Ауторско право © 2001 - 2019The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.

 Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Значење Оригиналног Еванђеља ПоновногРођења< Јован 3:1-6 >

“Беше пак човек међу фарисејима, по имену Никодим, кнез јеврејски. Овај дође к Исусу ноћу и рече Му: Рави! Знамо да си ти учитељ од Бога дошао; јер нико не може чудеса ових чинити која ти чиниш ако није Бог с њим. Одговори Исус и рече му: Заиста, заиста ти кажем: ако се ко наново не роди, не може видети царство Божије. Рече Никодим Њему: Како се може човек родити кад је стар? Еда ли може по други пут ући у утробу матере своје и родити се? Одговори Исус: Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије. Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је.”ШТА ЗНАЧИ БИТИ РОЂЕН ИЗНОВА САГЛАСНО БИБЛИЈИ?

У овом свету, је много оних који желе да буду рођени изнова једноставно вером у Исуса. Али ја бих рекао најпре да бити рођен изнова није до нас, другим речима, то је нешто што се не може добити као резултат нашег деловања.


Да ли је бити рођен изнова
повезано са физичким осећајем
и променом?
Не. Бити рођен изнова је повезано са духовном
променом. То је ради грешника да
би се родио изнова као
безгрешан човек.

Већина Хришћана има погрешну представу. Они верују да су сигурно новорођени јер имају много нових изграђених цркви, јер су и сами посвећени да проповедају Христа као мисионари међу неуким људима по периферијама, јер су неки одбацили брак и троше сву енергију радећи оно за шта верују да је дело Божије.

И то није све. Има такође људи који дотирају велике своте новца њиховим црквама, или можда они чисте под цркве сваког дана. Све у свему, они посвећују своје време и проповеди цркви. И они верују да ће им сви ти напори зарадити венац живота. Они се надају да ће Бог признати њихове напоре и дозволити им да буду поновно рођени.

Ствар је у томе да је много посвећених људи који желе да буду рођени изнова. Они се налазе свуда. Они раде тешко, надају се да ће их једног дана Бог благословити и дозволити им да буду рођени изнова. Они се налазе у молитвеним организацијама, богословијама, и санаторијумима. Несрећа је да они не знају истину о поновном рођењу.

Сви они мисле у складу са њиховим делима, “Ако ја учиним ово савршено, бићу рођен изнова.” Стога они улажу све своје напоре у ове послове, верујући да граде неопходан темељ за поновно рођење, и мисле, “Ја, такође, могу бити рођен изнова једног дана, као и свештеник Васа!” И читаће Јована 3:8, тумачиће значење стихова да нико не може рећи одакле благослов поновног рођења долази или где одлази.

Стога они могу само радити тешко у нади да ће Исус њима дозволити да буду рођени поново једног дана. Много је оних који мисле, “Ако ја чиним овакве покушаје, Исус ће ми дозволити да будем рођен изнова. Ја ћу постати поново рођени а да и не приметим то. Једног јутра ја ћу се једноставно пробудити као поново рођени знајући да сам одређен за небеса.” Ех, како су неплодне њихове наде и њихова вера!

Ми никада нећемо бити рођени изнова на тај начин! Ми никада нећемо бити рођени изнова због остављања жестоког пића и цигарета, или марљивог посећивања цркве. Како је то Исус рекао, ми требамо “бити рођени изнова водом и Духом” да би ушли у царство Божије. И вода и Дух су једини Божји услови да би постали рођени изнова.

Уколико неко није рођен изнова водом и Духом, сви његови напори да буде праведан пред Исусом су залудни. Човек никада неће бити изнова рођен због жртвовања, донација, или побожности. Он можда мисли да не може знати да ли је рођен изнова или не, јер једино Бог зна ко је рођен изнова.

За њега је охрабрујуће да мисли на тај начин, али поновно рођење се не може сакрити под столом. Човек би сигурно то лично сазнао, и остали око њега би то осетили.

Ми вероватно то не осећамо физички, али би веома јасно осетили духовно. Истински ново рођени су они верници који су препорођени кроз реч Божију, речи воде, крви и Духа. Али они који нису рођени изнова неће схватити то баш као што Никодим није.

Зато ми требамо да слушамо речи истине, избављење кроз крштење и крв Исуса. Ако ми слушамо и учимо реч Божју, ми можемо наћи истину. Стога је веома важно да отворимо своје умове и слушамо пажљиво.

“Дух дише где хоће, и глас његов чујеш, а не знаш откуда долази и куда иде; тако је сваки човек који је рођен од Духа” (Јован 3:8).

Када особа која није рођена изнова чита овај пасус, она тада мисли, “Ах! Исус је рекао да ја када будем рођен изнова не могу знати то! Нико не зна!” У томе налази утеху. Али то није истина. Ми можда не знамо одакле ветар дува или где он одлази али Бог зна све.

Такође међу ново рођенима, понеко то у почетку није схватио. То је разумљиво. Али у таквом људском срцу, где је еванђеље: речи избављења долазе кроз крштење и крв Исусову.

То је сведочанство поновног рођења. Онај ко чује еванђеље и схвати, “Ох, онда сам ја без греха. Тек тад, он је спашен и рођен изнова.” Када верује и држи еванђеље воде и Духа у свом срцу, он постаје праведник, дете Божије.

Неко може да упита, “Да ли си ти рођен изнова?” и он би одговорио, “Не још.” “Онда, да ли си ти спашен?” “Да, ја верујем да јесам спашен.” Али он је направио контрадикторан исказ, зар не? То је учинио јер он мисли да нека особа када је поново рођена, то јесте такође и у свом телу.

Такви људи се односе према поновном рођењу као према коренитој промени животног стила. Али истина је да они не разумеју еванђеље поновног рођења водом и Духом.

Много их је који не схватају значење поновног рођења. То је за жаљење. То није само лаички, већ и већина црквених вођа барата са овом обманом. Свако од наших наново рођених срца тугује због оваквих људи.

Када се ми осећамо овако, колико то више патњи ствара Исусу нашем Богу у небесима? Хајде да сви будемо рођени изнова вером у еванђеље поновног рођења крштењем Исусовим и Његовом крвљу на Крсту.

Бити рођени изнова и бити спашени значе исто. Али много их је који не знају ову истину. Бити поново рођен значи да је грех у нечијем срцу био опран вером у еванђеље воде и Духа. То значи да постајемо праведници кроз веру у крштење Исусово и Његово жртвовање на Крсту.

Пре поновног рођења, човек је грешник, али након, он је потпуно без греха и као нова особа је. Он постаје дете Божије вером у еванђеље спасења.

Бити рођен изнова значи носити одећу крштења Исусовог, умрети на Крсту са Исусом, и бити васкрснути са Њим. То значи да неко постаје праведник кроз речи крштења и Крста Исусовог.

Када је неко рођен изнова из мајчине утробе, он је грешник. Али када он чује истинско еванђеље поновног рођења водом и Духом, он је тада поновно рођени и постаје праведник.

Споља он не изгледа другачије, али он је поновно рођен изнутра, у свом духу. Зато то значи бити рођен изнова. Али само неколицина зна ову истину; не више од десетак хиљада. Да ли се можеш сложити самном да је само неколицина која схвата истинско значење поновног рођења?

Они који верују у еванђеље воде и Духа су рођени изнова и истински рођени изнова могу се разликовати од већине Хришћана.ДА ЛИ ЈЕ ИСУС ОНАЈ КОЈИ КОНТРОЛИШЕ ВЕТАР

Ко може знати ко је спашени?
Само рођени изнова

“Дух дише где хоће, и глас његов чујеш, а не знаш откуда долази и куда иде; тако је сваки човек који је рођен од Духа.” Исус је говорио о онима који још нису рођени изнова. Рођени изнова знају о поновном рођењу, али Никодим није. Бог зна ко је рођен изнова, и рођени изнова лично такође знају то.

