Search

关于基督教信仰的常见问题解答

话题1:重生于水和圣灵

1-27. Ποιες γραφές παρέχουν αποδείξεις ότι «οι Απόστολοι έδωσαν μεγάλη έμφαση στο Βάπτισμα του Ιησού»;

Πρώτα απ` όλα, πρέπει να διακρίνουμε το νόημα του βαπτίσματός μας από αυτό του βαπτίσματος του Ιησού. Δεν μπορούμε να αναγεννηθούμε απλώς λαμβάνοντας το βάπτισμα με ύδωρ. Μπορούμε να αναγεννηθούμε μόνο πιστεύοντας στον Ιησού Χριστό. Τελετές όπως το βάπτισμα ή η περιτομή δεν είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωτηρία από τον Θεό. Η Βίβλος δεν ορίζει το βάπτισμα με ύδωρ των πιστών ως απαραίτητο για τη σωτηρία τους. Αντίθετα, δίνει μεγάλη έμφαση στο βάπτισμα που έλαβε ο Ιησούς από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.
Στην πραγματικότητα, πολλά χωρία της Βίβλου υποστηρίζουν ότι το βάπτισμα του Ιησού είναι απαραίτητο και ουσιώδες για τη σωτηρία μας. Πρώτα απ` όλα, το βάπτισμά Του ανακηρύσσεται ως ο πρόλογος της όλης δίκαιης πράξης Του σε κάθε ένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Μάρκου, το Ευαγγέλιο αρχίζει με το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, το οποίο αρχίζει ακριβώς με τη βάπτιση του Ιησού. Και το Ευαγγέλιο κατά Ιωάννη έγραψε το ευαγγέλιο σε χρονολογική σειρά, χρησιμοποιώντας όρους όπως «Τη επαύριον» (Ιωάννης 1:29) και «Την τρίτην ημέραν» (Ιωάννης 2:1), ξεκινώντας από την ημέρα που βαπτίστηκε ο Ιησούς.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής κήρυξε τον Λόγο του Θεού την αμέσως επόμενη μέρα του βαπτίσματος του Ιησού, λέγοντας, «Ιδού! ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιωάννης 1:29). Αυτό το χωρίο σημαίνει ότι όλες οι αμαρτίες του κόσμου πέρασαν στον Ιησού όταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής Τον βάπτισε. Και έπειτα, πέθανε στον Σταυρό για την εξιλέωση των αμαρτιών μας, λέγοντας, «Τετέλεσται!» (Ιωάννης 19:30), και αναστήθηκε από τους νεκρούς την τρίτη ημέρα. 
Ο Απόστολος Παύλος είπε επίσης, «Οτι ο Χριστός απέθανε διά τας αμαρτίας ημών κατά τας γραφάς» (1 Κορινθίους 15:3). Οι Γραφές εδώ αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη. Πώς πρόσφεραν οι αμαρτωλοί θυσίες για να αφαιρέσουν την αμαρτία στην Παλαιά Διαθήκη; Έπρεπε να βάλει τα χέρια του στο κεφάλι της προσφοράς αμαρτίας πριν τη σφάξει. Αν είχε παραλείψει τη διαδικασία της «να βάλει τα χέρια του στο κεφάλι της προσφοράς αμαρτίας», δεν θα μπορούσε να εξιλεωθεί για την αμαρτία γιατί είναι παράνομη θυσία.
Ο Απόστολος Παύλος είπε, «Η αγνοείτε ότι όσοι εβαπτίσθημεν εις Χριστόν Ιησούν, εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθημεν;» (Ρωμαίους 6:3). Τότε, πώς είναι δυνατόν να βαπτισθούμε εις τον Ιησού; Το να βαπτισθούμε εις τον Χριστόν Ιησούν σημαίνει να πιστεύουμε στο βάπτισμά Του στον Ιορδάνη, όχι απλώς στα δικά μας βαπτίσματα με ύδωρ. Όταν πιστεύουμε στο γεγονός ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής πέρασε όλες τις αμαρτίες μας σε Αυτόν βάζοντας τα χέρια του στο κεφάλι του Ιησού, μπορούμε να βαπτισθούμε εις Αυτόν.
«Επειδή όσοι εβαπτίσθητε εις Χριστόν, Χριστόν ενεδύθητε» (Γαλάτες 3:27). Αυτοί που πέρασαν όλες τις αμαρτίες τους στον Ιησού μέσω του Ιωάννη του Βαπτιστή με πίστη έχουν γίνει άμωμοι τέκνα του Θεού. 
