" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Исус који је устоличен као представник Бога Оца


< Откривење 5:1-14 >

“И видех у десници Оног што сеђаше на престолу књигу написану изнутра и споља, запечаћену са седам печата. И видех анђела јаког где проповеда гласом великим: Ко је достојан да отвори књигу и да разломи печате њене? И нико не могаше ни на небу ни на земљи, ни под земљом да отвори књиге ни да загледа у њу. И ја плаках много што се нико не нађе достојан да отвори и да прочита књигу, нити да загледа у њу. И један од старешина рече ми: Не плачи, ево је надвладао лав, који је од колена Јудиног, корен Давидов, да отвори књигу и разломи седам печата њених. И видех, и гле, насред престола и четири животиње, и посред старешина Јагње стајаше као заклано, и имаше седам рогова, и седам очију, које су седам духова Божијих посланих по свему свету. И дође и узе књигу из деснице Оног што сеђаше на престолу. И кад узе књигу, четири животиње и двадесет и четири старешине падоше пред Јагњетом, имајући сваки гусле, и златне чаше пуне тамјана, које су молитве светих. И певаху песму нову говорећи:

Достојан си да узмеш књигу,

И да отвориш печате њене;

Јер си се заклао,

И искупио си нас Богу крвљу својом

Од сваког колена и језика и народа и племена,

И учинио си нас Богу нашем цареве и свештенике,

И цароваћемо на земљи.

И видех, и чух глас анђела многих око престола и животиња и старешина, и беше број њихов хиљада хиљада. Говорећи гласом великим:

Достојно је Јагње заклано

да прими силу и богатство и премудрост

и јачину и част и славу и благослов.

И свако створење, што је на небу, и на земљи, и под земљом, и што је на мору, и што је у њима, све чух где говоре:

Благослов и част и слава и сила

Ономе што седи на престолу,

И Јагњету ва век века.

И четири животиње говораху: Амин. И двадесет и четири старешине падоше и поклонише се Ономе што живи ва век века.”Тумачење

Стих 1: “И видех у десници Оног што сеђаше на престолу књигу написану изнутра и споља, запечаћену са седам печата.”

Овде је речено да Бог Отац има запечаћен свитак са седам печата у Његовој десној руци. Наш Господ Исус Христос узима овај свитак који у десној руци држи Бог Отац, што значи да је Исусу дат сав ауторитет Небески.


Стихови 2-4: “И видех анђела јаког где проповеда гласом великим: Ко је достојан да отвори књигу и да разломи печате њене? И нико не могаше ни на небу ни на земљи, ни под земљом да отвори књиге ни да загледа у њу. И ја плаках много што се нико не нађе достојан да отвори и да прочита књигу, нити да загледа у њу.”

Овде нема никога, осим Исуса, који суди свету, ствара Ново Небо и Земљу, и живи у њему са светима као представник Бога Оца.


Стих 5: “И један од старешина рече ми: Не плачи, ево је надвладао лав, који је од колена Јудиног, корен Давидов, да отвори књигу и разломи седам печата њених.”

Овде фраза “Лав из племена Јудина, од Давидовог корена,” указује на чињеницу да Исус Христос јесте Свемоћни Бог и Краљ над краљевима који је достојан и способан да потпуно испуни Очев план. Исус Христос је Бог Лично и представник Бога који хоће испунити Очев план.


Стих 6: “И видех, и гле, насред престола и четири животиње, и посред старешина Јагње стајаше као заклано, и имаше седам рогова, и седам очију, које су седам духова Божијих посланих по свему свету.”

Исус Христос, прима сав ауторитет над небом и земљом од Бога Оца, Свемогући је Бог који ствара све ствари. Он је Један који долази на ову земљу у телу човека, примајући сав грех света, и умирући за те грехе да би нас ослободио од свих наших грехова.


Стих 7: “И дође и узе књигу из деснице Оног што сеђаше на престолу.”

Зато што је Исус Христос био квалификовани Бог, Он је примио свитак од Оца. Ово говори да се тада, наш Господ побринуо за сав Божији посао.


Стих 8: “И кад узе књигу, четири животиње и двадесет и четири старешине падоше пред Јагњетом, имајући сваки гусле, и златне чаше пуне тамјана, које су молитве светих.”

Овде се мисли да Исус Христос чини за Оца као Бог, чији је први посао понуђен од 24 старешина и четири жива бића која се молише за свете.


Стих 9: “И певаху песму нову говорећи: Достојан си да узмеш књигу, и да отвориш печате њене; јер си се заклао, и искупио си нас Богу крвљу својом од сваког колена и језика и народа и племена,”

Овде, Исус Христос је хваљен од Небеских свештеника након постављања за Божијег представника. Небески свештеници хвале Исуса Христоса за спашавање грешника на овој земљи од светског греха. На овј земљи, Исус је крштен Јованом и умро је на Крсту да спасе грешнике од свег греха света, и Он је искупио ове грешнике од Оца плативши надницу за грех са Својом сопственом крвљу. Зато Небески свештеници хвале праведно дело Оног који је постао њихов Бог.


Стих 10: “И учинио си нас Богу нашем цареве и свештенике, И цароваћемо на земљи.”

Исус Христос, који постаје представник Бога Оца, обраћа у свете из људи и свештенства за Царство Божије, и чини власт над њима. Он је стога много више достојан да прими хвалу и част од Небеских свештеника.


Стихови 11-12: “И видех, и чух глас анђела многих око престола и животиња и старешина, и беше број њихов хиљада хиљада. Говорећи гласом великим: Достојно је Јагње заклано да прими силу и богатство и премудрост и јачину и част и славу и благослов.”

Желите да знате више о Откривењу? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о Откривењу.
Библијска студија Откривења

Зато што је Исус преузео све грехе света на Своје тело својим крштењем од Јована, Он је крварио на Крсту, и за то Он је достојан да прими силу, богатство, мудрост, јачину, почаст, славу и благослов од свих створења Небеских као Један који представља Оца. Окружен свештеницима Небеским и анђелима, Он прима сву њихову хвалу и обожавање. Халелујах! Хвалите Господа! Око престола Божијег су четири жива бића и 24 старешине. Они хвале Бога који је ослободио све душе од греха, Његова слава је бескрајна.


Стихови 13-14: “И свако створење, што је на небу, и на земљи, и под земљом, и што је на мору, и што је у њима, све чух где говоре: Благослов и част и слава и сила Ономе што седи на престолу, И Јагњету ва век века. И четири животиње говораху: Амин. И двадесет и четири старешине падоше и поклонише се Ономе што живи ва век века.”

Напокон, Исус Христос који постаје представник Бога васкрсао је као Једини достојан да прими сву хвалу и обожавање од Небеских свештеника. Сви небески свештеници дају Њему благослов, част, и славу за век векова, за то је још више чудесно захваљивати Богу који је достојан. Сви свети и на Небесима и на земљи морају дати славу и част Оном који је устоличен као представник Бога Оца.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.