" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Вечито откупљење


< Јован 8:1-12 >

"А Исус отиде на гору маслинску. А ујутру опет дође у цркву, и сав народ иђаше к Њему; и седавши учаше их. А књижевници и фарисеји доведоше к Њему жену ухваћену у прељуби, и поставивши је на среду Рекоше Му: Учитељу! Ова је жена ухваћена сад у прељуби; А Мојсије нам у закону заповеди да такве камењем убијамо; а ти шта велиш? Ово, пак, рекоше кушајући Га да би Га имали за шта окривити. А Исус саже се доле и писаше прстом по земљи (не гледајући на њих). А кад Га једнако питаху, исправи се и рече им: Који је међу вама без греха нека најпре баци камен на њу. Па се опет саже доле и писаше по земљи. А кад они то чуше, и покарани будући од своје савести излажаху један за другим почевши од старешина до последњих; и оста Исус сам и жена стојећи на среди. А кад се Исус исправи, и не видевши ни једног до саму жену, рече јој: Жено! Где су они што те тужаху? Ниједан те не осуди? А она рече: Ниједан, Господе! А Исус јој рече: Ни ја те не осуђујем, иди, и одселе више не греши. Исус им, пак, опет рече: Ја сам видело свету: ко иде за мном неће ходити по тами, него ће имати видело живота."


Колико греха
је Исус очистио?
Све грехе света

Исус нам је дао вечно избављење. Не постоји нико на овоме свету ко не би могао да се спаси ако верује у Исуса као његовог/њеног Спасиоца. Он нас је све откупио. Ако постоји грешник који очајава због свог греха, то је зато што особе не схватају како је Исус ослободио њега/њу од свих грехова Својим крштењем и распећем.

Сви би требали да знамо и верујемо у тајну спасења. Исус је преузео све наше грехе са Својим крштењем и био рођен ради пресуде за све наше грехове и умро је на Крсту.

Требало би да верујеш у спасење воде и Духа; вечито избављење од свих грехова. Требало би да верујеш у Његову велику љубав која је спремна да те учини праведником. Веруј у оно што је Он урадио за твоје спасење у реци Јордан и на Крсту.

Исус зна за све наше прикривене грехе, такође. Неки људи имају искривљено схватање греха. Они мисле да неки греси не могу бити искупљени. Исус је искупио све грехе, сваки поједини од њих.

Нема ниједног греха у овом свету да га Он није отпустио. Зато што је извукао напоље све грехе овог света, истина је да више нема грешника. Да ли схваташ да еванђеље искупљује све наше грехе, чак твоје будуће грехове? Веруј у то и буди спашен, и дај сву славу Богу.Жена која је била ухваћена у делу прељубе

Колико људи у свету
чине дело прељубе?
Сви

У Јовану 8, налази се прича о жени која је ухваћена у делу прељубе и ми видимо како је Исус њу спасао. Ми смо хтели да имамо удела у тој милости коју је она примила. Није превише ако кажемо да сва људска бића чине прељубу у некој тачки свог живота. Свака особа појединачно чини прељубу.

Ако не мислиш тако, то је само стога што ми чинимо то спонтано у нашим мислима да не приметимо. Зашто? Ми живимо са много прељубе у нашим животима.

Погледајмо жену у Јовану 8, упоредно с њом, да ли или не овде има особе међу нама која није починила прељубу. Овде нема ниједног који није починио прељубу, баш као жена која је ухваћена у прељуби. Свако од нас је чини, али ми настојимо да је не чинимо.

Да ли мислиш да ја нисам у праву? Не, у праву сам. Помно завирите у своје срце. Свако кога сретнете на земљи чини то. Прељуба се чини пожудним гледањем на улици, у својим мислима и делима, било кад и било где.

Они само не схватају да то чине. Многи који то не схватају све до своје смрти када су небројено пута починили прељубу у свом животу. То нису само они који беху ухваћени него сви ми, неухваћени. Сви људи то чине у својим мислима и делима. Није ли то део нашег живљења?

Смета ли ти ово? То је истина. Ми то једноставно прикривамо јер нам је неугодно. Верујем да људи данас стално чине прељубу али то не примећују.

Људи чине прељубу у својим душама, такође. Ми који смо створени од Бога, живимо на овом свету никада не схватајући да ми такође чинимо духовну прељубу. Обожавање других богова је исто као чинити дело духовне прељубе зато што је Господ једини газда за читаво човечанство.

Жена која је ухваћена у делу била је људско биће, баш као остали од нас, и она је примила милост од Бога, баш као ми који смо избављени. Али лицемерни фарисеји ставили су је између њих и уперили свој прст у њу као да су они судије спремне да је каменују. Намеравали су да је оптуже и осуде као да су они чисти и да никада нису починили прељубу.

Драги моји хришћани, сви који су свесни својих великих грехова не оптужују друге пред Богом. Такви радије, будући да знају да читав свој живот чине прељубу, прихватају милост Божију која нас је све спасила. Само они који себе препознају као велике грешнике који живе у прељуби достојни су да приме спасење пред Богом.Ко прима Божију милост?


Ко прима
Божију милост?
Недостојни

Да ли они који живе чисто без да чине прељубе примају Његову милост, или Његову милост примају недостојни? Недостојна особа је та која прима пунину милости свог избављења. То су и они који себи не могу помоћи, слаби и беспомоћни. Такви примају Његову милост.

Они који мисле да су без греха не могу бити избављени. Колико они примају милост Његовог избављења када нема ничег да се избави?

