" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Крштење Исусово и окајавање грехова


< Матеј 3:13-17 >

"Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти. А Јован брањаше Му говорећи: Ти треба мене да крстиш, а Ти ли долазиш к мени? А Исус одговори и рече му: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави Га. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише Му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и дође на Њега. И гле, глас с неба који говори: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи."Имали још увек неког ко испашта од греха?

Да ли је наше ропство
греху окончано?
Да

Наш Господ Бог одрезао је све везе греха свим људима. Сви који су под грехом су робови греха. Након Господовог избављења сви су очишћени. Он је отклонио све наше грехе. Постоји ли још неко ко пати од греха?

Ми морамо да разумемо да је наша битка против греха окончана. Ми не треба никада изнова да патимо у греху. Наше ропство греху завршено је када нас је Исус избавио својим крштењем и крвљу. Сав наш грех се завршио тада и ту. Син Божији је окајао сав наш грех. Бог је платио за сав наш грех кроз Исуса, који нас је учинио слободним, заувек.

Да ли знаш колико много људи пати од својег греха? То почиње од Адама и Еве. Човечанство пати од греха који је наслеђен од Адама.

Али наш Бог је сачинио споразум који је записан у Постанку 3:15, и споразум је био да ће Он ослободити све грешнике. Он каже да ће људи бити ослобођени од својих грехова кроз жртву Исуса Христоса путем воде и Духа. Када време дође, Бог шаље нашег Спасиоца, Исуса, да живи међу нама.

Он такође обећава да ће послати Јована Крститеља пред Исуса и Он испуњава своје обећање.

У Марку 1:1-8 стоји, "Почетак јеванђеља Исуса Христа Сина Божјег. Као што стоји у пророку: Ево ја шаљем анђела свог пред лицем Твојим, који ће приправити пут Твој пред Тобом. Глас је оног што виче у пустињи: Приправите пут Господњи, поравнајте стазе Његове. Појави се Јован крстећи у пустињи, и проповедајући крштење покајања за опроштење греха. И излажаше к њему сва јудејска земља и Јерусалимљани; и крштаваше их све у Јордану реци, и исповедаху грехе своје. А Јован беше обучен у камиљу длаку, и имаше појас кожан око себе; и јеђаше скакавце и мед дивљи. И проповедаше говорећи: Иде за мном јачи од мене, пред ким ја нисам достојан сагнути се и одрешити ремен на обући Његовој. Ја вас крштавам водом, а Он ће вас крстити Духом Светим."Јован Крститељ, сведок и претеча еванђеља, Јован Крститељ

Ко је Јован Крститељ?
Последњи Високи свештеник и
представник читавог
човечанства

Крштење на Грчком, 'baptizo,' у својој основи значи 'уронити', али то такође подразумева 'бити опран, бити потопљен, или прећи према.' Када је Исус био крштен, испунила се Божија праведност. 'Праведност' је 'dikaiosune' на Грчком, којом се подразумева 'бити оправдан,' и такође значи 'нај исправнији,' 'нај пригоднији,' или 'нај правичнија околност.'

Исус је био крштен да би постао Спаситељ на нај пригоднији и нај исправнији начин. Стога, сви који верују у Исусово крштење и Крст примају дар избављења од Бога.

У Новом Завету, Јован Крститељ је последњи Високи Свештеник из Старог Завета. Хајде да видимо у Матеју 11:10-11. Писмо говори да је Јован Крститељ представник човечанства и као Високи Свештеник у доба Новог Завета, он преноси грехе света на Исуса; његова служба је високо свештеничка из Старог Завета.

Исус Лично сведочи Јовану о Себи. Он каже, у Матеју 11:13-14, "Јер су сви пророци и закон прорицали до Јована. И ако хоћете веровати, он је Илија што ће доћи." Према томе, Јован Крститељ, који је крстио Исуса, био је наследник Високог Свештеника Арона и последњи Високи Свештеник. Библија такође сведочи да је Јован постао наследник Арона у Старом Завету (Лука 1:5, 1 Летописи 24:10).

Онда зашто је Јован живео у пустоши усамљен, обучен у одело од камиље коже са длаком? Да би прихватио високо свештенство. Као представник човечанства, Јован Крститељ није живео међу људима. Међутим, он је викао на људе, "Покајте се, породи змијски!" и крштавао их је за донет род од покајања све ради повратка људи Исусу, који ће однети све њихове грехе. Више од свега, Јован Крститељ преноси грехе света на Исуса ради нашег спасења када поставља своје руке на Исусову главу.Две врсте крштења

Зашто је Јован Крститељ
крштавао људе?
Да би довео људе до покајања од свих
њихових греха и до вере у крштење
Исусово ради спасења

Јован Крститељ крштавао је људе и крстио је Исуса. Најпре је било 'крштење са покајањем,' којим су позивани грешници да се врате Богу. Многи који су то чули, напустили су своје идоле и вратили се Богу.

Друго крштење било је крштење Исусово, крштење које преноси све грехе света на Исуса. Јован Крститељ крстио је Исуса да испуни праведност Божију. Другим речима, Исуса је крстио Јован Крститељ да спасе све људе од њиховог греха (Матеј 3:15).

Зашто је Јован морао да крсти Исуса? Да би били упијени греси са света, Бог је морао да допусти Јовану да пренесе све грехе на Исуса да би људи који поверују у Њега били спашени.

Јован Крститељ је био слуга Божији чија је мисија била да пренесе све грехове света на Исуса путем крштења, и да би се добило сведочанство за Исуса ради људског покајања и прања од грехова путем вере у еванђеље избављења. Стога, Јован је живео усамљено у дивљини. У време Јована Крститеља, људи из Израела су били покварени и зли до сржи.

Исто тако Бог је морао да говори преко пророка у Старом Завету, Малахија 4:5-6, "Ево, ја ћу вам послати Илију пророка пре него дође велики и страшни дан Господњи; И он ће обратити срце отаца к синовима, и срце синова к оцима њиховим, да не дођем и затрем земљу."

У Божјим очима су сви Израелци који су поштовали Јахвех били искварени. Нити један није био праведан пред Њим. Религиозне вође из храма, на пример, свештеници, законици и књижевници посебно били су покварени до сржи. Израел и његови свештеници нису приносили жртве понуде покајања сагласно закону Божијем.

Свештеници су занемарили полагање руку и приношење крви жртве, коју им је Бог заповедио за своје грехе. Записано је да су свештеници у Малахијино доба занемарили приношење жртве, полагање руку и понуду крви жртвоване животиње.

Стога, Јован Крститељ није могао бити са њима. Он је отишао одатле у дивљину и викао је. Шта је он говорио?

То је записано у Марку 1:2-3, записане су речи пророка Исаије. "Као што стоји у пророку: Ево ја шаљем анђела свог пред лицем Твојим, који ће приправити пут Твој пред Тобом. Глас је оног што виче у пустињи: Приправите пут Господњи, поравните стазе Његове."

Глас из пустињи позива људе на крштење и покајање. Шта је 'крштење са покајањем' о чему то Библија говори? То је крштење којим Јован Крститељ позива; крштење које позива људе да се врате Исусу да би поверовали у Њега, који ће понети све њихове грехе и спасити их. Крштење са покајањем било је вођство до спасења.

"Покајте се и крстите. Наш Спаситељ Исус ће се и сам крстити да би преузео све ваше грехе." Глас Јована Крститеља био је ради Исуса који ће узети на себе грехове света и који ће бити осуђен на Крсту да би спасао све људе, стога они су могли да дођу назад Богу.

"Ја вас крштавам водом, а Он ће вас крстити Духом Светим." 'Крстиће вас Духом Светим' значи опраће све ваше грехове. Крстити значи 'опрати.' Крштење Исусово у реци Јордан нам говори да је Син Божији био крштен и да је преузео све наше грехе да би нас спасао.

Стога, окренимо се од нашег греха животом и вером у Њега. Он је Јагње које односи светски грех. Ово је еванђеље избављења које сведочи Јован Крститељ.Дело Великог Свештеника за окајавање грехова

Ко је припремио
пут спасења?
Јован Крститељ

Пророк Исаија је пророковао, "Говорите Јерусалиму љубазно, и јављајте му да се навршио рок његов, да му се безакоње опростило, јер је примио из руке Господње двојином за све грехе своје." (Исаија 40:2).

Исус Христос је преузео сав наш грех без изузетка; наслеђени грех, садашње грехе, и подједнако будуће грехе оправши их кроз Своје крштење. Он је све нас окајао. Ми би сви требали да знамо за Божије искупљење.

Да би били спашени од свих наших грехова, ми морамо веровати у еванђеље по којем Јован Крститељ преноси све грехе на Исуса посредством крштења.

Ми не би требало погрешо да схватимо, мислећи, "Пошто је Бог љубав, ми можемо ући у Царство Небеско само веровањем у Исуса, иако ми имамо греха у нашим срцима."

Да би окајали све наше грехе, ми морамо веровати у Његово крштење, помоћу кога је Јован Крститељ пренео све грехове света на Исуса и Крст. То је помоћу 'воде' којом је Јован Крститељ пренео све грехове човечанства на Исуса.

Прво што Бог чини да нас спасе било је да шаље Јована на овај свет. Божији весник, Јован Крститељ је био послат као Краљев изасланик који је пренео све грехове света на Исуса кроз крштење. Он је представљао Високог свештеника за цело човечанство.

