Search

Sermões

Θέμα 3: Το Ευαγγέλιο του Ύδατος και του Πνεύματος

[3-2] Το Βάπτισμα του Ιησού και η Εξιλέωση των Αμαρτιών (Ματθαίος 3:13-17)

Το Βάπτισμα του Ιησού και η Εξιλέωση των Αμαρτιών (Ματθαίος 3:13-17)
(Ματθαίος 3:13-17)
«Τότε έρχεται ο Ιησούς από της Γαλιλαίας εις τον Ιορδάνην προς τον Ιωάννην διά να βαπτισθή υπ` αυτού. Ο δε Ιωάννης προσπαθούσε να Τον εμποδίσει, λέγων, Εγώ χρείαν έχω να βαπτισθώ υπό σου, και συ έρχεσαι προς εμέ; Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπε προς αυτόν· Επέτρεψέ το τώρα· διότι ούτως είναι πρέπον εις ημάς να εκπληρώσωμεν πάσαν δικαιοσύνην. Τότε ο Ιωάννης Του επέτρεψε. Και βαπτισθείς ο Ιησούς ανέβη ευθύς από του ύδατος· και ιδού, ηνοίχθησαν εις αυτόν οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα του Θεού καταβαίνον ως περιστεράν και ερχόμενον επ` αυτόν. Και ιδού φωνή εκ των ουρανών, λέγουσα· Ούτος είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, εις τον οποίον ευηρεστήθην».
 
 
Υπάρχει Κάποιος που Εξακολουθεί να Υποφέρει από την Αμαρτία;
 
Τελείωσε η δουλεία μας στην αμαρτία;
Ναι.
 
Ο Κύριος Θεός μας έχει κόψει τα δεσμά της αμαρτίας για όλους τους ανθρώπους. Όλοι όσοι κοπιάζουν υπό την αμαρτία είναι δούλοι της αμαρτίας. Έχει αφαιρέσει όλες τις αμαρτίες μας. Υπάρχει κάποιος που εξακολουθεί να υποφέρει από την αμαρτία;
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πόλεμός μας ενάντια στην αμαρτία έχει τελειώσει. Δεν θα υποφέρουμε ποτέ ξανά από την αμαρτία. Η δουλεία μας στην αμαρτία τελείωσε όταν ο Ιησούς μας λύτρωσε· όλες οι αμαρτίες τελείωσαν τότε και εκεί. Όλες οι αμαρτίες μας έχουν εξιλεωθεί από τον Υιό Του. Ο Θεός πλήρωσε για όλες τις αμαρτίες μας μέσω του Ιησού, ο οποίος μας ελευθέρωσε, για πάντα.
Ξέρετε πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι από τις αμαρτίες τους; Ξεκίνησε από την εποχή του Αδάμ και της Εύας. Η ανθρωπότητα υποφέρει από τις αμαρτίες που κληρονόμησε από τον Αδάμ.
Αλλά ο Θεός μας έκανε μια διαθήκη που είναι γραμμένη στη Γένεση 3:15, και η διαθήκη ήταν ότι θα έσωζε όλους τους αμαρτωλούς. Είπε ότι οι άνθρωποι θα λυτρώνονταν από τις αμαρτίες τους μέσω της θυσίας του Ιησού Χριστού με το ύδωρ και το Πνεύμα. Και όταν ήρθε ο καιρός, έστειλε τον Σωτήρα μας, τον Ιησού, να ζήσει ανάμεσά μας.
Υποσχέθηκε επίσης να στείλει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή πριν από τον Ιησού και κράτησε την υπόσχεσή Του.
Στο Μάρκος 1:1-8, «Αρχή του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού. Καθώς είναι γεγραμμένον εν τοις προφήταις· Ιδού, Εγώ αποστέλλω τον άγγελόν Μου προ προσώπου Σου, όστις θέλει κατασκευάσει την οδόν Σου έμπροσθέν Σου. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν του Κυρίου, ευθείας κάμετε τας τρίβους αυτού. Ήτο ο Ιωάννης βαπτίζων εν τη ερήμω και κηρύττων βάπτισμα μετανοίας εις άφεσιν αμαρτιών (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως). Και εξήρχοντο προς αυτόν όλος ο τόπος της Ιουδαίας και οι Ιεροσολυμίται, και εβαπτίζοντο πάντες εν τω Ιορδάνη ποταμώ υπ` αυτού, εξομολογούμενοι τας αμαρτίας αυτών. Ήτο δε ο Ιωάννης ενδεδυμένος τρίχας καμήλου και έχων ζώνην δερματίνην περί την οσφύν αυτού, και τρώγων ακρίδας και μέλι άγριον. Και εκήρυττε, λέγων· Έρχεται ο ισχυρότερός μου οπίσω μου, του οποίου δεν είμαι άξιος σκύψας να λύσω το λωρίον των υποδημάτων αυτού. Εγώ μεν σας εβάπτισα εν ύδατι, Αλλά Εκείνος θα σας βαπτίσει εν Πνεύματι Αγίω».
 
 

Ιωάννης ο Βαπτιστής, μάρτυρας και Πρόδρομος του Ευαγγελίου

 
Ποιος είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής;
Ο τελευταίος Αρχιερέας και ο αντιπρόσωπος όλης της ανθρωπότητας
 
Όσοι πιστεύουν στον Ιησού έχουν βαπτιστεί. Το βάπτισμα σημαίνει: ‘να πλυθείς, να ταφείς, να βυθιστείς, να μεταβιβαστείς’. Όταν ο Ιησούς βαπτίστηκε, η δικαιοσύνη του Θεού εκπληρώθηκε. Η «Δικαιοσύνη» σημαίνει: ‘να είσαι δίκαιος’, και επίσης σημαίνει ‘ο πιο κατάλληλος’, ‘ο πιο σωστός’.
Το να βαπτιστεί ο Ιησούς ήταν για Εκείνον το να γίνει ο Σωτήρας με τον πιο κατάλληλο και σωστό τρόπο. Επομένως, όσοι πιστεύουν στον Ιησού λαμβάνουν το δώρο της λύτρωσης από τον Θεό πιστεύοντας στο ύδωρ του βαπτίσματος του Ιησού και στον Σταυρό και στο Πνεύμα.
Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο τελευταίος αρχιερέας της Παλαιάς Διαθήκης. Ας δούμε το Κατά Ματθαίος 11:10-11. Η Γραφή λέει ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας. Και ως αρχιερέας στην εποχή της Καινής Διαθήκης, μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού· έτσι διακονώντας την αρχιερατεία της Παλαιάς Διαθήκης.
Ο Ιησούς είχε άμεσα μαρτυρήσει για τον Ιωάννη. Είπε, στο Ματθαίος 11:13-14, «Διότι πάντες οι προφήται και ο νόμος έως Ιωάννου προεφήτευσαν. Και αν θέλητε να δεχθήτε τούτο, αυτός είναι ο Ηλίας όστις έμελλε να έλθη». Επομένως, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, που βάπτισε τον Ιησού, ήταν απόγονος του αρχιερέα Ααρών και ο τελευταίος αρχιερέας. Η Βίβλος επίσης έδωσε μαρτυρία ότι ο Ιωάννης είναι απόγονος του Ααρών στην Παλαιά Διαθήκη (Λουκάς 1:5, 1 Χρονικών 24:10).
Τότε γιατί ο Ιωάννης ζούσε μόνος στην έρημο, ντυμένος με ρούχα από τρίχες καμήλας; Για να αναλάβει την αρχιερατεία. Και ως αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν μπορούσε να ζει ανάμεσα στους ανθρώπους. Έτσι φώναξε στους ανθρώπους «Μετανοείτε, γεννήματα οχιάς!» και τους βάπτισε για τον καρπό της μετάνοιας, που επέστρεψε τους ανθρώπους στον Ιησού, ο οποίος θα έπαιρνε όλες τις αμαρτίες τους. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μεταβίβασε τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού για τη σωτηρία μας.
 
 
Δύο Είδη Βαπτίσματος
 
Γιατί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτιζε τους ανθρώπους;
Για να οδηγήσει τους ανθρώπους να μετανοήσουν για όλες τις αμαρτίες τους και να πιστέψουν στο βάπτισμα του Ιησού για τη σωτηρία
 
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτιζε τους ανθρώπους και μετά βάπτισε τον Ιησού. Το πρώτο βάπτισμα ήταν ‘το βάπτισμα της μετάνοιας’ που καλούσε τους αμαρτωλούς να επιστρέψουν στον Θεό. Πολλοί άνθρωποι που άκουσαν τα λόγια του Θεού μέσω του Ιωάννη εγκατέλειψαν τα είδωλά τους και επέστρεψαν στον Θεό.
Το δεύτερο βάπτισμα ήταν το βάπτισμα του Ιησού, το βάπτισμα που μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτισε τον Ιησού για να εκπληρώσει τη δικαιοσύνη του Θεού. Ο Ιησούς βαπτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή για να σώσει όλους τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους (Ματθαίος 3:15).
Γιατί έπρεπε ο Ιωάννης να βαπτίσει τον Ιησού; Για να εξαλείψει τις αμαρτίες του κόσμου, ο Θεός έπρεπε να επιτρέψει στον Ιωάννη να μεταβιβάσει όλες τις αμαρτίες στον Ιησού ώστε οι άνθρωποι που πίστευαν στον Ιησού να μπορούσαν να σωθούν.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ο δούλος του Θεού, έργο του οποίου ήταν να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους να πλυθούν από τις αμαρτίες τους και ήταν ο αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας που έδωσε μαρτυρία στο ευαγγέλιο της λύτρωσης. Επομένως, ο Ιωάννης έπρεπε να ζει μόνος στην έρημο. Στην εποχή του Ιωάννη του Βαπτιστή, οι άνθρωποι του Ισραήλ ήταν όλοι διεφθαρμένοι και σάπιοι μέχρι το μεδούλι.
Έτσι ο Θεός είχε πει στην Παλαιά Διαθήκη, στο Μαλαχίας 4:5-6, «Ιδού, εγώ θέλω αποστείλει προς εσάς Ηλίαν τον προφήτην, πριν έλθη η ημέρα του Κυρίου η μεγάλη και επιφανής. Και αυτός θέλει επιστρέψει την καρδίαν των πατέρων προς τα τέκνα και την καρδίαν των τέκνων προς τους πατέρας αυτών, μήποτε έλθω και πατάξω την γην με ανάθεμα».
Στα μάτια του Θεού, όλος ο λαός του Ισραήλ που λάτρευε τον Γιαχβέ ήταν διεφθαρμένος. Κανείς δεν ήταν δίκαιος ενώπιόν Του. Οι θρησκευτικοί ηγέτες του ναού για παράδειγμα, οι ιερείς, και οι νομικοί, και οι γραμματείς, ήταν ιδιαίτερα σάπιοι μέχρι το μεδούλι. Το Ισραήλ και οι ιερείς δεν πρόσφεραν θυσία σύμφωνα με τον Νόμο του Θεού.
Οι ιερείς είχαν εγκαταλείψει την επιθέση των χεριών και το τελετουργικό της προσφοράς αίματος, που ο Θεός τους είχε διδάξει για την εξιλέωση των αμαρτιών τους. Καταγράφεται ότι οι ιερείς στις ημέρες του Μαλαχία είχαν εγκαταλείψει τη θυσία, την επιθέση των χεριών και την προσφορά αίματος στην τελετουργία.
Επομένως, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν μπορούσε να μείνει μαζί τους. Έτσι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βγήκε στην έρημο και φώναξε δυνατά. Τι είπε;
Είναι γραμμένο στο Μάρκος 1:2-3, στα λόγια του προφήτη Ησαΐα, «Ιδού, εγώ αποστέλλω τον άγγελόν μου προ προσώπου σου, όστις θέλει κατασκευάσει την οδόν σου έμπροσθέν σου. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν του Κυρίου, ευθείας κάμετε τας τρίβους αυτού».
Η φωνή στην έρημο φώναζε στους ανθρώπους να λάβουν το βάπτισμα της μετάνοιας. Τι είναι το «βάπτισμα της μετάνοιας» που μιλάει η Βίβλος; Είναι το βάπτισμα για το οποίο φώναζε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής· δηλαδή, το βάπτισμα που καλεί τους ανθρώπους πίσω στον Ιησού, έτσι ώστε να πιστέψουν στον Ιησού που θα αφαιρούσε όλες τις αμαρτίες τους και θα σώσει. Το βάπτισμα της μετάνοιας ήταν για να τους οδηγήσει στη σωτηρία.
«Μετανοήστε και βαπτιστείτε, και ο Ιησούς θα βαπτιστεί με τον ίδιο τρόπο για να πάρει όλες τις αμαρτίες σας». Η κραυγή του Ιωάννη του Βαπτιστή ήταν ότι ο Ιησούς θα έπαιρνε όλες τις αμαρτίες του κόσμου και θα κρινόταν στο Σταυρό για να σώσει όλους τους ανθρώπους ώστε να επιστρέψουν στον Θεό.
«Εγώ μεν σας εβάπτισα εν ύδατι, Αλλά Εκείνος θα σας βαπτίσει εν Πνεύματι Αγίω» (Μάρκος 1:8). Το «Θα σας βαπτίσει εν Πνεύματι Αγίω» σημαίνει να ξεπλύνει όλες τις αμαρτίες σας. Να βαπτίσει σημαίνει ‘να πλύνει’. Το βάπτισμα του Ιησού στον Ιορδάνη μας λέει ότι ο Υιός του Θεού βαπτίστηκε έτσι και πήρε όλες τις αμαρτίες μας για να μας σώσει.
Επομένως, πρέπει να αποστραφούμε από την αμαρτία και να πιστέψουμε σε Αυτόν. Εκείνος είναι ο Αμνός που αφαιρεί τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Και αυτό είναι το ευαγγέλιο της λύτρωσης στο οποίο μαρτυρούσε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.
 
