" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Еванђеље обилног окајавања


< Јован 13:1-17 >

"А пред празник пасхе знајући Исус да Му дође час да пређе из овог света к Оцу, како је љубио своје који беху на свету, до краја их љуби. И по вечери, кад већ ђаво беше метнуо у срце Јуди Симонову Искариотском да Га изда, знајући Исус да Му све Отац даде у руке, и да од Бога изиђе, и к Богу иде, устаде од вечере, и скиде своје хаљине, и узе убрус те се запреже; потом усу воду у умиваоницу, и поче прати ноге ученицима и отирати убрусом којим беше запрегнут. Онда дође к Симону Петру, и он Му рече: Господе! Зар Ти моје ноге да опереш? Исус одговори и рече му: Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати. Рече Му Петар: Никад Ти нећеш опрати моје ноге. Исус му одговори: Ако те не оперем немаш део са мном. Рече Му Симон Петар: Господе! Не само ноге моје, него и руке и главу. Исус му рече: Опраном не треба до само ноге опрати, јер је сав чист; и ви сте чисти, али не сви. Јер знаше издајника свог, зато рече: Нисте сви чисти. А кад им опра ноге, узе хаљине своје, и седавши опет за трпезу рече им: Знате ли шта ја учиних вама? Ви зовете мене учитељем и Господом; и право велите: јер јесам. Кад дакле ја опрах вама ноге, Господ и учитељ, и ви сте дужни један другом прати ноге. Јер ја вам дадох углед да и ви тако чините као што ја вама учиних. Заиста, заиста вам кажем: Није слуга већи од господара свог, нити је посланик већи од оног који га је послао. Кад ово знате, благо вама ако га извршујете."Зашто је Исус опрао Петрова стопала на дан пред празник Пасхе? Непосредно пре прања његових стопала, Исус је рекао, "Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати." Петар је био најбољи Исусов следбеник. Веровао је у Исуса Сина Божијег и сведочио је да Исус јесте Христос. Исус је опрао његова стопала и за то је имао добар разлог. Када је Петар признао своју веру да Исус јесте Христос, то је значило да он верује у Исуса као Спаситеља који ће га спасити од свих његових грехова.


Зашто је Исус опрао
стопала ученику пре него
што је распет?
Зато што је Он желео да они схвате
Његово савршено спасење.

Зашто је Он опрао Петрова стопала? Исус је знао да ће Петар ускоро да Га се одрекне три пута и да ће наставити да греши у будуће.

Ако је након вазнесења Исусовог у Небо, Петар имао некакав преостали грех у свом срцу, то је била неспособност да се уједини са Исусом. Али Исус је знао све слабости Својих ученика и Он није желео да се њихови греси нађу као препрека између Њега и ученика. Стога, Он је требало да их научи да је сва њихова неправда већ била опрана. То је био разлог ради којег Он пере стопала Својих ученика. Исус, пре него што је умро и напустио их, желео је да буде сигуран да ће они чврсто стајати у еванђељу Његовог крштења такође и у потпуном ослобођењу од свих њихових доживотних грехова.

Јован у 13 поглављу говори о савршеном избављењу које је Исус испунио за Своје ученике. Приликом прања њихових стопала, Исус им је приповедио о мудрости еванђеља Његовог крштења кроз које је сваки човек био опран од својих преступа.

"Не дајте да вас ђаво обмане убудуће. Ја односим све твоје грехе Мојим крштењем у реци Јордан и Ја треба да примим пресуду за њих на Крсту. Тада, Ја морам васкрснути из мртвих и испунити спасење које наступа поновним рођењем сваког од вас. Научићу вас да сам Ја већ опрао сваки ваш будући грех, научићу вас изворном еванђељу отпуштања грехова, Ја сам опрао твоја стопала пре мојег распећа. То је тајна еванђеља поновног рођења. Ти мораш стога у све ово да верујеш."

Ми требамо схватити све разлоге због којих је Исус опрао стопала ученицима и разумети зашто је Он рекао, "Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати." Само ћемо тада моћи да верујемо у еванђеље новог рођења и изнова се родити.Он је рекао у Јовану 13:12

Шта су то прекршаји?
ЭТо су греси које ми чинимо сваког
дана због наших слабости.

Пре него што је умро на Крсту, Исус је прославио Пасху са Својим ученицима и уверио их у еванђеље отпуштања греха прањем њихових стопала Својим рукама.

"Знајући Исус да Му све Отац даде у руке, и да од Бога изиђе, и к Богу иде, устаде од вечере, и скиде своје хаљине, и узе убрус те се запреже; потом усу воду у умиваоницу, и поче прати ноге ученицима и отирати убрусом којим беше запрегнут. Онда дође к Симону Петру, и он Му рече: Господе! Зар Ти моје ноге да опереш? Исус одговори и рече му: Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати." (Јован 13:3-7).

Он је научио своје ученике еванђељу са крштењем и окајавањем греха водом Његовог крштења.

У то време, будући веран Исусу, Петар није био способан да схвати разлог зашто Господ Исус пере њихова стопала. Након што је Петар заиста схватио шта је Исус учинио за њега, начин којим је веровао у Исуса био је измењен. Исус је желео да их научи о отпуштању греха, о еванђељу воде Свог крштења.

Он је био забринут да Петар можда неће бити способан да му приђе због свих будућих греха, другим речима, греха његовог тела у будуће. Исус је опрао њихова стопала тако да ђаво није могао однети веру ученика. Касније, Петар схвата зашто.

Исус је припремио пут тако да свако ко верује у воду Његовог крштења и крв може бити избављен од својих грехова заувек.

У Јовану 13, речи које је Он изговорио док је прао стопала Својих ученика такође су записане. То су веома важне речи да их само изнова рођени могу заиста разумети.

Разлог зашто Исус пере ноге Својих ученика након Пахсалне гозбе био је да им помогне да схвате да је Он већ опрао све њихове грехе за читав живот. Исус је рекао, "Зашто вам Ја перем стопала ви не разумете сада, али ћете знати после овога." Ове речи упућене Петру садрже истину бесконачног избављења у Њему.

Ми сви треба да знамо и да верујемо у крштење Исусово, којим је опрао све грехе и сву рђавост. Исусово крштење на Јордану било је еванђеље преношења грехова полагањем руку. Ми треба да верујемо у речи Исусове. Он је однео све грехе са света кроз Своје крштење и постигао отпуштање греха за које је био осуђен и распет. Исус је био крштен да би ослободио све људе од њихових греха.Отпуштање свих наших животних преступа испуњено је крштењем и Исусовом крвљу

Шта је ђавољева 'замка'
против праведника?
Ђаво покушава да обмане
праведнике да би их изнова
учинио грешницима.

Исус је то добро знао, након што је био распет, васкрсао и подигнут у Небо, ђаво и пропагатори лажне вере доћи ће и покушати да обману ученике. Ми можемо видети по сведочанству Петра, "Ти си Христос, Син Бога живога," да је он веровао у Исуса. Али и даље, Исус жели да подсети Петра још једном да држи еванђеље отпуштања греха на уму. То еванђеље је било крштење Исусово, кроз које је Он узео све грехе са света. Он је желео да томе научи Петра још једном, ученике и подједнако нас који стижемо касније. "Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати."

Када год би ученици Исусови погрешили, ђаво би их искушавао и осуђивао, речима, "Гледај! ако и даље чиниш грехове, како можеш рећи да си без греха? Ти ниси био спашен. Ти си најгори грешник." Да би их заштитио од ове врсте инфекције, Исус им је рекао да је њихова вера у Његово крштење већ опрала све њихове животне грехе -прошле, садашње и будуће.

"Сви ви знате да сам се ја крстио! Разлог зашто сам крштен на реци Јордану је да оперем све грехе у вашем животу као и наслеђени грех. Разумете ли сада зашто сам крштен, зашто сам морао да будем распет и да умрем на Крсту?" Исус је својим ученицима опрао стопала да би им показао како је узео све њихове дневне грехе по свом крштењу, тако да ће место њих Он бити осуђен на Крсту.

Сада, ти и ја смо избављени од свих својих грехова вером у еванђеље Исусовог крштења и крви која је окајавање свих наших греха. Исус је крштен и распет за нас. Својим крштењем и крвљу је опрао све наше грехе. Свако ко зна и верује у еванђеље опроштења греха, свако ко верује у еванђеље окајања и ко верује у истину, спашен је од свих његових/њених грехова.

Шта требамо да чинимо након што смо спашени? Морамо признати своје грехе и веровати у спасење крштења и крви Христове, веровати у еванђеље праштања свих грехова. У своја срца морамо прихватити еванђеље које каже да је Исус својим крштењем и крвљу узео све грехе.

Да ли ћеш опет постати грешник ако поново згрешиш? Не. Знајући да је Исус узео све твоје грехе, како можеш бити грешник? Христово крштење и Његова крв на Крсту. Свако ко верује у ово изворно еванђеље отпуштања греха може бити изнова рођен изнова, без изузетка, као 'праведна особа.'Праведник никада не може постати изнова грешник

Зашто праведник
никада не може постати
изнова грешник?
Зато што је Исус већ окајао све
њихове животне грехе.