Бог нам је рекао да Он шаље Свог весника, Јована Крститеља. "Шаљем Својег гласнка пред Тобом." Пред Тобом односи се на Исуса. Зашто је Бог послао Јована пред Исусом? То је било ради тога да се пренесу сви грехови света кроз крштење, на Исуса, Сина Божијег. "Он ће приправити пут пред Тобом." То је оно шта се заиста подразумева под пренети.

Ко је онај који ће приправити пут да би се ми избавили и отишли у Небеса? Јован Крститељ. 'Тобом' односи се на Исуса а 'Својега' на Бога. Стога, шта значи када каже "Шаљем гласника пред тобом да ти приправи пут"?

Ко ће приправити наш пут да можемо отићи у Небо? Јован Крститељ преносећи све наше грехе на Исуса да би ми веровали како је Он опрао сав наш грех; његово дело је било да пренесе грехе на Христа и да га крсти. Исус и Јован су нам помогли да поверујемо у истину и да будемо избављени.

Од чега зависи наше спасење? Оно зависи од наше вере у праведна дела Исусова, Сина Божијег, и чињеници да је гласник Божији пренео све грехе света на Њега. Ми би сви требало да знамо за опроштење грехова. Бог Отац послао је Свог гласника испред, који је крстио Његовог Сина, и учинио га представником човечанства. Стога, Он је довршио дело избављења за нас.

Бог је послао Свог слугу Јована Крститеља да крсти Његовог Сина и стога је он морао да приправи пут за спасење оних који верују у Исуса. То је разлог зашто Јован крсти Исуса. Крштењем Исусовим од стране Јована Крститеља било је испуњено Божије избављење кроз које сви греси човечанства прелазе на Њега па стога сви људи могу веровати у Исуса и отићи у Небеса.

Сви будући грехови човечанства прешли су на Исуса кроз Његово крштење. Исус и Јован Крститељ заједно приправљају пут у Небо за све нас. На тај начин, Бог је открио тајну избављења кроз Јована Крститеља.

Као представник човечанства, Јован је крстио Исуса да би ми могли веровати у наше избављење и да би отишли у Небеса. Он преноси сав грех на Исуса кроз крштење. То је радосна вест избављења, еванђеље.Зашто је Јован Крститељ био рођен?

По коме ми можемо
веровати у Исуса?
По Јовану Крститељу

У Малахији 3:1, записано је, "Ево, ја ћу послати анђела свог, који ће приправити пут преда мном." Ти мораш да читаш Библију пажљиво. Зашто је Бог послао Свог гласника пред Исусом? Зашто је био рођен Јован Крститељ 6 месеци пре Исуса?

Ми морамо да схватимо шта Библија говори. У Старом Завету постоји описан рад Високог Свештеника Арона. Арон је био старији брат Мојсијев. Бог је њега и његове синове произвео у свештенике. Остали Левити били су му подређени, доносили им одабрану опрему, месили тесто за хлебове и слично, док су Аронови синови приносили жртвене понуде унутар светог шатора састанака.

Аронови синови били су опуномоћени за удео у истој одговорности свештеничке службе, али десетог дана седмог месеца, на Дан помирења, једино Велики Свештеник је могао принети годишњу жртву покајања за свој народ.

У Луки 1:5, је прича о пореклу Јована Крститеља. Ми морамо да имамо тачно схватање овог гласника Божијег да би исправно схватили Исуса. Ми смо склони да размишљамо пуно о Исусу, али једнако занемарујемо Јована Крститеља који је дошао пред Њим. Ја желим да вам помогнем да то схватите.

"Почетак јеванђеља Исуса Христа Сина Божјег. Као што стоји у пророку: Ево ја шаљем анђела свог пред лицем Твојим, који ће приправити пут Твој пред Тобом." (Марко 1:1-2). Небеско еванђеље увек почиње са Јованом Крститељем.

Када све научимо о Јовану Крститељу, ми можемо јасно схватити и веровати у еванђеље избављења Исусовог. То је слично слушању амбасадора распоређених широм света који решавају проблеме народа. Када ми знамо за Јована Крститеља, ми можемо схватити избављење Божије веома добро.

Оно што је жалосно, како год било, многи хришћани данас не схватају важност Јована. Бог није послао Јована Крститеља зато што се Он досађивао и није имао ништа друго да ради. Сва четири еванђеља из Новог Завета говоре о Јовану Крститељу пре него што говоре о избављењу Исусовом.

Али еванђелисти данас њега потпуно занемарују и говоре људима да је само вера у Исуса довољна да би се спасили. Они предводе људе тако да ови чињенично живе као грешници сав свој живот и на крају заврше у паклу. Ако сви хришћани само верују у Исуса без схватања улоге Јована Крститеља, хришћанство ће бити искварено и сврстано у још једну светску религију. Како се можеш бити спашен од својих грехова ако ти не знаш истину? То је немогуће.

Еванђеље избављења није једноставно нити лако. Многи људи мисле да је избављење лаж у нашој вери у Крст јер је Исус умро на Крсту за нас. Међутим, ако ти верујеш само у Његово распеће без сазнања читаве истине са ослобађањем од греха, таква вера неће одвести до потпуног избављења, без обзира колико је можда снажна твоја вера.

Бог је послао Јована Крститеља да би упознао свет какво избављење је требало да буде извршено и како ће Исус преузети грехе света. Само када ми знамо читаву истину ми ћемо схватити да Исус јесте Син Божији, који преузима сав наш грех на Себе.

Јован Крститељ нам говори о истини избављења. Он нам говори како је он дошао да посведочи да је Исус Бог и истинско Светло. Он јасно потврђује да он није био то Светло, већ да је сведок Светла. Он је такође посведочен у Јовану 1 да је био онај који припрема еванђеље са избављењем крштавањем Исуса Христоса.

Ако ми не заснивамо сведочанство на избављењу са Јованом Крститељем, како можемо веровати у Исуса? Ми никада нисмо видели Исуса, и када дођемо из другачије културе и религије како је могуће да верујемо у Јахвех као нашег Бога?

Имајући тако различите религије широм света, како можемо упознати Исуса Христоса? Како можемо знати да је Исус био и чињенично Син Божији, који нас је избавио преузимајући све грехе света на себе?

Ми морамо погледати у Стари Завет и наћи речи са избављењем од почетка и упознати Исуса као нашег Спасиоца. Ми морамо да прикупимо тачна сазнања да би имали исправну веру. Нема ничег што би могли учинити без истинске спознаје. Да би смо веровли у Исуса и били спашени, ми морамо знати еванђеље избављења о коме сведочи Јован Крститељ и његову улогу у томе. Да би потпуно веровали у Христоса, ми морамо знати истину о избављењу.

Стога, како Исус каже, "И упознаћеш истину, и истина ће те учинити слободним," ми морамо знати истину избављења у Исусу.Докази у Библији

Од које тачке почињу
четири еванђеља?
Од појаве
Јовна Крститеља

Хајдемо сада напред да истражујемо доказе о избављењу у Библији. Хајде да откријемо шта четири Еванђеља кажу о Јовану Крститељу, о томе ко је он, зашто се зове 'представник представник човечанства' или 'последњи Високи Свештеник,' како сви греси света прелазе на Исуса његовим посредством, и да ли је Исус преузео на себе све наше грехе или не.

Ми би требало да обратимо пажњу на чињеницу да сва четири еванђеља почињу са Јованом Крститељем. У Јован 1:6 стоји једна од најважнијих чињеница у еванђељу. Он нам говори ко је обавио задатак са преласком свих грехова света на Исуса. "Посла Бог човека по имену Јована. Овај дође за сведочанство да сведочи за Видело да сви верују кроза њ." (Јован 1:6-7).

То говори, 'сви могу веровати кроз њега,' и да он јесте 'носио сведочанство Светлости' Светлост је Исус Христос. Ту се мисли да је Јован носио сведочанство за Исуса па је тако свако могао веровати кроз њега. Сада, хајде да поближе погледамо Матеја поглавље 3.

У Матеју 3:13-17, "Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти. А Јован брањаше Му говорећи: Ти треба мене да крстиш, а Ти ли долазиш к мени? А Исус одговори и рече му: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави Га. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише Му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и дође на Њега. И гле, глас с неба који говори: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи."Зашто морамо разумети
Јованово порекло?
Јер нам Библија говори да је Јован
Високи Свештеник читавог
човечанства.

Јован Крститељ крштава Исуса да би довршио отпуштање свих грехова света. Исусово крштење примљено од Јована је нај важнији догађај за наше спасење. Али да би схватили и веровали читаву истину у свакој појединости, ми требамо најпре закључити са проучавањем Јована Крститеља.