Али они који нису рођени изнова не знају како човек може бити рођен изнова исто као што не знају одакле ветар долази и где одлази.

Да ли ти разумеш ово? Ко помера ветар? Бог то чини. Ко је створио ветар? Бог са небеса. Ко контролише климу на земљи, путање ветра и воде? И ко ставља дах живота у сваку живу ствар? Другачије, ко је створио сав живот у овом свету и чини да напредује? То није нико други осим Исуса Христа. и Исус је Бог.

Када не знамо речи еванђеља воде, и крви и Духа, ми не можемо бити рођени изнова и ми не можемо учити остале духовношћу, било ко да је. Исус нам је рекао да човек док није рођен водом и Духом, не може бити рођен изнова.

Ми морамо веровати у еванђеље воде и Духа, снагу еванђеља која нас чини рођенима изнова. Дух улази и станује у мислима свих оних који верују у еванђеље воде и Духа.

Исус Христос је био крштен да преузме све грехе човечанства, и Он је крварио на Крсту да плати за те грехе. Он је улио спасење поновним рођењем у срца свег човечанства. Када верујемо у еванђеље, Дух преузима нашу душу. То је спасење поновним рођењем. Када верујемо у то да су сви греси опрани кроз крштење Исусово и Његову крв, ми смо истински рођени изнова.

У Постању 1:2, записано је, “А земља беше без обличја и пуста, и беше тама над безданом; и дух Божји дизаше се над водом.” Овде пише да Дух Божији лебди над водом. Дух Божији се померао изнад земљине површине.

То значи да Дух не може поднети срца грешника. Срца неког ко није рођен изнова је у нереду, испуњено је тамом греха. Стога Дух Божији није у могућности да станује у њиховим срцима.

Бог је послао доле светлост Свог еванђеља да обасја срца грешника. Бог је рекао, “Нека буде светлост,” и беше светлост. Тада, и само тада, Дух Божији може становати у срцима свих људи.

Стога, у срцу рођених изнова, оних који верују у еванђеље воде и Духа, станује Дух Божији. За њих то значи бити “рођен изнова”. Они су рођени изнова у својим срцима зато што слушају речи спасења воде и Духа и верују то!

Како човек може бити рођен изнова? Исус је то објаснио Никодиму, Фарисеју, говорећи, “Ако се ко наново не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије.” Никодим рече, “Како можемо да будемо рођени изнова водом и Духом? Можемо ли ми ући у утробу наше мајке изнова и тада да будемо рођени изнова?” Очигледно, он је то рекао буквално и није могао претпоставити како човек може бити рођен изнова.

Онда Исус њему рече, “Ти си учитељ, и ти не знаш шта то значи?” Исус му је рекао да док се неко не роди изнова водом и Духом, не може ући у царство небеско нити га видети. Исус је рекао Никодиму истину о поновном рођењу.

Истина је да има много људи који верују у Исуса без да су рођени изнова. Већина Хришћана налик Никодиму нису заиста рођени изнова.

Никодим је био духовни вођа Израела у то време, слично црквеним вођама данашњице. У модерној терминологији, он је био сличан државном конгресмену. По религијским стандардима он је био учитељ, рабин Хебреја, религијски вођа Јевреја. Он је такође био савршено школован.

У Израелу тог времена, није било институција које би се упоредиле са данашњим школама, тако да су сви људи одлазили у храмове или синагоге да би слушали шта “научено значи.” Тако је поучаван народ. Баш као данас, када има такође много лажних учитеља. Они уче људе без да су сами били изнова рођени.

Данас је препуно религиозних вођа, црквених канцеларија, учитеља, проповедника, старешина и ђакона, који још нису рођени изнова. Попут Никодима, они не знају истину рођења изнова. Многи такође мисле да ми требамо ући у мајчину утробу по други пут да би били рођени изнова. Они знају да се требају родити изнова, али они не знају како.

И због њиховог незнања, попут слепог човека додирују слона да би га осетили својим рукама, њихове инструкције су засноване на њиховом личном осећају и искуству. Они проповедају световне вредности у цркви. И захваљујући томе, многи верници су одвраћени од поновног рођења.

Поновно рођење није од наших добрих дела. Ми смо рођени изнова кроз веру у речи воде, крви и Духа које нам је Бог дао. То је Божије еванђеље које нас мења од грешника до праведника.

Исус је рекао ове речи, “Ако вам ја говорим о земаљским стварима и ви не верујете, како ћете веровати ако вам кажем о небеским стварима?” И заиста, људи нису веровали када им је Исус говорио о истини да је окајавање за све наше грехе извршено кроз Његово крштење. Зашто они нису веровали? Они нису веровали да је њихово избављење могуће обавити кроз крштење Исусово и Његову смрт на Крсту. Он је мислио на то када је рекао људима да неће веровати Њему ако им каже о “небеским стварима.”

Да би нас очистио од свих наших грехова. Исус је био крштен код Јована Крститеља и умро је на Крсту, и тада је био васкрснут из мртвих да би поплочао пут грешника до поновног рођења.

Стога је Исус објаснио то Никодиму помоћу Старог Завета. “И нико се не попе на небо осим који сиђе с неба, Син човечији који је на небу. И као што Мојсије подиже змију у пустињи, тако треба Син човечији да се подигне. Да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни” (Јован 3:13-15). Као што је Мојсије подигао змију у пустињи, тако треба и Син Човечији да буде подигнут да би свако ко верује у Њега имао живот вечни.

Шта је Исус мислио када је рекао, “И као што Мојсије подиже змију у пустињи, тако треба Син човечији да се подигне?” Он је преузео тај пасус из Старог Завета да би илустровао како ће Његово крштење и крв довести до искупљења за све људске грехове.

Исус ће умрети на Крсту, Он ће бити подигнут, Он пре свега треба да преузме грехе света крштењем код Јована Крститеља. Исус је био без греха, зато Он није могао бити распет на Крсту. Да би био распет, Он је морао бити крштен код Јована Крститеља како би преузео све људске грехе на Себе.

Само преузимањем наших греха и плаћањем за њих Својом крвљу, Он је могао спасити све грешнике од проклетства. Исус нам је дао спасење поновним рођењем водом и Духом.

Стога они који верују у Исуса као свог Спаситеља носе одело Његовог крштења, умиру са Њим, и поново су рођени са Њим. Касније, Никодиму ово постаје разумљиво.КАО ШТО ЈЕ ЗМИЈА БИЛА ПОДИГНУТА

Зашто је Исус био распет?
Зато што је Он узео све грехе
кроз Своје крштење.

Да ли знаш причу о томе како је Мојсије подигао бронзану змију у пустињи? Прича је написана у Бројевима глава 21. Ту је речено да је душа Израела постала веома обесхрабрена након Изласка из Египта, те су говорили против Бога и против Мојсија.

Као резултат, Господ шаље ватрене змије међу људе, оне улазе у њихове шаторе да би их уједале и убијале. Након што би били уједени, њихова тела би отекла и много их је умрло.

Када би људи почели да умиру, Мојсије, њихов вођа, молио се Богу. “Господе, молим те спаси нас.” Бог му рече да направи ватрену змију од бронзе и постави је на штап. Он му је рекао да ће ко год да погледа на њу живети. Мојсије учини како му је речено и објави Божје речи народу.

Свако ко је веровао у његове речи и погледао у бронзану змију био би излечен. Исто тако, ми се требамо излечити од отровног уједа ђавола. Људи Израела слушали су Мојсија и гледали на бронзану змију на штапу, и зато би били излечени.

Откривање змије на штапу било је пригодно ради тога што је проклетство за све људске грехове преузео Исус Христос кроз Своје крштење и смрт на Крсту. Он је преузео на Себе да плати дугове за грехе свих грешника у свету. Стога, Он је закључио сва кажњавања за наше грехе.