Књижевници и фарисеји довукли су жену ухваћену у прељуби пред Исуса и поставише је у средину упитавши Га, "Учитељу, ово је жена која је била ухваћена у прељуби, у самом чину прељубе. Дакле, шта Ти кажеш?" Зашто су довели ту жену пред Њега и искушавали Га.

Они сами починили су такође чин прељубе више пута, али су хтели да је осуде и убију помоћу Исуса покушавајући да поставе кривицу на Њега.

Исус је познавао њихове мисли и све о тој жени. Стога Он рече, "Онај који је без греха међу вама, дајте му да први баци камен на њу." Тада се књижевници и фарисеји од најстаријег до најмлађег удаљише од Исуса, и остали су само Исус и жена.

Они који су отишли били су књижевници и фарисеји, религиозне вође народа. Они су мислили да суде жени која је била ухваћена у чину прељубе, као да они сами нису грешници.

Исус је донео Своју љубав у овај свет. Он је Власник љубави. Исус је давао људима храну, васкрсавао из смрти, дао живот назад удовичином сину, ускрснуо Лазара из Бетаније, излечио лепрозне, и чинио чудеса за сиромашне. Он је преузео сав грех од грешника са собом и дао им спасење.

Исус нас воли. Он је свемоћни Један који може да учини било шта, али фарисеји и књижевници у Њему су видели свог непријатеља. Зато су они довели жену пред Њега и тестирали Га.

Они питају, "Учитељу, Мојсије, у закону, нама заповеда да би такву требало каменовати. Али шта Ти кажеш?" Они мисле да ће им Он рећи да је каменују. Зашто? Ако смо ми судимо сагласно оном што је записано у Закону Божијем, свако ко је починио прељубу биће каменован до смрти без изузетка.

Свако ће бити каменован до смрти и сви су предодређени за пакао. Казна за грех је смрт. Свеједно, Исус није њима рекао да је каменују. Уместо тога, Он каже, "Онај који је без греха међу вама, дајте му да први баци камен на њу."


Зашто нам је Бог дао
613 ставки у Закону?
Да би ми схватили
да јесмо грешници

Закон доноси гнев. Бог је свет и такав је Његов Закон. Његов Свети Закон стиже до нас у 613 ставки. Разлог што нам Бог даје 613 ставки из Закона је да би ми схватили да смо грешници; ми смо непотпуна бића. Ово нас учи да требамо гледати на Божију милост да би се избавили. Ако ми не знамо то и мислимо о томе само шта је записано у Закону, ми ћемо бити каменовани до смрти, баш као жена која је била ухваћена у делу прељубе.

Књижевници и фарисеји који нису знали истину Његовог Закона сматрали су да имају право да каменују жену, а вероватно би и нас. Ко може бацити камен на беспомоћну жену? Иако је и ухваћена у прељуби, нико на свету нема право да баци камен на њу.

Ако би смо ми са том женом били суђени по Закону, сви би били ужасно кажњени. Али Исус нас је спасао, нас који смо грешници, од нашег греха и од праведне пресуде. Са свим нашим гресима, ако се закон Божији примени стриктно по писаном, који међу нама може да остане у животу? Сваки појединац међу нама би завршио у паклу.

Али књижевници и фарисеји знали су Закон само како је он био записан. Ако би Његов Закон био примењен тачно, то би убило њих баш као што су и они судили из њега. Чињенично, закон Божији је био дат човеку да би схватио своју грешност, али они су испаштали јер нису разумевали и нису га примењивали.

Фарисеји данашњице, баш као фарисеји у Библији, само знају Закон како је написан. Они би требало схватити милост, праведност и истину Божију. Они би требало да се науче еванђељу избављења да би се спасили.

Фарисеји кажу, "Закон нам заповеда да такве треба каменовати. Али шта Ти кажеш?" Они питају, са поуздањем држећи своје камење. Они мисле за сигурно да Исус не би имао шта да каже у вези са тим. Они су чекали да Исус узме њихов мамац.

Ако би Исус судио сагласно са Законом, они би такође били каменовани од њега. Њихова намера је била да их каменују обоје и жену и Исуса. Ако би Исус рекао да не каменују жену, они би рекли да Исус исмејава Закон Божији, и Њега би каменовали за богохулу. То је била страшна завера!

Али Исус је мировао доле и писао је по земљи са Својим прстом, и они су наставили да Њему упућују питање, "Шта Ти кажеш? Шта Ти пишеш по земљи? Само одговори на наше питање. Шта Ти кажеш?" Они су усмерили своје прсте на Исуса и нападали Га.

Тада, Исус устаде горе и рече им да онај који је без греха међу њима треба први да баци камен. Тада се Он погнуо доле и наставио да пише по тлу. Они који то чуше, осведочени својом савешћу, одоше један за другим, почев од најстарије па све до најмлађе особе. Исус је био остављен сам, са женом која је стајала у Његовом присуству."Онај који је без греха међу вама, дајте му да први баци камен на њу."

Где су греси
забележени?
На плочи нашег срца и у
књизи о делима

Исус им је рекао, "Онај који је без греха међу вама, дајте му да први баци камен на њу," и наставио је да пише по тлу. Неколико старијих почело је одлазити. Старији фарисеји, који су починили више грехова, отишли су први. Млађи су отишли су за њима. Хајде да претпоставимо да Исус стоји међу нама, и да онај који је био међу нама треба да баци камен први, шта ћете урадити?