У Луци 1:1-14, "Будући да многи почеше описивати догађаје који се испунише међу нама, као што нам предаше који испрва сами видеше и слуге речи бише: Намислих и ја, испитавши све од почетка, по реду писати теби, честити Теофиле, да познаш темељ оних речи којима си се научио. У време Ирода цара јудејског беше неки свештеник од реда Авијиног, по имену Зарија, и жена његова од племена Ароновог, по имену Јелисавета. А беху обоје праведни пред Богом, и живљаху у свему по заповестима и уредбама Господњим без мане. И не имаху деце; јер Јелисавета беше нероткиња, и беху обоје већ стари. И догоди се, кад он служаше по свом реду пред Богом, да по обичају свештенства дође на њега да изиђе у цркву Господњу да кади. И све мноштво народа беше напољу и мољаше се Богу у време кађења. А њему се показа анђео Господњи који стајаше с десне стране олтара кадионог. И кад га виде Зарија уплаши се и страх нападе на њ. А анђео рече му: Не бој се, Зарија; јер је услишена твоја молитва: и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и надени му име Јован. И биће теби радост и весеље, и многи ће се обрадовати његовом рођењу."

Овде, Лука, следбеник Исусов, говори нам детаљно о пореклу Јовановом. Лука, следбеник Исуса, објашњава порекло Јован од почетка. Лука је научавао еванђељу човека по имену Теофил, који је из другачије културе и није знао за Господа.

Дакле, да би га научио о Исусу, Спаситељу грешника, Лука је мислио да је неопходно објаснити порекло Јована Крститеља у детаљима. Ми смо такође незнабошци из друге расе, ми не можемо схватити спасење Исусово ако то није посебно објашњено, корак по корак. Хајде да нађемо који су то детаљи.

У Луки 1:5-9, он приповеда, "У време Ирода цара јудејског беше неки свештеник од реда Авијиног, по имену Зарија, и жена његова од племена Ароновог, по имену Јелисавета. А беху обоје праведни пред Богом, и живљаху у свему по заповестима и уредбама Господњим без мане. И не имаху деце; јер Јелисавета беше нероткиња, и беху обоје већ стари. И догоди се, кад он служаше по свом реду пред Богом, да по обичају свештенства дође на њега да изиђе у цркву Господњу да кади."

Овде, док је служио Бога Захарији се догодио инцидент, сагласно обичајима свештенства. Лука јасно износи да је Захарија Аронов потомак. Којем је онда реду Захарија припадао? Ово је веома важан момент.

Он објашњава, "Кад он служаше по свом реду пред Богом, да по обичају свештенства дође на њега да изиђе у цркву Господњу да кади." Ми можемо да видимо да је Лука знао о Захарији веома добро тако да је почео објашњавати еванђеље о избављењу почевши од Захарије и Јелисавете.

Јован Крститељ је био рођен од Захарије и његове жене Јелисавете, која је била једна од ћерки Арона. Сада. хајде да погледамо порекло Захарије, оца ЈовановогПорекло Јована Крститеља

Чији је потомак био
Јован Крститељ?
Високог Свештеника
Арона

Да би схватили порекло Јована Крститеља, ми морамо да читамо Стари Завет, 1 Дневника 24:1-19.

"А међу синовима Ароновим ово су редови: синови Аронови беху Надав и Авијуд, Елеазар и Итамар. Али Надав и Авијуд умреше пре оца свог и немаху деце; зато бише свештеници Елеазар и Итамар. И раздели их Давид: Садока, који беше од синова Елеазарових, и Ахимелеха, који беше од синова Итамарових, по реду њиховом у служби њиховој. И нађе се синова Елеазарових више поглавица него синова Итамарових, кад их разделише: од синова Елеазарових беше поглавица по домовима отачким шеснаест, а од синова Итамарових осам по домовима отачким. И бише раздељени жребом и један и други; јер поглавари у светињи и поглавари пред Богом беху и од синова Елеазарових и од синова Итамарових. И пописа их Семаја, син Натанаилов писар од племена Левијевог пред царем и кнезовима и Садоком свештеником и Ахимелехом сином Авијатаровим и пред поглаварима породица отачких међу свештеницима и Левитима, један дом отачки узевши за Елеазара, а један за Итамара. И паде први жреб на Јојарива, други на Једају, трећи на Харима, четврти на Сеорима, пети на Малхију, шести на Мејамина, седми на Акоса, осми на Авију, девети на Исуја, десети на Сеханију, једанаести на Елијасива, дванаести на Јакима, тринаести на Уфу, четрнаести на Јесевава, петнаести на Вилгу, шеснаести на Имира, седамнаести на Езира, осамнаести на Афисиса, деветнаести на Петају, двадесети на Језекила, двадесет први на Јахина, двадесет други на Гамула, двадесет трећи на Делају, двадесет четврти на Мазију. То је ред њихов за службу њихову којом иду у дом Господњи на посао свој по наредби Арона, оца свог, како му беше заповедио Господ Бог Израиљев."
Хајде да прочитамо стих 10 изнова. "Седми на Акоса, осми на Авију." У време Краља Давида, број свештеника је био велики, тако да је такође било потребно установити регулативе за њихово систематско служење. Стога, Давид је доделио пуно дужности сваком од синова Арона да би се жртва приносила исправно. (Како ви сви знате, Арон је био старији брат Мојсија. Бог је поставио Мојсија као Свог посланика, и Арона као Високог Свештеника у Светињи Шатора пред Израелским народом.)

Сви остали Левити били су под вођством Арона и свештеника, његових синова који су преузели приношење жртви пред Богом. Пре него што је Давид одредио бацање ждреба, свештеници, који су потомци Арона, ждребали би се пуно и сваки пут то је проузроковало пуно конфузије.

Због тога, Давид је уредио систем одабирања по редовима. Постојала су 24 реда из реда Аронових унука и 8 је из Авијоног реда. Стоји записано, "Беше неки свештеник од реда Авијиног." Дакле, Захарија је био свештеник из Авијиног реда а обојица су наследници Високог Свештеника Арона.

Захарија, свештеник из реда Авијина био је отац Јована Крститеља. Из Библије знамо да су имали праксу женидбе из своје породице.

Тако, Јаков је оженио ујакову ћерку са мајкине стране. То објашњава да је порекло веома важно. Овде је речено, "Беше неки свештеник од реда Авијиног."

Стога, он је био дефинитивно потомак Аронов. Ко? Захарија, отац Јована Крститеља. Ово је важна чињеница за објашњење Исусовог избављења, и службе Јована Крститеља, и преношења светског греха на Исуса.Само Аронови синови требају вршити службу свештеника

Ко је могао да врши
службу високог свештенства у
време Старог Завета?
Арон и његови потомци

Онда, где у је Библији тачно место на којем је описано да Аронови синови требају служити као свештеници? Хајде да погледамо то.

У књизи Бројева 4.Мојсијева 20:22-29, "И кренувши се од Кадиса дођоше синови Израиљеви, сав збор њихов, ка гори Ору. И Господ рече Мојсију и Арону на гори Ору код међе едомске говорећи: Арон ваља да се прибере к роду свом, јер неће ући у земљу коју сам дао синовима Израиљевим, јер не послушасте заповести моје на води од свађе. Узми Арона и Елеазара сина његовог, и изведи их на гору Ор. И свуци Арону хаљине његове и обуци их Елеазару сину његовом, па ће се Арон прибрати и умрети онде. И учини Мојсије како заповеди Господ; и изиђоше на гору Ор пред свим збором. И свуче Мојсије с Арона хаљине његове и обуче их Елеазару, сину његовом, и умре онде Арон наврх горе, а Мојсије и Елеазар сиђоше с горе. А кад виде сав збор да умре Арон, плака сав дом Израиљев за Ароном тридесет дана."

У књизи Излазак, записан је Божији закон, који каже да синови Високог Свештеника Арона, требају да преузму службу након смрти очева и кад наврше 30 година.

У Изласку 2. Мојсијева 28:1-5, "А ти узми к себи Арона, брата свог са синовима његовим између синова Израиљевих да ми буду свештеници, Арон и Надав и Авијуд и Елеазар и Итамар, синови Аронови. И начини свете хаљине Арону, брату свом, за част и дику. И кажи свим људима вештим, које сам напунио духа мудрости, нека начине хаљине Арону, да се посвети да ми буде свештеник. А ово су хаљине што ће начинити: напрсник и оплећак и плашт, кошуља везена, капа и појас. Те хаљине свете нека направе Арону, брату твом и синовима његовим, да ми буду свештеници, и нека узму злата и порфире и скерлета и црвца и танког платна."

Бог је јасно доделио Арону, брату Мојсијевом, високо свештенство. Свештенство није било дозвољено ниједном другом човеку. Бог је одредио Мојсија да посвети Арона као Високог Свештеника, и да му направи свештеничку одећу како му Он заповеда. Ми не треба никада да заборавимо речи Божије.

Такође у Изласку 2. Мојсијева 29:1-9, "Учинићеш им ово кад их станеш освештавати да ми врше службу свештеничку: узми теле и два овна здрава, и хлебове пресне и колаче пресне замешене с уљем, и погаче пресне намазане уљем, од брашна пшеничног умеси их. И метни их у једну котарицу, и принеси их у котарици с телетом и с два овна. И доведи Арона и синове његове пред врата шатора од састанка, и умиј их водом. И узевши хаљине обуци Арону кошуљу и плашт испод оплећка и оплећак и напрсник, и опаши га појасом од оплећка. И метни му капу на главу и свету плочу на капу. И узми уље за помазање, и излиј му на главу, и помазаћеш га. И синове његове доведи и обуци им кошуље; и опаши их појасима, Арона и синове његове, и метни им капе на главе, да имају свештенство уредбом вечном. Тако ћеш посветити руке Арону и синовима његовим."

