Search

Проповіді

Θέμα 11: Η Σκηνή του Μαρτυρίου

[11-7] Τα οικοδομικά υλικά της Σκηνής του Μαρτυρίου που έθεσαν τα θεμέλια της πίστης (Έξοδος 25:1-9)

Τα οικοδομικά υλικά της Σκηνής του Μαρτυρίου που έθεσαν τα θεμέλια της πίστης
( Έξοδος 25:1-9 )
«Και ελάλησε Κύριος προς τον Μωϋσήν, λέγων, Ειπέ προς τους υιούς Ισραήλ να φέρωσι προς εμέ προσφοράν· παρά παντός ανθρώπου προαιρουμένου εν τη καρδία αυτού θέλετε λάβει την προσφοράν μου. Και αύτη είναι η προσφορά, την οποίαν θέλετε λάβει παρ’ αυτών· χρυσίον και αργύριον και χαλκός, και κυανούν και πορφυρούν και κόκκινον και βύσσος και τρίχες αιγών, και δέρματα κριαριών κοκκινοβαφή και δέρματα θώων και ξύλον σιττίμ, έλαιον διά το φως, αρώματα διά το έλαιον του χρίσματος και διά το ευώδες θυμίαμα, λίθοι ονυχίται και λίθοι διά να εντεθώσιν εις το εφόδ και εις το περιστήθιον. Και ας κάμωσιν εις εμέ αγιαστήριον, διά να κατοικώ μεταξύ αυτών. Κατά πάντα όσα εγώ δεικνύω προς σε, κατά το παράδειγμα της σκηνής, και κατά το παράδειγμα πάντων των σκευών αυτής, ούτω θέλετε κάμει».
 

Φτωχές ζωές

Σε ένα ποίημα που τιτλοφορείται «Ψαλμός της Ζωής», ο Henry Wadsworth Longfellow έγραψε, «Μη μου πείτε, σε πένθιμους αριθμούς, ‘Η ζωή δεν είναι παρά ένα κούφιο όνειρο’» Εντούτοις, αν εσείς πραγματικά σκέφτεστε έτσι, οι ζωές των ανθρώπων είναι πράγματι πολύ φτωχές. Αν και καθενός η ζωή μπορεί να φαίνεται ότι καταλήγει μάταια στο χώμα μετά από μια μοναχική και παροδική ζωή σε αυτή την ερημιά του κόσμου, η γη δεν είναι ο τελικός προορισμός. Εξαιτίας της αμαρτίας το οριστικό τέλος κάθε ζωής θα είναι τα αιώνια φοβερά βάσανα του άδη. 
Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι συνήθως αδιάφοροι για τον θάνατό τους και τον κόσμο πέρα από τον τάφο. Έτσι, ενόσω ζουν σε αυτόν τον κόσμο, οι άνθρωποι ζουν χωρίς κανένα σκοπό, κατευθυνόμενοι προς τον άδη, ανίκανοι να συναντήσουν τον Θεό που τους έχει σώσει. Τέτοια είναι η ζωή. Αλλά αν αυτό ήταν πράγματι το παν που υπάρχει στην ζωή, πόσο φτωχοί και αξιολύπητοι θα ήμασταν; 
Ο Μεσσίας περιμένει για τέτοιες ζωές. Αν οι άνθρωποι ρίχτηκαν τυχαία σε αυτόν τον κόσμο, μόνο για να περιπλανηθούν άσκοπα και να εξαφανιστούν στο σκοτάδι, θα ήταν πράγματι θλιβερές και άθλιες υπάρξεις. Μπορούμε όλοι να το αναγνωρίσουμε αυτό απλά παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μας.
Μια ημέρα, ενώ ήμουν σε ένα αυτοκίνητο, είδα έναν ηλικιωμένο άνθρωπο 60 περίπου ετών, να βαδίζει κατά μήκος του δρόμου. Περπατώντας με την πλάτη του προς εμένα, με το κεφάλι του γερμένο και τους ώμους του κρεμασμένους, φαινόταν αρκετά μόνος. Όταν του κόρναρα, γύρισε πίσω και είδα ότι το πρόσωπό του ήταν γεμάτο από θλίψη. Βλέποντας αυτή την έκφραση του ηλικιωμένου ανθρώπου, συλλογίστηκα για μια στιγμή. Αυτός ο ηλικιωμένος ίσως αισθανόταν πόσο κούφια ήταν η ζωή του. Η θλίψη της πτώσης ίσως πρόσθεσε ακόμα περισσότερα σε αυτό το συναίσθημα του κενού, που τον έκανε να αισθάνεται ακόμα περισσότερο την ματαιότητα της ζωής του. Στην πραγματικότητα όχι μόνο η ζωή αυτού του ανθρώπου αλλά και του καθενός μας είναι αληθινά θλιβερή. 
Με το χρόνο να τους προσπερνά, οι άνθρωποι ούτε καν συνειδητοποιούν ότι γερνούν, έως ότου ανακαλύπτουν ξαφνικά βαθιές ρυτίδες στα πρόσωπά τους. Πολλοί από αυτούς έχουν αντιμετωπίσει τόσες πολλές δυσκολίες στις ζωές τους, που δεν είχαν ούτε μια ευκαιρία να σταθούν, να κοιτάξουν γύρω τους και να δουν πού βάδιζαν. Αν και όλοι οι γονείς έχουν ζήσει και εργαστεί σκληρά για τα παιδιά και την οικογένειά τους, τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την θλίψη τους, επειδή όταν αντιμετωπίζουν την δύση της ζωής τους, τίποτα δεν παραμένει. 
Έχοντας καταληφθεί από τα συναισθήματά τους, ξεσπούν σε δάκρυα. Μετά από τόσο πολύ χρόνο και μετά από τόσα πολλά που πέρασαν, έχουν τελικά μια ευκαιρία να ξανακοιτάξουν πίσω και όταν το κάνουν αυτό, το μόνο που μπορούν να αισθανθούν είναι πόσο αλλόκοτα ταιριάζει στις δικές τους αναπολήσεις το φθινοπωρινό τοπίο. Με το φθινόπωρο, όταν όλα τα φύλλα έχουν πέσει και αντιμετωπίζοντας μόνο τον θλιβερό χειμώνα, αναγνωρίζουν ότι και οι ζωές τους επίσης, θα εξαφανιστούν σύντομα με αυτόν τον τρόπο. Θα λυπηθούν, φυσικά, που χρειάστηκε τόσο πολύ για να το καταλάβουν αυτό. Ποια ελπίδα θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι, όταν θα είναι έτοιμοι να φύγουν από την ζωή χωρίς καν να έχουν συναντήσει τον Κύριο; Τέτοιοι άνθρωποι που φτάνουν στο τέλος τους χωρίς να έχουν συναντήσει τον Μεσσία, είναι για πάντα αξιολύπητοι. 
Και εγώ ο ίδιος επίσης θα είχα ζήσει μια θλιβερή ζωή αν δεν είχα συναντήσει τον Κύριο. Τι συμβαίνει με εσάς; Προς τα πού θα πηγαίνατε τώρα αν δεν είχατε συναντήσει τον Κύριο; Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που, επειδή δεν μπόρεσαν να συναντήσουν τον Κύριο, έχουν μείνει με την στενοχώρια τους. 
Η καρδιά μου συντρίβεται όταν σκέφτομαι για αυτούς τους ανθρώπους, ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί που έχουν μείνει με την στενοχώρια τους. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι χοίροι είναι απλά να τρέφονται έως ότου αντιμετωπίσουν το τέλος τους, αλλά οι δικές μας ζωές είναι διαφορετικές από αυτούς τους χοίρους, διότι πρέπει να συλλογιστούμε και να κοιτάξουμε πέρα από το παρόν, στο αιώνιο μέλλον. Πολλοί άνθρωποι φτάνουν στην τελευταία μέρα τους γεμάτοι από απογοήτευση. Αν και ξέρουν ότι υπάρχει η αιώνια Βασιλεία των Ουρανών, αναγνωρίζουν ότι είναι ακατάλληλοι για να μπουν εκεί, επειδή έχουν παραμείνει αμαρτωλοί. Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες πολλές ζωές γεμάτες από τέτοιες λύπες, με κάνει να θρηνώ και να πενθώ για την θλιβερή μοίρα τους. 
Όταν σκεφτόμαστε για αυτές τις ζωές, που δεν μπορούν να πάνε στον καλό τόπο που προετοιμάστηκε από τον Θεό και πρόκειται να εξαφανιστούν από αυτόν τον κόσμο χωρίς να εκπληρώσουν τον πραγματικό σκοπό της ζωής τους, μπορούμε μόνο να λυπηθούμε αυτές τις ψυχές και να θρηνήσουμε για την μοίρα τους. Για αυτό η ζωή συχνά συγκρίνεται με ταξίδι πάνω σε άγριο και δύσκολο ωκεανό. Αναφερόμενοι στην ζωή, οι άνθρωποι λένε ότι μοιάζει με το πέρασμα ενός τέτοιου ωκεανού, προσπαθώντας να επιζήσουν στην πικρία του ανθρώπινου κόσμου, επειδή από την γέννηση ως τον θάνατό τους πρέπει να υποφέρουν αντιστεκόμενοι και κραυγάζοντας απλά για να επιζήσουν. 
Όταν θυμόμαστε ότι έτσι είναι η ζωή, αναγνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το να εξηγήσουμε σε όλους τους ανθρώπους αυτή την αλήθεια της Σκηνής του Μαρτυρίου και να τους βοηθήσουμε να συναντήσουν τον Κύριο είναι όλα έργα κρίσιμης σπουδαιότητας. Γιατί; Επειδή μέσω της θυσιαστικής προσφοράς, ο Θεός δίνει σε αυτούς τους αμαρτωλούς ανθρώπους την σωτηρία τους από την αμαρτία, συναντώντας τους στον δικό Του Οίκο του Θεού. Η Σκηνή του Μαρτυρίου είναι ο Οίκος του Θεού που καθιερώθηκε στην έρημο. Σε αυτόν τον Οίκο του Θεού, την Σκηνή του Μαρτυρίου, ο Θεός συναντά τον αμαρτωλό μέσω της χάρης της άφεσης της αμαρτίας, που εκπληρώθηκε με την προσφορά της θυσίας. Ο Θεός μας λέει, «Θα σας κάνω να χτίσετε τον Οίκο μου όπου θα κατοικήσω, και θα σας συναντώ μέσα σε αυτή την Σκηνή του Μαρτυρίου· στο ιλαστήριο». Μόνο στην Σκηνή του Μαρτυρίου, τον Οίκο του Θεού, δίνεται στον καθένα μια ευκαιρία να συναντήσει τον Θεό. 
Αυτή η πίστη στην αλήθεια της Σκηνής του Μαρτυρίου, δεν μπορεί να ανταλλαχθεί με τίποτα άλλο σε αυτόν τον κόσμο και είναι τόσο πολύτιμη που δεν μπορεί να αγοραστεί με οποιαδήποτε τιμή. Για όσους από εμάς έχουμε την χριστιανική πίστη και πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα μας, πιστεύω ότι το να έχουμε την ακριβή γνώση και την κατάλληλη πίστη σε αυτή την Σκηνή του Μαρτυρίου είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε σε έναν ακόμα πιο ευλογημένο δρόμο. 
 

Ζούμε τις ευλογημένες ζωές μας

Η καρδιά μου γεμίζει με ευτυχία, όταν αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλος που να ζει μια τέτοια ευλογημένη ζωή όπως εμείς. Αν και η ζωή είναι τόσο θλιβερή, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν αγνοώντας εντελώς την μοίρα τους. Αλλά ο Θεός θέλει να τους κάνει να καταλάβουν καλά, πόσο ανυπότακτες ήταν οι ζωές τους ενώπιον Του, και να κάνει τις καρδιές τους να μετανοήσουν. Εκείνοι, όμως, προσπαθούν ακόμα να ζήσουν τις ζωές τους χωρίς να ακούνε στο ευαγγέλιο που ο Θεός τους έχει δώσει δωρεάν, και χωρίς να ανοίγουν ούτε τον πιο μικρό χώρο στις καρδιές τους. 
Η Έξοδος μάς μιλάει για τις δέκα πληγές που ο Θεός έφερε στον Φαραώ. Συνολικά δέκα πληγές ήρθαν στην γη της Αιγύπτου. Ο Θεός είχε διατάξει τον Φαραώ να αφήσει τον λαό Του να φύγει από την Αίγυπτο. Είπε στον Φαραώ ότι, αν δε Τον υπάκουγε, θα του έφερνε δέκα πληγές. Αλλά ο Φαραώ δεν άκουσε αυτό που του είχε πει ο Θεός, αντιστάθηκε με πείσμα στην εντολή, και κατέληξε να δεχτεί και τις δέκα πληγές που είχε υποσχεθεί ο Θεός. Η επιμονή του Φαραώ ήταν ξεροκεφαλιά. Επίσης, ο λόγος για τον οποίο τελικά ελευθέρωσε τον λαό Ισραήλ, ήταν μόνο αφού πρώτα δέχτηκε όλες τις τιμωρίες του Θεού, επειδή κατευθυνόταν από τον Σατανά. Αυτό αναφέρεται στην δική μας δυστροπία που βρίσκεται μέσα στον καθένα μας. 
Τέτοιοι άνθρωποι, εντούτοις, μπορούν ακόμα να λάβουν την άφεση της αμαρτίας που ορίστηκε από τον Θεό στην Σκηνή του Μαρτυρίου Του, και να ζήσουν μαζί Του με πίστη. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο πεισματάρηδες, που με γαϊδουρινό πείσμα συνεχίζουν να απορρίπτουν την αλήθεια του Θεού και να μην πιστεύουν. Για αυτό υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να συναντήσουν τον Θεό της αλήθειας, ζουν ως αμαρτωλοί και, τελικά, θα αντιμετωπίσουν την καταστροφή τους. Αυτό με λυπεί φοβερά. Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι τόσο πεισματάρηδες ενώπιον του Θεού. 
Επειδή τέτοιοι άνθρωποι ενδίδουν για μια στιγμή όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά έπειτα ξαναγυρίζουν πίσω εκεί ακριβώς όπου ήταν πριν, απορρίπτουν το θέλημα του Θεού και επαναλαμβάνουν ξανά τους απειθείς τρόπους τους, θα αντιμετωπίσουν την δεύτερη πληγή τους. Με αυτή την δεύτερη πληγή υποχωρούν λίγο. Αλλά αυτό δεν διαρκεί πολύ, επειδή για άλλη μια φορά θα αρχίσουν να μην υπακούνε τον Θεό και να Τον προκαλούν. Και έτσι υποβάλλονται στην τρίτη πληγή τους, που ακολουθείται από την τέταρτη, την πέμπτη, την έκτη, την έβδομη, την όγδοη και την ένατη, έως ότου παραδοθούν τελικά μόνο μετά την τελευταία πληγή· και καταστρέφονται. 
Όταν έρθει η τελευταία πληγή, θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα υποστούν τον βασανισμό του άδη, επειδή δεν πίστεψαν σε αυτό που ο Μεσσίας είχε κάνει για αυτούς. Πόσο ανόητες είναι οι ζωές τέτοιων ανθρώπων; Για αυτό η ζωή του καθενός είναι τόσο θλιβερή. 
Αν και οι ζωές των ανθρώπων είναι μόνο θλιβερές ενώπιον του Θεού, πρέπει να καταλάβετε ότι η συνάντηση με τον Θεό στην Σκηνή του Μαρτυρίου είναι μια μεγάλη ευλογία για σας, και να μείνετε στον Λόγο της Σκηνής του Μαρτυρίου με αυτή την κατανόηση. 
 

