Search

דרשות

Θέμα 11: Η Σκηνή του Μαρτυρίου

[11-6] Η Υπόσχεση του Θεού που Στηρίχτηκε στην Διαθήκη της Περιτομής, είναι ακόμα Αποτελεσματική για μας (Γένεσις 17:1-14)

Η Υπόσχεση του Θεού που Στηρίχτηκε στην Διαθήκη της Περιτομής, είναι ακόμα Αποτελεσματική για μας
( Γένεσις 17:1-14 )
«Και ότε ήτο ο Άβραμ ενενήκοντα εννέα ετών, εφάνη ο Κύριος εις τον Άβραμ και είπε προς αυτόν, εγώ είμαι Θεός ο Παντοκράτωρ· περιπάτει ενώπιόν μου, και έσο τέλειος. Και θέλω στήσει την διαθήκην μου αναμέσον εμού και σού· και θέλω σε πληθύνει σφόδρα σφόδρα. Και έπεσεν ο Άβραμ επί πρόσωπον αυτού· και ελάλησε προς αυτόν ο Θεός, λέγων, Εγώ, ιδού, η διαθήκη μου είναι προς σε· και θέλεις γείνει πατήρ πλήθους εθνών· και δεν θέλει καλείσθαι πλέον το όνομά σου Άβραμ, αλλά το όνομά σου θέλει είσθαι Αβραάμ· διότι πατέρα πλήθους εθνών σε κατέστησα· και θέλω σε αυξήσει σφόδρα σφόδρα, και θέλω σε καταστήσει εις έθνη, και βασιλείς θέλουσιν εξέλθει εκ σού· και θέλω στήσει την διαθήκην μου αναμέσον εμού και σου, και του σπέρματός σου μετά σε εις τας γενεάς αυτών, εις διαθήκην αιώνιον, διά να ήμαι Θεός εις σε και εις το σπέρμα σου μετά σε· και θέλω δώσει εις σε, και εις το σπέρμα σου μετά σε, την γην της παροικίας σου, πάσαν την γην Χαναάν, εις κατάσχεσιν αιώνιον· και θέλω είσθαι ο Θεός αυτών. Και είπεν ο Θεός προς τον Αβραάμ, συ δε την διαθήκην μου θέλεις φυλάξει, συ και το σπέρμα σου μετά σε εις τας γενεάς αυτών. Αύτη είναι η διαθήκη μου την οποίαν θέλετε φυλάξει, αναμέσον εμού και υμών και του σπέρματός σου μετά σε· παν άρσεν υμών θέλει περιτέμνεσθαι. Και θέλετε περιτέμνει την σάρκα της ακροβυστίας υμών, και θέλει είσθαι εις σημείον της διαθήκης μεταξύ εμού και υμών· και παιδίον οκτώ ημερών θέλει περιτέμνεσθαι μεταξύ σας, παν άρσεν εις τας γενεάς υμών ο γεγεννημένος εν τη οικία, και ο αργυρώνητος εκ παντός ξένου, όστις δεν είναι εκ του σπέρματός σου· θέλει εξάπαντος περιτέμνεσθαι ο γεγεννημένος εν τη οικία σου, και ο αργυρώνητός σου· και θέλει είσθαι η διαθήκη μου επί της σαρκός υμών εις διαθήκην αιώνιον· και το απερίτμητον άρσεν, του οποίου δεν ήθελε περιτμηθή η σαρξ της ακροβυστίας αυτού, η ψυχή εκείνη θέλει εξολοθρευθή εκ μέσου του λαού αυτής· την διαθήκην μου παρέβη».
 

Στο κεφάλαιο 17 του βιβλίου της Γένεσης, η διαθήκη της περιτομής που ο Θεός καθιέρωσε με τον Αβραάμ, μας παρουσιάζει την πνευματική περιτομή μέσω της οποίας όλες οι αμαρτίες αφαιρούνταν από τους Ισραηλίτες με την τοποθέτηση των χεριών τους στο κεφάλι του θύματος της προσφοράς τους για την Σκηνή του Μαρτυρίου και της μεταβίβασης των αμαρτιών τους σε αυτό. Με άλλα λόγια, η διαθήκη που ο Θεός καθιέρωσε με τον Αβραάμ ήταν προεικόνιση της προσφοράς περί αμαρτίας και του ολοκαυτώματος. Η υπόσχεση που έδωσε ο Θεός στον Αβραάμ με περιτομή, ότι θα ήταν ο Θεός του και ο Θεός των απογόνων του, μέσω της Σκηνής του Μαρτυρίου προφήτευε ότι οι απόγονοι του Αβραάμ θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τις αμαρτίες τους επάνω στο θύμα της προσφοράς τους με την τοποθέτηση των χεριών τους στο κεφάλι του. Πρέπει και εμείς επίσης να καταλάβουμε και να πιστέψουμε, επιπλέον, ότι αυτό μας παρουσιάζει πως στους χρόνους της Καινής Διαθήκης ο Ιησούς θα αναλάμβανε όλες τις αμαρτίες του κόσμου με το βάπτισμά Του που έλαβε από τον Ιωάννη. 