Опаши Арона и његове синове, и на главу им стави капе... Свештеничку службу требају да врше по вечитој уредби. Тако ти требаш посветити Арона и његове синове... Бог је одредио да само Арон и његови синови могу бити посвећени за трајну свештеничку службу. Када је Он нагласио рекавши, "за вечну уредбу," та се уредба сачувала и после Исусовог доласка на овај свет.

Лука објашњава да је Захарија потомак Високог Свештеника Арона. Када је Захарија служио као свештеник пред Богом у храму Господњем, један анђео се појавио и рекао му да су услишене његове молитве; да ће његова жена Јелисавета њему родити сина.

Захарија није могао поверовати те рече, "Моја жена је у поодмаклој доби, како ће она родити сина?" Зато што је посумњао, Бог га учини немим да би показао да су Његове речи истините.

У очекивано време, његова жена затрудни а убрзо затим, Девица Марија, девица, такође постаде трудна. Оба догађаја су дело уређено од Бога за нашег спасење. Да би сачувао пропало човечанство, Он је послао на овај свет Свог слугу Јована и Његовог Сина јединца Исуса.

Зато, Бог је Свог Сина крстио Јованом да би пренео све грехе света тако да онај који верује у Њега буде спашен.Посебна Божија промисао!

Кога је Бог одредио
пре Исуса за дело Његовог
избављења?
Јована Крститеља

Исус Христос, Спаситељ човечанства, био је рођен у телу Девице Марије. Марија је била вереница Јосипа који је био потомак Јудин. Исус се је морао да се роди у племену Јудином да би испунио Савез са Богом, баш као што се Јован Крститељ морао да се роди у кући Арона, Високог Свештеника.

Бог је припремио двојицу да се роде на овом свету, доследно томе, Јован се родио пре Исуса. Јован је био рођен да би крстио Исуса и да би сви греси света прешли на Њега. Потомак је Високог Свештеника који мора да понуди жртву за окајавање да би испунио Савез са Богом, сачињен у Старом Завету; еванђеље Исусовог избављења мора бити исправно очувано да би се сви људи ослободили.

У књизи Излазак, Бог је дао Израелу Свој Закон и Савезе; закон Божији и систем жртвовања у шатору, пренос свештенства на синове свештеника. Бог је заувек поставио Арона и његове потомке за високе свештенике.
Због тога, сви потомци Арона могли су нудити жртве и високи свештеници су долазили само из Аронове куће. Да ли разумеш зашто је тако било?

Међу многим потомцима Арона, Бог изабира свештеника Захарију и његову жену Јелисавету. Он је рекао, "Шаљем Својег гласнка пред Тобом." Када је Бог рекао Захарији да ће Он омогућити Јелисавети да има сина, и да му да име Јован, овај је био запањен и занемео на заповест Божију све док му се син није родио и добио име.

Заиста, син је био рођен у његовој кући. Када је било време да се беби надене име сагласно са обичајима Израела, син би се назвао очевим именом, или именом сродника.

"А Јелисавети дође време да роди, и роди сина. И чуше њени суседи и родбина да је Господ показао велику милост своју на њој, и радоваху се с њом. И у осми дан дођоше да обрежу дете, и хтеше да му надену име оца његовог, Зарија. И одговарајући мати његова рече: Не, него да буде Јован. И рекоше јој: Никога нема у родбини твојој да му је такво име. И намигиваху оцу његовом како би он хтео да му надену име. И заискавши дашчицу, написа говорећи: Јован му је име. И зачудише се сви. И одмах му се отворише уста и језик његов и говораше хвалећи Бога. И уђе страх у све суседе њихове; и по свој горњој Јудеји разгласи се сав овај догађај. И сви који чуше метнуше у срце своје говорећи: Шта ће бити из овог детета? И рука Господња беше са њим." (Лука 1:57-66).

Захарија је остао нем када је његов син био рођен. Када је било време да се да име беби, рођаци саветоваше да би бебу требало назвати Захарија. Али мајка је инсистирала да име треба да буде Јован. На то, рођаци рекоше да у њиховој породици није било ни једног са тим именом и да би требало пренети име са оца.

Како се Јелисавета упорно држала имена, рођаци одоше до Захарије и питаше како би требало назвати бебу. Захарија, пошто још није могао причати, тражио је таблицу за писање и записао 'Јован'. Сви рођаци зачудише се са тим неуобичајеним избором за име.

Али након давања имена, Захарији се убрзо отворише уста. Он поче да велича Бога и напуни се са Светим Духом и поче да пророкује.

Тако, Лука говори о рођењу Јована Крститеља у кући Захаријиној. "Беше известан свештеник Захарија, из реда Авијиног." У посебном провиђењу Божијем, Јован Крститељ, који се родио Захарији представник је човечанства, и Ароновог потомства.

Кроз Јована Крститеља и Исуса Христоса, Бог је довршио спасење за човечанство. Ми смо спашени од свих наших грехова веровањем у дело избављења, спроведено кроз Јована и Исуса Христоса.Крштење Исусово

Зашто је Јован
кртисо Исуса?
Да би однео све грехове
са света

Јован Крститељ је сведочио да је Исус био Син Божији који је однео све наше грехе. Јован Крститељ је био слуга Божији који је био послат да сведочи за Божије спасење. Тиме се мисли да нам је лично Бог рекао да је Он наш Спаситељ. Бог делује кроз Своје слуге у цркви, и кроз уста свих Својих људи који се спасише.

Бог каже, "Говорите Јерусалиму љубазно, и јављајте му да се навршио рок његов, да му се безакоње опростило, јер је примио из руке Господње двојином за све грехе своје. Суши се трава, цвет опада; али реч Бога нашег остаје довека." (Исаија 40:2, 8).

Бог је већ био обећао око седам хиљада година пре рођења Христа, "Ти више ниси грешник. Ја сам окајао све твоје грехе и рат је завршен." Тако, глас еванђеља са избављењем виче до нас. Ово је оно што се зове припремљено еванђеље.

Када ми схватимо дело Јована Крститеља и заиста схватимо да сви греси света прелазе на Исуса кроз Јована Крститеља, ми можемо сви бити ослобођени од наших грехова.

Сва четири еванђеља нам говоре о Јовану Крститељу, и Малахија, последњи пророк из Старог Завета такође сведочи да је Јован Крститељ припремљен слуга Божији. Нови Закон почиње са рођењем Јована Крститеља и његовим посредством у преласку греха.

Стога, зашто ми њега зовемо Јован Крститељ? то је зато што он крштава Исуса. Шта крштење подразумева? Оно подразумева 'пренети на, покопати, опрати'- исто што је 'полагање руку' у Старом Завету.

У Старом Завету, када човек згреши, он преноси своје грехе на жртвовану животињу без мане полажући своје руке на њену главу, и та жртва би умрла са тим греховима. 'Полагање руку на то' подразумева 'прећи на то.' Према томе, 'полагање руку на то' и 'крштење' подразумевају исто, иако се називају другачије.

Онда, шта се мислило Исусовим крштењем? Његово крштење је био једини пут да примимо отпуштање грехова. Бог је одредио закон да грех може да се спроведе ка жртви 'полагањем руку.' Стога, у дане Новог Завета, грешници су полагали своје руке на главу жртве на коју би прешли њихови греси. Затим, они би јој посекли грло и свештеници би премазали крвљу рогове на олтару за жртве паљенице. Ово је био начин за окајање дневних грехова.

Онда, како су они окајавали годишње грехове?

У овом случају, Арон Високи Свештеник понудио би жртву за све људе Израела. Зато је Јован Крститељ био рођен у Ароновој кући, то је било одговарајуће за њега високог свештеника, и Божијег одабраника да буде последњи Високи Свештеник, сагласно Његовом обећању за избављење.

Јован Крститељ представник је читавог човечанства и последњи Високи Свештеник јер се Стари Завет завршава рођењем Исуса Христоса. Ко осим Јована Крститеља може пренети све грехе света на Исуса у Новом Завету, баш као што је Арон окајавао грехе свог народа у Старом Завету? Као последњи Високи Свештеник у Старом Завету и представник читавог човечанства, Јован Крститељ преноси све грехе света на Исуса када га крштава.

Зато што је Јован пренео све грехе света на Исуса, вера у еванђеље воде и Духа нас може избавити. Исус постаје Јагње да би спасао све грешнике, зато држи до дела избављења како је Бог испланирао. Исус нам каже да је Јован Крститељ био последњи пророк, последњи Високи Свештеник који преноси све грехе света на Њега.

Зашто Исус лично није то могао да учини? Зашто је Њему био потребан Јован Крститељ? Постојао је један разлог због којег се Јован Крститељ родио шест месеци пре Исуса; то је било испуњење закона из Старог Завета, ради испуњења обећања из њега.

Исус је био рођен од Девице Марије, а Јован Крститељ је био рођен од једне старије жене нероткиње зване Јелисавета.