Οι προσφορές που απαιτεί από εμάς ο Θεός

Ο Θεός διέταξε τον Μωυσή να ανεβεί στο όρος Σινά και του έδωσε μια ολόκληρη σειρά του Νόμου Του. Καταρχήν, έδωσε στον Μωυσή τις Δέκα Εντολές: «Δεν θα έχετε κανέναν άλλον Θεό ενώπιόν μου· ούτε θα κάνετε εικόνες· ούτε θα προσκυνήσετε μπροστά τους· δεν θα καλέσετε το όνομά μου μάταια· θα θυμάστε το Σάββατο και θα το τηρείτε άγιο· θα τιμάτε τους γονείς σας· δεν θα δολοφονήσετε· δεν θα διαπράξετε μοιχεία· δεν θα κλέψετε· δεν θα ψευδομαρτυρήσετε ενάντια στο γείτονά σας και δεν θα επιθυμήσετε.» Επιπλέον, ο Θεός τους μίλησε επίσης για άλλους νόμους που έπρεπε οι Ισραηλίτες να τηρούν στην καθημερινή τους ζωή: Ήταν οι συνολικά 613 εντολές και νόμοι του Θεού. 
Αυτές οι 613 εντολές κάλυπταν τέτοιες πτυχές όπως τι να κάνουν οι Ισραηλίτες όταν έχαναν τα βόδια τους, τι να κάνουν όταν το βόδι κάποιου άλλου έπεφτε σε μια τρύπα, ότι δεν έπρεπε να διαπράξουν αιμομιξία, ότι αν είχαν δούλους έπρεπε να τους απελευθερώσουν στο έβδομο έτος, ότι αν είχαν αφήσει την δούλη τους να παντρευτεί έναν άγαμο δούλο τους και αυτοί είχαν αποκτήσει παιδί, έπρεπε να αφήσουν τον δούλο να φύγει μόνος του το έβδομο έτος, κ.ο.κ. Ο Θεός είπε στον Μωυσή όλους αυτούς τους ηθικούς νόμους που οι Ισραηλίτες έπρεπε να τηρούν με πίστη ενώπιον του Θεού στην καθημερινή τους ζωή. 
Ο Θεός είπε έπειτα στον Μωυσή να κατεβεί από το βουνό, να συγκεντρώσει τους πρεσβύτερους και να διακηρύξει τις εντολές Του. Ακούγοντας τον λόγο του Θεού, ο λαός Ισραήλ συμφώνησε και ορκίστηκαν με το αίμα τους ότι θα υπάκουγαν όλες τις εντολές Του (Έξοδ. 24:1-4). 
Τότε, ο Θεός κάλεσε τον Μωυσή στο βουνό ξανά, αυτή την φορά για να τον διατάξει να χτίσει την Σκηνή του Μαρτυρίου. 
Ο Θεός είπε στον Μωυσή, «Ειπέ προς τους υιούς Ισραήλ να φέρωσι προς εμέ προσφοράν· παρά παντός ανθρώπου προαιρουμένου εν τη καρδία αυτού θέλετε λάβει την προσφοράν μου» (Έξοδ. 25:2). Απαρίθμησε έπειτα την προσφορά Του: «Και αύτη είναι η προσφορά, την οποίαν θέλετε λάβει παρ’ αυτών· χρυσίον και αργύριον και χαλκός, και κυανούν και πορφυρούν και κόκκινον και βύσσος και τρίχες αιγών, και δέρματα κριαριών κοκκινοβαφή και δέρματα θώων και ξύλον σιττίμ, έλαιον διά το φως, αρώματα διά το έλαιον του χρίσματος και διά το ευώδες θυμίαμα, λίθοι ονυχίται και λίθοι διά να εντεθώσιν εις το εφόδ και εις το περιστήθιον» (Έξοδ. 25:3-7). 
Υπήρξε ένας ειδικός σκοπός που ο Θεός τούς είπε να φέρουν αυτές τις προσφορές. Αυτός ο σκοπός ήταν να χτίσουν σε αυτή την γη τον λαμπρό Οίκο του Θεού, όπου δεν υπάρχει καμία αμαρτία και επρόκειτο να κατοικήσει ο Θεός, έτσι ώστε να συναντούσε τον λαό Ισραήλ εκεί και να έκανε τις αμαρτίες τους να εξαφανιστούν. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός τούς είπε να φέρουν χρήματα για να χτίσουν ένα μνημειακό οικοδόμημα ακριβώς όπως οι εκκλησίες σήμερα. Οι ψευδοπροφήτες του χριστιανισμού σήμερα είναι επιρρεπείς να χρησιμοποιούν με κακό τρόπο αυτή την περικοπή όταν προσπαθούν να χτίσουν τα κτίρια των εκκλησιών τους προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σφοδρές επιθυμίες τους. 
Αντίθετα, ο Θεός είπε στους Ισραηλίτες να Του φέρουν αυτές τις προσφορές έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσει για να χτίσει τον Οίκο Του και να τους ευλογήσει εκεί άφθονα. Στην πραγματικότητα, ο λόγος για τον οποίο ο Θεός δέχτηκε αυτές τις προσφορές, ήταν για να μας ελευθερώσει από τις αμαρτίες μας και να μας σώσει από την τιμωρία μας. Επρόκειτο να μας συναντήσει ο ίδιος ο Θεός, εμάς που ζούσαμε θλιβερές ζωές, να πλύνει τις αμαρτίες μας, να εξαφανίσει τις αμαρτίες μας και να μας κάνει λαό Του. 
 

Οι κρυμμένες πνευματικές έννοιες των προσφορών που ο Θεός διέταξε να προσφερθούν σε Αυτόν

Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, ας ξοδέψουμε λίγο χρόνο συλλογιζόμενοι τις πνευματικές έννοιες αυτών των προσφορών που ο Θεός διέταξε να προσφερθούν σε Αυτόν. Μετά από αυτό, θα εξετάσουμε την πίστη μας στο φως τους. 
 

Χρυσάφι, ασήμι και χαλκός

Πρέπει καταρχήν να ανακαλύψουμε πού χρησιμοποιήθηκε το χρυσάφι, το ασήμι και ο χαλκός για την Σκηνή του Μαρτυρίου, Το χρυσάφι χρησιμοποιήθηκε στα Άγια, στα Άγια των Αγίων και στα σκεύη που βρίσκονταν μέσα σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων της λυχνίας, της τράπεζας της προθέσεως, του θυσιαστηρίου του θυμιάματος, του ιλαστηρίου και της Κιβωτού της Διαθήκης. Το χρυσάφι αναφέρεται στην πίστη στον Λόγο του Θεού. Και το ασήμι αναφέρεται στην χάρη της σωτηρίας. Μάς λέει ότι πρέπει να έχουμε την πίστη που πιστεύει στο δώρο της σωτηρίας που δίνεται μόνο από τον Μεσσία, και την πίστη που πιστεύει ότι ο Κύριός μας έχει αναλάβει όλες τις αμαρτίες μας και τιμωρήθηκε για μας.
Ο χαλκός, αντίθετα, χρησιμοποιήθηκε για τις υποδοχές των στύλων της Σκηνής του Μαρτυρίου, των πείρων της, του νιπτήρα και του θυσιαστηρίου του ολοκαυτώματος. Όλα τα σκεύη από χαλκό προορίζονταν να θαφτούν μέσα στο χώμα ή να τοποθετηθούν επάνω του. Αυτό αναφέρεται στην τιμωρία των αμαρτιών των ανθρώπων. Και ο χαλκός επίσης μάς λέει ότι πρόκειται να καταδικαστούμε από τον Θεό επειδή αποτύχαμε να τηρήσουμε τον Νόμο και λόγω των αμαρτιών μας. 
Ποιο, λοιπόν, είναι το πνευματικό νόημα του χρυσού, του ασημιού και του χαλκού; Αποτελούν τα θεμέλια της πίστης στην λήψη του δώρου της σωτηρίας που δόθηκε από τον Θεό. Η Βίβλος μάς λέει ότι όλοι μας είμαστε αμαρτωλοί που δεν μπορούν να τηρήσουν πλήρως τον Νόμο, ότι επομένως πρόκειται να πεθάνουμε λόγω των αμαρτιών μας και ότι, αντί του θανάτου μας, ο Κύριος ήρθε σε αυτή την γη και καταδικάστηκε στην θέση μας για τις αμαρτίες μας, με το να γίνει η θυσιαστική προσφορά για αμαρτία που προσφερόταν στην Σκηνή του Μαρτυρίου. 
Για να λύσουν το πρόβλημα των αμαρτιών τους, οι αμαρτωλοί έφερναν στην Σκηνή του Μαρτυρίου ένα άμωμο ζώο και, σύμφωνα με το σύστημα θυσιών, μεταβίβαζαν τις αμαρτίες τους σε αυτό, με την τοποθέτηση των χεριών τους στο κεφάλι του θύματος της θυσιαστικής προσφοράς που δεχόταν τις αμαρτίες τους, και κατόπιν το σκότωναν χύνοντας το αίμα του. Με αυτόν τον τρόπο, ο λαός Ισραήλ, που προοριζόταν για τον άδη (χαλκός), θα μπορούσαν να λάβουν την άφεση των αμαρτιών τους (ασήμι) και να διαφύγουν από την καταδίκη της αμαρτίας τους με πίστη (χρυσάφι). 
 


Το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό

 
Το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό
Να τα άλλα συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά: κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. Αυτά τα νήματα χρησιμοποιήθηκαν για την πύλη της αυλής της Σκηνής του Μαρτυρίου, την πύλη των Αγίων και το καταπέτασμα που χώριζε ανάμεσα στα Άγια και τα Άγια των Αγίων. Αυτά τα τέσσερα νήματα μας λένε την αλήθεια όπως ακριβώς προφητεύτηκε στο Γένεσις 3:15, ότι ο Κύριος θα ερχόταν ως ο απόγονος μιας γυναίκας, ο Κύριός μας θα ερχόταν πράγματι σε αυτή την γη και θα έσωζε τους αμαρτωλούς από τις αμαρτίες τους με το βάπτισμα και την σταύρωσή Του, και ότι ο ίδιος ο Θεός θα μας έσωζε.
Αυτά τα τέσσερα νήματα χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο για τις πύλες της Σκηνής του Μαρτυρίου αλλά και για τα ενδύματα του Αρχιερέα και το πρώτο κάλυμμα της Σκηνής του Μαρτυρίου. Αυτή ήταν η διαθήκη του Θεού, ότι ο Ιησούς Χριστός θα ερχόταν σε αυτή την γη και θα μας έσωζε από τις αμαρτίες μας εκπληρώνοντας τα έργα Του, του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Και ο Κύριός μας στην πραγματικότητα τήρησε αυτή την υπόσχεση και μάς έχει σώσει πράγματι από τις αμαρτίες του κόσμου. 
Το κρισιμότερο σημείο στις πύλες της Σκηνής του Μαρτυρίου είναι το κυανό νήμα. Γιατί ο Ιησούς Χριστός, που ήρθε σε αυτή την γη ως Μεσσίας, έπρεπε να πεθάνει στον Σταυρό; Ο λόγος είναι επειδή βαπτίστηκε. Το κυανό νήμα αναφέρεται στο βάπτισμα του Ιησού, το πορφυρό νήμα μάς λέει ότι ο Ιησούς είναι ο Βασιλιάς, και το ερυθρό νήμα αναφέρεται στην σταύρωση και το χύσιμο του αίματός Του. Το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, είναι τα βασικά οικοδομικά υλικά, τα οποία αποτελούν το δώρο της σωτηρίας που ο Ιησούς Χριστός μάς έχει δώσει ερχόμενος σε αυτή την γη ως Μεσσίας και αναλαμβάνοντας όλες τις αμαρτίες μας. 
Πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο υπογραμμίζουν μόνο ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού και ότι είναι βασικά ο ίδιος Θεός. Αλλά ο Θεός μάς λέει καθαρά μέσω της Σκηνής του Μαρτυρίου, ότι τέτοια διδασκαλία δεν μπορεί να είναι ολόκληρη η αλήθεια. 
Ο απόστολος Πέτρος είπε στην Επιστολή 1 Πέτρου 3:21, «Του οποίου αντίτυπον ον το βάπτισμα, σώζει και ημάς την σήμερον, ουχί αποβολή της ακαθαρσίας της σαρκός, αλλά μαρτυρία της αγαθής συνειδήσεως εις Θεόν, διά της αναστάσεως του Ιησού Χριστού».
Αυτό πιστοποιεί σε μας ότι ο Ιησούς Χριστός εκπλήρωσε την υπόσχεση της σωτηρίας Του και έθεσε τα θεμέλια της πίστης πλήρως με το βάπτισμα που έλαβε, το αντίτυπο που μας σώζει. Ποιος είναι ο Μεσσίας μας; Μεσσίας σημαίνει Σωτήρας, λέγοντας μας ότι ο Ιησούς ήρθε σε αυτή την γη, βαπτίστηκε για να πάρει επάνω Του όλες τις αμαρτίες μας και όλες τις αμαρτίες του κόσμου και στην πραγματικότητα τις ανέλαβε όλες με το βάπτισμά Του. 
Ο Θεός είπε στους Ισραηλίτες να φτιάξουν την πύλη της αυλής της Σκηνής του Μαρτυρίου με την ύφανσή της με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. Και ο σκοπός για να έρθει σε αυτή την γη με ανθρώπινη σάρκα ο Κύριός μας, που είναι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων και ο Κύριος του Ουρανού, ήταν να εκπληρώσει την αλήθεια αυτού του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, και του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού. Ο Κύριός μας ήρθε με ανθρώπινη σάρκα και έλαβε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τον αντιπρόσωπο της ανθρωπότητας, το βάπτισμα που θα εκπλήρωνε όλη την δικαιοσύνη του Θεού. 
Αυτό ταίριαζε με την θυσιαστική προσφορά της Παλαιάς Διαθήκης που δεχόταν τις αμαρτίες των Ισραηλιτών που μεταβίβαζαν στο θύμα της θυσίας με την τοποθέτηση των χεριών του Αρχιερέα στο κεφάλι του, και που καταδικαζόταν για αυτές τις αμαρτίες στην θέση τους. Με άλλα λόγια, ακριβώς όπως στην θυσιαστική προσφορά της Παλαιάς Διαθήκης, ο Ιησούς ήρθε στην Καινή Διαθήκη ως η θυσιαστική προσφορά για τις αμαρτίες όλων των αμαρτωλών, βαπτίστηκε, σταυρώθηκε, και με αυτόν τον τρόπο σήκωσε όλη την καταδίκη των αμαρτιών του κόσμου. Ο Ιησούς εκπλήρωσε την αλήθεια του κυανού νήματος με το βάπτισμά Του από τον Ιωάννη ως ο Αμνός της θυσίας του Θεού. Με αυτό το βάπτισμα, ο Ιησούς ανέλαβε τις αμαρτίες της ανθρωπότητας όλες με μιας. 
Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Χριστιανοί έχουν μετατραπεί σε ανθρώπους που είναι χειρότεροι ακόμα και από τους οπαδούς των άλλων κοσμικών θρησκειών, είναι επειδή δεν μπόρεσαν να μάθουν και να πιστέψουν αυτή την αλήθεια του κυανού νήματος, το βάπτισμα του Ιησού, και επομένως δεν έχουν λάβει με μιας την άφεση των αμαρτιών τους. Όταν οι Χριστιανοί δεν έχουν την σωστή ερμηνεία αυτού του βαπτίσματος που ο Ιησούς έλαβε για να αναλάβει τις αμαρτίες μας, τα ίδια τα θεμέλια της πίστης τους δεν μπορούν να τοποθετηθούν σωστά εξαρχής. 
Για να είμαστε ακριβείς, το κυανό νήμα είναι η μέθοδος και η αλήθεια με τις οποίες ο Μεσσίας ήρθε σε αυτή την γη και ανέλαβε τις αμαρτίες μας. Και το ερυθρό νήμα αναφέρεται στο αίμα του Ιησού. Ο λόγος για τον οποίο ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε, έχυσε το αίμα Του και πέθανε στον Σταυρό, ήταν επειδή όλες οι αμαρτίες μας είχαν μεταβιβαστεί επάνω Του μέσω του βαπτίσματός Του. Επειδή ο Ιησούς είχε αναλάβει τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του που έλαβε από τον Ιωάννη, μπορούσε επομένως να πεθάνει στον Σταυρό, και ήταν λόγω αυτού του γεγονότος που η θυσία Του στον Σταυρό για μας δεν ήταν μάταιη. Επειδή ο Ιησούς Χριστός ο Μεσσίας σήκωσε όλη την καταδίκη της αμαρτίας μας πλήρως με το βάπτισμα και την σταύρωσή Του, μπορούσε να ολοκληρώσει την σωτηρία μας. 
Το πορφυρό νήμα σημαίνει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Θεός και ο Βασιλιάς των βασιλιάδων. Αν και ο Ιησούς Χριστός είναι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων (το πορφυρό νήμα), αν δεν ήταν βαπτισμένος από τον Ιωάννη, τον αντιπρόσωπο της ανθρωπότητας, και δεν είχε αναλάβει τις αμαρτίες μας (το κυανό νήμα), άσχετο με πόσα βάσανα και πόνο πέθανε στον Σταυρό (το ερυθρό νήμα), ο θάνατός Του θα ήταν μάταιος. Το λεπτοϋφασμένο λινό μάς λέει ότι ο Λόγος της προφητείας που ο Θεός μίλησε στην Παλαιά Διαθήκη, εκπληρώθηκε πλήρως στην Καινή Διαθήκη. 
 


