" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Слушајмо Реч Божијег Откривења


< Откривење 1:1-20 >

“Откривење Исуса Христа, које даде Њему Бог, да покаже слугама својим шта ће скоро бити. И показа, пославши по анђелу свом слузи свом Јовану, који сведочи реч Божију и сведочанство Исуса Христа, и шта год виде. Благо ономе који чита и онима који слушају речи пророштва, и држе шта је написано у њему; јер је време близу. Од Јована на седам цркава које су у Азији: благодат вам и мир од Оног који јесте, и који беше, и који ће доћи; и од седам духова који су пред престолом Његовим; И од Исуса Христа, који је Сведок верни, и Првенац из мртвих, и Кнез над царевима земаљским, који нас љуби, и уми нас од греха наших крвљу својом;И учини нас цареве и свештенике Богу и Оцу свом; томе слава и држава ва век века. Амин. Ено, иде с облацима, и угледаће Га свако око, и који Га прободоше; и заплакаће за Њим сва колена земаљска. Да, заиста. Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак, говори Господ, Који јесте, и који беше, и који ће доћи, Сведржитељ. Ја Јован, који сам и брат ваш и друг у невољи, и у царству и трпљењу Исуса Христа, бејах на острву које се зове Патам, за реч Божију и за сведочанство Исуса Христа. Бејах у духу у дан недељни, и чух за собом глас велики као трубе који говораше: Ја сам Алфа и Омега, Први и Последњи; И шта видиш напиши у књигу, и пошаљи црквама које су у Азији: у Ефес, и у Смирну, и у Пергам, и у Тијатир, и у Сард, и у Филаделфију, и у Лаодикију. И обазрех се да видим глас који говораше са мном; и обазревши се видех седам свећњака златних, И усред седам свећњака као Сина човечијег, обученог у дугачку хаљину, и опасаног по прсима појасом златним. А глава Његова и коса беше бела као бела вуна, као снег; и очи Његове као пламен огњени; И ноге Његове као бронза кад се растопи у пећи; и глас Његов као хука вода многих; И држаше у својој десној руци седам звезда, и из уста Његових излажаше мач оштар с обе стране, и лице Његово беше као што сунце сија у сили својој. И кад Га видех, падох к ногама Његовим као мртав, и метну десницу своју на ме говорећи ми: Не бој се, ја сам Први и Последњи, И Живи: и бејах мртав и ево сам жив ва век века, амин. И имам кључеве од пакла и од смрти. Напиши дакле шта си видео, и шта је, и шта ће бити потом; Тајна седам звезда које си видео на десници мојој, и седам свећњака златних: седам звезда јесу анђели седам цркава; и седам свећњака које си видео јесу седам цркава.”Тумачење

Стих 1: “Откривење Исуса Христа, које даде Њему Бог, да покаже слугама својим шта ће скоро бити. И показа, пославши по анђелу свом слузи свом Јовану,”

Књигу Откривење је записао Апостол Јован, који је имао визију откривења Исуса Христа које му је дато у време његовог боравка на острву Патмос у Егејском мору где је био послан у изгнанство у пало доба Римске империје доминирајућег краљевства (око 95 год. После Христа). Јован је прогнан на острво Патмос јер је сведочио Реч Божију и имао је сведочанство Исуса, и на том острву Јован је видео царство Божије приказано преко Исуса Христа кроз инспирацију од Светог Духа и Његових анђела.

Шта је то “Откривење Исуса Христа?” Откривењем Исуса Христа, сматра се да је Бог открио нама, кроз Његовог представника Исуса Христа, шта ће се десити у овом свету и Небеском Царству у будућности. Ко је Исус у својој бити? Он је Реч Божија кроз коју је све створено и послани је Спасиоц људског рода од греха који влада у свету.

Исус Христос је Бог са Новим Краљевством које долази, откриваоц је који нам показује све о том наступајућем свету, и представник је Бога Оца. Кроз Реч Откривења записаним од Јована, ми можемо видети шта ће Исус учинити са старим светом и како ствара један нови.


