Sermons

[6-2] < Римљанима 6:1-8 > Истинито значење Исусовог крштења



< Римљанима 6:1-8 >

“Шта ћемо дакле рећи? Хоћемо ли остати у греху да се благодат умножи? Боже сачувај! Јер који умресмо греху како ћемо још живети у њему? Или не знате да сви који се крстисмо у Исуса Христа, у смрт Његову крстисмо се? Тако се с Њим погребосмо крштењем у смрт да као што уста Христос из мртвих славом Очевом, тако и ми у новом животу да ходимо. Јер кад смо једнаки с Њим једнаком смрћу, бићемо и васкрсењем; Знајући ово да се стари наш човек разапе с Њиме, да би се тело грешно покварило, да више не бисмо служили греху. Јер који умре опрости се од греха. А ако умресмо с Христом, верујемо да ћемо и живети с Њим.”



Какво значење има крштење?


Ми смо прозвали Јована, који је крстио Исуса, Јованом Крститељем. Онда какво значење има крштење? “Крштење” је “βάφτισμα” на Грчком. То значи, “бити потопљен.” И много важно значење за крштење је “одношење греха и смрти.”

Фраза “бити потопљен” указује на смрт. Сви греси света били су пренети на Исуса када је Јован Крститељ крстио Њега тако да је Он однео све и умро на Крсту да плати цену свих наших грехова. Исус је умро уместо нас. Смрт представља резултат греха јер “Плата за грех је смрт” (Римљанима 6:23).

Крштење такође значи, “бити опран.” Сви наши греси су били опрани без остатка имало греха јер је Исус узео све грехе света на Своје тело кроз Своје крштење. Сви греси у срцу људског бића били су опрани јер су прешли на Исуса кроз крштење. Крштење има исто значење као, “полагање руку.” “Полагање руку,” значи, “пренети на.” Дело Исусовог примања крштења од Јована Крститеља било је да носи све грехе света. То је био вечни закон Божијег спасења када свештеник полаже своје руке на главу понуде за грех да би пренео грехе Израела на њу на десети дан седмог месеца.

У Левитима 16:21-22 стоји, “И метнувши Арон обе руке своје на главу јарцу живом, нека исповеди над њим сва безакоња синова Израиљевих и све преступе њихове у свим гресима њиховим, и метнувши их на главу јарцу нека га да човеку спремном да га истера у пустињу. И јарац ће однети на себи сва безакоња њихова у пустињу; и пустиће оног јарца у пустињу.” Када Арон, високи свештеник, положи своје руке на главу живог јарца, јарац би примио све грехе Израела и био би погубљен ради људи.



“Полагање руку на главу понуде за грех” у Старом Завету потврђује “крштење” у Новом Завету


Значење крштења је “бити потопљен” То укључује “бити сахрањен, бити опран или пренети на.” Људи у Старом Завету би одабрали јарца или јагње без мане и положили би своје руке на главу понуде да пренесу своје грехе на њу. То је слично делу крштења у Новом Завету. Јарац би примио грехе путем “полагања руку” и био би погубљен. Исус је био крштен од Јована Крститеља, који је представник свег човечанства, да прими све грехе света и био је распет.

Арон, високи свештеник и представник Израела, положио би своје руке на главу јарца да пренесе грехе Израелаца на жртву, прикоље јарца, узме његову крв на свој прст и премаже њоме рогове на олтару жртве паљенице. Стога, Лука је рекао да је Јован Крститељ, који је био рођен у Ароновом племену, био представник свег човечанства, баш као Арон, Високи Свештеник, који је био представник свег Израела.

Библија говори, “Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља” (Матеј 11:11). Јован Крститељ је имао пуномоћје да пренесе грехе света на Исуса кроз крштење једном и за увек као земаљски високи свештеник сагласно вечној уредби Божијој. Јован Крститељ је био последњи Високи Свештеник. Када кажем да је Јован Крститељ био Високи Свештеник, неки људи кажу, “Где је то записано у Библији да је Јован Крститељ био Високи Свештеник?” Није ли то записано? Син јединац Захаријин био је Јован Крститељ. Свештеник Захарија је био из племена Авије, унук Арона Високог Свештеника, јасно је да припада породици Ароновој.

Библија говори о племену свештеника, који су били потомци Аронови, у 1 Дневника поглавље 24. У последњим данима Давидовим, било је пуно свештеника и њих је требало сврстати. Тако, они су били сврстани већином у 24 племена сагласно 24 унука Аронове фамилије. Осмом колену је припадао Авија. Свако племе је служило посвећење и кућу Господњу на 15 дана. И Захаријино племе из Свештенства Авије било је изабрано од Бога као један од свештеника са обавезама овог племена.