Шта је Исус писао по тлу? Бог, који нас је створио, записао је наше грехе на два различита места.

Прво, Он је записао наше грехе на табли наших срца. "Грех је Јудин записан гвозденом писаљком и врхом од дијаманта, урезан је на плочи срца њиховог и на роговима олтара ваших" (Jeremija 17:1).

Бог нам говори преко Јудеје, која је наш представник. Греси људских бића урезани су железном писаљком, са врхом од дијаманта. Записани су на плочици наших срца. Исус се сагнуо доле и писао по тлу да су сви људи грешници.

Исус се по други пут сагнуо и писао по тлу. Библија нам каже да су наши греси записани у Књигу дела код Бога (Откривење 20:12). Наша имена и сви греси су у тој Књизи као и на плочици наших срца. Наши су греси два пута записани; у Књигу дела и на плочици нашег срца.

Греси су подједнако записани на ту плочицу, код старих и младих. Због тога они нису могли ништа рећи о свом греху пред Исусом. Сви који су намеравали да каменују жену остали су беспомоћни пред Његовим речима.

Када се бришу
наши греси записани
на два места?
Када ми прихватимо избављење
водом и и крвљу Христовом
у нашим срцима.

Међутим, када ти прихватиш Његово спасење, сви твоји греси у Књизи о Делима биће избрисани и твоје име ће се наћи у Књизи Живота. Они чија се имена појављују у Књизи Живота ићи ће у Небо. Њихова добра дела, све што су учинили за свога живота за Краљевство Божије и његову праведност, такође је уписано у Књигу Живота. И као такви прихваћени су на небу. Сви који су избављени од греха улазе у земљу вечности

Запамти да су сви греси било које особе записани на два места, стога нико не може да обмане Бога. Овде нема никога да није згрешио или починио прељубу у његовом или њеном срцу. Сви људи су грешници и несавршени.

Они који не прихватају избављење Исусово у својим срцима не могу друго осим да се муче својим грехом. Они немају поуздања. Они се плаше Бога и других због свог греха. Али у тренутку када прихватају еванђеље избављења водом и Духом, бришу се сви њихови уписани греси са плочице њихових срца и из Књиге о делима. Избављени су од свег својег греха.

На небу је Књига Живота. Имена оних који верују у избављење водом и Духом су записана у књизи, стога ће они ући у Небеса. Они улазе у Небеса не зато што нису згрешили у овом свету, већ зато што су они били ослобођени од свих својих грехова вером у избављење водом и Духом. То је 'закон вере' (Римљани 3:27).

Драги моји хришћани, књижевници и фарисеји су били грешници, баш као жена која је била ухваћена у самом чину прељубе.

Чињенично, они су учинили више греха зато што су обманули себе и друге људе верујући да они нису грешници. Религиозне вође су били разбојници са одобрењем. Они су били крадљивци душа, другим речима, разбојници живота. Они су смело подучавали остале ауторитативно, подједнако као што ни они сами нису још били избављени.

Овде нема иједнога који је без греха сагласно Закону. Али особа, може постати праведник, не зато што он/она нису учинили грех, већ зато што су он/она избављени од свих грехова. Таква особа је записана у Књизи Живота. Најважније је да ли је нечије име уписано у Књигу живота или не. Како људи нису могли живети свег свог живота без греха, они су морали бити избављени заувек да би се могли уписати у књигу.

Да ли ћеш ти ући у Небо зависи да ли верујеш у истинско еванђеље или не. Да ли или не примаш милост Божију зависно од твог прихватања Исусовог спасења. Шта се дешава са женом која је ухваћена? Она се бацила доле на своја колена и затворила своје очи јер је знала да је дошла да умре. Она је вероватно плакала у страху и кајала се. Људи постају искрени према себи када сусретну смрт.

"О, Боже, заслужио сам да умрем. Молим те прими моју душу, у Твоје руке, и имај милости према мени. Молим те имај милости према мени, Исусе." Он је молила Исуса за љубав избављења. "Боже, ако ми Ти судиш, ја ћу бити осуђена, и ако Ти кажеш да сам без греха. тада ће моји грехови бити избрисани. На Теби је да одлучиш" Могуће да је она рекла све то. Она се можда исповедила да би све прешло на Исуса.

Жена која је доведена пред Исуса није рекла, "Ја сам погрешила, молим те опрости ми моју прељубу," Она је рекла, Молим те спаси ме од мојих грехова. Ако искупиш моје грехове, ја ћу бити спашена. Ако не, Ја ћу отићи у пакао. Мени треба твоје избављење. Потребна ми је љубав од Бога, и Његова милост нада мном." Она је затворила своје очи и признала своје греха.

Онда је Исус упита, "Где су они који те осуђују? Зар те ни један не осуди?" Она одговори, "Ни један, Господе."

Тада Исус рече њој, "Ни Ја те не осуђујем." Исус је није осудио јер је Он већ преузео на себе све њене грехе кроз Своје крштење у Реци Јордан, и она је већ била искупљена. Сада, ће Исус бити осуђен, а не жена, за њен грех.Он рече, "Ни Ја те не осуђујем."

Да ли је њу осудио
Исус?
Не

Ова жена је била благословљена са спасењем Исусовим. Она је била искупљена од свих њених грехова. Наш Господ Исус нам је рекао да је Он исплатио све наше грехе и да смо ми сви праведници.

