" Бесплатно сте добили, бесплатно дајте "
(Матеј 10:8)

ОСНОВИЦА  |  МАПА САЈТА  |  КОНТАКТ  |  ПОМОЋ    
Библијске Студије Бесплатне Хришћанске Књиге Бесплатне хришћанске еКњиге О нама
  Беседе важних предмета излагања од Поштованог Paul C. Jong-а

 

Ко ће бити спашен у току Велике Невоље?


< Откривење 7:1-17 >

“И потом видех четири анђела где стоје на четири угла земље, и држе четири ветра земаљска, да не душе ветар на земљу, ни на море, ни на икакво дрво. И видех другог анђела где се пење од истока сунчаног, који имаше печат Бога Живога; и повика гласом великим на четири анђела којима беше дано да кваре земљу и море, говорећи: Не кварите ни земље, ни мора, ни дрвета, докле запечатим слуге Бога нашег на челима њиховим. И чух број запечаћених, сто и четрдесет и четири хиљаде запечаћених од свих колена синова Израиљевих:

од колена Јудиног дванаест хиљада запечаћених;

од колена Рувимовог дванаест хиљада запечаћених;

од колена Гадовог дванаест хиљада запечаћених;

од колена Асировог дванаест хиљада запечаћених;

од колена Нефталимовог дванаест хиљада запечаћених;

од колена Манасијиног дванаест хиљада запечаћених;

од колена Симеуновог дванаест хиљада запечаћених;

од колена Левијевог дванаест хиљада запечаћених;

од колена Исахаровог дванаест хиљада запечаћених;

од колена Завулоновог дванаест хиљада запечаћених;

од колена Јосифовог дванаест хиљада запечаћених;

од колена Венијаминовог дванаест хиљада запечаћених.

По том видех, и гле, народ многи, ког не може нико избројати, од сваког језика и колена и народа и племена, стајаше пред престолом и пред Јагњетом, обучен у хаљине беле, и палме у рукама њиховим. И повикаше гласом великим говорећи: Спасење Богу нашем, који седи на престолу, и Јагњету. И сви анђели стајаху око престола и старешине и четири животиње, и падоше на лице пред престолом, и поклонише се Богу. Говорећи:

Амин; благослов и слава и премудрост

и хвала и част и сила и јачина

Богу нашем ва век века.

Амин.

И одговори један од старешина говорећи ми: Ови обучени у беле хаљине ко су, и откуда дођоше? И рекох му: Господару! Ти знаш. И рече ми: Ово су који дођоше од невоље велике, и опраше хаљине своје и убелише хаљине своје у крви Јагњетовој. Зато су пред престолом Божијим, и служе Му дан и ноћ у цркви Његовој; и Онај што седи на престолу уселиће се у њих. Више неће огладнети, и неће на њих пасти сунце, нити икаква врућина. Јер Јагње, које је насред престола, пашће их, и упутиће их на изворе живе воде; и Бог ће отрти сваку сузу од очију њихових. ”Тумачење

Стих 1: “И потом видех четири анђела где стоје на четири угла земље, и држе четири ветра земаљска, да не душе ветар на земљу, ни на море, ни на икакво дрво.”

Ово нам показује да време ветрова са невољама дува  или не у потпуности зависност Божијег обећања. Бог је одлучио да ће Он спасти 144,000 од племена Израиља и начинио их Својим народом пре пуштања Велике Невоље на земљу.


Стихови 2-3: “И видех другог анђела где се пење од истока сунчаног, који имаше печат Бога Живога; и повика гласом великим на четири анђела којима беше дано да кваре земљу и море, говорећи: Не кварите ни земље, ни мора, ни дрвета, докле запечатим слуге Бога нашег на челима њиховим.”

Овде, Бог заповеда четворици анђела који треба да додају штети на земљи и морима да не нашкоде док 144,000 Израелаца не буду запечаћени. Бог им је рекао, другим речима, да не нашкоде док 12,000 који су изабрани од сваког племена Израиља и њихово поуздање је запечаћено са Божијим живим печатом. То је Божија специјална заповест показана Његовом пажљивом бригом за људе из Израела.


Стих 4: “И чух број запечаћених, сто и четрдесет и четири хиљаде запечаћених од свих колена синова Израиљевих:”

Они који су запечаћени од Бога примиће посебну заштиту од Бога и Његов благослов спасења подједнако током Велике Невоље у време послетка.

Стихови 5-9: “од колена Јудиног дванаест хиљада запечаћених; од колена Рувимовог дванаест хиљада запечаћених; од колена Гадовог дванаест хиљада запечаћених; од колена Асировог дванаест хиљада запечаћених; од колена Нефталимовог дванаест хиљада запечаћених; од колена Манасијиног дванаест хиљада запечаћених; од колена Симеуновог дванаест хиљада запечаћених; од колена Левијевог дванаест хиљада запечаћених; од колена Исахаровог дванаест хиљада запечаћених; од колена Завулоновог дванаест хиљада запечаћених; од колена Јосифовог дванаест хиљада запечаћених; од колена Венијаминовог дванаест хиљада запечаћених. По том видех, и гле, народ многи, ког не може нико избројати, од сваког језика и колена и народа и племена, стајаше пред престолом и пред Јагњетом, обучен у хаљине беле, и палме у рукама њиховим.

