења од греха свима који верују у Божију праведност.

Спасење грешника је безуслован дар дат путем Божије праведности. Човек који је рођен као грешник нема другог избора осим да греши, и он/она немају другог избора осим да исповеде Богу да су он/она неизбежно грешници. Греси оваквих грешника не могу нестати само зато што су он/она марљиво изговарали молитве покајања верујући нешто што превлађује у хришћанским наукама.


Грешници не могу да се похвале својом сопственом праведношћу пред Богом. “Али сви бејасмо као нечисто шта, и сва наша правда као нечиста хаљина” (Исаија 64:6). Тако, грешник нема другог избора осим да верује у Божију праведност, која се испунила крштењем Господњим на реци Јордану и Он је испаштао до смрти на Крсту. Само тада неком могу бити опроштени сви греси путем Божије праведности. Ваше ослобођење од греха може бити стечено једино путем вере у Божију праведност.


Сви грешници су способни да нађу Његову праведност кроз крштење Исуса Христа и Његово окајање крвљу на Крсту. Стога, то је вера у Божију праведност која чини могућим да грешници стекну спасење од греха. Ово је истина. Ово је дар Божије праведности.



Апостол Павле је говорио како грешници стичу спасење од свих грехова


Павле је објаснио ово узимајући Аврама као типичан пример. “А ономе који ради не броји се плата по милости него по дугу.” Апостол Павле је говорио да човек не може да стекне Божију праведност чинећи извесну врсту дела закона. Једини начин на који можемо стећи Божију праведност је путем вере у Његове праведне речи духовним обрезањем.

Божија праведност је истина која се не може стећи људским настојањима и делима. Дар Божије праведности би био као следећи: Ви и ја смо били људи који су одређени да приступе вечном уништењу, али наш Спаситељ Исус Христ је однео све грехе кроз Своје крштење, дато од Јована на реци Јордан. Он затим носи све грехе на Својим леђима до Крста, где је Он платио сву цену за грехе својом крвљу. Исус је стога испунио сву Божију праведност. Сва Његова праведна дела су довршена Божијом праведношћу која су спасла грешнике од вечне смрти.



Они који верују у Божије речи могу стећи Божију праведност!


У стиховима 5 стоји, “А ономе који не ради, а верује Оног који правда безбожника, прима се вера његова у правду.”

У овом делу, апостол Павле објашњава начин до Божије праведности користећи ‘безбожне’ као пример. ‘Безбожни’ су они који не само да се не плаше Бога, већ такође чине развратне грехе кроз своје животе. Божије речи које кажу да су сви људи били рођени са ‘мноштво греха’ су неоспорно тачне. Шта више, такође је тачно да је права природа човечанства да оно нема избора осим да греши док не прими Божију страшну пресуду. Међутим, ако Бог прогласи нас, безбожне, за невине и урачуна нашу веру за праведност, шта још чини ово могућим осим Божије праведности? 

Наш Господ говори нама, безбожнима: Господ Лично је примио крштење на реци Јордану од Јована Крститеља, последњег Високог Свештеника Старог Завета, да би однео све грехе са света. Он је такође требало да плати за наше грехе Својим испаштањем и проливеном крвљу на Крсту да се испуне Његове речи, “Плата за грех је смрт.” Да ли верујете да је Исус Христ платио цену за све наше грехе Божијом праведношћу, крштењем које је Он примио и Својом крвљу на Крсту? Бог урачунава веру оних који верују у Његову праведност за праведне. Ово није тврдоглаво инсистирање већ чињеница учињена непристрасном праведношћу Божијом.


Стога, за особу која верује у Божију праведност, Бог Отац каже, “Тачно, ви сте мој народ. Ви верујете у Моју праведност. Сада сте ви Моја деца. Ви сте безгрешни. Зашто? Зато што сам вас Ја учино безгрешним узимајући све ваше грехе помоћу крштења Мојег Сина и Његовом крвљу! Он је такође платио цену ваших грехова са Својим крварењем сагласно речима, ‘плата за грех је смрт.’ Он је изнова устао из мртвих ради вас. Он је стога ваш Спаситељ и Бог. Да ли верујете у ово?”