Ако верујеш у еванђеље опраштања греха, водом и Духом, али и даље се осећаш грешником због свакодневних преступа, тада мораш отићи на реку Јордан, где је Исус био крштен да преузме све твоје грехе. Ако си постао грешник изнова након што си примио опроштење од греха, Исус би морао поново да се крсти увек изнова. Мораш да верујеш у опроштење грехова, у еванђеље Христовог крштења. Мораш имати на уму да је Исус једном узео све твоје грехе од једном при свом крштењу. Мораш да имаш непоколебљиву веру у Христа као твог Спаситеља.

Веровање у Исуса као свог Спаситеља значи да ти верујеш у крштење Исусово, којим је однео све грехе твог живота. Ако заиста верујеш у крштење, Крст, смрт и васкрснуће Христово, никада више не можеш постати грешник, без обзира какав грех учинио. Ти си избављен вером од свих грехова у читавом твом животу.

Исус Христос је сасвим опрао и будуће грехе, чак и грехе које смо учинили и из сопствене слабости. Због тога је Исус нагласио важност свог крштења, опрао је ученицима стопала водом која симболизује еванђеље опраштања греха, то јест, Његово крштење. Исус Христос је био крштен, распет, васкрснут, и подигнут у Небо да испуни Божије обећање обилног окајања за све грехе света и да спасе човечанство. Као резултат, Његови ученици су могли да проповедају еванђеље окајања за грехе, крштење Исусово, Крст, и васкрснуће, све до краја њихових живота.Слабост Петровог тела

Зашто се Петар
одрицао Исуса?
Зато јер је био слаб

Библија нам говори да су Петра препознале слуге великог свештеника Кајафе и оптужили да је био један од Исусових следбеника, он је то порекао два пута, говорећи, "Не знам тог човека." Тада, је проклињао и заклео се и по трећи пут.

Хајде да читамо пасус из Матеја 26:69. "А Петар сеђаше напољу на двору, и приступи к њему једна слушкиња говорећи: и ти си био с Исусом Галилејцем. А он се одрече пред свима говорећи: Не знам шта говориш. А кад изиђе к вратима угледа га друга, и рече онима што беху онде: и овај беше са Исусом Назарећанином. Он опет одрече се клетвом: Не знам тог човека. А мало потом приступише они што стајаху и рекоше Петру: Ваистину и ти си од њих; јер те и говор твој издаје. Тада се поче клети и преклињати да не зна тог човека. И одмах запева петао. И опомену се Петар речи Исусове што му је рекао: Док петао не запева три пута ћеш ме се одрећи. И изашавши напоље плака горко." (Матеј 26:69-75).

Петар је заиста веровао у Исуса и следио Га верно. Он је веровао да је Господ Исус био Спаситељ и Пророк који је дошао. Али када се нашао у Пилатовом дворишту у опасности да га повежу са Исусовим ауторитетом, он се пред њима одрекао кунући.

Петар није знао да ће се одрећи Исуса, али Исус је знао да хоће. Исус је знао потпуно Петрове слабости. Стога, Исус је опрао Петрова стопала и поучио га еванђељу спасења као што је записано у Јовану 13, "Ти ћеш грешити и у будуће, али Ја сам већ опрао све твоје будуће грехе."

Петар се заиста одрекао Исуса када је његов живот био у опасности, али то је била слабост његовог тела која га је натерала да учини то. Стога, да би спасио Своје ученике од њихових будућих рђавости Исус је унапред опрао њихова стопала.

"Ја ћу опрати сваки ваш будући грех, такође. Ја ћу бити распет јер сам био крштен и преузео сам све ваше грехе, и Ја морам да платим за њих до краја да бих постао истински Спаситељ за сваког од вас. Ја сам ваш Бог, ваш Спаситељ. Ја морам платити у целости за све ваше грехе, и Ја морам постати ваш Пастир кроз Моје крштење и крв. Ја сам Пастир вашег спасења."

Да би усадио ову истину дубоко у њихова срца, Исус је опрао њихова стопала након Пасхалне вечере. То је истина еванђеља.

Због слабости наших тела, чак и ако смо изнова рођени, ми ћемо грешити. Наравно да не би требали да чинимо грехове. али када погрешимо и суочимо се са проблемом као и Петар, склони смо да погрешимо иако нисмо намеравали. Због тога што живимо у телу понекад нас наши греси воде у пропаст. Наше тело ће грешити док смо живи, али је Исус отпустио све те грехе након Свог крштења и крви на Крсту.

Ми се нећемо одрећи Исуса као нашег Спаситеља, али док живимо у телу, ми ћемо чинити грехе против Божије жеље. То је стога што смо ми рођени у телу.

Исус је знао добро да ћемо ми чинити грехе док живимо у телу, стога је Он постао наш Спаситељ исплативши наше грехе Својим крштењем и крвљу. Он је ослободио од греха све оне који верују у Његово спасење и васкрснуће.

Због тога сва четири еванђеља почињу са крштењем Исуса од Јована Крститеља. Намера Његовог људског живота била је да испуни еванђеље будућег поновног рођења, еванђеља спасења.


Колико дуго ми
грешимо у телу?
Ми грешимо свег свог живота
до дана наше смрти.

Када се Петар одрекао Њега не једном, нити два пута, већ три пута пре него што је петао закукурикао, како ли је морало да буде сломљено његово срце! Како ли се тако осрамоћен осећао? Заклео се пред Исусом да Га никада неће издати. Он је згрешио због слабости тела, али како ли се само јадно осећао кад је попустио тој слабости и одрекао се Исуса, не само једном већ три пута? Колико је сметен морао да буде када се изнова нашао у близини Исуса?

Али Исус је знао све ове ствари и више. Стога, Он каже, "Ја знам да ћеш ти згрешити изнова и изнова. Али ја сам већ однео све грехе Мојим крштењем, да те твоји греси не би спотицали и вратили у грешнике, и да ти не би било немогуће да ми се вратиш. Постао сам савршени Створитељ за тебе тако што сам крштен и осуђен за све грехе. Постао сам твојим Богом и Пастиром. Веруј у еванђеље опраштања греха. Ја ћу имати љубави према теби чак и ако наставиш да чиниш грехе у телу. Ја сам већ опрао све твоје рђавости. Еванђеље ослобађања од греха је делотворно заувек. Моја љубав за тебе је такође вечита."

Исус је рекао Петру и ученицима, "Ако те не оперем немаш део са мном." Разлог што је рекао ово у еванђељу по Јовану 13 било је важно за људе да би били поново рођени водом и Духом. Да ли верујете у ово?

У стиху 9, "Рече Му Симон Петар: Господе! Не само ноге моје, него и руке и главу. Исус му рече: Опраном не треба до само ноге опрати, јер је сав чист."

Драги пријатељи, да ли ћете чинити грехе 'телесне' у будуће, или нећете? Ви сигурно хоћете. Али Исус је рекао да је већ опрао чак и грехе за убудуће, сваку рђавост нашег тела са Својим крштењем и крвљу, и Он је јасно рекао Својим ученицима реч истине из еванђеља измирења, пре него што је распет.

Зато што ми живимо у нашем телу са свим нашим слабостима, ми смо беспомоћни према греху. Исус је опрао са света све наше грехе Својим крштењем, Он није опрао само наше главе и тела, већ такође и наша стопала, то јест, све наше грехе убудуће. Ово је еванђеље будућег поновног рођења са крштењем Исусовим.

Након што је Исус био крштен, Јован Крститељ је посведочио, "Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!" (Јован 1:29) Ми требамо да верујемо да су сви греси света били опрани тако што су прешли на Исуса у току Његовог крштења.

Докле живимо у овом свету пуном греха, ми нећемо чинити друго осим греха. То је очигледна чињеница. Када год наша слабост тела изађе на површину, ми се морамо подсетити да је Исус опрао све наше грехе и све грехе света кроз еванђеље отпуштања и плаћања за њих Својом крвљу. Ми би требало Њему да одамо захвалност из дубине наших срца. Хајде да признамо са вером да Исус јесте Наш Спаситељ и Бог. Слава Господу.

Било ко из овог света не може да чини друго осим телесног греха. Људи непрекидно греше својим телима и умиру од својих животних грехова.Зле мисли у срцима људи

Шта прља неку особу?
Различите врсте греха и
зле мисли

Исус је рекао у Матеју 15:19-20. "Јер од срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, курварства, крађе, лажна сведочанства, хуле на Бога. И ово је што погани човека, а неумивеним рукама јести не погани човека." Због различитих врста греха у срцу неке особе упрљани су он/она, и тако су нечисти.Требамо препознати своју личну злу природу

Шта је у срцу
сваког човека?
12 врста греха
(Марко 7:21-23)

Ми морамо да будемо способни да кажемо, "Тих дванаест врста греха је у срцима свих људи. Ја имамо све њих у мом срцу. Ја имам дванаест врста грехова унутар себе то је записано у Библији." Пре него што смо рођени изнова водом и Духом, ми морамо да прихватимо да су првобитни греси у нашем срцу. Ми морамо упознати да смо потпуни грешници пред Богом, али ми обично не чинимо то. Многи од нас има изговор за грехе и каже, "Ја никада нисам имао такве мисли у мом срцу, ја сам био само за тренутак поведен погрешним путем."