Ο σημερινός χριστιανισμός έχει χάσει την έννοια του κυανού νήματος


Ωστόσο, υπάρχει μια χαρακτηριστική τάση στον χριστιανισμό σήμερα, από τα τέσσερα νήματα να αγνοούν το κυανό και να ερμηνεύουν αυθαίρετα τον Λόγο του Θεού όπως θέλει ο καθένας — αυτή η μεγάλη αμαρτία θα τιμωρηθεί σίγουρα. 
Το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, που χρησιμοποιήθηκαν για την πύλη της αυλής της Σκηνής του Μαρτυρίου, μας λένε την αλήθεια της σωτηρίας, ότι για να μας σώσει από τις αμαρτίες μας ο Ιησούς Χριστός ο Μεσσίας μας, έπρεπε να έρθει σε αυτή την γη με ανθρώπινη σάρκα και να βαπτιστεί και να σταυρωθεί. Ο Ιησούς ανέλαβε όλες τις αμαρτίες μας. 
Πώς ο Ιησούς ανέλαβε τις αμαρτίες μας; Τις πήρε μέσω του βαπτίσματος που έλαβε από τον Ιωάννη. Ο Ιησούς θα μπορούσε να γίνει ο αληθινός Σωτήρας μας μόνο αναλαμβάνοντας τις αμαρτίες μας. Για αυτό οι πύλες της Σκηνής του Μαρτυρίου έπρεπε να υφανθούν με αυτά τα τέσσερα νήματα, επειδή μας λένε ότι ο Ιησούς, ο οποίος ήρθε σε αυτή την γη, βαπτίστηκε, έχυσε το αίμα Του στον Σταυρό και αναστήθηκε πάλι από τους νεκρούς, είναι ο ίδιος Θεός. 
Έτσι, η πύλη της αυλής της Σκηνής του Μαρτυρίου αποτελείτο από αυτό το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. Ο Ιησούς είναι η πύλη της σωτηρίας που μας οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών. Αυτή η πύλη είναι μια πύλη που υφάνθηκε με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. Ο Ιησούς είναι ο Σωτήρας των αμαρτωλών. Το βάπτισμα του Ιησού και η σταύρωσή Του είναι το δώρο της σωτηρίας Του που έχει σώσει τους αμαρτωλούς από τις αμαρτίες τους. 
Επειδή ο σημερινός χριστιανισμός έχει αποτύχει να κατανοήσει πλήρως το βάπτισμα του Ιησού, είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει τον πραγματικό Θεό και έχει καταλήξει αντί για αυτό να μετατραπεί απλά σε μια από τις πολλές κοσμικές θρησκείες. Όσον αφορά στην πίστη μας, επομένως, πρέπει πρώτα να θέσουμε τα σταθερά θεμέλια της πίστης επάνω στην αλήθεια του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Αυτό το θεμέλιο της πίστης, είναι το γεγονός ότι ο Κύριός μας ήρθε σε αυτή την γη και έχει σώσει εμένα και εσάς από τις αμαρτίες του κόσμου μέσω του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, και του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού. 
Ο Ιησούς ήρθε σε αυτή την γη και έχει ολοκληρώσει το δώρο της σωτηρίας που μάς έχει σώσει από όλες τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του και το αίμα του Σταυρού. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ο Ιησούς ήρθε σε αυτή την γη με ανθρώπινη σάρκα, πήρε επάνω Του τις αμαρτίες του κόσμου μέσω του βαπτίσματός Του, εξιλέωσε όλες τις αμαρτίες μας με το αίμα Του στον Σταυρό και σήκωσε έτσι την καταδίκη των αμαρτιών μας. Αυτός ο Ιησούς που μάς έχει σώσει έτσι, μέσω του ύδατος και του αίματος (1Ιωάν. 5:4-8) είναι βασικά ο Κύριος της δημιουργίας που μας έπλασε και Εκείνος που μας έχει δώσει το δώρο της σωτηρίας που μάς έχει σώσει. Αυτός ο Ιησούς που μάς έχει σώσει από όλες τις αμαρτίες και την καταδίκη μας, έχει γίνει ο αληθινός Σωτήρας μας. Αυτό μας λένε τα οικοδομικά υλικά της Σκηνής του Μαρτυρίου.
Για αυτό, πρέπει να στηρίξουμε την πίστη μας σταθερά, πιστεύοντας σε αυτά τα υλικά. Πιστεύοντας σε αυτόν τον Ιησού, που ήρθε ως ο Μεσσίας μας, ως ο δικός μας Σωτήρας, πρέπει να πιστέψουμε σαφώς και σίγουρα με όλη την καρδιά μας στο βάπτισμα που έλαβε, σε όλη την καταδίκη που σήκωσε για μας στον Σταυρό και στην ανάστασή Του από τους νεκρούς. Ο Σωτήρας που μας έχει δώσει το δώρο της σωτηρίας μας από όλες τις αμαρτίες μας μέσω του βαπτίσματός Του και του αίματος που έχυσε στον Σταυρό, δεν ήταν μόνο άνθρωπος αλλά ήταν ο ίδιος ο Δημιουργός που έκανε την ανθρωπότητα και ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να ομολογήσουμε την πίστη μας στο κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα. Χωρίς μια τέτοια ομολογία πίστης, είναι απλά αστήρικτο να πιστεύουμε στον Ιησού ως Σωτήρα. 
Έχετε παίξει ποτέ ένα παιχνίδι που λέγεται «Το Σπασμένο Τηλέφωνο»; Αυτό το παιχνίδι αρχίζει από ένα πρόσωπο που του δίνεται μια κάρτα στην οποία υπάρχει γραμμένη μια πρόταση. Αυτός διαβάζει αρχικά την πρόταση κρυφά και επαναλαμβάνει έπειτα την πρόταση σιωπηλά, κουνώντας μόνο τα χείλη του. Κατόπιν, ο επόμενος που διαβάζει τα χείλη, μεταφέρει την πρόταση στο επόμενο πρόσωπο. Αυτός διαβάζει έπειτα τα χείλη του δεύτερου και μεταφέρει έπειτα στον τρίτο με τον ίδιο τρόπο, έως ότου φτάσουν στο τελευταίο πρόσωπο. Τότε το τελευταίο πρόσωπο αυτού του παιχνιδιού πρέπει να πει σωστά την πρόταση όπως δόθηκε αρχικά. Ο λόγος για τον οποίο αυτό το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό, είναι επειδή η αρχική πρόταση εύκολα διαστρεβλώνεται. Παραδείγματος χάριν, αν το παιχνίδι είχε αρχίσει με μια πρόταση που έλεγε, «Ανοίξτε τον ανεμιστήρα», αφού αναμεταδοθεί σε μερικούς ανθρώπους, αρχίζει ήδη να αλλάζει. Στο τέλος, το τελευταίο πρόσωπο μπορεί να πει, «Αλλάξτε τον καθαριστήρα», που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την αρχική πρόταση. 
Όπως αυτό το τελευταίο πρόσωπο καταλήγει με μια εντελώς διαφορετική πρόταση, έτσι ο σημερινός Χριστιανισμός έχει μια εντελώς τροποποιημένη πίστη σαν να είχε παίξει αυτό το παιχνίδι. Γιατί συνέβηκε αυτό; Επειδή απέτυχε να θέσει το θεμέλιο της πίστης στην πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Ο σημερινός Χριστιανισμός δεν έχει θέσει το θεμέλιο στην πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Όταν το θεμέλιο της πίστης δεν είναι σταθερό, αδιάφορο πόσο θερμά εμείς πιστεύουμε στον Χριστό και πόσο πολύ ζητούμε να εφαρμόσουμε τις διδασκαλίες Του στην ζωή μας, απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε.
Όταν ο Κύριος είπε στους Ισραηλίτες να του φέρουν τις προσφορές τους για να χτίσει την Σκηνή του Μαρτυρίου, αρχικά τους είπε να φέρουν χρυσάφι, ασήμι και χαλκό, και έπειτα να φέρουν κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. Αυτά τα οικοδομικά υλικά, όλα μας δείχνουν ότι ο Ιησούς μάς έχει σώσει μέσω του βαπτίσματός Του που έλαβε από τον Ιωάννη, το χύσιμο του αίματος και τον θάνατό Του στον Σταυρό, και την ανάστασή Του. 
Το κυανό νήμα χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο για όλες τις πύλες της Σκηνής του Μαρτυρίου, αλλά και για τα άμφια του Αρχιερέα και τα καλύμματα της Σκηνής του Μαρτυρίου. Αυτό είναι το ευαγγέλιο που μάς λέει πώς ο Κύριός μας ήρθε σε αυτή την γη και πώς ακριβώς έχει σώσει από τις αμαρτίες μας εσάς και εμένα. Έτσι, μάς λέει πόσο σημαντικά είναι πραγματικά για την πίστη μας αυτά τα τέσσερα βασικά συστατικά της πίστης — δηλαδή το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. Με βάση αυτόν τον Λόγο, πρέπει όλοι να θέσουμε τα θεμέλια της πίστης μας σταθερά. Μόνο τότε μπορούμε να πιστέψουμε στον Θεό και να λάβουμε την άφεση της αμαρτίας μας, να γίνουμε οι δούλοι Του που διαδίδουν αυτόν τον Λόγο και, όταν επιστρέψει ο Κύριος, με αυτόν τον τρόπο να γίνουμε τέτοιοι άνθρωποι πίστης που θα μπορούν να σταθούν με εμπιστοσύνη ενώπιον του Θεού με αυτή την πίστη. 
Στην Κορέα, είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακόμα μια νοοτροπία που πιστεύει ότι κάθε τι ξένο είναι καλύτερο. Αυτή η τάση είναι παρούσα επίσης μεταξύ των θεολόγων της χώρας μου, οι οποίοι θέτουν μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά που έχουν πει οι δυτικοί θεολόγοι, και στηρίζονται στα λόγια τους ακόμα περισσότερο και από όσο στον Λόγο του Θεού. Πρέπει να ελευθερωθούν από αυτή την άγνοια και πρέπει αληθινά να πιστέψουν στον Λόγο του Θεού, με εμπιστοσύνη και εξάρτηση από αυτόν, επειδή η αλήθεια του βαπτίσματος του Κυρίου μας, του αίματός Του και του γεγονότος ότι είναι ο ίδιος Θεός, έχει γίνει βασικά η πύλη της σωτηρίας μας. 
Όπως ακριβώς ομολόγησε ο απόστολος Πέτρος, «Συ είσαι ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος», (Ματθ. 16:16), αν πιστεύετε στον Θεό και αν πιστεύετε ότι ο Κύριος ήρθε σε αυτή την γη να μας σώσει από τις αμαρτίες μας, τότε πρέπει και εσείς επίσης να ξέρετε και να πιστεύετε ότι ο Κύριος έγινε ο αληθινός Θεός της σωτηρίας μας, αναλαμβάνοντας τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του, πεθαίνοντας στον Σταυρό και ανασταινόμενος από τους νεκρούς. Το βάπτισμα του Κυρίου μας και το αίμα του Σταυρού είναι τα θεμέλια της αληθινής πίστης που μας ικανώνει να λάβουμε το δώρο της σωτηρίας. Αν δεν μπορούμε ακόμα να πιστέψουμε στην πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού, πώς θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό αληθινή πίστη; 
 

Ο Νόμος είναι η σκιά των μελλόντων αγαθών

Τα οικοδομικά υλικά της Σκηνής του Μαρτυρίου μάς δείχνουν ότι ο Κύριός μας ήρθε σε αυτή την γη με ανθρώπινη σάρκα, ανέλαβε τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του, σήκωσε την καταδίκη των αμαρτιών μας με την σταύρωσή Του, αναστήθηκε από τους νεκρούς και με αυτόν τον τρόπο έγινε ο Σωτήρας μας. Με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, ο Κύριός μας υποσχέθηκε στην Παλαιά Διαθήκη ότι θα μας έδινε το δώρο της σωτηρίας. Εκείνος που μας έδωσε αυτή την διαθήκη δεν ήταν άλλος από τον Ιησού Χριστό, τον Βασιλιά των βασιλιάδων, που βαπτίστηκε και σταυρώθηκε για χάρη των αμαρτωλών. Αυτός ο Θεός, με άλλα λόγια, ήρθε σε μας ως ο Θεός μας ο Μεσσίας. Με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια της πίστης μας γνωρίζοντας και πιστεύοντας πλήρως σε αυτή την αλήθεια. Πρέπει όλοι να λάβουμε το δώρο της σωτηρίας με πίστη στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. 
Το χρυσάφι, το ασήμι και ο χαλκός, ήταν επίσης υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την Σκηνή του Μαρτυρίου. Αυτά τα υλικά αναφέρονται στο θεμέλιο της πίστης μας. Ενώπιον του Θεού, δεν θα μπορούσαμε παρά να ριχτούμε στον άδη λόγω των αμαρτιών μας. Αλλά σε ανθρώπους όπως εμείς, ο Κύριός μας έχει δώσει το δώρο της σωτηρίας σε όσους από μας πιστεύουν. Ο Ιησούς Χριστός βαπτίστηκε από τον Ιωάννη και σταυρώθηκε ως η θυσιαστική προσφορά για όλη την ανθρωπότητα, και με αυτόν τον τρόπο μάς έχει σώσει εντελώς από τις αμαρτίες μας. Δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να αποφύγουμε εμείς τον άδη, γιατί το μόνο που ξέραμε ήταν ότι είμαστε αναγκασμένοι να καταδικαστούμε για τις αμαρτίες μας και δεν ξέραμε πώς θα μπορούσαμε να έχουμε την πίστη που θα έκανε όλες τις αμαρτίες μας να εξαφανιστούν. Αλλά το δώρο της σωτηρίας υπήρχε στον Θεό. Το γεγονός ότι ο Ιησούς ήρθε σε αυτή την γη, ανέλαβε όλες τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του, πέθανε στον Σταυρό και με αυτόν τον τρόπο έχει λύσει όλα τα προβλήματα των αμαρτιών και της καταδίκης μας· αυτό είναι το δώρο της σωτηρίας. 
Σωζόμαστε από τις αμαρτίες μας μέσω της πίστης μας, πιστεύοντας ότι ο Θεός έχει ολοκληρώσει το έργο Του της σωτηρίας μας και μας έχει δώσει το δώρο αυτής της σωτηρίας. Για αυτό ο Θεός είπε να Του φέρουν την πίστη του χρυσού, του ασημιού και του χαλκού, επειδή έχει σώσει εντελώς όσους δεν μπορούσαν παρά να καταλήξουν στον άδη, δίνοντάς τους το δώρο της σωτηρίας. Επειδή ο Κύριος μάς έχει σώσει πράγματι ερχόμενος σε αυτή την γη, αναλαμβάνοντας όλες τις αμαρτίες μας και σηκώνοντας την τιμωρία όλης της καταδίκης μας, έχουμε σωθεί πλήρως ενώπιον του Θεού με πίστη σε αυτό το δώρο της σωτηρίας. 
Ο Ιησούς Χριστός έχει γίνει τώρα ο τέλειος Σωτήρας μας. Πρέπει επομένως να πιστεύουμε σταθερά στο δώρο της σωτηρίας Του, επειδή το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, είναι τα δώρα της πίστης. Ο Θεός δεν θέλει να πιστεύουμε αυθαίρετα και τυφλά χωρίς να ξέρουμε τίποτα. 
 