Ο Θεός υποσχέθηκε στον Αβραάμ, «Ανάβλεψον τώρα εις τον ουρανόν και αρίθμησον τα άστρα, εάν δύνασαι να εξαριθμήσης αυτά· ... Ούτω θέλει είσθαι το σπέρμα σου» (Γέν. 15:5). Εμφανιζόμενος πάλι ενώπιον του Αβραάμ, ο Θεός υποσχέθηκε ακόμα μια φορά, «Θέλω σε αυξήσει σφόδρα σφόδρα, και θέλω σε καταστήσει εις έθνη, και βασιλείς θέλουσιν εξέλθει εκ σού· και θέλω στήσει την διαθήκην μου αναμέσον εμού και σου, και του σπέρματός σου μετά σε εις τας γενεάς αυτών, εις διαθήκην αιώνιον, διά να ήμαι Θεός εις σε και εις το σπέρμα σου μετά σε» (Γέν. 17:6-7). 
Η υπόσχεση που ο Θεός έδωσε στον Αβραάμ και τους απόγονούς του ήρθε μέσω της περιτομής. Αυτή η περιτομή συμπίπτει με την χειροθεσία που θα εκτελούνταν όταν οι Ισραηλίτες επρόκειτο να δίνουν την θυσιαστική προσφορά τους στον Θεό. Πρόβλεπε επίσης, για τους χρόνους της Καινής Διαθήκης, την άφεση της αμαρτίας που εκπληρώθηκε από τον Ιησού, που ανέλαβε τις αμαρτίες του κόσμου με το βάπτισμά Του που έλαβε από τον Ιωάννη. Πρέπει να καταλάβουμε και να πιστέψουμε ότι η περιτομή της Παλαιάς Διαθήκης που υποσχέθηκε ο Θεός στον Αβραάμ, φανερώνεται στην Καινή Διαθήκη από την πνευματική περιτομή του καθαρισμού της αμαρτίας που εκπληρώθηκε με το βάπτισμα του Ιησού. Και μας λέει, επιπλέον, ότι η πίστη του Αβραάμ απαιτούνταν επίσης από τους Ισραηλίτες όταν πρόσφεραν το θύμα στην Σκηνή του Μαρτυρίου. 
Ο Θεός είπε στον Αβραάμ, «Και θέλετε περιτέμνει την σάρκα της ακροβυστίας υμών, και θέλει είσθαι εις σημείον της διαθήκης μεταξύ εμού και υμών· και παιδίον οκτώ ημερών θέλει περιτέμνεσθαι μεταξύ σας, παν άρσεν εις τας γενεάς υμών ο γεγεννημένος εν τη οικία, και ο αργυρώνητος εκ παντός ξένου, όστις δεν είναι εκ του σπέρματός σου» (Γέν. 17:11-12). Ο Θεός, με άλλα λόγια, μέσω της περιτομής έδωσε την υπόσχεσή Του στον Αβραάμ και τους απόγονούς του. Υποσχέθηκε ότι θα ήταν Θεός του Αβραάμ και Θεός των απογόνων του, όμως σε αντάλλαγμα, ο Αβραάμ και οι απόγονοί του έπρεπε να περιτμηθούν: «Θέλει εξάπαντος περιτέμνεσθαι ο γεγεννημένος εν τη οικία σου, και ο αργυρώνητός σου· και θέλει είσθαι η διαθήκη μου επί της σαρκός υμών εις διαθήκην αιώνιον» (Γέν. 17:13). 
Για αυτό, από όλους τους λαούς του κόσμου, μόνο οι Ισραηλίτες έκοβαν την ακροποσθία τους από τις ημέρες του Αβραάμ. Σήμερα, η περιτομή έχει γίνει περισσότερο διαδεδομένη λόγω των ωφελειών υγείας, αλλά εκείνους τους χρόνους, περιτέμνονταν μόνο τα αγόρια των Ισραηλιτών. Αυτό ήταν το σημάδι της υπόσχεσης του Θεού στον Αβραάμ, και ο Θεός έκανε αυτόν και τον λαό Ισραήλ, τους απόγονούς του, να έχουν στην σάρκα τους αυτό το σημάδι της διαθήκης που καθιέρωσε μαζί τους. 