“Да, верујем.” Затим Он ће наставити, “Дајем вам Своју праведност, сасвим путем праведног дела Мог Сина. Ви сте сада постали Моја деца, Ја вас прихватам водом и крвљу Мог Сина.”

Сво човечанство је безбожно пред Богом. Међутим, наш Господ Исус је однео све грехе од безбожних-исто тако грехе које смо већ починили и грехе које ћемо починити у будуће-од једном путем крштења које Јован даје Њему. Шта више, Бог је обукао све оне који верују у Божију праведност са Својом праведношћу и стога их спасао од свих њихових грехова. “Јер сте ви сви синови Божји вером Христа Исуса; Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте.” (Галатима 3:26-27). Сада је питање да ли ми заиста верујемо у Божију реч нашим срцем или не. Ми постајемо праведни ако верујемо, иначе, ми ћемо изгубити Божију праведност.



Безбожни су такође посматрани од Бога...


Подједнако и онима који су безбожни пред Богом, Он је обећао да ће Његова праведност постати њихова само ако верују да је Исус однео грехе света од једном будући крштен на реци Јордан. Бог заиста даје Своју праведност сваком вернику. Свако ко верује у Божију праведност прима спасење од свих грехова овог света. Наш Отац Бог је рекао онима који верују у Његову праведност да су они Његова деца. “Да, ви сте сада безгрешни. Мој Син Исус вас је спасао од свих ваших грехова. Ви сте праведни. Ви сте спашени од свих ваших грехова.”

Чак и ако ви нисте безбожни, Бог печати Своју праведност на нама да потврди да смо ми праведни. Божија праведност је вечита. Господ Исус је заиста учинио прави посао за сво човечанство. Људи овог света су спашени од свих грехова овог света Божијом праведношћу. Бог је урачунао безбожне душе као безгрешне гледајући на њихову веру у Својој праведности. “Благо човеку коме Бог прима правду без дела закона” зато што је такав стекао благослов Божије праведности путем вере.

Бог нас пита, “Јесте ли безбожни?” Онда, ми прихватамо чињеницу да смо безбожни у Божијим очима. Када ми сазнамо ову чињеницу, ми постајемо захвални Исусу који је примио крштење ради грешника, пролио Своју крв на Крсту, и Божијом праведношћу су однети греси са света; не нашим личним настојањем. Међутим, ако мислимо да смо људи који могу поштовати закон доследно, ми никада нећемо бити захвални нити ћемо имати вере у Његову праведност.

Човек који верује у Божију праведност којом су “оправдани безбожни,” он/она стичу Његову праведност на дар. Божија праведност ће бити дата на дар онима који верују у избављење и суд Исуса Христа, али за оне који не верују у Божију праведност, сви Божији благослови и сва милост остаће закључана.


Подједнако и за изнова-рођене особе, праведност Божија која је била постављена Исусом је суштински дан, од када је свако ко верује у Божију праведност народ који не може друго осим да греши свакодневно док живи у овом свету. Стога, ми треба да се подсетимо на радосну вест Божије праведности сваког дана да је Исус однео све грехе Својим крштењем и Својом крвљу на Крсту. Сваки пут када чујемо радосну вест, освежавамо наше душе и ојачавамо наша срца са набујалом силом. Да ли сада разумете пасус, “А ономе који не ради, а верује Оног који правда безбожника, прима се вера његова у правду”? Ово Писмо говори свим људима у свету.

Библија говори детаљно о томе како стећи Божију праведност кроз Аврамов пример. Међутим, речено је да човек “који ради” супротставља се Богу, пре него што је захвалан за Божије избављење. Човек “који ради” не верује у Божију праведност и стога, није захвалан. Оно што је стихом 4 речено јесте да особа која покушава да оде у Небеса чинећи добра дела за себе нема потребу за Божијом праведношћу.