Стих 2: “Који сведочи реч Божију и сведочанство Исуса Христа, и шта год виде.”

Јован је носиоц истинитог сведочанства света зато што је видео шта ће Исус Христос учинити у будућности као представник Бога Оца. Јован види и чује шта ће се испунити кроз Исуса Христа, и као такав, он је могао сведочити са свим тим чињеницaма.


Стих 3: “Благо ономе који чита и онима који слушају речи пророштва, и држе шта је написано у њему; јер је време близу.”

Овде је речено, да је блажен онај који чита и слуша Реч Божијег сведочанства датог Јовану. Ко је блажен? Прво и најпре, они који ће узверовати од људи Божијих у ослобођење од свих њихових грехова кроз борбу у Речи Божијој. Само посвећен може бити блажен јер је онај који чита, слуша, и држи сведочанство Речи Божије - сви догађаји долазе кроз Исуса Христа - што и записа Јован. Они који ће постати свети Божији овим путем, примиће благослов са Небеса чувши Реч од Бога и држеће се њихове борбе у Њему.

Догађаје Бог није предсказао нама, већ кроз Јована, тајна истине са свиме што долази на ову земљу и Небеса, како би могли свеци икада чути и видети то? Како би могли они имати добијени благослов знања благовремено и веровати у све промене које на тај свет доле долазе? Ја дајем захвалност и славу Богу што је приказао нама кроз Јована све те ишчекиване догађаје на земљи и небу. У нашем времену сада, благослов је заиста онима који могу видети и читати сопственим очима Реч Божијег откривења кроз Исуса Христа.


Стих 4: “Од Јована на седам цркава које су у Азији: благодат вам и мир од Оног који јесте, и који беше, и који ће доћи; и од седам духова који су пред престолом Његовим;”

Јован каже овде да је он послао његово писмо на седам цркава у Азији. Имајући записано пророштво и откривење од Господа дато њему за време његовог прогонства на острво Патмос, Јован је то послао на седам цркава у Азији, као изворним писмом које се тиче свих цркава Божијих унутар света.


Стих 5: “И од Исуса Христа, који је Сведок верни, и Првенац из мртвих, и Кнез над царевима земаљским, који нас љуби, и уми нас од греха наших крвљу својом;”

Зашто је Јован назвао Христа “верни сведок”? Наш Господ долази на овај свет и био је крштен од стране Јована Крститеља за ослобођење свих оних који су у греху и граниче се са пропасти. Својим крштењем Исус је узео горе све грехове са света одједном, крварећи на крсту платио је надницу за грех Његовим сопственим животом, и устао наново из мртвих након три дана. Све који су верујући спашава и чисти од њихових грехова. Зато што нема другога осим Исуса лично који је послан свим а на свету ради њихове грешности, Христ је живи сведок спасења.

Рекавши “прворођени из мртвих”, Јован нам је рекао да је Исус постао прводонети плод дошавши на овај свет да у потпуности испуни све захтеве Праведно-плаћања, у следећим речима, платио је за грех-привлачењем свих грехова Његовим крштењем, имирући на Крсту, и поново васкрснувши из смрти. И као Христ “воли нас и пере нас у својој сопственој крви” Бог је ослободио од свих грехова оне који верују у еванђеље које се прима водом и Духом.


Стих 6: “И учини нас цареве и свештенике Богу и Оцу свом; томе слава и држава ва век века. Амин.”

Као представник Бога Оца, Исус долази на овај свет у телу и спашава грешнике са Његовим крштењем и крвљу на Крсту. Са таквим чином милости, Христос је очистио нас и начинио нас људима и свештеницима Божијим. Оцу који нам даде благослов од Своје чудесне милости, и у Сину који је Његов опуномоћеник и наш Спасиоц, сва слава, похвала, и захвалност заувек и вечно! Сврха Христосовог васкрсења је да нас начини људима и свештеницима Оцу небеском у Божијем Царству. Ми смо били начињени “царством,” у следећим речима, са Царством Небеским где ћемо живети вечито са Богом.