Исус Христос долази на овај свет да спасе све људе, који су одређени да умру од “змијског отрова,” искушења сатанског. Да би платио за све наше грехе, Он је био крштен и умро је на Крсту пре него ће бити ускрснут да би спасио оне који верују у Њега.

Баш као што су Израелци у Старом Завету погледали змију на штапу, данас сви који верују у Исуса и имају веру да је Он платио за све наше грехе кроз Своје крштење и крв могу бити спашени и рођени изнова.

Исус је платио у целини за све грехе света Својим крштењем од Јована Крститеља на Јордану, Својом смрћу на Крсту, и Својим васкрсењем из мртвих. Сада, сви који верују у Њега могу бити благословени спасењем кроз Његову милост.

“И нико се не попе на небо осим који сиђе с неба, Син човечији који је на небу” (Јован 3:13). Као компензација за наше грехе, Исус је био крштен и крварио је на Крсту и отворио је врата небеска за нас. “Ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к Оцу до кроза ме.” каже Исус у Јовану 14:6.

Зато што је Исус био крштен и распет на Крсту да би отворио врата небеска за нас, сви који верују у спасење кроз Њега спашени су. Исус је већ платио за наше грехе, тако да ко год верује у истину воде, крви и Духа може ући у царство небеско.

Исус нас је спасао са еванђељем воде и Духа. Поновно рођење долази од вере у крштење и крв Исусову и чињеницу да Он јесте Бог.

“И као што Мојсије подиже змију у пустињи, тако треба Син човечији да се подигне” (Јован 3:14). Шта значе ови стихови? Зашто је Исус требало да се разапне? Да ли је Он починио грех налик нашем? Да ли је он слаб као што смо ми? Да ли је он несавршен као што смо ми? Не, Он није.

Тада, зашто је Он требало да буде распет? То је било да би нас спасао и био надокнада за све наше грехове. Он је био крштен и распет да спасе сваког од нас од свих наших грехова.

Ово је истина спасења, поновног рођења водом и Духом. Исус је дао нови живот за сваког ко верује у Његово крштење и Његову смрт на Крсту, то је била надокнада за наше грехе.ЗНАЧЕЊЕ ВОДЕ И ДУХА

Шта означавају вода и Дух?
Вода означава крштење Исусово а Дух
Његово Божанско биће.

Библија нам говори да када смо поверовали у крштење Исусово и крв Његову на Крсту, били рођени изнова. Постали смо деца Божја, поново рођена бића, успела кроз записане Божје речи, еванђеља воде, крви и Духа које су надокнада за наше грехе.

Сагласно Библији, “вода” означава Исусово крштење (1 Петрова 3:21), и “Дух” значи да Исус јесте Бог. И то је истина поновно рођеног бића, да је Исус дошао на овај свет у телу човековом да плати за наше грехе својим крштењем и крвљу.

Он је однео све наше грехе кроз своје крштење и платио је цену за грех умревши на Крсту. Крстивши се и крвавећи на Крсту, Он је спасио све оне који верују у Њега.

Ми смо схватили да крштење и крв Исусова представљају наше спасење којим смо спашени од наших грехова. Само они који су били рођени изнова водом и Духом могу видети и ући у царство небеско. Исус нас је спасао водом Свог крштења, Својом крвљу и Духом. Да ли верујеш у ово?

Исус је небески Високи Свештеник који је дошао на овај свет да плати за грехе света. Он је био крштен, крварио је на Крсту и био је васкрсао, тако је постао Спаситељ за све оне који верују у Њега.

Исус је рекао у Јовану 10:7, “Ја сам врата ка стаду.” Исус стоји на вратима небеским. Ко је отворио врата за нас? То је Исус Христос.

Он је окренуо своје лице од оних који верују у Њега без познања истине Његовог спасења. Он не дозвољава онима који не верују у Његово крштење, крв и Дух да буду рођени изнова. Он окреће своје лице од свакога ко не верује у Његову записану реч, ко одбацује Његову светост, и ко неће Њега да призна као Бога.

Свако ко одбацује веровање у записану истину да је Он дошао на овај свет у телу, био крштен, и да је умро на Крсту као надокнада за све грехе света, или да је Он умро на Крсту да прими пресуду ради наше одбране, или да је Он васкрснут у трећи дан након распећа, одбачен је од Њега и пропашће. Као што је записано, “Плата за грех је смрт.”

Али они који верују у благослов избављења кроз Његово крштење и крв, то су они који постају свети у својим срцима, пуштају се да уђу у царство небеско. То је истинско еванђеље поновног рођења, еванђеље које нам долази водом, крвљу и Духом. Рођење изнова водом и Духом је небеско еванђеље. Само они који верују у крштење и крв Исусову могу бити рођени изнова. Они који верују у еванђеље воде, крви и Духа су без греха; они су једини који су истински рођени изнова.

Али данас, баш као Никодим не познајући истину, већина људи верује у Исуса без знања истинског еванђеља. Шта покреће члана из друштва из каквог је био Никодим! Он је чуо истинско еванђеље од Исуса, и касније, када је Исус био распет, он је човек који је сахранио Његово тело. До тог времена Никодим је дошао до пуноће у вери.

Данас, многи од нас не знају истину о води и Духу Исусовом. Још и више, има много људи који не прихватају истину и када имају шансе да чују истинско еванђеље. То је јако жалосно.

Исус је створио могућност за све нас да будемо рођени изнова. Шта нас је учинило рођенима изнова? То била вода, крв и Дух. Исус је понео наше грехе приликом крштења. Он је умро на Крсту и потом је васкрснут из мртвих.

И Он је дао свима који имају веру у Њега благослов да буду рођени изнова. Исус је Спаситељ који допушта сваком ко верује у Њега да буде рођен изнова. Моли се да увек будеш са Исусом, оним који је створио небеса и земљу и сваку ствар између.

Јован 3:16 каже, “Да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни.” Ми ћемо стећи живот вечни вером у Исуса. Бићемо рођени изнова вером у воду и Дух. Истина је да ако верујемо у еванђеље спасења, крштење и крв Исусову, и у то да Исус јесте Спаситељ и Бог, можемо бити спашени.

Али ако ми не верујемо у ову истину, бићемо бачени у пакао за вечност. Због тога Исус каже Никодиму, “Ако вам ја говорим о земаљским стварима и ви не верујете, како ћете веровати ако вам кажем о небеским стварима?”

Шта је Бог учинио за нас? Спасење кроз Исуса нам допушта да будемо рођени изнова. Исус нас је спасио од света, ђавола и грехова из света. Да би спасао грешнике из овог света од пресуде за грех, Он је однео све наше грехе Својим крштењем, био је распет на Крсту и потом васкрснут из мртвих.

На нама је избор да ли ћемо веровати у ово спасење или не. Спасење поновног рођења долази од вере у спасење кроз крштење и крв Исусову.

Речено је да постоје два благослова које нам Бог дарује. Један је општи благослов, који укључује сваку ствар из природе, укључујући сунце и ваздух. То је познато као општи благослов зато што је дат свим људима било да су грешници или праведници.

Затим, који је тај посебан благослов? Посебан благослов је бити рођен изнова водом и Духом, њиме се спашавају сви грешници од смрти ради својих грехова.ПОСЕБАН БЛАГОСЛОВ


Шта је посебан
благослов Божији?
Да нас је Он учинио рођенима
изнова кроз Своје крштење,
распеће, и васкрсење.

То је записано у Јовану 3:16, “Јер Богу тако омиле свет да је и Сина свог Јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни.” Ово описује посебан благослов Божји: Исус долази на овај свет у телу човека и пере све наше грехе крштењем и распећем ради нас. То је посебан благослов Божији, истина је, да смо спашени од свих грехова.

Чињенично је да нас је Исус спасао и променио од грешника у праведнике. Ти можеш имати посебан благослов Божији једноставно веровањем у ову истину. Верујеш ли у све то?