 
Το καθήκον του Αρχιερέα για την Εξιλέωση των Αμαρτιών
 
Ποιος προετοίμασε τον δρόμο της σωτηρίας;
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής
 
Ο Προφήτης Ησαΐας είχε προφητεύσει, «Λαλήσατε παρηγορητικά προς την Ιερουσαλήμ, και φωνήσατε προς αυτήν, ότι ο καιρός της ταπεινώσεως αυτής επληρώθη, ότι η ανομία αυτής συνεχωρήθη (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως)· διότι έλαβεν εκ της χειρός Κυρίου διπλάσιον διά πάσας τας αμαρτίας αυτής» (Ησαΐας 40:2).
Ο Ιησούς Χριστός πήρε τις αμαρτίες σας και τις αμαρτίες μου και του καθενός χωρίς εξαίρεση· το προπατορικό αμάρτημα, τις παρούσες αμαρτίες και ακόμη και τις μελλοντικές αμαρτίες καθαρίστηκαν μέσω του Βαπτίσματός Του. Μας λύτρωσε όλους. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τη λύτρωση.
Για να σωθούμε από όλες τις αμαρτίες μας, πρέπει να πιστεύουμε στο ευαγγέλιο που δηλώνει ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες στον Ιησού μέσω του βαπτίσματος.
Είναι μια παρεξήγηση να πιστεύουμε ότι «επειδή ο Θεός είναι αγάπη, μπορούμε να εισέλθουμε στη βασιλεία των ουρανών μόνο πιστεύοντας στον Ιησού, ακόμη κι αν έχουμε αμαρτία στις καρδιές μας».
Για να λυτρωθούμε από όλες τις αμαρτίες μας, πρέπει να πιστεύουμε στο βάπτισμά Του, μέσω του οποίου ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού. Είναι με το «ύδωρ» που ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες της ανθρωπότητας στον Ιησού.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Θεός για να μας σώσει ήταν να στείλει τον Ιωάννη σε αυτόν τον κόσμο. Ο αγγελιοφόρος του Θεού, Ιωάννης ο Βαπτιστής, στάλθηκε ως πρεσβευτής του Βασιλιά, ο οποίος μέσω του βαπτίσματος μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού. Και υπηρέτησε την αρχιερατεία όλης της ανθρωπότητας.
Ο Θεός μας είπε ότι έστειλε τον αγγελιοφόρο Του, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, σε εμάς. «Εγώ αποστέλλω τον αγγελιοφόρο Μου προ προσώπου Σου». Πριν από το πρόσωπό Σου σημαίνει πριν από τον Ιησού. Ποιος ήταν ο λόγος που έστειλε τον Ιωάννη πριν από τον Ιησού; Ήταν για να μεταβιβάσει όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού, τον Υιό του Θεού, μέσω του βαπτίσματος. «Όστις θέλει κατασκευάσει την οδόν Σου έμπροσθέν Σου». Αυτό είναι το θέλημα του Θεού.
Ποιος είναι αυτός που προετοίμασε τον δρόμο έτσι ώστε να μπορούμε να λυτρωθούμε και να πάμε στη βασιλεία των ουρανών; Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Το «Σου» σημαίνει τον Ιησού και το «Μου» σημαίνει τον ίδιο τον Θεό. Επομένως, όταν είπε, «Εγώ αποστέλλω τον άγγελόν Μου προ προσώπου Σου, όστις θέλει κατασκευάσει την οδόν Σου έμπροσθέν Σου», τι σημαίνει αυτό;
Ποιος ήταν να προετοιμάσει τον δρόμο μας ώστε να μπορούμε να πάμε στη βασιλεία των ουρανών; Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες μας στον Ιησού, ώστε να πιστέψουμε ότι ο Ιησούς ξέπλυνε όλες τις αμαρτίες μας για εμάς· καθήκον του ήταν να μεταβιβάσει τις αμαρτίες βαπτίζοντας τον Ιησού Χριστό. Ήταν ο Ιησούς και ο Ιωάννης που έκαναν δυνατό για μας να πιστέψουμε στην αλήθεια και να λυτρωθούμε.
Από τι εξαρτάται η σωτηρία μας; Εξαρτάται από το αν πιστεύουμε στο έργο του Ιησού, του Υιού του Θεού, και στο γεγονός ότι ο αγγελιοφόρος του Θεού μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου σε Αυτόν. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε το ευαγγέλιο της σωτηρίας όπου η αμαρτία αφαιρείται πλήρως. Ο Θεός Πατέρας έστειλε τον αγγελιοφόρο Του μπροστά, αυτόν που θα βάπτιζε τον Υιό Του, και τον έκανε αντιπρόσωπο της ανθρωπότητας. Έτσι, ολοκλήρωσε το έργο της λύτρωσης για εμάς.
Ο Θεός έστειλε τον υπηρέτη Του Ιωάννη τον Βαπτιστή να βαπτίσει τον Υιό Του, ώστε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής να προετοιμάσει τον δρόμο της σωτηρίας για όσους πίστευαν στον Υιό Του. Αυτός είναι ο λόγος για το βάπτισμα του Ιησού. Το βάπτισμα που έλαβε ο Ιησούς από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή ήταν η λύτρωση μέσω της οποίας όλες οι αμαρτίες της ανθρωπότητας μεταβιβάστηκαν στον Ιησού, ώστε όλοι οι άνθρωποι να πιστέψουν στον Ιησού και να πάνε στη βασιλεία των ουρανών.
Ακόμα και οι μελλοντικές αμαρτίες της ανθρωπότητας μεταβιβάστηκαν στον Ιησού μέσω του βαπτίσματός Του. Ο Ιησούς και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μαζί προετοίμασαν τον δρόμο για τη βασιλεία των ουρανών για εμάς. Με αυτόν τον τρόπο, ο Θεός αποκάλυψε το μυστικό της λύτρωσης μέσω του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Ως αντιπρόσωπος του καθενός από εμάς, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτισε τον Ιησού ώστε να πιστέψουμε στη λύτρωσή Του και να πάμε στη βασιλεία των ουρανών. Μεταβίβασε όλη την αμαρτία στον Ιησού μέσω του βαπτίσματος. Αυτά είναι τα χαρμόσυνα νέα της λύτρωσης, το ευαγγέλιο.
 
 
Γιατί Γεννήθηκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής;
 
Μέσω ποιου μπορούμε να πιστέψουμε στον Ιησού;
Ιωάννης ο Βαπτιστής
 
Στο Μαλαχίας 3:1, είναι γραμμένο, «Ιδού, εγώ αποστέλλω τον Αγγελόν Μου και θέλει κατασκευάσει την οδόν έμπροσθέν Μου». Πρέπει να διαβάσετε την Αγία Γραφή προσεκτικά. Γιατί ο Θεός έστειλε τον αγγελιοφόρο Του πριν από τον Ιησού; Γιατί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής γεννήθηκε 6 μήνες πριν από τον Ιησού;
Πρέπει να καταλάβουμε καλά τι λέει η Βίβλος. Υπάρχει ένα τμήμα στην Παλαιά Διαθήκη σχετικά με τη διακονία του αρχιερέα Ααρών. Ο Ααρών ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Μωυσή. Αυτός και οι γιοι του χρίστηκαν ως ιερείς από τον Θεό. Οι υπόλοιποι Λευίτες εργάζονταν υπό αυτούς, φέρνοντάς τους διάφορα σκεύη, ανακατεύοντας τη ζύμη για το ψωμί και άλλα, ενώ οι γιοι του Ααρών πρόσφεραν τη θυσία μέσα στην άγια σκηνή.
Έτσι οι γιοι του Ααρών ήταν χρισμένοι για να μοιραστούν εξίσου το έργο του ναού μεταξύ τους, αλλά την Ημέρα του Εξιλασμού, τη δέκατη ημέρα του έβδομου μήνα, ο αρχιερέας μόνος πρόσφερε τη θυσία της εξιλέωσης για τον λαό του.
Στο Κατά Λουκάς 1:5, υπάρχει μια ιστορία για τη γενεαλογία του Ιωάννη του Βαπτιστή. Πρέπει να καταλάβουμε σωστά τα σχετικά με αυτόν τον αγγελιοφόρο του Θεού, προκειμένου να καταλάβουμε σωστά τον Ιησού. Τείνουμε να σκεφτόμαστε πολύ για τον Ιησού, αλλά αγνοούμε πολλά σχετικά με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή που ήρθε πριν από Αυτόν. Θα επιθυμούσα να σας βοηθήσω να καταλάβετε.
«Αρχή του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού. Καθώς είναι γεγραμμένον εν τοις προφήταις· Ιδού, Εγώ αποστέλλω τον άγγελόν Μου προ προσώπου Σου, όστις θέλει κατασκευάσει την οδόν Σου έμπροσθέν Σου» (Μάρκος 1:1-2). Το ευαγγέλιο της βασιλείας των ουρανών αρχίζει πάντα με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.
Όταν καταλαβαίνουμε καλά τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, μπορούμε να καταλάβουμε και να πιστέψουμε ξεκάθαρα στο ευαγγέλιο της λύτρωσης του Ιησού. Είναι παρόμοιο με το να ακούμε τους πρέσβεις που έχουμε στείλει σε όλο τον κόσμο για να καταλάβουμε τις καταστάσεις όλων των εθνών. Όταν γνωρίζουμε για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλά τη λύτρωση του Θεού.
Τι κρίμα όμως, που τόσοι πολλοί χριστιανοί σήμερα δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του Ιωάννη. Ο Θεός δεν έστειλε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή επειδή Βαριόταν και δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει. Όλα τα τέσσερα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης μιλούν για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή πριν μιλήσουν για τη λύτρωση του Ιησού.
Αλλά οι ευαγγελιστές του σήμερα αγνοούν εντελώς τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και λένε στους ανθρώπους ότι απλώς πιστεύοντας στον Ιησού είναι αρκετό για να σωθούν. Στην πραγματικότητα οδηγούν τους ανθρώπους να ζουν ως αμαρτωλοί όλη τους τη ζωή και να καταλήξουν στην κόλαση. Αν απλώς πιστεύετε στον Ιησού χωρίς να κατανοείτε τον ρόλο του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο Χριστιανισμός γίνεται απλώς μια άλλη θρησκεία για εσάς. Πώς μπορείτε να λυτρωθείτε από τις αμαρτίες σας αν δεν γνωρίζετε την αλήθεια; Είναι αδύνατον.
Το ευαγγέλιο της λύτρωσης δεν είναι ούτε τόσο απλό ούτε τόσο εύκολο. Τόσοι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λύτρωση βρίσκεται στην πίστη μας στον Σταυρό επειδή ο Ιησούς πέθανε στον Σταυρό για εμάς. Αλλά εάν πιστεύετε μόνο στη σταύρωση, χωρίς γνώση της αλήθειας της μεταβίβασης των αμαρτιών, κανένα ποσό πίστης δε θα σας οδηγήσει σε πλήρη λύτρωση.
Επομένως, ο Θεός έστειλε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή για να γνωστοποιήσει στον κόσμο πώς θα γινόταν η λύτρωση και πώς ο Ιησούς θα έπαιρνε τις αμαρτίες του κόσμου. Μόνο αν γνωρίζουμε την αλήθεια θα καταλάβουμε ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού που πήρε όλες τις αμαρτίες μας πάνω Του.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μας μιλάει για την αλήθεια της λύτρωσης. Μας λέει πώς ήρθε να μαρτυρήσει τη θεότητα του Ιησού και πώς οι άνθρωποι δεν θα Τον δεχόντουσαν όταν κατέβαινε το Φως σε αυτόν τον κόσμο. Επίσης μαρτυρείται στο Κατά Ιωάννη 1 ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν αυτός που προετοίμασε το ευαγγέλιο της λύτρωσης βαπτίζοντας τον Ιησού Χριστό.
Αν δεν είχαμε τη μαρτυρία του Ιωάννη του Βαπτιστή για τη λύτρωση, πώς θα μπορούσαμε να πιστέψουμε στον Ιησού; Δεν έχουμε δει ποτέ τον Ιησού, και όταν προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, πώς είναι δυνατόν να πιστέψουμε στον Ιεχωβά;
Έχοντας τόσες διαφορετικές θρησκείες σε όλο τον κόσμο, πώς θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό; Πώς θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς ήταν στην πραγματικότητα ο Υιός του Θεού που μας λύτρωσε παίρνοντας πάνω Του όλες τις αμαρτίες του κόσμου;
Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε την Παλαιά Διαθήκη για να βρούμε από την αρχή τα λόγια της λύτρωσης και να γνωρίσουμε ότι ο Ιησούς είναι ο Σωτήρας μας. Πρέπει να αποκτήσουμε τη σωστή γνώση για να πιστέψουμε σωστά. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε χωρίς αληθινή γνώση. Για να πιστέψουμε στον Ιησού και να σωθούμε, πρέπει να γνωρίσουμε το ευαγγέλιο της λύτρωσης που μαρτύρησε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και τον ρόλο του σε αυτό. Για να έχουμε πλήρη πίστη στον Χριστό, πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια για τη λύτρωση.
Επομένως, όπως είπε ο Ιησούς, «Και θέλετε γνωρίσει την αλήθειαν, και η αλήθεια θέλει σας ελευθερώσει» (Ιωάννης 8:32), πρέπει να γνωρίσουμε την αλήθεια της λύτρωσης στον Ιησού.
 
 
Οι Αποδείξεις στη Βίβλο
 
Από ποιο σημείο ξεκινούν τα τέσσερα Ευαγγέλια;
Από την έλευση του Ιωάννη του Βαπτιστή
 
Ας προχωρήσουμε και να εξερευνήσουμε όλες τις αποδείξεις της λύτρωσης στη Βίβλο. Ας ανακαλύψουμε τι λένε τα τέσσερα Ευαγγέλια για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ποιος ήταν, γιατί ονομάστηκε «ο αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας» ή «ο τελευταίος αρχιερέας», πώς όλες οι αμαρτίες του κόσμου μεταβιβάστηκαν στον Ιησού μέσω αυτού, και αν ο Ιησούς πήρε όλες τις αμαρτίες πάνω Του ή όχι.
Όλα τα τέσσερα Ευαγγέλια αρχίζουν με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Το Κατά Ιωάννης 1:6 μας λέει τον πιο σημαντικό παράγοντα στο ευαγγέλιο. Μας λέει ποιος εκτέλεσε το έργο της μεταβίβασης όλων των αμαρτιών του κόσμου στον Ιησού. «Υπήρξεν άνθρωπος απεσταλμένος παρά Θεού, ονομαζόμενος Ιωάννης. Ούτος ήλθεν εις μαρτυρίαν, διά να μαρτυρήση περί του φωτός, διά να πιστεύσωσι πάντες δι` αυτού» (Ιωάννης 1:6-7).
Λέει, «διά να πιστεύσωσι πάντες δι` αυτού» και ότι ήταν «διά να μαρτυρήση περί του φωτός». Το Φως είναι ο Ιησούς Χριστός. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιωάννης ήταν να μαρτυρήσει για τον Ιησού ώστε όλοι να πιστέψουν δι` αυτού. Τώρα, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο Κατά Ματθαίο.
Στο Κατά Ματθαίος 3:13-17, «Τότε έρχεται ο Ιησούς από της Γαλιλαίας εις τον Ιορδάνην προς τον Ιωάννην διά να βαπτισθή υπ` αυτού. Ο δε Ιωάννης προσπαθούσε να Τον εμποδίσει, λέγων, Εγώ χρείαν έχω να βαπτισθώ υπό σου, και συ έρχεσαι προς εμέ; Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπε προς αυτόν· Επέτρεψέ το τώρα· διότι ούτως είναι πρέπον εις ημάς να εκπληρώσωμεν πάσαν δικαιοσύνην. Τότε ο Ιωάννης Του επέτρεψε. Και βαπτισθείς ο Ιησούς ανέβη ευθύς από του ύδατος· και ιδού, ηνοίχθησαν εις αυτόν οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα του Θεού καταβαίνον ως περιστεράν και ερχόμενον επ` αυτόν. Και ιδού φωνή εκ των ουρανών, λέγουσα· Ούτος είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, εις τον οποίον ευηρεστήθην».
 
Γιατί πρέπει να κατανοήσουμε τη γενεαλογία του Ιωάννη;
Επειδή η Βίβλος μας λέει ότι ο Ιωάννης είναι ο αρχιερέας όλης της ανθρωπότητας.
 