Ови стихови нам говоре о броју спашених између људи Израиљаца-12,000 од сваког племена Израелског који ће бити запечаћени примајући Божију посебну милост. Бог ће дати спасење за 12,000 од сваког племена Израиљевог које је учинио Својим људима; ову специјалну милост ће распоредити на свако племе подједнако.

Како Бог воли свако племе Израиљево подједнако, Он даје за њих сав свој благослов којим постају Његови људи. Бог облачи Израиљце са том лепотом испуњења Своје Речи обећања датом Аврахаму и његовом поколењу. Како стога можемо видети, Бог испуњава свако Своје обећање и план за човечанство.

Ово нам говори да ће велики број од незнабожаца такође бити спашен у току Велике Невоље и постати Божијим људима. Ово ће бити, другим речима, безбројно мноштво између незнабожаца  такође оних који ће бити спашени од својих грехова веровањем у еванђеље воде и Духа и бити мученици са својом вером у време послетка. Ми стога морамо запамтити да Божије дело чини од незнабожаца Његовим људима подједнако све до краја последњег дана.


Стихови 10-11: “И повикаше гласом великим говорећи: Спасење Богу нашем, који седи на престолу, и Јагњету. И сви анђели стајаху око престола и старешине и четири животиње, и падоше на лице пред престолом, и поклонише се Богу.”

Бог расподељује Своју милост спасења подједнако у време послетка на обоје на Израел и нас, незнабошце. Наш Господ је стога достојан да прими сво обожавање, части и славу. За свете, ниједан други осим Бога самог није објекат од свег њиховог обожавања.


Стих 12: “Говорећи: Амин; благослов и слава и премудрост и хвала и част и сила и јачина Богу нашем ва век века. Амин.”

Сви свештеници Божији дају славу Господу који је Бог. То је само одговарајући начин да Бог прими сву ту славу и част.


Стихови 13-14: “И одговори један од старешина говорећи ми: Ови обучени у беле хаљине ко су, и откуда дођоше? И рекох му: Господару! Ти знаш. И рече ми: Ово су који дођоше од невоље велике, и опраше хаљине своје и убелише хаљине своје у крви Јагњетовој.”

Бог ће прикупити Своју последњу жетву након што Он подигне ветар са Великом Невољом да учини свете победницима свог славног мучеништва и одбране своју истинску веру.

Када прве три и половина године од седмо-годишњег периода Велике Невоље прође, свети ће бити грубо прогоњени од Антихриста и биће мученици да одбране своју веру. Ова Невоља са мучеништвом је другачија димензија од било које невоље да би се поновила у Црквеној историји, она ће створити потребу за вером светих који верују у Бога на овој земљи. Мучеништво је велика част за свете. Кроз њихово мучеништво, свети могу чисто открити своју истинску веру у Бога. У време послетка Велике Невоље, сви свети ће одбранити своју веру кроз своје мучеништво, узеће удео у свом васкрсењу и усхићењу, и стојати пред престолом Божијим.


Стих 15-16: “Зато су пред престолом Божијим, и служе Му дан и ноћ у цркви Његовој; и Онај што седи на престолу уселиће се у њих. Више неће огладнети, и неће на њих пасти сунце, нити икаква врућина.”

Они који имају истинску веру пред Богом биће мученици у време послетка у Великој Невољи да одбране своју веру у спасењу еванђељем воде и Духа. Бог ће стога дати светима такву веру са Својом посебном заштитом и благословом, и пригрлиће такве у Свом наручју.

Желите да знате више о Откривењу? Молимо кликните банер испод да би добили бесплатну књигу о Откривењу.
Библијска студија Откривења

Борећи се са Антихристом и постајући мученици и вазнесени, свети неће никада поново умрети или патити ожалошћени у Царству Божијем. Они ће заувек живети у благослову који је дат деци Божијој. Они који живе пригрљени у наручју Божијем неће бити никада у несташици, нити ће они икада више патити од било каквог зла или мучења од злога. Све то што чека њих сада је Божија посебна накнада, љубав, и слава да ће бити даровани заувек.

Стих 17: “Јер Јагње, које је насред престола, пашће их, и упутиће их на изворе живе воде; и Бог ће отрти сваку сузу од очију њихових.”

Бог ће бити заувек Пастир светих и даће има Своју бесконачну милост. Да би надокнадио сву патњу и мучеништво светих Господ долази сврсисходно на ову земљу, Бог ће их водити до фонтане са живом водом, дајући им да ломе хлеб са Господом пред престолом Божијим, и обући ће их бесконачно у Свој благослов да би их придружио Себи у свој Својој слави. Зато ће свети, на овој земљи, који верују у еванђеље воде и Духа, живећи животом служећи у славу Богу, и мученици су за Његово име, Бог ће дозволити онима који одбране своју веру да живе заувек у сред Његове славе у Новом Небу и Царству. Халелујах! Славите нашег Господа!

Назад к списку

 


Штампана верзија   |  

 
Bible studies
    Беседе
    Поставке вере
    Шта је еванђеље?
    Библијски термини
    Питања из Хришћанске Вере
 

   
Ауторско право © 2001 - 2019 The New Life Mission. СВА ПРАВА задржана.