Στο Γένεσις 17:11 λέει, «Και θέλετε περιτέμνει την σάρκα της ακροβυστίας υμών, και θέλει είσθαι εις σημείον της διαθήκης μεταξύ εμού και υμών». Έτσι η περιτομή ήταν το σημάδι της διαθήκης. Για να ανακεφαλαιώσουμε, να πώς έκανε ο Θεός την υπόσχεσή Του: «Πώς ξέρετε ότι είστε ο λαός μου; Το ξέρετε κοιτάζοντας το σημάδι της περιτομής σας. Από τώρα και στο εξής, κάθε αρσενικό που γεννιέται ανάμεσά σας πρέπει να περιτμηθεί στην ακροποσθία του. Με αυτόν τον τρόπο η διαθήκη μου θα είναι στην σάρκα σας για αιώνια διαθήκη. Υπόσχομαι να είμαι ο Θεός σου και ο Θεός των απογόνων σου. Και υπόσχομαι να σας ευλογήσω, να σας πολλαπλασιάσω, να σας κάνω να μπείτε στην γη Χαναάν και να ζήσετε εκεί παντοτινά, και να κάνω από σας έθνη και να σηκώσω από σας βασιλιάδες» (Γέν. 17:4-14). 
Ο Θεός είπε ότι η διαθήκη που καθιέρωσε με τον Αβραάμ και τους απόγονούς του, θα ήταν φανερή στην σάρκα τους. Η υπόσχεση του Θεού ήταν τυπωμένη, με άλλα λόγια, στις ουλές της περιτομής των Ισραηλιτών ανδρών. Ο Θεός έδωσε την υπόσχεσή Του στον λαό Ισραήλ μέσω της περιτομής τους και, κατά συνέπεια, το αν οι άντρες ήταν περιτετμημένοι ή όχι, φανέρωνε αν ήταν απόγονοι ή όχι του Αβραάμ. Όσοι ήταν περιτετμημένοι, συνεπώς, αναγνωρίζονταν και ευλογούνταν από τον Θεό ως απόγονοι του Αβραάμ, ενώ όσοι δεν είχαν περιτομή δεν αναγνωρίζονταν ως τέτοιοι.
 

Ο Αβραάμ είναι πράγματι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για τον λαό Ισραήλ

Για τον λαό Ισραήλ, ο άνθρωπος που είναι σημαντικότερος ακόμα και από τον Μωυσή, τον πατέρα του Νόμου, είναι ο Αβραάμ, ο πατέρας της πίστης. Αν και υπάρχουν πολλοί Ισραηλίτες που δεν θυμούνται τον Νώε, λίγοι ίσως να μην θυμούνται τον Αβραάμ. Μόνο μια χούφτα τους μπορεί να θυμηθεί τον Σημ, τον Σηθ ή τον Μαθουσάλα, αλλά ο Αβραάμ παραμένει για όλους τους Ισραηλίτες ως ο αξέχαστος πατέρας της πίστης. Όλοι τον αναγνωρίζουν, τον πιστεύουν και τον ακολουθούν ως πατέρα του έθνους τους. Με αυτόν τον τρόπο, η υπόσχεση που ο Θεός έδωσε στους Ισραηλίτες μέσω του Αβραάμ παραμένει ακόμα ισχυρή. 
Ο λαός Ισραήλ είναι εντελώς πεπεισμένος για τον εαυτό του, «Είμαστε οι απόγονοι του Αβραάμ. Ο λαός μας έχει το σημάδι της περιτομής στην σάρκα του. Επομένως ο Θεός είναι ο Θεός μας και εμείς είμαστε ο λαός Του». Ο λόγος για τον οποίο οι Ισραηλίτες πιστεύουν ότι είναι ο εκλεκτός λαός, είναι επειδή πιστεύουν ακόμα στην διαθήκη που ο Θεός καθιέρωσε με τον Αβραάμ μέσω της περιτομής. 
Ο Αβραάμ είχε δύο συζύγους: την νόμιμη σύζυγό του Σάρα, που αργότερα ονομάστηκε από τον Θεό Σάρρα, και την δεύτερη σύζυγό του Άγαρ, που ήταν δούλη της Σάρας. Επειδή φαινόταν ότι η Σάρα δεν θα έκανε παιδί, ο Αβραάμ με την σκέψη του επιδίωξε να αποκτήσει ένα παιδί μέσω της Άγαρ (Γέν. 16:1-4). Αλλά ο Θεός είπε καθαρά ότι θα έδινε στον Αβραάμ τόσους πολλούς απόγονους όσα τα αστέρια στον ουρανό μέσω του παιδιού που θα γεννιόταν από αυτήν επειδή η Σάρα ήταν η νόμιμη σύζυγος του Αβραάμ. Επειδή ο Θεός υποσχέθηκε ότι θα αναγνώριζε μόνο όσους γεννιόνταν από το σώμα της Σάρας ως λαό Του, ο Ισμαήλ, που γεννήθηκε από την δεύτερη σύζυγο Άγαρ, δεν αναγνωρίστηκε με αυτόν τον τρόπο ενώπιον του Θεού. 