«Εις τον οποίον και περιετμήθητε με περιτομήν αχειροποίητον, απεκδυθέντες το σώμα των αμαρτιών της σαρκός διά της περιτομής του Χριστού» (Κολοσσαείς 2:11). Ο Απόστολος Παύλος είπε ότι ο τρόπος να σωθούμε από την αμαρτία, απογυμνώνοντας το σώμα των αμαρτιών της σαρκός, είναι να περιτμηθούμε πνευματικά χωρίς χέρια (Ρωμαίους 2:29 δηλώνει, «Και περιτομή η της καρδίας»). Δηλαδή, να πιστεύουμε στο βάπτισμα του Ιησού, το οποίο κόβει τις αμαρτίες από τις καρδιές μας.
«Του οποίου αντίτυπον ον το βάπτισμα, σώζει και ημάς την σήμερον, ουχί αποβολή της ακαθαρσίας της σαρκός, αλλά μαρτυρία της αγαθής συνειδήσεως εις Θεόν, διά της αναστάσεως του Ιησού Χριστού» (1 Πέτρου 3:21). Το βάπτισμα είναι ένα αρχέτυπο που μας σώζει. Όπως ήδη γνωρίζουμε, οι άνθρωποι χάθηκαν τις ημέρες του Νώε επειδή δεν πίστεψαν στο ύδωρ. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν ακόμα ανυπάκουοι άνθρωποι που θα χάνονταν, παρόλο που μπορεί να πιστεύουν στον Ιησού, επειδή δεν πιστεύουν στο βάπτισμα του Ιησού, που είναι το ύδωρ.
Ο Απόστολος Ιωάννης αποκάλυψε τα πάντα για το ευαγγέλιο στην πρώτη του Επιστολή γράφοντας, «Ούτος είναι ο ελθών δι` ύδατος και αίματος, Ιησούς ο Χριστός· ουχί διά του ύδατος μόνον, αλλά διά του ύδατος και του αίματος» (1 Ιωάννη 5:6). Ο Ιησούς ήρθε σε εμάς τόσο με το βάπτισμά Του όσο και με τον Σταυρό για να μας σώσει από όλες τις αμαρτίες μας. Ο Ιωάννης είπε επίσης, «Και τρεις είναι οι μαρτυρούντες, το Πνεύμα και το ύδωρ, και το αίμα: και ούτοι οι τρεις είναι έν» (1 Ιωάννη 5:8). Αυτό μας λέει ότι το βάπτισμα του Ιησού, ο Σταυρός και το Πνεύμα μαζί συνθέτουν μία τέλεια σωτηρία.
Ο Ιησούς είπε στον Νικόδημο, «Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού» (Ιωάννης 3:5). Αναγεννιόμαστε από το ύδωρ και το Πνεύμα. Η πίστη στο βάπτισμά Του με το ύδωρ και τον Σταυρό είναι ό,τι χρειάζεστε για να λυτρωθείτε και να λάβετε το Άγιο Πνεύμα ως δώρο. Αυτό είναι που λέει η Βίβλος για το «ἀναγεγεννημένο».
Έτσι, ο Απόστολος Πέτρος είπε, «Και ο Πέτρος είπε προς αυτούς· Μετανοήσατε, και ας βαπτισθή έκαστος υμών εις το όνομα του Ιησού Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών (η αμαρτία αφαιρέθηκε πλήρως) και θέλετε λάβει την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος» (Πράξεις των Αποστόλων 2:38). Για να εξαλείψετε πλήρως όλες τις αμαρτίες και να λάβετε το δώρο του Αγίου Πνεύματος, πρέπει να πιστεύετε ολόψυχα στο βάπτισμα του Ιησού. Τι άλλο μπορούμε να πούμε; Μην αρνείστε την αλήθεια ότι τόσα πολλά χωρία υποστηρίζουν το βάπτισμά Του ως μια απαραίτητη πράξη της δικαιοσύνης Του για τη σωτηρία μας. Ο Χριστιανισμός πρέπει να επιστρέψει στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος.
«Διά τούτο αφήσαντες την αρχικήν διδασκαλίαν του Χριστού, ας φερώμεθα προς την τελειότητα, χωρίς να βάλλωμεν εκ νέου θεμέλιον μετανοίας από νεκρών έργων και πίστεως εις Θεόν, της διδαχής των βαπτισμών και της επιθέσεως των χειρών, και της αναστάσεως των νεκρών και της κρίσεως της αιωνίου» (Εβραίους 6:1-2). Εδώ, μπορούμε να πάρουμε μια ένδειξη για να βρούμε το αρχικό ευαγγέλιο της Πρώιμης Εκκλησίας. Δίδαξαν τα βαπτίσματα, την επιθέσει τας χείρας, την ανάσταση των νεκρών και την αιώνια κρίση σε εκείνους που μόλις έγιναν Χριστιανοί. Όλοι πρέπει να πιστεύουμε στις καρδιές μας ότι ο Ιησούς πήρε όλες τις αμαρτίες μας μέσω του βαπτίσματός Του και πέθανε στον Σταυρό για να λάβει την κρίση για τις αμαρτίες μας σύμφωνα με τον δίκαιο Νόμο του Θεού.