Али шта је Исус рекао о људским бићима? Он је јасно изјавио шта излази из наших срца и какви смо. Рекао нам је да смо пуни злих мисли. Шта ти мислиш о томе? Да ли си добар или си зао? Знаш ли да свако има зле мисли? Да, мисли свих људи су зле.

Пре неколико година, огромна трговинска зграда у Сеулу неочекивано се срушила. Породице које су изгубиле своје најмилије, биле су у великом очају. Али, многи су дошли да уживају у трагичном спектаклу.
Неки су размишљали, "Колико их је умрло? 200? Не, премало је 300? Можда? Па, било би много занимљивије и више спектакуларно да је број погинулих стигао барем хиљаду..." Срца људи могу бити баш као само зло. Ми то морамо да прихватимо. Колико је то непоштовање било према мртвима! Колико је то било разарајуће за породицу! Неки су финансијски пропали.

Неки од гледалаца нису били баш саосећајни. "Било би много интересантније да их је више умрло! Какав призор! Како би било да се то догодило на стадиону пуном људи? Ох, да! то би било сигурно више интересантно од овога! Можда је било оних који су размишљали тако некако. Исти феномен се може чути при ауто несрећама. Радознали посматрачи су склони да буду разочарани мањим удесима.

Ми сви знамо како зли можемо бити понекад. Наравно, ми никада не кажемо такве зле мисли јавно. Ми ћемо можда цвоктати нашим језиком и хитро се саосећати када бацимо изненађено поглед на несрећу, али тајно, у нашим срцима, жудимо за то да буде са више спектакла. Ми желимо да видимо ужасне трагедије, где је хиљаде људи убијено, толико пуно док то не оде против наших интереса. То је начин како људска срца раде. Многи од нас су овакви пре него што се изнова роде. Убиство је у срцу сваке особе


Зашто грешимо?
Зато што имамо зле мисли
у нашим срцима.

У Јовану 1:29, је записано, "А сутрадан виде Јован Исуса где иде к њему, и рече: Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!" Јован Крститељ сведочи, "Гле, јагње Божије које узе на се грехе света!" Сви греси човечанства су прешли на Исуса када је Он био крштен у Јордану. Верујте то! Тада ћете бити благословени са окајањем за све ваше грехе.

Ми морамо да имамо вере у реч Божију. Ми морамо да оставимо наше тврдоглаво мишљење, и једноставно поверујемо у истину да је Исус преузео све грехе света, и да извршујемо записане Речи Божије.

Рећи да је Исус узео све грехе света и рећи да је Он испунио сву праведност Божију окајањем наших греха је потпуно је иста ствар. 'Полагање руку' и 'крштење' такође подразумева исту ствар.

Без обзира да ли ми кажемо 'сав,' или 'читав,' значење остаје исто. Значење речи, 'полагање руку' у Старом Завету остаје исто у Новом Завету, осим што је замењено речју 'крштење.'

Све се своди на једноставну истину да је Исус био крштен и осуђен на Крст ради наших греха. Наше спасење лежи у вери у изворно еванђеље.

Када Библија каже да је Исус узео све грехе света (Јован 1:29), шта се ту мисли под свим гресима света? То су греси с којима смо рођени и зле мисли, крађа, прељуба, пожуда, злоћа, богохуљење, понос и лудост који су настањени у нашим срцима. Ово такође укључује све наше преступе и грешке које ми починимо телом и у срцу.

"Јер је плата за грех смрт, а дар Божји је живот вечни у Христу Исусу Господу нашем." (Римљанима 6:23). "И без проливања крви не бива опроштење" (Јеврејима 9:22). Како је то речено у овим стиховима, сви греси морају бити исплаћени. Исус Христос, да би спасио сво човечанство од греха, понудио је Свој сопствени живот и платио је цену за грех уместо нас једном и за увек.

Стога, да би били ослобођени од свег нашег греха, све што требамо да радимо је да верујемо у изворно еванђеље-крштење Исусово и крв Његову, и Божанство Његово.Окајавање греха сутрашњице

Да ли ми икад више
требамо да понудимо
жртву за наше грехе?
Никад више

Греси сутрашњице, дан након сутрашњег, и греси које ћемо ми чинити до дана смрти су такође укључени у 'светски грех,' баш као греси данас, јуче, и дана пре јучерашњег су такође укључени у 'светски грех,' Грехови људи од рођења до смрти су сви део 'светског греха,' и изворни грех света је потпуно прешао на Исуса кроз Његово крштење. Сви греси које ћемо учинити до дана смрти већ су били одузети од нас.

Ми требамо само веровати у ово изворно еванђеље, записане речи Божије, и слушати истину да би се спасили. Ми требамо оставити са стране наше лично мишљење да би се избавили од свих наших грехова. Ви ћете можда упитати, "Како може Он да одузме грехе који нису још учињени?" Тада, ја бих одговорио питањем, "Треба ли Исус да се враћа на овај свет сваки пут када ми згрешимо и да пролива крв изнова и изнова?"

Са овим еванђељем поновног рођења је и закон окајања наших греха. "И без проливања крви не бива опроштење" (Јеврејима 9:22). Када би неко желео да буде избављен од својих грехова у дане Старог Завета, он је требао да пренесе своје грехе полагањем својих руку на понуду за грех, и понуда за грех је морала да умре ради свог греха.

У великом, на исти начин Син Божији је сишао на овај свет да спасе сав људски род. Он је био крштен да узме сав наш грех, крвари на Крсту да би платио цену за наше грехове, и умро на Крсту са речима, "Завршило се." Он је био васкрснут из мртвих након 3 дана и сад седи са десне Божије стране. Стога, Он је постао наш Спаситељ вечно.

Да би били потпуно ослобођени од наших грехова, ми морамо одбацити све наше фикс идеје и обиља религијских наука које нам говоре о окајању наших дневних грехова кроз молитве са понављањем сваког дана. Да би се завршило са греховима човечанства, пунина законске жртве је понуђена, једном и за увек. Бог са Небеса је пренео све грехе са света на Свог сопственог Сина кроз Његово крштење и предао Њега да буде распет за нас. Са његовим васкрсењем из мртвих, наше спасење је довршено.

"Али Он би рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; кар беше на Њему нашег мира ради, и раном Његовом ми се исцелисмо. Сви ми као овце зађосмо, сваки од нас се окрену својим путем, и Господ пусти на Њ безакоње свих нас." У Исаији 53, је речено да су сви преступи и греси света, са свог људског рода пренешени на Исуса Христоса.

У Новом Завету, у Ефажанима 1:4, је записано, "Као што нас изабра кроз Њега пре постања света." Ово нам говори да је Он изабрао нас за Себе пре креирања света. Пре него што је свет био створен, Бог одлучио да нас учини Својим народом, праведницима без мане у Христу. Шта год да смо можда мислили раније, ми треба сада да верујемо и слушамо Реч Божију, речи воде, крви, и Духа.

Бог нам је рекао да је Његово Јагње, Исус Христос, одузео грехе света и окајао човечанство за све. У Јеврејима 10, је записано, "Јер закон имајући сен добара која ће доћи, а не само обличје ствари, не може никада савршити оне који приступају сваке године и приносе оне исте жртве" (Јеврејима 10:1).

Овде, је речено да нас непрестано приношење жртви из године у годину не може учинити савршенима. Закон је сенка будућих добара, а не суштина стварности. Исус Христос, Месија који је дошао, учинио нас је савршене једном заувек (као што су годишњи греси Израелаца били отпуштени једном за читаву годину) крштењем и распећем чиме је окајао све наше грехе.

Према томе, Исус је рекао у Јеврејима 10, "Тада рече: Ево дођох да учиним вољу Твоју, Боже. Укида прво да постави друго. По којој смо вољи ми освећени приносом тела Исуса Христа једном. И сваки свештеник стоји сваки дан служећи и једне жртве много пута приносећи које никад не могу узети грехе. А Он принесавши једину жртву за грехе седи свагда с десне стране Богу. Чекајући даље док се положе непријатељи Његови подножје ногама Његовим. Јер једним приносом савршио је вавек оне који бивају освећени. А сведочи нам и Дух Свети; јер као што је напред казано: Ово је завет који ћу начинити с њима после оних дана, говори Господ: Даћу законе своје у срца њихова, и у мислима њиховим написаћу их; и грехе њихове и безакоња њихова нећу више спомињати. А где је опроштење ових онде више нема прилога за грехе" (Јеврејима 10:9-18).

Ми верујемо да нас је Исус спасао од свих грехова света кроз Своје крштење и крв на Крсту.Спасење поновним рођењем водом и Духом је урезано у наша срца и умове


Да ли смо ми
праведни само зато што
више не чинимо грехе?
Не. Ми смо праведници зато што
је Исус одузео све наше грехе и
јер ми верујемо у Њега.

Да ли све то верујете у Његовом савршеном спасењу? -Амен- Да ли слушаш са вером реч Бога да је Исус Христос Лично био крштен и да је крварио на Крсту да би нас спасао? Ми морамо имати веру у Његову Реч да би били рођени изнова. Ми можемо да будемо спашени када верујемо да је Исус Христос кроз еванђеље ослобађања, опрао све наше грехе, са гресима света.