Οι τρίχες των αιγών, τα βαμμένα κόκκινα δέρματα των κριαριών και τα δέρματα των τσακαλιών
Οι τρίχες των αιγών, τα βαμμένα κόκκινα δέρματα των κριαριών και τα δέρματα των τσακαλιώνΑυτά χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν τα καλύμματα της Σκηνής του Μαρτυρίου. Η πρώτη κάλυψη ήταν υφασμένη από κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, πάνω από την οποία τοποθετήθηκε το δεύτερο κάλυμμα από τρίχες αιγών. Αυτό έπειτα ήταν σκεπασμένο από βαμμένα κόκκινα δέρματα κριαριών και, τελικά, στην κορυφή τοποθετήθηκαν δέρματα τσακαλιών. Με αυτόν τον τρόπο, τέσσερα διαφορετικά στρώματα καλυμμάτων κάλυπταν την Σκηνή του Μαρτυρίου. 
Τα καλύμματα που τοποθετήθηκαν στο τέλος για την Σκηνή του Μαρτυρίου ήταν δέρματα τσακαλιών. Έτσι εκείνο που φαινόταν στην επιφάνεια της Σκηνής του Μαρτυρίου ήταν αυτά τα μαύρα δέρματα τσακαλιών. Το μέγεθος αυτών των δερμάτων ήταν περίπου όσο ενός ανθρώπου ή λίγο μικρότερο και τα δέρματα ήταν αδιάβροχα. Εξαιτίας αυτού, τα δέρματα των τσακαλιών χρησιμοποιήθηκαν για το ανώτερο κάλυμμα της Σκηνής του Μαρτυρίου. Για αυτό το λόγο, η εξωτερική εμφάνιση της Σκηνής του Μαρτυρίου ήταν μάλλον μη εντυπωσιακή και βεβαίως δεν ήταν μια ευχάριστη θέα. Αυτό μάς λέει πως όταν ήρθε ο Ιησούς σε αυτή την γη για μας, ήρθε πράγματι με τέτοια ταπεινή μορφή, χωρίς τίποτα επιθυμητό στην εμφάνισή Του. 
Τα βαμμένα κόκκινα δέρματα των κριαριών, μας λένε ότι ο Ιησούς Χριστός θα ερχόταν σε αυτή την γη και θα θυσιαζόταν για χάρη μας, ενώ οι τρίχες των αιγών μας λένε ότι θα μας έσωζε με το βάπτισμά Του ως θυσιαστική προσφορά για μας, και με αυτόν τον τρόπο ανέλαβε τις αμαρτίες μας και θυσιάστηκε στον Σταυρό. 
Τα υλικά αυτών των καλυμμάτων της Σκηνής του Μαρτυρίου, με άλλα λόγια, είναι οι βασικές αρχές της πίστης μας. Αυτές οι αλήθειες είναι τα οικοδομικά υλικά της πίστης που δεν μπορούν να παραλειφθούν. Για να μας δώσει το δώρο της σωτηρίας, ο Ιησούς Χριστός ήρθε σε αυτή την γη ως θυσιαστική προσφορά μας. Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός καθιέρωσε το σύστημα θυσιών για την άφεση των αμαρτιών των Ισραηλιτών: Τα άμωμα ζώα θυσίας (κατσίκες, αρνιά ή ταύροι) δέχονταν τις αμαρτίες των Ισραηλιτών, που μεταβιβάζονταν σε αυτά με την τοποθέτηση επάνω τους των χεριών, και θανατώνονταν στην θέση τους χύνοντας το αίμα τους και καιόμενα, και με αυτόν τον τρόπο τους έσωζαν από όλες τις αμαρτίες τους. 
Ο Ιησούς Χριστός ήρθε σε αυτή την γη ως ο Αμνός της θυσίας και ανέλαβε τις αμαρτίες μας μέσω του βαπτίσματός Του, δηλαδή την τοποθέτηση των χεριών. Ακριβώς όπως το θύμα της θυσιαστικής προσφοράς σκοτωνόταν με το χύσιμο του αίματός του και καιγόταν στο θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος επειδή ανέλαβε τις αμαρτίες των Ισραηλιτών με την τοποθέτηση των χεριών, το ίδιο έκανε ο Ιησούς Χριστός σηκώνοντας όλη την καταδίκη των αμαρτιών μας με το βάπτισμα και τον θάνατό Του στον Σταυρό, και με αυτόν τον τρόπο μάς έχει σώσει από τις αμαρτίες του κόσμου. 
Όπως τα ονόματα στο Βιβλίο της Κρίσης καθαρίζονταν με την τοποθέτηση του αίματός Του θύματος στα κέρατα του θυσιαστηρίου του ολοκαυτώματος, ο Ιησούς βαπτίστηκε και έχυσε το αίμα Του και ολοκλήρωσε την αιώνια εξιλέωσή μας με αυτό το αίμα και έχει καθαρίσει όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Έτσι, όλα τα υλικά της Σκηνής του Μαρτυρίου μας μιλούν για τον Ιησού Χριστό και τα έργα Του, και μας λένε ότι μάς έχει σώσει έτσι από τις αμαρτίες του κόσμου. Από την Παλαιά Διαθήκη ως την Καινή Διαθήκη, ο Λόγος ότι ο Ιησούς μας έσωσε από τις αμαρτίες μας είναι ολόκληρη η αλήθεια, απολύτως απαλλαγμένη από οποιαδήποτε λάθη. 
Πολλοί από τους Χριστιανούς σήμερα δεν πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε σε αυτή την γη ως θυσιαστική προσφορά μας και ανέλαβε τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του, αλλά αντί για αυτό πιστεύουν άνευ όρων μόνο στον θάνατό Του στον Σταυρό. Τέτοια χριστιανική πίστη είναι σαν μια παράνομη πύλη στην αυλή της Σκηνής του Μαρτυρίου, υφασμένη μόνο από ερυθρό και πορφυρό νήμα, χωρίς το κυανό νήμα. Έχουν μόνο την λανθασμένη πίστη που δεν βλέπει την ανάγκη για το κάλυμμα που είναι κατασκευασμένο από κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, και αντί για αυτό πιστεύει ότι τα μόνα που χρειάζονται είναι τα δύο καλύμματα από βαμμένα κόκκινα δέρματα κριαριών και από δέρματα τσακαλιών. 
Όταν εξετάζουμε τις πολλές ζωγραφικές αναπαραστάσεις της Σκηνής του Μαρτυρίου που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο, οι περισσότερες από αυτές είναι χρωματισμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε δεν μπορούμε να βρούμε ούτε το παραμικρό ίχνος του κυανού νήματος. Επειδή οι άνθρωποι που χρωμάτισαν αυτές τις εικόνες αγνοούν το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, η πύλη της αυλής της Σκηνής του Μαρτυρίου στα έργα ζωγραφικής τους καλύπτεται εντελώς από ερυθρά και άσπρα χρώματα. Αλλά τέτοια πίστη δεν μπορεί ποτέ να είναι η σωστή πίστη ενώπιον του Θεού. 
Το νήμα που χρησιμοποιήθηκε για την πύλη της αυλής της Σκηνής του Μαρτυρίου ήταν το κυανό νήμα, που ακολουθήθηκε από το πορφυρό νήμα, έπειτα από το ερυθρό νήμα και έπειτα από το λευκό νήμα. Έτσι, όταν βλέπουμε την πύλη της αυλής, πρέπει να φαίνονται αμέσως όλα αυτά τα τέσσερα χρώματα. Αλλά, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο η πίστη των οποίων δεν έχει την γνώση του βαπτίσματος του Ιησού, όλοι έχουν αγνοήσει τα τέσσερα χρωματιστά νήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την Σκηνή του Μαρτυρίου και αντί για αυτό χτίζουν τις δικές τους πύλες της Σκηνής του Μαρτυρίου μόνο με δύο νήματα. 
Με αυτόν τον τρόπο, εξαπατούν πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ήδη μόνο μια περιορισμένη γνώση του Θεού και αγνοούν αρκετά τον λόγο Του. Αυτοί είναι όλοι ψευδοπροφήτες. Αναφερόμενος σε αυτούς τους ανθρώπους, ο ίδιος ο Ιησούς τούς περιέγραψε ως ζιζάνια που ο Διάβολος έσπειρε ανάμεσα στο στάρι (Ματθ. 13:25). Έχουν γίνει, με άλλα λόγια, άνθρωποι που διαδίδουν ψέματα, αφήνοντας το κυανό νήμα έξω από την ζωγραφική τους της πύλης της αυλής της Σκηνής του Μαρτυρίου. Για αυτό τόσοι πολλοί άνθρωποι παραμένουν ακόμα αμαρτωλοί, παρόλο που πιστεύουν στον Ιησού και γιατί, παρά την πίστη τους στον Ιησού, όλοι προορίζονται για την καταστροφή λόγω των αμαρτιών τους. 
Το θεμέλιο της πίστης μας πρέπει να είναι σταθερό. Ποιο θα ήταν το όφελος να ζήσεις μια μεγάλη περίοδο θρησκευτικής ζωής για την ψυχή σου, όταν στηρίζεται σε ένα εντελώς λανθασμένο θεμέλιο πίστης; Η λανθασμένη πίστη μπορεί να θρυμματιστεί μέσα σε ένα λεπτό, και αυτό θα γίνει. Ανεξάρτητα από το πόσο όμορφο είναι το σπίτι μας, ποιο αγαθό θα εξυπηρετούσε αν στηρίζαμε αυτό το σπίτι σε ένα σαθρό θεμέλιο πίστης; Ανεξάρτητα από το πόσο επιμελώς έχετε υπηρετήσει τον Θεό, αν το θεμέλιο της πίστης σας είναι σαθρό, τότε έχετε στηρίξει το σπίτι σας μόνο στην άμμο και θα γκρεμιστεί με μιας όταν έρθουν οι θύελλες, σηκωθούν οι άνεμοι και ξεσπάσουν οι πλημμύρες. 
Αλλά τι γίνεται με την πίστη της οποίας το θεμέλιο είναι στερεό; Δεν πέφτει ποτέ κάτω, ανεξάρτητα από το πόσο τραντάζεται. Ο Θεός μάς είπε ότι ένα σπίτι που στηρίζεται στον βράχο της αλήθειας που υφάνθηκε με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, δεν θα πέσει ποτέ κάτω. Αυτό συμβαίνει πραγματικά. Ποια είναι η πίστη του βράχου; Είναι η πίστη που πιστεύει στην αλήθεια του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, και του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού. Η πίστη όσων έχουν χτίσει ένα τέτοιο σπίτι πίστης δεν θα καταρρεύσει ποτέ. Για αυτό είναι κρίσιμο για την πίστη μας να έχει ένα σταθερό και στερεό θεμέλιο. Αν πιστεύουμε χωρίς να έχουμε κατανοήσει τι ακριβώς ο Κύριος έχει κάνει για μας, τότε τέτοια πίστη θα μετατρεπόταν σε ψεύτικη θρησκευτική πίστη, ανεπιθύμητη από τον Θεό. 
 

Ξύλο ακακίας, λάδι και αρώματα

Οι στύλοι της Σκηνής του Μαρτυρίου, το θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος, οι σανίδες και τα σκεύη του Ιερού, όλα ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ακακίας. Το ξύλο στην Βίβλο υπονοεί συνήθως τον άνθρωπο (Κριτές 9:8-15, Μάρκ. 8:24). Εδώ επίσης το ξύλο αναφέρεται σε μας, στην ανθρώπινη φύση μας· το ότι χρησιμοποιήθηκε ξύλο ακακίας για τους στύλους, το θυσιαστήριο του ολοκαυτώματος και την ίδια την Σκηνή του Μαρτυρίου, μάς λέει ότι όπως ακριβώς οι ρίζες των δέντρων της ακακίας είναι πάντα θαμμένες κάτω από το χώμα, τα θεμέλιά μας είναι τέτοια που δεν μπορούμε παρά να αμαρτάνουμε όλη την ώρα. Οι άνθρωποι πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν ότι δεν μπορούν παρά να συνεχίζουν να είναι φαύλοι και να αμαρτάνουν πάντα. 
Συγχρόνως, το ξύλο της ακακίας υπονοεί επίσης την ανθρώπινη φύση του Ιησού Χριστού. Ο Μεσσίας που ήρθε με ανθρώπινη σάρκα, σήκωσε όλες τις αμαρτίες του κόσμου και τιμωρήθηκε αντιπροσωπευτικά για χάρη όλης της ανθρωπότητας. Είναι ο ίδιος Θεός και για αυτό η κιβωτός, η τράπεζα της προθέσεως, το θυσιαστήριο του θυμιάματος και οι σανίδες της Σκηνής του Μαρτυρίου, ήταν όλα κατασκευασμένα από ξύλο ακακίας που επιστρώθηκε με καθαρό χρυσάφι. 
Το λάδι για το φως, και τα αρώματα για το λάδι του χρίσματος και το ευώδες θυμίαμα, αναφέρονται στην πίστη μας που προσφέρουμε στον Ιησού Χριστό. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μεσσίας που έχει σώσει εμένα και εσάς. Η έννοια του ονόματος «Ιησούς» είναι «Αυτός που θα σώσει τον λαό Του από τις αμαρτίες τους», και το όνομα «Χριστός» σημαίνει «Χρισμένος», λέγοντάς μας έτσι ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο ίδιος Θεός και ο Αρχιερέας του Ουρανού που μάς έχει σώσει. Υπακούοντας στο θέλημα του Θεού, ο Κύριός μας ήρθε σε αυτή την γη με ανθρώπινη σάρκα, βαπτίστηκε, θυσιάστηκε στον Σταυρό για χάρη μας, και με αυτόν τον τρόπο μας έχει δώσει το δώρο της σωτηρίας. Ο ρόλος του Αρχιερέα που έλαβε ο Ιησούς που μας έδωσε την σωτηρία μας ήταν πράγματι το ομορφότερο έργο. 
 

Όνυχας και άλλοι λίθοι που έμπαιναν στο εφόδ και στο περιστήθιο του Αρχιερέα

Δώδεκα διαφορετικοί πολύτιμοι λίθοι αναφέρονται εδώ, που θα έμπαιναν στο εφόδ και στο περιστήθιο του Αρχιερέα. Ο Αρχιερέας φορούσε πρώτα κατάσαρκα έναν μακρύ χιτώνα, ύστερα έβαζε έναν κυανό κοντό χιτώνα και έπειτα πάνω από τον κυανό χιτώνα φορούσε το εφόδ. Κατόπιν, πάνω από το εφόδ φορούσε το περιστήθιο, το οποίο φορούσε κατά την διάρκεια της θυσιαστικής τελετής και σε αυτό το περιστήθιο τέθηκαν δώδεκα πολύτιμοι λίθοι. Αυτό μας δείχνει ότι ο ρόλος του Αρχιερέα ήταν να αγκαλιάσει τον λαό του Ισραήλ καθώς επίσης και όλους τους άλλους ανθρώπους ολόκληρου του κόσμου στο στήθος του, να πάει ενώπιον του Θεού και να Του δώσει τις θυσιαστικές προσφορές τους. 
Ο Ιησούς, ο αιώνιος Αρχιερέας του Ουρανού, αγκάλιασε επίσης όλα τα έθνη του κόσμου στο στήθος Του, πρόσφερε το σώμα Του για να αναλάβει τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του και για να θυσιαστεί στην θέση μας, και με αυτόν τον τρόπο έχει καθιερώσει τον λαό Του στον Πατέρα Θεό. Οι δώδεκα πολύτιμοι λίθοι που τοποθετούνταν στο περιστήθιο, αναφέρονται σε όλα τα έθνη αυτού του κόσμου και ο Αρχιερέας που τους φορούσε αναφέρεται στον Ιησού Χριστό που, επιπλέον, έχει σώσει και έχει αγκαλιάσει στο στήθος Του όλα τα έθνη του κόσμου. 
Αυτές λοιπόν ήταν οι προσφορές που ο Θεός μας είπε στους Ισραηλίτες να φέρουν για να χτιστεί η Σκηνή του Μαρτυρίου για Αυτόν. Υπάρχει μια πνευματική σημασία στο γεγονός ότι ο Θεός τούς είπε να χτίσουν την Σκηνή του Μαρτυρίου, τον τόπο της κατοικίας Του, με αυτές τις προσφορές. Οι Ισραηλίτες παρέμειναν πάντα αμαρτωλοί, επειδή δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τον Νόμο που ο Θεός τούς είχε δώσει. Για αυτό ο Θεός τούς είπε μέσω του Μωυσή να χτίσουν την Σκηνή του Μαρτυρίου και τους έδωσε το σύστημα θυσιών, μέσω του οποίου η άφεση της αμαρτίας χορηγούνταν από τις θυσιαστικές προσφορές. Ο Θεός, με άλλα λόγια, καθάρισε όλες τις αμαρτίες των Ισραηλιτών με την αποδοχή των προσφορών τους, την χρησιμοποίηση όλων αυτών των προσφορών για να χτίσει τον Οίκο Του και έπειτα τους έκανε να του δώσουν τις θυσιαστικές προσφορές τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του θυσιαστικού συστήματος. Έτσι ο Θεός θα μπορούσε να κατοικήσει στην Σκηνή του Μαρτυρίου με τον λαό Ισραήλ. 
Υπάρχουν, εντούτοις, πάρα πολλοί Χριστιανοί σε αυτή την γη, που απλά δεν πιστεύουν στο κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. Αφού ο Θεός τούς είπε να φέρουν χρυσάφι, ασήμι και χαλκό σε Αυτόν, γιατί δεν πιστεύουν στην αλήθεια που υπονοείται από αυτές τις προσφορές; 
Δεν ήμασταν όλοι προορισμένοι για τον άδη λόγω των αμαρτιών μας; Έχετε πιστέψει στο χριστιανισμό σαν να ήταν απλά μια από τις πολλές θρησκείες αυτού του κόσμου, επειδή δεν έχετε αναγνωρίσει ποτέ ότι προορίζεστε για τον άδη; Αν έτσι πιστεύατε μέχρι τώρα, τότε πρέπει να μετανοήσετε και να επιστρέψετε στην πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, και του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού. Και πρέπει να αναγνωρίσετε ότι μπροστά στις αυστηρές εντολές του Θεού είστε μια μάζα αμαρτίας και ότι είστε προορισμένοι για τον άδη λόγω αυτών των αμαρτιών, και να πιστέψετε στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. 
Τώρα, πρέπει να πιστέψετε στο ευαγγέλιο της αλήθειας, ότι παρόλο που ήσασταν προορισμένοι για τον άδη, ο Κύριός μας εντούτοις ήρθε σε αυτή την γη ως ο Μεσσίας, ανέλαβε τις αμαρτίες σας με το βάπτισμά Του, σήκωσε αυτές τις αμαρτίες στον Σταυρό και θυσιάστηκε χύνοντας το αίμα Του εκεί και, με αυτόν τον τρόπο, έχει σώσει εμένα και εσάς από τις αμαρτίες μας και την καταδίκη μας. Χωρίς πίστη στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος που φανερώνεται στο κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, δεν μπορούμε ποτέ να θέσουμε τέλεια τα θεμέλια της πίστης μας. 
 