Он нам је то рекао у Библији. Он је умро на Крсту да плати за наш грех. Он преузео грех Својим крштењем у реци Јордану. Јасно нам је рекао да је Он искупио све који верују у избављење по крштењу и осуду на Крсту. Свима нам је потребна записана Реч Исусова и требамо се држати Речи. Тада, ми ћемо бити благословени са спасењем.

"Боже, ја немам заслуга пред Тобом. Ја немам ништа добро у себи. Ја немам ништа да покажем Теби осим мојих грехова. Али ја верујем да је Исус мој Господ спаситељ. Он је понео све моје грехове у реци Јордану и испаштао за њих на Крсту. Он је понео све моје грехове својим Крштењем и Својом крвљу. Ја ћу веровати у Тебе, Господе."

Тако си спашен. Исус нас није 'осудио.' Он нам је дао право да будемо Божија деца: Онима који верују у спасење водом и Духом, Он је однео све њихове грехе и учинио их праведницима.

Драги пријатељи! Жена је била откупљена. Жена која је била ухваћена у делу прељубе била је благословена откупом од нашег Господа Исуса. Ми можемо такође бити благословени као она. Свако ко зна он/она своје грехе и тражи од Бога да има милости према њему/њој, и свако ко верује у спасење воде и Духа у Исусу прима благослов спасења од Бога. Они који признају своје грехе пред Богом могу бити спашени, али они који не схватају своју сопствену грешност не могу бити благословени са спасењем.

Исус је понео грехе света (Јован 1:29). Сваки грешник у свету може бити искупљен ако он/она верује у Исуса. Исус је реко жени, "Ни Ја те не осуђујем." Он је рекао да је не осуђује јер сви њени греси већ су били пренети на Њега кроз Његово крштење. Он је преузео све наше грехе на Себе, и Он је осуђен за то уместо нас.Ми морамо бити искупљени пред Исусом

Шта је веће, љубав
Божија или осуда Божија?
Љубав Божија

Фарисеји, са камењем у својим рукама, исто као и религијске вође данашњице, тумаче Закон у слово. Они верују да пошто Закон нама каже да не чинимо прељубу, онај који начини такав грех биће каменован до смрти. Они су гледали на жену са жудњом не починивши прељубу. Они не могу бити откупљени нити спашени. Фарисеји и књижевници су били моралисти овог света. Они нису људи које је Исус позивао. Ови људи никада нису чули речи од Њега, "Ни Ја те не осуђујем."

Само је жена ухваћена у прељуби чула ове радосне речи. Ако си ти искрен пред Њим, можеш такође бити блажен као и она. "Боже, не чиних друго осим прељубе сав свој живот. Ја нисам ни знао за то јер сам то чинио тако често. Ја сам чинио грех неколико пута сваки дан."

Када ми прихватимо Закон и чињеницу да ми јесмо грешници који морају умрети и искрено се обратимо Богу, речима, "Боже, ово је оно што јесам. Молим те спаси ме," Бог ће нас благословити Својим избављењем.

Љубав Исусова, еванђеље воде и Духа победили су над осудом Божијом. "Ни Ја те не осуђујем." Он нас није осудио. Он је рекао, "Ти си откупљен." Наш Господ Исус Христос је Бог саучесник. Он нас је ослободио од свих наших светских грехова.

Наш Бог је Бог Правде и Бог Љубави. Та љубав воде и Духа је чак и већа од Његове осуде.Његова Љубав је већа од Његове Праведности

Зашто нас је Он
све откупио?
Јер је Његова љубав већа
од Његове правде.

Да је Бог неким случајем Својом осудом довршио Своју правду, Он би осудио све грешнике и послао их у пакао. Али због љубави у Исусу која је већа, спасао нас је од пресуде, Бог је послао Свог јединог Сина, Исуса. Исус је преузео све наше грехе на Себе самога и примио праведну осуду за све нас. Сада, свако ко верује у Исуса као свог Спасиоца постаје Његово дете и праведник. Јер Његова љубав је већа од Његове правде, Он нас је све откупио.

Ми морамо захвалити Богу што нам Он није судио само Својом правдом. Једном је Исус рекао књижевницима, Фарисејима, и њиховим следбеницима, "Него идите и научите шта значи: 'Милости хоћу, а не жртве.' Због овога неће се звати праведници, већ грешници, до кајања". Неки људи могу наставити са убијањем крава или коза свакодневно и нудити пред Богом, молити, "Боже, опрости моје свакодневне грехе." Бог не жели нашу понуду, већ радије, нашу веру у избављење водом и Духом. Он жели да будемо откупљени и ослобођени. Он жели да нам да Своју Љубав и да прихвати нашу веру. Да ли можеш све то схватити? Исус нам је дао Своје савршено спасење.

Исус мрзи грех, али Он гори љубављу за људско биће, оно које је креирано на слику Божију. Чак и пре постанка света одредио нас је за Своју децу, и извукао напоље сав наш грех Својим крштењем и крвљу. Бог нас је створио за могућност спасења, одевањем у Исуса, начинио нас Својом децом. То је Његова љубав према нама, Својим створењима.

Да нам је Бог судио сагласно Његовом Закону, ми, грешници, би сви умрли. Али Он нас ослобађа крштењем и осудом Свог Сина на Крсту. Да ли верујеш? Хајде да то потврдимо у Старом Завету.Арон ставља своје руке на нечију жртву

Ко је преносио грехе
Израела на живог јарца као
њиховог представника?
Високи свештеник

Сви греси света искупљени су кроз веру у одредбе Старог Завета и крштењем у Новом Завету. У Старом Завету, сви годишњи грехови Израела били су искупљени Великим свештеником, који је стављао своје руке на главу живог јарца без икакве мане.