Зашто? Зато што се праведност Божија не проналази све док он/она покушавају да оперу своје грехе чинећи добра дела и изговарају покајничке молитве ради себе свакодневно. Таква особа не жели да прихвати Божију праведност потпуно јер особа не жели да одбаци своје личне изгледе за честитим делима. Радије, кроз молитве покајања, он/она покушавају да стекну спасење својим сопственим душама док плачу и посте. Стога, Божија праведност је дата само онима који истински верују у Његове праведне речи.



Онима који раде, плата се не урачунава као дар!


“А ономе који не ради, а верује Оног који правда безбожника, прима се вера његова у правду.” (Римљанима 4:5).

Браћо, ово писмо је повезано са особама који знају Бога и верују у Божије речи баш попут Аврамове. Ми верујемо у Господње спасење које је спасило безбожне. Постоје две врсте хришћанских верника у овом свету. У стиху 4, постоје они “који раде,” и такве особе се не односе према Божијем спасењу као дару, већ као обавези. Зато што такви људи желе да буду препознати ради њихових чедних дела пред богом након што поверују у Исуса, они су склони да одбаце спасење Божије праведности. Која врста ваше жртве, ви мислите, да је потребна за примање Божије праведности?

Ако идете пред Богом држећи се ваших добрих дела, ви ћете само бити грешник који није стекао праведност Божију. Да ли знате да Наука о Посвећењу, коју већина хришћана подржавају, узрокује да прекомерно чине честита дела, окрећу их у Божије непријатеље путем суочавања са даром Божије праведности? Библија не тврди да ми можемо постепено стицати праведност Божију. Нити је она рекла да ми можемо добити Божију праведност својим делима.

Поклоници ‘хуманих дела’ уче да можете постати очишћени кроз молитве покајања. Они кажу да ви можете постати више праведни ако живите чистим и честитим животом и да се можете спасти ако живите побожно до ваше смрти, иако је међутим Исус Христ елиминисао ваше грехе.


Међутим, Божија праведност није сагласна са људским делима. Они који се супротстављају Божијој праведности постају савезници демона. Зато што такве особе одбацују Божију праведност, они не могу да приме ослобођење од греха пред Господом.

Браћо, ми смо 100% безбожни. Међутим, стварност је да многи људи не разумеју Божију праведност и стога шетају погрешним путевима и вером. Пошто многи људи мисле да су донекле побожни, они не верују у Божију праведност. Они верују да им може бити опроштено за њихове дневне грехе и будуће грехе изговарањем молитви покајања у себи. Ови људи верују да постоји нешто мало побожности у њима, стога излажу своја добра дела без тражења и веровања у Божију праведност. 

Које врсте особа могу постати праведне? Оне особе које не успевају да обављају покајничке молитве могу постати праведне. Ово не значи да човек не треба да изговара молитве са исповешћу. Надам се да ме нећете погрешно схватити у овоме. Ја ћу касније имати посла са објављивањем ‘живот праведних.’ Они који се супротстављају Божијој праведности имају високо мишљење о делању извесних честитих дела, посте молитвом или живе побожне животе.

Међутим само они који знају да су њихова дела недовољна, могу устати из положаја грешника примањем Исусовог дара у своја срца за отпуштање греха. Једина ствар коју треба да учинимо је да верујемо у Божију праведност и да знамо да нема ничег од наше личне праведности којом би се похвалили. Оно што треба да признамо пред Богом је, “О, Боже! Ми смо учинили такве грехе. Ми смо грешници који ће наставити да греше док не умру.” То је једина ствар коју треба искрено да исповедимо. И још само треба да верујемо да је Исус потпуно испунио Своју праведност.

Вером у Божију праведност, сваки грешник може да прими потпуно спасење од свих његових/њених грехова. Ми хвалимо веру у праведности Исуса Христа, према нама јер смо били гурнути у сред греха, стекли спасење од сваког греха. 



Ко је заиста блажена особа?