Ми никада нећемо постати безгрешни поштујући Закон Божији, али ћемо постати савршени кроз веру у Његово дело. Исус Христос је однео све наше грехе Својим крштењем у Јордану, поднео осуду и био кажњен на Крсту за све наше грехе. Вером у ово еванђеље свим својим срцем, ми можемо бити избављени од свих наших грехова постајући праведним. Да ли ви верујете ово?

Крштење Исусово, Његово распеће и васкрсење је за отпуштање свих греха човечанства и закон је спасења заснован на бесконачној и безусловној љубави Божијој. Бог нас воли какви јесмо и Он је праведан, стога Он нас чини најпре праведнима. Он нас чини праведнима преносећи све наше грехе на Исуса кроз Његово крштење.

Да би опрао све наше грехе, Он шаље Свог јединог Сина, Исуса, доле на овај свет ради нас. Он допушта Исусу да одузме све грехе света Својим крштењем и тада пренесе осуду на Свог Сина за све наше грехе. Он нас је учинио Својом праведном децом кроз спасење воде и крви, љубављу Божијом.

то је записано у Јеврејима 10:16, "Даћу законе своје у срца њихова, и у мислима њиховим написаћу."

У нашим срцима и умовима, јесмо ли ми грешници пред Богом или праведници? Ако имамо вере у Божију Реч, ми ћемо постати праведници. Исус Христос је однео све наше грехе и био је осуђен за њих. Исус Христос је наш Спаситељ. Ви можда мислите, "Када грешимо сваки дан, како можемо бити праведници? Ми смо потпуни грешници." Али када верујемо у Реч Божију, баш као што је Исус Христос слушао Оца, ми постајемо праведници.

Наравно, као што сам раније рекао, ми имамо греха у нашим срцима пре него што се родимо изнова. Након што прихватимо избављење од греха у наша срца, ми смо спашени од свих наших грехова. Када ми не знамо за еванђеље, ми јесмо грешници. Али ми постајемо праведници када почнемо да верујемо у спасење Исусово, и постанемо праведна деца Божија. То је вера којом постајемо праведници о којој је апостол Павле говорио. Вера у еванђеље избављења нас чини 'праведнима.'

Нити апостол Павле, нити Аврахам, ни преци у вери нису постали праведни својим делима, већ вером у Реч Божију, речи Његовог благослова са отпуштањем греха.

У Јеврејима 10:18, "А где је опроштење ових онде више нема прилога за грехе." Баш како је записано, Бог нас је спасао стога ми можемо да не страдамо за наше грехе. Да ли верујете у ово? -Амен-

У Филипљанима 2, "Јер ово да се мисли међу вама шта је и у Христу Исусу, који, ако је и био у обличју Божијем, није се отимао да се упореди с Богом; него је понизио сам себе узевши обличје слуге, поставши као и други људи и на очи нађе се као човек. Понизио сам себе поставши послушан до саме смрти, а смрти крстове. Зато и Бог Њега повиси, и дарова Му име које је веће од сваког имена. Да се у име Исусово поклони свако колено оних који су на небу и на земљи и под земљом; и сваки језик да призна да је Господ Исус Христос на славу Бога Оца" (Филипљани 2:5-11).

Исус Христос, који је сјај Његове славе и тачан приказ Његове природе (Јеврејима 1:3), није се бавио величином свог Личног угледа. Он је узео особине слуге у људском облику. Понизио је Себе и постао послушан до смрти да би спасио нас.

Стога, ми славимо Исуса, "Он је наш Бог, Спаситељ и Краљ." Разлог зашто ми славимо Бога и величамо Исуса је што Исус слуша жељу Свог Оца до краја. Да Он није послушао, ми не би прослављали Сина Божијег сада. Али зато што је Син Божији слушао жељу Свог Оца до саме смрти, сва креација и сви људи на овој земљи прослављају Њега, и чиниће то заувек.

Исус Христос је постао Јагње Божије које је однело грех света, и то је записано да их је Он узео кроз Своје крштење. Сада је око 2000 година прошло од када је Он понео грех света. Ти и ја живели смо у овом свету од нашег рођења, и сви наши греси су такође укључени у грехе света.

Хоћемо ли постати грешници
ако згрешимо сутра?
Не, јер је Исус однео све наше грехе
прошле, садашње и будуће.

Без раздвајања изворног греха од наших личних животних преступа, јесмо ли ми згрешили од времена када смо се родили? -Да, јесмо.-

Исус је знао да ћемо згрешити од тренутка рођења па до смрти, стога је Он однео све наше грехе у напред. Да ли ви то сада разумете? Ако би ми живели до 70 година, наши греси би напунили више од стотину камиона за ђубре. Али Исус је однео све наше грехе од једном Својим крштењем и принео их на Крст са Собом.

Да је Исус однео само изворни грех, ми би сви умрли и отишли у пакао. Исто је ако нам се чини да Он није могао да однесе све наше грехе, то никада неће променити чињеницу да је Исус исцрпео напоље све наше грехе.

Колико пуно греха можемо да починимо на овом свету? Сви греси које чинимо укључени су у грехе света.

Када је Исус рекао Јовану да Га крсти, то је било тачно шта Он мисли. Исус је сведочио Лично да је Он одузео све наше грехе. Бог је послао Његовог слугу пре Исуса и тај је крстио Исуса. Био је крштен Јованом, представником човечанства, погнуо је Своју главу пред њим да би се крстио, Исус је преузео све грехе од свих људских бића.

Сви наши греси у добу живота од 20 до 30, 30 до 40, и тако даље; чак и они греси наше деце, уврштени су у грехе света. И њих је Исус узео по свом крштењу.

Ко може рећи да ови греси остају на свету? Исус Христос је однео све грехе света, и ми сви можемо бити спашени када верујемо у својим срцима, без сумње у оно што је Исус учинио ради нашег греха: Његово крштење и проливање Његове драгоцене крви.

Већина људи живи своје ужурбане животе и увијени су у сопствене мисли, говоре о својим животима као да су они најважнији. Али много је оних који воде тежак живот. Много је људи који живе ужурбане животе. И такође живе као што су живели пре поновног рођења. Како ви не можете схватити или прихватити еванђеоско избављење, крштење Исусово и Његову крв?Спасење грешника је довршено


Зашто је Исус опрао
Петрова стопала?
Зато што је желео да Петар има
јаку веру у чињеницу да је Он већ
опрао све његове будуће грехе
Својим крштењем.

Хајде да прочитамо Јована 19. "И носећи крст свој изиђе на место које се зове Костурница а јеврејски Голгота. Онде Га разапеше, и с Њим другу двојицу с једне и с друге стране, а Исуса у среди. Пилат, пак, написа и натпис и метну на крст; и беше написано: ИСУС НАЗАРЕЋАНИН, ЦАР ЈУДЕЈСКИ. И онај натпис читаше многи од Јевреја; јер место беше близу града где разапеше Исуса; и беше написано јеврејски, грчки, латински" (Јован 19:17-20).

Драги пријатељи, Исус Христос је однео све грехе света и био осуђен на распеће Пилатовом пресудом. Сада хајде да размислимо о томе догађају заједно.

Од стиха 28, "Потом, знајући Исус да се већ све сврши, да се збуде писмо" Исус је узео све наше грехе да испуни Писмо. "Рече: Жедан сам. Онде стајаше суд пун оцта; и они напунише сунђер оцта, и натакнувши на трску, принесоше к устима Његовим. А кад прими Исус оцат рече: Сврши се. И приклонивши главу предаде дух" (Јован 19:28-30).

Исус је рекао, "Сврши се!" и тада је умро на Крсту. Након три дана, Он је био васкрснут из мртвих а касније се вазнео на небо.

Крштење Исусово од Јована Крститеља и Његова смрт на Крсту су неопходна веза са свим другим; хајде да славимо Господа Исуса који нас спасе са Својим еванђељем избављења.

Тело људи одувек следи потребе тела, стога ми не можемо чинити друго осим телесног греха. Исус Христос нам је дао Своје крштење и крв да би нас спасао од телесног греха Својим крштењем.

Они који су довршили избављење од греха могу ући у Царство Небеско у свако доба путем вере у Исуса, који је рођен у Витлејему, био крштен у Јордану, умро на Крсту и вио васкрснут након 3 дана. Ми славимо Господа и величамо Његово име заувек.

У последњем поглављу у Јовану, Исус је отишао у Галилеју након што је био васкрсао из мртвих. Он је дошао до Петра и рекао му, "Симоне, сине Јонин, да ли Ме волиш више од ових?" и Петар му одговори, "Да, Господе; Ти знаш да те ја волим." Тада му Исус рече, "Напасај Моје јагњце."

Петар је схватио све, да еванђеље Исусовог крштења и Његове крви, избавља од греха. Сада је вера у еванђеље воде и крви ослободила све његове грехе и открила зашто је Исус опрао његова стопала, његова вера у Исуса постала је много јача.