Αν δεν περιτεμνόταν ο λαός Ισραήλ, η υπόσχεση που τους έδωσε ο Θεός θα έμενε ατελέσφορη. Ο Θεός τούς είπε να κάνουν περιτομή ως σημάδι της διαθήκης Του, έτσι ώστε αυτή η διαθήκη να ήταν στην σάρκα τους. Έτσι, οι Ισραηλίτες φρόντισαν να περιτμηθούν, εφόσον, αν δεν έκαναν περιτομή, αυτό θα καθιστούσε την υπόσχεση του Θεού ατελέσφορη. Ίσως δεν υπάρχει κανένας ανάμεσα στον λαό Ισραήλ που δεν έκανε περιτομή, επειδή ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος δεν κάνει περιτομή είναι όπως οι Εθνικοί, που είναι άσχετοι με την υπόσχεση του Θεού. 
 


Η πνευματική περιτομή


Η διαθήκη που έκανε ο Θεός με τον Αβραάμ και τους απόγονούς του, ολοκληρώθηκε πλήρως μέσω της άφεσης όλων των αμαρτιών που εκπληρώθηκε από τον Ιησού Χριστό όταν ήρθε σε αυτή την γη και ανέλαβε τις αμαρτίες της ανθρωπότητας με το βάπτισμά Του από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. 
Ο Θεός είπε στους Ισραηλίτες να κάνουν την πύλη της αυλής της Σκηνής του Μαρτυρίου και το κάλυμμά της, υφαίνοντάς τα από κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και λεπτοϋφασμένο λευκό λινό (Έξοδ. 26:31, 27:16). Μέσω αυτής της λεπτομερούς μορφής της Σκηνής του Μαρτυρίου, ο Θεός μάς έχει διδάξει την σωτηρία που ήρθε μέσω του Ιησού Χριστού. Όσοι πιστεύουν στην αλήθεια ότι ο Κύριος ήρθε σε αυτή την γη, ανέλαβε τις αμαρτίες της ανθρωπότητας με το βάπτισμά που έλαβε από τον Ιωάννη σε ηλικία 30 ετών, πέθανε στον Σταυρό, αναστήθηκε πάλι από τους νεκρούς και με αυτόν τον τρόπο μας έχει συγχωρέσει για όλες τις αμαρτίες μας· όλοι είναι απόγονοι του Αβραάμ. Ο Θεός έχει γίνει ο Θεός όσων πιστεύουν στο κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα της Σκηνής του Μαρτυρίου και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. 
Πρέπει όλοι να περιτμηθούμε πνευματικά, πιστεύοντας στο βάπτισμα του Ιησού. Αυτή η πνευματική περιτομή δεν είναι άλλη από το να αποκόψουμε τις αμαρτίες των καρδιών μας με πίστη ότι όλες οι αμαρτίες μας μεταβιβάστηκαν στον Ιησού Χριστό μέσω του βαπτίσματός Του (Ρωμ. 2:29). 
Με αυτόν τον τρόπο, όσοι έχουν λάβει την άφεση της αμαρτίας σήμερα με πίστη στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος που φανερώνεται στο κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, είναι όλοι βασιλιάδες της Βασιλείας του Θεού και παιδιά Του. Ακριβώς όπως υποσχέθηκε ο Θεός, «βασιλείς θέλουσιν εξέλθει εκ σου (Γέν. 17:6)», ο λαός Του αυξήθηκε πράγματι επάνω σε όλο τον κόσμο. 
Αν θέλουμε να γίνουμε απόγονοι του Αβραάμ, πρέπει να πιστέψουμε στο βάπτισμα που ο Ιησούς έλαβε σε αυτή την γη και το αίμα Του στον Σταυρό. Για αυτό δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά πόσο σημαντικό είναι να ξέρουμε και να πιστεύουμε στο βάπτισμα του Ιησού. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων. Είναι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων που ήρθε φορώντας πορφυρό χιτώνα (Ιωάν. 19:5). Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Βασιλιάς του κόσμου και ο Δημιουργός του. Επειδή είναι ο μονογενής Υιός του Θεού, ήρθε σε αυτή την γη υπακούοντας στο θέλημα του Πατέρα, και για να μας ελευθερώσει από τις αμαρτίες μας, τις ανέλαβε όλες με μιας με το βάπτισμά Του. Για να καθαρίσει τις αμαρτίες μας, απέκοψε όλες τις αμαρτίες μας από τις καρδιές μας και τις πήρε επάνω στο σώμα Του με το βάπτισμά Του, και τιμωρήθηκε για όλες τις αμαρτίες μας χύνοντας το αίμα Του στον Σταυρό. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι όσοι πιστεύουν σε αυτή την αλήθεια μπορούν να γίνουν απόγονοι του Αβραάμ. 