Ко је заиста блажена особа пред Богом? Библија дефинише блажену особу као следећу. “Блажени су они чија су безаконита дела опроштена, и чији су греси покривени.” Чак и ако би неко био способан да учини неко добро дело у Божијим очима, није довољан и достојан, или нема довољно способности да држи све или извесне делове Божијег закона, Бог је дао благослов отпуштања греха за животе верника који имају веру у Божију праведност, којом је елиминисао све наше грехе путем Исусовог крштења и крвљу на Крсту. Ова врста људи верују у Божију праведност и највише су благословени пред Богом, јер су примили посебан благослов пред Њим између огромног броја људи. Ми смо стекли спасење од свих наших грехова путем вере у Божију праведност. Ми верујемо да је Бог рекао тако. Да ли ми имамо нешто више да додамо Његовим речима чак и ако би Бог рекао тако? Не, ми немамо.

Постоје многи људи у овом свету који и даље покушавају да стекну спасење својим добрим делима, иако међутим исповедају да је Исус њихов Спаситељ.

Да ли постоји нешто више што би употпунило истину Божијег спасења од греха, које каже да је Исус добио крштење од Јована, пролио крв на Крсту и васкрсао након смрти? Не, не постоји.


Међутим, данашњи хришћани су јако много збуњени у вези вере у Божију праведност. Људи знају да могу прибавити спасење вером у Исуса. Али другим речима, они и даље мисле да је неопходно за њихово спасење да морају бити постепено очишћени, живети честито, и држати закон од Божијих речи, једном када поверују у Исуса. Са таквим стварима, људи су јако збуњени.

Иако они кажу нешто наизглед слично праведности, то је веома далеко од вере која зна и верује у Божију праведност. Како може особа да верује у Господа ваљано? То је могуће само када имамо искрену веру у речи воде и Светог Духа које садрже Божију праведност и стога, примамо спасење од свих наших грехова. Божија истина нам омогућује да прибавимо спасење од свих наших грехова путем наше вере у Његово крштење и крв на Крсту, у чему је Божија праведност начисто откривена. 

Ми би требало да одбацимо необичне хришћанске науке постепеног очишћења, безусловног одабира и условног оправдања, или лажне вере која каже да неко најзад може да стећи спасење од грехова не једући прљаве ствари, или држећи Суботњи дан. Ми треба да се држимо подаље од оних који говоре овакву врсту бесмислица. Не постоји закључак или потврда њихових тврдњи. 


Браћо, да ли је исправна вера или није, да ми стичемо спасење од греха путем вере у Божију праведност, без да смо ми чинили ишта честито? -Да, то је истинска вера.- Коју врсту посла треба да чинимо да би стекли Божију праведност? Да ли ми чинимо икаква добра дела пред Богом? -Не.- Да ли смо ми савршени сами по себи макар у нашим мислима? -Не, нисмо.- Онда да ли ово значи да ми треба да живимо онако како ми хоћемо? -Не.- Хоћемо ли да живимо честито по закону да би смо били Његова деца? -Не.- Ово значи да треба да постанемо истински деца Божија само вером у Његову праведност, путем стицања отпуштања греха, и путем примања Светог Духа као дар кроз исправну веру.

Апсолутно је немогуће да људи живе добрим животом. Међутим, чак и ако особа не би радила, ако он/она и даље верују у праведност дату Исусом, тада су он/она блажене особе које су спашене од свих грехова. Свако је изворно неспособан да живи добрим животом. Стога, Бог се саосећа са нама и шаље Исуса на овај свет, узрокујући да Он прими крштење од Јована Крститеља, тако да Он може узети грехе света. Исус је затим однео грехе на Крст и решио проблем греха.


Источна пословица, која каже, “Човек треба да жртвује људски живот за добро осталих.” Када се неко удави након што је спасао особу од утапања, они славе њега/њу ради пожртвоване доброте. Браћо, оно шта ово значи је да иако је природно спасити утопљеника, ми тежимо веома високо да мислимо о томе.

Овде је следећа стара изрека такозвана, ‘Ingwa-eungbo.’ То значи да ако особа води добар живот, тада ће он/она бити блажени у будуће, или кажњени ако он/она раде лоше. Браћо, да ли постоји заиста особа која слободно одустаје од свог живота ради друге особе? Чак у случају хетеросексуалне љубави, човек и жена воле и чувају једно друго јер то годи њиховом укусу. Попут тога, сви људи су у основи окренути себи самима. 