"И метнувши Арон обе руке своје на главу јарцу живом, нека исповеди над њим сва безакоња синова Израиљевих и све преступе њихове у свим гресима њиховим, и метнувши их на главу јарцу нека га да човеку спремном да га истера у пустињу." (Левити/3Мојсијева 16:21).

На овај начин су искупљивани греси у дане Старог Завета. Да би била искупљена од свакодневних грехова, особа је морала довести јагње или јарца без мане у шатор састанка и да га принесе на жртвеник. Особа би ставила своје руке на главу приноса, и тада би њени греси прешли на жртву. Тада би жртва била убијена и свештеници би са том крвљу премазали рогове жртвеника.

Нa сваком углу жртвеника стајали би рогови. Ови рогови представљали су Књигу од Дела записану у Откривењу 20:12. Преосталом крвљу попрскали би такође и земљу. Земља представља срце човека јер је човек сачињен од земаљског праха. Људи су окајавали своје дневне грехе на овај начин.

Међутим, они нису могли приносити жртву сваког дана, па је стога Бог њима допустио да окајавају своје грехе једном у години. То се догађало сваког десетог дана у седмом месецу, на Дан од Искупљења. На тај дан, Високи Свештеник, представља сав Израел, узимао би два јарца и стављао би своје руке на њега да би греси свих људи прешли на ову понуду пред Богом као искупљење за људе Израела.

"И метнувши Арон обе руке своје на главу јарцу живом, нека исповеди над њим сва безакоња синова Израиљевих и све преступе њихове у свим гресима њиховим, и метнувши их на главу јарцу."

Бог је поставио Арона за Високог Свештеника као представника Израела. Уместо да сви ставе своје руке на главу жртве, високи свештеник, као представник свих људи, постављао је своје руке на главу живог јарца за опраштање једногодишњих греха.

Тада би исповедио све грехе Израела пред Богом, "О Боже, Твоја деца Израела имају греха. Ми смо обожавали идоле, прекршили сваки члан из Твог Закона, изговарали Твоје име у залудно, правили идоле и волели их више од Тебе. Ми нисмо држали Суботу светом, нисмо поштовали своје родитеље, убијали смо, чинили прељубу и крађе.... Ми смо уживали у љубомори и свађама."

Он би набројао све грехе. "Боже, нити људи Израела нити ја нисмо способни одржати нешто из Твог Закона. Да би искупио све те грехе, ја стављам руке на главу овог јарца и на њега прелази сав тај грех." Овај високи свештеник ставља своје руке на жртву за све људе и сви греси прелазе на главу жртве. Обред, или полагање руку значи 'пренети' (Левити 1:1-4, 16:20-21).


Како је окајавање вршено
у време Старог Завета?
Полагањем руку на главу понуде за грех

Бог је дао систем жртвовања људима Израела да би се тако ослободили својих грехова и да би се избавили. Он је одредио како треба да припреме жртвену понуду без мане и да она треба да умре уместо особе. Окајање личних грехова је тако изгледало.

Међутим, на Дан Измирења, жртва приноса за грехове је била убијена и њена крв се носила у Светињу која је попрскана седам пута. На тај начин Израелци су окајавали своје једногодишње грехе на десети дан седмог месеца.

Овај високи свештеник улазио је сам у Светињу да би принео жртву, док су људи стајали споља и слушали звук златних звончића ушивених у свештеничку одору великог свештеника који би зазвонили седам пута за време прскања жртвеника крвљу. Тада, људи би се радовали јер су њихови греси окајани. Звук златних звончића био је звук са радосном вести.

Није истина да је Исус волео неке изабране људе и избавио само њих. Исус је понео све грехе са света све од једном Својим крштењем. Он жели да нас ослободи једном за све. Наши греси се не могу искупљивати свакодневно, стога они су упијени сви одједном.

У Старом Завету, окајање је дато кроз верски обред и крв понуђене жртве за окајање. Арон је полагао своје руке на главу живог јарца пред људима и набрајао све њихове грехе које су починили те године. Он је те грехе преносио на јарца пред читавим Израелом. Где су грехови људи одлазили након полагања руку Високог Свештеника на жртвеног јарца? Они су сви прелазили на јарца.

Тада, би јараца одвео 'одговарајући човек.' Јарац, са свим греховима Израела на себи, био је одведен у пустињу где није било ни воде ни траве. Јарац, са свим Израелским гресима био би одведен у пустињу где није било нити траве нити воде. Тај јарац би тада лутао пустињом испод врелог сунца и на крају би умро. Јарац би умирао за грехове Израелаца.

То је љубав Божија, љубав избављења. То је била цена за окајавање њихових једногодишњих грехова у тим данима. Али ми живимо у време Новог Завета. Прошло је око 2000 година од како је Исус долазио доле на наш свет. Он је дошао и испунио је обећање које је садржано у Старом Завету. Он је дошао и окајао све наше грехе.Да нас све избави

Шта значи ИСУС?
Спаситељ који ће спасти
свој народ од
њихових грехова

Хајде да читамо Матеја 1:20-21. "Но кад он тако помисли, а то му се јави у сну анђео Господњи говорећи: Јосифе, сине Давидов! Не бој се узети Марије жене своје; јер оно што се у њој зачело од Духа је Светог. Па ће родити Сина, и надени Му име Исус; јер ће Он избавити свој народ од греха њихових." (Матеј 1:20-21).

