" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Седам доба постављених од Бога


< Откривење 6:1-17 >

“И видех кад отвори Јагње један од седам печата, и чух једну од четири животиње где говори као глас громовни: Дођи и види. И видех, и гле, коњ бео, и онај што сеђаше на њему имаше стрелу; и њему се даде венац, и изиђе побеђујући, и да победи. И кад отвори други печат, чух другу животињу где говори: Дођи и види. И изиђе други коњ риђ, и ономе што сеђаше на њему даде се да узме мир са земље, и да убија један другог, и даде му се мач велики. И кад отвори трећи печат, чух трећу животињу где говори: Дођи и види. И видех, и гле, коњ вран, и онај што сеђаше на њему имаше мерила у руци својој. И чух глас између четири животиње где говори: Ока пшенице за грош, и три оке јечма за грош; а уље и вино немој кварити. И кад отвори четврти печат, чух глас четврте животиње где говори: Дођи и види. И видех, и гле, коњ блед, и ономе што сеђаше на њему беше име смрт, и пакао иђаше за њим; и њему се даде област на четвртом делу земље да убије мачем и глађу и смрћу и зверињем земаљским. И кад отвори пети печат, видех под олтаром душе побијених за реч Божију и за сведочанство које имаху. И повикаше гласом великим говорећи: Докле, Господару Свети и Истинити! Не судиш и не кајеш крв нашу на онима што живе на земљи? И дане бише свакоме од њих хаљине беле, и речено им би да почину још мало времена, докле се наврше и другари њихови и браћа њихова, који ваља да буду побијени као и они. И видех кад отвори шести печат, и гле, затресе се земља врло, и сунце поста црно као врећа од кострети, и месец поста као крв; И звезде небеске падоше на земљу као што смоква одбацује пупке своје кад је велики ветар заљуља. И небо се измаче као књига кад се савије, и свака гора и острво с места својих покренуше се. И цареви земаљски, и бољари, и богати, и војводе, и силни, и сваки роб, и сваки слободњак, сакрише се по пећинама и по камењацима горским; И говорише горама и камењу: Падните на нас, и сакријте нас од лица Оног што седи на престолу, и од гнева Јагњетовог. Јер дође велики дан гнева Његовог, и ко може остати?”Тумачење

Стих 1: “И видех кад отвори Јагње један од седам печата, и чух једну од четири животиње где говори као глас громовни: Дођи и види.”

Овај стих нам говори да Исус отвара први од Очевих свитка, којим је записан Божији план за човечанство.


Стих 2: “И видех, и гле, коњ бео, и онај што сеђаше на њему имаше стрелу; и њему се даде венац, и изиђе побеђујући, и да победи.”

Први печат Божији говори о успостави еванђеља воде и Духа у Исусу Христосу као Божијем плану ради ослобођења људске врсте од греха, и о победи овог плана. План Бога Оца чини да човечанство уђе у Његове спашене од греха путем еванђеља воде и Духа у Исусу Христосу тј, са ослобођењем човечанства од греха кроз крштење Исусово и Његовом крвљу на Крсту.

Бог је ослободио душе од свих грехова света са еванђељем воде и Духа, и Он наставља тиме увек и када ми о томе говоримо. То је први план који Бог поставља за човечанство. Овај први план Божији је за спасење човечанства кроз долазак Исуса Христоса на земљу, Његово крштење, распеће и васкрсавање.

Ово је доба белог коња које се односи на Божију победу у праведном рату еванђеља које Он испуњава ради ослобођења човечанства од свег тог греха. Ово нам такође говори да еванђеље воде и Духа наставља до тријумфа.


Стихови 3-4: “И кад отвори други печат, чух другу животињу где говори: Дођи и види. И изиђе други коњ риђ, и ономе што сеђаше на њему даде се да узме мир са земље, и да убија један другог, и даде му се мач велики.”

Ово нам говори да у време другог доба постављеном од Бога, овај свет се окреће Сатанском свету. Појава црвеног коња овде објашњава да ће свет пасти под доминацију Сатане.

Сатана довлачи рат на овај свет, узима одавде мир, Зато са њим, свет пролази кроз два светска рата, безбројни људи губе своје животе као резултат, и они који опстану имају живот у неизвесности, престанка мира. Тако сада, нације и државе у читавом свету не верују једне другима и воде рат једни против других, реметећи мир у многим местима. Ово доба је доба рата и геноцида.


