" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Како да Учинимо Истиниту и Исправну Исповест Греха


< 1 Јованова 1:9 >

“Ако признајемо грехе своје, веран је и праведан да нам опрости грехе наше, и очисти нас од сваке неправде.”ЕВАНЂЕЉЕ КРВИ ЈЕ ПОЛА ЕВАНЂЕЉА

Можемо ли ући у царство небеско
само еванђељем крви?
Никад. Ми треба да верујемо у цело
еванђеље (еванђеље воде и Духа).

1 Јованова 1:9 поздравља само праведнике. Ако неко ко још није избављен покуша да окаје своје дневне грехе сагласно речима из овог пасуса и исповеди своје погрешно делање, његови греси неће бити окајани. Да ли видите шта вам се говори овде? Овај пасус се не односи на оне који нису рођени изнова.

Много је оних у овом свету који нису рођени изнова, али узимају овај пасус из 1 Јованове поглавље 1 и моле се и кају се за своје грехе, надајући се опроштају.

Али може ли неко ко није рођен изнова да буде сасвим избављен од својих грехова кроз молитву исповести? То је важна ставка коју разматрамо и разјашњавамо пре него што одемо негде даље.

Пре него прочиташ 1 Јованову, требамо решити да ли је апостол Јован био праведни или грешни човек. Хајде да вам објасним. Да ли је Апостол Јован био праведник који се родио вером у еванђеље воде и Духа, или је он био грешник?

Ако кажете да је апостол Јован био грешник, ви сте библијски неисправни у вашој вери. А ако апостол Јован беше праведник који се родио изнова онда када је поверовао у Исуса, постаје јасно да је његова вера била другачија од ваше. Треба да имате исту веру као апостол Јован.

Дајте да вам поставим следеће питање. Да ли је апостол Јован писао та писма праведнима или грешнима? Апостол Јован је писао писма праведнима.

Стога, ако грешници који нису били рођени изнова цитирају речи из 1 Јованове 1:8-9 и примене их на себе, то ће бити погрешно. Ако сте ви постали праведник, исповедили ваше грехе пред Богом и верујете у еванђеље воде и Духа. Тада ће Господ опрати све ваше грехе еванђељем којим је већ очистио грехе света.

Вера апостола Јована је налик таквој. У 1 Јовановој поглавље 5 он говори да има веру у “воду, крв, и Дух.” Да ли верујете у Исуса Христа који је дошао водом, крвљу, и Духом. Да ли верујете само у Исуса који се појавио путем Крста, или путем Свог крштења, Своје крви, и Духа?

Можете ли да уђете у царство небеско вером само у еванђеље крви? Ако је ваша вера само у еванђеље крви на Крсту, ви знате само пола еванђеља. Ако верујете само у крв на Крсту, нема сумње да ћете наћи себе како се молите за опроштај сваког дана. Неочекивано је да верујете да ће ваши греси бити опрани једноставно кроз молитву покајања.

Да ли ваши греси могу бити опрани када верујете само у крв на Крсту, кајете се и молите за опроштај од ваших дневних грехова? Ако сте један од ових људи, тада ће ваши греси остати у вашем срцу, јер нико не може опрати своје грехе само кроз веру у крв на Крсту, или дневном молитвом са кајањем. Ако сте један од ових људи, тада ви још не знате еванђеље воде и Духа, и ваша вера је непотпуна.

Апостол Јован је био рођен изнова јер је веровао у еванђеље воде и Духа. Али ви верујете само у крв на Крсту. Када немате јасну представу о вашем еванђељу, како можете водити остале до избављења? Ви лично нисте рођени изнова, али настојите да окајете ваше грехе кроз молитву кајања. То никад нећете моћи.

Без обзира колико напорно човек моли и каје се, његови греси не могу да се оперу из његовог срца. Ако осећате понекад да су ваши греси опрани, то је само ваша имагинација и моћ емоција. Ако се молите и кајете, можда ћете осетити освежење на неки дан или више. Али никада нећете бити слободни од ваших грехова на тај начин.

Грешници се моле и кају, надајући се спасењу од својих грехова. Зато они остају грешници чак и након што поверују у Исуса на дуже време. Они не знају еванђеље воде и Духа. Ако верујете у Исуса али нисте још рођени изнова, можда сте један од ових људи. Ако сте покушавали да окајете ваше грехе молитвом и кајањем сваког дана, јасно је посведочено да ви нисте рођени изнова. Ви долазите до решења када верујете у еванђеље воде и Духа као што је Апостол Јован, или ћете поставити своју веру на основу сопственог мишљења и емоција. Једна је чиста истина, а остало је неистина.

