" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Писмо Цркви у Ефесу< Откривење 2:1-7 >

“Анђелу ефеске цркве напиши: Тако говори Онај што држи седам звезда у десници својој, и што ходи посред седам свећњака златних: ‘Знам твоја дела, и труд твој, и трпљење твоје, и да не можеш сносити зле, и искушао си оне који говоре да су апостоли, а нису и нашао си их лажне; И поднео си много, и трпљење имаш, и за име моје трудио си се, и ниси сустао. Но имам на тебе, што си љубав своју прву оставио. Опомени се дакле откуда си спао, и покај се, и прва дела чини; ако ли не, доћи ћу ти скоро, и дигнућу свећњак твој с места његовог, ако се не покајеш. Но ово имаш што мрзиш на дела Николинаца, на која и ја мрзим. Ко има ухо нека чује шта говори Дух црквама: који победи даћу му да једе од дрвета животног које је насред раја Божијег.’”Тумачење

Стих 1: “Анђелу ефеске цркве напиши: Тако говори Онај што држи седам звезда у десници својој, и што ходи посред седам свећњака златних:”

Црква из Ефеса била је црква коју је Бог држао са поверењем у еванђељу воде и Духа њима је и апостол Павле проповедао. У “седам златних свећњака” овог пута се указује на цркве Божије, и сабор оних који верују у еванђеље воде и Духа, и “седам звезда” указују овде на Божије служитеље. Реченица “Онај што држи седам звезда у десници својој” другачије описује, Божије Лично држање Својих слуга.

Ми морамо реализовати оно што Бог говори за седам цркви у Азији кроз Његовог слугу Јована што је такође насловљено на све Његове цркве у садашњем добу, које су сада близу краја времена. Кроз Његове цркве и Његове слуге, Бог нам говори и каже како нас чека превладавајуће искушење и невоља. Ми морамо надвладати Сатану помоћу слушања и веровања Речи из Откривења. Бог говори за сваког појединца из Његове цркве.


Стих 2: “Знам твоја дела, и труд твој, и трпљење твоје, и да не можеш сносити зле, и искушао си оне који говоре да су апостоли, а нису и нашао си их лажне;”

Господ хвали Цркве из Ефеса за њихово дело, рад, истрајност, за њихову нетрпељивост према злу, и за њихово проверавање и откривање лажних апостола. Ми можемо наћи само да је то била велика вера и посвећеност Цркве из Ефеса. Такву веру морамо остварити до краја без обзира како добро почели са вером и силом у почетку, ако та вера касније иде погрешним путем, тада све постаје бескорисно. Наша вера мора да је истинита вера која почиње, завршава се и остаје непоколебљиво иста.

Али вера слугу Цркве из Ефеса није била таква, и зато су они грубо укорени и упозорени од Бога који ће померити Његову светиљку са тог места. Као црква историјског откривења, седам младих цркви у Азији у којима је заиста нешто непожељно остаће без свог свећњака. Ми морамо имати наук од Ефеске Цркве и запамтити да наше цркве морају бити потврђене Богом као Његова сопствена и то путем утемељења вером у еванђељу воде и Духа, и бити Божије слуге које држе наше цркве у тој вери.


Стих 3: “И поднео си много, и трпљење имаш, и за име моје трудио си се, и ниси сустао.”

Наш Господ надзире све Његове цркве и зна добро како са којом сврхом Његови свети раде у Његово име. Али посматрани свети из Ефеске Цркве остављају њихову прву веру и падају у грешку разводњавањем чистог еванђеља воде и Духа са другим веровањем.


Стих 4: “Но имам на тебе, што си љубав своју прву оставио.”

Свете слуге раде са вером у Ефеској цркви где је моћна Сопствена Божија заповест за коју се определише, рад, и трпљење. Они су проверили лажне апостоле њихов рад, истрајали су у делу ради Господњег имена, и они немају лукавости. Али средиште тих високих захтева о делу, је оно најважније што су изгубили: они остављају њихову прву љубав дату од Исуса Христоса.