Ο Αβραάμ, η οικογένειά του και οι απόγονοί του, όλοι έκαναν φυσική περιτομή. Έκαναν περιτομή ακόμα και οι δούλοι που αγοράστηκαν με χρήματα από τους Εθνικούς. Όταν πίστεψαν στην διαθήκη και έκαναν περιτομή, ακόμα και αυτοί οι Εθνικοί δούλοι ευλογήθηκαν και ο Θεός έγινε επίσης Θεός τους. Έτσι, με πίστη γινόμαστε τα παιδιά του Θεού, με πίστη ευλογούμαστε από τον Θεό, με πίστη μπαίνουμε στον Ουρανό και με πίστη ζούμε ως βασιλιάδες σε αυτή την γη. Στα χρόνια της Καινής Διαθήκης αυτή η πίστη είναι η πίστη όσων πιστεύουν ότι ο Ιησούς ανέλαβε όλες τις αμαρτίες του κόσμου με το βάπτισμά Του. 
Εντούτοις, μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι αυτό το βάπτισμα του Ιησού δεν είναι τόσο σημαντικό, επειδή πιστεύουν ότι έχουν συγχωρεθεί για τις αμαρτίες τους μόνο με πίστη στο αίμα Του στον Σταυρό. Αν και πιστεύουν στην τοποθέτηση των χεριών στο κεφάλι του θύματος που γινόταν την εποχή της Σκηνής του Μαρτυρίου, δίνουν ελάχιστη σημασία στο βάπτισμα του Ιησού. Για αυτό επιμένουν ότι επειδή η πίστη του Αβραάμ έγινε αποδεκτή πριν από την πρώτη εμφάνιση του Ιησού σε αυτή την γη και πολύ πριν από την Σκηνή του Μαρτυρίου του Μωυσή, εξακολουθούν να σώζονται μόνο με την πίστη στον Λόγο του αίματος του Σταυρού, ακόμα και χωρίς πίστη στον σαφή Λόγο του βαπτίσματος του Ιησού. 
Αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως όταν ο Θεός είπε στον Αβραάμ να του φέρει μια τριετή αγελάδα, μια τριετή θηλυκή αίγα, έναν τριετή κριό, ένα τρυγόνι και ένα νεαρό περιστέρι — όλα αυτά για να κάνει τον Αβραάμ να αναγνωρίσει ότι θα έδινε στον Αβραάμ και τους απόγονούς του την Γη Χαναάν ως κληρονομιά — ο Θεός είχε στο μυαλό Του την θυσία του ολοκαυτώματος. Στο Γένεσις 15:17 λέει, «Ότε δε ο ήλιος έδυσε και έγεινε πυκνόν σκότος, ιδού, κάμινος καπνίζουσα και λαμπάς πυρός ήτις διεπέρασε μεταξύ των διχοτομημάτων τούτων». Ο Θεός έκανε αποδεκτή επίσης την θυσιαστική προσφορά του ολοκαυτώματος του Άβελ και την πίστη του αλλά δεν έκανε αποδεκτή την πίστη του Κάιν που δεν πίστεψε σε αυτή την θυσία του ολοκαυτώματος. 
Μεταξύ των σημερινών Χριστιανών, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που εσφαλμένα νομίζουν ότι σώζονται απλά πιστεύοντας τυφλά στον Ιησού, χωρίς ποτέ να περιτμηθούν πνευματικά με πίστη. Πιστεύουν μόνο στην σταύρωση του Ιησού, χωρίς πίστη στην αλήθεια ότι όλες οι αμαρτίες τους μεταβιβάστηκαν στον Ιησού μέσω του βαπτίσματός Του. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ να γίνουν λαός του Θεού, επειδή δεν μπορούν ποτέ να καθαρίσουν τις αμαρτίες τους από τις καρδιές τους πιστεύοντας με αυτόν τον τρόπο. Καθώς είπε ο Θεός, ότι το σημάδι της διαθήκης Του είναι στην σάρκα του περιτετμημένου, συνεπώς οι απερίτμητοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την υπόσχεση του Θεού. 