Овде је дело Божије и план Његов за спасење грешника. Да би нас спасао од сталног рата против греха, заједно са свом патњом нашег грешног постојања, Он је послао Свог слугу Јована, и тада Свог Сопственог Сина, Исуса. Јован Крститељ који је био послат као представник читавог човечанства, последњи је Високи Свештеник.Највећи човек рођен од Жене

Ко је био највећи
човек на земљи?
Јован Крститељ

Хајде да погледамо у Матеју 11:7-14. "А кад ови отидоше, поче Исус људима говорити о Јовану: Шта сте изишли у пустињи да видите? Трску, коју љуља ветар? Или шта сте изишли да видите? Човека у меке хаљине обучена? Ето, који меке хаљине носе по царским су дворовима. Или шта сте изишли да видите? Пророка? Да, ја вам кажем, и више од пророка. Јер је ово онај за кога је писано: Ето, ја шаљем анђела свог пред лицем Твојим, који ће приправити пут Твој пред Тобом. Заиста вам кажем: Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља; а најмањи у царству небеском већи је од њега. А од времена Јована Крститеља до сад царство небеско на силу се узима, и силеџије добијају га. Јер су сви пророци и закон прорицали до Јована. И ако хоћете веровати, он је Илија што ће доћи."

Људи су излазили у пустињу да виде Јована Крститеља, који је узвикивао, "Покајте се, ви породи змијски!" Исус је рекао, "Или шта сте изишли да видите? Човека у меке хаљине обучена? Ето, који меке хаљине носе по царским су дворовима."

Исус је лично сведочио за Јованову величину. "Шта сте изашли да гледате у пустињи? Неког дивљака обученог у камиљу длаку који виче из свег гласа? Њему мора да је вруће од камиље длаке. Шта идете да видите напоље? Сведочио је Исус. "Ето, који меке хаљине носе по царским су дворовима. Или шта сте изишли да видите? Пророка? Да, ја вам кажем, и више од пророка."

Пророци ранијих времена сматрани су већим од краљева. Јован Крститељ је био више од краља, и од пророка. Он је био виши од свих пророка Старог Завета. Чињенично, Јован је последњи Високи Свештеник и представник људи, био је важнији од Арона, првог Високог Свештеника. Исус лично сведочи то за Јована..

Ко је представник човечанства? Осим Христоса лично, ко је највећи човек на земљи? Јован Крститељ. "Да, ја вам кажем, и више од пророка.'Ево ја шаљем анђела свог пред лицем Твојим, који ће приправити пут Твој пред Тобом.'"

Јован Крститељ сведочи да је рат против греха завршен. "Гле, Јагње Божије које узима грех са света!" То је био Јован Крститељ који сведочи да је Исус преузео грехе са света.

У Матеју 11:11, "Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља." Да ли је било неког већег од Јована Крститеља међу онима који су рођени од жене?

На шта се мисли са бити 'рођен од жене?' То се односи на читаво човечанство. Изузев Адама и Еве, сва људска бића рођена су од жене. Да, међу онима рођеним од жене, није се родила нека већа особа од Јована Крститеља. Стога, он је последњи Високи Свештеник и представник човечанства. Јован Крститељ је био Високи Свештеник, пророк и представник читавог човечанства.

У Старом Завету, Арон и његови синови су упослени непрекидном службом Богу. Сви греси су били прани кроз Арона и његове синове. Тако их је Бог упослио.

Ако би неко други осим Левита ступио напред и покушао да уђе на место њиховог свештенства, такав би сигурно умро. Сви они били су способни да прикупљају дрва за ватру на олтару, одеру животињу, прикупе сало, очисте утробу и одвуку изнутрице ван логора. Ако би они претпоставили да могу да пробају са обављањем дела свештеника, умрли би. То је закон Божији. Није се могло прећи преко црте.

На земљи, се није родио човек већи од Јована Крститеља. Он је био највећи међу свим смртницима. "А од времена Јована Крститеља до сад царство небеско на силу се узима, и силеџије добијају га."

Избављење човечанства било је довршено када је Јован Крститељ крстио Исуса, и они који верују у Исуса могу ући у Царство Небеско јер они постају праведници путем вере.

Сада, хајде да видимо како је Јованов отац сведочио за свог сина.Сведочанство Захарије, оца Јовановог


Шта је Захарија
пророковао за свог сина?
Јован ће припремити пут Господњи
давањем наука о спасењу
Његовом народу.

Хајде да читамо Луку 1:67-80. "И Зарија отац његов напуни се Духа Светог, и пророкова говорећи: Благословен Господ Бог Јаковљев што походи и избави народ свој, и подиже нам рог спасења у дому Давида слуге свог, као што говори устима светих пророка својих од века да ће нас избавити од наших непријатеља и из руку свих који мрзе на нас; учинити милост оцима нашим, и опоменути се светог завета свог, клетве којом се клео Аврааму оцу нашем да ће нам дати да се избавимо из руку непријатеља својих, и да му служимо без страха, и у светости и у правди пред Њим док смо год живи. И ти, дете, назваћеш се пророк Највишега; јер ћеш ићи напред пред лицем Господњим да Му приправиш пут; да даш разум спасења народу његовом за опроштење греха њихових, по дубокој милости Бога нашег, по којој нас је походио исток с висине; да обасјаш оне који седе у тами и у сену смртном; да упутиш ноге наше на пут мира. А дете растијаше и јачаше духом, и беше у пустињи дотле док се не показа Израиљу."

Захарија је пророковао две ствари. Он пророкује да ће доћи Краљ свих људи. Из стихова 68 до 73, он пророкује са радошћу да Бог није заборавио Своје обећање и да је Исус, као Божије обећање Аврахаму, био рођен у Девици Марији да би спасао његово потомство од руку непријатеља.

Из стихова 74, "Да се избавимо из руку непријатеља својих, и да му служимо без страха." Овим се подсећа на Обећање Божије Аврахаму и људима Израела, и он је пророковао, "да се избавимо из руку непријатеља својих, и да му служимо без страха."

Од стиха 76, он пророкује за свог сина. "И ти, дете, назваћеш се пророк Највишега; јер ћеш ићи напред пред лицем Господњим да Му приправиш пут; да даш разум спасења народу његовом за опроштење греха њихових, по дубокој милости Бога нашег, по којој нас је походио исток с висине; да обасјаш оне који седе у тами и у сену смртном; да упутиш ноге наше на пут мира."

Овде он каже, "Да даш разум спасења народу његовом за опроштење греха њихових." По коме је он изрекао науку о спасењу, коме је била дата? Јовану Крститељу. Да ли све то разумете? Јован Крститељ, кроз речи Божије, нама је дао до знања да Исус јесте Божији Син, који односи грехе са света.

Сада, хајде да погледамо у Марку 1. "Почетак јеванђеља Исуса Христа Сина Божјег. Као што стоји у пророку: Ево ја шаљем анђела свог пред лицем Твојим, који ће приправити пут Твој пред Тобом. Глас је оног што виче у пустињи: Приправите пут Господњи, поравните стазе Његове. Појави се Јован крстећи у пустињи, и проповедајући крштење покајања за опроштење греха. И излажаше к њему сва јудејска земља и Јерусалимљани; и крштаваше их све у Јордану реци, и исповедаху грехе своје." (Марко 1:1-5).

Када је Израел чуо Јована Крститеља, окренуо се од обожавања идола са незнабошцима и крштавао се код Јована Крститеља. Али Јован сведочи, " Ја вас крштавам са водом да би сте се вратили Богу. али Син Божији ће доћи и биће крштен од мене тако да ће сви ваши греси прећи на Њега на тај исти начин. И ако верујете у Његово крштење као што сте се и ви крстили код мене, сви ваши греси прећи ће на Њега, баш као што грехови прелазе полагањем руку у Старом Завету." То је било оно што је Јован сведочио.

Чињенично да је Исус био крштен у Јордану односно да је Он био крштен у реци смрти. Ми певамо на погребима, "♳У милини растанка, ми ћемо се срести на тој предивној обали. Ми ћемо се срести на тој предивној обали.♳" Када ми умремо, прећи ћемо реку Јордан. Река Јордан је река смрти. Исус је био крштен у тој реци смрти, зато што је Он преузео све грехе света тамо а "казна за грех је смрт."Крштење којим пролазе наши греси

Шта је представља
полагање руку у
Новом Завету?
Крштење Исуса

У Матеју 3:13-17, читамо, "Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти. А Јован брањаше Му говорећи: Ти треба мене да крстиш, а Ти ли долазиш к мени? А Исус одговори и рече му: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави Га. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише Му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и дође на Њега. И гле, глас с неба који говори: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи."

Исус је отишао на Јордан и био је крштен од Јована Крститеља. Он је заповедио Јовану, "Крсти ме." Јован је одговорио, "Али Ти требаш мене да крстиш, а Ти ли долазиш мени?" високи свештеници са неба и земље срели су се заједно.

Како стоји у Посланици Јеврејима, Исус Христос је Високи Свештеник заувек, по реду Мелхиседека. Овде се односи на то да Исус нема људско порекло. Он није потомак Аронов, или било какве особе на земљи. Он је Син Божији, наш Створитељ. Он је Онај који јесте; зато је Он без порекла. Исус је одбацио небеску славу и дошао је на земљу да спасе Свој народ.

Разлог ради којег је Он сишао на овај свет био је да спасе све грешнике који испаштају од превара Сатане. И више, Он је однео све грехе са света крстивши се код Јована Крститеља. "А Исус одговори и рече му: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави."