Стих 7: “Ено, иде с облацима, и угледаће Га свако око, и који Га прободоше; и заплакаће за Њим сва колена земаљска. Да, заиста.”

Овде је речено да ће Христос доћи са облацима, и ја потпуно верујем у то. То није нека научно-фантастична прича. То је пророчанство Исуса Христоса који ће се заиста вратити на ову земљу са Небеса. Ту је такође речено да ће "чак и они који Њега прободоше " видети Њега. Ко су ови? Ови су они који који су ускратили Реч воде и Духа чинећи је као само једно од многих верских учења у свету, чак и када та Реч има силу да их све спасе.

Када се Христос врати, ти који га прободоше са њиховом невером, сигурно ће проплакати. Они ће плакати и жалити, биће прекасно за њих јер је истекло време за њихово разумевање еванђеља водом и Духом које је заиста еванђеље са отплатом дуга и ослобођење од грехова, а Исус који је крштен од Јована покрива све грехове света.


Стих 8: “‘Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак, говори Господ, Који јесте, и који беше, и који ће доћи, Сведржитељ.’”

Помоћу “Алфа и Омега,” Јован нам каже да је наш Господ Бог праведни од кога исто тако почиње и завршава се читав универзум и историја људског рода је изведена. Господ ће повратити праведност и судити грешницима. Он је свемогући Бог који ће судити греху у људима и платити праведнима који верују у Његову праведност.


Стих 9-10: “Ја Јован, који сам и брат ваш и друг у невољи, и у царству и трпљењу Исуса Христа, бејах на острву које се зове Патам, за реч Божију и за сведочанство Исуса Христа. Бејах у духу у дан недељни, и чух за собом глас велики као трубе.”

Реч “брат” је узета када друг присталица зове остале. У Божијој цркви поново-рођених, људи постају породица путем вере у еванђеље водом и Духом зову једни друге као браћа и сестре, и такав наслов је дат нама са нашом борбом у еванђељу воде и Духа.

“Господњи дан” овде упућује на дан након Сабата-дана починка, када Исус устаје од мртвих. То је дан недељни када Исус бива васкрснут, и зато ми недељу називамо “Дан Господњи.” Тај дан означава крај доба са Законом и отвара ново доба са спасењем. Такође, са Његовом васкрснућем, наш Господ говори нам о Његовом Царству које није од овог света


Стих 11: “који говораше: ‘Ја сам Алфа и Омега, Први и Последњи; И шта видиш напиши у књигу, и пошаљи црквама које су у Азији: у Ефес, и у Смирну, и у Пергам, и у Тијатир, и у Сард, и у Филаделфију, и у Лаодикију.’”

Јован је записивао доле шта је видео кроз откривење Исуса Христоса и послао то као писма на седам цркава у Азији. То нам говори да Бог говори до савршених Цркви кроз Његове слуге који бејаше пре нас.


Стих 12: “И обазрех се да видим глас који говораше са мном; и обазревши се видех седам свећњака златних,”

Зато што Свето Писмо Бог још није завршио у дане апостола, ту је потребно показати знак и утвару виђења “седам златних свећњака.” Свећњаци овде симболизују цркве Божије, сабор светих који верују у откривење са еванђељем водом и Духом. Бог је Господ седам цркви у Азији, и Он је био и јесте Пастир који узима бригу за све свете.


Стих 13: “И усред седам свећњака као Сина човечијег, обученог у дугачку хаљину, и опасаног по прсима појасом златним.”