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτισε τον Ιησού. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν αυτός που παρέδωσε όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού Χριστό. Στο Λουκά 1, ο Λουκάς μιλάει για τη γενεαλογία του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ας ρίξουμε μια ματιά.
Στο Λουκάς 1:1-14, «Επειδή πολλοί επεχείρησαν να συντάξωσι διήγησιν περί των μετά πληροφορίας βεβαιωμένων εις ημάς πραγμάτων, καθώς παρέδοσαν εις ημάς οι απ` αρχής γενόμενοι αυτόπται και υπηρέται του λόγου, εφάνη και εις εμέ εύλογον, όστις διηρεύνησα πάντα εξ αρχής ακριβώς, να σοι γράψω κατά σειράν περί τούτων, κράτιστε Θεόφιλε, διά να γνωρίσης την βεβαιότητα των πραγμάτων, περί των οποίων κατηχήθης. Υπήρξεν επί των ημερών Ηρώδου, του βασιλέως της Ιουδαίας, ιερεύς τις το όνομα Ζαχαρίας εκ της διαιρέσεως Αβιά, και η γυνή αυτού ήτο εκ των θυγατέρων του Ααρών, και το όνομα αυτής Ελισάβετ. Ήσαν δε αμφότεροι δίκαιοι ενώπιον του Θεού, περιπατούντες εν πάσαις ταις εντολαίς και τοις δικαιώμασι του Κυρίου άμεμπτοι. Και δεν είχον τέκνον, καθότι η Ελισάβετ ήτο στείρα, και αμφότεροι ήσαν προβεβηκότες εις την ηλικίαν αυτών. Ενώ ιεράτευεν αυτός εν τη τάξει της διαίρεσής αυτού ενώπιον του Θεού, κατά το έθος της ιερατείας έπεσεν εις αυτόν ο κλήρος να θυμιάση εισελθών εις τον ναόν του Κυρίου. Και παν το πλήθος του λαού προσηύχετο έξω εν τη ώρα του θυμιάματος. Εφάνη δε εις αυτόν άγγελος Κυρίου, ιστάμενος εκ δεξιών του θυσιαστηρίου του θυμιάματος. Και ο Ζαχαρίας ιδών εταράχθη, και φόβος επέπεσεν επ` αυτόν. Είπε δε προς αυτόν ο άγγελος· Μη φοβού, Ζαχαρία· διότι εισηκούσθη η δέησίς σου, και η γυνή σου Ελισάβετ θέλει γεννήσει υιόν εις σε, και θέλεις καλέσει το όνομα αυτού Ιωάννην. Και θέλει είσθαι εις σε χαρά και αγαλλίασις, και πολλοί θέλουσι χαρή διά την γέννησιν αυτού».
Ο Λουκάς μας λέει λεπτομερώς τη γενεαλογία του Ιωάννη. Ο Λουκάς, ένας μαθητής του Ιησού, εξηγεί τη γενεαλογία του Ιωάννη από την αρχή. Ο Λουκάς είχε διδάξει το ευαγγέλιο σε έναν άνθρωπο που ονομαζόταν Θεόφιλο, ο οποίος ήταν από έναν διαφορετικό πολιτισμό και δεν ήξερε για τον Κύριο.
Έτσι, για να του διδάξει για τον Ιησού, τον Σωτήρα των αμαρτωλών, ο Λουκάς σκέφτηκε ότι έπρεπε να εξηγήσει τη γενεαλογία του Ιωάννη του Βαπτιστή με λεπτομέρεια.
Στο Λουκάς 1:5-9, διηγείται, «Υπήρξεν επί των ημερών Ηρώδου, του βασιλέως της Ιουδαίας, ιερεύς τις το όνομα Ζαχαρίας εκ της διαιρέσεως Αβιά, και η γυνή αυτού ήτο εκ των θυγατέρων του Ααρών, και το όνομα αυτής Ελισάβετ. Ήσαν δε αμφότεροι δίκαιοι ενώπιον του Θεού, περιπατούντες εν πάσαις ταις εντολαίς και τοις δικαιώμασι του Κυρίου άμεμπτοι. Και δεν είχον τέκνον, καθότι η Ελισάβετ ήτο στείρα, και αμφότεροι ήσαν προβεβηκότες εις την ηλικίαν αυτών. Ενώ ιεράτευεν αυτός εν τη τάξει της διαίρεσής αυτού ενώπιον του Θεού, κατά το έθος της ιερατείας έπεσεν εις αυτόν ο κλήρος να θυμιάση εισελθών εις τον ναόν του Κυρίου».
Εδώ, συνέβη ένα περιστατικό ενώ ο Ζαχαρίας υπηρετούσε τον Θεό σύμφωνα με το έθιμο της ιερατείας. Ο Λουκάς κατέθεσε ξεκάθαρα ότι ο Ζαχαρίας ήταν απόγονος του Ααρών. Τότε σε ποια διαίρεση ανήκε ο Ζαχαρίας; Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο.
Εξήγησε, «Ενώ ιεράτευεν αυτός εν τη τάξει της διαίρεσής αυτού ενώπιον του Θεού». Μπορούμε να δούμε ότι ο Λουκάς ήξερε για τον Ζαχαρία τόσο καλά, γι’ αυτό εξήγησε το ευαγγέλιο της λύτρωσης μέσω του Ζαχαρία και της Ελισάβετ.
Καθώς είμαστε επίσης Εθνικοί από διαφορετικές φυλές, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη Σωτηρία του Ιησού αν δεν εξηγηθεί λεπτομερώς, βήμα προς βήμα. Ας ανακαλύψουμε ποιες είναι οι λεπτομέρειες. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής γεννήθηκε από τον Ζαχαρία και τη σύζυγό του Ελισάβετ, που ήταν μία από τις θυγατέρες του Ααρών. Τώρα, ας δούμε τη γενεαλογία του Ζαχαρία και του Ιωάννη.
 
 
Η Γενεαλογία του Ιωάννη του Βαπτιστή
 
Απόγονος ποίου ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής;
Ο Ααρών, ο αρχιερέας
 
Για να κατανοήσουμε τη γενεαλογία του Ιωάννη του Βαπτιστή, πρέπει να διαβάσουμε την Παλαιά Διαθήκη, 1 Χρονικών 24:1-19.
«Και αύται ήσαν αι διαιρέσεις των υιών του Ααρών. Οι υιοί του Ααρών, Ναδάβ και Αβιούδ, Ελεάζαρ και Ιθάμαρ. Και απέθανον ο Ναδάβ και ο Αβιούδ έμπροσθεν του πατρός αυτών, και δεν είχον υιούς· όθεν ιεράτευσαν ο Ελεάζαρ και ο Ιθάμαρ. Και διήρεσεν αυτούς ο Δαβίδ, τον τε Σαδώκ εκ των υιών Ελεάζαρ, και τον Αχιμέλεχ εκ των υιών του Ιθάμαρ, κατά τα χρέη αυτών εις την υπηρεσίαν αυτών. Ευρέθησαν δε πλειότεροι αρχηγοί εκ των υιών Ελεάζαρ, παρά εκ των υιών Ιθάμαρ· και διηρέθησαν ούτω. Εκ των υιών Ελεάζαρ ήσαν δεκαέξ αρχηγοί οίκου πατέρων· και εκ των υιών Ιθάμαρ οκτώ αρχηγοί του οίκου των πατέρων αυτών. Διήρεσαν δε αυτούς διά κλήρων, τούτους προς εκείνους· διότι διευθυνταί του αγιαστηρίου και διευθυνταί του οίκου του Θεού ήσαν εκ των υιών Ελεάζαρ και εκ των υιών Ιθάμαρ. Και κατέγραψεν αυτούς Σεμαΐας ο υιός του Ναθαναήλ ο γραμματεύς, ο εκ των Λευϊτών, έμπροσθεν του βασιλέως και των αρχόντων και Σαδώκ του ιερέως και Αχιμέλεχ υιού του Αβιάθαρ και έμπροσθεν των αρχηγών των πατριών των ιερέων και Λευϊτών, λαμβανομένης μιας πατριάς εκ του Ελεάζαρ και μιας εκ του Ιθάμαρ. Ο πρώτος δε κλήρος εξήλθεν εις τον Ιωϊαρείβ, ο δεύτερος εις τον Ιεδαΐαν, ο τρίτος εις τον Χαρήμ, ο τέταρτος εις τον Σεωρήμ, ο πέμπτος εις τον Μαλχίαν, ο έκτος εις τον Μεϊαμείν, ο έβδομος εις τον Ακκώς, ο όγδοος εις τον Αβιά, ο ένατος εις τον Ιησούν, ο δέκατος εις τον Σεχανίαν, ο ενδέκατος εις τον Ελιασείβ, ο δωδέκατος εις τον Ιακείμ, ο δέκατος τρίτος εις τον Ουφφά, ο δέκατος τέταρτος εις τον Ιεσεβάβ, ο δέκατος πέμπτος εις τον Βιλγά, ο δέκατος έκτος εις τον Ιμμήρ, ο δέκατος έβδομος εις τον Εζείρ, ο δέκατος όγδοος εις τον Αφισής, ο δέκατος ένατος εις τον Πεθαΐα, ο εικοστός εις τον Ιεζεκιήλ, ο εικοστός πρώτος εις τον Ιαχείν, ο εικοστός δεύτερος εις τον Γαμούλ, ο εικοστός τρίτος εις τον Δελαΐαν, ο εικοστός τέταρτος εις τον Μααζίαν. Αύται ήσαν αι διατάξεις αυτών εις την υπηρεσίαν αυτών, διά να εισέρχωνται εις τον οίκον του Κυρίου κατά το διατεταγμένον εις αυτούς διά χειρός Ααρών του πατρός αυτών, ως προσέταξεν εις αυτόν Κύριος ο Θεός του Ισραήλ».
Ας διαβάσουμε ξανά το εδάφιο 10. «Ο έβδομος εις τον Ακκώς, ο όγδοος εις τον Αβιά». Εδώ, ο Δαβίδ ανέθεσε κλήρους σε κάθε έναν από τους γιους του Ααρών ώστε η θυσία να προσφερθεί με τη σειρά. (Όπως όλοι γνωρίζετε, ο Ααρών ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Μωυσή. Ο Θεός χειροτόνησε τον Μωυσή ως δικό Του εντολοδόχο, και τον Ααρών ως αρχιερέα της Αγίας Σκηνής ενώπιον του λαού του Ισραήλ).
Όλοι οι άλλοι Λευίτες τέθηκαν υπό τους ιερείς και ο Ααρών και οι γιοι του ανέλαβαν όλες τις θυσίες ενώπιον του Θεού. Πριν ο Δαβίδ καθορίσει το σύστημα κληρώσεων, οι ιερείς, οι απόγονοι του Ααρών, έπρεπε να κληρώσουν κάθε φορά και αυτό προκάλεσε μεγάλη σύγχυση.
Επομένως, ο Δαβίδ οργάνωσε το σύστημα βάζοντας σε σειρά κάθε διαίρεση. Υπήρχαν 24 διαιρέσεις με σειρά που προερχόταν από τους εγγονούς του Ααρών, και η όγδοη ήταν του Αβιά. Και λέγεται, «Ιερεύς τις το όνομα Ζαχαρίας εκ της διαιρέσεως Αβιά». Έτσι, ο Ζαχαρίας και η σύζυγός του Ελισάβετ ήταν και οι δύο απόγονοι του αρχιερέα Ααρών.
Ήταν ο Ζαχαρίας, ιερέας της διαίρεσης του Αβιά, ο οποίος ήταν ο πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή. Γνωρίζουμε από τη Βίβλο ότι συνήθιζαν να παντρεύονται μέσα στις οικογένειές τους.
Όπως γνωρίζετε, ο Ιακώβ παντρεύτηκε την κόρη του θείου του από την πλευρά της μητέρας του. Αυτή η εξήγηση της γενεαλογίας έχει μεγάλη σημασία. Λέει, «Ιερεύς τις το όνομα Ζαχαρίας εκ της διαιρέσεως Αβιά».
Επομένως, ήταν σίγουρα απόγονος του Ααρών. Ποιος; Ο Ζαχαρίας, ο πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εξήγηση της λύτρωσης του Ιησού, της διακονίας του Ιωάννη του Βαπτιστή, και της μεταβίβασης των αμαρτιών του κόσμου στον Ιησού.
 
 
Μόνο οι Υιοί του Ααρών Θα Λειτουργούν ως Ιερείς
 
Ποιος μπορούσε να υπηρετήσει ως αρχιερέας κατά την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης;
Ο Ααρών και οι απόγονοί του
 
Τότε πού στην Αγία Γραφή διευκρινίζεται ότι οι γιοι του Ααρών πρέπει να υπηρετούν ως ιερείς; Ας το ψάξουμε.
Στους Αριθμούς 20:22-29, «Και εσηκώθησαν οι υιοί Ισραήλ, πάσα η συναγωγή, από Κάδης και ήλθον εις το όρος Ωρ. Και ελάλησε Κύριος προς τον Μωϋσήν και προς τον Ααρών εν τω όρει Ωρ πλησίον των ορίων της γης Εδώμ, λέγων, Ο Ααρών θέλει προστεθή εις τον λαόν αυτού· διότι δεν θέλει εισέλθει εις την γην, την οποίαν έδωκα εις τους υιούς Ισραήλ· επειδή αντισταθήκατε εις τον λόγον μου εις το ύδωρ Μεριβά. Λάβε τον Ααρών και Ελεάζαρ τον υιόν αυτού και αναβίβασον αυτούς εις το όρος Ωρ· και έκδυσον τον Ααρών την στολήν αυτού και ένδυσον αυτήν Ελεάζαρ τον υιόν αυτού· και ο Ααρών θέλει προστεθή εις τον λαόν αυτού και θέλει αποθάνει εκεί. Και έκαμεν ο Μωϋσής καθώς προσέταξεν ο Κύριος· και ανέβησαν εις το όρος Ωρ έμπροσθεν πάσης της συναγωγής. Και εξέδυσεν ο Μωϋσής τον Ααρών την στολήν αυτού και ενέδυσεν αυτήν Ελεάζαρ τον υιόν αυτού· και απέθανεν ο Ααρών εκεί επί της κορυφής του όρους. Και κατέβησαν Μωϋσής και Ελεάζαρ από του όρους. Και είδε πάσα η συναγωγή ότι ετελεύτησεν ο Ααρών· και επένθησαν τον Ααρών τριάκοντα ημέρας πας ο οίκος Ισραήλ».
Στην Έξοδο, ο Νόμος του Θεού καταγράφεται, λέγοντας ότι οι γιοι του αρχιερέα πρέπει να αναλάβουν το αρχιερατικό αξίωμα, όπως έκαναν οι πατέρες τους όταν έφτασαν σε ηλικία.
Στην Έξοδο 28:1-5, «Και συ προσάγαγε προς σεαυτόν Ααρών τον αδελφόν σου και τους υιούς αυτού μετ` αυτού, εκ μέσου των υιών Ισραήλ, διά να ιερατεύωσιν εις εμέ, Ααρών: Ναδάβ και Αβιούδ, Ελεάζαρ και Ιθάμαρ, τους υιούς του Ααρών. Και θέλεις κάμει στολήν αγίαν εις τον Ααρών τον αδελφόν σου προς δόξαν και τιμήν. Και συ λάλησον προς πάντας τους σοφούς την καρδίαν, τους οποίους εγώ ενέπλησα από πνεύματος σοφίας, να κάμωσι την στολήν του Ααρών, διά να καθιερώσης αυτόν, ώστε να ιερατεύη εις εμέ. Και αύτη είναι η στολή την οποίαν θέλουσι κάμει· περιστήθιον και εφόδ και ποδήρης και χιτών κεντητός, μίτρα και ζώνη· και θέλουσι κάμει στολάς αγίας εις τον Ααρών τον αδελφόν σου, και εις τους υιούς αυτού, διά να ιερατεύωσιν εις εμέ. Και αυτοί θέλουσι λάβει το χρυσίον και το κυανούν και το πορφυρούν και το κόκκινον και την βύσσον (το λεπτό λινό)».
Ο Θεός ανέθεσε ξεκάθαρα τον Ααρών, τον αδελφό του Μωυσή, στην ιερατεία. Η ιερατεία δεν ήταν ανοιχτή σε κανέναν άλλο άνθρωπο. Επομένως, ο Θεός διέταξε τον Μωυσή να καθιερώσει τον Ααρών ως αρχιερέα και να του φορέσει τα κατάλληλα ενδύματα όπως ορίστηκε από Εκείνον. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του Θεού.
Επίσης στην Έξοδος 29:1-9, «Και τούτο είναι το πράγμα, το οποίον θέλεις κάμει εις αυτούς διά να αγιάσης αυτούς, ώστε να ιερατεύωσιν εις εμέ: Λάβε εν μοσχάριον βοός και δύο κριούς αμώμους, και άζυμον άρτον και πήττας αζύμους εζυμωμένας με έλαιον και λάγανα άζυμα κεχρισμένα με έλαιον· εκ σεμιδάλεως σίτου θέλεις κάμει αυτά. Και θέλεις βάλει αυτά εις εν κάνιστρον και θέλεις φέρει αυτά εν τω κανίστρω μετά του μοσχαρίου και των δύο κριών. Και τον Ααρών και τους υιούς αυτού θέλεις προσαγάγει εις την θύραν της σκηνής του μαρτυρίου και θέλεις λούσει αυτούς εν ύδατι. Και θέλεις λάβει τας στολάς και θέλεις ενδύσει τον Ααρών τον χιτώνα και τον ποδήρη του εφόδ και το εφόδ και το περιστήθιον, και θέλεις ζώσει αυτόν με την κεντητήν ζώνην του εφόδ. Και θέλεις βάλει την μίτραν επί την κεφαλήν αυτού και θέλεις βάλει το άγιον διάδημα επί την μίτραν. Τότε θέλεις λάβει το έλαιον του χρίσματος και θέλεις χύσει εξ αυτού επί την κεφαλήν αυτού και θέλεις χρίσει αυτόν. Και θέλεις προσαγάγει τους υιούς αυτού και ενδύσει αυτούς χιτώνας. Και θέλεις ζώσει αυτούς με ζώνας, τον Ααρών και τους υιούς αυτού, και θέλεις περιθέσει εις αυτούς μιτρίδια. Και η ιερατεία θέλει είσθαι εις αυτούς κατά νόμον παντοτεινόν· και θέλεις καθιερώσει τον Ααρών και τους υιούς αυτού».
«Ζώσει αυτούς με ζώνας, τον Ααρών και τους υιούς αυτού, και θέλεις περιθέσει εις αυτούς μιτρίδια. Και η ιερατεία θέλει είσθαι εις αυτούς κατά νόμον παντοτεινόν· και θέλεις καθιερώσει τον Ααρών και τους υιούς αυτού». Ο Θεός καθόρισε ότι μόνο ο Ααρών και οι γιοι του πρέπει να αφιερωθούν για να διακονούν την ιερατεία αιώνια.  Όταν είπε συγκεκριμένα, «κατά νόμον παντοτεινόν», αυτό ίσχυε ακόμη και μετά την έλευση του Ιησού σε αυτόν τον κόσμο.
Επομένως ο Λουκάς εξηγεί σε βάθος ότι ο Ζαχαρίας ήταν απόγονος του Ααρών του αρχιερέα. Όταν ο Ζαχαρίας υπηρετούσε ως ιερέας ενώπιον του Θεού στο ναό του Κυρίου, ένας άγγελος εμφανίστηκε και του είπε ότι η προσευχή του ακούστηκε, και ότι η σύζυγός του Ελισάβετ θα του γεννούσε ένα γιο.
Ο Ζαχαρίας δεν μπορούσε να το πιστέψει αυτό και είπε, «Η γυναίκα μου είναι πολύ προχωρημένη στην ηλικία, πώς θα μπορούσε να γεννήσει έναν γιο;» Εξαιτίας της αμφιβολίας του, ο Θεός τον κατέστησε βουβό για λίγο, για να δείξει ότι τα λόγια Του ήταν αληθινά.
Στον κατάλληλο καιρό, η γυναίκα του έμεινε έγκυος και μετά από λίγο, η Μαρία, η παρθένος, επίσης έμεινε έγκυος. Και τα δύο περιστατικά ήταν τα προπαρασκευαστικά έργα του Θεού για τη σωτηρία μας. Για να σώσει τη διεφθαρμένη ανθρωπότητα, έπρεπε να στείλει τον υπηρέτη Του, τον Ιωάννη, και να γεννηθεί ο μονογενής Υιός Του, ο Ιησούς, σε αυτόν τον κόσμο.
Επομένως, ο Θεός έκανε τον Υιό Του Ιησού να λάβει βάπτισμα από τον Ιωάννη για να μεταβιβάσει όλες τις αμαρτίες του κόσμου σε Αυτόν, ώστε όσοι πιστεύουν στον Ιησού να σωθούν.
 