Πρέπει να σκεφτούμε για το θεμέλιο της πίστης μας

Ο Θεός μάς λέει να έχουμε την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος· πρέπει να αναρωτηθούμε αν έχουμε πράγματι αυτή την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, ή αν πιστεύουμε στην αλήθεια που φανερώνεται μόνο στο πορφυρό και ερυθρό νήμα, αφήνοντας έξω το κυανό νήμα. 
Πρέπει να εξετάσουμε τους εαυτούς μας και να δούμε αν έχουμε ή όχι λανθασμένο είδος πίστης για τον Θεό, που ταιριάζει μόνο με την προτίμησή μας. Όταν ο Θεός μάς λέει να Του φέρουμε το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, μήπως κατά τύχη, του δίνουμε μαύρο νάιλον; «Θεέ, το νήμα που ζήτησες φαίνεται να είναι άχρηστο για την Σκηνή του Μαρτυρίου. Θα σαπίσει με την βροχή. Και είναι επίσης αρκετά κουραστικό να ψάξουμε να το βρούμε και να το φέρουμε ως εδώ. Δοκίμασε αντί για αυτό τούτο το νάιλον νήμα. Μπορώ να Σου εγγυηθώ ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 50 χρόνια, ίσως ακόμα και 100 χρόνια αν το φροντίσεις καλά. Και αν ακόμα το θάψεις στο χώμα, δεν θα σαπίσει ούτε μετά από 200 χρόνια. Δεν είναι αυτό θαυμάσιο;» 
Δεν είναι αυτό εκείνο που, κατά κάποιον τρόπο, λέμε στον Θεό; Πρέπει και εμείς επίσης να ρίξουμε μια καλή ματιά στον εαυτό μας και να εξετάσουμε αν δεν δείχνουμε πράγματι αυτό το είδος ναρκισσιστικής και δεισιδαιμονικής πίστης στον Θεό. Και αν έχουμε τέτοια πίστη, πρέπει να μετανοήσουμε αμέσως. Πρέπει, με άλλα λόγια, να γυρίσουμε πίσω. 
Υπάρχουν πολλοί μεταξύ μας, που σκέφτονται ότι οι ίδιοι είναι πραγματικά καλοί Χριστιανοί, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, η γνώση τους είναι λανθασμένη ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την πίστη τους. 
 

Μυστικισμός που επικρατεί στο χριστιανισμό σήμερα

Ο μυστικισμός είναι αυτό που συνήθως πιστεύουν οι Χριστιανοί πιο πολύ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία ιδέα τι πραγματικά λέει ο Λόγος του Θεού. Επειδή δεν ξέρουν τον Λόγο της αλήθειας που τους έχει δώσει ο Μεσσίας, πιστεύουν και ακολουθούν τον Κύριο σύμφωνα με τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις τους. Και είναι πεπεισμένοι ότι τέτοια συναισθήματα είναι αλήθεια. Επειδή προσεύχονται στον Θεό θερμά μόνοι τους, και ακολουθούν πιστά τις συγκινήσεις και τα συναισθήματά τους που αισθάνονται στις προσευχές τους, δεν μπορούν να διακρίνουν τι ακριβώς είναι η αληθινή πίστη στον Θεό. 
Έτσι, το να πιστεύει κανείς στον Θεό σύμφωνα με τις συγκινήσεις και τα συναισθήματα που ξεχειλίζουν μέσα στις σκέψεις του, αυτό είναι η πίστη του μυστικισμού. Άνθρωποι που πιστεύουν στον Θεό και οδηγούνται από τα συναισθήματα που δοκιμάζουν όταν νηστεύουν, όταν δοξάζουν, όταν πιστεύουν, όταν κάνουν προσευχές νωρίς το πρωί, όταν ανεβαίνουν πάνω σε ένα βουνό για να προσευχηθούν, όταν αμαρτάνουν, όταν κάνουν προσευχές μετανοίας και ούτω καθ’ εξής· αυτοί οι άνθρωποι είναι όλοι μυστικιστές. Με άλλα λόγια, το να ζεις μια ζωή πίστης βασισμένος στα συναισθήματά σου, δεν είναι η πίστη του κυανού, του πορφυρού και του ερυθρού νήματος για τα οποία μίλησε ο Μεσσίας.
Ίσως τουλάχιστον 99,9 τοις εκατό των σημερινών Χριστιανών υπήρξαν ιστορικά μυστικιστές. Δεν είναι υπερβολή, με άλλα λόγια, να ειπωθεί ότι εκτός από την Πρώτη Εκκλησία, ολόκληρη η χριστιανοσύνη έχει ακολουθήσει το μυστικισμό. Όσοι δεν έχουν την πίστη στο κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, εξαπατώνται στην σκέψη ότι τα συναισθήματά τους είναι σαν την ίδια την πίστη. Υποστηρίζουν ότι έχουν δει και έχουν συναντηθεί με τον Θεό στις προσευχές τους και μας λένε πόσο θαυμάσια αισθάνονται όταν λατρεύουν. 
Λένε, «Συγκεντρωθήκαμε σε αυτή την σύναξη δοξολογίας και σηκώσαμε τα χέρια μας και μετανοήσαμε μαζί για τις αμαρτίες μας. Κρατήσαμε τον Σταυρό και εκτελέσαμε κάποιο τελετουργικό στα πόδια του, και έπειτα οι καρδιές μας πήραν φωτιά και ο Χριστός έγινε τόσο έντονα αγαπητός. Αισθανθήκαμε τόσες πολλές ευχαριστίες στις καρδιές μας για το αίμα που έχυσε ο Χριστός. Πιστέψαμε ακόμα πιο θερμά ότι ο Κύριος έχει πλύνει όλες τις αμαρτίες μας, αναγνωρίζοντας ακόμα περισσότερο ότι για αυτό έχυσε το αίμα Του. Απολαύσαμε ολόκληρη την εμπειρία». Αλλά όταν τα συναισθήματά τους υποχωρήσουν κάποια ημέρα, λένε, «Όλα αυτά τα συναισθήματα απλά στέγνωσαν και έχουμε αμαρτία στις καρδιές μας». Αυτό το είδος πίστης είναι η πίστη του μυστικισμού. 
Ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές ή αιρετικές διαφορές κάποιου, κάθε Χριστιανός χρειάζεται την πίστη που πιστεύει στην αλήθεια του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Η πίστη όλων όσων δεν έχουν αυτή την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος για το οποίο μίλησε ο Θεός, είναι μυστικιστική και δεισιδαιμονική. Αυτοί οι άνθρωποι δίνουν στον Θεό όχι την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, αλλά την πίστη του νάιλον νήματος. Φέρνουν στον Θεό την μυστικιστική πίστη τους, με άλλα λόγια, κάτι που υπολείπεται, κάτι που ο Θεός ούτε καν το εξετάζει.
Έχετε δει ποτέ το χοντρό σχοινί που χρησιμοποιούν για να δέσουν τα πλοία στις αποβάθρες; Οι μυστικιστές θα πρόσφεραν πρόθυμα στον Θεό αυτό το είδος υλικού. Όταν ο Κύριός μας είπε να φέρουμε το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, μερικοί άνθρωποι πήραν αυτό το χοντρό σχοινί στον Θεό, και Του είπαν, «Κύριε, δέξου αυτή την πίστη!» Και μερικοί άνθρωποι φέρνουν σε Αυτόν ακόμα και σιδερένιες αλυσίδες που χρησιμοποιούνται για να δέσουν τα μεγάλα σκάφη το ένα με το άλλο και στην αποβάθρα. Κυλώντας μια δέσμη τέτοιων σιδερένιων αλυσίδων, την προσφέρουν στα πόδια του Κυρίου, ζητώντας Του να την δεχθεί. 
Αλλά ο Θεός μάς έχει πει να Του φέρουμε την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Δεν μας έχει πει να του φέρουμε σιδερένιες αλυσίδες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι φέρνουν σε Αυτόν ό,τι φαίνεται καλύτερο στα μάτια τους ή ό,τι είναι ευκολότερο να βρουν. Αν και υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στον Θεό με σιδερένιες αλυσίδες, σχοινί, νάιλον νήμα, ή ακόμα και κληματόβεργες, ο Θεός δέχεται μόνο την προσφορά του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Ο Θεός έχει ορίσει ότι η μόνη πίστη που θα δεχόταν είναι η πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Έτσι, πρέπει να φέρουμε αυτή την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος ενώπιον του Θεού. 
 

Ο Μεσσίας δεν δέχεται απλά οποιαδήποτε προσφορά

Οι Ισραηλίτες έπρεπε να φέρουν στον Θεό επίσης χρυσάφι, ασήμι, χαλκό και δώδεκα πολύτιμους λίθους για να μπουν στο εφόδ και το περιστήθιο. Ακόμα υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που φέρνουν στον Θεό τσίγκο και σίδερο. Μήπως ο Ιησούς λειτουργεί μια μάντρα ανακύκλωσης, για να δεχθεί όλα αυτά τα πράγματα; Φυσικά όχι! 
Ο Ιησούς δεν είναι κάποιος που δέχεται ακριβώς οποιοδήποτε είδος απορριμμάτων. Δεν λειτουργεί μια μάντρα ανακύκλωσης, που δέχεται οποιαδήποτε άχρηστη ύλη που Του φέρνετε. Ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας που θέλει να μας παραχωρήσει το έλεός Του, του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος που συγχωρεί τις αμαρτίες μας, και που θέλει να μας δώσει την αληθινή αγάπη Του. Για αυτό ο Ιησούς καλείται ως ο Βασιλιάς της αγάπης. Ο ποιμένας μας είναι πράγματι ο Βασιλιάς της αγάπης. Ο Ιησούς είναι πράγματι ο αληθινός Μεσσίας μας. Αυτός ο Μεσσίας έχει ορίσει την πίστη που θέλει από μας, προσδιορίζοντας ορισμένα χαρακτηριστικά που απαιτούνται απαραιτήτως. Μόνο όταν πηγαίνουμε ενώπιον του Θεού με αυτή την πίστη, θα μας δώσει ό,τι μας έχει υποσχεθεί.
Ακόμα βλέπουμε ότι ανάμεσα σε όσους η πίστη τους στον Μεσσία είναι βασισμένη στην λανθασμένη γνώση τους για Αυτόν, υπάρχουν μερικοί των οποίων το πείσμα είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Είναι κακοί και πονηροί, τόσο όσο και ο Φαραώ που επέμενε στους δρόμους του ενώπιον του Θεού. Όταν ο Μωυσής του είπε, «Ο Γιαχβέ φανερώθηκε και διατάζει: Άφησε τον λαό μου να φύγει», ο Φαραώ απάντησε: «Ποιος είναι αυτός ο Γιαχβέ;» 
Όταν του εξηγήθηκε η ύπαρξη του Θεού, θα έκανε καλά να ταπεινωθεί γρήγορα και να παραδοθεί σε Αυτόν, αφού υπολογίσει τις δαπάνες και τα κέρδη της ανυπακοής του. Αν ακόμα δεν μπορούσε να πιστέψει απολύτως και έπρεπε να επιμείνει στο πείσμα του, θα μπορούσε να έχει προσπαθήσει να κάνει υπομονή για λίγο αλλά, μετά από μερικές πληγές, έπρεπε να έχει σταματήσει. Πόσο ανόητο και αξιολύπητο ήταν για τον Φαραώ να επιμένει στο πείσμα του και την ανυπακοή στον Λόγο του Θεού, ακόμα και όταν ολόκληρο το έθνος του μολύνθηκε από τους βατράχους!
Όχι μόνο βάτραχοι αλλά και σκνίπες επίσης μόλυναν το παλάτι του Φαραώ. Αριστερά και δεξιά, οπουδήποτε αν γυρνούσε σε ολόκληρη την γη της Αιγύπτου, ήταν γεμάτη από σκνίπες, όμως ο Φαραώ δεν παραδόθηκε. Πώς θα μπορούσε να ζει κάποιος όταν όλα γύρω ήταν γεμάτα από σκνίπες; Σε αυτή την κατάσταση έπρεπε να έχει αναγνωρίσει, «Επειδή έχω παρακούσει στον Θεό, Αυτός μου δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός Βασιλιάς. Μπορεί εγώ να είμαι βασιλιάς της αυτοκρατορίας μου σε αυτή την γη αλλά δεν είμαι τίποτα απέναντί Του. Αν και είμαι ο βασιλιάς του μεγαλύτερου έθνους στο πρόσωπο αυτής της γης και έχω δύναμη πάνω σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Θεός είναι ακόμα ισχυρότερος από μένα και μου φέρνει αυτές τις πληγές λόγω της ανυπακοής μου». Έτσι έπρεπε να παραδοθεί. 
Το σοφό για τον Φαραώ ήταν να παραδοθεί γρήγορα, αφού είδε ποιο θα ήταν το κόστος της αντίστασής του. Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός ήταν ο Φαραώ, αν έβγαζε το συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε τρόπος για να σταθεί ενάντια στον Θεό, εκείνο που έπρεπε να κάνει ήταν να παραδοθεί σε Αυτόν, λέγοντας, «Εντάξει Θεέ, πάρε την πρώτη θέση· εγώ θα μείνω στην δεύτερη θέση». Αλλά επειδή ο Φαραώ αρνήθηκε να υποταχτεί έτσι, ολόκληρο το έθνος και οι άνθρωποί του μολύνθηκαν από τις σκνίπες. 
Έτσι, κανένας Αιγύπτιος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Όταν όλοι βασανίζονταν αδυσώπητα από τις σκνίπες, πώς θα μπορούσε κάποιος να κάνει κάτι άλλο παρά να προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις σκνίπες; Μπορούμε όλοι να φανταστούμε αυτούς τους φτωχούς Αιγύπτιους να τρέχουν γύρω με πυρσούς, προσπαθώντας να ξεφορτωθούν τις σκνίπες, ίσως καίγοντας ακόμα και τα σπίτια τους στην προσπάθεια, και την δυσωδία των σκνιπών που καίγονταν να γεμίζει τα χωριά. 
Υπάρχουν πράγματα που ο άνθρωπος μπορεί να κάνει και πράγματα που ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει. Επειδή ο Θεός είναι ο Κύριος των Δυνάμεων, είναι Θεός που εξουσιάζει πάνω στην ζωή και τον θάνατο, την ευτυχία και την στενοχώρια, και τις ευλογίες και τις κατάρες. Όταν αυτό συμβαίνει, αντί να εμπιστευθούμε στον εαυτό μας και να προσπαθούμε να αντισταθούμε στον Θεό, πρέπει όλοι να σκεφτούμε λογικά και να βγάλουμε το λογικό συμπέρασμα να εγκαταλείψουμε το πείσμα μας. Αναμεταξύ μας, μπορούμε ίσως να επιμείνουμε στο δικό μας δρόμο και να προσπαθήσουμε να επικρατήσουμε των άλλων, αλλά όταν μιλάμε με τον Μεσσία, αυτό δεν είναι πλέον εφικτό. 
Πρέπει να σκεφτούμε τι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να είμαστε ενώπιον του Θεού. Πρέπει σοβαρά να εξετάσουμε αν πρέπει να επιμείνουμε ενάντια στον Θεό ή αν οι καρδιές μας πρέπει πράγματι να είναι ευγενείς και πράες. Και πρέπει να βγάλουμε το οριστικό συμπέρασμα ότι πρέπει όλοι να είμαστε πράοι ενώπιον του Θεού. Μπορούμε να επιμείνουμε στο πείσμα μας ενώπιον των ανθρώπων και να αντιμετωπίσουμε κατά περιόδους τις συνέπειες, αλλά ενώπιον του Θεού οι καρδιές μας πρέπει να είναι απολύτως πράες. 
«Θεέ, έχω κάνει λάθος» — όσοι το αναγνωρίζουν αυτό είναι αυτοί που διαλέγουν τον σωστό δρόμο. Είναι οι άνθρωποι που μπορούν να σωθούν από τις καταραμένες ζωές τους. Για εκείνους που είχαν αφήσει τον Θεό λόγω των αμαρτιών τους, ο δρόμος για να αγκαλιαστούν στα χέρια του Θεού και να τραφούν με το ζωοποιό νερό Του, είναι να αναγεννηθούν εξ ύδατος και Πνεύματος. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις ζωές μας, όταν τέτοιες ζωές ξοδεύονται μάταια στην έρημο αυτού του κόσμου, κυκλωμένες από το κενό και άγονο έδαφός της, χωρίς κανένα σκοπό παρά μόνο να επιστρέψουμε σε μια χούφτα χώμα; 
Ο μόνος τρόπος για να σωθούμε εμείς που πρόκειται να επιστρέψουμε στο χώμα και είμαστε καταδικασμένοι να ριχτούμε στην λίμνη της φωτιάς, είναι να πιστέψουμε στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, και έτσι να λάβουμε την άφεση των αμαρτιών μας. Αυτό ισχύει για τις απελπισμένες και μάταιες ζωές που προορίζονται για αιώνια καταστροφή εξαιτίας της στάσης τους ενάντια στον Θεό και για τις αμαρτίες τους, προκειμένου να αναβιώσουν ως εκ θαύματος πάλι ενώπιον του Θεού μέσω της αγάπης του ελέους Του, της αγάπης της σωτηρίας. Πρέπει, επομένως, όλοι να ντυθούμε με αυτή την σωτηρία. 
Πώς μπορεί κάποιος που είναι θνητός, να προκαλέσει ποτέ τον Θεό; Όταν ο Θεός μάς λέει να φέρουμε τέτοιες προσφορές, πρέπει όλοι να υπακούσουμε τον Λόγο Του. Εξετάζοντας την κύρια περικοπή στην αρχή, όπου ο Θεός μάς λέει ποιες προσφορές πρέπει να Του φέρουμε, πρέπει όλοι να καταλάβουμε, «Α, αυτό είναι το είδος της πίστης που ζητά ο Θεός να του φέρουμε». 
Στο περιστήθιο του Αρχιερέα, έπρεπε να τοποθετηθούν δώδεκα πολύτιμοι λίθοι. Και κάτω από το περιστήθιο της κρίσης, έπρεπε να μπουν τα Ουρίμ και Θουμίμ, που κυριολεκτικά σημαίνουν τα Φώτα και οι Τελειότητες, έτσι ώστε ο Αρχιερέας να μπορεί να φέρει την σωστή κρίση επάνω στον λαό του Ισραήλ. 
Αυτό αναφέρεται στο γεγονός ότι μόνο οι δούλοι του Θεού μπορούν να φέρουν δίκαιη κρίση για τα πνευματικά παιδιά Του, σκορπίζοντας το φως του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα τους και τον Λόγο του Θεού. 
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε τώρα ότι ενώπιον του Θεού, η αλήθεια του κυανού, του πορφυρού και του ερυθρού νήματος είναι η πραγματική αλήθεια και η πραγματική σωτηρία. Αυτή η αλήθεια του κυανού, του πορφυρού και του ερυθρού νήματος, είναι η αληθινή σωτηρία που μας φέρνει στην ζωή και εκτός από αυτό, τίποτα άλλο δεν αποτελεί την σωτηρία μας. Αυτό όλο βασίζεται στον Λόγο του Θεού, σαφώς και αληθινά. 
 