На шта се овде мисли? Мисли се на њихово погрешно држање еванђеља са водом и Духом које им пружа спасење одједном од свих њихових грешности тако што они прихватају веру у Господу. Њихово остављање еванђеља са водом и Духом, другачије речено, мисли се да су погрешно учили и доприносили унутар њихове цркве.

Шта, су тада била друга еванђеља и учења? Њихово држање речи филозофије и људске идеологије. Такве ствари чврсто остају противне истини и сили Бога које су дате човечанству. Они су корисни телесном човеку, или можда за спровођење јединства и мира за многе људи, али не могу људска срца сјединити са Богом. Тако су слуге и свети од апостола, мрски пред Богом. И то је разлог за укор од Господа.

Када гледамо историју цркве, ми можемо видети да еванђеље воде и Духа почиње да се мења од почетка Раног Црквеног периода. Учењем из тих лекција, ми морамо остајати у еванђељу воде и Духа, молити Господа у нашој непоколебљивој вери, и надјачати Сатану и свет у борби која им се супроти.

Шта је, тада, “прва љубав” за слуге и свете из Цркве Ефеске? Њихова прва љубав није ништа друго до еванђеље од воде и Духа које је Бог дао њима. Еванђеље водом и Духом је Реч славна која има моћ ослобођења свакога од свих грехова света.

Божије откривање које је дато Павлу, Јовану, и слугама седам цркава у Азији може се схватити еванђељем воде и Духа. То важи како за оне који су веровали у еванђеље, тако и за оне који чују и верују у проповед еванђеља које их може спасити од свих грехова света.

Еванђеље воде и Духа дато је нашим Господом и налази се у Речи приликом крштења Христа и приликом Распећа у крви. Слуге из Цркве Ефеске, иако су срели Господа кроз еванђеље воде и Духа и проповед у захвалности на почетку, одустајали су касније од еванђеља. Стога, Господ њих овај пут укорава за самообману.


Стих 5: “Опомени се дакле откуда си спао, и покај се, и прва дела чини; ако ли не, доћи ћу ти скоро, и дигнућу свећњак твој с места његовог, ако се не покајеш.”

Ове слуге из Цркве Ефеске који су отпали од Божје љубави мислили су да на својим скуповима одступе од еванђеља воде и Духа. То је разлог Божијег укора у чему се показује да су превазишли могућности губећи своју веру изнова, и настала је потреба да чине своја прва дела.

Шта је могло проузроковати да Црква Ефеска губи еванђеље воде и Духа? Слабост у вери Ефеске Цркве, условиле су путене мисли црквених слугу, који су водили црквени напредак. Еванђеље воде и Духа је од Господа, потпуне истине која је разоткрила све лажи и грешке доктрина и учења свих религија у свету. Мисли се на време проповеди Цркве Ефеске и замах еванђеља воде и Духа, сукоб са светским људима је био неизбежан.

Тај сукоб, одједном је, произвео пуно проблема за верујуће из Ефеске цркве који су имали удела са световним људима, сваки од вођа био је прогањан у тој вери. Да би се избегло то, и направила олакшица за људе да уђу у цркву Божију, слуге из Ефеске Цркве оделили су се од еванђеља воде и Духа и допустили су филозофско еванђеоско учење.

“Филозофско еванђеље” овде је лажно еванђеље изведено од хуманиста које није ништа осим обнављање везе између Бога и човека али такође доводи мир у међуљудским односима. Та врста са вертикалном и хоризонталном вером није врста вере коју Бог жели од нас. Вера коју Бог жели за нас је вера кроз нашу послушност у односу са Богом, обнављањем нашег мира са Њим.

Разлог зашто слуге Ефеске Цркве губе еванђеље воде и Духа је зато што усвајају неприхватљиво унутар цркве Божије – то је, световност људи који не верују у еванђеље воде и Духа – и корачају по ћуди њиховог учења. Црква Божија може да одржава само темеље Речи еванђеља воде и Духа.