 
Η Ειδική Πρόνοια του Θεού!
 
Ποιον προετοίμασε ο Θεός πριν από τον Ιησού για το έργο της λύτρωσης;
Τον Ιωάννη τον Βαπτιστή
 
Ο Θεός προετοίμασε τον Ιωάννη να γεννηθεί σε αυτόν τον κόσμο πριν από τον Ιησού. Ο Ιωάννης γεννήθηκε για να βαπτίσει τον Ιησού και να μεταβιβάσει όλες τις αμαρτίες του κόσμου σε Αυτόν. Ένας απόγονος του αρχιερέα έπρεπε να προσφέρει τη θυσία της εξιλέωσης για να εκπληρώσει τη Διαθήκη του Θεού που έγινε στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη· ώστε το ευαγγέλιο της λύτρωσης του Ιησού να πιστευτεί και να εκτελεστεί σωστά.
Στην Έξοδο, ο Θεός έδωσε στο Ισραήλ τον Νόμο Του και τις Διαθήκες Του· τον Νόμο του Θεού και τον νόμο για τη ρύθμιση της θυσιαστικής διακονίας στη Σκηνή του Μαρτυρίου, μέχρι την ενδυμασία των ιερέων, τις λεπτομέρειες των θυσιών και τη διαδοχή της ιερατείας στους γιους των ιερέων. Ο Θεός διόρισε τον Ααρών και τους απογόνους του στην αρχιερατεία στο διηνεκές.
Επομένως, όλοι οι απόγονοι του Ααρών μπορούσαν να προσφέρουν θυσίες και οι αρχιερείς μπορούσαν να προέρχονται μόνο από τον οίκο του Ααρών. Βλέπετε πώς ήταν;
Ωστόσο, από τους πολλούς απογόνους του Ααρών, ο Θεός επέλεξε έναν ιερέα που ονομαζόταν Ζαχαρίας και τη σύζυγό του Ελισάβετ. Είχε πει, «Ιδού, Εγώ αποστέλλω τον αγγελιοφόρο Μου προ προσώπου Σου». Όταν ο Θεός είπε στον Ζαχαρία ότι θα επέτρεπε στην Ελισάβετ να αποκτήσει γιο, και ότι θα έπρεπε να τον ονομάσει Ιωάννη, ήταν τόσο έκπληκτος που έγινε βουβός με την εντολή Του μέχρι να γεννηθεί και να ονομαστεί ο γιος.
Και πράγματι, ένας γιος γεννήθηκε στο σπίτι του. Όταν ήρθε η ώρα να ονομάσουν το μωρό σύμφωνα με το έθιμο του Ισραήλ, σκόπευαν να δώσουν στο γιο το όνομα του πατέρα του.
«Εις δε την Ελισάβετ συνεπληρώθη ο καιρός του να γεννήση, και εγέννησεν υιόν. Και ήκουσαν οι γείτονες και οι συγγενείς αυτής ότι εμεγάλυνεν ο Κύριος το έλεος αυτού προς αυτήν, και συνέχαιρον αυτήν. Και εν τη ογδόη ημέρα, ήλθον διά να περιτέμωσι το παιδίον, και ωνόμαζον αυτό κατά το όνομα του πατρός αυτού Ζαχαρίαν. Και αποκριθείσα η μήτηρ αυτού, είπεν· Ουχί, αλλ` Ιωάννης θέλει ονομασθή. Και είπον προς αυτήν ότι ουδείς υπάρχει εν τη συγγενεία σου, όστις καλείται με το όνομα τούτο. Ηρώτων δε διά νευμάτων τον πατέρα αυτού τι όνομα ήθελε να δοθή εις αυτό. Και ζητήσας πινακίδιον έγραψε, λέγων· Ιωάννης είναι το όνομα αυτού· και εθαύμασαν πάντες. Ηνοίχθη δε το στόμα αυτού πάραυτα και η γλώσσα αυτού, και ελάλει ευλογών τον Θεόν. Και έπεσε φόβος επί πάντας τους γείτονας αυτών, και καθ` όλην την ορεινήν της Ιουδαίας διελαλούντο πάντα τα πράγματα ταύτα. Και πάντες οι ακούσαντες έβαλον αυτά εν τη καρδία αυτών, λέγοντες· Τι άρα θέλει είσθαι το παιδίον τούτο; και χειρ Κυρίου ήτο μετ` αυτού» (Λουκάς 1:57-66).
Ο Ζαχαρίας ήταν βουβός εκείνη την εποχή. Όταν ήρθε η ώρα να δώσουν όνομα στο μωρό, οι συγγενείς πρότειναν να ονομαστεί το μωρό Ζαχαρίας. Αλλά η μητέρα του επέμεινε ότι το όνομά του έπρεπε να είναι Ιωάννης. Τότε οι συγγενείς είπαν ότι δεν υπήρχε κανείς με αυτό το όνομα στην οικογένεια και ότι το μωρό έπρεπε να πάρει το όνομα του πατέρα του.
Όταν η Ελισάβετ συνέχιζε να επιμένει στο όνομα, οι συγγενείς πήγαν στον Ζαχαρία και τον ρώτησαν ποιο έπρεπε να είναι το όνομα του μωρού. Ο Ζαχαρίας, καθώς δεν μπορούσε ακόμα να μιλήσει, ζήτησε μια πινακίδα και έγραψε «Ιωάννης». Όλοι οι συγγενείς αναρωτήθηκαν για αυτήν την ασυνήθιστη επιλογή ονόματος.
Αλλά αμέσως μετά την ονομασία, το στόμα του Ζαχαρία άνοιξε. Δόξασε τον Θεό και πληρώθηκε με το Άγιο Πνεύμα και προφήτευσε.
Ο Λουκάς λέει για τη γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή στο σπίτι του Ζαχαρία. «Ήταν ένας ιερεύς τις το όνομα Ζαχαρίας, εκ της διαιρέσεως Αβιά». Στην ειδική πρόνοια του Θεού, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας, γεννήθηκε από τον Ζαχαρία, έναν απόγονο του Ααρών.
Και μέσω του Ιωάννη του Βαπτιστή και του Ιησού Χριστού, ο Θεός ολοκλήρωσε τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Σωζόμαστε από όλες τις αμαρτίες μας πιστεύοντας στο έργο της λύτρωσης που έγινε μέσω του Ιωάννη και του Ιησού Χριστού.
 
 

Το Βάπτισμα του Ιησού

 
Γιατί βαπτίστηκε ο Ιησούς από τον Ιωάννη;
Για να πάρει όλες τις αμαρτίες του κόσμου
 
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μαρτύρησε ότι ο Ιησούς ήταν ο Υιός του Θεού και πήρε όλες τις αμαρτίες μας. Ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο δούλος του Θεού που μαρτυρούσε τη σωτηρία μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός δεν μας λέει ο ίδιος ότι είναι ο Σωτήρας μας. Ο Θεός εργάζεται μέσω των υπηρετών Του στην εκκλησία, και μέσω των στόματα όλων των ανθρώπων Του που έχουν σωθεί.
Ο Θεός λέει, «Λαλήσατε παρηγορητικά προς την Ιερουσαλήμ, και φωνήσατε προς αυτήν, ότι ο καιρός της ταπεινώσεως αυτής επληρώθη, ότι η ανομία αυτής συνεχωρήθη (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως)· διότι έλαβεν εκ της χειρός Κυρίου διπλάσιον διά πάσας τας αμαρτίας αυτής. Ο χόρτος εξηράνθη, το άνθος εμαράνθη· ο λόγος όμως του Θεού ημών μένει εις τον αιώνα» (Ησαΐας 40:2, 8).
«Δεν είστε πια αμαρτωλοί. Έχω εξιλεώσει όλες τις αμαρτίες σας και ο πόλεμος έχει τελειώσει». Έτσι, η φωνή του ευαγγελίου της σωτηρίας συνεχίζει να φωνάζει προς εμάς. Αυτό είναι που ονομάζεται το προετοιμασμένο ευαγγέλιο.
Όταν κατανοήσουμε τα έργα του Ιωάννη του Βαπτιστή, όταν πραγματικά καταλάβουμε ότι όλες οι αμαρτίες του κόσμου μεταβιβάστηκαν στον Ιησού μέσω του Ιωάννη του Βαπτιστή, μπορούμε όλοι να ελευθερωθούμε από τις αμαρτίες μας.
Και τα τέσσερα Ευαγγέλια μας λένε για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, και ο τελευταίος προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης επίσης μαρτυρεί για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τον υπηρέτη του Θεού. Και η Καινή Διαθήκη ξεκινά με τη γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή και τη μεταβίβαση των αμαρτιών μέσω αυτού.
Τότε γιατί τον αποκαλούμε Ιωάννη τον Βαπτιστή; Είναι επειδή βάπτισε τον Ιησού. Τι σημαίνει βάπτισμα; Σημαίνει ‘να μεταβιβάσεις, να ταφείς, να πλυθείς’ ― το ίδιο όπως «η επίθεση των χεριών» στην Παλαιά Διαθήκη.
Στην Παλαιά Διαθήκη, όταν ένας άνθρωπος αμάρτανε, μεταβίβαζε τις αμαρτίες του στο κεφάλι της προσφοράς για την αμαρτία, της θυσίας χωρίς ψεγάδι, με την επίθεση των χεριών του στην προσφορά για την αμαρτία, και η θυσία πέθαινε με αυτές τις αμαρτίες. ‘Η τοποθέτηση των χεριών’ σημαίνει ‘να μεταβιβάζω σε’. Επομένως, «η επίθεση των χεριών» και «το βάπτισμα» είναι το ίδιο πράγμα με διαφορετικά ονόματα.
Ποια λοιπόν ήταν η έννοια του βαπτίσματος του Ιησού; Το βάπτισμά του ήταν ο μόνος τρόπος για να γίνει εξιλέωση εντός της χειροτονίας του Θεού.
Στην Παλαιά Διαθήκη, οι αμαρτωλοί έπρεπε να επιθέσουν τα χέρια τους στο κεφάλι μιας θυσίας για να μεταβιβάσουν τις αμαρτίες τους στο κεφάλι της. Κατόπιν έπρεπε η θυσία να κοπεί στο λαιμό και οι ιερείς έφερναν το αίμα για να το βάλουν στα κέρατα του βωμού του ολοκαυτώματος. Αυτός ήταν ο τρόπος για να εξιλεωθούν για τις καθημερινές αμαρτίες.
Τότε, πώς εξιλεώθηκαν για τις αμαρτίες που διέπρατταν κάθε χρόνο;
Ο Ααρών, ο αρχιερέας προσέφερε τη θυσία για όλο τον λαό του Ισραήλ. Επειδή ο Ιωάννης ο Βαπτιστής γεννήθηκε από τον οίκο του Ααρών, ήταν σωστό να είναι ο αρχιερέας, και ο Θεός τον προόρισε να είναι ο τελευταίος αρχιερέας σύμφωνα με την υπόσχεσή Του για λύτρωση.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ο αντιπρόσωπος όλης της ανθρωπότητας και ο τελευταίος αρχιερέας όλης της ανθρωπότητας επειδή η Παλαιά Διαθήκη τελείωσε όταν γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Ποιος άλλος εκτός από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού στην Καινή Διαθήκη, όπως ο Ααρών είχε εξιλεώσει τις αμαρτίες του λαού του στην Παλαιά Διαθήκη; Ως ο τελευταίος αρχιερέας στην Παλαιά Διαθήκη και ο αντιπρόσωπος όλης της ανθρωπότητας, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού όταν τον βάπτισε.
Επειδή ο Ιωάννης μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες στον Ιησού, μπορούμε να λυτρωθούμε πιστεύοντας στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. Ο Ιησούς έγινε ο Αμνός για να σώσει όλους τους αμαρτωλούς, πραγματοποιώντας έτσι το έργο της λύτρωσης όπως είχε σχεδιάσει ο Θεός. Ο Ιησούς μας είπε ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ο τελευταίος προφήτης, ο τελευταίος αρχιερέας που μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου σε Αυτόν.
Γιατί δεν μπορούσε ο Ιησούς να το κάνει μόνος Του; Γιατί χρειαζόταν ο Ιησούς τον Ιωάννη τον Βαπτιστή; Υπήρχε λόγος που ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήρθε έξι μήνες πριν από τον Ιησού. Ήταν για να εκπληρώσει τον Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης, και να τελειοποιήσει την Παλαιά Διαθήκη.
Ο Ιησούς γεννήθηκε από την παρθένο Μαρία, και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής γεννήθηκε από μια ηλικιωμένη γυναίκα που ονομαζόταν Ελισάβετ.
Αυτά ήταν τα έργα του Θεού, και τα σχεδίασε για να σώσει όλους τους αμαρτωλούς. Για να μας σώσει από τον αέναο πόλεμο κατά της αμαρτίας και από όλα τα βάσανα της αμαρτωλής ανθρωπότητας, έστειλε τον υπηρέτη Του Ιωάννη και στη συνέχεια τον ίδιο Του τον Υιό Ιησού. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής στάλθηκε ως ο αντιπρόσωπος όλης της ανθρωπότητας, ο τελευταίος αρχιερέας.
 