Сва твоја вера биће залудна ако одбациш овај посебни благослов Божији без обзира колико побожно живео свој живот.

Ја проповедам све време и никада нећу заборавити да проповедам веру у крштење Исусово и Његов Крст као једини пут да би били изнова рођени. Свака књига Библије открива да је благослов поновног рођења кроз Исуса “посебни благослов Божији” о коме смо говорили. Нема нечег што би приказало благослов Божији боље од спасења крштавањем Исуса и Његовог распећа.

Крштење Исусово и Његово распеће је посебни благослов Божији. Лажни проповедници у овом свету немају шта да кажу о овоме. Лажни проповедници се појављују у одећи анђела светлости, наоружани моралом Хришћанства и хуманости. Да, ово је истина. Чудесно је њихово приказивање, болесне лече сваком злом ствари не чинећи ништа са посебним благословом Божјим.

Посебан благослов Божији који је дат нама грешницима је еванђеље окајања. Са Његовим посебним благословом, Бог нам допушта да будемо рођени изнова. Он нас чини новим кроз Своје крштење, крв, смрт и васкрсење. Он нас чини Својом децом, слободном од греха.

Да ли верујеш у ово? – Да. – Да ли сте били истински благословени? – Да. – Крштење Исусово и Његова крв, смрт и васкрсење су посебни благослови које нам Бог даје водом и Духом. То је еванђеље посебног благослова. Славите Господа за наше спасење кроз Његов посебан благослов.

За жаљење је да данас многи верници Хришћанства нису обавештени о посебном благослову Божијем, еванђеље крштења и крви, рођењу изнова водом и Духом. Они су истински слепи за проналажење пута у својој теологији и религијском моралу. Како они могу ово да игноришу!

Хришћанство је било са нама тако дуго и око пет стотина година је од његове Реформације, али и даље, многи у Кореји и осталом свету игноришу истину поновног рођења и посебног Божјег благослова.

Али ја се надам и верујем да ће им Он дати спознају истине јер ми смо у добу које ће трајати до свршетка овог света.

Грешници се морају родити изнова и прихватити истину воде и Духа да би постали праведници и ушли у царство небеско. Многи Хришћани чине велике напоре да би се родили изнова.

Али ако они покушају без истинитог спознања поновног рођења, њихова вера је залудна. Они кажу да требају бити рођени изнова да би ушли у царство небеско, али они немају кључ истине за поновно рођење.

Они само претпостављају да од како су тако верни, од како осећају ватру у својим срцима, могу бити рођени изнова. Али настојање за поновно рођење заснивају на личном осећају или жестоком религиозном делу које може водити само до нетачне вере.РЕЧ БОЖИЈА КОЈА НАС ВОДИ ДО ИСТИНСКОГ РОЂЕЊА ИЗНОВА

Шта је различито између
вере и религије?
Вера је прихватање оног што је Исус учинио
да би нас спасао, док је религија поуздање
на своје лично мишљење и дело.

Ово је јасно записано у 1 Јовановој 5:4-8 да ми можемо бити рођени изнова само вером у воду, крв и Дух. Ако смо рођени изнова, требамо имати на уму да можемо бити рођени изнова само кроз записану реч Божју, реч истине. Ми би знали да визије, говор језицима или посебна искуства никада не могу да нас воде до поновног рођења.

Исус је рекао у Јовану поглавље 3 да нико не може ући у царство небеско док се не роди изнова водом и Духом. Неко ко је рођен изнова, углавном верује у Исуса двојако. Прво, једном тежњом да религиозно верује у Исуса, препознавајући своје грехе кроз закон Божји. У почетку човек верује у Исуса, и то кроз закон Божји и схвата да заиста јесте грозни грешник.

Ми не би требало да верујемо у Исуса сагласно са једном од многих религија овог света. Хришћанство није религија. Оно је једини пут да се добије бесконачан живот кроз веру.

Свако ко верује у Исуса као религију завршиће празних руку. Његово срце ће бити пуно греха, хаоса и испразности. Није ли то истина? Ти не би желео да завршиш као лицемер попут Фарисеја у Библији.

Свако жели да постане поново-рођени-Хришћанин. Али када неко верује у Хришћанство као религију, он заврши у лицемерју са срцем пуним греха. Ми морамо доћи до истинског спознања о поновном рођењу.

Свако ко верује у Хришћанство као религију без да је рођен изнова сигурно ће завршити са збрком и празнином у свом срцу. Ако неко верује у Исуса али није рођен изнова, његова вера је нетачна. Стога он завршава као узалудан, тежи да се појави свет пред сваким али пада у очај.

Уколико дуго верујеш у Хришћанство као неку религију, ти ћеш свагда бити грешник, лицемер, и проживићеш своје дане оплакујући свој грех. Ако желиш да будеш слободан од свог греха, ти ћеш веровати у записану истину, еванђеља воде, крви и Духа.ПРОНАЛАЖЕЊЕ ТАЈНЕ ИЗБАВЉЕЊА КРОЗ КРШТЕЊЕ ИСУСОВО

Шта нас чини
рођенима изнова?
Крштење Исусово, Његова
смрт на крсту, и Његово
васкрсење.

Библија нам говори да свако може бити рођен изнова кроз реч Божју, која није промењива. Сада, хајде да погледамо на речи апостола Петра у 1 Петровој 3:21. “За спомен тога и нас сад спасава крштење.”

У Библији, стоји записано да је крштење Исусово спомен нашег спасења. Свако ко верује у Исуса требало би да има спознање, не везано за наше лично крштење, већ крштење Исусово. Крштење Исусово даје нама грешницима нови живот. Веруј ово, и бићеш рођен изнова и добићеш благослов спасења.

Разумевањем да се спасење добија кроз веру у крштење Исусово, ми можемо бити спашени, постати праведници и стећи бесконачни живот. Другачије, када ми верујемо у истину спасења кроз речи Божије, наши греси ће бити очишћени за увек.

Бити рођен изнова је рођење по други пут. Већина нас обично почне вером у Исуса као религију, и тада када схватимо истину ми смо рођени изнова кроз веру. Име Исусово значи “Он ће избавити свој народ од греха њихових” (Матеј 1:21).

Када ми верујемо у Исуса и знамо тачно шта је Он учинио за сво човечанство, слободни смо од наших грехова и рођени смо изнова као врсни нови људи. У почетку ми верујемо у Исуса као неку религију, затим, када чујемо и поверујемо у еванђеље крштења Исусовог и Његову крв, ми смо рођени изнова.

Шта је истина која нас чини рођеним изнова? Најпре, то је крштење Исусово, затим крв коју је Он пролио на Крсту, и најзад Његово васкрсење из мртвих. Бити рођен изнова значи веровати у Исуса као нашег Бога, нашег Спаситеља. Хајде да видимо како су људи из Старог Завета били изнова рођени.НАДОКНАДА ЗА ГРЕХ У СТАРОМ ЗАВЕТУ: ПОЛАГАЊЕ РУКУ НА ПОНУДУ У КРВИ

Шта је еванђеље поновног рођења у Старом Завету? Најпре, хајде да читамо Левитима поглавље 1 и шта оно каже о рођењу изнова.

У Левитима (3 Мојс.) 1:1-5, “И викну Господ Мојсија, и рече му из шатора од састанка говорећи: Кажи синовима Израиљевим, и реци им: Кад ко између вас хоће да принесе Господу жртву од стоке, принесите жртву своју од говеда или од оваца или од коза. Ако му је жртва паљеница од говеда, нека принесе мушко, здраво; на вратима шатора од састанка нека је принесе драге воље пред Господом. И нека метне руку своју на главу жртви паљеници, и примиће му се, и очистиће га од греха. И нека закоље теле пред Господом, и нека синови Аронови свештеници принесу крв, и покропе олтар крвљу одозго унаоколо, који је пред вратима шатора од састанка.”