Όλα τα υλικά της Σκηνής του Μαρτυρίου συσχετίζονται με την σωτηρία του ανθρώπου από την αμαρτία


Ωστόσο, οι άνθρωποι αρνούνται ακόμα επίμονα να πιστέψουν, από ανοησία. Τι θα συμβεί τότε σε αυτούς; Δεν θα σωθούν ποτέ. Ενώπιον του Θεού, πρέπει να απορρίψουμε την ανοησία μας. Και πρέπει να αδειάσουμε τις καρδιές μας. Πρέπει να απορρίψουμε τις σκέψεις και το πείσμα μας ενώπιον του Θεού, και αντί για αυτό να υπακούσουμε στον Λόγο Του και να Του δώσουμε τις καρδιές μας. Δεν πρέπει ποτέ να επιμείνουμε ενάντια στον Θεό, εμμένοντας στους απείθαρχους δρόμους μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό ενώπιον άλλων ανθρώπων, αλλά ως Χριστιανοί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τουλάχιστον ενώπιον του Θεού. Και όμως οι ανόητοι άνθρωποι αντιστέκονται στον Θεό και είναι πράοι μόνο ενώπιον άλλων ανθρώπων. Αυτό είναι το λάθος τους. Πρέπει να ταπεινωθούμε ενώπιον του Θεού και να αναγνωρίσουμε πως ό,τι μας έχει πει ο Θεός είναι σωστό. 
Και πρέπει να πιστέψουμε και να εμπιστευθούμε στον Λόγο του κυανού, του πορφυρού και του ερυθρού νήματος. Η πίστη εμπιστεύεται στον Λόγο του Θεού. Όταν ριχνόμαστε στα πόδια του Θεού, ομολογούμε όλα τα προβλήματά μας ενώπιον Του και προσκολλόμαστε σε Αυτόν ζητώντας την βοήθειά Του, ο Θεός θα απαντήσει σίγουρα σε μας. Πρέπει λοιπόν να δεχτούμε αυτό που έχει κάνει για μας με ευχαριστίες. Αυτό ακριβώς είναι η πίστη. Με τι παραλογισμό και τρέλα, λοιπόν, θα μπορούσαμε να δείξουμε στον Θεό κάτι εκτός από το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, φέρνοντάς Του πετονιές ψαρέματος ή μεταλλικές αλυσίδες; Φέρνοντας κάποιο άχρηστο νήμα ενώπιον του Θεού και λέγοντάς Του, «Αυτό είναι η δική μου πίστη. Έτσι έχω πιστέψει τόσο έντονα. Αυτή είναι η σταθερή πίστη που έχω τηρήσει στην πράξη», — αυτό απλά δεν είναι πίστη, αλλά αποδεικνύει κάποιον ανόητο ενώπιον του Θεού. 
Ο άνθρωπος πρέπει να εγκαταλείψει την ξεροκεφαλιά του ενώπιον του Μεσσία. Ενώπιον του Θεού, με άλλα λόγια, πρέπει να κάμψουμε το θέλημά μας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε τους εαυτούς μας ενώπιον του Θεού. Πρέπει να αναγνωρίσουμε σύμφωνα με αυτό που μάς λέει ο Θεός και αυτό που Εκείνος αποφασίζει για εμάς. Τίποτα πέρα από αυτό δεν είναι η σωστή πίστη των Χριστιανών. Υπακούοντας και πιστεύοντας σύμφωνα με τον λόγο του Θεού, είναι η σωστή στάση και καρδιά των πιστών. Αυτό πρέπει να έχουμε στο νου μας ενώπιον του Θεού.
Μεταξύ μας, φυσικά, μπορούμε να καυχηθούμε για τα επιτεύγματα κάποιου, να συγκρίνουμε ο ένας τον άλλον, να ανταγωνιστούμε και να προκαλούμε ο ένας τον άλλον. Αν και το να συγκρινόμαστε με τον Θεό είναι επίσης άχρηστη πρακτική, μεταξύ των ανθρώπων αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε παρά να ασχολούμαστε συνεχώς. 
Ακόμα και τα κουτάβια αναγνωρίζουν ποια είναι τα αφεντικά τους και υποτάσσονται και υπακούνε στους ιδιοκτήτες τους. Ακόμα και τα σκυλιά, με άλλα λόγια, υπακούνε τους ιδιοκτήτες τους, αναγνωρίζουν τις φωνές τους και ακολουθούν μόνο τους κυρίους τους. Όταν οι ιδιοκτήτες μαλώνουν τα σκυλιά τους, εκείνα αναγνωρίζουν το λάθος τους, κατεβάζουν τα κεφάλια τους υποτακτικά και προσπαθούν να επιστρέψουν σε καλή σχέση με τον κύριό τους, κάνοντας κάθε είδος χαριτωμένα μικρά κόλπα. Ενώ ακόμα και τα ζώα το κάνουν αυτό, οι άνθρωποι όμως συνεχίζουν να προκαλούν τον Θεό εφαρμόζοντας την πίστη των σκέψεών τους. Συνεχίζουν, με άλλα λόγια, να προσκολλώνται στον Θεό, ενώ ακόμα επιμένουν στους δρόμους τους και τις σκέψεις τους. 
Με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα του, ο Θεός έχει κάνει έτσι όλες τις αμαρτίες της ανθρωπότητας να εξαφανιστούν και το μόνο που μας έχει πει είναι να έχουμε την πίστη που πιστεύει στα έργα του Κυρίου μας. Ωστόσο, οι άνθρωποι παραμένουν ακόμα απειθείς και προκαλούν τον Θεό. 
Ο Κύριος μάς έχει πει να φέρουμε σε Αυτόν όλες τις αμαρτίες μας και εξαφανίζοντάς τις όλες με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, μας έχει δώσει την άφεση της αμαρτίας. Αν και ο Θεός μάς έχει πει να Του φέρουμε την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, οι άνθρωποι ακόμα δεν πιστεύουν σε αυτό και προκαλούν τον Κύριό τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι καταραμένοι. 
Όταν φέρνουν στον Μεσσία όχι την πίστη που θέλει από αυτούς, αλλά την πίστη που δεν θέλει, Εκείνος μπορεί μόνο να θυμώσει. Συνεχίζουν να φέρνουν την ισχυρογνωμοσύνη τους ενώπιον του Θεού και να Του λένε, «Έχω τηρήσει την πίστη μου μέχρι τώρα και τόσο καλά. Επαίνεσέ με για το καλό μου έργο». Θα τους επαινούσε ο Θεός απλά επειδή έχουν τηρήσει την δική τους πίστη, όταν στην πραγματικότητα αυτή η πίστη είναι απλά άχρηστη; 
Ίσως υπάρχουν περιπτώσεις που το πείσμα είναι απαραίτητο στις ζωές μας. Αλλά το πείσμα της λανθασμένης πίστης είναι εντελώς άχρηστο ενώπιον του Θεού. Ο Θεός χρησιμοποίησε το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα για την εξαφάνιση των αμαρτιών μας. Η Βίβλος δεν λέει ότι χρησιμοποίησε μόνο το πορφυρό νήμα, ούτε ότι χρησιμοποίησε μόνο το ερυθρό νήμα, πολύ λιγότερο ότι χρησιμοποίησε μεταλλικές αλυσίδες, όπως δεν υπάρχει καμία αναφορά χρησιμοποίησης νάιλον νήματος. Μέσα στον Οίκο του Θεού και μέσα στον νόμο της σωτηρίας Του που δόθηκε σε μας, ο Μεσσίας έχει απαιτήσει από μας την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. 
Χριστιανοί είναι όσοι πιστεύουν και ακολουθούν τον Ιησού Χριστό. Και εμείς επίσης, λοιπόν, είμαστε Χριστιανοί. Εντούτοις, υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν αναγεννηθεί παρόλο που πιστεύουν στον Ιησού ως Σωτήρα τους, που δεν έχουν λάβει την άφεση της αμαρτίας και που δεν έχουν την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος — αυτοί είναι μόνο στο όνομα Χριστιανοί, που προορίζονται για τον άδη επειδή πιστεύουν σύμφωνα με τους δικούς τους τρόπους. Ο Θεός θα εγκαταλείψει αυτούς τους ανθρώπους, γιατί είναι μόνο θρησκόληπτοι και όχι αληθινοί Χριστιανοί. 
Τουλάχιστον ενώπιον του Θεού, πρέπει όλοι να είμαστε ειλικρινείς και να αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας όπως είμαστε πραγματικά. Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο, πρέπει να ομολογήσουμε ότι προοριζόμαστε για τον άδη λόγω των αμαρτιών μας. Ενώπιον του Μεσσία, πρέπει όλοι να έχουμε την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πιστέψεις έτσι. Και όποτε ομολογούμε, πρέπει να θυμόμαστε αυτό που έχει κάνει για μας ο Μεσσίας, ότι βαπτίστηκε για να μας ελευθερώσει από την αμαρτία και τιμωρήθηκε για τις αμαρτίες μας με την σταύρωσή Του, και κάθε φορά να αναγνωρίζουμε την σωτηρία μας. Αυτή είναι η πίστη που ο Θεός απαιτεί από εμάς. 
Δεν μπορούμε ποτέ να ικανοποιήσουμε τον Θεό, εκτός αν κάνουμε ακριβώς ότι θέλει ο Μεσσίας. Γιατί; Επειδή Εκείνος έχει γίνει ο αιώνιος Σωτήρας μας μέσω του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματός Του, και εμείς πρέπει να πιστεύουμε κάθε στιγμή σε αυτό που ο Θεός έχει κάνει για μας. Επειδή η πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος είναι αληθινή, την χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο για την άφεση των αμαρτιών που οι ίδιοι διαπράττουμε καθημερινά. 
 