 
Ο Μεγαλύτερος μεταξύ Αυτών που Γεννήθηκαν από Γυναίκες
 
Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος άνθρωπος στη γη;
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής
 
Ας δούμε το Ματθαίος 11:7-14. «Ενώ δε ούτοι ανεχώρουν, ήρχισεν ο Ιησούς να λέγη προς τους όχλους περί του Ιωάννου· Τι εξήλθετε εις την έρημον να ίδητε; Κάλαμον υπό ανέμου σαλευόμενον; Αλλά τι εξήλθετε να ίδητε; άνθρωπον ενδεδυμένον μαλακά ιμάτια; ιδού, οι τα μαλακά φορούντες εν τοις οίκοις των βασιλέων ευρίσκονται. Αλλά τι εξήλθετε να ίδητε; προφήτην; Ναι, σας Λέγω, και κάτι περισσότερο από προφήτη. Διότι ούτος είναι, περί του οποίου είναι γεγραμμένον· Ιδού, εγώ αποστέλλω τον άγγελόν μου προ προσώπου σου, όστις θέλει κατασκευάσει την οδόν σου έμπροσθέν σου. Αληθώς σας λέγω, μεταξύ των γεννηθέντων υπό γυναικών δεν ηγέρθη μεγαλήτερος Ιωάννου του βαπτιστού· πλην ο μικρότερος εν τη βασιλεία των ουρανών είναι μεγαλήτερος αυτού. Από δε των ημερών Ιωάννου του βαπτιστού έως του νυν η βασιλεία των ουρανών βιάζεται, και οι βιασταί αρπάζουσιν αυτήν. Διότι πάντες οι προφήται και ο νόμος έως Ιωάννου προεφήτευσαν. Και αν θέλητε να δεχθήτε τούτο, αυτός είναι ο Ηλίας όστις έμελλε να έλθη».
Οι άνθρωποι πήγαν στην έρημο για να δουν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο οποίος φώναξε, «Μετανοείτε, γεννήματα οχιάς!» Και ο Ιησούς είπε, «Αλλά τι εξήλθετε να ίδητε; άνθρωπον ενδεδυμένον μαλακά ιμάτια; ιδού, οι τα μαλακά φορούντες εν τοις οίκοις των βασιλέων ευρίσκονται».
Ο ίδιος ο Ιησούς μαρτύρησε για το μεγαλείο του Ιωάννη. «Τι βγήκες να δεις; Ένας βάρβαρος που ντύνεται με τρίχες καμήλας και φωνάζει στην κορυφή των πνευμόνων του; Πρέπει να φορούσε ρούχα από τρίχες καμήλας. Τι βγήκες να δεις; Ένας άντρας ντυμένος με μαλακά ρούχα; Όσοι φορούν μαλακά ρούχα βρίσκονται στα σπίτια των βασιλιάδων. Αλλά είναι μεγαλύτερος από τον βασιλιά», κατέθεσε ο Ιησούς. «Ιδού, οι τα μαλακά φορούντες εν τοις οίκοις των βασιλέων ευρίσκονται. Αλλά τι εξήλθετε να ίδητε; προφήτην; Ναι, σας Λέγω, και κάτι περισσότερο από προφήτη».
Στα παλιά χρόνια, οι προφήτες ήταν μεγαλύτεροι από τους βασιλιάδες. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν κάτι περισσότερο από βασιλιάς και περισσότερο από προφήτης. Ήταν περισσότερο από όλους τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Στην πραγματικότητα, ο Ιωάννης, ο τελευταίος αρχιερέας και ο αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας, ήταν περισσότερο από τον Ααρών τον πρώτο αρχιερέα. Ο ίδιος ο Ιησούς μαρτυρεί για τον Ιωάννη.
Ποιος είναι ο αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας; Εκτός από τον ίδιο τον Χριστό, ποιος είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος στη γη; Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. «Σας Λέγω, και κάτι περισσότερο από προφήτη. Διότι ούτος είναι, περί του οποίου είναι γεγραμμένον· Ιδού, εγώ αποστέλλω τον άγγελόν μου προ προσώπου σου, όστις θέλει κατασκευάσει την οδόν σου έμπροσθέν σου».
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μαρτύρησε ότι ο πόλεμος κατά της αμαρτίας είχε τελειώσει. «Ιδού, ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου!» Ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής που μαρτύρησε ότι ο Ιησούς αφαίρεσε τις αμαρτίες του κόσμου.
Στο Ματθαίος 11:11, «Αληθώς σας λέγω, μεταξύ των γεννηθέντων υπό γυναικών δεν ηγέρθη μεγαλήτερος Ιωάννου του βαπτιστού». Έχει υπάρξει κανένας μεγαλύτερος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν από γυναίκες;
Τι σημαίνει «των γεννηθέντων υπό γυναικών»; Σημαίνει όλη την ανθρωπότητα. Εκτός από τον Αδάμ, όλη η ανθρωπότητα γεννήθηκε από γυναίκες. Ναι, μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν από γυναίκες, δεν έχει αναδειχθεί κανείς μεγαλύτερος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Επομένως, αυτός είναι ο τελευταίος αρχιερέας και ο αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ο αρχιερέας, ο προφήτης και ο αντιπρόσωπός μας.
Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Ααρών και οι γιοι του είχαν χειροτονηθεί από τον Θεό για να υπηρετούν αιωνίως. Όλες οι αμαρτίες έπρεπε να καθαριστούν μέσω του Ααρών και των γιων του. Ήταν όπως είχε διατάξει ο Θεός.
Αν κάποιος άλλος από τους Λευίτες είχε προχωρήσει και τολμήσει να αναλάβει το έργο των ιερέων, θα είχε σίγουρα πεθάνει. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να μαζέψουν ξύλα για τη φωτιά στο θυσιαστήριο, να γδάρουν τα ζώα, να καθαρίσουν τα έντερα και να διαλέξουν το λίπος. Αν ήταν αρκετά θρασείς για να προσπαθήσουν να κάνουν το έργο των ιερέων, ασφαλώς θα πέθαιναν. Είναι ο Νόμος του Θεού. Δεν μπορούσαν να περάσουν την γραμμή.
Πάνω στη γη, δεν σηκώθηκε άνθρωπος μεγαλύτερος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ήταν ο μέγιστος μεταξύ όλων των θνητών. «Από δε των ημερών Ιωάννου του βαπτιστού έως του νυν η βασιλεία των ουρανών βιάζεται, και οι βιασταί αρπάζουσιν αυτήν» (Ματθαίος 11:12).
Η λύτρωση της ανθρωπότητας επιτεύχθηκε όταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτισε τον Ιησού, και εκείνοι που πιστεύουν στον Ιησού μπορούν να εισέλθουν στη βασιλεία των ουρανών. Γίνονται δίκαιοι. Ας δούμε πώς ο πατέρας του Ιωάννη κατέθεσε μαρτυρία στον γιο του.
 
 
Η Μαρτυρία του Ζαχαρία, του Πατέρα του Ιωάννη
 
Τι προφήτευσε ο Ζαχαρίας για τον γιο του;
Ο Ιωάννης θα προετοιμάσει την οδό του Κυρίου δίνοντας γνώση της σωτηρίας στον λαό Του.
 
Ας διαβάσουμε το Λουκάς 1:67-80. «Και Ζαχαρίας ο πατήρ αυτού επλήσθη Πνεύματος Αγίου και προεφήτευσε, λέγων· Ευλογητός Κύριος ο Θεός του Ισραήλ, διότι επεσκέφθη και έκαμε λύτρωσιν εις τον λαόν αυτού, και ανήγειρεν εις ημάς κέρας σωτηρίας εν τω οίκω Δαβίδ του δούλου αυτού, καθώς ελάλησε διά στόματος των αγίων προφητών Του, των απ` αιώνος προφητών αυτού, σωτηρίαν εκ των εχθρών ημών και εκ της χειρός πάντων των μισούντων ημάς, διά να εκπληρώση το έλεος αυτού προς τους πατέρας ημών και να ενθυμηθή την αγίαν διαθήκην αυτού, τον όρκον, τον οποίον ώμοσε προς Αβραάμ τον πατέρα ημών, ότι θέλει δώσει εις ημάς· Να ελευθερωθώμεν εκ της χειρός των εχθρών ημών και να λατρεύωμεν αυτόν αφόβως, εν οσιότητι και δικαιοσύνη ενώπιον αυτού πάσας τας ημέρας της ζωής ημών. Και συ, παιδίον, προφήτης του Υψίστου θέλεις ονομασθή. Διότι θέλεις προπορευθή προ προσώπου του Κυρίου εις το να ετοιμάσης τας οδούς αυτού, εις το να δώσης γνώσιν σωτηρίας εις τον λαόν αυτού διά της αφέσεως των αμαρτιών αυτών (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως), διά σπλάγχνα ελέους του Θεού ημών με τα οποία επεσκέφθη ημάς ανατολή εξ ύψους, διά να φωτίση τους καθημένους εν σκότει και σκιά θανάτου, ώστε να κατευθύνη τους πόδας ημών εις οδόν ειρήνης. Το δε παιδίον ηύξανε και εδυναμούτο κατά το πνεύμα, και ήτο εν ταις ερήμοις έως της ημέρας καθ` ην έμελλε να αναδειχθή προς τον Ισραήλ».
Ο Ζαχαρίας προφήτευσε δύο πράγματα. Προφήτεψε ότι ο Βασιλιάς όλου του λαού είχε έρθει. Από τους στίχους 68 έως 73, προφήτευσε με χαρά ότι ο Θεός δεν ξέχασε τις υποσχέσεις Του και ότι ο Ιησούς, όπως ο Θεός υποσχέθηκε στον Αβραάμ, γεννήθηκε από την παρθένο Μαρία για να σώσει τους απογόνους του από τα χέρια των εχθρών τους.
Και μετά από τον στίχο 74, «Να ελευθερωθώμεν εκ της χειρός των εχθρών ημών, και να λατρεύωμεν αυτόν αφόβως». Αυτό είναι μια υπενθύμιση της υπόσχεσης του Θεού προς τον Αβραάμ και τον λαό του Ισραήλ, και προφήτευσε. «Θέλει δώσει εις ημάς, να λατρεύωμεν αυτόν αφόβως».
Από τον στίχο 76, προφήτευσε στον γιο του. «Και συ, παιδίον, προφήτης του Υψίστου θέλεις ονομασθή. Διότι θέλεις προπορευθή προ προσώπου του Κυρίου εις το να ετοιμάσης τας οδούς αυτού, εις το να δώσης γνώσιν σωτηρίας εις τον λαόν αυτού διά της αφέσεως των αμαρτιών αυτών (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως), διά σπλάγχνα ελέους του Θεού ημών με τα οποία επεσκέφθη ημάς ανατολή εξ ύψους, διά να φωτίση τους καθημένους εν σκότει και σκιά θανάτου, ώστε να κατευθύνη τους πόδας ημών εις οδόν ειρήνης».
Εδώ είπε, «Εις το να δώσης γνώσιν σωτηρίας εις τον λαόν αυτού διά της αφέσεως των αμαρτιών αυτών (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως)». Από ποιον είπε ότι επρόκειτο να δοθεί η γνώση της σωτηρίας; Από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Μπορείτε όλοι να το καταλάβετε αυτό; Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, μέσω των λόγων του Θεού, επρόκειτο να μας δώσει τη γνώση ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού που αφαίρεσε τις αμαρτίες του κόσμου.
Τώρα, ας δούμε το Μάρκος 1. «Αρχή του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού. Καθώς είναι γεγραμμένον εν τοις προφήταις· Ιδού, Εγώ αποστέλλω τον άγγελόν Μου προ προσώπου Σου, όστις θέλει κατασκευάσει την οδόν Σου έμπροσθέν Σου. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν του Κυρίου, ευθείας κάμετε τας τρίβους αυτού. Ήτο ο Ιωάννης βαπτίζων εν τη ερήμω και κηρύττων βάπτισμα μετανοίας εις άφεσιν αμαρτιών (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως). Και εξήρχοντο προς αυτόν όλος ο τόπος της Ιουδαίας και οι Ιεροσολυμίται, και εβαπτίζοντο πάντες εν τω Ιορδάνη ποταμώ υπ` αυτού, εξομολογούμενοι τας αμαρτίας αυτών» (Μάρκος 1:1-5).
Όταν οι Ισραηλίτες άκουσαν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, στράφηκαν από τη λατρεία των ειδώλων των Εθνικών και βαπτίστηκαν από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Αλλά ο Ιωάννης μαρτύρησε, «Εγώ σας βαπτίζω με ύδατος ώστε να επιστρέψετε στον Θεό. Αλλά ο Υιός του Θεού θα έρθει και θα βαπτιστεί από εμένα ώστε όλες οι αμαρτίες σας να περάσουν σε Αυτόν. Και αν πιστεύετε στο βάπτισμά Του καθώς βαπτίζεστε από εμένα, όλες οι αμαρτίες σας θα περάσουν σε Αυτόν, όπως οι αμαρτίες μεταβιβάζονταν μέσω της επιθέσεως των χεριών στην Παλαιά Διαθήκη». Αυτό ήταν που μαρτυρούσε ο Ιωάννης.
Το γεγονός ότι ο Ιησούς βαπτίστηκε στον Ιορδάνη σημαίνει ότι βαπτίστηκε στο ποτάμι του θανάτου. Τραγουδάμε σε μια κηδεία, «♪Σύντομα θα συναντηθούμε σε εκείνη την όμορφη ακτή. Θα συναντηθούμε σε εκείνη την όμορφη ακτή♪». Όταν πεθαίνουμε, θα διασχίσουμε τον Ιορδάνη ποταμό. Ο Ιορδάνης ποταμός είναι το ποτάμι του θανάτου. Ο Ιησούς βαπτίστηκε στο ποτάμι του θανάτου.
 