У Луки 1:9 стоји, “По обичају свештенства дође на њега да изиђе у цркву Господњу да кади.” То нам показује да је Јован Крститељ био рођен у фамилији Арона Високог Свештеника, и последњи је Високи Свештеник који је представљао сва људска бића (Матеј 11:11, 3:13-17). Само човек који је био рођен у фамилији Високог Свештеника могао је постати Високим Свештеником сагласно закону. Само лавови могу доносити лављу младунчад. Јован Крститељ је примио високо свештенство од Арона, његовог претка.



Апостоли Исусови су сведочили о крштењу Исусовом


Сви Апостоли, посебно Павле, Петар, Матеј и Јован сведочили су крштење Исусово. Хајде да погледамо на сведочанство апостола Павла записано као данашњи основни стихови. “Шта ћемо дакле рећи? Хоћемо ли остати у греху да се благодат умножи? Боже сачувај! Јер који умресмо греху како ћемо још живети у њему? Или не знате да сви који се крстисмо у Исуса Христа, у смрт Његову крстисмо се? Тако се с Њим погребосмо крштењем у смрт да као што уста Христос из мртвих славом Очевом, тако и ми у новом животу да ходимо. Јер кад смо једнаки с Њим једнаком смрћу, бићемо и васкрсењем; Знајући ово да се стари наш човек разапе с Њиме, да би се тело грешно покварило, да више не бисмо служили греху. Јер који умре опрости се од греха. А ако умресмо с Христом, верујемо да ћемо и живети с Њим.”

У Галатима 3:27 такође стоји, “Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте.” Хајде да видимо Петрово сведочанство. У 1 Петровој 3:21 стоји, “За спомен тога и нас сад спасава крштење, али не прање телесне нечистоте, него обећање добре савести Богу васкрсењем Исуса Христа.”

Апостол Јован каже у 1 Јовановој 5:5-8, “Ко је који свет побеђује осим оног који верује да је Исус Син Божји? Ово је Исус Христос што дође водом и крвљу и Духом, не само водом него водом и крвљу; и Дух је који сведочи, јер је Дух истина, Јер је троје што сведочи на небу: Отац, Реч, и Свети Дух; и ово је троје једно. И троје је што сведочи на земљи: дух, и вода, и крв; и троје је заједно.”


Сведочанство Матејево је записано у Матеју 3:13-17. “Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти. А Јован брањаше Му говорећи: Ти треба мене да крстиш, а Ти ли долазиш к мени? А Исус одговори и рече му: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави Га. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише Му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и дође на Њега. И гле, глас с неба који говори: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи.”

Исус је узео све грехе света примивши крштење од Јована Крститеља. “Тако нам треба испунити сваку правду.” Исус је узео грехе света на Себе путем примања крштења од Јована Крститеља, што је било на најподеснији начин. Бог то Лично сведочи. “И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише Му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и дође на Њега. И гле, глас с неба који говори: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи.” Исус је узео све наше грехе кроз Своје крштење, сведочио је еванђеље воде и Духа три године, био је распет затим је умро и устао изнова из мртвих у трећи дан. Он сада седи са десне стране од Бога.

Исус ће доћи изнова за оне који на Њега чекају без греха. У Јеврејима 9:28 стоји, “Тако се и Христос једном принесе, да узме многих грехе; а другом ће се јавити без греха на спасење онима који Га чекају.” Бог Лично каже, “Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи,” и Свети Дух сведочи да је Човек који је однео све грехе света био Исус, Спаситељ. Међутим, људи не разумеју Библију јер су њихове духовне очи затворене. Њихове духовне очи треба да су отворене и они би требало да буду изнова рођени водом и Духом (Јован 3:5).

Стога, они мисле да једино сам Исус посредује за спасење човечанства. Али у ствари, Исус је био Јагње Божије и требао му је Јован Крститељ, који је био представник свег човечанства и који је могао пренети све грехе света на Њега, јер је слично, Арон Високи Свештеник полагао своје руке на главу понуде за грех (живог јарца) и преносио је грехе свег Израела на њега путем полагања својих руку на главу понуде. Арон је затим њих ослобађао од грехова путем погубљења понуде за грех. Тако је Бог послао Свог гласника пред Исусом.



Ко је Јован Крститељ?


