" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Писмо Цркви из Лаодикеје


< Откривење 3:14-22 >

“И анђелу лаодикејске цркве напиши: Тако говори Амин, Сведок Верни и Истинити, Почетак створења Божијег: Знам твоја дела да ниси ни студен ни врућ. О да си студен или врућ! Тако, будући млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих. Јер говориш: Богат сам, и обогатио сам се, и ништа не потребујем; а не знаш да си ти несрећан, и невољан, и сиромах, и слеп, и го. Саветујем те да купиш у мене злато жежено у огњу, да се обогатиш; и беле хаљине, да се обучеш, и да се не покаже срамота голотиње твоје; и масти очном помажи очи своје да видиш. Ја које год љубим оне и карам и поучавам; постарај се дакле, и покај се. Ево стојим на вратима и куцам: ако ко чује глас мој и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њиме, и он са мном. Који победи даћу му да седне са мном на престолу мом, као и ја што победих и седох с Оцем својим на престолу Његовом. Ко има ухо нека чује шта говори Дух црквама.”Тумачење

Стих 14: “И анђелу лаодикејске цркве напиши: Тако говори Амин, Сведок Верни и Истинити, Почетак створења Божијег:”

Наш Господ долази на ову земљу и покорава се Господу Оцу у сврху Његове смрти ради испуњења жеље Божије. Другим речима, Он је испунио сваку заповест са “Амен” ако је то била Божија жеља. Наш Господ је пуноверни слуга Царства Бога Оца и истинити сведок који сведочи да је Он лично Син Божији и Спасиоц. Наш Господ је Бог стварања од почетка.


Стих 15: “Знам твоја дела да ниси ни студен ни врућ. О да си студен или врућ!”

Бог укорава слуге Цркве из Лаодикеје за њихову млаку веру. Ове слуге заслужују Божију љутину. Ако је свачија вера млака пред Богом, он/она морају учинити једну чисту веру чинећи се било хладним или врућим. Вера коју Бог захтева од нас је чисто дефинисана вера да је свако хладан или врућ. Ова чиста вера је такође потпуно одобрена у веровању еванђеља воде и Духа.

Када то постане вера у Бога, тада су две врсте верујућих. У првом случају, ми имамо оне који верују да је еванђеље воде и Духа истинско еванђеље, и да ту нема другог еванђеља осим овог. У другом случају, ми имамо оне који верују да су друга еванђеља, делићи из еванђеља воде и Духа. И та вера је касније само млака.

Они мисле да је довољно веровати у Исуса, и да ту није неопходно разликовати између истинског еванђеља и лажног еванђеља. Неки од њих једнако мисле да Исус није једини Спасиоц, већ да спасење може да се нађе увелико и у другим религијама овог света. Као њихова вера, вера слугу Лаодикејске Цркве била је млака, без неког чистог раздвајања између истине и лажног еванђеља-да нема другог еванђеља осим еванђеља воде и Духа. Ово је разлог зашто они добијају укор од Бога и жању Његов бес.


Стих 16: “Тако, будући млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих.”

Наш Господ тражи чисту веру од Својих слугу. Ми морамо схватити да Бог неће прихватити веру која није ни врућа нити хладна. Када ми верујемо у Господа, према томе, ми морамо чисто и недвосмислено поставити у нашим срцима мерило Речи Божије и стајати чврсто у Његовој вољи верујући у то. Они који имају такво поново рођење морају такође чисто стајати на страни библијског еванђеља воде и Духа, и без компромиса бити против оних који шире друго еванђеље делимично истинито еванђеље. Бог нам каже да није праведно стајати на страни где је чиста вера, Он жели да ми ове друге избацимо на ту страну. Где, тада, стоји управо твоја вера?


Стих 17: “Јер говориш: Богат сам, и обогатио сам се, и ништа не потребујем; а не знаш да си ти несрећан, и невољан, и сиромах, и слеп, и го.”

Они који верују у Господа са млаком вером њихова вера биће само добра, и они делом заборављају моћ своје вере. Зато су слуге Цркве из Лаодикеје биле такође у таквој млакој вери, они, такође, падају у разумевању само као истински несрећници. Да би имали чисту крајњу веру, стога, треба се супротставити привременом и прогонству ради истине, и ићи кроз битку вере против лажних. Само тада ћемо наћи како је мала вера, јадна, и гола она заиста мола бити. Ми морамо сви имати чисту веру пред Господом.


Стих 18: “Саветујем те да купиш у мене злато жежено у огњу, да се обогатиш; и беле хаљине, да се обучеш, и да се не покаже срамота голотиње твоје; и масти очном помажи очи своје да видиш.”

Бог говори анђелу Цркве из Лаодикеје да оплемени своју веру. Слуге из Лаодикејске Цркве морају обновити организацију своје вере у еванђеље воде и Духа и носити одећу праведника у целини. Они морају такође гледати сопствени, повратак, и оплеменити своју веру чистоћом. Они морају држати своју веру заштићеном, и учити и испунити своју наду племенитошћу своје вере.

Ти, такође, мораш проћи кроз тешку потиштеност и прогонство за еванђеље воде и Духа, еванђеља истине дато Богом. Само тада можеш схватити како је лепа истина овог еванђеља воде и Духа. Да ли си икада сломио своју личну праведност људску држећи праведност Божију слушајући еванђеље воде и Духа? Они који имају сломљену људску праведност знају како је лепо и благословљено праведништво Божије. Ти мораш схватити да без твоје вере са поверењем у Господа, твој живот са вером биће једноставно окренут очају. Стога, ти мораш учити из ове вере коју је Господ дао Његовим ранијим служитељима пре нас, и поклопио срамотом твоју неверу.

Ми морамо схватити и незаборавити чињенице да је жртвовањем добијена наука истинске вере. Стога истинска вера се учи слеђењем верне стазе духовне лепоте корак по корак, ми морамо платити цену жртвовања. Ми морамо такође бити спремни да изгубимо ствари од света за сврху изградње Божијег Царства и успеха наше вере, и проћи кроз све то ради Господа.


Стих 19: “Ја које год љубим оне и карам и поучавам; постарај се дакле, и покај се.”

Господ укорава и кажњава оне који знају и верују у Његову љубав, ако је њихова вера без дела. Они који су вољени од Господа, стога, морају радити тешко за Њега и следити Њега са истинском вером.


Стих 20: “Ево стојим на вратима и куцам: ако ко чује глас мој и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њиме, и он са мном.”

Желите да знате више о Откривењу? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о Откривењу.
Библијска студија Откривења

Они који постају слуге Божије суделују својим животима са Њим обострано у радости и тузи. Они који раде за Господа живе увек у веровању у Реч Божију, и, кроз њихову веру, наш Господ је увек веран у сваком Свом делу.


Стих 21: “Који победи даћу му да седне са мном на престолу мом, као и ја што победих и седох с Оцем својим на престолу Његовом.”

Истинска вера је појачана или изгубљена зависно од спремности да се прихвати мучеништво или не. Они који се боре против Сатане вером у Реч Господњу биће овенчани победом и славом са Господом. Свети и Божије слуге су увек заокупљени у духовној битки против Сатане. У тој битки, они могу увек победити вером у Реч Господњу. Они који победе у својој борби против Сатане биће прослављени са Господом.


Стих 22: “Ко има ухо нека чује шта говори Дух црквама.”

Свети морају увек слушати глас Бога и следити је вођени Светим Духом. Када то чине, њихова вера постаје таква да иде са Светим Духом, и духовна победа ће бити увек њихова.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.