Истинито еванђеље сагласно Библији је Исусово крштење и одношење грехова са света једном и за увек и примања осуде за све грешнике на Крсту. Ако човек верује у крштење Исусово и Његову смрт на Крсту, он ће се спасти од једном од свих својих грехова. Другачије, ако човек покуша да опере своје преступе са молитвом кајања, он никада неће постати слободан од грехова. Да ли мислите да можете запамтити све своје дневне грехе? Да ли се Бог побринуо и за грехе које нисте окајали? Да ли је молитва покајања очигледно решење за проблем дневних грехова? Не.ИСТИНСКО ПОКАЈАЊЕ И СВРХА ИСПОВЕСТИ

Где је граница исповести
и добрих дела?
Мада треба да исповедимо наше грехе до краја
својих живота, ми никада нећемо бити спашени
једноставно признањем наших преступа и
извршавањем добрих дела.

Покајање у Библији значи повратак од погрешне вере ка правој вери, и за праведнике, то значи спознаја погрешних радњи и повратак у светло еванђеља.

Ако сте сада грешник, требало би да начините признање као ово. “Драги Боже, ја сам згрешио и заслужан сам да будем послат у пакао. Али ја чезнем да будем спашен од својих грехова. Молим спаси ме од свих мојих грехова. Ја нисам још рођен изнова, и ја знам да сам на граници за пакао.” То је исправна исповест.

Тада коју врсту исповести треба поново рођени да обави? “Драги Боже, ја сам починио грех следећи своје тело. Верујем да је Исус био крштен од Јована Крститеља и спасао ме од свих мојих грехова, чак и грехова које сам управо починио, обзиром на то ја бих требао да умрем ради мојих грехова. Захваљујем Господу што ме је спасао водом и крвљу.” Исповест рођеног изнова и оног који није рођен изнова је различита.

Ми би сви требали да имамо исту веру као апостол Јован. Ако покушате да сакријете своје грехе иза исповести која је праведничка, тада никада нећете бити спашени из мртвих, што је и плата за грех.

Сви грешници који нису рођени изнова треба да престану са скривањем иза молитви са исповедањем и почну да верују у истинско еванђеље воде и крви и Духа. Они треба да се науче вери апостола Јована и у вези са тиме стекну спасење.

Грешници не схватају колико ће бити ужасна осуда за њихове грехе. Најстрашнији грех пред Богом је неверовање у еванђеље рођења изнова водом и Духом.

Сви они који верују у Исуса али нису још рођени изнова требају признати пред Богом, “Господе, ја сам грешник који ће бити бачен у вечну ватру пакла,” он ће поново рећи, “Господе, молим те опери моје грехе.” Када грешник узме у своје срце еванђеље којим га је Исус спасао Својим крштењем на Јордану и Својом крвљу на Крсту, он може бити ослобођен од свих својих грехова. То је врста исповести коју грешник треба да обави да би се спасао од свих својих грехова пред Богом.

Грешник само признаје да није још рођен изнова и верује у еванђеље воде и Духа. Тада ће он бити спашен од једном. Еванђељем воде и Духа, спасење свих грешника је било обављено. “Јер нема другог имена под небом даног људима којим би се ми могли спасти.” (Дела 4:12). Бог је спасао све грешнике од њихових грехова Својим Сином, Исусом, који се крстио Јованом Крститељем и умро на Крсту.

Господ је опрао све грехе које је човек починио својим телом и својим срцем од свог рођења до своје смрти. Ми треба да верујемо у истинско еванђеље да би се спасили. То је само начин којим можемо бити ослобођени од свих наших грехова и постати истински очишћени. Ми можемо постати праведници једном и за увек када поверујемо у истинско еванђеље воде и Духа.

Исус је био крштен, узео грехе са света, платио за њих на Крсту Својим животом, био је васкрснут након три дана и сада седи са десне стране Божије. То је крајња истина.

Сви ми треба да обавимо ову исповест. “Господе, ја не могу друго осим да чиним грех до дана своје смрти. Рођен сам у греху из утробе моје мајке, и захваљујући свим гресима које сам починио, сигурно ћу бити бачен у вечни пламен пакла. Из тог разлога, ја желим да верујем у Исуса, који је дошао водом, крвљу, и Духом и посто мој Спаситељ.”