Наш Отац Небески послужио се телом Девице Марије да би Свог Сина послао на овај свет ради прања од свих грехова. Он је послао анђела Марији и рекао јој, "И гле, ти ћеш зачети у утроби својој и родићеш Сина, и Њега ћеш назвати Исус." То је значило да ће Син који дође кроз Марију бити Спаситељ. Исус Христос означава оног који ће спасити Свој народ, другим речима, Спаситељ.

Тада, како нас је Исус све спасио од греха? Начин на који је Исус однео све грехе света био је кроз Његово крштење у реци Јордану. Када Га је Јован Крститељ крстио, сви греси света су прешли на Њега. Хајде да читамо Матеја 3:13-17.

"Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти. А Јован брањаше Му говорећи: Ти треба мене да крстиш, а Ти ли долазиш к мени? А Исус одговори и рече му: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави Га. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише Му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и дође на Њега. И гле, глас с неба који говори: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи."

Исус је отишао код Јована Крститеља да би нас све искупио од грехова. Он је ушао у воду и погнуо своју главу пред Јованом. "Јоване, сада Ме крсти. Доликује да испунимо сву праведност. Док узимам на себе све грехе света и избављам грешнике од њих, Ја требам узети од њих грехове са крштењем. Крсти ме сада! Допусти то!"

Тако, долично је испуњена сва праведност. Исуса је крстио Јован Крститеља у реци Јордан у правом тренутку да се испуни сва праведност Божија искупљењем свих наших грехова.

На тај начин је узео све наше грехе. Сви твоји греси прешли су на Исуса. Да ли разумеш ово?

Веруј у искупљење Исусовим крштењем и Духом и бићеш спашен.

 


Како је сва праведност
испуњена?
Кроз крштење Исусово

Бог је најпре обећао Израелу да ће сви греси света бити опрани постављањем руку на жртвену понуду за грех. Међутим, како је било немогуће за свакога понаособ да положи руке на главу јарца, Бог је посветио Арона за великог свештеника који ће приносити жртвене понуде окајавања за све људе. Тако, он је преносио све њихове годишње грехове над главу понуде за грех све од једном. То је била Мудрост Божија и Сила за искупљење. Бог је мудар и чудесан.

Послао је Свог Сина Исуса да спаси читав свет. На тај начин је жртвена понуда за грех била спремна. Требало је да постоји један представник за све људе, који ће положити своје руке на Христоса и пренети на Њега све грехе света. Тај представник био је Јован Крститељ. Записано је у Библији да је Бог послао представника читавог човечанства пред Исуса.

То је био Јован Крститељ, последњи високи свештеник од људи. Како је то записано у Матеју 11:11, "Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља." Он сам је представник људи. Господ је послао Јована као представника људских бића да крсти Исуса и пренесе све грехе света на Њега.

Ако је шест билиона људи на земљи и сваки треба да положи своје руке да би прешли његови греси, шта би се десило са Његовом главом? Ако више од шест билиона људи у овом свету положе руке на Исуса, то не би био пријатан призор. Неки ентузијастични људи би можда притискали на доле превише и сва Његова коса би опала. Стога, Бог, у Својој мудрости, одређује Јована да буде наш представник и пренесе све грехе света на Исуса, једном и за све.

Записаоно је у Матеју 3:13, "Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти." То се збило кад је Исус имао 30 година. Осам дана након свог рођења Исус је био обрезан. И од тада постоји само неколико записа о Њему све док није навршио тридесету годину живота.

Разлог зашто је Исус требао чекати да наврши 30 година живота јесте да би постао небеским великим свештеником и да испуни Стари Завет. У књизи Поновљеног закона Бог је рекао Мојсију да велики свештеник може бити онај са навршеном тридесетом годином. Исус је небески Високи Свештеник. Да ли верујеш у то?

У Новом Завету, у Матеју 3:13-14, је речено, "Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти. А Јован брањаше Му говорећи: Ти треба мене да крстиш, а Ти ли долазиш к мени?" Ко је представник човечанства? Јован Крститељ. Затим, ко је представник за Небеса? Исус Христос. Представници се сусрећу. Тада ко је виши? Наравно, представник Неба је виши.

Стога је Јован Крститељ, онај који је тако смело узвикивао на религијске вође у тим данима, "Породе змијски! Покај се!" неочекивано постаје понизан пред Исусом. "Ти би требало да крстиш мене, а Ти си дошао код мене?"

У том тренутку Исус рече, "Остави сада то, јер нам треба извршити сву праведност." Исус долази на овај свет да испуни праведност Божију, и то је испуњено када Га је Јован Крститељ крстио.

"Тада Јован остави Га. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише Му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и дође на Њега. И гле, глас с неба који говори: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи."

То се догодило када је Он био крштен. Врата Небеска су се отворила и Он је преузео све грехе света на себе.

"А од времена Јована Крститеља до сад царство небеско на силу се узима, и силеџије добијају га." (Матеј 11:12).

Сви пророци и Закон Божији пророковали су до Јована Крститеља. "А од времена Јована Крститеља до сад царство небеско на силу се узима, и силеџије добијају га." Свако ко верује у Његово крштење може ући у Царство Небеско без изузетака."Ни Ја те не осуђујем"

Зашто је Исус био
осуђен на крсту?
Јер је преузео све
наше грехе.

