" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Погледај Исуса који седи на Божијем Престолу


< Откривење 4:1-11 >

“Потом видех: и гле, врата отворена на небу, и глас први који чух као трубу где говори са мном, рече: Попни се амо, и показаћу ти шта ће бити за овим. И одмах бих у духу; и гле, престо стајаше на небу, и на престолу сеђаше неко. И Онај што сеђаше беше по виђењу као камен јаспис и сард; и око престола беше дуга по виђењу као смарагд. И око престола беху двадесет и четири престола; и на престолима видех двадесет и четири старешине где седе, обучене у беле хаљине, и имаху круне златне на главама својим. И од престола излажаху муње и громови и гласови; и седам жижака огњених гораху пред престолом, које су седам духова Божијих. И пред престолом беше стаклено море, као кристал; и насред престола и око престола четири животиње, пуне очију спреда и састраг. И прва животиња беше као лав, и друга животиња као теле, и трећа животиња имаше лице као човек, и четврта животиња беше као орао кад лети. И свака од четири животиње имаше по шест крила наоколо, и унутра пуна очију, и мира не имају дан и ноћ говорећи:

Свет, свет, свет

Господ Бог Сведржитељ,

Који беше, и који јесте, и који ће доћи.

И кад даше животиње славу и част и хвалу Ономе што сеђаше на престолу, што живи ва век века, Падоше двадесет и четири старешине пред Оним што сеђаше на престолу, и поклонише се Ономе што живи ва век века, и метнуше круне своје пред престолом говорећи:

Достојан си, Господе,

Да примиш славу и част и силу;

Јер си Ти саздао све,

И по вољи Твојој јесте и створено је.”Тумачење

Стих 1: “Потом видех: и гле, врата отворена на небу, и глас први који чух као трубу где говори са мном, рече: Попни се амо, и показаћу ти шта ће бити за овим.”

Врата Небеса су била затворена раније. али ова врата су се отворила када Исус ослобађа грешнике од њихове неправеднсти долазећи на земљу, крсти га Јован, умире на Крсту, васкрсава из мртвих. Кроз своје анђеле, Бог открива Апостолу Јовану шта чека свет у време послетка.


Стих 2: “И одмах бих у духу; и гле, престо стајаше на небу, и на престолу сеђаше неко.”

Кроз отворена небеска врата. Јован је видео да је овде био и други престо постављен у Небесима, и Оног који седи на њему је Исус Христос. Око престола биле су четири жива створења, 24 вође, и седам Духова Божијих.

Господ је примио престо Божији од Оца за завршен Његов посао спасења грешника од грехова света. На овој земљи, Господ преузима све грехе света на Себе примајућу крштење од Јована Крститеља, и ослобађа све грешнике од њихове злобе умирући на Крсту и затим васкрснувши из мртвих. Зато Бог Отац припреми овај престо у Небесима за Свог Сина.

Овде је тежња да се види Исус у неком ограниченом простору, схватајући Њега као Сина Божијег и Спасиоца, али не више. Али Исус Христос сада седи на престолу Божијем као владар Цар који има власт над Небом.

Овде се наравно, не мисли, да се Исус бори против Оца за Његов престо. Престо Бога Оца је и даље овде. Он заузима следећи престо у Небесима за Његовог Сина, Њега крунише као Цара Небеског и поставља Њега као Судију за све оне који стоје против Бога. Отац подиже Исуса Христоса високо изнад сваког другог на Небесима и земљи као Бога. Исус Христ је сада Бог, једнак Оцу. Ми морамо стога славити и обожавати Исуса, који је наш Спасиоц и Бог.


Стих 3: “И Онај што сеђаше беше по виђењу као камен јаспис и сард; и око престола беше дуга по виђењу као смарагд.”

Ови стихови описују славу Божију која седи на новом престолу.


Стих 4: “И око престола беху двадесет и четири престола; и на престолима видех двадесет и четири старешине где седе, обучене у беле хаљине, и имаху круне златне на главама својим.”

Око престола Исуса наш Бог је поставио Његове свештенике. Овде је речено да је око Божијег престола 24 престола, и да на њима седи 24 старешина са крунама златним на њиховим главама. То је био велики благослов Божији за ове старешине да седну на 24 престола. Ове старешине су они који, су на овој земљи, радили и били мученици за Господње Царство. Ова Реч нам говори да Царство Небеско сада постаје Царство нашег Господа Бога, које егзистира бесконачно под Његовом влашћу.


Стих 5: “И од престола излажаху муње и громови и гласови; и седам жижака огњених гораху пред престолом, које су седам духова Божијих.”

Бог је Један који ствара и власт над свим душама.


Стих 6: И пред престолом беше стаклено море, као кристал; и насред престола и око престола четири животиње, пуне очију спреда и састраг.”

Четири жива бића су, поред 24 старешина, свештеника Царства Божијег. Они увек гледају жељу Божију и хвале Његову светост и славу. И они су такође они који спроводе Божију жељу у послушности.


Стих 7: “И прва животиња беше као лав, и друга животиња као теле, и трећа животиња имаше лице као човек, и четврта животиња беше као орао кад лети.”

Четири жива бића су Божије старешине верне у различитим пословима датим за сваког, ко пуноверно служи све Његове намере.


Стих 8: “И свака од четири животиње имаше по шест крила наоколо, и унутра пуна очију, и мира не имају дан и ноћ говорећи: Свет, свет, свет Господ Бог Сведржитељ, Који беше, и који јесте, и који ће доћи.”

Као што Бог не спава, четири жива бића такође су увек будна на Његовој страни, непрестано хвале Њега за Његову славу и светост. Они хвале светост Бога који је постао Јагње и Његову свемоћну силу. Они хвале Бога као Једног који је био, јесте, и који ће доћи. Овај Један према томе хваљен од њих је Бог Отац и Исус Христос, који је Бог.


Желите да знате више о Откривењу? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о Откривењу.
Библијска студија Откривења

Стих 9: “И кад даше животиње славу и част и хвалу Ономе што сеђаше на престолу, што живи ва век века,”

Божије старешине стога дају хвалу, славу, и захваљују.


Стих 10: “Падоше двадесет и четири старешине пред Оним што сеђаше на престолу, и поклонише се Ономе што живи ва век века, и метнуше круне своје пред престолом говорећи:”

Када четири жива бића хвале Бога, старешине које седе на 24 престола носе своје круне пред Богом и хвале Њега, “Ти си достојан, О Господе, да примиш славу и почаст и силу.”


Стих 11: “Достојан си, Господе, да примиш славу и част и силу; јер си Ти саздао све, И по вољи Твојој јесте и створено је.”

Хвала ових 24 старешина дата Богу долази од њихове вере да Бог јесте достојан да прими сву славу, част, и моћ, за Његово стварање све ствари и свака ствар постала је кроз Њега.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.