"Остави сад." Пусти то сада! Исус заповеда представнику свих људи и сагиње Своју главу да би се крстио. У Старом Завету, када би нека жртва била понуђена Богу, ма који грешник или Високи Свештеник постављали би своје руке на жртвину главу и преносили грехове на њу. 'Полагати руке на' подразумева 'пренети на.'

Јован Крститељ крштава Исуса. То је било исто као полагање руку у Старом Завету. 'Пренети на,' 'бити сахрањен,' 'бити опран,' и 'бити жртвован' такође су исто. Нови Завет је стварност док је Стари Завет његова сенка.

Када грешник постави своје руке на јагње у Старом Завету, његов грех би тада прешао на јагње и јагње би било убијено. Када би јагње умрло, сахранили би га. Грехови онога који поставља своје руке на јагње прешли би на жртвену животињу, стога би јагње било убијено ради греха! Ако грех пређе на јагње, да ли би онај ко је понудио јагње сагласно жртвеном систему остао без греха? Да.

Хајде да кажемо да овај пешкир јесте грех и овај микрофон, јагње. Када ја положим моје руке на овај микрофон, тада је грех прешао на њега, јагњета. Бог Лично је одредио да тако буде. "Положи своје руке на." Да би се ослободио грехова у време Старог Завета, неко би ставио своје руке на главу жртве. Након тога, он би био без греха. Слично, крштење Исусово било је прањем, сахраном и преласком грехова са света на Њега. То је тачно оно на шта се мисли.Какво значење има испуњење
све праведности?
То је прње од свих грехова преласком
грехова на Исуса.

Стога, када је Исус био крштен да преузме све грехове света, шта је то све заиста прешло на Њега? Сви греси са света прешли су на Исуса и сви људи су се избавили. То је исто као прелазак грехова на жртву у Старом Завету. Исус је дошао из Галилеје на Јордан и реко Јовану, "Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду." (Матеј 3:15).

Тада, Јован крштава Исуса. Он каже Јовану да је то било подесно за њих да испуне сву праведност Његовим крштењем. "Сву праведност" подразумева 'нај погодније и нај доличније.' 'Тако нам треба,' другачије, начин крштења је испунио сву праведност. Ово подразумева да је било исправно да Јован крсти Исуса, и да Исус буде крштен од Јована, тако су прешли сви грехови света на Њега.

Бог дарује избављење на основу Исусовог крштења, Његове жртве на Крсту и наше вере. "Сви људи пате од греха и мучени су од ђавола због својих грехова. Стога, да би били спашени и послати на Небеса, ти, као представник човечанства и потомак Арона, треба да крстиш Мене за све људе. Ја би требало да се крстим тобом, Јоване. Тада ће дело избављења бити испуњено."

"Разумем," Одговара Јован.

Тако Јован крштава Исуса, Он полаже своје руке на Исусову главу и преноси све грехе са света на Њега. Стога, Исус постаје Спаситељ који је опрао све наше грехе. Сада нас вера у Његово избављење може спасти. Да ли верујете?

Након Његовог крштења у Јордану, проласком кроз руке представника читавог човечанства, Исус полази и проповеда еванђеље за три-и-по године са свим греховима са света на Његовом телу. То је Његово прво дело којим се објављује у служби.

Он је рекао жени која је била ухваћена у делу прељубе, "Нећу нити Ја да те осуђујем." Он није могао да је осуди зато што је Он преузео све њене грехе на Себе и умро је на Крсту због њих. Када се Он молио на месту званом Гетсиманија, Он је молио три пута, почевши тиме да Отац склони чашу са Божијом пресудом која долази од Њега, али ускоро је одустао говорећи, "Не како Ја желим, већ како Ти желиш.""Гле! Јагње Божије које узима грех са света!"

Колико је греха
Исус узео?
Све грехе са света

У Јовану 1:29 стоји, "А сутрадан виде Јован Исуса где иде к њему, и рече: Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!" Јован Крститељ је крстио Исуса. Следећег дана, Исус је долазио код њега, и он је рекао људима, "Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!" То је било његово сведочанство.

Син Божији долази на овај свет и узима све његове грехове. Јован Крститељ сведочи поново. У Јовану 1:35-36, "А сутрадан, опет, стајаше Јован и двојица од ученика његових, и видевши Исуса где иде, рече: Гле, јагње Божије!"

Јагње Божије указује на чињеницу да Исус јесте истина и стварно биће жртвом наговештаван у Старом Завету, која је умирала за грехе Израела. За тебе и мене, Син Божији и наш Креатор, силази доле на овај свет да узме све наше грехе; све грехе од стварања света до дана његовог краја, од најранијег греха до сваке наше неправде, од наших недостатака до наших грешака. Он избавља све нас са својим крштењем и крвљу на Крсту.

Исус узима све наше грехе и даје нама, верницима, савршено избављење. Да ли разумете ово? "Јагње Божије које узе на се грехе."

Око 2000 година је прошло од како је Он био рођен у овом свету и у 30 години н.е., Исус је узео сав наш грех. Година 1 н.е. била је година када је Исус био рођен. Ми називамо време пре Христа: п.н.е. Скоро 2000 година је прошло од како је Исус дошао на овај свет.

У 30 години н.е., Јован Крститељ је крстио Исуса и следећег дана, Јован повиче људима, "Гле, јагње Божије које узе на се грехе!" "Гле!" Он каже људима да верују у Исуса, који узима све њихове грехе. Он сведочи да Исус јесте био Јагње Божије, Онај који нас је спасио од свих наших грехова.

Исус је однео све наше грехове и завршио наш непрестан рат против греха. Ми смо сада без греха од када их је Син Божији узео. Јован Крститељ сведочи да је Исус узео све наше грехове, грехове од нас тебе и мене. "Овај дође за сведочанство да сведочи за Видело да сви верују кроза њ." (Јован 1:7).

Без Јовановог сведочанства, како би могли занти да је Исус однео све наше грехе? Библија нам често говори да је Он умро за нас, али само Јован Крститељ јасно сведочи да Он узима све наше грехе.Колико је грех
као такав у Свету?
Од греха људских бића на свом
почетку па све до
краја света

Многи сведоче чињеницу након Исусове смрти, али само Јован сведочи у време док је Он био жив. Наравно, следбеници Исуса такође сведоче за избављење Исусово. Они сведоче да је Исус преузео све наше грехе, да је Он наш Спаситељ.

Исус узима грехе света. Сада читаоче, немаш још 100 година старости зар не? Исус је узео грехове са света у Својих 30 година старости. Размотри овај дијаграм.


Diagram

Хајде да претпоставимо да је 4000 година пре Исуса био створен први човек. И то је било само мало преко 2000 година откада је Исус дошао. Ми не знамо колико дуго је остало до краја, али крај ће сигурно доћи. Он каже, "Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак, Први и Последњи" (Откривење 22:13).

Према томе, овде ће сигурно бити неког краја. ми смо сада на тачки означеној са годином 2003. Христ је однео наше грехе у 30 -ој. години н.е., и то је било 3 године пре него што је Он умро на Крсту.

"Гле, јагње Божије које узе на се грехе." Он је узео грехе са света, грехе твоје и моје. Прошло је преко 2000 година од рођења Исуса и ми живимо наше животе око 2000 година након што је Исус узео наше грехе. Ми смо још живи и чинимо грехе из дана у дан, међутим, Исус је јагње Божије које је већ преузело све грехе света.

Ми смо почели да живимо у греху у овом свету од тренутка када смо рођени. Да ли сви грешимо од тренутка када смо рођени, или не? -Да.- Хајде да прођемо кроз читав процес. Од дана када смо рођени до наше 10.- те године да ли ми чинисмо грех, или не? -Да.- Тада, да ли је тај грех прешао на Исуса или не? -Прешао је.- Од када је сав грех прешао на Исуса, Он је наш Спаситељ. Ако није, како би иначе Он могао бити наш Спаситељ? Сви греси су прешли на Исуса.

Од 11 године до 20, да ли смо чинили грех, или нисмо? Ми грешимо у нашем срцу и у нашим делима.... Ми смо веома добри у томе. Ми смо научили да не грешимо, али смо склони да чинимо грехове по нашој природи.

Бог нам каже да су сви ти грехови прешли на Исуса. Он је знао да смо грешници, тако да је Он узео све те грехе благовремено.

И колико дуго ми обично живимо на овом свету? Рецимо око 70 година. Ако ми додамо заједно све грехе које починисмо у току тих 70 година, колико пуно би били тешки? Ако ми грехе пакујемо у 8.-мо тонске камионе, ми ћемо вероватно завршити са више од 100 пуних камиона.

Покушај да замислиш колико грехова ми починимо у току читавог нашег живота. Да ли су то грехови света, или они то нису? Они су део светских грехова. Ми грешимо од рођења, па након 10.-те, 10 до 20, 20 до 30... до дана када умремо, али сви ти грехови су укључени у грехове света који су већ прешли на Исуса кроз Његово крштење.Спаситељ човека, Исус Христос


Колико је грехова
Исус однео?
Све грехе наших предака,
наше и наших потомака
до краја света

Исус нам је рекао да Он долази у телу да опере све наше грехе. Али, није могао да крсти самог Себе, тако да је Бог послао Свог слугу Јована испред, изабраног представника свих људских бића. Како је то записано, 'Његово име ће бити Предивни, Саветник, Силни Бог.' Својом одлуком, Својом мудрошћу и по Свом већу, Он је послао представника човечанства испред, и Исус Лично, Син Божији, долази у телу да узме све грехове света. Није ли то предивно спасење Божије далековиде промисли?