 
Το Βάπτισμα που Μεταβιβάζει τις Αμαρτίες μας
 
Τι είναι «η επιθέσεως των χειρών» στην Καινή Διαθήκη;
Το Βάπτισμα του Ιησού
 
Στο Ματθαίος 3:13-17 διαβάζουμε, «Τότε έρχεται ο Ιησούς από της Γαλιλαίας εις τον Ιορδάνην προς τον Ιωάννην διά να βαπτισθή υπ` αυτού. Ο δε Ιωάννης προσπαθούσε να Τον εμποδίσει, λέγων, Εγώ χρείαν έχω να βαπτισθώ υπό σου, και συ έρχεσαι προς εμέ; Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπε προς αυτόν· Επέτρεψέ το τώρα· διότι ούτως είναι πρέπον εις ημάς να εκπληρώσωμεν πάσαν δικαιοσύνην. Τότε ο Ιωάννης Του επέτρεψε. Και βαπτισθείς ο Ιησούς ανέβη ευθύς από του ύδατος· και ιδού, ηνοίχθησαν εις αυτόν οι ουρανοί, και είδε το Πνεύμα του Θεού καταβαίνον ως περιστεράν και ερχόμενον επ` αυτόν. Και ιδού φωνή εκ των ουρανών, λέγουσα· Ούτος είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, εις τον οποίον ευηρεστήθην».
Ο Ιησούς ήρθε στον Ιορδάνη και βαπτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. «Βάπτισέ Με». Και ο Ιωάννης, λέγοντας, «Εγώ χρειάζομαι να βαπτιστώ από Εσένα, και Εσύ έρχεσαι σε εμένα;» Οι αρχιερείς του ουρανού και της γης συναντήθηκαν.
Σύμφωνα με την προς Εβραίους επιστολή, ο Ιησούς Χριστός είναι ο παντοτινός Αρχιερέας σύμφωνα με την τάξη του Μελχισεδέκ. Ο Ιησούς είναι χωρίς γενεαλογία. Ο Ιησούς δεν είναι απόγονος του Ααρών, ούτε κανενός ανθρώπου στη γη. Είναι ο Υιός του Θεού, ο Δημιουργός μας. Επομένως, δεν έχει καμία Γενεαλογία. Αλλά πέταξε τη δόξα του ουρανού και κατέβηκε στη γη για να σώσει τον λαό Του.
Ο λόγος που κατέβηκε σε αυτόν τον κόσμο ήταν για να σώσει όλους τους αμαρτωλούς που υπέφεραν από την πλάνη του Σατανά. Επιπλέον, πήρε όλες τις αμαρτίες του κόσμου βαπτιζόμενος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. «Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπε προς αυτόν, Επέτρεψέ το τώρα· διότι ούτως είναι πρέπον εις ημάς να εκπληρώσωμεν πάσαν δικαιοσύνην. Τότε ο Ιωάννης Του επέτρεψε».
«Επέτρεψέ το τώρα». Επέτρεψέ το! Ο Ιησούς διέταξε τον αντιπρόσωπο όλης της ανθρωπότητας και έσκυψε το κεφάλι Του. Στην Παλαιά Διαθήκη, όταν προσφερόταν μια θυσία στον Θεό, είτε ο αμαρτωλός είτε ο αρχιερέας έθετε τα χέρια του στο κεφάλι της και μεταβίβαζε τις αμαρτίες. «Η επιθέσει τας χείρας» σημαίνει ‘να μεταβιβάσεις’ τις αμαρτίες.
Ο Ιησούς βαπτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Αυτό σήμαινε το ίδιο με την επιθέσεως των χειρών στην Παλαιά Διαθήκη. ‘Να μεταβιβαστείς’, ‘να ταφείς’, ‘να πλυθείς’ και ‘να θυσιάσεις’ είναι επίσης το ίδιο. Η Καινή Διαθήκη είναι η πραγματικότητα ενώ η Παλαιά Διαθήκη είναι η σκιά της.
Όταν ένας αμαρτωλός έθετε τα χέρια του σε ένα αρνί στην Παλαιά Διαθήκη, η αμαρτία του μεταβιβαζόταν στο αρνί και το αρνί πέθαινε. Όταν το αρνί πέθαινε, ήταν θαμμένο. Η αμαρτία αυτού που έθεσε τα χέρια του πάνω στο αρνί μεταβιβάστηκε στο αρνί, έτσι ώστε το αρνί πέθανε μαζί με την αμαρτία! Όταν η αμαρτία μεταβιβαζόταν στο αρνί, το άτομο που έθεσε τα χέρια του στο αρνί έγινε επίσης χωρίς αμαρτία;
Ας πούμε ότι αυτό το μαντήλι είναι η αμαρτία και αυτό το μικρόφωνο, το αρνί. Και όταν θέτω τα χέρια μου σε αυτό το μικρόφωνο, αυτή η αμαρτία μεταβιβάζεται σε αυτό το μικρόφωνο, το αρνί. Ο ίδιος ο Θεός αποφάσισε ότι έτσι θα γίνει. «Επιθέστε τα χέρια σας στο αρνί». Έτσι, για να λυτρωθεί κάποιος από τις αμαρτίες, πρέπει να επιθέσει τα χέρια του στο αρνί. Μετά από αυτό, είναι χωρίς αμαρτία. Το βάπτισμα του Ιησού είναι για το πλύσιμο, την ταφή και τη μεταβίβαση της αμαρτίας σε Αυτόν. Ακριβώς αυτό σημαίνει.
 
Τι σημαίνει να εκπληρώσουμε πάσαν δικαιοσύνη;
Είναι να ξεπλύνουμε όλες τις αμαρτίες μεταβιβάζοντας τις αμαρτίες στον Ιησού.
 
Όταν λοιπόν ο Ιησούς βαπτίστηκε για να αφαιρέσει όλες τις αμαρτίες του κόσμου, μεταβιβάστηκαν όντως όλες σε Αυτόν; Όλες οι αμαρτίες του κόσμου μεταβιβάστηκαν στον Ιησού και όλοι οι άνθρωποι λυτρώθηκαν. Είναι το ίδιο με την μεταβίβαση των αμαρτιών στις θυσίες στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Ιησούς ήρθε σε αυτόν τον κόσμο και στον Ιορδάνη, είπε, «Επέτρεψέ το τώρα, διότι ούτως είναι πρέπον εις ημάς να εκπληρώσωμεν πάσαν δικαιοσύνην» (Ματθαίος 3:15).
Τότε ο Ιωάννης βάπτισε τον Ιησού. Ο Ιησούς είπε στον Ιωάννη ότι ήταν κατάλληλο για αυτόν να εκπληρώσει όλη τη δικαιοσύνη μέσω Του βαπτίσματος. «Πάσα δικαιοσύνη» σημαίνει ‘το πιο σωστό και κατάλληλο’. «Διότι ούτως» αρμόζει στον Ιησού και στον Ιωάννη τον Βαπτιστή να εκπληρώσουν κάθε δικαιοσύνη. Αυτό σήμαινε ότι ήταν σωστό ο Ιωάννης να βαπτίσει τον Ιησού και ο Ιησούς να βαπτιστεί από τον Ιωάννη, ώστε να μεταβιβαστούν όλες οι αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού.
Ο Θεός χορηγεί τη λύτρωση με βάση το βάπτισμα του Ιησού, τη θυσία Του και την πίστη μας. «Όλη η ανθρωπότητα υποφέρει από την αμαρτία και βασανίζεται από τον διάβολο εξαιτίας των αμαρτιών της. Επομένως, για να σωθούν και να σταλούν στη βασιλεία των ουρανών, εσύ, ο αντιπρόσωπος της ανθρωπότητας και απόγονος του Ααρών, πρέπει να Με βαπτίσεις για όλους τους ανθρώπους. Εγώ θα βαπτιστώ από εσένα. Τότε το έργο της λύτρωσης θα εκπληρωθεί».
Τότε επέτρεψε.
Έτσι, ο Ιωάννης βάπτισε τον Ιησού. Έθεσε τα χέρια του στο κεφάλι του Ιησού και μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού. Ο Ιησούς ήταν ο Σωτήρας που ξέπλυνε όλες τις αμαρτίες μας. Σωζόμαστε πιστεύοντας στη λύτρωσή Του. Πιστεύετε;
Μετά το βάπτισμά Του, το πρώτο έργο του Ιησού στη δημόσια διακονία Του στον Ιορδάνη μέσω των χεριών του εκπροσώπου όλης της ανθρωπότητας, ταξίδευε κηρύττοντας το ευαγγέλιο για τρία και μισό χρόνια με όλες τις αμαρτίες του κόσμου στο κεφάλι Του.
Είπε στη γυναίκα που είχε πιαστεί σε πράξη μοιχείας, «Ουδέ εγώ σε καταδικάζω». Δεν μπορούσε να την καταδικάσει επειδή είχε πάρει όλες τις αμαρτίες της πάνω Του και επρόκειτο να πεθάνει στον Σταυρό γι` αυτές. Ενώ προσευχόταν σε ένα μέρος που ονομάζεται Γεθσημανή, προσευχήθηκε τρεις φορές ζητώντας από τον Πατέρα να αφήσει να περάσει αυτό το ποτήρι από Αυτόν, αλλά σύντομα παραιτήθηκε και είπε, «Όχι το δικό Μου θέλημα, αλλά το δικό Σου ας γίνει» (Λουκάς 22:42).
 
 
«Ιδού, ο Αμνός του Θεού ο αίρων την Αμαρτίαν του Κόσμου!»
 
Πόσες αμαρτίες πήρε ο Ιησούς μακριά;
Όλες τις αμαρτίες του κόσμου
 
Στο Κατά Ιωάννης 1:29, «Τη επαύριον βλέπει ο Ιωάννης τον Ιησούν ερχόμενον προς αυτόν και λέγει· Ιδού, ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου». Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτισε τον Ιησού. Και την επόμενη μέρα, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είδε τον Ιησού να έρχεται προς το μέρος του, φώναξε και μαρτύρησε στον λαό. «Ιδού, ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου!»
Ο Υιός του Θεού ήρθε σε αυτόν τον κόσμο και πήρε όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής έδωσε πάλι μαρτυρία. Στο Κατά Ιωάννης 1:35-36, «Τη επαύριον πάλιν ίστατο ο Ιωάννης και δύο εκ των μαθητών αυτού. Και εμβλέψας εις τον Ιησούν περιπατούντα, λέγει· Ιδού, ο Αμνός του Θεού!»
Ο Αμνός του Θεού σημαίνει ότι είναι η αληθινή και πραγματική οντότητα της θυσίας της Παλαιάς Διαθήκης, η οποία πέθανε για τις αμαρτίες του Ισραήλ. Για εσάς και εμένα, ο Ιησούς, ο Υιός του Θεού, ο Δημιουργός μας, κατέβηκε σε αυτόν τον κόσμο και πήρε όλες τις αμαρτίες μας· όλες τις αμαρτίες από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι την ημέρα που θα τελειώσει, από το προπατορικό αμάρτημα μέχρι όλες τις ανομίες μας, από τις αδυναμίες μας μέχρι τα ελαττώματά μας. Μας λύτρωσε όλους με το βάπτισμά Του και το αίμα Του στον Σταυρό.
Ο Ιησούς πήρε όλες τις αμαρτίες μας και μας έδωσε τη λύτρωση. Το καταλαβαίνετε αυτό; «Ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».
Έχουν περάσει περίπου 2000 χρόνια. Σημαίνει ότι έχουν περάσει περίπου 2000 χρόνια από τότε που ο Ιησούς κατέβηκε σε αυτόν τον κόσμο. Και το 30 μ.Χ., ο Ιησούς αφαίρεσε όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Το έτος 1 μ.Χ., είναι το έτος που γεννήθηκε ο Ιησούς. Ονομάζουμε τον προ Χριστού χρόνο π.Χ. Έτσι, έχουν περάσει σχεδόν 2000 χρόνια από τότε που ήρθε ο Ιησούς σε αυτόν τον κόσμο.
Το 30 μ.Χ., ο Ιησούς βαπτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Και την επόμενη μέρα, ο Ιωάννης φώναξε στο λαό, «Ιδού, ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου!» «Ιδού!» Έλεγε στους ανθρώπους να πιστέψουν στον Ιησού, ο οποίος αφαίρεσε όλες τις αμαρτίες τους. Μαρτυρούσε ότι ο Ιησούς ήταν ο Αμνός του Θεού, Αυτός που μας έσωσε από όλες τις αμαρτίες μας.
Ο Ιησούς αφαίρεσε όλες τις αμαρτίες μας και τελείωσε τον αέναο πόλεμο ενάντια στην αμαρτία. Είμαστε τώρα χωρίς αμαρτία αφού ο Υιός του Θεού αφαίρεσε όλες τις αμαρτίες μας. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μαρτύρησε ότι ο Ιησούς αφαίρεσε όλες τις αμαρτίες μας, τις αμαρτίες εσάς και εμένα. «Ούτος ήλθεν εις μαρτυρίαν, διά να μαρτυρήση περί του φωτός, διά να πιστεύσωσι πάντες δι` αυτού» (Ιωάννης 1:7).
Χωρίς την μαρτυρία του Ιωάννη, πώς θα μπορούσαμε να ξέρουμε ότι ο Ιησούς ανέλαβε όλες τις αμαρτίες μας; Η Βίβλος μας λέει συχνά ότι πέθανε για εμάς, αλλά εκείνη τη στιγμή, ήταν μόνο ο Ιωάννης ο Βαπτιστής που μαρτύρησε ότι αφαίρεσε όλες τις αμαρτίες μας.
 
Πόσο πολλή αμαρτία είναι η αμαρτία του κόσμου;
Όλες οι αμαρτίες των ανθρώπων από την αρχή μέχρι το τέλος του κόσμου
 
Πολλοί έδωσαν μαρτυρία μετά τον θάνατο του Ιησού, αλλά μόνο ο Ιωάννης έδωσε μαρτυρία ενόσω Εκείνος ήταν ζωντανός. Φυσικά, οι μαθητές του Ιησού έδωσαν επίσης μαρτυρία για τη λύτρωση του Ιησού. Έδωσαν μαρτυρία ότι ο Ιησούς πήρε τις αμαρτίες μας, ότι είναι ο Σωτήρας μας.
Ο Ιησούς αφαίρεσε την αμαρτία του κόσμου. Τώρα, δεν είστε ακόμα 100 ετών, σωστά; Ο Ιησούς αφαίρεσε την αμαρτία του κόσμου όταν ήταν 30 ετών. Τώρα, σκεφτείτε αυτό το διάγραμμα.
 
«Ιδού, ο Αμνός του Θεού ο αίρων την Αμαρτίαν του Κόσμου!»
 
Ας πούμε ότι ήταν 4000 χρόνια πριν έρθει ο Ιησούς. Και έχουν περάσει πάνω από 2000 χρόνια από τότε που ήρθε ο Ιησούς. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει, αλλά το τέλος είναι βέβαιο ότι θα έρθει. Εκείνος λέει, «Εγώ είμαι το Α και το Ω, αρχή και τέλος, ο πρώτος και ο έσχατος» (Αποκάλυψη 22:13).
Έτσι σίγουρα θα υπάρξει ένα τέλος. Και βρισκόμαστε στο σημείο που υποδεικνύεται από το έτος 2024. Ο Χριστός αφαίρεσε τις αμαρτίες μας το 30 μ.Χ., και ήταν 3 χρόνια πριν πεθάνει στον Σταυρό.
«Ιδού, ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου». Αυτός πήρε την αμαρτία του κόσμου, τις αμαρτίες σας και τις αμαρτίες μου. Έχουν περάσει περίπου 2000 χρόνια από τη γέννηση του Ιησού. Ζούμε τώρα περίπου 2000 χρόνια μετά που ο Ιησούς πήρε τις αμαρτίες μας. Και ακόμα ζούμε και αμαρτάνουμε σε αυτή την εποχή. Ο Ιησούς είναι ο Αμνός του Θεού που πήρε την αμαρτία του κόσμου. Αρχίζουμε να ζούμε σε αυτόν τον κόσμο από τη στιγμή που γεννιόμαστε.
Αμαρτάνουμε όλοι από τη στιγμή που γεννιόμαστε, ή όχι; ―Αμαρτάνουμε.― Ας το δούμε ολόκληρο. Από την ημέρα που γεννιόμαστε έως ότου γίνουμε 10 ετών, αμαρτάνουμε, ή όχι; ―Αμαρτάνουμε.― Τότε, αυτές οι αμαρτίες μεταβιβάστηκαν στον Ιησού, ή όχι; ―Ναι, όλες αυτές οι αμαρτίες μεταβιβάστηκαν.― Επειδή όλες οι αμαρτίες μεταβιβάστηκαν στον Ιησού, Αυτός είναι ο Σωτήρας μας. Αν όχι, πώς θα μπορούσε να είναι ο Σωτήρας μας; Όλες οι αμαρτίες μεταβιβάστηκαν στον Ιησού.
Από την ηλικία των 11 έως 20 ετών, εμείς αμαρτάνουμε ή όχι; Αμαρτάνουμε στις καρδιές μας, στις πράξεις μας. Είμαστε πολύ καλοί σε αυτό. Μας έχουν μάθει να μην αμαρτάνουμε, αλλά το κάνουμε πολύ εύκολα.
Και ο Θεός μας λέει ότι αυτές οι αμαρτίες μεταβιβάστηκαν στον Ιησού. Ήξερε τι ήμαστε, έτσι Εκείνος πήρε εκείνες τις αμαρτίες προκαταβολικά.
Και πόσο καιρό ζούμε συνήθως σε αυτόν τον κόσμο; Ας πούμε ότι είναι περίπου 70 χρόνια. Αν προσθέταμε όλες τις αμαρτίες που διαπράττουμε κατά τη διάρκεια αυτών των 70 χρόνων, πόσο βαριές θα ήταν; Εάν τις φορτώναμε σε φορτηγά των 8 τόνων, ίσως θα χρειάζονταν πολύ περισσότερα από 100 φορτηγά.
Απλά προσπαθήστε να φανταστείτε πόση αμαρτία θα διαπράξουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Είναι αυτές οι αμαρτίες του κόσμου, ή όχι; Είναι οι αμαρτίες του κόσμου. Αμαρτάνουμε από τη γέννηση, μέχρι τα 10, από τα 10 έως τα 20, από τα 20 έως τα 30... μέχρι την ημέρα που πεθαίνουμε, αλλά όλες αυτές οι αμαρτίες περιλαμβάνονται στις αμαρτίες του κόσμου που έχουν ήδη μεταβιβαστεί στον Ιησού μέσω του βαπτίσματος Του.
 