Μπορούν οι άνθρωποι να σωθούν από την αμαρτία χωρίς πίστη στο βάπτισμα που ο Ιησούς έλαβε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή; Μπορούν τέτοιοι άνθρωποι να γίνουν παιδιά του Θεού; Μπορούν να μπουν στον Ουρανό; Μπορούν να γίνουν βασιλιάδες της Βασιλείας Του; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ένα εμφαντικό «Όχι!» Η κύρια περικοπή που έχουμε διαβάσει σήμερα, παρέχει σαφή απόδειξη για αυτή την απάντηση. Σήμερα, η υπόσχεση που ο Θεός είχε κάνει στον Αβραάμ είναι η ίδια υπόσχεση που έχει κάνει σε εσάς και εμένα, που έχουμε λάβει την άφεση της αμαρτίας με την πίστη στον Ιησού Χριστού ως Σωτήρα μας, στο βάπτισμά Του και το αίμα Του στον Σταυρό. Σε όσους πιστεύουν έτσι, ισχύει ο ίδιος λόγος των ευλογιών που ο Θεός είπε στον Αβραάμ. 
 


Οι αληθινοί πιστοί του Ιησού δεν ακολουθούν τα δόγματα της δικής τους κατασκευής


Ο Λόγος του Θεού στην Βίβλο είναι η οριστική και σαφής αλήθεια της σωτηρίας· όσο περισσότερο διαβάζουμε και συλλογιζόμαστε για αυτό, τόσο περισσότερο οριστικό και σαφέστερο γίνεται. Μεταξύ των σημερινών Χριστιανών, υπάρχουν πολλοί που η πίστη τους είναι λαθεμένη, πιστεύουν και ακολουθούν τον Θεό βασισμένοι σε δικές τους σκέψεις και όμως είναι απληροφόρητοι ότι η πίστη τους είναι στην πραγματικότητα ψεύτικη. Το ίδιο το θεμέλιο της πίστης τέτοιων ανθρώπων είναι λάθος. Το να πιστεύουν τυφλά ότι ο Ιησούς τούς έχει σώσει οπωσδήποτε, μπορεί να είναι αρκετό για να ικανοποιήσει την συνείδησή τους αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο Θεός δεν εγκρίνει την τυφλή πίστη τους. 
Ο Κύριός μας είπε ότι όποιος θέλει να Τον ακολουθήσει, πρέπει πρώτα να αρνηθεί τον εαυτό του και να σηκώσει τον σταυρό του. Εκείνος που πιστεύει στον Λόγο του Θεού, πρέπει να εγκαταλείψει τις σκέψεις του και να πιστέψει σύμφωνα με αυτό που λέει πραγματικά ο Λόγος του Θεού. Σήμερα, εσείς και εγώ πρέπει να πιστέψουμε στην άφεση της αμαρτίας που μας έχει δώσει ο Ιησούς Χριστός ερχόμενος σε αυτή την γη, παίρνοντας επάνω Του και σηκώνοντας τις αμαρτίες του κόσμου με το βάπτισμά Του, χύνοντας το αίμα Του στον Σταυρό και ανασταινόμενος πάλι από τους νεκρούς. 
Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν έτσι, αλλά στηρίζονται τυφλά στο όνομα του Ιησού, λέγοντας ότι έχουν τον δικό τους τρόπο πίστης. Η πίστη τέτοιων ανθρώπων δεν έχει καμία σχέση με το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος που δόθηκε από τον Ιησού. Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο Ιησούς τους φανερώθηκε όταν προσεύχονταν βαθιά σε κάποια βουνά, επιμένοντας ότι έτσι σώθηκαν. Σε ένα άλλο παράδειγμα, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλες οι αμαρτίες τους εξαφανίστηκαν όταν πήγαν σε μια εκκλησία, νήστεψαν και έμειναν όλη την νύχτα προσευχόμενοι, επειδή είχαν αγωνία για τις αμαρτίες τους, τις οποίες δεν μπορούσαν να ξεφορτωθούν με προσευχές μετάνοιας. 
Αυτά τα είδη πίστης δεν έχουν καμία σχέση με την αληθινή σωτηρία που έρχεται μόνο μέσω του ευαγγελίου του ύδατος και του Πνεύματος που δόθηκε από τον Κύριό μας. Πού λέει στον Λόγο του Θεού ότι θα συγχωρέσει τις αμαρτίες μας αν έχουμε τέτοια είδη πίστης; Πουθενά! Αυτοί οι άνθρωποι, γνωρίζοντας αόριστα ότι ο Θεός είναι ο Απόλυτος και ότι ο Ιησούς είναι ο Παντοδύναμος, δανείζονται το όνομα του Χριστού προσθέτοντας στην αναξιόπιστη πίστη τους την ρηχή και αβέβαιη γνώση τους περί Θεού — με αυτόν τον τρόπο επικαλούνται μάταια το όνομα του Θεού, ξεχνούν τις αμαρτίες τους και συσσωρεύουν ακόμα περισσότερο την οργή του Θεού. Τέτοιοι άνθρωποι έχουν κατασκευάσει τον δικό τους φανταστικό Ιησού και την δική τους έκδοση σωτηρίας, και πιστεύουν σε αυτά τα επινοήματα της φαντασίας τους. 