Хајде да читамо Јована 21:15 изнова. "А кад обедоваше, рече Исус Симону Петру: Симоне Јонин! Љубиш ли ме већма него ови? Рече Му: Да, Господе! Ти знаш да Те љубим. Рече му Исус: Паси јагањце моје." Он је могао да повери Своју јагњад Петру јер Петар је био следбеник, који је био потпуно спашен, и зато што је Петар постао праведник и савршени слуга Божији.

Да је Петар постао грешник изнова путем својих дневних грехова, Исус му не би рекао да проповеда еванђеље избављења од греха, јер он, укључујући и остале ученике, не би чинио друго осим телесних грехова. Свеједно, Исус му је рекао да проповеда еванђеље да би избавио све њихове грехе јер су они веровали у крштење Исуса и Његову крв на Крсту, у еванђеље окајавања греха.Господе, ти знаш да те волим


Да ли ћеш изнова
постати 'грешник' када
изнова погрешиш?
Не. Исус је већ однео све твоје
будуће грехе у Јордану.

Хајде да размислимо о речима Исусовим упућеним Петру. "Симоне Јонин! Љубиш ли ме већма него ови" "Да, Господе! Ти знаш да Те љубим." Његово признање љубави је истина, произишло је из вере у еванђеље опроштења свих греха.

Да Исус није поучио Петра и остале ученике еванђељу отпуштања греха прањем његових стопала, они не би били способни да признају своју љубав на овај начин.

Другачије, када је Исус дошао до њих и питао, "Да ли Ме волиш више од ових?" Петар би рекао, "Господе, ја сам једна непотпуна особа. Ја сам грешник који Те не може волети више од ових. Молим Те остави ме самог." И Петар би побегао, скривајући се од Исуса.

Али хајде да размислимо о Петровом одговору. Он је био благословљен са еванђељем избављења греха. крштењем Исуса и Његове крви која спашава читаво човечанство.

Стога, Петар је био способан да каже, "Да, Господе! Ти знаш да Те љубим." Ово признање љубави долази из његове љубави у еванђеље избављења Исусовог. Петар је веровао у истинско еванђеље избављења од греха, кроз које је Исус однео све грехе света. Ту су укључени сви будући греси, које ће људи да почине због недостатка и слабости тела.

Петар је чврсто веровао у еванђеље избављења греха, и зато што је такође веровао да је Исус био Јагње Божије, био је способан да одговори Господу без оклевања. Спасење Исусово долази од еванђеља отпуштања греха, и стога, Петар је био увелико спашен од свих својих дневних грехова. Петар је веровао у спасење еванђеља отпуштања свих грехова света.

Да ли си ти као и Петар? Можеш ли волети Исуса и веровати Њему који је однео све наше грехе Својим еванђељем окајавања, Својим крштењем и крвљу? Како да не верујеш и не волиш Њега? Овде нема другог пута.

Да је Исус узео само грехе прошлости или садашњости и оставио нам будуће грехе, не би смо могли да Га славимо као што то сада чинимо. Као додатак овоме, сигурно би смо завршили у паклу. Зато, сви требамо исповедати наше спасење вером у еванђеље отпуштања греха.

Тело је склоно греху и ми стално грешимо. Зато морамо признати да смо спашени вером у еванђеље обилног окајања греха које нам је Исус дао, веровати у крштење и крв Исусову.

Да нисмо поверовали у еванђеље отпуштања греха, Исусово крштење и крв, ни један верник не би био спашен од својих греха. Да додамо, када би били избављени од наших доживотних греха сталним признањем и покајањем, вероватно би били лењи да останемо праведници и имали би стално греха у својим срцима.

Ако је то тако, ми ћемо се вратити у стање грешника и нећемо моћи да волимо Исуса или да будемо блиски са Њиме. Тада, ми такође нећемо бити способни да верујемо у спасење Исусово и следимо Њега до краја својих живота.

Исус нам је дао еванђеље отпуштања греха и спасао оне који верују. Он је постао савршени Спаситељ и опрао све наше дневне преступе па стога Њега можемо истински волети.

Ми који верујемо не можемо друго осим да волимо еванђеље крштења и крви Исусове, отпуштање наших грехова. Сви који верују могу волети Исуса заувек и постати робови љубави спасења кроз еванђеље отпуштања грехова које нам је дао Исус.

Љубљени! Ако је Исус оставио чак и мало греха иза, ви не бисте били способни да верујете у Исуса, нити бисте сведочили еванђеље отпуштања греха. Ви не бисте били способни да радите као Божије слуге.

Али, ако верујете у еванђеље отпуштања греха, ви можете да будете спашени од свих ваших грехова. Он дозвољава да се ви спасите од свих ваших грехова када схватите истинско еванђеље окајавања, записаног у Речи Исусовој."Да ли ме волиш више од ових?"

Шта је учинила
Исусова љубав више него
било која друга?
Његова љубав је кроз Његово
крштење опрала чак и
наше будуће грехе

Бог је поверио Своје јагањце Својим слугама, који су потпуно веровали у еванђеље отпуштања греха. Исус је питао три пута, "Симоне Јонин! Љубиш ли ме већма него ови?" и Петар је одговорио сваки пут, "Да, Господе! Ти знаш да Те љубим." Сада, хајде да размислимо о Петровом одговору. Ми можемо да видимо да ово није било само у брзини његове жеље, већ његова вера у еванђеље отпуштања греха.

Када ми волимо некога, и ако је та љубав заснована на нашој жељи, она ће недостајати када смо слаби. Али ако та љубав зависи о снази Божије љубави, тада ће она бити вечна. Љубав Божија, наиме, обиље окајања за све наше грехе, спасење водом са крштењем Исусовим и Духом, је таква љубав.

Наша вера у еванђеље отпуштања греха мора постати темељ за нашу љубав и дело за Господа. Ако ми Њега волимо само својом вољом, ми ћемо се сутра стропоштати и завршити мрзећи себе саме ради наше неправде. Међутим, Исус је опрао све наше грехе: изворни грех, наш свакодневни грех прошлости, данашњи и сутрашњи грех, и све грехе кроз читаве наше животе. Он не оставља никога без Свог спасења.
Све ово је истина. Ако наша љубав и вера зависе о нашој вољи и бистрини, ми ћемо пасти у нашој вери. Али пошто наша љубав и вера зависе од еванђеља избављења Исусовог које нам је дао, ми смо већ Божија деца, праведници. Докле ми верујемо у спасење воде и Духа, ми смо без греха.

Због чињенице да је наше спасење дошло, не због наше вере у нас, него из љубави Божије, Његовог закона истинског спасења отпуштања греха, ми смо праведни без обзира на нашу не савршеност и слабост. Ући ћемо у Царство Небеско и славити Бога кроз сву вечност. Да ли ви верујете ово?

У 1 Јовановој 4:10 стоји, "У овом је љубав не да ми показасмо љубав к Богу, него да Он показа љубав к нама, и посла Сина свог да очисти грехе наше." Исус нас је спасао водом и Духом, па би требало да верујемо у еванђеље окајавања, крштењем Исуса и Његове крви.

Да нас Бог није спасао својим еванђељем избављења од греха, ми не би били спашени, без обзира колико жестоко веровали. Али Исус је опрао све грехе које смо починили у нашим срцима и са својим телима.

Да би постали праведни, ми морамо бити сигурни у своје спасење кроз веру у речи и воду и Дух, еванђеље окајања. Еванђеље отпуштања свих грехова света су део крштења Исусовог и Његове крви. Еванђеље окајавања је садржај истинске вере, истинска основа спасења, и кључ за улазак у Царство Божије.Ми треба да одбацимо веру наше личне воље

Одакле долази
истинска вера?
Она долази од љубави Господње,
која нас је већ опрала и од свих
наших будућих грехова.

Вера или љубав рођени сопственом вољом нису истинска љубав нити истинска вера. Много је оних у овом свету који најпре верују у Исуса са добром жељом, да би касније одустали од своје вере све заједно јер је мучење са грехом у њиховим срцима.

Али ми морамо схватити да је Исус опрао све грехе света: не само безначајне преступе, већ такође велике грехе које смо починили кроз незнање.

У Јовану 13, да би научио Своје ученике како је свеобухватно и непрекидно делотворно Његово спасење било, Исус је прикупио своје ученике пре него што је био распет. Прилоком вечере са Својим ученицима, Он је устао и опрао њихова стопала да би урезао истину Свог обилног спасења у њихова срца. Ми сви требамо да знамо и верујемо у еванђеље окајавања, са којим је Исус научио ученике оправши њихова стопала.

Међутим Петар је у почетку чврсто одбијао да Исус опере његова стопала. "Нећеш Ти никад да опереш моја стопала" И то је било изражавање вере настале његовом сопственом жељом. Али Исус му рече, "Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати."

Сада, са еванђељем воде и Духа, ми можемо схватити речи из Библије које долази након нашег разумевања. То је Реч истине; еванђеље воде и Духа, отпуштање греха, којим чини да грешник постане праведник вером са свим његовим/њеним срцем.

Петар је ловио рибу са осталим ученицима, баш као што су радили пре него што су срели Исуса. Тада, Исус се појавио пред њима и позвао их. Исус је припремио доручак за њих, и доручковали су, Петар је схватио значење речи које је Исус раније изговорио. "Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати." Он је на крају схватио шта је Исус мислио ранијим прањем његових стопала.