Стога, Бог каже да нема честитих међу људима и ми треба да то прихватимо са пажњом било да се заиста или не ослањамо и верујемо у Његову праведност, која је елиминисала чак и наше највеће зле грехе, иако заиста никада не чинимо неку врсту дела у врлини. Ми би требали да стекнемо спасење од свих наших грехова вером у Божију праведност коју нам је наш Бог дао.



Ви треба да стекнете ослобођење од свих грехова безакоња


Шта су дела безакоња пред Богом? Све погрешне радње које смо починили пред Богом јесу дела безакоња.

Како ви и ја можемо да прекријемо наше грехе пред Богом? Може ли дебели непробојни прслук да прекрије наше грехе? Или 1- метар дебелог гвозденог оклопа, начињеног од јаког метала, прекрива наше грехе пред Богом? Браћо, када год чинимо добра дела, да ли прекривамо лоша дела и грешке које смо починили пред Богом? Не. Добра дела људска нису ништа друго од само-утехе. Човек не може побећи од праведног суда Божијег утехом нечије личне свести чинећи добра дела.

“Блажени су они ... чији су греси покривени.” То је оно што је речено у Библији. Браћо, ако желимо да прекријемо наше грехе пред Богом, једини начин да то учинимо је да верујемо у Божију праведност којом нас је Он спасао. Ова праведност Божија укључује долазак Исусов на овај свет да прими крштење, Он је однео наше грехе, и Својим заступањем умро је на Крсту. То је зато што је Исус однео грехе света примањем крштења и зато што је Он примио осуду Својом смрћу на Крсту. То је Божија праведност. Сви греси су прекривени када неко верује у Његову праведност.


Чак и ако нека особа покуша да прекрије своје грехе својим добрим делима, то није корисно пред Богом. Само праведно дело Исусовог крштења и крви могу прекрити ваше и моје грехе. Ми би били осуђени, уништени, и отишли у пакао ради примања Божијег љутог гнева ради нашег греха, али Исус долази на овај свет и испуњава Божију праведност за све примањем крштења од Јована Крститеља и смрти на Крсту. Ви треба да верујете у ово. Ми треба да прекријемо наше грехе Божијом праведношћу. Зашто? Зато што је Божија праведност већ учинила праведну надокнаду за све грехе света кроз Његово крштење и проливање крви. Ви и ја можемо да имамо прекривене грехе вером у ову истину.


Која врста особа је благословена? Особе које имају ову врсту вере јесу благословене. “Блажени су они чија су безаконита дела опроштена, и чији су греси покривени; благо човеку коме Господ не прима греха.” Особа са овом врстом вере је срећна и благословена. Да ли ви и ја имамо ту врсту вере? Истински благословена особа је она која је примила Божије речи да је Исус Христ нас спасао водом и Светим Духом у његовом/њеном срцу. Онај који прима Исуса Христа заједно са Његовом водом и крвљу у своје срце и станује у Исусу Христу јесте истински блажена особа.

Путем вере, ми верници у Божију праведност примили смо Божије чудесно спасење, које не садржи ни најмањи део људске мисли или врлине. Само истински блажена особа верује у ово, чува то у свом срцу и може да проповеда истинско еванђеље.


Браћо, не покушавајте икада да постанете Божије дете или да се спасите од греха додајући нека своја лична дела у врлини Његовој милости! Да ли сте честити? То је ароганција ако неко покушава да буде честит иако он/она заиста не могу а мисле да он/она могу бити. Ако сиромашна особа прими огроман дијамант од милионера на дар, једина ствар коју сиромашна особа треба да каже је “Хвала.” Неки достижу Божију праведност.

Поглавље Римљанима 4 говори о људима који су били блажени од Бога. Такви људи су спашени од свих грехова путем вере у речи еванђеља које садржи Божију праведност.


Надам се да ће овај благослов бити ваш.