Бог нам је рекао у Левитима како Израелци могу бити сједињени са Богом кроз систем жртвовања. То је истина коју сви ми требамо схватити. Стога хајде да погледамо на те речи.

Бог је позвао Мојсија и говорио му из шатора састанка. То је било у вези окајавања ради грехова Израелаца. Када људи Израела почине грехе непослушности по закону Божијем, они су могли да окају своје грехе понудом стоке без мане Богу.

Ове жртвене животиње су требале бити одабране од Бога и оне су морале бити без мане. Такође, оне су требале бити понуђене сагласно церемонији коју је установио Бог. Облик жртвовања био је следећи.

Ако би неко згрешио у време Старог Завета, он је требало да понуди жртву пред Богом за отпуштање греха. Најпре, жртва треба да је без мане, и тада грешник треба да положи своје руке на њу ради преласка својих грехова на главу жртве.

Након што би била убијена, њена крв треба бити стављена на рогове олтара, а остатак би се пролио на земљу. То је био ритуал у светом шатору који је Бог дао свом народу као благослов избављења.

Закон и заповести Божије садрже 613 ставки са описом шта они “требају чинити,” или “не требају чинити.” Бог је дао закон и Своје заповести људима Израела. Иако су људи знали да су закон и заповести Божије биле исправне, нису могли живети по њима јер је свако био рођен са дванаест врста грехова наслеђеним од Адама.

Стога, они су престали да исправним делима пред Богом. Израелци су изгубили способност да постану праведници. Правилније, они нису могли друго осим да чине грехе, иако су веома тврдо настојали да остану слободни од греха. То је судбина свих људи да се рађају и умиру као грешници.

Али Господ, у Својој неограниченој милости, даје Свом народу жртвени систем кроз који они могу окајавати своје грехе. Он је дао ритуал у светом шатору да би људи Израела и сав народ света могао бити ослобођен од својих грехова. Он је открио кроз жртвени систем Своју праведну љубав према читавом човечанству. Он је показао свету пут спасења.

Бог је дао људима жртвени систем и одредио је кућу Левијевих за свештенство жртвовања. Измећу 12 племена Израела само из куће Левијевих било је одређено свештенство за приношење жртви за народ Израел.

Мојсије и Арон били су из породице Левијевих. Библија бележи закон и прописе који регулишу управљање над жртвовањем у светом шатору, еванђеље окајавања помоћу полагања руку.

Стога када ми заиста схватимо жртвени ритуал Левита, можемо да се родимо изнова. Зато требамо проучити реч Божију у погледу жртвовања у светом шатору. Ово је најважнији део из Старог Завета. На крају, када дођемо до Новог Завета, имаћемо благослов поновног рођења кроз воду и Дух.ОКАЈАВАЊЕ ГРЕХА У СТАРОМ ЗАВЕТУ

Шта је Божије својство?
Правда и Љубав.

Бог је позвао Мојсија, из породице Левијевих, до светог шатора за састанак и одредио његовог брата Арона као високог свештеника. Арон је преносио грехе народа на жртву за грехе.

Зато Бог рече Мојсију како је записано у Левитима (3 Мојс.) 1:2. “Кажи синовима Израиљевим, и реци им: Кад ко између вас хоће да принесе Господу жртву од стоке, принесите жртву своју од говеда или од оваца или од коза.” Бог је овде одредио жртвену понуду. Ако је неко од људи желео окајавање својих грехова, он је требало да принесе бика или овцу од свога стада.

Бог им је такође рекао, “Ако му је жртва паљеница од говеда, нека принесе мушко, здраво; на вратима шатора од састанка нека је принесе драге воље пред Господом” (Левитима 3 Мојс. 1:3).

Жртва је била прихваћена од Бога уместо живота особе која је требало да умре за своје грехе. Израелци су могли преносити своје грехе полагањем руку на главе животиња. Жртвена животиња је требала да буде понуђена драге воље и лично од те особе. Сада, хајде да видимо шта стихови 4 говоре.

“И нека метне руку своју на главу жртви паљеници, и примиће му се, и очистиће га од греха.” Понуда ће стога бити прихваћена од Бога. Када је неки грешник постављао своје руке на главу жртве паљенице, његови греси би прелазили на главу животиње. Стога је грешник требало да полаже своје руке на главу понуде пред Богом, тада би је Он прихватио и даривао окајавање за његове грехове.

Жртва би била убијена и њена крв стављена на рогове олтара и остатак би се пролио на земљу пред олтаром. Да би постао слободан од својих грехова и платио за њих, човек је требао да понуди жртву сагласно са законом Божијим.

То је записано у Левитима (3 Мојс.) 1:5, “И нека закоље теле пред Господом, и нека синови Аронови свештеници принесу крв, и покропе олтар крвљу одозго унаоколо, који је пред вратима шатора од састанка.” Унутар шатора, до врата, био је олтар за жртву паљеницу са роговима на четири углова.

Након полагања својих руку на главу жртве паљенице да би пренео своје грехе, грешник је требало да убије жртвену животињу, и свештеник би попрскао крвљу рогове. Рогови олтара указују на осуду грехова. Стога, крв на тим роговима значи да је крв животиње проливена да би платила за грехе у корист грешника. Када Бог погледа крв на роговима олтара, Он отпушта грехе са грешника.

Зашто је понуда за грех требало да крвари? Зато што “плата за грех је смрт” (Римљанима 6:23) и зато што је живот телу у крви. Отуда је записано у Јеврејима, “Без проливања крви не бива опроштење” (Јеврејима 9:22). Стога, проливена крв понуде за грехе испуњава закон Божији, којим се каже да је плата за грех смрт.

По правилу, понуда крви треба да дође од грешника, међутим понуда за грех крвари уместо њега ради окајавања. Свештеник тада ставља крв на рогове олтара да покаже како је цена греха била плаћена.

Ако читамо Откривење 20:11-15 у Новом Завету, можемо видети да рогови означавају Књигу Пресуде. Тако да је постављена крв на роговима крв у Књизи Пресуде. То сведочи да је пресуда за грехе била испуњена полагањем руку и крвљу понуде за грех.ГРЕСИ СУ ЗАПИСАНИ НА ДВА МЕСТА

Сви греси човечанства пред Богом су записани на два места. Једно је таблица нашег срца, и друга је Књига Пресуде отворена пред Богом.

То је записано у Јеремији 17:1, “Грех је Јудин записан гвозденом писаљком и врхом од дијаманта, урезан је на плочи срца њиховог и на роговима олтара ваших.”

У Левитима (3 Мојс.) 17:11, “Јер је душа телу у крви.” Крв је живот за тело, и наши греси се могу платити само са крвљу. Стога, крв је била стављана на рогове олтара. Сагласно закону, готово све се чисти са крвљу, и без проливања крви нема опроштења (Јеврејима 9:22).

“Потом нека се одере жртва паљеница и нека се расече на делове. И синови Аронови, свештеници нека наложе огањ на олтару, и метну дрва на огањ. Па онда синови Аронови свештеници нека наместе делове, главу и сало на дрва на огњу, који је на олтару. А црева и ноге нека се оперу водом; и свештеник нека запали све то на олтару; то је жртва паљеница, жртва огњена на угодни мирис Господу” (Левитима 3 Мојс. 1:6-9).

Тада свештеник сече жртву паљеницу у делове и ставља их у ватру на олтару. Овај ритуал значи да када људи згреше пред Богом, морају умрети на тај начин што крваре и буду бачени у ватру пакла. Али пресуда је вршена кроз жртвену понуду, те су људи могли да окајавају своје грехе.

Жртвовање са жртвом паљеницом био је ритуал са пресудом праведног закона Божијег. Бог је објединио оба Своја закона, закон праведности и закон љубави, у ритуалу окајања за сво човечанство.