Στο Γένεσις 17:14 λέει, «Και το απερίτμητον άρσεν, του οποίου δεν ήθελε περιτμηθή η σαρξ της ακροβυστίας αυτού, η ψυχή εκείνη θέλει εξολοθρευθή εκ μέσου του λαού αυτής· την διαθήκην μου παρέβη». Ο Θεός μάς υποσχέθηκε καθαρά, ότι θα μας έσωζε από τις αμαρτίες μας μέσω της πνευματικής περιτομής. Και ο Θεός μάς έχει υποσχεθεί επίσης χωρίς αμφιβολία, ότι μόνο όσοι είναι αναγεννημένοι εξ ύδατος και Πνεύματος θα γίνουν παιδιά Του. Για αυτό, όσοι πιστεύουν μόνο στο αίμα του Ιησού στον Σταυρό, χωρίς πίστη στο βάπτισμά Του, δεν μπορούν ποτέ να γίνουν παιδιά του Θεού. Τέτοιοι άνθρωποι έχουν προδώσει τον Θεό, επειδή δεν έχουν πιστέψει στο ευαγγέλιο που υποσχέθηκε ο Θεός και για αυτό πρόκειται να αποκοπούν από τον λαό του Θεού και να είναι καταραμένοι από Αυτόν. 
Το θεμέλιο της πίστης που μπορεί να μας σώσει από τις αμαρτίες μας, δεν είναι άλλο από το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. Μόνο όταν τεθεί ως θεμέλιό μας το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, μπορούμε σταθερά και εξ ολοκλήρου να πιστέψουμε στον Λόγο του Θεού. Πώς μπορούν οι πνευματικά Εθνικοί, που οι καρδιές τους παραμένουν πνευματικά απερίτμητες, να δεχτούν τον Λόγο του Θεού στις καρδιές τους; Δεν μπορούν ποτέ να το κάνουν αυτό! Επειδή το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος μας ικανώνει να περιτμηθούμε πνευματικά, κάνοντάς μας παιδιά του Θεού, χωρίς αυτό το πολύ συγκεκριμένο θεμέλιο ο Λόγος του Θεού μπορεί να έρθει σε εμάς μόνο ως διανοητική γνώση. 
Για αυτό οι πνευματικές διδασκαλίες των αναγεννημένων υπηρετών μπορούν να είναι κατανοητές και διαθέσιμες μόνο σε όσους πιστεύουν βασικά στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. Με άλλα λόγια, μόνο όσοι είναι αναγεννημένοι εξ ύδατος και Πνεύματος μπορούν να ακούσουν και να καταλάβουν τον Λόγο του Θεού. Όταν συναντάμε ανθρώπους που, καθώς δεν γνωρίζουν το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, υποστηρίζουν ότι έχουν αναγεννηθεί μόνο μέσω του αίματος του Σταυρού, αν και λένε ότι όλοι πιστεύουμε στον ίδιο Θεό, εμείς εντούτοις αισθανόμαστε σαν να μιλάμε για έναν εξ ολοκλήρου διαφορετικό Θεό. Ποιος είναι εδώ ο πραγματικός Θεός; Ο πραγματικός Θεός είναι ο Θεός που έδωσε τον Λόγο της υπόσχεσής Του στον Αβραάμ. Ο Θεός υποσχέθηκε στον Αβραάμ και τους απόγονούς του, «και θέλει είσθαι η διαθήκη μου επί της σαρκός υμών εις διαθήκην αιώνιον» (Γέν. 17:13). Πού είναι το σημείο που μάς λέει ότι έχουμε λάβει την άφεση των αμαρτιών μας; Βρίσκεται στις καρδιές μας. Με πίστη στο βάπτισμα του Ιησού Χριστού με την καρδιά μας, έχουμε γίνει τα παιδιά του Θεού, που οι καρδιές τους έχουν λάβει την πνευματική περιτομή με πίστη στο αληθινό ευαγγέλιο. Γίναμε τα παιδιά Του πιστεύοντας με την καρδιά μας ότι ο Κύριος βαπτίστηκε εξαιτίας των αμαρτιών μας για να αναλάβει όλες αυτές τις δικές μας αμαρτίες και ότι έχουμε περιτμηθεί πνευματικά. Με την πίστη μας σε αυτή την αλήθεια μεταβιβάσαμε όλες τις αμαρτίες μας επάνω στον Ιησού Χριστό και στην συνέχεια ο Ιησούς έφερε αυτές τις αμαρτίες στον Σταυρό, πέθανε στην θέση μας, αναστήθηκε από τους νεκρούς και με αυτόν τον τρόπο μάς έχει σώσει από όλες τις αμαρτίες μας. Με άλλα λόγια, έχουμε γίνει παιδιά του Θεού με την πίστη. Έχουμε γίνει χωρίς αμαρτία με την πίστη. Έχει μείνει πλέον άλλη αμαρτία σε εμάς; Φυσικά όχι! Δεν έχουμε καμία αμαρτία! Όλο αυτό εκπληρώθηκε από την αληθινά θαυμάσια αλήθεια του ευαγγελίου. 