Јован Крститељ је весник Божији који је предвиђен у Малахији 3:1-3. Господу је требао весник, Јован Крститељ, који ће представљати сво човечанство. Исус Христ, Син Божији, однео је вечите грехе свих људских бића кроз Јована Крститеља и био је распет као надница за грехе у Новом Завету, у исто време ован је односио грехе за ограничено време и био погубљен у Старом Завету. Стога, Исус је спасао све људе од вечних грехова.

Два велика догађаја су се догодила пре рођења Исусовог. Један је био тај што је у Марији зачет Исус и други је био тај да је Јован Крститељ рођен у племену Авијином. Ова два догађаја су се догодила Божанском промисли. То је била савршена радња записана од Бога. Бог је послао Јована Крститеља на свет шест месеци пре Исуса и тада је послао Свог јединца Сина да би нас учинио слободне од рата и бола. Да ли разумете? Хајде да погледамо дубље у Библији.

Погледајмо у Матеју 11:7-14, где је осведочен Јован Крститељ. “А кад ови отидоше, поче Исус људима говорити о Јовану: Шта сте изишли у пустињи да видите? Трску, коју љуља ветар? Или шта сте изишли да видите? Човека у меке хаљине обучена? Ето, који меке хаљине носе по царским су дворовима. Или шта сте изишли да видите? Пророка? Да, ја вам кажем, и више од пророка. Јер је ово онај за кога је писано: Ето, ја шаљем анђела свог пред лицем Твојим, који ће приправити пут Твој пред Тобом. Заиста вам кажем: Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља; а најмањи у царству небеском већи је од њега. А од времена Јована Крститеља до сад царство небеско на силу се узима, и силеџије добијају га. Јер су сви пророци и закон прорицали до Јована. И ако хоћете веровати, он је Илија што ће доћи.”

Људи су одлазили ван у пустињу да виде Јована Крститеља, који је узвикивао, “Покајте се, јер се приближи царство небеско.” (Матеј 3:2). Исус им је рекао, “Шта сте изишли у пустињи да видите? Трску, коју љуља ветар? Или шта сте изишли да видите? Човека у меке хаљине обучена? Ето, који меке хаљине носе по царским су дворовима. Или шта сте изишли да видите? Пророка? Да, ја вам кажем, и више од пророка.”

У Доба Старог Завета, краљ није био моћнији од пророка. Краљеви су слушали шта пророци кажу. Ко је био моћнији од свих краљева и пророка у Старом Завету? То је био Јован Крститељ. Исус Лично сведочи за то. Ко је био представник свег човечанства? Ко је био представник свих људских бића која имају тело, осим Исуса? То је био Јован Крститељ. Јован Крститељ је био земаљски Високи Свештеник за сво човечанство. Он је био одабран од Господа Лично и послат на овај свет и одиграо је своју улогу.

“Или шта сте изишли да видите? Пророка? Да, ја вам кажем, и више од пророка. Јер је ово онај за кога је писано: Ето, ја шаљем анђела свог пред лицем Твојим, који ће приправити пут Твој пред Тобом.”

Исаија је пророковао да ће у Јерусалиму доћи до рата на крају. Ми можемо наћи да је пророчанство било остварено када је Јован Крститељ рекао, “Гле, јагње Божије које узе на се грехе света.” (Јован 1:29). Јован Крститељ је посведочио да је Исус био Син Божији и да је однео све грехе са света.

Другачије, Исус је посведочио да је Јован Крститељ био Божији изабрани весник који је требало да дође. У Матеју 11:11 стоји, “Заиста вам кажем: Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља” Да ли је било већег од Јована Крститеља између оних који су рођени од жена? Не. На шта се са “између рођених од жена” мисли? То значи “сви људи у свету.” Речи, “Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља,” значе да је Јован Крститељ био представник свих људи у свету. Он је био Високи Свештеник јер је он био рођен у породици Ароновој. 



Јован Крститељ је био представник свих људи у свету


Можете ли веровати да је Јован Крститељ био представник свих људи у свету и Високи Свештеник који је пренео све наше грехе на Исуса, знајући да је Бог заувек одабрао Арона и његово потомство за свештенике и свештенство у Старом Завету?

Ко је био представник свег човечанства? И ко је био представник свих људи који имају тело, једино осим за Исуса? То је био Јован Крститељ, који је крстио Исуса.

“Да, ја вам кажем, и више од пророка. Јер је ово онај за кога је писано: Ето, ја шаљем анђела свог пред лицем Твојим, који ће приправити пут Твој пред Тобом.”