Пошто је Бог праведан, Он је донео пресуду и пресудио им смрћу. Али, зато што Он воли Свој народ, Он му дозвољава да пренесу своје грехе на жртвену понуду. У Новом Завету, зато што нас наш Господ толико воли, Он је био крштен и распет за жртвену понуду ради грешника. Крштење Исусово и Његова смрт на Крсту исцрпла је све грехе света.ОКАЈАЊЕ ЗА ДНЕВНИ ГРЕХ У СТАРОМ ЗАВЕТУ


Кога симболизује понуда за грех
без мане у Старом Завету?
Исуса Христоса.

Хајде да читамо из Левита (3 Мојс.) 4:27. “Ако ли ко из простог народа згреши нехотице, и учини штагод што је Господ забранио да се не чини, те скриви, кад дозна за грех свој, који је учинио, тада нека доведе на жртву јаре женско здраво за грех, који је учинио. И нека метне руку своју на главу жртви за грех, и нека је свештеник закоље на месту где се коље жртва паљеница. И нека узме свештеник крви од ње на прст свој, И помаже рогове олтару на коме се пали жртва; а осталу крв сву нека излије на подножје олтару. И све сало из ње нека извади као што се вади сало из жртве захвалне, и нека га запали свештеник на олтару за угодни мирис Господу; а тако ће га очистити од греха свештеник, И опростиће му се” (Левитима 3 Мојс. 4:27-31).

Наследници Адама, људи из Израела, и сви људи света рођени су у овом свету пуном греха. Према томе наша срца су напуњена са грехом. Ту су све врсте грехова унутар људског срца: зле мисли, прељубе, насиља, убиства, крађе, пожуде, и лудости.

Када би грешник желео окајање за дневне грехе, он би довео животињу без мане до светог шатора. Тада би положио руке на главу животиње и пренео би своје грехове, убио би жртву и дао крв свештенику да би се понудила пред Богом. Свештеник би се побринуо за преостало око жртве чиме би се грешнику опростили његови греси.

Без закона и заповести Божијих, људи не би знали да ли су згрешили или не. Када погледамо на себе кроз закон и заповести Божије, ми препознајемо наше грехе. Наши греси нису осуђени по нашим стандардима, већ по закону и заповестима Божијим.

Обичан народ Израела је грешио, не зато што су они то желели већ зато што су они били рођени са свим врстама греха у својим срцима. Грех настаје јер човек својом слабошћу повређује закон. Грех укључује сваки преступ и неправду човекову.

Сви људи су несавршена бића. Као и народ Израела што је био, они су били грешници и чинили су грехе. Све преступе и сваку неправду човекову можемо да категоришемо на следећи начин. Када ми имамо зле мисли у нашем уму, оне се називају греси, и када их починимо, назване су преступи. У грехе света укључене су обе врсте.

У старом завету, греси су преношени на главу понуде за грех полагањем руку. Након тога, грешник је био без греха и стога није требало да умре за своје грехе. Жртвени систем је стога сенка праведног суда и љубави Божије.

Зато што нас је Бог створио од земље, ми смо били прашина у почетку. Стављање крви на рогове олтара и проливање остатка у подножје олтара значи да Израелци имају оправдања за своје грехе и бришу им се сви греси са таблица у њиховим срцима.

“Нека сало запали свештеник на олтару за угодни мирис Господу.” Сало у Библији значи Свети Дух. Стога, ради окајања наших грехова, ми требамо да учинимо како је Бог одредио. Ми такође требамо узети у наша срца окајање за наше грехе на начин меродавне Божије одлуке.

Бог је рекао људима из Израела да понуда за грехе треба да буде јагње, коза, или теле. Понуда за грехе у Старом Завету била је овај избор. Теле је чиста животиња. Разлог што је понуда за грехе требала да буде без мане било је ради указа на Исуса Христа који је зачет од Светог Духа да би постао понуда за грехе свег човечанства.

Људи из Старог Завета су преносили своје грехе полагањем руку на главу понуде без мане. Свештеник је приносио жртву ради неутралисања њихових грехова. Тако је народ Израела окајавао своје грехе.ЦЕРЕМОНИЈА НА ДАН ИЗМИРЕЊА


Зашто је народ Израела
требало да понуди жртву на
Дан Измирења?
Зато јер су они непрекидно грешили до смрти.
Дневне понуде за грех нису могле
да их очисте пред Богом.

Али како су они вршили жртвовања сваки пут када би учинили грех, било је немогуће снабдети се свим жртвама које су њима требале да окају своје грехе. Тако, постепено, они су постали нехајни. Окајање њихових греха сваког дана изгледало је као бесконачни посао, стога су сви заједно гледали како да се оставе те церемоније.

Колико год напорно настојали, никада нећемо понудити довољно жртви за све наше грехе. Стога је истинска надокнада за наше грехе дата кроз нашу искрену веру у закон спасења припремљеног за нас од Бога.

Због наше слабости, колико год покушавали да живимо по закону Божијем, приметићемо само колико смо више некомплетни и слаби. Зато Бог даје људима Израела начин окајања за годишње грехе све од једном (Левитима 3 Мојс. 16:17-22).

То је записано у Левитима, “Десети дан седмог месеца мучите душе своје, и не радите никакав посао, ни домородац ни дошљак који се бави међу вама. Јер у тај дан бива очишћење за вас, да се очистите; бићете очишћени од свих греха својих пред Господом.То нека вам је почивање суботно, и мучите душе своје по уредби вечној” (Левитима 3 Мојс. 16:29-31).

Стога, народ Израела је био мирне душе једном годишње када би високи свештеник принео жртву окајања на десети дан седмог месеца за све грехе народа који су почињени у току године. Будући опрани од грехова, њихове душе су биле мирне на тај дан.

На десети дан седмог месеца, високи свештеник Арон, је представљао сав Израел, приносио је жртву окајања. У то време, остали свештеници нису могли да улазе у свети шатор. Први од свих, Арон принео би жртву окајања за себе и своју кућу пре него би то учинио за остали народ Израела јер су он и његова кућа такође згрешили.

Он је овако приносио жртву за народ. “Нека узме два јарца, и нека их метне пред Господа на врата шатора од састанка. И нека Арон баци жреб за та два јарца, један жреб Господу а други жреб Азазелу. И нека Арон принесе на жртву јарца на ког падне жреб Господњи, нека га принесе на жртву за грех. А јарца на ког падне жреб Азазелов нека метне жива пред Господа, да учини очишћење на њему, па нека га пусти у пустињу Азазелу” (Левитима 3 Мојс. 16:7-10).

Након што припреми церемонију за окајање своје куће и себе самог, Арон “баца жреб за та два јарца.” Један жреб је био за Господа а други је био жртва, “Азазелу.”

Најпре, један од та два јарца понудио би се Господу. Овде, високи свештеник ставља своје руке на јарца ради народа да би пренео њихове грехе које су починили у току године.

Крв се приносила ради милости унутар Нај Светијег Места да би се оно њоме попрскало седам пута. Људи Израела добијали би опроштај од свих својих грехова за протеклу годину. Уместо да народ Израела умре за своје грехе, високи свештеник Арон је преносио грехе на главу понуде за грехе и ослобађао их је свих осуда. Потом би жртвовао другог јарца пред Богом. То је била жртва за народ.ЗА НАРОД

Пред народом, Арон је полагао своје руке на другог јарца и исповедао пред Богом, “Господе, народ Израела је починио убиства, прељубе, крађе, пожуде, преваре . . . и клањао се пред идлома. Није држао до Суботне светиње, дозивао је Твоје име залуд, и кршио је сваку ставку из Твог Закона и заповест.” Тада би склонио своје руке. На тај начин, сви греси народа за читаву годину прешли би на понуду за грехе.