Θα ήταν ο Θεός ευτυχής αν Του δίναμε τα προϊόντα των προσπαθειών μας;
Το βάπτισμα του Ιησού
Ο σταυρός
Αν δίναμε στον Θεό τα πράγματα της γης, όχι μόνο θα συγκεντρώναμε την οργή του Θεού επάνω μας, αλλά θα διαπράτταμε επίσης μια μεγάλη αμαρτία προκαλώντας Τον. Τέτοια πίστη είναι προδοτική, επειδή αντιστέκεται στον Θεό. Τίποτα σε αυτόν τον κόσμο, ανεξάρτητα από το πόσο πολύτιμο και ακριβό μπορεί να είναι, δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει τον Θεό. Το να φέρουμε στον Θεό τέτοια υλικά πράγματα αυτού του κόσμου, δεν είναι ποτέ η σωστή πίστη που μπορεί να επαινεθεί από τον Θεό. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να είναι αυτά με κοσμικούς όρους, ο Θεός δεν δέχεται τέτοια υλικά πράγματα. Πρέπει να έχουμε την πίστη που ο Θεός θέλει πραγματικά από μας και να Του προσφέρουμε αυτή την πίστη. 
Η πίστη μας πρέπει να είναι αυτή που πιστεύει στον Λόγο του Θεού όπως είναι, η πίστη αυτή που φέρνει ακριβώς τις προσφορές που ο Θεός έχει ζητήσει από μας. Στο μεταξύ, με κάθε στιγμή που περνάει, πρέπει και εμείς επίσης να καταλάβουμε αυτό που ο Θεός έχει κάνει για μας, και επίσης πρέπει να καταλάβουμε τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειές μας. Πρέπει να θυμόμαστε τις άφθονες ευλογίες που ο Θεός έχει παραχωρήσει σε μας και πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς και να πιστεύουμε σε αυτό που έχει κάνει για μας, ότι μας έχει συναντήσει πρόθυμα. 
Πρέπει να απορρίψουμε όλες τις πεποιθήσεις του μυστικισμού και πρέπει να έχουμε μόνο εκείνη την πίστη που πιστεύει στον Λόγο που λαλήθηκε από τον Θεό. Οι προσφορές αυτής της πίστης είναι αυτό που πρέπει να δώσουμε στον Θεό. Μόνο όταν δίνουμε στον Θεό τις προσφορές της σωστής πίστης, Εκείνος θα ικανοποιηθεί, θα μας συναντήσει και θα δεχτεί την πίστη μας. Και όταν το κάνουμε αυτό, ο Θεός μάς δίνει όλες τις ευλογίες που έχει ορίσει και έχει προετοιμάσει για μας. 
Όταν κατοικούμε στον λόγο, πρέπει επομένως να συλλογιστούμε, «Ποια είναι η πίστη που ο Θεός θέλει πραγματικά από μας; Ποιο είδος προσευχής είναι η προσευχή που θέλει;» Έπειτα να συνειδητοποιήσουμε ότι η προσευχή που ο Θεός θέλει από μας, δεν είναι άλλη από την προσευχή μέσα στην πίστη. Ο Κύριός μας θέλει από μας τις προσευχές που προσφέρονται μέσα στην πίστη της σωτηρίας του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, μέσα στην πίστη που έχει δεχτεί αυτό που ο Θεός μάς έχει δώσει. Το παν που ο Θεός θέλει από μας είναι αυτή η προσευχή της ευγνωμοσύνης μέσα στην πίστη· δεν θα δεχτεί ποτέ κάτι οτιδήποτε δικής μας παραγωγής, που προσπαθούμε να Του δώσουμε ή να αφήσουμε στα πόδια Του. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε ποτέ να το κάνουμε αυτό. 
Ο Θεός μάς λέει, «Όχι, όχι, δεν είναι αυτή η πίστη που θέλω από σας. Βαπτίστηκα και σταυρώθηκα για σας. Έλαβα το βάπτισμα για να εξαφανίσω όλες τις αμαρτίες σας. Επειδή έπρεπε να αναλάβω τις αμαρτίες σας πριν κριθώ για αυτές τις αμαρτίες και πεθάνω στον Σταυρό. Είμαι ο Σωτήρας σας, αλλά επίσης είμαι ο Θεός σας. Είμαι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων, αλλά επίσης, επειδή είμαι ο Θεός σας, ήρθα σε αυτή την γη και εκπλήρωσα τα πάντα. Θέλω αληθινά να πιστέψετε σε μένα, να αναγνωρίσετε την εξουσία μου στις καρδιές σας και να ομολογήσετε ολόψυχα ότι είμαι ο αληθινός Θεός σας». Είναι με αυτή την πρόθεση που ο Θεός μάς έχει δώσει το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. Και αυτή είναι η πίστη που ο Θεός απαιτεί από εμάς. 
Πρέπει πραγματικά να έχουμε αυτή την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος. Ίσως σκέφτεστε, «Καλά, αυτό μπορεί να βιωθεί. Τα πηγαίνω αρκετά καλά και τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά. Αν δεν είναι κάτι σπασμένο, γιατί να το επισκευάσεις; Γιατί πρέπει να πιστέψω ακριβώς με αυτόν τον τρόπο; Δεν είναι όλα το ίδιο πράγμα αν πιστεύω με αυτόν τον τρόπο ή με εκείνο τον τρόπο;» Όχι, δεν είναι το ίδιο· αν έχετε κάποια άλλη πίστη εκτός από αυτήν στις καρδιές σας, τότε δεν έχετε σωθεί εντελώς. Επειδή σε τέτοιες καρδιές βρίσκεται ακόμα η αμαρτία, πρέπει να στρέψετε τις καρδιές σας και να επιστρέψετε στην πίστη που πιστεύει αληθινά στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. 
Οι καρδιές όσων πιστεύουν στο αληθινό ευαγγέλιο και εκείνων που δεν πιστεύουν, είναι εντελώς διαφορετικές η μια από την άλλη. Ο Θεός το ξέρει αυτό, όπως και εμείς που έχουμε αναγεννηθεί. Όταν φτάνεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου, πρέπει να επιστρέψεις. «Θεέ, είμαι πράγματι αμαρτωλός. Παρακαλώ σώσε με». Όταν στρέφετε έτσι στις καρδιές σας και αναζητάτε την σωτηρία σας, ο Θεός θα σας συναντήσει με την αλήθειά Του. 
 


Ο Κύριος μάς έχει σώσει από όλες τις αμαρτίες μας


Ο Κύριός μας βαπτίστηκε και σταυρώθηκε για μας. Όπως γράφει στο Κατά Ματθαίον 3, αυτό έχει κάνει για μας ο Κύριος. Πιστεύουμε σε αυτό. Τον ευχαριστούμε για αυτό. Όταν ο Ιησούς βαπτίστηκε, όλες οι αμαρτίες μας μεταβιβάστηκαν σε Αυτόν. Όταν σταυρώθηκε, το έκανε επειδή ανέλαβε όλες τις αμαρτίες μας για να μπορεί να φέρει αυτές τις αμαρτίες στον Σταυρό. Τιμωρήθηκε όχι μόνο για τις αμαρτίες μας, αλλά για όλες τις αμαρτίες ολόκληρου του κόσμου. 
Όταν ο Κύριός μας λέει σε μας να Του φέρουμε τις προσφορές των οικοδομικών υλικών για την Σκηνή του Μαρτυρίου, ή όποτε μάς λέει κάτι, προϋποθέτει πάντα μια ακολουθία. Μάς λέει πάντα, «Φέρτε μου το κυανό, το πορφυρό και το ερυθρό νήμα». Το κυανό νήμα πάντα έρχεται πρώτα. Και ακολουθεί αυτό με την αναφορά του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού, λέγοντας σε μας να πιστέψουμε στον Λόγο του Θεού. Μπορεί να φαίνεται εντάξει στην πρώτη ματιά το να πιστεύεις πρώτα στο αίμα του Σταυρού και έπειτα στο βάπτισμα του Ιησού, αλλά αυτό στην πραγματικότητα είναι λάθος. Επειδή ο Ιησούς βαπτίστηκε αρχικά, μπορούσε να χύσει το αίμα Του στον Σταυρό. Σας λέω ξανά ότι δεν είναι ποτέ εντάξει να πιστεύουμε πρώτα στο αίμα του Σταυρού και έπειτα στο βάπτισμά Του. Ο Θεός δεν επιτρέπει ποτέ τέτοια πίστη. 
Ερχόμενος σε αυτή την γη με ανθρώπινη σάρκα, όταν ο Κύριός μας έγινε 30 ετών, βαπτίστηκε αρχικά για να αναλάβει όλες τις αμαρτίες μας. Αφού το έκανε αυτό, έφερε έπειτα αυτές τις αμαρτίες του κόσμου στον Σταυρό, τιμωρήθηκε με την σταύρωσή Του και αναστήθηκε έπειτα από τους νεκρούς και με αυτόν τον τρόπο έγινε ο Σωτήρας μας. Για αυτό, πρέπει να πιστέψουμε σε αυτό που ο Κύριος έχει κάνει για μας σύμφωνα με την σειρά με την οποία εκπλήρωσε τα έργα Του. Έτσι πρέπει να πιστέψουμε. Μόνο τότε μπορεί η πίστη μας να σταθεί ολόκληρη, χωρίς να μπερδευτεί ούτε ποτέ να ταραχτεί. Και όταν διαδίδουμε το ευαγγέλιο σε άλλους, πρέπει να το κάνουμε με ανάλογο τρόπο. Με άλλα λόγια, πρέπει να πιστέψουμε σύμφωνα με αυτό που ικανοποιεί τον Θεό, σύμφωνα με αυτό που Εκείνος έχει ορίσει για μας. 
Ποιες προσφορές πίστης ζητά από εσάς ο Θεός για να Του φέρετε; Δεν σας λέει να Του φέρετε την πίστη του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, και του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού; Έχετε αυτή την πίστη; Μήπως κατά τύχη, πιστεύετε με την αντίστροφη τάξη; «Ποια είναι η διαφορά αν πιστεύω με αυτόν τον τρόπο ή τον άλλο; Εγώ πιστεύω και αυτό έχει σημασία. Πιστεύω στο ερυθρό νήμα πρώτα και έπειτα στο κυανό νήμα και έπειτα στο πορφυρό νήμα.» Αν έτσι πιστεύετε, τότε πρέπει να πιστέψετε ξανά. Ο Κύριος δεν θα εγκρίνει ποτέ αυτή την αντίστροφη δική σας πίστη. 
Ο Κύριός μας είναι ο Θεός της δικαιοσύνης και ο Θεός της αλήθειας. Για αυτό δεν εγκρίνει την λανθασμένη πίστη. Επειδή η πίστη δεν μπορεί να σταθεί σωστά όταν η σειρά μπλέκεται, ο Θεός δεν μπορεί να εγκρίνει αυτή την πίστη ακόμα και αν θα το ήθελε. Ακριβώς όπως δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να θέσουμε τα θεμέλια αφού πρώτα έχουμε τελειώσει ένα σπίτι, ο Ιησούς μπορούσε να σταυρωθεί μόνο αφού πρώτα είχε αναλάβει τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του.
Επομένως πρέπει να πιστέψουμε σύμφωνα με αυτό που ο Κύριος μάς έχει πει. Αυτή είναι η βάση του ακρογωνιαίου λίθου για την σωστή πίστη. Επειδή ο Θεός μάς έχει σώσει σωστά και δίκαια, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την τάξη Του από μόνοι μας. Αν πιστεύουμε στο αίμα του Σταυρού πρώτα και έπειτα στο βάπτισμα του Ιησού, τότε αυτή η πίστη απλά είναι λάθος. Και η αμαρτία εξακολουθεί να βρίσκεται στις καρδιές όσων πιστεύουν έτσι, επειδή οι αμαρτίες τους δεν πλύθηκαν λόγω της αντίστροφης τάξης της πίστης τους. Αυτό είναι αληθινά θαυμάσιο. Τίποτα εκτός από αυτό δεν είναι η καταπληκτική αλήθεια. 
Ενώπιον του Μεσσία, πολλοί από εμάς συνήθιζαν να πιστεύουν μόνο στο αίμα του Ιησού στον Σταυρό. Πιστεύαμε, «Ο Ιησούς ανέλαβε όλες τις αμαρτίες μου και σήκωσε όλη την τιμωρία μου με το χύσιμο του αίματός Του στον Σταυρό. Επομένως έχουμε σωθεί πλήρως. Η σωτηρία μας προήλθε από τον Χριστό που πέθανε για λογαριασμό μας στον Σταυρό. Καθένας που πιστεύει σε αυτό σώζεται τώρα.» Ύστερα αναγνωρίσαμε την αρχική έννοια του βαπτίσματος του Ιησού. Έτσι, πάνω στην πρώτη λανθασμένη πίστη μας, προσθέσαμε απλά την πίστη της αλήθειας. Τι συνέβη έπειτα; Οι αμαρτίες μας δεν εξαφανίστηκαν στην πραγματικότητα. Επειδή αυτό το είδος πίστης είναι μόνο διανοητικό και δογματικό, δεν θα μπορούσε να είναι η πραγματική και αληθινή πίστη των καρδιών μας. 
Αν η πίστη σας είναι τέτοια, πρέπει γρήγορα να την στρέψετε και να την αλλάξετε. Καταρχήν, πρέπει να αναγνωρίσετε ρητά ότι η πίστη σας δεν είναι σωστή. Και έπειτα, πρέπει να ανανεώσετε το θεμέλιο της πίστης σας αμέσως. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε πάλι την τάξη. «Ερχόμενος σε αυτή την γη ο Κύριος, όταν βαπτίστηκε από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη ποταμό ανέλαβε όλες τις αμαρτίες μου. Επειδή ο Ιησούς βαπτίστηκε, όλες οι αμαρτίες του κόσμου μεταβιβάστηκαν επάνω Του και επειδή όλες οι αμαρτίες του κόσμου μεταβιβάστηκαν έτσι επάνω Του, όλες οι αμαρτίες μου επίσης πέρασαν επάνω στον Ιησού. Και έπειτα, έχυσε το αίμα Του στον Σταυρό για να πληρώσει την ποινή όλων των αμαρτιών μου.» Έτσι πρέπει να πιστέψετε. 
«Ποιος ενδιαφέρεται αν πιστεύω με αυτόν ή τον άλλο τρόπο; Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πιστεύω σε αυτά τα τέσσερα έργα του Κυρίου. Γιατί να είστε τόσο πεισματάρης και να επιμένετε σε αυτή την σειρά;» Μήπως κατά τύχη, είστε ακόμα προσκολλημένος σε αυτή την άποψη; Πρέπει τότε να πάρετε στην καρδιά σας αυτή την αλήθεια: Ο Ιησούς πέθανε στον Σταυρό μόνο μετά από το βάπτισμα. Και αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να πιστέψετε. 
Το Άγιο Πνεύμα δεν εγκρίνει ποτέ την αδικία. Ο Θεός, το Άγιο Πνεύμα, εγκρίνει την πίστη μας μόνο όταν πιστεύουμε ακριβώς σε αυτό που ο Μεσσίας έχει κάνει για μας σε αυτή την γη. Το Άγιο Πνεύμα δεν λέει, «Πιστεύετε σε όλα αυτά τα τέσσερα έργα του Ιησού. Αμήν. Αν πιστεύετε σωστά ή με αντίστροφη τάξη, αν πιστεύετε με αυτόν τον τρόπο ή με τον άλλο τρόπο, όλα είναι εντάξει, αρκεί να πιστεύετε. Αμήν. Εντάξει, είσαι παιδί μου λοιπόν.»
Ο Ιησούς ο Μεσσίας ήρθε σε αυτή την γη σύμφωνα με το θέλημα του Θεού Πατέρα και έπραξε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πατέρα. Έτσι έζησε τα 33 χρόνια της ζωής Του σε αυτή την γη. Ερχόμενος σε αυτή την γη, ολοκλήρωσε το έργο Του της σωτηρίας μας με το βάπτισμά Του, την σταύρωση και την ανάστασή Του, και αναλήφθηκε έπειτα στον Ουρανό. Και μας έχει στείλει το Άγιο Πνεύμα. 
Ο Θεός το Άγιο Πνεύμα κατοικεί στις καρδιές όσων από μας έχουν λάβει την άφεση της αμαρτίας και εγκρίνει την πίστη όσων πιστεύουν σε αυτό που ο Κύριος έχει κάνει για αυτούς. Για αυτό δεν μπορούμε ποτέ να πιστέψουμε σύμφωνα με τις σκέψεις μας. Αν εσείς και εγώ πιστεύουμε αληθινά στον Ιησού, μήπως κατά τύχη πιστεύετε ανάποδα, με την αντίστροφη σειρά; Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να πιστέψετε πάλι σωστά. 
Όταν εσείς κάνετε αυτό, το Άγιο Πνεύμα εργάζεται στις καρδιές σας. Αν και είμαστε πλήρεις ανεπαρκειών, το Άγιο Πνεύμα τηρεί τις καρδιές μας σταθερές, είναι μαζί μας και μας παραχωρεί την χάρη Του όταν αποτυγχάνουμε μπροστά Του. Το Άγιο Πνεύμα μας δίνει δύναμη. Μας ανακουφίζει. Μας ευλογεί. Μας υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον. Και σε όσους από μας πιστεύουν, μας οδηγεί από πίστη σε πίστη για να μην χάσουμε τα προσόντα για να μπούμε στην αιώνια Βασιλεία Του. 
Αυτό χρειαζόμαστε όταν πιστεύουμε σε αυτά που ο Κύριος έχει κάνει για μας, ή όταν μάς λέει να Του φέρουμε τις προσφορές μας — δηλαδή πρέπει να πιστέψουμε ότι μάς έχει σώσει με το νερό και το Πνεύμα. Όλα τα σκεύη μέσα στην Σκηνή του Μαρτυρίου είναι σημαντικά, επειδή όλα μας μιλούν με συνέπεια για το μυστικό της αναγέννησης του ύδατος και του Πνεύματος. Με άλλα λόγια ο Θεός θέλει να μας πει ένα πράγμα μέσω τόσων πολλών πραγμάτων της Σκηνής του Μαρτυρίου· το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος. 
 

