Ауторско право © 2001 - 2019The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.


 • Ко је Јован Крститељ који је крстио Исуса?
 • Бог је дао Израелу Свој Закон кроз Мојсија у почетку је то био систем жртвовања којим су они окајавали своје грехе и преступе. Он је одабрао Арона, старијег брата Мојсијевог, као Високог Свештеника и преко њега су нуђене жртве окајања на десети дан седмог месеца, Дан Помирења, када су се прали годишњи греси Израела. (Левитима 16).

  Бог је одредио жртву на Дан Помирења коју је могао да понуди само Арон или следећи Високи Свештеник из његовог потомства. Бог је отворио пут за Израелце да окају све своје грехе кроз полагање Аронових руку на главу жртве. То је закон Божијег окајања успостављен ради њих.

  Овом сенком, Он је дао јасно до знања да је Исус био Спаситељ човечанства. У добу Новог Завета, Бог је послао Јована Крститеља, потомка Арона (1 Дневника 24:10, Лука 1:5) и последњег Високог Свештеника из Старог Завета (Матеј 11:11-13). Јован Крститељ, као Богом-послати пророк, представља и Високог Свештеника за човечанство, крштавајући Исуса у циљу преласка свих греха човечанства на Њега, Сина Божијег, који је дошао да спасе грешнике.

  Сви људи су заиста благословени способношћу да пренесу своје грехе на Исуса кроз Јована Крститеља. Својство Јованово је било да као Високи Свештеник који представља човечанство у служби Богу пренесе све наше грехе на Исуса.

  Јован Крститељ је био представник и Високи Свештеник човечанства послат од Бога, и носиоц поруке који је послат 6 месеци пре Исуса. Другачије, Исус је био жртвено Јагње Божије које је узело све грехе света које је Јован Крститељ као Високи Свештеник пренео на Исуса кроз крштење. Јован Крститељ је био слуга Божији.


  Ауторско право © 2001 - 2019The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.