“Налик Сину човечијем,” којег је Јован видео “сред седам свећњака,” указује на Исуса Христоса. Као Пастир светих, Исус посећује и говори оним који верују у Реч истине са Његовим крштењем и распећем. Јованов опис Христоса у “у дугачку хаљину, и опасаног по прсима појасом златним.” представља положај нашег Господа као опуномоћеног од Бога Оца.


Стих 14: “А глава Његова и коса беше бела као бела вуна, као снег; и очи Његове као пламен огњени;”

Наш Господ је савршено свет, достојанствен, и величанствен. “Очи Његове као пламен огњени” мисли се на Њега, као Свемогућег Бога који је праведни судија свима.


Стих 15: “И ноге Његове као бронза кад се растопи у пећи; и глас Његов као хука вода многих;”

Шта мислимо ко је Исус? свети верују да је Он целина и комплетан Бог. Наш Господ је Свевишњи и нема недостатака. Али Његовог искуство је да наше слабости у исто време постоје на земљи, Он има један смишљено разумевање за наше стање и услове, и стога нам може боље помоћи.

Тај Његов глас био је као зук од многих вода приказује само као светог и свемоћног нашег Господа. То није нека црта непотпуности или слабости у нашем Господу, Он је испуњен само кроз Његову светост, љубав, величанство, и славу.


Стих 16: “И држаше у својој десној руци седам звезда, и из уста Његових излажаше мач оштар с обе стране, и лице Његово беше као што сунце сија у сили својој.”

Ово “И држаше у својој десној руци седам звезда” мисли се на то да Господ одржава цркве Божије. “мач оштар с обе стране” из Његових уста, са друге стране, симболизује да Исус јесте у Свемоћном Богу као Реч у ауторизованој моћи Божијој. “Беше као што сунце сија у сили својој.” Наш Господ је Бог са Речју, Изворномоћни и Један.


Стих 17: “И кад Га видех, падох к ногама Његовим као мртав, и метну десницу своју на ме говорећи ми: Не бој се, ја сам Први и Последњи,”

Овај стих нам показује само како смо немоћни и тамни пре светости Божије. Наш Господ је увек свемогућ и потпун, и Његово откривање Себе слугама Божијим је понекад као пријатељима, у друго време као Бог са праведним судом.


Стих 18: “И Живи: и бејах мртав и ево сам жив ва век века, амин. И имам кључеве од пакла и од смрти.”

Наш Господ живи заувек и има сваки ауторитет на Небесима као опуномоћеник од Бога Оца. Исто тако Спасиоц и Судитељ људском роду, Он је Бог који има ауторитет изнад вечног живота и смрти.


Стих 19: “Напиши дакле шта си видео, и шта је, и шта ће бити потом;”

Служитељ Божији има дужност да запише намере и деловање Бога, од оних које јесу и које долазе у будућности. Господ стога да Јовану да објави у поверењу шта Он има да открије њему, поверљиво црквама Божијим које ће стећи бесконачан живот, и све ствари које ће доћи у будућности. То је шта Бог има, пренети кроз Јована, такође заповеда нам шта треба да чинимо.


Желите да знате више о Откривењу? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о Откривењу.
Библијска студија Откривења

Стих 20: “Тајна седам звезда које си видео на десници мојој, и седам свећњака златних: седам звезда јесу анђели седам цркава; и седам свећњака које си видео јесу седам цркава.”

Шта је “Тајна седам звезда?” То је онај Бог који изграђује Његово Краљевство користећи нас Његове људе као Његове слуге. “седам златних свећњака” представља цркве Божије изграђене кроз свете који верују у еванђеље воде и Духа које је Бог дао људском роду.

Кроз Његове слуге и Његове цркве, Бог је приказао вернима шта је Његова намера и шта очекује овај свет у будућности. Кроз Реч откривења које је Он показао Јовану и дао му да запише, ми, ћемо такође, укратко видети Његово дело нашим сопственим очима. Ја захваљујем и славим Бога за Његову величанствену промисао која је открила све ствари које ће доћи и бити спроведене у овом свету.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.