Хајде да прочитамо Левитима 3 Мојс. 16:21. “И метнувши Арон обе руке своје на главу јарцу живом, нека исповеди над њим сва безакоња синова Израиљевих и све преступе њихове у свим гресима њиховим, и метнувши их на главу јарцу нека га да човеку спремном да га истера у пустињу.” Жртва би лутала пустињом и умрла би са гресима народа Израела на својој глави. Жртва, “Азазелу” код Хебреја, значи “избацити ван.” То значи да је понуда за грехе била изведена напоље пред Господом, за све људе Израела.

Сада, греси Израела пренесени су на жртву полагањем Аронових руку на њу. На тај начин Израелци су добијали опроштај за своје грехе. Када су гледали како високи свештеник ставља своје руке на јарца и да се он изводи у пустињу, сав народ Израела који верује у ритуал окајања био би сигуран у отпуштање својих грехова. Сви ритуали из Старог Завета били су сенка ‘еванђеља поновног рођења’ из Новог Завета.

У Старом Завету, полагање руку и жртвена крв били су еванђеље спасења за грехе. То је у основи остало исто у Новом Завету.ЕВАНЂЕЉЕ ИЗБАВЉЕЊА У НОВОМ ЗАВЕТУ

Како су у Новом Завету нестајали сви греси народа?

То је записано у Матеју 1:21-25, “Па ће родити Сина, и наденути Му име Исус; јер ће Он избавити свој народ од греха њихових. А ово је све било да се изврши шта је Господ казао преко пророка који говори: Ето, девојка ће затруднети, и родиће Сина, и наденуће Му име Емануило, које ће рећи: С нама Бог. Кад се Јосиф пробуди од сна, учини како му је заповедио анђео Господњи, и узме жену своју. И не знаше за њу док не роди Сина свог првенца, и надеде Му име Исус.”

Наш Господ Исус је дошао доле на овај свет са именом Емануел да би спасао читаво човечанство од греха. Зато Он беше назван Исусом. Исус је дошао да понесе све грехе човека. Он је дошао у телу човека да би постао Спаситељ човечанства. Он је обавио наше спасење и ослободио нас заувек од греха.ЕВАНЂЕЉЕ ПОНОВНОГ РОЂЕЊА

И како нас је Исус ослободио од свих наших грехова? Он је то учинио кроз Своје крштење. Хајде да видимо у Матеју 3:13

“Тада дође Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да се крсти. А Јован брањаше Му говорећи: Ти треба мене да крстиш, а Ти ли долазиш к мени? А Исус одговори и рече му: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави Га. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише Му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и дође на Њега. И гле, глас с неба који говори: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи” (Матеј 3:13-17).

У Новом Завету, када Исус напуни 30 година старости, Он дође до Јована Крститеља на Јордан. И Он беше крштен њиме те преузе грехе свих грешника. Чинећи то, Он испуни праведност Божију.ЗАШТО ЈЕ ИСУС БИО КРШТЕН НА ЈОРДАНУ?


Шта се открило у еванђељу?
Праведност Божија.

Сада хајде да погледамо на сцену када небески Високи Свештеник сусреће последњег високог свештеника човечанства. Овде, можемо да видимо праведност Божију крштењем којим је учињено окајање за све грехе света.

Јован Крститељ, који је крстио Исуса, био је највећи међу рођеним од жена. Исус је то сведочио у Матеју 11:11, “Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља.” Као што су греси народа били нестали када би високи свештеник Арон ставио своје руке на главу жртвене понуде на Дан Измирења У Новом Завету, сви греси света су нестали тада када је Исус био крштен од Јована Крститеља.

Еванђеље поновног рођења је еванђеље потпуног окајања за све грехе. Стога је еванђеље избављења кроз крштење Исусово било еванђеље Божије подесно за испуњење Његове праведности, којом је спасао све људе света. Исус је био крштен на нај прихватљивији начин који доликује за окајање грехова света.

Шта се са испуњена “сва праведност” подразумева? То значи да је Бог опрао све грехе света на најподеснији начин. Исус је био крштен да опере све грехе човечанства. “Јер се у Њему јавља правда Божија из вере у веру” (Римљанима 1:17).

Праведност Божија се показала у Његовој намери да пошаље Свог рођеног Сина Исуса на овај свет да опере све грехе Својим крштењем од Јована Крститеља и Својом смрти на Крсту.

У Новом Завету, праведност Божија била је изражена кроз крштење Исуса и Његову крв. Ми постајемо праведници јер је Исус однео све грехе човечанства пре скоро два миленијума на Јордану. Када прихватимо спасење Божије у своја срца, праведност Божија је истински испуњена.

“А Исус одговори и рече му: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада Јован остави Га. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише Му се небеса, и виде Духа Божјег где силази као голуб и дође на Њега. И гле, глас с неба који говори: Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи” (Матеј 3:15-17).

Овај пасус открива да Бог Лично сведочи за чињеницу да је крштењем Његовог Сина испуњена сва праведност спасења. Он нам је рекао, “Исус, који је крштен од Јована Крститеља, сада јесте истински Мој Син.” Бог сведочи да је Његов Син био крштен за окајање свег човечанства. Он такође чини, да свето дело Његовог Сина, Исуса, не буде залуд.

Исус је Син Божији а такође и Спаситељ грешника у свету. “Који је по мојој вољи,” рече Бог. Истина да је Исус испунио жељу Очеву и преузео све грехе човечанства Својим крштењем.

Реч крштење значи “бити опран, пренети на, бити укопан.” Зато што су сви наши греси прешли на Исуса када је Он био крштен, све што треба је да верујемо у еванђеље да би били спашени од свих грехова света.

Испуњење свих пророчанства о спасењу из Старог Завета било је испуњено кроз крштење Исусово у Новом Завету. Стога пророчанства у Старом Завету имају свој завршетак у Новом Завету. Баш као што је народ Израела окајавао своје грехе једном годишње у Старом Завету, греси људи су прешли на Исуса и нестали заувек у Новом Завету.

Левити 3 Мојс. 16:29 се подударају са Матејом 3:15. Исус је био крштен да преузме све грехе света. Захваљујући Његовом крштењу, сви који верују у Његов бесконачни опроштај од греха спашени су; сви њихови греси биће избрисани са таблица из њихових срца.

Ако не препознаш и верујеш у свом срцу истину крштења Исусовог и у Његову смрт на Крсту, никада нећеш бити очишћен од својих грехова без обзира како побожан живот живео. Само кроз крштење Исусово је испуњена реч Божија и наши греси су избрисани. Истинско спасење је постигнуто кроз избављење од свих наших грехова, другачије речено, кроз крштење Исусово.

Сада, шта ћеш учинити? Прихватићеш спасење у своје срце? Или нећеш? Ово није реч човека, већ је од Бога Лично. Исус је умро на Крсту јер Он је преузео све твоје грехе кроз Своје крштење. Зар се не слажеш да је распеће Исусово било резултат Његовог крштења?

То је записано у Римљанима 8:3-4, “Јер што закону беше немогуће, јер беше ослабљен телом, посла Бог сина свог у обличју тела греховног, и за грех осуди грех у телу, Да се правда закона испуни у нама који не живимо по телу него по Духу.”

Зато што човек не може да држи закон и заповести Божије због слабости свог тела, Исус преузима све грехе тела на Себе. То је истина крштења Исусовог. Крштење Исусово предодређено је Његовом смрћу на Крсту. То је мудрост изворног еванђеља Божијег.

Ако си веровао само у смрт Исусову на Крсту, сада се окрени уназад и прихвати у своје срце еванђеље спасења кроз крштење Исусово. Тада, само тада, ти можеш постати дете Божије.ИЗВОРНО ЕВАНЂЕЉЕ


Које еванђеље је изворно?
Еванђеље воде и Духа.

Изворно еванђеље је еванђеље окајања грехова. То је еванђеље крштења Исусовог, Његове смрти и васкрсења које нам је Бог открио. Исус Христос је опрао сав грех од једном крштењем на Јордану и кроз то дао спасење свима који верују у ову истину. Захваљујући нашој вери, сви наши греси у будућности су такође били опрани.