"Господ је опрао све моје грехе, Сви греси које сам учинио због моје слабости, укључујући све грехе које ћу сигурно учинити у будућности." Петар је одустао од вере која је настала његовом личном жељом и схватањем, и почео је да стоји чврсто на крштењу и крви Исусовој, еванђељу отпуштања грехова.

Након доручка, Исус је упитао Петра, "Да ли Ме волиш више од ових?" Сада, учвршћен са вером у љубав Исусову, Петар се исповеда. "Да, Господе! Ти знаш да Те љубим." Петар је могао да одговори јер је схватио шта Исус мисли кад Он каже, "Ти ћеш после дознати." Он је био способан да призна своју истинску веру, веру у крштење и крв Исусову, еванђеље отпуштања греха.Након овога, он постаје истински слуга Божији

Након овог искуства, Петар и остали ученици проповедају еванђеље до њиховог последњег даха. Подједнако и Павле, који је прогањао хришћане, поче да сведочи еванђеље за време тешких дана под царевином Рима.


Како можеш да постанеш
истински слуга Божији?
Вером у Његово бесконачно
окајање за све моје грехе

Између дванаесторице ученика Исусових, Јуда је издао Исуса и касније се обесио. Његово место је заузео апостол Павле. Ученици су изабрали новог ученике, Матеја, али је Бог изабрао Павла за апостола који је проповедао еванђеље окајања греха заједно са осталим ученицима.

Већина ученика је страдала мученички. Чак и када им је припретила смрт, наставили су са проповедањем изворног еванђеља.

Они су можда проповедали овако: "Исус Христос је опрао све грехе вашег тела Својим крштењем и крвљу, то јест, са Својим еванђељем отпуштања греха. Исус је однео ваше грехе са Својим крштењем у Јордану и однео је пресуду за вас на Крст. Веруј у еванђеље Исусовог крштења и Његове крви на Крсту, и бићеш спасен."

Слушање изворног еванђеља и веровање у њега заиста је спасло многе. Сила вере је била у еванђељу крштења Исусовог, Његове крви, и Духа.

Ученици су проповедали еванђеље воде и Духа, говорили су, "Исус је Бог и Спаситељ." Сведочили су еванђеље воде и Духа да би ти и ја сада чули еванђеље крштења и крви Исусове као нашег спасења, и тиме били спашени од греха. Захваљујући Божијој бесконачној љубави и Исусовом потпуном спасењу, ми смо сви постали Исусови ученици.

Да ли ви верујете све ово? Исус нас је толико љубио да нам је дао еванђеље воде и Духа, опроштај од греха и ми смо постали праведни ученици Исусови. Да би их поучио истинском еванђељу, Исус је опрао ученицима стопала.

Исус је опрао ученицима стопала да би поучио њих и нас како су сви греси света потпуно опрани Његовим крштењем и крварењем на Крсту. Зато захваљујемо Исусу на Његовој љубави и еванђељу окајања.

Исус нас је поучио о две ствари прањем ногу ученицима. Прво, да као што им је рекао, "Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати," да су сви наши греси опрани еванђељем окајања, крштењем Исусовим и Његовом крвљу.

Друго што их је поучио било је да је Исус понизио Себе да би спасао грешнике и учинио их праведницима, ми, рођени изнова, требало би да служимо остале проповедајући еванђеље ослобођења. То је праведно да ми који смо се први обратили служимо оне који су дошли после нас.

Два разлога Исусовог прања ногу ученика на дан прославе Пасхе врло су јасна. И даље постоје у Његовој Цркви.

Ученик никада не може бити већи од свог учитеља. Зато ми проповедамо еванђеље свету и служимо му као да служимо самоме Исусу. И ми, који смо спашени раније, требамо да служимо онима који долазе после нас. Да би их томе научио Исус је својим ученицима опрао стопала. Надаље, прањем Петрових ногу, показао нам је да је Он савршени Спаситељ како нас више никада ђаво не би преварио.

Ви можете сви да будете спашени вером у еванђеље окајања греха, водом и Духом. Исус је опрао све наше грехе Својим крштењем, распећем, и васкрсењем. Само они који верују у Његово еванђеље могу бити спашени од греха света заувек.Имати веру у еванђеље којим су опрани сви наши дневни греси

Ми можемо вером у еванђеље окајања, речи воде и Духа одсећи замке ђаволове. Сатана олако вара људе и стално им шапуће у уши. Знајући да људско тело греши, могу ли уопште бити без греха? Сви људи су грешници.

Свеједно, ми знамо одговор. "Знајући да је Исус својим крштењем узео све грехе тела, може ли онда верник да буде у греху? Исус је платио пуну цену за грех, па која је цена остала нама да је платимо?"

Ако ми не верујемо у еванђеље воде и крви, тада ђаволове речи имају смисла. Али ако имамо то еванђеље у себи, можемо имати непоколебљиву веру и истинитост Божије Речи.

Ми морамо имати веру у еванђеље поновног рођења водом и крвљу. Истинска вера је у еванђељу крштења Исусовог, Његове крви и Крста, Он је умро и Он је био распет.

Да ли сте икада видели слику са моделом од светог шатора? То је мали објект подељен у два дела, спољни део је светиња а унутрашњи је Светиња над Светињама у којој се налазио престо милости Помирилишта.

Тамо је све заједно 60 стубова у трему, а Светиња има 48 плоча. Морамо замислити изглед шатора састанка како би смо разумели Божије речи.Од чега је направљен улаз у шатор састанка?


Од чега је улаз у шатор
састанка направљен?
ЗОд везене завесе сјајне плаве,
гримизне и тамно црвене
боје и упреденог лана

Улаз у двориште шатора описан је у Изласку 2 Мојсијева 27:16, "А над вратима од трема завес од двадесет лаката од порфире и од скерлета и од црвца и од танког платна узведеног, везен, и четири ступа за њ, и под њих четири стопице." Материјал кориштен за улаз у двориште шатора био плаве, гримизне и тамноцрвене боје и преденог лана. Био је то компликован крој и веома живописан.

Бог је наредио Мојсију да стави плаву, гримизну и тамноцрвену живописну боју како би свако лако нашао улаз. Стубови дворишта били су обложени том тканином.

Та четири материјала симболизују план Божијег спасења по којем ће спасти све који верују у Његовог Сина, у крштење и крв Исусову и у Њега као Бога.

Сваки материјал употребљен за градњу шатора састанка имао је посебно значење и представља Божију реч и Његов план да спасе човечанство кроз Исуса.

Сада, колико пуно различитих материјала је искоришћено за изградњу светог шатора? Везена завеса од дванаест лаката, од плавог, љубичастог и тамноцрвеног предива и упреденог лана. Ова четири су врло значајна у јачању наше вере у еванђеље поновног рођења. Да нису били важни, не би били тако детаљно записани у Библији.

Сви материјали за градњу улаза у двориште светог шатора наговештавају осмишљен значај нашег спасења. Стога Бог открива ове ствари Мојсију и каже му да тачно учини као што му је рекао.Шта означава плаво пурпурно и тамноцрвено предиво у еванђељу Божијем?

Шта сви ови
коришћени материјали за
шатор симболизују?
Исусово спасење кроз крштење
и крв Његову

Унутар светог шатора, везена завеса од плавог, пурпурног и тамноцрвеног предива и упреденог лана служили су као покривало које је висило између Светиње и Светиње над светињама. Исти се материјал користио за шивење одеће Високог Свештеника који је опслуживао у Светињи над светињама једном годишње.

Плаво предиво симболизује крштење Исусово. У 1 Петровој 3:21, је речено, "За спомен тога и нас сад спасава крштење." Петар потврђује крштење Исусово, кроз које је Он однео све грехе света у овим стиховима, што одговара спасењу са окајавањем. Сви наши греси су прешли на Исуса кроз Његово крштење. Стога, плаво предиво, крштење Исусово, је најбитнији основни део Речи спасења.

Пурпурна боја симболизује крв Исусову, и тамно црвено предиво симболизује Његово Божанство-стање Исуса као Краља и Бога. Ове три боје предива су неопходне за нашу веру у Исуса и Његово спасење.

Величанствена хаљина коју су носили Високи Свештенци била је названа ефод, и била је такође сва тамноцрвена. Високи Свештеници носили су турбане на глави обложене чистим златом и угравираним натписом на њему, 'ПОСВЕЋЕН ГОСПОДУ.' Златна облога на турбану била је повезана тамноцрвеном траком, такође.Истина представљена плавим предивом

Шта симболизује
плаво предиво?
Крштење Исусово

Ја сам погледао значење плавог предива у Библији. Шта Библија каже о плавом? Ми морамо да разликујемо плаво предиво између пурпурног и тамно црвеног предива.

Плаво предиво представља 'воду,' то јест, крштење Исусово. Исус Христос је крштен Јованом Крститељем да би преузео све грехе света (Матеј 3:15).

Да Исус није преузео све грехе света Својим крштењем, ми не би били посвећени пред Богом. Стога, Исус Христос долази на овај свет и крштава Јованом Крститељем у реци Јордану да преузме све грехе света.

Разлог зашто је морала на улазу у шатор да буде пурпурна боја јесте што не можемо бити посвећени без крштења Исусовог.