То је предивно, јесте ли? Стога, крштен само од Јована Крститеља, Он је опрао све људске грехове с краја на крај читавог света и ослободио је сваког од греха тако што је био распет, једном за све. Он нас је све ослободио. Размисли о томе. Хајде да погледамо на све твоје грехе од 20.-те до 30, 30 до 40, 40 до 60, до 70, до 100.-те, и такође грехове од твоје деце. Да ли је Он исцрпео напоље све те грехе, или није? Да, јесте. Он је Исус Христос, Спаситељ човечанства.

Од када је Јован Крститељ пренео све наше грехе на Исуса, и зато што је то Бог испланирао, ми можемо бити ослобођени вером у Њега. Да ли смо ви и ја грешници? Да ли су сви наши грехови прешли на Исуса или не? -Ми више нисмо грешници зато што су наши греси већ прешли на Исуса.-

Ко сме да каже да има греха у овом свету? Исус је однео све грехове света. Он зна да ћемо бити грешни, и стога такође узима сав грех за убудуће. Неки од нас немају још ни 50 година а неки опет немају ни половину од тога, али неки од нас говоре о себи, укључујући мене, као да ће живети вечно.

Многи од нас воде буран живот. Хајде да вам објасним како. Колика је половина живота воденог цвета? То је око 12 сати.
"Благо мени! Ја сам сусрео тог таквог човека који је запливао замахом на мене! Био сам згњечен готово на смрт, и да знате, никада нисам сусрео тако окрутног човека пола свог живота" Прошло ми је само 12 сати од живота и како је могао бити прекинут. Мада, половина живота је већ прошла.

Између 7 или 8 увече, сусрео се са сумраком свог живота и убрзо ће увенути. Неки водени цветови опстану за 20 сати, неки 21, и понеки доживе дубоку старост од 24 сата. Они могу причати о својим дуговечним искуствима, али како то нама изгледа? Ако смо доживели 70, или 80.-ту годину старости, ми можемо рећи, "Не мој да ме засмејаваш." Њихово искуство је ништавно у свему за наше очи.

Хајде да то упоредимо са односом између Бога и нас. Бог је бесконачан. Он живи у бескрај. Он одлучује о почетку и крају света. Како Он живи заувек, Он живи у вечности изван времена уоквирене вечности. Он гледа на нас са позиције Своје вечности.

Једном давно, Он је узео све грехе са света, умро на Крсту, и рекао, "Свршено је." Он је васкрснуо након 3 дана и вазнесен на Небо. Он сада борави у бесконачности. Сада, Он гледа доле на сваког од нас.

Неки човек може рећи, "Ех, драги мој, ја сам згрешио и превише. Иако сам стар само 20 година, ја сам згрешио превише." "Ја сам стар 30 година и превише сам грешан. То је и превише. Како бих ја икада могао бити без грехова?"

Али наш Господ у Својој бесконачности ће рећи, "Немојте да Ме засмејавајте. Ја нисам искупио само твоје грехе сада, већ такође грехе твојих предака пре твог рођења, и грехе свих генерација твојих потомака који ће живети након твоје смрти." Он каже то теби из оквира бесконачности. Да ли ти верујеш ово? Веруј и примићеш дар спасења дат бесплатно теби да уђеш у Царство Небеско.

Немој да се ограничиш сопственим мислима, већ веруј у речи Божије 'јер тако нам треба испунити сваку правду.' Јагње Божије, које односи све грехе са света, већ је испунило праведност. Исус је однео све грехове са света. Да ли је Он то учинио, или није? Јесте учинио је.Шта је Исус рекао
непосредно пре него што је
издахнуо на Крсту?
"Свршено је."

Исус Христос је однео све грехове са света кроз Своје крштење, осуђен је на смрт у палати Понтија Пилата и био распет на Крсту.

"И носећи крст свој изиђе на место које се зове Костурница а јеврејски Голгота. Онде Га разапеше, и с Њим другу двојицу с једне и с друге стране, а Исуса у среди. Пилат, пак, написа и натпис и метну на крст; и беше написано: ИСУС НАЗАРЕЋАНИН, ЦАР ЈУДЕЈСКИ. И онај натпис читаше многи од Јевреја; јер место беше близу града где разапеше Исуса; и беше написано јеврејски, грчки, латински." (Јован 19:17-20).

Хајде да погледамо шта се догодило након Његовог распећа на Крсту. "Потом, знајући Исус да се већ све сврши, да се збуде писмо" Он је преузео све наше грехе сагласно Писму. "Он рече: Жедан сам!' Онде стајаше суд пун оцта; и они напунише сунђер оцта, и натакнувши на трску, принесоше к устима Његовим. А кад прими Исус оцат рече: Сврши се. И приклонивши главу предаде дух" (Јован 19:28-30).

Након што је примио сирће, Он повиче, "Сврши се!" и погну Своју главу и умре. Он беше заиста умро. Исус Христос је васкрсао након 3 дана и вазнет је на Небо.

Хајде да окренемо књигу Јеврејима 10:1-9. "Јер закон имајући сен добара која ће доћи, а не само обличје ствари, не може никада савршити оне који приступају сваке године и приносе оне исте жртве. Иначе би се престале приносити, кад они који служе не би више имали никакве савести за грехе, кад се једном очисте; него се њима сваке године чини спомен за грехе. Јер крв јунчија и јарчија не може узети грехе. Зато, улазећи у свет говори: Жртава и дарова ниси хтео, али си ми тело приправио. Жртве и прилози за грех нису Ти били угодни. Тада рекох: Ево дођох, у почетку књиге писано је за мене, да учиним вољу Твоју, Боже. И више казавши: Прилога и приноса и жртава, и жртава за грехе ниси хтео, нити су Ти били угодни, што се по закону приносе; тада рече: Ево дођох да учиним вољу Твоју, Боже. Укида прво да постави друго."Бесконачно избављење


Како можемо да решимо
проблем дневног греха након
што поверујемо у Исуса?
Уверењем да је Исус већ исцрпео сав
грех Својим крштењем

Закон, другачије, систем жртвовања, био је сенка добра које долази. Жртвовање у Старом Завету, оваца и коза, открива нам да ће Исус Христос доћи и однети наше грехе на исти начин да би их неутралисао.

Сви људи из Старог Завета, Давид, Аврахам, и сви остали знали су и веровали у њихов жртвени систем као средство. Ово открива да је Месија, Христос (Христос означава 'Опуномоћеног Краља') који ће доћи једног дана да опере све њихове грехе. Они су веровали у своје избављење и били су спашени својом вером.

Закон је био сенка добрих ствари које ће доћи. Жртвене понуде за њихове грехове дан за даном, године за годином никада нису могле потпуно да их избаве. Стога, потпуно и безгранично Биће, Један без мане, Син Божији, долазио је на земљу.

Исус је рекао да ће доћи да изврши жељу Свог Оца, како је записано у Књизи, у којој је било писано за Њега. "Тада рече: Ево дођох да учиним вољу Твоју, Боже. Укида прво да постави друго." Ми смо избављени од наших грехова јер је Исус Христос однео наше грехове, како је записано у Старом Завету, и зато ми верујемо у Њега.

Хајде да читамо посланицу Јеврејима 10:10. "По којој смо вољи ми освећени приносом тела Исуса Христа једном." Овом жељом ми смо били посвећени кроз понуду тела Исуса Христа једном заувек. Да ли смо били посвећени или не? -Јесмо.-

На шта се овде мисли? Бог Отац је послао Сина и пренео све наше грехе на Њега кроз крштење. Он га је прихватио и осудио једном за свагда на Крсту. Према томе, Он нас је све ослободио од патње због греха. То је била Воља Божија.

Да би нас ослободио, Исус се понудио Лично као безгранична жртва, једном заувек, зато смо могли бити посвећени. Ми смо били посвећени јер је Исус жртвовао Себе за све наше грехе и умро за сав наш грех и умро за нас тако да ми не морамо да будемо осуђени.

Жртвовање из Старог Завета се обављало сваки дан јер свакодневни грех је захтевао следећу понуду да би се тај грех опрао.Духовно значење Исусовог прања Петрових ногу


Да ли има још неког греха
за који треба да се молимо
ради окајања?
Не

У Јовану 13, се налазе пасуси у којима Исус пере Петрове ноге. Он је опрао Петрове ноге да би показао Петру да ће чинити грехе у будућности и да би га научио да је Он такође већ избављен од свих његових грехова. Исус је знао да ће Петар чинити грех убудуће, те Он источи воду у лавор и опра његове ноге.

Петар је покушавао да то одбије, али Исус рече, "Оно што Ја чиним ти не схваташ сада, али ћеш знати након овога." На шта се односио овај пасус, 'Ти ћеш грешити изнова након овога. Ти ћеш Ме се одрећи и грешити поново након што сам Ја опрао све твоје грехе. Ти ћеш грешити једнако након Мојег вазнесења. Стога, Ја ћу опрати твоје ноге да опоменем Сатану да те не искушава зато што сам Ја већ узео такође и сав твој будући грех.'