Стихови 5-6: “И кад отвори трећи печат, чух трећу животињу где говори: Дођи и види. И видех, и гле, коњ вран, и онај што сеђаше на њему имаше мерила у руци својој. И чух глас између четири животиње где говори: Ока пшенице за грош, и три оке јечма за грош; а уље и вино немој кварити.”

Треће доба о којем Бог говори је доба црног коња, ова ера је са физичком и духовном оскудицом за човечанство. У читавом свету данас, многи људи неће бити спашени због духовне оскудице, и многи ће умрети од физичког изгладњавања. Ми морамо запамтити да живимо у трећем добу. Са проласком овог доба, наступиће доба бледог коња.


Стихови 7-8: “И кад отвори четврти печат, чух глас четврте животиње где говори: Дођи и види. И видех, и гле, коњ блед, и ономе што сеђаше на њему беше име смрт, и пакао иђаше за њим; и њему се даде област на четвртом делу земље да убије мачем и глађу и смрћу и зверињем земаљским.”

Четврто доба поставља Бог као доба бледог коња. Библија нам говори да у том периоду Антихрист покреће своје активности, и да то доба јесте такође доба мучеништва светих. То је време када ће Антихрист, да отима свете од њихове истинске вере, прогања и убија оне који не желе да га обожавају или не примају његов жиг. Од тада, свет ће бити под болестима седме трубе. У том добу, мучеништво светих је узалудно.


Стихови 9-11: “И кад отвори пети печат, видех под олтаром душе побијених за реч Божију и за сведочанство које имаху. И повикаше гласом великим говорећи: Докле, Господару Свети и Истинити! Не судиш и не кајеш крв нашу на онима што живе на земљи? И дане бише свакоме од њих хаљине беле, и речено им би да почину још мало времена, докле се наврше и другари њихови и браћа њихова, који ваља да буду побијени као и они.”

Пето доба Божије је доба васкрсавања светих и усхићење. Након тог доба почеће Миленијумско Царство. Стихови нам говоре да ми морамо сви веровати у мучеништво, васкрсавање, и радост који нас чекају, и да ми морамо живети у нашој вери и нади у Ново Небо и Земљу које нам је Бог обећао.


Стих 12: “И видех кад отвори шести печат, и гле, затресе се земља врло, и сунце поста црно као врећа од кострети, и месец поста као крв;”

Шесто доба Божије јесте доба са деструкцијом првог света који је Бог створио. То је у време када се невоље од седам пехара спусте над свет, када сунце, месец, и звезде изгубе свој сјај. и земља ће потонути под водом од земљотреса.


Стих 13: “И звезде небеске падоше на земљу као што смоква одбацује пупке своје кад је велики ветар заљуља.”

У време овог шестог доба, деструкција Божије креације универзума ће задесити невоље седам пехара. Велика конфузија ће прогутати свет када звезде падну са неба и земља се покрене.


Стих 14: “И небо се измаче као књига кад се савије, и свака гора и острво с места својих покренуше се.”

Ови стихови нам говоре о невољама седам пехара које обасипају, небо ће нестати као свитак када се смота, и све планине и острва биће померени са својих места-несрећа се показује земљо-лом прави више промена у физичкој структури света.


Стих 15: “И цареви земаљски, и бољари, и богати, и војводе, и силни, и сваки роб, и сваки слободњак, сакрише се по пећинама и по камењацима горским;”

У време овог доба седмог печата, када Бог сипа невоље од седам пехара, ниједан неће живети на овој земљи, нити краљеви ни моћни, који неће дрхтати у страху од љутине Јагњетове.


Желите да знате више о Откривењу? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о Откривењу.
Библијска студија Откривења

Стих 16: “И говорише горама и камењу: Падните на нас, и сакријте нас од лица Оног што седи на престолу, и од гнева Јагњетовог.”

Жестина Божија биће велика да ће сво човечанство дрхтати у страху- То ће бити прво и последње време да ће сваки човек бити захваћен страхом.


Стих 17: “Јер дође велики дан гнева Његовог, и ко може остати?”

Када невоље седам пехара буду изливене, свако, без обзира како моћан и јак, биће у страху од велике несреће која ће пасти на њих од љутог Бога са висина. Неће бити ниједног који може стати без страха пред љутим Богом.

Шта, тада, јесте седмо доба? Седмо доба постављено од Бога је доба у којем ће свети живети у Миленијумском Царству, са наступајућим Новим Небом и Земљом у којима ће они живети заувек.

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.