Исуса је крстио Јован Крститељ када је на себе преузео све грехе света. Касније, Он каже жени која је била ухваћена у чину прељубе, "Ни Ја те не осуђујем." Он није осудио жену јер је Он преузео на себе сав грех света у Јордану и Он Лично, не жена, треба да се осуди за те грехе.

Исус је испио сав грех света. Ми сада видимо колико се бојао бола који је морао да поднесе на крсту јер 'смрт је казна за грех.' Он је молио Бога три пута на Маслинској Гори да га поштеди ове пресуде. Исус је имао људско тело и крв, баш као и остала људска бића, стога је разумљиво да се Он плашио бола. Исус је морао крварити да би исплатио пресуду пред Богом.

Баш као жртвена понуда за грех у Старом Завету крварио је да плати за грех, Он је био жртвован на Крсту. Он је већ преузео на себе све грехове света и сада Он предаде Свој живот за наше спасење. Он је знао да ће бити осуђен пред Богом.

Исус није имао никаквог греха у Свом срцу, али како је сав грех био прешао на Њега кроз Његово крштење, Бог је сада осудио Свог сопственог Сина. Стога, на првом месту, праведност Божија била је испуњена и као друго, Он је пренео Своју љубав на нас ради нашег спасења. Зато, Исус је био осуђен на Крсту.

"Ни Ја те не осуђујем, нити ти нећу судити." Сви наши грехови, свесни или несвесни, знани или незнани, били су осуђени од Бога.

Међутим, Бог није нама судио. Бог је пресудио Исусу, који је узео сав наш грех на Себе помоћу Свог крштења. Бог није желео да осуди грешнике због Своје љубави и Своје милости. Крштење и крв на Крсту били су Његова спасоносна љубав за нас. "Јер Богу тако омиле свет да је и Сина свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни." (Јован 3:16).

По овоме ми знамо за Његову љубав. Исус није осудио жену која је ухваћена у чину прељубе.

Она је знала да је била грешница јер је била ухваћена у самом чину прељубе. Она није имала грех испољен само у свом срцу, већ такође у телу. Није било начина да се она одупре свом греху. Али, пошто је веровала да је Исус однео све њене грехове, била је спашена. Ако ми верујемо у Исусово избављење, ми ћемо бити спашени. Верујте у то! То је за наше лично добро.


Ко је највише
благословљен?
Онај ко нема греха

Сви људи греше. Сви људи чине прељубу. Али сви људи нису осуђени за своје грехе. Ми смо сви згрешили, али онај који верује у избављење Исуса Христоса је без греха у свом срцу. Сваки који верује у Христово избављење најсрећнија је особа. Они који су ослобођени од свих својих грехова су најблагословенији. Другим речима, они су сада праведници у Исусу.

Бог нам говори о срећи у Римљанима 4:7, "Благо онима који се опростише безакоња, и којима се греси прикрише." Ми сви грешимо до тренутка смрти. Ми смо безаконици и непотпуни пред Богом. Ми настављамо са грехом и након упознавања Његовог Закона. Ми смо тако слаби.

Али Бог нас је ослободио Својим крштењем и крвљу свог Сина јединца и рекао нам, ти и ја, нисмо више грешници, и да смо ми сада праведници пред Њим. Он нам је рекао да смо ми Његова деца.

Еванђеље воде и Духа је еванђеље вечног избављења. Да ли ти верујеш то? Они који верују, Он зове праведницима, искупљенима и Својом децом. Ко је најсрећнија особа у овом свету? Онај који верује и који је био ослобођен вером у истинско еванђеље. Да ли си ослобођен?

Да ли је Исус погрешио што је узео твој грех? Не, Он је узео све твоје грехове Својим крштењем, Веруј у то. Веруј и спасићеш се од свих својих грехова. Хајде да читамо Јована 1:29.Управо као када се очисти метлом

Колико је грехова
Исус понео?
Све грехе са света

"А сутрадан виде Јован Исуса где иде к њему, и рече: Гле, јагње Божије које узе на се грехе света." (Јован 1:29)
"Гле, јагње Божије које узе на се грехе света."

Јован Крститељ је пренео сав грех света на Исуса у Јорадану. Следећег дана, он се осведочио да је Исус Јагње Божије које је понело све грехе света. Он је понео на Своја рамена све грехе света.

Сви греси на свету представљају све грехе које су људи направили од постанка света до данас. Око 2000 година раније, Исус је преузео сав грех са света и избавио нас. Као Јагње Божије, Он је понео сав наш грех и био је осуђен због нас.

Сваки грех који смо ми људска бића починили био је прешао на Исуса. Он је постао Јагње Божије које односи све грехове са света.

Исус је дошао на овај свет као понизан човек, као Онај који ће спасити све грешнике света. Ми чинимо грех јер смо слаби, зли, неуки, и зато смо ми луцидни и непотпуни. Другим речима, ми грешимо јер смо наследили грех од наших предака, Адама. Сви ови греси су очишћени и постављени на главу Исусову кроз Његово крштење у Јордану. Он завршава при томе смрћу Свог тела на Крсту. Он је био сахрањен, али Бог је Њега васкрсао из мртвих у трећи дан.

Као Спаситељ за све грешнике, као Победник, као Судија, Он сада седи са десне стране од Бога. Он нас неће откупљивати изнова и изнова. Сви ми који верујемо у Њега бићемо спашени. Бесконачан живот чека оне који верују, и уништење чека оне који не верују. Нема другог избора.