 


Πώς μπορούμε να γίνουμε απόγονοι του Αβραάμ εσείς και εγώ;


Έχουμε γίνει απόγονοι του Αβραάμ επειδή περιτμηθήκαμε πνευματικά πιστεύοντας στα έργα του Ιησού, που φανερώνονται στο κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα της Σκηνής του Μαρτυρίου. Επειδή πιστέψαμε στο βάπτισμα του Ιησού και το αίμα Του στον Σταυρό, έχουμε περιτμηθεί πνευματικά και γίναμε παιδιά του Θεού. Επειδή πιστέψαμε ότι ο Ιησούς ανέλαβε όλες τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του και τιμωρήθηκε για όλες τις αμαρτίες μας στον Σταυρό, έχουμε λάβει την άφεση της αμαρτίας. Έτσι εσείς και εγώ έχουμε γίνει απόγονοι του Αβραάμ πνευματικά. 
Όσοι είναι αναγεννημένοι εξ ύδατος και Πνεύματος, πρέπει τώρα να αντιληφθούν ποιοι είναι πραγματικά. Εσείς και εγώ, εμείς που πιστεύουμε στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και λαός Του, που έχουμε περιτμηθεί πνευματικά με την πίστη. 
Είμαστε οι βασιλιάδες της ερχόμενης Χιλιετούς Βασιλείας, που θα βασιλέψουν σε όλα τα δημιουργήματα του Θεού και θα απολαύσουν ολόκληρη την δόξα Του. Έτσι η κατάστασή μας έχει αλλάξει τώρα. Ξέρουν οι άνθρωποι αυτού του κόσμου ποιοι είμαστε πραγματικά; Όχι. Αλλά είμαστε αυτοί που η πνευματική τους κατάσταση έχει αλλάξει με πίστη στον Λόγο του Θεού. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε τώρα να γνωρίζουμε τους εαυτούς μας καθαρά και χωρίς αμφιβολία. 
Όσοι έχουν αναγεννηθεί από τον Λόγο του Θεού, γνωρίζουν ποιοι είναι πραγματικά. Είμαστε εντελώς διαφορετικοί από εκείνους που είναι επιρρεπείς να διαφημίζουν τους εαυτούς τους στις κοσμικές θρησκευτικές τους κοινότητες, οι οποίοι κηρύττουν ψεύτικα δόγματα παρότι είναι εντελώς ανίδεοι, και κοιτάζουν ψυχρά τους αναγεννημένους, τον αληθινό λαό του Θεού. Όπως ο λαός Ισραήλ πίστευε ότι είναι ο εκλεκτός λαός και αντιμετώπιζε διαφορετικά τους απόγονους του Ισμαήλ, εμείς που είμαστε οι πνευματικοί απόγονοι του Αβραάμ έχουμε επίσης το δικαίωμα να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως τον εκλεκτό λαό του Θεού. 
Όσοι πιστεύουμε στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, ευτυχώς έχουμε γίνει απόγονοι του Αβραάμ μέσω της πίστης μας. Μπορούμε να μπούμε στην Βασιλεία των Ουρανών με την πίστη μας στο ευαγγέλιο του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος που φανερώνεται στην Σκηνή του Μαρτυρίου. 
Και όπως ακριβώς υποσχέθηκε ο Θεός στον Αβραάμ, ότι θα έκανε τους απόγονούς του τόσους πολλούς όσα τα αστέρια στον ουρανό, μπορούμε να βεβαιώσουμε με τα μάτια μας την πραγματική εκπλήρωση αυτής της διαθήκης σε εμάς. Αυτή είναι η ευλογία που έχει παραχωρήσει σε εμάς ο Θεός.
Μέσω της περιτομής των καρδιών μας, ο Θεός μάς έχει σώσει από τις αμαρτίες του κόσμου. Και αυτή η περιτομή της πίστης έχει γίνει με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της πύλης της Σκηνής του Μαρτυρίου.