Да ли мислите да је Он опрао Петрове ноге да би нам рекао да се ми морамо кајати свакодневно? Не. Ако се ми кајемо сваки дан ради окајања, то подразумева да Исус није однео сав наш грех једном заувек.

Али Исус каже да је Он нас посветио заувек. Ако би се ми кајали сваки дан, ми би се управо вратили у време Старог Завета. Онда ко би могао постати праведник? Ко би се могао потпуно избавити? Чак и ако ми верујемо у Бога, ко би могао живети без греха?

Ко може постати посвећен окајањем? Ми грешимо непрестано сваки дан, стога како ми можемо тражити опроштај за сваки поједини грех? Како ми можемо бити отупели-без кичмењаци досађујући Њему сваки дан ради нашег избављења? Ми настојимо да заборавимо наше грехе учињене од ујутру до краја дана, и вечерње грехе до следећег јутра. Немогуће је за нас да потпуно окајемо све наше грехе.

Због тога, Исус је био крштен једном и Лично понуђен на Крсту да би ми могли постати очишћени сви одједном. Да ли можете схватити то? Ми смо избављени од свих наших грехова једном заувек. Ми нисмо избављени сваког пута када се кајемо.

Ми смо били спашени од наших грехова вером да је Исус однео сав наш грех, твоје и моје грехове.

"И сваки свештеник стоји сваки дан служећи и једне жртве много пута приносећи које никад не могу узети грехе. А Он принесавши једину жртву за грехе седи свагда с десне стране Богу. Чекајући даље док се положе непријатељи Његови подножје ногама Његовим. Јер једним приносом савршио је вавек оне који бивају освећени. А сведочи нам и Дух Свети; јер као што је напред казано: Ово је завет који ћу начинити с њима после оних дана, говори Господ: Даћу законе своје у срца њихова, и у мислима њиховим написаћу их; И грехе њихове и безакоња њихова нећу више спомињати. А где је опроштење ових онде више нема прилога за грехе." (Јеврејима 10:11-18).

Шта се мисли овим, "А где је опроштење ових" у горњих 18 стихова? Овде се мисли да је сваки лични грех, било какав у свему, био окајан заувек, без изузетка. Бог га је извукао напоље и опростио свима нама. Да ли верујете ово? "А где је опроштење ових онде више нема прилога за грехе."

Хајде да направимо сажетак за све до сада. Ако Јован Крститељ није положио руке на Исуса, другачије, ако он није крстио Исуса, како би могли бити спашени? Не би, апсолутно не! Хајде да размислимо обрнуто. Да Исус није изабрао Јована Крститеља као представника свих људских бића и преузео све грехе кроз њега, да ли би Он опрао све наше грехове? Не би.

Закон Божији је праведан. Он је поштен. Он није могао само рећи како је био наш Спаситељ и да је Он преузео све наше грехе. Он је однео све наше грехе у пракси. Зашто је Исус, Бог, дошао до нас у телу? Он је дошао да би однео све грехе човечанства кроз Своје крштење. Исус је знао да сви греше у свом срцу и телу и не могу да се очисте, осим ако Он не дође у телу да би био наша понуда за бесконачну жртву.

Да Исус није био крштен, наши греси би и даље остали. Да је Он био распет без да је најпре узео на себе наше грехове, Његова смрт би била бесмислена. То нам не би ништа значило. Било би потпуно бесмислено.

Стога, када је Он започео објавом Своје службе у 30 години, отишао је Јовану Крститељу на Јордан да се крсти. Његова објава службе почиње у 30-тој години и завршава се у 33. Када је имао 30, Он је отишао Јовану Крститељу да се крсти. "Оставимо то сада, ради тога што нам доликује да испунимо праведност да се сви људи могу спасити и постати праведници. То је најважније да сад учинимо. Сада, крсти Ме." Да, Исус Христос је био крштен ради спасења свих људи.

Од Исусовог крштења када је однео све наше грехе, и када су стога сви наши греси прешли на Њега преко руку Јована Крститеља, Бог Лично је окренуо Своје очи далеко када је Исус умирао на Крсту. Иако је Исус био Његов једини Син, Он је жртвовао Свог Сина.

Бог је љубав, али Он мора да дозволи да Његов Син умре. Стога, три сата, била је тама над свом земљом. Исус је викнуо пре него што је умро, "Или, Или, Лама савахтани?" то значи, "Мој Боже, Мој Боже, зашто Ме остави?" Исус је носио сав наш грех и примио праведну пресуду на Крсту зарад нас. Стога, Он је нас све спасио. Без Исусовог крштења, Његова смрт би била безначајна.Да ли си ти грешник или
праведна особа?
Праведна особа без греха
у мом срцу

Да је Исус умро на Крсту без узимања свег нашег греха кроз Своје крштење, Његова смрт не би била избављење. Да би нас савршено избавио, Исус је био крштен од Јована, представника свих људских бића, и примио је пресуду на Крсту да би сви који верују у Њега могли бити спашени.

Стога, од дана Јована Крститеља до сада, Царство Небеско наслеђују силовити. Зато је Јован Крститељ пренео све грехе света на Исуса, наши грехови су окајани. Ти и ја сада можемо звати Бога Нашим Оцем и смело ући у Царство Небеско.

У посланици Јеврејима 10:18, "А где је опроштење ових онде више нема прилога за грехе." Да ли си ти остао грешник? Када је Исус већ платио све твоје дугове, да ли ти и даље плаћаш дугове?

Беше човек који је много пио те је остајао у дуговима многим позајмљивачима. Тада, једног дана, његов син је имао среће и платио све очеве дугове. Његов отац није више имао дугова без обзира што је био дужан сваком домаћинству у том месту.

То је оно што је Исус учинио за нас. Он је платио више него довољно и унапред за све наше грехе. Не само грехе за време нашег живота, већ за све грехе света. Они су сви прешли на Исуса када је био крштен. Стога да ли си ти још увек сада грешник? Не, ти ниси.

Ако знамо ово еванђеље избављења од почетка, како је лако за нас да поверујемо у Исуса. Иако је тако, ово звучи као ново многим људима и они су изненађени са овим.

Али ово није нешто ново. То је било постојеће од почетка људске историје. Ми само не знамо о томе раније. Еванђеље воде и Духа је одувек било записано у Писмима и увек је имало дејства. Оно је било овде сво време. Оно је било у Библији пре твог и мог рођења. Оно је било овде од настанка земље.Еванђеље бесконачног избављења

Шта треба да чинимо
пред Богом?
Ми морамо да верујемо у еванђеље
бесконачног избављења.

Исус Христос, је онај који је опрао све наше грехе, учињене пре него што смо ти и ја били рођени. Он их је све однео. Да ли си ти и даље са грехом? -Не- Тада шта ћеш са греховима да учиниш сутра? Они су такође укључени у грехе света.

Хајде да оставимо грехе сада за сутра. Греси које смо починили до сада такође су укључени у грехе света, нису ли? Јесу ли прешли на Исуса или не? Да, јесу.

Тада, да ли су сутрашњи греси такође прешли на Њега? Да, Он их је узео све, без изузетка. Он није изоставио ниједан грех. Еванђеље нам говори да верујемо свим срцем да је Исус однео све наше грехе, све од једном, и платио за њих све.

'Почетак јеванђеља Исуса Христа Сина Божјег.' (Марко 1:1) Еванђеље са Небеса је радосна вест. Он нас позива, "Ја сам однео све твоје грехе. Ја сам твој Спаситељ. Да ли верујеш у Мене?" Међу безброј људи, само неколико ће одговорити, "Да, Ја верујем. Ја верујем као што си Ти рекао нама. То је тако било једноставно да сам га одмах схватио." Они који исповедају своју веру овако постају праведници баш као Аврахам.

Aли остали кажу, "Ја не могу да верујем у то. То звучи тако ново и чудно за мене."

Тада, Он пита, "Само Ми реци, да ли Сам однео све твоје грехе или не?"

"Ја сам научио да си Ти однео само првобитни грех, али не моје свакодневне грехе."

"Ја бих рекао да си превише паметан да би веровао у оно што си рекао. Мораш у пакао јер Ја немам чиме да посведочим за тебе."

Потпуна вера у Његово избављење нас спашава. Сви који тврде да имају греха морају ићи у пакао. Они су направили свој сопствени избор.

Желите да знате више о поновном рођењу водом и Духом? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатне књиге о поновном рођењу водом и Духом.
Бити рођен изнова

Еванђеље избављења почиње од сведочанства Јована Крститеља. Од Исуса на овамо прање свих наших грехова је кроз Његово крштење од стране Јована Крститеља којим ми постајемо очишћени онда када узверујемо.

Апостол Павле је пуно говорио о крштењу Исусовом у својим посланицама. У Галаћанима 3:27, "Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте." 'Будући крштени у Христоса' подразумева да смо у заједници са Христом путем веровања у Његово Крштење. Када је Исус био крштен, сви наши греси су прешли на Њега кроз Јована Крститеља, и они су били потпуно опрани.

У посланици 1 Петровој 3:21, "За спомен тога и нас сад спасава крштење, али не прање телесне нечистоте, него обећање добре савести Богу васкрсењем Исуса Христа."

Само они који верују у сведочанство Јована Крститеља, крштење Исусово и крв на Крсту имају милост избављења одозго.

Прими Исусово крштење у своје срце као одговарајуће спасење и буди спашен.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.