Исус те је ослободио потпуно. Ти си нај срећни човек на земљи. Ти ћеш сигурно чинити грех у будуће због твоје слабости, али Он је преузео све те грехе такође.

Да ли је преостао грех у твом срцу? -Не-

Да ли их је Исус узео све? -Да! Он је то учинио.-

Сви су људи једнаки. Ни један није светији од њега/ње ближњег. Али како су многи људи лицемери, они верују да нису грешници, када оно у ствари, они су такође грешници. Овај свет је стаклена башта за узгајање греха.

Када жена изађе ван своје куће, она ставља црвени руж, пудерише лице, увија своју косу, облачи лепу одећу, и носи високе потпетице... Мушкарац такође иде код берберина да среди фризуру, окупа се, облачи чисту кошуљу и најмодернију кравату, и изгланца своје ципеле.

Али они можда изгледају као принчеви и принцезе споља, они су потпуно прљави изнутра.

Да ли новац чини човека срећним? Да ли здравље чини човека срећним? Не. Само вечно искупљење, опроштај од свих грехова, чини човека истински срећним. Није важно колико срећно особа изгледа споља, особа је очајна ако он/она имају грех у њеном/његовом срцу. Таква особа живи у страху од осуде.

Избављена особа је јака као лав, иако у ритама. Нема греха у његовом/њеном срцу. "Хвала теби Господе, Ти си спасио грешнике попут мене, Ти си испио све моје грехове. Ја знам да сам недостојан примања Твоје љубави, али ја Те молим да ме спасиш. Ја сам бесконачно откупљен од свих мојих грехова. Слава припада Богу!"

Особа која је ослобођена је истински срећна. Особа која је благословљена са Његовом милошћу избављења је истински срећна.

Зато је Исус, 'Јагње Божије које узе на се грехе света,' узео да понесе све наше грехове, ми смо без грехова. Он је због нас 'завршио' на Крсту. Сви наши греси, укључујући твоје и моје, укључени су у 'грехе света,' и стога, ми смо сви спашени.По вољи Божијој

Имамо ли греха
у нашим срцима када смо
у Исусу Христосу?
Не, ми немамо.

Драги пријатељи, жена која је ухваћена у прељуби веровала је у речи Исусове и она је била спашена. Њена прича је записана у Библији зато што је она била благословена Његовим бесконачним искупљењем. Ипак, лицемерни књижевници и фарисеји одлазе од Исуса.

Ако верујеш у Исуса, Небо те очекује, али ако ти напушташ Исуса, отићи ћеш у пакао. Ако ти верујеш у Његово праведно дело, то је као Блаженство, али ако ти не верујеш у Његово дело, то изгледа као пакао. Избављење није заслуга неке индивидуе, већ је спасење Исусово.

Хајде да читамо Јеврејима 10. "Јер закон имајући сен добара која ће доћи, а не само обличје ствари, не може никада савршити оне који приступају сваке године и приносе оне исте жртве. Иначе би се престале приносити, кад они који служе не би више имали никакве савести за грехе, кад се једном очисте; Него се њима сваке године чини спомен за грехе. Јер крв јунчија и јарчија не може узети грехе. Зато, улазећи у свет говори: Жртава и дарова ниси хтео, али си ми тело приправио. Жртве и прилози за грех нису Ти били угодни. Тада рекох: Ево дођох, у почетку књиге писано је за мене, да учиним вољу Твоју, Боже. И више казавши: Прилога и приноса и жртава, и жртава за грехе ниси хтео, нити су Ти били угодни, што се по закону приносе; Тада рече: Ево дођох да учиним вољу Твоју, Боже. Укида прво да постави друго. По којој смо вољи ми освећени приносом тела Исуса Христа једном." (Јеврејима 10:1-10).

"По вољи Божијој" Исус је понудио Свој живот да узме све наше грехе одједном, и био је осуђен за све одједном и ускрснуо.

Стога, ми смо били посвећени. 'По којој смо вољи ми освећени, (Јеврејима 10:10)' записано је у прошлом времену. То значи да је наше избављење било сасвим и потпуно, и да није потребно изнова. Ти си био посвећен.

"И сваки свештеник стоји сваки дан служећи и једне жртве много пута приносећи које никад не могу узети грехе. А Он принесавши једину жртву за грехе седи свагда с десне стране Богу. Чекајући даље док се положе непријатељи Његови подножје ногама Његовим. Јер једним приносом савршио је вавек оне који бивају освећени." (Јеврејима 10:11-14).

Ви сте сви посвећени заувек. Ако ти чиниш грех сутра, да ли ћеш постати грешник изнова? Није ли Исус однео тај грех такође? Он је то учинио. Он је однео грехове за убудуће, такође.

Желите да знате више о поновном рођењу водом и Духом? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатне књиге о поновном рођењу водом и Духом.
Бити рођен изнова

"А сведочи нам и Дух Свети; јер као што је напред казано: Ово је завет који ћу начинити с њима после оних дана, говори Господ: Даћу законе своје у срца њихова, и у мислима њиховим написаћу их; И грехе њихове и безакоња њихова нећу више спомињати. А где је опроштење ових онде више нема прилога за грехе." (Јеврејима 10:15-18).

«Израз 'где је опроштење ових' значи да је Он отклонио све грехе са света. Исус је наш Спаситељ, мој Спаситељ и твој Спаситељ. Вера у Исуса нас је спасила. То је избављење Исусово и највећа милост и њу је Бог показао. Ти и ја, искупљени смо од свих грехова, благословени смо више од свих!

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.