Сада, ко год верује у крштење Исусово и Његову крв на Крсту јесте спашен од свих грехова света заувек. Да ли верујеш? ако је твој одговор “Да, ја верујем,” тада ћеш бити праведник.

Сада, хајде да сумирамо ствари које су се догодиле након Исусовог крштења. У Јовану 1:29, записано је, “Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!”

Јован Крститељ сведочи да Исус јесте Јагње Божије које узе на себе грехе света. Јован Крститељ је пренео на Исуса све грехе света када је Њега крстио на Јордану. И зато што је Јован Крститељ лично крстио Исуса, може да сведочи, “Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!” Исус је био крштен и преузео је грехе света, и то је еванђеље поновног рођења.


“Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!” (Јован 1:29) Исус узима све грехе света кроз Своје крштење.

Грехе које си починио од рођења до свог десетог рођендана укључени су у грехе света. Да ли верујеш да су ови греси били пренесени на Исуса? –Да, ја верујем. –Шта је са твојом преступима у добу од 11 до 20? Да ли верујеш да су ови греси били такође пренети на Исуса? – Да, ја верујем.–

Да ли су греси које ћеш починити у будуће греси света? – Да, они су такође укључени. – Тада, они су пренесени на Исуса? – Да, били су. – Да ли заиста верујеш да сви твоји греси били прешли на Исуса? – Да, ја  верујем. – Да ли верујеш да су сви греси света били прешли на Исуса кроз Његово крштење? – Да, ја верујем. –

Да ли желиш да будеш спашен од грехова света? ако желиш, веруј у еванђеље крштења Исусовог и Његову крв на Крсту. Када поверујеш, бићеш спашен. Да ли верујеш то? То је истина спасења и поновног рођења. Крштење Исусово и Његова крв је изворно еванђеље поновног рођења. То је благослов од Бога за све грешнике света.

Вером у спасење поновног рођења кроз крштење Исусово и Његову крв на Крсту, гледаћемо на Његову љубав и имаћемо истинску веру и бићемо истински рођени поново. Знак поновног рођења су вода и крв Исусова. Можеш да прихватиш само речи истине записане у Библији.РЕЛИГИЈА И ВЕРА

Које сведочанство имамо у
поновно рођеним срцима?
Да је Исус исцрпео ван све наше грехе
са Својим крштењем и крвљу.

Религија је веровање у Исуса сагласно свом личном мишљењу, одбацивањем чисте речи Божије. Док је спасење од греха независно од нечијег мишљења. Вера је веровање у све речи из Старог и Новог Завета, одбацујући нечије лично мишљење. Узимањем онаквом каква јесте записана у Библији и прихватањем спасења кроз воду и крв: крштења Исусовог и Његове крви на Крсту. Човек може бити спашен узимајући у своје срце мудрост изворног еванђеља.

Без крштења Исусовог нема преласка наших грехова, и без проливања крви нема отпуштања грехова. Сви наши греси су прешли на Исуса пре него што их је Он однео до Крста и пролио крв за нас. Када ми верујемо у крштење Исусово и Његову крв на Крсту, у поновно рођење кроз еванђеље, ми постајемо слободни од свих грехова света.

Истинска вера је веровање да нас је Исус Христос потпуно очистио од свих наших грехова у тренутку када је био крштен; то је веровање да је Он узео осуду за све наше грехе на Крсту. Ми имамо веру у праведно спасење Божије. Бог је заволео човека толико да нас је спасао кроз крштење Исусово и Његову крв на Крсту. Када верујемо у еванђеље, ми смо спашени од свих наших грехова, слободни смо од пресуде и постајемо праведни пред Богом.

“Господе, ја верујем. Ја не заслужујем спасење али верујем у еванђеље крштења Исусовог, Његово распеће и васкрсење.” Ми ћемо само да захвалимо Господу за благослов еванђеља са поновним рођењем. Веровање у изворно еванђеље поновног рођења је истинска вера.

Истина рођења изнова је ово; “Тако, дакле, вера бива од проповедања, а проповедање речју Божијом” (Римљани 10:17).“И познаћете истину, и истина ће вас избавити.” (Јован 8:32). Ми требамо да знамо тачну истину и треба да верујемо у воду, крв, и Дух које носе сведочанство за то (1 Јованова 5:5-8).

“Истина ће вас избавити.” Ово су речи Исусове у вези воде и крви. Да ли си ослобођен? Јесмо ли религиозни или смо верници? Исус жели само оне који имају веру у еванђеље поновног рођења водом и Духом.

Ако верујеш у еванђеље крштења Исусовог и Његове крви, бићеш без греха у свом срцу. Али ако верујеш у Исуса као неку религију, ти ћеш остати у греху јер немаш потпуну веру у спасење Исусово. Религиозни људи покушавају да добију избављење за своје грехе понављајући свакодневно молитве.

Тако, они неће никада бити спашени од својих грехова потпуно. Чак и ако се они кају кроз свој живот, тиме никада не могу заменити потпуно ослобођење од грехова путем крштења Исусовог и Његове смрти на Крсту. Хајде да се спасимо вером у еванђеље Исусово, којим су опрани сви грехови света, чак и оних будућих.

И опет ти кажем да свакодневно кајање никада неће заменити еванђеље поновног рођења. Сви Хришћани нека сада верују у ослобођење од грехова кроз еванђеље поновним рођењем.

Ми се никада не кајемо за наше грехе потпуно. Лажно покајање не води Богу, већ само охрабрује душу покајаног. Лажно покајање је једно-страна исповед која никада нема удео у Божијој жељи. То није нешто што Бог очекује од нас.

Шта је истинско покајање? То је повратак Богу. Вратити се до речи спасења Исусовог и веровати у реч на начин како је то записано. Еванђеље које нас спасава је еванђеље крштења Исусовог, Његово распеће и васкрсење. Када ми верујемо у ово еванђеље потпуно, ми смо тада спашени и стекли смо бесконачни живот.

Ово је мудрост еванђеља поновног рођења; то је вера у крштење Исусово и у Његову крв и у еванђеље Божијег царства које нам дозвољава да будемо рођени изнова.

Када нам Исус каже да требамо бити рођени изнова водом и Духом, Он мисли да требамо бити рођени изнова вером у Његово крштење и крв на Крсту. Тада смо способни да уђемо и станујемо у царству Божијем. Ми треба да верујемо у Његову реч. Две су ствари које носе сведочанство ослобођења од наших грехова, крштење Исусово и Његова крв на Крсту, то су речи које нам допуштају да будемо рођени изнова.

Сада, да ли верујеш у еванђеље поновног рођења, и ослобођења од грехова? Вера у еванђеље Исусово и Његову крв на Крсту нас спасава од свих грехова света. Ми можемо бити рођени изнова са овом вером. Од када нам Библија говори да је Исус опрао грехе свих грешника у свету, зашто не би веровали и били рођени изнова?

Они који верују у ове две ствари које носе сведочанство нашег поновног рођења, крштења Исусовог и Његовог распећа, су заиста рођени изнова. И они који верују у Сина Божијег имају сведочанство у себи. (1 Јованова 5:3-10). Кад верујеш у Исуса, сигурно нећеш оставити еванђеље воде, крви и Духа.

Баш као Војвода Неман опран у Јордану седам пута да би се потпуно излечио од лепре (2 Царевима глава 5), ми треба да верујемо да је Исус опрао грех једном и за увек на Јордану и као резултат дао нам бескрајно спасење.

Зато што нас је Исус заволео, ми се можемо спасити од свих грехова света и имати бесконачан живот вером у еванђеље отпуштања греха. Хајде да сви верујемо у еванђеље поновног рођења и добијемо спасење Божије.

 


 


Ауторско право © 2001 - 2019The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.