Пурпурно предиво је представљало Његову крв, смрт Исусову. Тамно црвена указује на Исусово Божанство, стога Исусова појава је "Блажени и једини Силни Цар над царевима и Господар над господарима" (1 Тимотеј 6:15).

Пурпурно предиво представља крв Христову који је крварио на Крсту да би платио цену греха за све људе. Исус Христос долази на овај свет у телу да преузме грехе човечанства на Себе кроз Своје крштење, и исплати цену греха Личним жртвовањем на Крсту. Крштење и крв Исусова је истинско еванђеље отпуштања греха предсказано бојама предива кориштеним за Шатор од састанка у Старом Завету.

Стубови у Шатору састанка направљени су од багремовог дрвета, а подножја стубова од бронзе. Подножја бронзаних стубова обложена су сребрним ресицама

Сви грешници требају бити осуђени за своје грехе јер је плата за грех смрт. Пре него што би неко могао бити благословљен новим животом од Бога он/она морају најпре бити осуђени за своје грехе.

Међутим, крштење Исусово у Новом Завету, које је представљено пурпурним предивом светог шатора, одузима све наше грехе. Исус је одузео све наше грехе на Крсту где је крварио због осуде, Он је спасао све оне који имају веру у еванђеље окајања. Он је Краљ краљева и Свети Бог.

Љубљени хришћани, крштење Исусово је било спасење Исусово, којим нас је спасао односећи сав наш грех. Исус, који је Бог, долази доле на свет у телу (тамноцрвено предиво); Он је био крштен да узме све грехе света (плаво предиво); Он је био распет и крварио је на Крсту да би примио осуду уместо нас (пурпурно предиво). Крштење Исуса без сумње нас учи да је Он постао наш истински Спаситељ за читаво човечанство.

Ми такође то можемо да видимо и у бојама на улазу у Шатор састанка. Употреба упреденог лана значи да је спасио све људе без изузетка од свих греха света.

Тканина са ресама пурпурном, тамноцрвеном и плавом бојом на улазу у шатор и ланена завеса јасно нам указује на истину спасења Божијег. То је било најважније у спасењу праштањем.

Из употребљених материјала на улазу у Шатор састанка видимо да Исус није спасио грешнике стихијски, без плана. Следио је Божији план до детаља, био је крштен и распет, а онда је васкрсао из мртвих и довршио спасење људи. Плавом, пурпурном и тамноцрвеном бојом, материјалима еванђеља окајања, Исус је спасио све који верују у Његово спасење.Бронзани лавор Старог Завета био је сенка крштења у Новом Завету


Зашто су свештеници
прали своје руке и стопала пре
уласка у свето место?
Јер су морали да стоје пред
Богом без икаквог греха.

Лавор је био такође урађен од бронзе. Бронза представља осуду и испаштање Исусово за нас. Вода у основи симболизује реч еванђеља, којом нам је речено да су сви наши греси опрани.

Ово нам показује на који начин су наши свакодневни греси однети. Оно је само приказ истине како се свакодневни греси људи могу опрати вером у речи Исусовог крштења.

Жртвеник за жртву паљеницу представља осуду. Вода Исусова, плава боја, еванђеље је опраштања греха, крштењем Исусовим примљеним од Јована Крститеља (Матеј 3:15, 1 Јован 5:5-10). То је реч сведочанства еванђеља спасења и опроштаја.

У 1 Јовановој 5, је записано, "Вера је наша ова победа која победи свет. И троје је што сведочи на земљи: Дух, и вода, и крв; и троје је заједно." Он нам такође казује да свако ко верује у Сина Божијег има сведочанство воде, крви и Духа у њему.

Бог нам је допустио да будемо посвећени кроз своју веру у еванђеље праштања и да уђемо у Шатор састанака. Стога, ми сада можемо живети у вери, бити нахрањени речима Божијим, бити благословени Њиме, и живети животом праведника. Постати народом Божијим значи да требамо бити спашени вером у еванђеље окајавања и живети у Шатору састанака.

Многи данас кажу како је довољно само веровати без размишљања о значењу, плаве, пурпурне и тамноцрвене боје на завеси улаза у Шатор. Ако неко верује у Исуса без познавања овога, његова вера није истинска јер још увек има грех у срцу. Та ће Особа још увек имати грех у срцу јер није веровала у истину новога рођења еванђељем окајања, у води, крви и Духом.

Ако би неко био упитан да процени другог којег једва познаје, да би удовољио слушатељу, рећи ће, "Да, верујем тој особи премда га никада нисам сусрео, ипак му верујем." Мислиш ли да ће то слушатељ радо да чује? Можда би неко од вас и радо чуо тако нешто, али то није оно поверење које Бог жели да имамо.

Бог жели да верујемо у еванђеље окајања греха, спасење Исусово кроз плаво (Исусово крштење), тамноцрвено (Исусово Божанство) и пурпурно (Исусову крв) предиво. Ми требамо да знамо, пре него поверујемо у Исуса, како нас је Он спасао од свих грехова.

Када ми поверујемо у Исуса, ми требамо да знамо како нас је спасао од свих грехова кроз воду (крштење Исусово), крв (Његову смрт), и Духа (Божанство Исусово).

Када истински схватимо ово, можемо искусити истинску и потпуну веру. Наша вера неће бити никада довршена без познања ове истине. Истинска вера долази само разумевањем сведочанства спасења Исусовог, еванђеља окајања, и Исуса као истинског Спаситеља човечанства.

Шта, ће тада, приказати подругљива вера у Исуса? Хајде да видимо.Вера која чини поругу са Исусом


Шта је најпотребније
за веру?
Исправно познавање
Исусовог крштења

Морате да схватите да се произвољним веровањем у Исуса чини ругло од Њега. Ако размишљате, "Тешко је веровати, али ако је он Бог и Син Божији, ја свакако треба да верујем у Њега," тада се ви ругате Исусу. Ако ви заиста желите да се родите изнова, ви морате веровати у крштење и крв Исусову, еванђеље окајања.

Веровати у Исуса без познавања еванђеља окајавања је горе него уопште не веровати у Исуса. Проповедати еванђеље само крви Исусове узалудно је јер нема познавања истине.

Исус не жели да било ко шета наоколо и проповеда произвољну веру у Њега. Он жели да верујемо у њега познавајући еванђеље окајавања.

Када ми верујемо у Исуса, ми морамо да прихватимо еванђеље окајавања путем крштења и крви Исусове. Када ми верујемо у Исуса, ми морамо схватити еванђеље окајавања кроз Његову Реч и знати детаљно како је Он опрао сав наш грех.

Ми такође морамо да знамо шта представља плаво, пурпурно и тамноцрвено предиво на вратима Шатора састанака. Тада, ми можемо да имамо истинску веру која ће трајати вечито.Ми никада нећемо бити рођени изнова без вере у Исуса, реализације плавог, пурпурног и тамноцрвеног предива

Шта су свештеници чинили
пре уласка у Светилиште?
Они су прали своје руке и
стопала са водом из
бронзаног лавора.

Наш Господ Исус нас је спасао. Ми не можемо друго до да славимо Господа када видимо како нас је Он савршено спасао. Ми треба да погледамо на Шатор састанка. Он нам је дао речи еванђеља за окајавање кроз плаво, пурпурно и тамноцрвено предиво у Шатору састанка и њима нас спасао. Ми захваљујемо и славимо Господа.

Грешници не могу ући у Светилиште без да прођу кроз страшну осуду. Како неко може ући у Светилиште без да буде најпре осуђен са његове/њене грехе? То ће бити немогуће. Ако таква особа уђе у забрањено место, он/она би умрли управо тада на том месту. То јој не би био благослов, него проклетство. Грешник никада неће ући у Светињу и остати жив.

Наш Господ нас је спасао кроз скривену тајну у вратима светог шатора. Са плавим, пурпурним и тамноцрвеним предивом, и финим ланеним концем, Он је нас спасао. Кроз ове ствари је рекао тајну Свог спасења.

Да ли смо ви и ја спашени на овај начин? Ако ми не верујемо у речи плавог, пурпурног и тамноцрвеног предива, не можемо бити спашени кроз еванђеље окајања. Плава боја не представља Бога; то симболизује ништа друго осим крштење Исусово. То је крштење Исуса који је однео све наше грехе.

Неко без вере у плаво предиво може ући и доћи до олтара за жртву паљеницу. Међутим, не може ући у Светињу где Бог пребива.

Стога, пре него што уђемо на врата шатора ми морамо веровати у плаво предиво (крштење Исусово), пурпурно предиво (Његова крв на Крсту), и тамно црвено предиво (Исус је Божанство и Син Божији). Само када ми верујемо прихваћени смо од Бога и дозвољено нам је да уђемо кроз вео од Светиње над Светињама.

Неки ће ући чак и у двориште и мислити како се налазе у шатору. Али то није спасење. Колико далеко ми морамо да одемо да би се спасили? Ми морамо да будемо способни да уђемо у Светињу над Светињама.

Да би ушли у Светињу над Светињама, морамо проћи бронзани базен. Бронзани базен представља крштење Исусово, и морамо опрати сав наш дневни грех са крштењем Исусовим и постати посвећени да уђемо у Светињу.

