" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Писмо Цркви из Пергама


< Откривење 2:12-17 >

“И анђелу пергамске цркве напиши: Тако говори Онај што има мач оштар с обе стране: Знам дела твоја, и где живиш, где је престо сотонин; и држиш име моје, и ниси се одрекао вере моје и у оне дане у које је Антипа, верни сведок мој, убијен код вас, где живи сотона. Но имам на тебе мало, што имаш ту који држе науку Валама, који учаше Валака да положи саблазан пред синовима Израиљевим, да једу жртве идолске, и да се курвају. Тако имаш и ти који држе науку Николинаца, на коју ја мрзим. Покај се дакле; ако ли не, доћи ћу ти скоро, и војеваћу с њима мачем уста својих. Ко има ухо да чује нека чује шта говори Дух црквама: који победи даћу му да једе од мане сакривене, и даћу му камен бео, и на камену ново име написано, ког нико не зна осим оног који прими.”Тумачење

Стих 12: “И анђелу пергамске цркве напиши: Тако говори Онај што има мач оштар с обе стране:”

Пергам је био један главни административни град у Малој Азији, чији су становници обожавали паганске богове. У исцрпном извештају, то је био центар царевог обожавања. Реченим у “Онај што има мач оштар с обе стране,” овде се мисли да Господ води борбу против Божијих непријатеља.

Стих 13: “Знам дела твоја, и где живиш, где је престо сотонин; и држиш име моје, и ниси се одрекао вере моје и у оне дане у које је Антипа, верни сведок мој, убијен код вас, где живи сотона.”

У исто време Пергам је био упориште императоровог обожавања, који је такође био место где је слуга Божији са именом Антипас био мученик за одбијање поклоњења императору да би одбранио своју веру у Господа. Време које ће једном поново доћи када ће људи бити принуђени да обожавају Антихриста, али свети и слуге Божије ће одбранити њихову веру до крај, баш као Антипас који је бранио своју веру са његовим сопственим животом. Да би имали такву јаку веру, ми морамо почети стављати нашу веру у нашу активност сада, у исти мах како почињемо са малим корацима. Када време са прогонством почне, свети и слуге Божије морају посебно да се поуздају на Светог Духа. Они морају веровати у бога и жељно пригрлити своје мучеништво са надом, стога они могу тада одати славу Господу и примити Ново Небо и Земљу од Њега.


Стих 14: “Но имам на тебе мало, што имаш ту који држе науку Валама, који учаше Валака да положи саблазан пред синовима Израиљевим, да једу жртве идолске, и да се курвају.”

Бог је укорио Цркву из Пергама јер неки од њихових припадника су имали науку Валаама. Валаам је био лажни пророк који је водио Израиљце далеко од Бога и начинио им обавезу идолопоклонства путем привлачног односа са Незнабожачким свештеницима који обожавају идоле. Господ укорава оне који вером остављају Бога. Људска срца напуштају Њега и замењују обожавањем лажних идола. И грех идолопоклонства је озбиљан грех пред Богом.


Стих 15: “Тако имаш и ти који држе науку Николинаца, на коју ја мрзим.”

Ова реч “Николинци” и “Валаам” у Библији је у основи истог значења, Када Бог каже да са су они “који држе науку Николинаца,” то је други начин да би се рекло да црква Божија мора одбацити “оне који држе науку Валаама.” Они који следе ове науке од Николинаца и Валаама били су они који увећавају материјално богатство и идолопоклонство. Такви људи морају свакако бити удаљени изван цркве Божије.


Стих 16: “Покај се дакле; ако ли не, доћи ћу ти скоро, и војеваћу с њима мачем уста својих.”

Бог стога каже Цркви из Пергама да напусти своје обожавање лажних богова и њихових занимања за светску моћ и поврате се исправној вери, упозоравајући њих да се што пре покају, Он ће се борити против њих са мачем из Његових уста. То је, другачије речено, нешто строгости у којима Бог упозорава да Он жели да казни оне који се не покају од слеђења науке Валаама, иако су они били верујући. Они који чују ово упозорење од Бога и обрате се Њему да би остали у животу, исто тако физички и духовно, али они који нису били окрепљени лично за њихову физичко и духовно уништење. За свете и слуге Божије који су благословени на овој земљи и касније, они морају чути Реч Божију и следити Господа са њиховом вером.


Желите да знате више о Откривењу? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о Откривењу.
Библијска студија Откривења

Стих 17: “Ко има ухо да чује нека чује шта говори Дух црквама: који победи даћу му да једе од мане сакривене, и даћу му камен бео, и на камену ново име написано, ког нико не зна осим оног који прими.”

Истински свеци ће пригрлити свако њихово мучеништво. Бог нам говори да они који су мученици у Његово име, Он ће им дати храну са Неба и записати њихов имена у Његовом Царству. За нас који живимо физички и духовно, ми морамо слушати шта Свети Дух има рећи цркви Божијој. Они који надвладају-то су, они који побеђују својом битком против следбеника Сатане-Бог ће дати праведност од вере ослобођења од њиховог греха, и, за њихову веру, Он ће уписати њихова имена у Књизи Живота.

Библија нам говори изнова у неколико различитих пасуса да ће они који не одустају до краја примити спасење. Ови свети, другачије речено, требају да буду истрајни у време послетка, да би могли одбранити своју веру у еванђељу од воде и Духа. Имена поново-рођених су записана у Књизи Живота. Верујући морају, стога, ући у Царство Божије не материјалним пословањем и светским богатством већ надвладавањем овога вером, све до дана када ће они напокон стајати пред Богом.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.