 
Ο Σωτήρας του Ανθρώπου, ο Ιησούς Χριστός
 
Πόση αμαρτία αφαίρεσε ο Ιησούς;
Όλες τις αμαρτίες των προγόνων μας, τις δικές μας και των απογόνων μας, μέχρι το τέλος του κόσμου
 
Ο Ιησούς μας λέει ότι έπλυνε όλες εκείνες τις αμαρτίες. Επειδή ο Ιησούς δεν μπορούσε να βαπτιστεί μόνος Του, ο Θεός έστειλε τον υπηρέτη Του Ιωάννη μπροστά, τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο όλων των ανθρώπων. «Το όνομα αυτού θέλει καλεσθή Θαυμαστός, Σύμβουλος, Θεός ισχυρός» (Ησαΐας 9:6). Με τον εαυτό Του, με τη σοφία Του, με το συμβούλιό Του, έστειλε τον αντιπρόσωπο της ανθρωπότητας μπροστά, και ο ίδιος, ο Υιός του Θεού, ήρθε με σάρκα και πήρε όλες τις αμαρτίες του κόσμου μέσω του βαπτίσματος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Δεν είναι αυτή μια θαυμάσια σωτηρία;
Είναι θαυμάσιο αυτό, δεν είναι; Έτσι, μόνο μία φορά, απλώς βαπτιζόμενος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο Ιησούς έπλυνε όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έσωσε όλους από την αμαρτία με το να σταυρωθεί. Ο Ιησούς μας έσωσε όλους. Σκεφτείτε το. Όλες οι αμαρτίες σας από τα 20 έως τα 30 χρόνια, από τα 30 έως τα 40, από τα 40 έως τα 60, ως τα 70, ως τα 100, και επιπλέον υπάρχουν εκείνες των παιδιών σας. Διέγραψε ο Ιησούς όλες τις αμαρτίες σας ή όχι; Ναι, ο Ιησούς τις διέγραψε όλες. Είναι ο Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας της ανθρωπότητας.
Επειδή ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες μας στον Ιησού και επειδή ο Θεός το είχε σχεδιάσει έτσι, μπορούμε να σωθούμε πιστεύοντας στον Ιησού. Είμαστε αμαρτωλοί εσείς και εγώ; Μεταβιβάστηκαν όλες οι αμαρτίες μας στον Ιησού, ή όχι; ―Δεν είμαστε πια αμαρτωλοί, και όλες οι αμαρτίες μας μεταβιβάστηκαν στον Ιησού.―
Ποιος τολμά να πει ότι υπάρχει αμαρτία σε αυτόν τον κόσμο; Ο Ιησούς αφαίρεσε όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Ήξερε ότι θα αμαρτάναμε και πήρε επίσης όλες τις αμαρτίες του μέλλοντος. Μερικοί από εμάς είναι άνω των 50 και κάποιοι δεν έχουν ζήσει ακόμη τη μισή μας ζωή, αλλά μιλάμε για τον εαυτό μας, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, σαν να έχουμε ζήσει για πάντα.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί από μας που έζησαν ταραχώδεις ζωές. Επιτρέψτε μου να το εξηγήσω ως εξής. Ποιο είναι το μισό της διάρκειας ζωής μιας εφήμερης; Είναι περίπου 12 ώρες.
«Θεέ μου! Συνάντησα τον τάδε και τον δείνα άνθρωπο, και με χτύπησε με μια μυγοσκοτώστρα, και παραλίγο να με συνθλίψει, ξέρεις». Η εφήμερη είχε ζήσει μόνο 12 ώρες και δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλάει. Αλλά αυτό ήταν ήδη το μισό της ζωής αυτής της εφήμερης.
Ως τις 7 ή 8 το βράδυ, μια εφήμερη αντιμετωπίζει το λυκόφως της ζωής της, και σε λίγο, τον θάνατο. Μερικές επιζούν για 20 ώρες, άλλες 21, και μερικές ζουν ως τα ώριμα γηρατειά των 24 ωρών. Μπορεί να μιλάνε για τις εμπειρίες της ζωής τους, αλλά πώς φαίνεται σε εμάς; Καθώς ζούμε μέχρι τα 70 ή 80 χρόνια, μπορεί να πούμε, «Μην με κάνεις να γελάσω». Οι εμπειρίες τους δεν είναι τίποτα στα μάτια μας.
Ο Θεός είναι αιώνιος. Ζει για πάντα. Αυτός αποφασίζει την αρχή και το τέλος. Καθώς ζει για πάντα, ζει στο χρονικό πλαίσιο της αιωνιότητας. Μας βλέπει από τη θέση της αιωνιότητάς Του.
Μια φορά κι έναν καιρό, πήρε όλες τις αμαρτίες του κόσμου, πέθανε στον Σταυρό, και είπε, «Τετέλεσται». Αναστήθηκε μετά από 3 ημέρες και ανέβηκε στον ουρανό. Τώρα κατοικεί στην αιωνιότητα. Τώρα, κοιτάζει κάτω, Τον καθέναν από μας.
Και ένα άτομο λέει, «Ω, αγαπητέ, έχω αμαρτήσει τόσο πολύ. Αν και έζησα μόνο 20 χρόνια, έχω αμαρτήσει τόσο πολύ». «Έχω ζήσει 30 χρόνια και έχω αμαρτήσει πάρα πολύ. Είναι απλώς πάρα πολύ. Πώς μπορώ ποτέ να με συγχωρέσουν;»
Αλλά ο Κύριός μας στην αιωνιότητά Του θα έλεγε, «Μην με κάνεις να γελάσω. Δεν έχω μόνο λυτρώσει τις αμαρτίες σου μέχρι τώρα, αλλά και τις αμαρτίες των προγόνων σου πριν γεννηθείς, και τις αμαρτίες όλων των γενεών των απογόνων σου που θα ζήσουν μετά τον θάνατό σου». Σας το λέει αυτό από ένα αιώνιο χρονικό πλαίσιο. Το πιστεύεις αυτό; Πίστεψέ το. Και λάβε το δώρο της σωτηρίας που σου δίνεται δωρεάν. Και μπες στη βασιλεία των ουρανών.
Μην πιστεύεις στις σκέψεις μας, αλλά στους λόγους του Θεού. «Είναι πρέπον εις ημάς να εκπληρώσωμεν πάσαν δικαιοσύνην». Όλη η δικαιοσύνη εκπληρώθηκε ήδη από τον Αμνό του Θεού που πήρε την αμαρτία του κόσμου. Ο Ιησούς πήρε όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Πήρε όλες τις αμαρτίες μας ο Ιησούς, ή όχι; Αυτός πήρε όλες τις αμαρτίες μας.
 
Τι είπε ο Ιησούς στο τέλος πάνω στον Σταυρό;
«Τετέλεσται».
 
Ο Ιησούς Χριστός πήρε όλες τις αμαρτίες του κόσμου μέσω του βαπτίσματός Του, καταδικάστηκε σε θάνατο στο δικαστήριο του Πόντιου Πιλάτου και σταυρώθηκε στον Σταυρό.
«Και βαστάζων τον σταυρόν αυτού, εξήλθεν εις τον λεγόμενον Κρανίου τόπον, όστις λέγεται Εβραϊστί Γολγοθά, όπου εσταύρωσαν αυτόν και μετ` αυτού άλλους δύο εντεύθεν και εντεύθεν, μέσον δε τον Ιησούν. Έγραψε δε και τίτλον ο Πιλάτος και έθεσεν επί του σταυρού. Ήτο δε γεγραμμένον· Ιησούς ο Ναζωραίος ο Βασιλεύς των Ιουδαίων. Και τούτον τον τίτλον ανέγνωσαν πολλοί των Ιουδαίων, διότι ήτο πλησίον της πόλεως ο τόπος, όπου εσταυρώθη ο Ιησούς· και ήτο γεγραμμένον Εβραϊστί, Ελληνιστί, Ρωμαϊστί» (Ιωάννης 19:17-20).
Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που συνέβη αφότου σταυρώθηκε στον Σταυρό. «Μετά τούτο γινώσκων ο Ιησούς ότι πάντα ήδη ετελέσθησαν διά να πληρωθή η γραφή, λέγει». Είχε αναλάβει όλες τις αμαρτίες μας σύμφωνα με τη Γραφή. Είπε, «Διψώ! Έκειτο δε εκεί αγγείον πλήρες όξους· και εκείνοι γεμίσαντες σπόγγον από όξους και περιθέσαντες εις ύσσωπον προσέφεραν εις το στόμα αυτού. Ότε λοιπόν έλαβε το όξος ο Ιησούς, είπε, Τετέλεσται· και κλίνας την κεφαλήν παρέδωκε το πνεύμα» (Ιωάννης 19:28-30).
Αφού έλαβε το ξινό κρασί, είπε, «Τετέλεσται!» και έκλινε την κεφαλή Του και παρέδωσε το πνεύμα Του. Ο Ιησούς ήταν νεκρός. Και ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε μετά από 3 ημέρες και ανέβηκε στον ουρανό.
Ας ανατρέξουμε στην Εβραίους 10:1-9. «Διότι ο νόμος, έχων σκιάν των μελλόντων αγαθών, ουχί αυτήν την εικόνα των πραγμάτων, δεν δύναταί ποτέ διά των αυτών θυσιών, τας οποίας προσφέρουσι κατ` ενιαυτόν πάντοτε να τελειοποιήση τους προσερχομένους. Επειδή τότε δεν ήθελον παύσει να προσφέρωνται, διότι οι λατρευταί άπαξ καθαρισθέντες, δεν ήθελον έχει πλέον ουδεμίαν συνείδησιν αμαρτιών. Αλλ` εν αυταίς γίνεται κατ` ενιαυτόν ανάμνησις αμαρτιών κάθε χρόνο. Διότι αδύνατον είναι αίμα ταύρων και τράγων να αφαιρή αμαρτίας. Διά τούτο εισερχόμενος εις τον κόσμον, λέγει· Θυσίαν και προσφοράν δεν ηθέλησας, αλλ` ητοίμασας εις εμέ σώμα. Εις ολοκαυτώματα και προσφοράς περί αμαρτίας δεν ευηρεστήθης. Τότε είπον· Ιδού, έρχομαι, εν τω τόμω του βιβλίου είναι γεγραμμένον περί εμού, διά να κάμω, ω Θεέ, το θέλημά σου. Αφού είπεν ανωτέρω ότι θυσίαν και προσφοράν και ολοκαυτώματα και προσφοράς περί αμαρτίας δεν ηθέλησας ουδέ ευηρεστήθης εις αυτάς, αίτινες προσφέρονται κατά τον νόμον, τότε είπεν· Ιδού, έρχομαι διά να κάμω, ω Θεέ, το θέλημά σου. Αναιρεί το πρώτον, διά να συστήση το δεύτερον».
 
 
Η Αιώνια Λύτρωση
 
Πώς μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της καθημερινής αμαρτίας αφού ήρθαμε και πιστέψαμε στον Ιησού;
Επιβεβαιώνοντας ότι ο Ιησούς έχει ήδη εξαλείψει όλες τις αμαρτίες μέσω του βαπτίσματός Του
 
Ο Νόμος ήταν σκιά των καλών πραγμάτων που έμελλαν να έρθουν. Οι θυσίες της Παλαιάς Διαθήκης, των προβάτων και των τράγων, αποκάλυπταν σε μας ότι ο Ιησούς Χριστός θα ερχόταν και θα έπαιρνε τις αμαρτίες μας με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να καθαρίσει όλη την αμαρτία.
Όλοι οι άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης, ο Δαβίδ, ο Αβραάμ και όλοι οι άλλοι ήξεραν και πίστευαν τι σήμαινε για αυτούς το σύστημα θυσίας. Αυτό αποκάλυψε ότι ο Μεσσίας, ο Χριστός (ο Χριστός σημαίνει Σωτήρας) θα ερχόταν κάποια μέρα και θα έπλενε όλες τους τις αμαρτίες. Πίστευαν στην λύτρωση τους και σώθηκαν με την πίστη τους.
Ο Νόμος ήταν σκιά των καλών πραγμάτων που έμελλαν να έρθουν. Η προσφορά θυσιών για τις αμαρτίες τους μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, δεν μπορούσε ποτέ να μας λυτρώσει πλήρως. Επομένως, το πλήρες και αιώνιο Ον, Αυτός χωρίς κηλίδα, ο Υιός του Θεού, έπρεπε να έρθει στη γη.
Και είπε ότι είχε έρθει για να κάνει το θέλημα του Πατέρα Του όπως είναι γραμμένο στο βιβλίο που γράφτηκε για Αυτόν. «Τότε είπεν· Ιδού, έρχομαι διά να κάμω, ω Θεέ, το θέλημά σου. Αναιρεί το πρώτον, διά να συστήση το δεύτερον». Λυτρωθήκαμε από τις αμαρτίες μας επειδή ο Ιησούς Χριστός αφαίρεσε τις αμαρτίες μας όπως είναι γραμμένο στην Παλαιά Διαθήκη και επειδή πιστεύουμε σε Αυτόν.
Ας διαβάσουμε Εβραίους 10:10. «Με το οποίον θέλημα είμεθα ηγιασμένοι διά της προσφοράς του σώματος του Ιησού Χριστού άπαξ γενομένης». Με αυτό το θέλημα έχουμε αγιαστεί μέσω της προσφοράς του σώματος του Ιησού Χριστού μια για πάντα. Αγιαστήκαμε, ή όχι; ―Αγιαστήκαμε.―
Τι σημαίνει αυτό; Ο Θεός Πατέρας έστειλε τον Υιό Του και μεταβίβασε σ’ Αυτόν όλες τις αμαρτίες μας μέσω του βαπτίσματος και Τον δίκασε μια για πάντα στον Σταυρό. Έτσι, έσωσε όλους εμάς που υποφέραμε από την αμαρτία. Ήταν το θέλημα του Θεού.
Για να μας σώσει, ο Ιησούς προσφέρθηκε μια για πάντα, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε αγιασμένοι. Έχουμε αγιαστεί. Ο Ιησούς θυσίασε τον εαυτό Του για όλες τις αμαρτίες μας και πέθανε αντί για εμάς ώστε να μην χρειαστεί να κριθούμε.
Η θυσία της Παλαιάς Διαθήκης προσφερόταν κάθε μέρα γιατί όλες οι νέες αμαρτίες χρειάζονταν άλλη προσφορά για να ξεπλυθούν.
 