Ипак многи људи, у данашње време као и у Раном Црквеном добу, мисле да је довољно веровати у Исуса да би се на неки начин спасили, и невиде зашто би они требало веровати у еванђеље водом и Духом. Али верују у Исуса игноришући еванђеље водом и Духом добијено од Господа што је велики пропуст у вери. Они који верују у Господа само као неку религијску праксу, налазе се на путу да постану непријатељи Божији. То је разлог зашто Господ укорава и саветује слуге из Ефеске Цркве на покајање од њихових дела и на повратак на њихову област, истине и стварног дела, првих дела која су имали у прво време када су слушали еванђеље воде и Духа.

Овде је важна лекција за нас: ако нека црква отпадне од Бога удаљавајући се у делима од еванђеља са водом и Духом, Бог ће ускоро прозвати Његову цркву. То је зашто Господ каже да хоће Његов свећњак да помери са таквог места и дати га верујућим у еванђеље са водом и Духом.

Црква која одустаје и не одржава проповед еванђеља са водом и Духом није црква Божија. То је сасвим опасно за нас у реализацији вере, бранећи, и проповедати еванђеље водом и Духом је много важније од било којег другог дела.

Мала Азија је место седам цркава које се налазе изнад пута које је сада Муслиманска територија. Господ је померио свећњак, према цркви Божијој, овде, и чини нас проповедницима еванђеља воде и Духа по свом свету. Али у истинској цркви Божијој је истина еванђеља воде и Духа. Божија црква не постоји без тога. Дванаесторо Христових ученика имали су постојану веру у еванђеље водом и Духом у току апостолског доба. (1 Петрова 3:21, Римљанима поглавље 6, 1 Јован поглавље 5).

На несрећу, и поред тога, Божије цркве у Малој Азији изгубиле су истинско еванђеље водом и Духом од Раног Црквеног доба, и то постаје подручје Муслимана као резултат. Поврх тога, свака црква из Рима била је погођена трагедијом губитка еванђеља воде и Духа са едиктом из Милана издатог од римског императора Константина.


Стих 6: “Но ово имаш што мрзиш на дела Николинаца, на која и ја мрзим.”

Николинци су били они који су користили име Исусово да би следили светску и материјалну добит. Али Црква Ефеска је мрзила Николинску доктрину и дело. За Цркву Ефеску, то је било од значаја за опстанак и испуњење Божије заповести.


Стих 7: “Ко има ухо нека чује шта говори Дух црквама: који победи даћу му да једе од дрвета животног које је насред раја Божијег.”

Желите да знате више о Откривењу? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о Откривењу.
Библијска студија Откривења

Слуге и свети Божији морају чути шта им Свети Дух каже. Оно што је Свети Дух њима рекао то штити њихову веру и оглашава еванђеље воде и Духа до краја. Чинећи то, они морају да се боре и надвладају непријатеља који објављује неистину. Губећи борбу непријатељ се служи неистином да нанесе пропаст. Верујући и слуге Божије морају победити и надићи непријатеља са својим оружјем-то је, Реч Божија и еванђеље воде и Духа.

Бог каже, “који победи даћу му да једе од дрвета животног које је насред раја Божијег.” Бог ће дати воће са дрвета живота само оном “који победи.” Али победити шта или кога? Ми требамо победити са нашом борбом оне који не верују у еванђеље воде и Духа. Верујући морају победити постојаношћу попут духовног бојног брода против оних који припадају неистини, испловљавање мора бити победа у бојном броду помоћу вере. Они такође морају дати сву славу Богу и живети живот са победом вере у еванђељу воде и Духа. Само они који, су са вером у истини, побеђују непријатеља у борби и способни су ући у Ново Небо и Земљу дату Богом.

У добу Ране Цркве, они који су трагали у веровању и бранили еванђеље воде и Духа били су мученици. Исто тако, када дође време за појаву Антихриста, настаће још и много више паћеника.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.