И човек који је посведочио, “Гле, јагње Божије које узе на се грехе света” (Јован 1:29), био је Јован Крститељ.

Исус је рекао, “А од времена Јована Крститеља до сад царство небеско на силу се узима, и силеџије добијају га. Јер су сви пророци и закон прорицали до Јована” (Матеј 11:12-13). Ови пасуси показују да је Исус однео све грехе са света путем примања крштења од Јована Крститеља и постао је Спаситељ свег човечанства. Ово такође показује да је Јован Крститељ пренео све грехе са света на Исуса. Исус Лично каже тако. Ово значи да је Јован Крститељ пренео светске грехе на Исуса и ко год верује ову чињеницу јесте спашен од свих својих грехова и ући ће у Царство Небеско. Да ли је то тачно или погрешно? То је управо тачно сагласно Божијим речима, и стога ми проповедамо библијску истину која може ослободити на величанствен начин. Ко год верује истину ући ће у Царство Небеско. 



Јован Крститељ је пренео грехе света на Исуса као последњег Високи Свештеник из Старог Завета


Захарија, отац Јована Крститеља, чуо је од анђела Господњег. Хајде да усвојимо Захаријино сведочанство за његовог сина. Није ли сведочанство његовог оца више него тачно? Хајде да видимо његово сведочанство испевано у облику псалама. “И Зарија отац његов напуни се Духа Светог, и пророкова говорећи: Благословен Господ Бог Јаковљев што походи и избави народ свој, И подиже нам рог спасења у дому Давида слуге свог, Као што говори устима светих пророка својих од века Да ће нас избавити од наших непријатеља и из руку свих који мрзе на нас; Учинити милост оцима нашим, и опоменути се светог завета свог, Клетве којом се клео Аврааму оцу нашем да ће нам дати Да се избавимо из руку непријатеља својих, и да му служимо без страха, И у светости и у правди пред Њим док смо год живи. И ти, дете, назваћеш се пророк Највишега; јер ћеш ићи напред пред лицем Господњим да Му приправиш пут; Да даш разум спасења народу његовом за опроштење греха њихових, По дубокој милости Бога нашег, по којој нас је походио исток с висине; Да обасјаш оне који седе у тами и у сену смртном; да упутиш ноге наше на пут мира. А дете растијаше и јачаше духом, и беше у пустињи дотле док се не показа Израиљу.” (Лука 1:67-80).

Његовом оцу је предсказано која врста пророка и свештеника ће постати Јован. Хајде да видимо шта је предсказано за његовог сина. “И ти, дете, назваћеш се пророк Највишега; јер ћеш ићи напред пред лицем Господњим да Му приправиш пут; Да даш разум спасења народу његовом за опроштење греха њихових, По дубокој милости Бога нашег, по којој нас је походио исток с висине; Да обасјаш оне који седе у тами и у сену смртном; да упутиш ноге наше на пут мира.” (Лука 1:76-79).

Овде, Библија јасно каже, “Да даш разум спасења народу његовом за опроштење греха њихових.” Ко нам даје разум за спасење? Лука 1:76 показује да је то Јован Крститељ. Ми долазимо до сазнања да је Исус Христ спасао грешнике од њихових грехова путем примања крштења од њега чиме односи грехе, и то је било учињено на најправеднији и најбољи начин. Јован Крститељ “дође за сведочанство да сведочи за Видело да сви верују кроза њ. Он не беше Видело, него да сведочи за Видело” (Јован 1:7-8).



Ми се морамо спасти 


Ми се морамо избавити путем вере да је Исус спасао све људе у свету на најправеднији и најбољи начин путем примања крштења од Јована Крститеља. Праведност Божија каже да је Исус дошао на свет у лику човека, ослободио грешнике од свих њихових грехова на најправеднији и најбољи начин помоћу крштења од Јована Крститеља и повратком у живот након што је био распет. Праведност Божија је скривена у еванђељу воде и Духа.

Праведност Божија која је откривена у еванђељу, учи нас да је Исус био послат у лику човека, био крштен, распет, и изнова устао из мртвих у трећи дан. Ми долазимо до вере у Исуса кроз сведочанство Јована Крститеља и спашени смо од свих наших грехова путем вере у Исусову праведност. Сви људски греси су били упијени и људи имају вечне животе путем вере у Исуса а кроз Јована Крститеља. Примили су Светог Духа, они који нам сведоче да ће постати Божија деца, на дар.