" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Писмо за Цркву из Смирне


< Откривење 2:8-11 >

“И анђелу цркве смиранске напиши: Тако говори Први и Последњи, који беше мртав, и ево је жив: ‘Знам твоја дела, и невољу и сиромаштво (али си богат), и хуле оних који говоре да су Јевреји а нису, него зборница сотонина. Не бој се ни ода шта што ћеш пострадати. Гле, ђаво ће неке од вас метати у тамницу, да се искушате, и имаћете невољу до десет дана. Буди веран до саме смрти, и даћу ти венац живота. Ко има ухо да чује нека чује шта говори Дух црквама: Који победи неће му наудити друга смрт.’”Тумачење

Стих 8: “И анђелу цркве смиранске напиши: ‘Тако говори Први и Последњи, који беше мртав, и ево је жив:’”

Цркви из Смирне коју је основао Павле била је потпомогнута Црквом Ефеском. Према тврђењу поврх одломка, припадници ове цркве су донекле сиромашни, јер су са својом вером, били у сукобу са Јеврејима у тој општини. Заправо прогонство ове цркве од Јевреја може се посматрати као мучеништво са Поликарпом, извесним надзорником у доба Цркених Очева. Свети из Раних Цркви лицем су непрестано били изложени прогонству од Јевреја и вере која је одбацила Христоса као свог Месију.

Цркву из Смирне је основао Апостол Павле. Помоћу “Првог и Последњег, који беше мртав, и дође животу,” Јован је известио о Богу, који је створио васиону. Наш Господ, рођен од Девице Марије, узео је на себе грехе са света кроз Његово крштење од стране Јована крститеља и откупио ове грехе крварећи на Крсту. Он је тада устао из мртвих у трећи дан и сео је са десне стране од Бога. Исус је говорио анђелима из цркве Божије не само као наш спасиоц већ је такође и попут Свемоћног Бога.


Стих 9: “Знам твоја дела, и невољу и сиромаштво (али си богат); и хуле оних који говоре да су Јевреји а нису, него зборница сотонина.”

Господ зна све тешкоће и невоље које је Црква из Смирне сусрела. Премда је то била сиромашна црква у материјалном смислу, Црква из Смирне била је духовно богата. У Смирни живе многи Јевреји, које Бог описује као они који говоре да су “Јевреји а нису, него зборница сотонина.” Ови Јевреји дају лично себе за оружје Сатани да би oбавили његову намеру, и стога настају потешкоће за проповедање еванђеља воде и Духа, прогонство цркве Божије. Они верују да су усамљени правоверни Јевреји, и усамљена деца Аврахама. Али у чињеници да нису само пали у слеђењу вере Аврахама, већ још горе, они завршавају потпуно одбацивши Бога својих предака. Тешко прогонство од стране оваквих Јевреја, Цркву из Смирне је довело до сиромаштва, али остала је црква која богата у својој духовности.


Стих 10: “Не бој се ни ода шта што ћеш пострадати. Гле, ђаво ће неке од вас метати у тамницу, да се искушате, и имаћете невољу до десет дана. Буди веран до саме смрти, и даћу ти венац живота.”

Бог је рекао Цркви из Смирне да “Не бој се ни ода шта што ћеш пострадати.” Он им такође каже да “буду верни до смрти,” и обећава да ће Он дати њима “венац живота.” Господ зна благовремено да ће Сатана угрожавати свете из Цркве из Смирне и покушати да их сломи у вери. Зато Он обећава да се поврате пуној вери у Њега до смрти, Он ће им дати венац живота.

Шта је то Господ рекао нама кроз овај пасус а упућено је слугама Божијим и Његовим светима који живе у последње време у које ће такође бити прогоњени од Сатане и његових следбеника. Али ми желимо пружити отпор ради пуноверја према Господу све до смрти, овај отпор долази нам увелико од наше вере у еванђеље воде и Духа и наше наде за Ново Небо и Земљу коју је нама Бог обећао.


Стих 11: “Ко има ухо да чује нека чује шта говори Дух црквама: Који победи неће му наудити друга смрт.”

Верујући на крају времена биће у битки против Антихриста и оних који стоје насупрот Богу. Бог нам говори да они који имају наду за истину еванђеља и Небеса победиће својом вером. Он нам даје своју Реч истине и вере, Бог има расположиве верујуће за надвладавање Његових непријатеља. Једино сумња још постоји да ли ћемо или нећемо бити на страни Бога и Његових слугу.

Желите да знате више о Откривењу? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о Откривењу.
Библијска студија Откривења

Римљанима 8:18 говори да “Јер мислим да страдања садашњег времена нису ништа према слави која ће нам се јавити.” Наше прогонство од стране Антихриста и његових следбеника биће на послетку само терет, могућно само 10 дана. Верујући Богу, ти можеш заједно са њим да стојиш у кратком времену патње, надвладавајући Антихриста, и славећи Бога и примити Његово Бесконачно Краљевство за узврат. Бог је дао светима отпорност да победе у њиховој битки против Антихриста.

Допуштена нам је сва победа над Антихристом са нашом вером у еванђеље воде и Духа, и допуштено нам је да се сви поново сретнемо у Миленијумском Краљевству и на Новом Небу и Земљи да би живели заједно заувек. Прва смрт овде значи нашу физичку смрт, друга смрт овде значи смрт духа бесконачним кажњавањем у паклу. За свете, овде је мучеништво, њихова физичка смрт, али овде није духовна смрт.

Ја захваљујем Богу који даје славу и част за наше мучеништво, верујућима у последње време, исто тако Он даје мученицима из Ране Цркве.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.