У Старом Завету, свештеници су прали себе пре уласка, и у Новом Завету, Исус је опрао ноге Својих ученика што симболизује прање од њихових доживотних преступа.

Закон Божији каже, "Јер је плата за грех смрт, а дар Божји је живот вечни у Христу Исусу Господу нашем" (Римљани 6:23). Бог осуђује грехе човека без изузетка, али их је Он пренео на Свог Сина и пресудио Њему уместо нама. То је љубав Божија, Његово спасење. Истинско спасење је окајање само када ми верујемо у еванђеље окајања које садржи крштење, крв, смрт, и васкрсење Исусово.Да би се наново родили, не треба никада да презиремо библијску истину, еванђеље окајања греха

Шта је нам је само још
преостало да чинимо?
То је веровање у еванђеље,
записане речи Божије.

Никада не презирем друге људе. Када неко прича о нечему што ми није познато, запитам учтиво њега/њу да ми то објасни. Али када сам се распитивао о значењу светог шатора, нико није знао да ми каже.

И шта сам могао да учиним? Морао сам да се вратим Библији. Где се у Библији говори о светом шатору? То је детаљно описано у књизи Изласка. Ако неко чита ту Књигу пажљиво, разумеће значење кроз записане речи Божије.

Драги пријатељи, ви не можете бити спашени немарном вером у Исуса. Ви се не можете изнова родити само путем регулисаног посећивања цркви. Ми знамо шта је Исус рекао Никодиму. "Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије...Ти си учитељ Израиљев, и то ли не знаш?" (Јован 3:5, 10)

Сви они који верују у Исуса морају веровати у плаво предиво (сви греси света су прешли на Исуса приликом Његовог крштења), пурпурног предива (смрти Исусове за све наше грехе), и тамноцрвеног предива (Исус је Спаситељ, Бог, и Син Божији).

Ми морамо веровати да је Исус Спаситељ свих грешника света. Без ове вере, нико никада неће бити изнова рођен, нити може ући у Светињу Царства Божијег. Нико на свету не може бити веран без вере у ово.

Да ли би било превише лако ако би неко био рођен изнова имајући само веру у Исуса? -Да- "♪Ти си спашен. Ја сам спашен. Ми смо сви спашени.♪" Како је лепо! али овде је много оних који верују у Исуса без да су заиста 'рођени изнова.'

Ми морамо знати да је извор истине у Библији ако имамо вере у Исуса. Ми морамо да разумемо еванђеље отпуштања греха у Библији и значење плавог, пурпурног и тамноцрвеног предива да би ушли у Шатор састанка и били са Богом у царству вере. Унутар шатора вере, ми можемо живети срећније до времена када Исус не дође изнова да би нас однео у Његово Царство. То је најбитније за нас да би веровали у Исуса на прави начин.Изворно еванђеље почиње посвећењем са плавим предивом

Који је неопходан
услов за наше спасење,
осим Крста Исусовог?
Крштење Исусово

Људи мисле да могу живети савршено и да не чине пропусте. Међутим, колико се више труде да чине добро, ускоро још више откривају своје недостатке. Људска бића су несавршена, стога је немогуће за њих да не греше. Међутим, Исус нас је спасио са плавим, пурпурним, и тамноцрвеним предивом еванђеља окајања, којим можемо бити посвећени и ући у свето место Божије.

Да нас Бог није спасио са плавим, пурпурним, и тамноцрвеним предивом ми сами никада не би били способни да уђемо у свето место, нема ниједног ко би био квалификован. Када неко верује у Исуса без познавања истинског еванђеља, тај само додаје више греха у његово/њено срце.

Исус нас је спасао пажљиво планираним спасењем; плавим, пурпурним и тамноцрвеним предивом, и финим ланеним концем. Опрао све наше грехе. Да ли верујете у ово? -Да- Да ли имате истинско еванђеље ослобођења у вашем срцу и носите ли сведочанство за то? -Да-

Само када ви носите сведочанство еванђеља можете поставити на ваше чело златну плочицу која говори 'ПОСВЕЋЕН ГОСПОДУ' и придружити се 'краљевском свештенству' (1 Петрова 2:9). Само тада ви можете стати пред људе и рећи им да сте слуга Божији који ради као краљевски свештеник.

Турбан Високог Свештеника је обложен златом и причвршћен је са плавим гајтаном. Зашто плавим? Јер Исус нас је спасио са еванђељем окајања, однео је све наше грехе и учинио нас безгрешним кроз Своје крштење. Крштење у Новом Завету подудара се са полагањем руку у Старом Завету.

Није важно како марљиви и верни били са вером у Исуса, ми нећемо бити способни да стекнемо плочицу угравирану са, 'ПОСВЕЋЕН ГОСПОДУ' без разликовања тајних речи у плавом, пурпурном, и тамноцрвеном предиву.

Како ми постајемо праведници? То је записано у Матеју 3:15, "Јер тако нам треба испунити сваку правду." Исус је био крштен и спасао нас је од свих грехова света. Кроз Своје крштење, Он је одузео све наше грехе, и ми верујући постали смо праведни.

Како би могли да кажемо да смо без греха да није било Исусовог крштења? Чак ако би ми веровали у Исуса и плакали, мислећи о Његовој смрти на Крсту, све сузе овог света не би могле да оперу наш грех. Не. Није важно колико много ми плачемо и окајавамо, наши греси ће остати са нама.

'ПОСВЕЋЕН ГОСПОДУ.' Од када је Он однео све наше грехе Својим крштењем и крвљу, Господ допушта да сви греси са грешника пређу на Исуса, и зато је реч спасења записана у Библији, ми се оправдавамо кроз нашу веру, упркос свој нашој не праведности и слабости.

Према томе, ми можемо стати пред Бога. Ми сада можемо живети као праведници и поповедати еванђеље у свету. "♪Ти си спашен. Ја сам спашен. Ми смо сви спашени.♪" Ми смо се спасили сагласно Божијем милостивом плану.

Без речи еванђеља окајања у нашем срцу, нема спасења, без обзира са колико тежине ви покушавали. То је слично популарној песми из Кореје о неузвраћеној љубави. "♪Ох, моје срце куца брже без разлога када год је видим, сваки дан сам њој ближи. Мора бити да ми љубав није узвраћена.♪" Моје срце куца јаче, али не и њено. Моја љубав никада није узвраћена. На несрећу, много хришћана још увек не узвраћа љубав према Богу.

Људи су склони да мисле да спасење долази на много различитих начин за многе различите људе. Они питају, "Зашто треба томе доћи само кроз еванђеље са крштењем?" Међутим они никада неће бити потпуно спашени ако немају еванђеља Исусовог крштења. То је једини пут којим можемо постати праведници пред Богом зато што је то једини пут којим ми можемо бити потпуно очишћени од свих наших грехова.Шта је спасење плавог предива које нам је Исус дао?  

Шта нас је учинило
праведнима?
Еванђеље плавог, пурпурног и
тамноцрвеног предива


Спасење кроз еванђеље плавим, пурпурним, и тамноцрвеним предивом је Божији дар читавом човечанству. Тај поклон нас је оспособио да уђемо у свети шатор и живимо у миру. То нас је учинило праведнима, оспособило нас да живимо у цркви и да будемо образовани Светим Писмом кроз цркву.

Када год кренемо пред Бога ради молитве, еванђеље нас благослови Његовом љубављу. Зато је нама спасење тако јасно. Исус нам је рекао да изградимо кућу на стени. Стена је еванђеље Његовог крштења. Ми требамо сви да се спасимо, да живимо са спасењем, одемо у Небо, стекнемо вечити живот, постанемо деца Божија.

Драги пријатељи, захваљујући еванђељу окајања, ми смо способни да уђемо у свети шатор са вером. Захваљујући прању од свих наших грехова (крштење Исусово) и осуде на Крсту, ми смо спашени вером у еванђеље крштења Исусовог.

Желите да знате више о поновном рођењу водом и Духом? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатне књиге о поновном рођењу водом и Духом.
Бити рођен изнова

Богатство окајања за све наше грехе, крштење и крв Исусова, јесте еванђеље које је опрало све наше грехе. Да ли ви верујете ово? Истинско еванђеље је небеско еванђеље окајања којим су потпуно опрани сви наши греси.

Ми смо били рођени изнова вером у еванђеље окајања. Исус нам је дао еванђеље окајавања, којим су опрани сви наши свакодневни греси и подједнако сви будући греси. Славимо Господа. Халелујах!

Еванђеље воде и Духа (еванђеље воде и крви) је истинско еванђеље довршио га је и проповедао Исус, еванђеље воде и Духа. Та књига је записана да открије тајну еванђеља Исуса, еванђеље воде и Духа.

Због тога што многи људи верују у Исуса, без да знају потпуну истину, они само наглашавају сопствена правила или чине религијску већину у свету хришћанске теологије (такозване филозофске теологије); укратко, они живе у јереси и конфузији. Стога, ми се требамо вратити и веровати у истинско еванђеље. Још није прекасно.

Ја желим да уђем у више детаља у другој књизи за оне који имају питања о еванђељу о поновном рођењу водом и Духом.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.