 

Το Πνευματικό Νόημα του Πλυσίματος των ποδιών του Πέτρου από τον Ιησού

 
Στο κεφάλαιο 13 του Ευαγγελίου του Ιωάννη, υπάρχει η ιστορία όπου ο Ιησούς πλένει τα πόδια του Πέτρου. Έπλυνε τα πόδια του Πέτρου για να του δείξει ότι ο Πέτρος θα αμάρτανε στο μέλλον και για να τον διδάξει ότι Εκείνος είχε ήδη λυτρώσει επίσης όλες εκείνες τις αμαρτίες. Ο Ιησούς ήξερε ότι ο Πέτρος θα αμάρτανε και πάλι στο μέλλον, γι’ αυτό έχυσε νερό σε μια λεκάνη και του έπλυνε τα πόδια.
Ο Πέτρος προσπάθησε να αρνηθεί, αλλά ο Ιησούς είπε, «Εκείνο, το οποίον εγώ κάμνω, συ δεν εξεύρεις τώρα, θέλεις όμως γνωρίσει μετά ταύτα» (Ιωάννης 13:7). Αυτό σημαίνει, ‘Θα αμαρτήσετε ξανά μετά από αυτό. Θα Με αρνηθείτε και θα αμαρτήσετε ξανά αφού πλύνω όλες τις αμαρτίες σας. Θα αμαρτήσετε ακόμη και μετά την Ανάληψή Μου. Επομένως, πλένω τα πόδια σας για να προειδοποιήσω τον Σατανά να μην σας δοκιμάσει επειδή έχω ήδη αφαιρέσει τις μελλοντικές σας αμαρτίες’.
Πιστεύετε ότι έπλυνε τα πόδια του Πέτρου για να μας πει ότι πρέπει να μετανοούμε κάθε μέρα; Όχι. Εάν έπρεπε να μετανοούμε κάθε μέρα για να είμαστε λυτρωμένοι, ο Ιησούς δε θα είχε αναλάβει όλες τις αμαρτίες μας μια για πάντα.
Αλλά ο Ιησούς είπε ότι μας αγίασε μια για πάντα. Αν έπρεπε να μετανοούμε κάθε μέρα, θα μπορούσαμε επίσης να επιστρέψουμε στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης. Τότε ποιος θα μπορούσε να γίνει δίκαιος; Ποιος θα μπορούσε να λυτρωθεί εντελώς; Ακόμα κι αν πιστεύαμε στον Θεό, ποιος θα μπορούσε να ζήσει χωρίς αμαρτία;
Ποιος θα μπορούσε να αγιαστεί με τη μετάνοια; Αμαρτάνουμε ακατάπαυστα κάθε μέρα, οπότε πώς μπορούμε να ζητήσουμε να αφαιρεθεί η κάθε μας αμαρτία; Πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε τόσο αναιδείς ώστε να Τον ενοχλούμε κάθε μέρα για λύτρωση; Έχουμε την τάση να ξεχνάμε τις αμαρτίες που διαπράττουμε το πρωί μέχρι το βράδυ, και τις αμαρτίες που διαπράττουμε το βράδυ τείνουμε να τις ξεχνάμε το επόμενο πρωί. Είναι αδύνατο για εμάς να μετανοήσουμε πλήρως για όλες τις αμαρτίες μας.
Επομένως, ο Ιησούς βαπτίστηκε μία φορά και προσέφερε τον εαυτό Του στον Σταυρό μία φορά ώστε να αγιαστούμε για πάντα. Καταλαβαίνετε όλα αυτά; Λυτρωθήκαμε μία φορά για όλες τις αμαρτίες μας. Δεν λυτρωνόμαστε όποτε μετανοούμε.
 
Υπάρχει άλλη αμαρτία για την οποία πρέπει να πούμε προσευχές μετάνοιας;
Όχι
 
Έχουμε σωθεί από τις αμαρτίες μας πιστεύοντας ότι ο Ιησούς πήρε όλες τις αμαρτίες μας, τις αμαρτίες σας και τις αμαρτίες μου.
«Και πας μεν ιερεύς ίσταται καθ` ημέραν λειτουργών και τας αυτάς πολλάκις προσφέρων θυσίας, αίτινες ποτέ δεν δύνανται να αφαιρέσωσιν αμαρτίας. Αλλ` Αυτός αφού προσέφερε μίαν θυσίαν υπέρ αμαρτιών, εκάθησε διαπαντός εν δεξιά του Θεού, προσμένων του λοιπού εωσού τεθώσιν οι εχθροί αυτού υποπόδιον των ποδών αυτού. Διότι με μίαν προσφοράν ετελειοποίησε διά παντός τους αγιαζομένους. Μαρτυρεί δε εις ημάς και το Πνεύμα το Αγιον· διότι αφού είπε πρότερον, Αύτη είναι η διαθήκη, την οποίαν θέλω κάμει προς αυτούς μετά τας ημέρας εκείνας, λέγει ο Κύριος· Θέλω δώσει τους νόμους μου εις τας καρδίας αυτών και θέλω γράψει αυτούς επί των διανοιών αυτών, προσθέτει, Και τας αμαρτίας αυτών και τας ανομίας αυτών δεν θέλω ενθυμείσθαι πλέον. Όπου υπάρχει άφεσις (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως) τούτων, δεν υπάρχει πλέον προσφορά περί αμαρτίας» (Εβραίους 10:11-18).
Τι σημαίνει «Όπου υπάρχει άφεσις (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως) τούτων»; Στο 10:18, σημαίνει ότι η ίδια η αμαρτία, οποιαδήποτε αμαρτία, εξαλείφθηκε για πάντα, χωρίς εξαίρεση. Ο Θεός έχει εξαλείψει όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Το πιστεύετε αυτό; «Όπου υπάρχει άφεσις (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως) τούτων, δεν υπάρχει πλέον προσφορά περί αμαρτίας».
Ας συνοψίσουμε όλα όσα έχουμε πει μέχρι τώρα ως εξής. Αν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν είχε επιθέσει τα χέρια του στον Ιησού, με άλλα λόγια, αν δεν είχε βαπτίσει τον Ιησού, θα μπορούσαμε να έχουμε λυτρωθεί; Δεν θα μπορούσαμε. Ας σκεφτούμε προς τα πίσω. Εάν ο Ιησούς δεν είχε διαλέξει τον Ιωάννη τον Βαπτιστή ως αντιπρόσωπο όλων των ανθρώπων και δεν είχε πάρει όλη την αμαρτία μέσω αυτού, θα μπορούσε να έχει πλύνει όλες τις αμαρτίες μας; Δεν θα μπορούσε.
Ο Νόμος του Θεού είναι δίκαιος. Είναι δίκαιο. Δεν μπορούσε απλώς να πει ότι ήταν ο Σωτήρας μας, ότι πήρε όλες τις αμαρτίες μας. Έπρεπε να πάρει τις αμαρτίες μας σωματικά. Γιατί ο Ιησούς, ο Θεός, ήρθε σε μας με σάρκα; Επειδή γνώριζε όλες τις αμαρτίες της ανθρωπότητας, τις αμαρτίες της καρδιάς και της σάρκας, για να πάρει όλες τις αμαρτίες της ανθρωπότητας, ο Υιός του Θεού έπρεπε να έρθει σε μας με σάρκα.
Αν ο Ιησούς Χριστός δεν είχε βαπτιστεί, οι αμαρτίες μας θα παρέμεναν. Αν είχε σταυρωθεί χωρίς πρώτα να πάρει τις αμαρτίες μας, ο θάνατός Του θα ήταν άνευ νοήματος. Δεν θα είχε καμία σχέση με εμάς. Εντελώς άνευ νοήματος.
Έτσι, όταν ξεκίνησε τη δημόσια διακονία Του στην ηλικία των 30 ετών, ήρθε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη για να βαπτιστεί. Η δημόσια διακονία του Ιησού ξεκίνησε στην ηλικία των 30 και τελείωσε στα 33. Όταν ήταν 30, ήρθε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή για να βαπτιστεί. «Επιτρέψτε το τώρα, γιατί είναι πρέπον για μας να το κάνουμε έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να γίνουν δίκαιοι. Είναι το σωστό πράγμα να κάνουμε. Τώρα, βάπτισέ Με». Ναι, ο Ιησούς Χριστός βαπτίστηκε για τη λύτρωση όλων των ανθρώπων.
Επειδή ο Ιησούς βαπτίστηκε και πήρε όλες τις αμαρτίες μας, και επειδή όλες οι αμαρτίες μας μεταβιβάστηκαν σε Αυτόν μέσω των χεριών του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο ίδιος ο Θεός έστρεψε τα μάτια Του αλλού όταν ο Ιησούς πέθαινε στο Σταυρό. Ακόμα κι αν ο Ιησούς ήταν ο μονογενής Υιός Του, έπρεπε να αφήσει τον Υιό Του να πεθάνει.
Ο Θεός είναι αγάπη, αλλά έπρεπε να αφήσει τον Υιό Του να πεθάνει. Έτσι, για τρεις ώρες, υπήρχε σκοτάδι σε όλη τη γη. Ο Ιησούς φώναξε λίγο πριν πεθάνει, «Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί; τουτέστι, Θεέ μου, Θεέ μου, διά τι με εγκατέλιπες;» (Ματθαίος 27:46). Ο Ιησούς επωμίστηκε όλες τις αμαρτίες μας και έλαβε την κρίση στον Σταυρό για εμάς. Έτσι, ο Ιησούς μας έσωσε. Χωρίς το βάπτισμα του Ιησού, ο θάνατός Του θα ήταν άνευ νοήματος.
 
Είσαι αμαρτωλός ή δίκαιος άνθρωπος;
Ένας δίκαιος που δεν έχει καμία αμαρτία στην καρδιά του.
 
Εάν ο Ιησούς είχε πεθάνει στον Σταυρό χωρίς να πάρει όλες τις αμαρτίες μας, χωρίς να βαπτιστεί, ο θάνατός Του δεν θα είχε επιτύχει τη λύτρωση. Για να μας λυτρώσει, ο Ιησούς βαπτίστηκε από τον Ιωάννη, τον αντιπρόσωπο όλων των ανθρώπων, και έλαβε την κρίση στον Σταυρό ώστε όλοι όσοι πιστεύουν σε Αυτόν να σωθούν.
Επομένως, από τις ημέρες του Ιωάννη του Βαπτιστή μέχρι τώρα, η βασιλεία των ουρανών υποφέρει βία. Επειδή ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μεταβίβασε όλες τις αμαρτίες του κόσμου στον Ιησού, οι αμαρτίες σας και οι αμαρτίες μου μπορούσαν να εξιλεωθούν. Επομένως εσείς και εγώ μπορούμε τώρα να αποκαλούμε Πατέρα μας τον Θεό και να μπαίνουμε με θάρρος στη βασιλεία των ουρανών.
Στην προς Εβραίους 10:18, «Όπου υπάρχει άφεσις (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως) τούτων, δεν υπάρχει πλέον προσφορά περί αμαρτίας». Είστε όλοι αμαρτωλοί; Τώρα που ο Ιησούς έχει ήδη εξοφλήσει όλα τα χρέη σας, πρέπει ακόμα να πληρώσετε χρέη;
Υπήρχε ένας άνδρας του οποίου η βαριά κατανάλωση αλκοόλ τον έβαλε σε χρέη σε πολλούς πιστωτές. Τότε, μια μέρα, ο γιος του έκανε μια περιουσία και πλήρωσε όλα τα χρέη του πατέρα του και επίσης πλήρωσε ένα αρκετά μεγάλο ποσό εκ των προτέρων. Ο πατέρας του δεν θα είχε πλέον χρέος, όσο κι αν έπινε.
Αυτό είναι που έκανε ο Ιησούς για εμάς. Πλήρωσε περισσότερο από αρκετά εκ των προτέρων για όλες τις αμαρτίες μας. Όχι μόνο οι αμαρτίες όλης της δικής μας ζωής, αλλά όλες οι αμαρτίες του κόσμου. Όλες οι αμαρτίες μεταβιβάστηκαν στον Ιησού όταν Αυτός βαπτίστηκε. Είστε λοιπόν αμαρτωλοί τώρα; Όχι, δεν είστε.
Εάν γνωρίζαμε αυτό το ευαγγέλιο της λύτρωσης από την αρχή, πόσο εύκολο θα ήταν για εμάς να πιστέψουμε στον Ιησού. Αλλά καθώς είναι, ακούγεται τόσο καινούργιο που πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γι` αυτό.
Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει από την αρχή του χρόνου. Απλά δεν το γνωρίζαμε πριν. Το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος έχει πάντα καταγραφεί στις Γραφές και ήταν πάντα σε ισχύ. Υπήρχε εκεί πάντοτε. Ήταν εδώ πριν γεννηθούμε εσείς και εγώ. Υπήρχε από τη δημιουργία της γης.
 
 
Το Ευαγγέλιο της Αιώνιας Λύτρωσης
 
Τι πρέπει να κάνουμε ενώπιον του Θεού;
Πρέπει να πιστεύουμε στο ευαγγέλιο της αιώνιας λύτρωσης.
 
Ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος έπλυνε όλες τις αμαρτίες μας για εμάς, το έκανε ήδη πριν γεννηθούμε εσείς και εγώ. Ο Ιησούς πήρε όλες τις αμαρτίες μακριά. Είσαι με την αμαρτία; ―Όχι.― Τότε τι γίνεται με τις αμαρτίες που θα διαπράξετε αύριο; Αυτές περιλαμβάνονται επίσης στις αμαρτίες του κόσμου.
Ας αποβάλουμε τις ανησυχίες για τις αμαρτίες του αύριο. Οι αμαρτίες που έχουμε διαπράξει μέχρι τώρα περιλαμβάνονταν επίσης στις αμαρτίες του κόσμου, έτσι δεν είναι; Μεταβιβάστηκαν όλες αυτές οι αμαρτίες στον Ιησού, ή όχι; Ναι, μεταβιβάστηκαν.
Τότε μεταβιβάστηκαν οι αμαρτίες του αύριο επίσης σε Αυτόν; Ναι, ο Ιησούς τους πήρε όλους, χωρίς εξαίρεση. Δεν άφησε ούτε μία αμαρτία πίσω Του. Το ευαγγέλιο μας λέει να πιστεύουμε ολόψυχα ότι ο Ιησούς πήρε όλες τις αμαρτίες μας, μια για πάντα, και πλήρωσε για όλες.
«Αρχή του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού» (Μάρκος 1:1). Το ευαγγέλιο της βασιλείας των ουρανών είναι χαρμόσυνη είδηση. Μας ρωτάει, «Πήρα όλες τις αμαρτίες σας. Είμαι ο Σωτήρας σας. Πιστεύετε σε Μένα;» Ανάμεσα στους αμέτρητους ανθρώπους, μόνο λίγοι απαντούν, «Ναι, πιστεύω. Πιστεύω όπως μας είπες. Ήταν τόσο απλό που μπόρεσα να το καταλάβω αμέσως». Εκείνοι που το λένε αυτό, γίνονται οι δίκαιοι, όπως ακριβώς και ο Αβραάμ.
Άλλοι όμως λένε, «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Μου ακούγεται τόσο καινούργιο και παράξενο».
Τότε Εκείνος ρωτάει, «Απλά πες μου, πήρα όλες τις αμαρτίες σου ή όχι;»
«Μου έμαθαν ότι πήρες μόνο το προπατορικό αμάρτημα, αλλά όχι τις καθημερινές μου αμαρτίες».
«Κατάλαβα ότι είσαι πολύ έξυπνος για να πιστέψεις αυτά που λέω. Αφού δεν έχω τίποτα άλλο να σου πω, πρέπει να πας στην κόλαση».
Έχουμε σωθεί πιστεύοντας στην πλήρη λύτρωσή Του. Όλοι όσοι επιμένουν ότι έχουν αμαρτία πρέπει να πάνε στην κόλαση. Είναι η δική τους επιλογή.
Το ευαγγέλιο της λύτρωσης ξεκινά από τη μαρτυρία του Ιωάννη του Βαπτιστή. Επειδή ο Ιησούς έπλυνε όλες τις αμαρτίες μας βαπτιζόμενος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, αγιαζόμαστε όταν πιστεύουμε.
Ο Απόστολος Παύλος μίλησε πολύ για το βάπτισμα του Ιησού στις επιστολές του. Στην Προς Γαλάτες 3:27, «Επειδή όσοι εβαπτίσθητε εις Χριστόν, Χριστόν ενεδύθητε». Το να βαπτιστείτε εις Χριστόν σημαίνει ότι είμαστε εν Χριστώ. Όταν ο Ιησούς βαπτίστηκε, όλες οι αμαρτίες μας μεταβιβάστηκαν σε Αυτόν μέσω του Ιωάννη του Βαπτιστή, και όλες οι αμαρτίες μας ξεπλύθηκαν.
Στην 1 Πέτρου 3:21, «Του οποίου αντίτυπον ον το βάπτισμα, σώζει και ημάς την σήμερον, ουχί αποβολή της ακαθαρσίας της σαρκός, αλλά μαρτυρία της αγαθής συνειδήσεως εις Θεόν, διά της αναστάσεως του Ιησού Χριστού».
Μόνο εκείνοι που πιστεύουν στη μαρτυρία του Ιωάννη του Βαπτιστή, στο βάπτισμα του Ιησού και στο αίμα στον Σταυρό, έχουν την χάρη της λύτρωσης μέσα τους.
Δεχτείτε στην καρδιά σας το βάπτισμα του Ιησού, τον αντίτυπο της σωτηρίας, και σωθείτε.
 
Αυτό το κήρυγμα είναι επίσης διαθέσιμο σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου. Κάντε κλικ στο εξώφυλλο του βιβλίου παρακάτω.
ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞ ΥΔΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ; [Νέα Αναθεωρημένη Έκδοση]