Баш како је записано у Матеју поглавље 3, Исус је однео грехе света, укључујући све грехе које смо починили до дана наше смрти, онда када се Он крстио на реци Јордан. “И познаћете истину, и истина ће вас избавити.” (Јован 8:32).

Да нас је Исус спасао само од изворног греха и рекао нам да решимо проблем нашег личног греха сами, били би смо у непрекидној агонији. Али Исус нас је ослободио од свих наших грехова Својим крштењем и крвљу. Зашто да ми бринемо о томе? Када верујемо у крштење Исусово и Његову крв на Крсту, и захвалимо Господу, Дух станује у нашим срцима.

Да ли верујете у Исуса? Да ли верујете да Дух станује у вама? Сви ваши греси су пренети на Исуса када је Он однео грех са света Својим крштењем. Он је био последњи осуђеник за наше грехе на Крсту, ослободивши нас од вечног проклетства. То је истинито еванђеље.ИСПОВЕСТ ПРАВЕДНИКА


Коју истину исповеда
праведник?
Признаје да греши сваки дан али да има
веру у чињеницу да је Исус опрао
његове свакодневне грехе
пре око 2000 година.

1 Јованова 1:9 каже, “Ако признајемо грехе своје, веран је и праведан да нам опрости грехе наше, и очисти нас од сваке неправде.” Ово значи да човек који одлучно верује у еванђеље воде и Духа мора да исповеди своје грехе, говорећи, “Господе. Ја не могу друго осим да грешим сав свој живот али ја знам да не могу бити спашен од свих својих грехова кроз молитве за опроштај. Ја верујем да је плата за грех смрт и да ништа осим крштења Исусовог и Његовог распећа није опрало све моје грехе. Ја признајем да сам данас згрешио, али верујем да је Исус већ опрао грехе које сам ја данас починио на Јордану пре 2000 година.” Ако се молимо на овај начин, проблем грехова на његовој савести биће решен од једном.

Они који су већ рођени изнова имају само признање својих грехова. Они само потврђују да је Исус већ опрао све грехове које су починили. Јер је Исус био крштен и умро за грешнике пре 2000 година, није важно колико смо слаби, сви наши греси су потпуно опрани.

Текст који ми читамо данас је веома добар за праведне. Али ако грешник узме ове стихове и користи их на погрешан начин, он ће завршити у паклу. Ништа мање, то је један од најчешће испуштених стихова у Библији. Он је за дуго време проузроковао велико несхватање међу Хришћанима.

То говори да неподесни доктор може убити свог пацијента. Када неки неподесни доктор покуша да учини више од својих способности, он може да заврши убиством свог пацијента.

То је правило живота, човек треба добро да је истрениран да би био искусан за добро обављање своје дужности. Тако је и у свету вере. Они који уче реч Божју треба да пренесу истину како је то тачно записано и исто тако да је објасне, да и они који уче од њих имају веру у оно што су научили.

Желите да знате више о еванђељу водом и Духом? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о еванђељу водом и Духом.
Бити рођен изнова

Ако проповедници уче своје следбенике погрешној науци, или верници уче Библију нетачно, то ће резултирати пресудом и паклом за обоје. Једино рођени изнова уче Библију исправно. Чак и добар медикамент може убити пацијента ако он превиди написано упутство, и то је исто са научавањем и слушањем речи Божије. То има суштину као ватра у нашим животима. Баш као што ће ватра стављена у дечије руке донети несрећу, реч Божија може довести до страшније невоље у погрешним рукама.

Ми ћемо правити разлику у исповести између праведника и грешника. 1 Јованова 1:9 је за праведнике. Када праведни човек исповеди своје грехе пред Господом са вером, он је ослобођен од њих јер Исус је већ опрао све грехе пре око 2000 година.

Погрешно је да грешници верују како су њихови греси већ опрани сваки пут када моле за опроштај. Када неко није рођен изнова, могу ли његови греси да буду опрани само исповешћу?

Бог је праведан. Он је послао Свог једино рођеног Сина на овај свет и Њиме однео грехе са света кроз Његово крштење и спасао је све оне који верују у воду Његовог крштења и Његову крв на Крсту. Стога, када праведни човек исповеди своје грехе, Бог му каже да је Исус већ однео сваки грех пре око 2000 година. Он тако потврђује да овај више нема греха, чак иако његово тело и даље греши.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.