Το θεμέλιο της πίστης μας είναι πολύ κρίσιμο

Αν χτίζουμε το σπίτι της πίστης χωρίς πρώτα να θέσουμε τα θεμέλια της πίστης μας σταθερά, όσο περισσότερο πιστεύουμε στον Ιησού, τόσο περισσότερες αμαρτίες συσσωρεύουμε, τόσο περισσότερες προσευχές μετάνοιας πρέπει να κάνουμε και τόσο πιο υποκριτικοί αμαρτωλοί γινόμαστε. Αλλά όταν πιστεύουμε στο δώρο της σωτηρίας, ότι ο Κύριος μάς έχει σώσει με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό Του, τότε μπορούμε όλοι να γίνουμε τα τέλεια παιδιά του Θεού. Επομένως, πρέπει όλοι να πιστέψουμε στην αλήθεια του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, και του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού, και πρέπει όλοι να γίνουμε έτσι παιδιά του Θεού. 
Εκείνοι των οποίων το θεμέλιο της πίστης είναι πλήρες, μπορούν πάντα να αναγνωρίσουν την ιεροσύνη τους στο λαμπρό φως, ακόμα και όταν μπορεί οι ίδιοι να έχουν ανεπάρκειες. Με άλλα λόγια μπορούν να εκπληρώσουν όλους αυτούς τους στόχους της ιεροσύνης, καθώς αληθινά αγκαλιάζουν στο στήθος τους όλους τους ανθρώπους αυτού του κόσμου, προσευχόμενοι στον Θεό για την άφεση της αμαρτίας τους και υπηρετώντας αυτό το ευαγγέλιο ενώπιον του Θεού. 
Αντίθετα, για εκείνους των οποίων το θεμέλιο της πίστης δεν είναι σαφές, όσο περισσότερος χρόνος περνά, τόσο πιο υποκριτές γίνονται. Γίνονται κακοί. Γίνονται περισσότερο θρησκόληπτοι υποκριτές. Επειδή ο Κύριος μάς είπε ότι γνωρίζουμε ένα δέντρο από τους καρπούς του, οι καρποί που γεννιούνται από τέτοιους ανθρώπους είναι όλοι αποκρουστικοί, ακάθαρτοι και υποκριτικοί. Εντούτοις, όσοι από μας είναι αναγεννημένοι, δεν είναι καθόλου υποκριτές. Είναι όλοι ειλικρινείς. Αν και έχουν τις ανεπάρκειές τους, είναι αληθινά ειλικρινείς. Αναγνωρίζουν τις αδυναμίες και τα λάθη τους, και ζουν πάντα μέσα στο λαμπρό φως. Επειδή ο Κύριός μας βαπτίστηκε και σταυρώθηκε για να καθαρίσει όλες τις αμαρτίες μας και επειδή πράγματι έτσι εξαφάνισε όλες τις αμαρτίες μας, πιστεύοντας σε αυτή την αλήθεια έχουμε λάβει την άφεση των αμαρτιών μας. Επειδή το θεμέλιο της πίστης μας είναι στερεό, αν και εμείς είμαστε ανεπαρκείς, αν και διαπράττουμε αμαρτίες και είμαστε αδύναμοι, οι ζωές μας είναι ακόμα φωτεινές, γιατί οι καρδιές μας είναι πάντα χωρίς αμαρτία. Λόγω των ανεπαρκειών μας μπορούμε να παραστρατήσουμε κατά περιόδους, αλλά επειδή είμαστε πραγματικά χωρίς αμαρτία, δεν πηγαίνουμε τόσο μακριά ώστε να οδηγήσουμε τους εαυτούς μας και άλλους στην καταστροφή. Αν και είμαστε ανεπαρκείς, εντούτοις περπατάμε στην πορεία που ικανοποιεί τον Θεό, που βαθμιαία προχωράει μπροστά και που υπηρετεί το ευαγγέλιο ακόμα περισσότερο. Αυτό έχει γίνει δυνατό επειδή ο Ιησούς μάς έχει σώσει εντελώς. 
Αν ο Ιησούς Χριστός, ο Μεσσίας και ο Σωτήρας μας, δεν μας είχε σώσει έτσι τέλεια με τα τέσσερα νήματα, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε σωθεί εντελώς. Σωζόμαστε επειδή μάς έχει σώσει Εκείνος, και διαδίδουμε το ευαγγέλιο και επαινούμε τον Θεό με την πίστη μας επειδή πιστεύουμε. Είναι από την πίστη μας που δοξάζουμε τον Θεό, από την πίστη μας που Τον υπηρετούμε και από την πίστη μας που Τον ακολουθούμε. Αυτό έχουμε γίνει τώρα. Με άλλα λόγια, έχουμε γίνει αυτοί που ικανοποιούμε τον Θεό με την πίστη μας. Έχουμε γίνει αυτοί των οποίων το θεμέλιο της πίστης στέκεται σταθερά. 
Εκείνοι των οποίων τα θεμέλια της πίστης δεν έχουν τεθεί σωστά, πρέπει να τα θέσουν πάλι. Για αυτό στην Επιστολή προς Εβραίους 6:1-2 λέει, «Διά τούτο αφήσαντες την αρχικήν διδασκαλίαν του Χριστού, ας φερώμεθα προς την τελειότητα, χωρίς να βάλλωμεν εκ νέου θεμέλιον μετανοίας από νεκρών έργων και πίστεως εις Θεόν, της διδαχής των βαπτισμών και της επιθέσεως των χειρών, και της αναστάσεως των νεκρών και της κρίσεως της αιωνίου». 
Τι μάς λέει αυτή η περικοπή; Μάς λέει να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε καλά και να θέσουμε σταθερά το θεμέλιο για τέτοιες ερωτήσεις όπως: «Γιατί βαπτίστηκε ο Ιησούς;» «Είναι αυτό το βάπτισμα το αντίτυπο της τοποθέτησης των χεριών της Παλαιάς Διαθήκης;» «Θα ζήσουμε πάλι;» και, «Ποια είναι η αιώνια τιμωρία;» Μάς λέει να έχουμε ολόκληρη την πίστη και να θέσουμε το θεμέλιό της από την αρχή σταθερά, έτσι ώστε ούτε να κλονιζόμαστε ούτε να αναγκαζόμαστε να θέσουμε τα θεμέλιά μας από την αρχή γύρω από τέτοια πράγματα. Η πίστη που πιστεύει στο κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, είναι η πλήρης πίστη που πιστεύει ότι ο Κύριός μας έχει ολοκληρώσει την σωτηρία μας τέλεια. Πρέπει να σταθούμε σταθερά σε αυτό το θεμέλιο της πίστης και να προχωρήσουμε παραπέρα. Πρέπει να τρέξουμε τον αγώνα της πίστης. 
Μερικοί άνθρωποι ερμηνεύουν την παραπάνω περικοπή από την Επιστολή προς Εβραίους, ότι λέει πως δεν μπορούμε να πούμε πάλι ότι οι αμαρτίες μας μεταβιβάστηκαν στον Ιησού μέσω του βαπτίσματός Του και ότι η περικοπή μάς λέει ότι δεν χρειάζεται να θέσουμε το θεμέλιο της πίστης ξανά. Αλλά θα μας έλεγε ποτέ ο Θεός να μην οικοδομήσουμε ξανά το θεμέλιο της πίστης μας, αν ήταν χτισμένο σωστά από την αρχή; Αυτή η περικοπή μάς λέει ότι όσοι δεν έχουν το σωστό θεμέλιο της πίστης πρέπει να θέσουν αυτό το θεμέλιο και όσοι έχουν το θεμέλιο της πίστης σωστά πρέπει να το κάνουν ακόμα περισσότερο σταθερό και στερεό, και να τρέξουν προς τα εμπρός. 
Για να μας σώσει ο Θεός, διέταξε τον Μωυσή να χτίσει την Σκηνή του Μαρτυρίου και να δεχτεί τις προσφορές από τον λαό Του. Στους Ισραηλίτες διέταξε να Του φέρουν χρυσάφι, ασήμι και χαλκό· κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, λεπτό λινό και τρίχες αιγών· βαμμένα κόκκινα δέρματα κριαριών, δέρματα τσακαλιών και ξύλο ακακίας. Ακριβώς όπως ορίζεται σε αυτά τα υλικά, ο Κύριός μας μάς έχει δώσει πράγματι το δώρο της σωτηρίας, ελευθερώνοντας εσάς και εμένα από τις αμαρτίες του κόσμου. Για αυτό ο Θεός είπε πραγματικά στους Ισραηλίτες να Του φέρουν αυτές τις προσφορές, για να χτίσουν την Σκηνή του Μαρτυρίου και να ορίσουν το σύστημα θυσιών Του, και συγχώρεσε τις αμαρτίες των Ισραηλιτών που Του έφερναν τις θυσιαστικές προσφορές τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτού του θυσιαστικού συστήματος. 
 

Η πίστη μας ολοκληρώνεται με την πίστη στο κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, που πρόβλεψε την τέλεια εκπλήρωση της σωτηρίας μας μέσω του Ιησού Χριστού

Αν εμείς, ανίκανοι να πιστέψουμε στην τέλεια αλήθεια που εκπληρώθηκε από τον Ιησού Χριστό, δεν θέταμε τα θεμέλια της πίστης μας σταθερά με μιας, η πίστη μας θα κλονιζόταν συνεχώς. Χωρίς την γνώση, την κατανόηση και την πίστη στο γεγονός ότι ο Κύριος μάς έχει σώσει εντελώς, όλοι θα καταλήξουμε να προσπαθούμε να φτάσουμε στην σωτηρία μας μέσω δικών μας προσπαθειών. Τέτοια πίστη δεν είναι ολοκληρωμένη, αλλά είναι μπερδεμένη. 
Ας γυρίσουμε στην Επιστολή προς Εβραίους 10:26-31: «Διότι εάν ημείς αμαρτάνωμεν εκουσίως, αφού ελάβομεν την γνώσιν της αληθείας, δεν απολείπεται πλέον θυσία περί αμαρτιών, αλλά φοβερά τις απεκδοχή κρίσεως και έξαψις πυρός, το οποίον μέλλει να κατατρώγη τους εναντίους. Εάν τις αθετήση τον νόμον του Μωϋσέως, επί δύο ή τριών μαρτύρων αποθνήσκει χωρίς έλεος· πόσον στοχάζεσθε χειροτέρας τιμωρίας θέλει κριθή άξιος ο καταπατήσας τον Υιόν του Θεού και νομίσας κοινόν το αίμα της διαθήκης, με το οποίον ηγιάσθη, και υβρίσας το Πνεύμα της χάριτος; Διότι εξεύρομεν τον ειπόντα· Εις εμέ ανήκει η εκδίκησις, εγώ θέλω κάμει ανταπόδοσιν, λέγει Κύριος· και πάλιν· Ο Κύριος θέλει κρίνει τον λαόν αυτού. Φοβερόν είναι το να πέση τις εις χείρας Θεού ζώντος».
Η περικοπή μάς λέει ότι αν εμείς αμαρτάνουμε ηθελημένα, παρόλο που έχουμε λάβει την γνώση της αλήθειας, δεν μας περιμένει πλέον θυσία για αμαρτίες αλλά μόνο φοβερή τιμωρία. Εδώ ο λόγος ότι όσοι αμαρτάνουν εκούσια αφού έχουν λάβει την γνώση της αλήθειας, αναφέρεται σε όσους δεν πιστεύουν ακόμα στο ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος αν και το ξέρουν. Πρέπει να πιστέψουμε στην αλήθεια ότι ο Θεός μάς έχει σώσει με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα Του, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, ότι μάς έχει σώσει με χρυσάφι, ασήμι και χαλκό, και ότι έκανε την στέγη της Σκηνής του Μαρτυρίου με καλύμματα από κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, από τρίχες αιγών, από βαμμένα κόκκινα δέρματα κριαριών και από δέρματα τσακαλιών. Πρέπει όλοι να ξέρουμε καλά αυτά τα πράγματα και να θέσουμε τα θεμέλια της πίστης μας σταθερά. 
Ο Κύριός μας μάς υποσχέθηκε ότι θα μας έσωζε πλήρως και όταν ήρθε ο καιρός, βαπτίστηκε για να αναλάβει τις αμαρτίες μας, πέθανε στον Σταυρό, αναστήθηκε πάλι από τους νεκρούς και με αυτόν τον τρόπο μάς έχει σώσει πράγματι εντελώς. Επομένως έχουμε σωθεί τέλεια με την πίστη σε αυτόν τον Ιησού Χριστό που έθεσε πλήρως τα θεμέλια της σωτηρίας μας. 
Αλλά όσοι ξέρουν αυτή την αλήθεια και όμως αρνούνται να την πιστέψουν, όλοι θα αντιμετωπίσουν σίγουρα την φλογερή τιμωρία του Θεού όταν έρθει η ημέρα της τελικής κρίσης τους. Τα σώματά τους δεν θα πεθάνουν αλλά θα υποφέρουν για πάντα. Η Βίβλος μάς λέει ότι εκεί θα είναι μόνο φλογερή έξαψη για αυτούς και η ταλαιπωρία του άδη θα είναι τόσο μεγάλη που την περιγράφει με φωτιά (Μάρκ. 9:49). Μάς λέει ότι θα υπάρξει μόνο μια ορισμένη φοβερή προσδοκία τιμωρίας και φλογερή έξαψη που θα καταβροχθίσει τους αντίπαλους. 
Όταν η αποτυχία να τηρήσεις τον Νόμο οδηγεί σε αυτή την φοβερή τιμωρία, πόσο μεγαλύτερη θα είναι η τιμωρία για όσους δεν πιστεύουν στην σωτηρία τους, που δόθηκε από τον Υιό του Θεού; Για αυτό πρέπει όλοι να πιστέψουμε στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα μας, στον Κύριο που ήρθε σε αυτή την γη με ανθρώπινη σάρκα, ανέλαβε όλες τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του, σήκωσε τις αμαρτίες του κόσμου στον Σταυρό και σήκωσε όλη την καταδίκη των αμαρτιών με την σταύρωσή Του, που αναστήθηκε από τους νεκρούς και που τώρα ζει. 
 

Για τούτο πρέπει τα θεμέλια της πίστης μας να τεθούν σταθερά

Γιατί είπε ο Θεός στον Μωυσή να χτίσει την Σκηνή του Μαρτυρίου; Όταν εξετάζουμε κάθε στοιχείο όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την Σκηνή του Μαρτυρίου, μπορούμε να δούμε ότι όλα φανερώνουν την αλήθεια ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε σε αυτή την γη με ανθρώπινη σάρκα, ανέλαβε τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του που έλαβε από τον Ιωάννη, έφερε αυτές τις αμαρτίες του κόσμου στον Σταυρό και πέθανε σε αυτόν, αναστήθηκε από τους νεκρούς, αναλήφθηκε στον Ουρανό και κάθεται τώρα στα δεξιά του θρόνου του Πατέρα Θεού και έχει γίνει ο αιώνιος Θεός μας. Από την πύλη ως τους στύλους της και τις χάλκινες υποδοχές τους, όλα τα σκεύη της Σκηνής του Μαρτυρίου μας παρουσιάζουν την αλήθεια του ευαγγελίου. Ολόκληρη η Παλαιά Διαθήκη, με άλλα λόγια, μάς μιλάει για το βάπτισμα του Ιησού Χριστού, την θυσία Του, την ταυτότητά Του και τα έργα της σωτηρίας Του. 
Η πίστη με την οποία έχουμε σωθεί εσείς και εγώ, είναι η πίστη στο γεγονός ότι ο Κύριος μάς έχει σώσει εντελώς και έχει ορίσει τα θεμέλια της πίστης μας σταθερά με τα τέσσερα νήματα του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, και του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ακόμα μια φορά, ότι πρέπει όλοι να το πιστέψουμε αυτό μέσα στις καρδιές μας. Ο Θεός υποσχέθηκε και ακριβώς όπως υποσχέθηκε, ήρθε σε αυτή την γη ως το σπέρμα μιας γυναίκας (Γέν. 3:15), ανέλαβε όλες τις αμαρτίες μας με το βάπτισμά Του, σήκωσε όλη την καταδίκη των αμαρτιών μας στον Σταυρό, αναστήθηκε από τους νεκρούς και με αυτόν τον τρόπο μάς έχει σώσει εντελώς. Επειδή αυτή είναι μια απλή αλήθεια, που είναι τόσο εύκολο να εξηγηθεί και να γίνει κατανοητή, μπορούμε να κηρύττουμε αυτό το ευαγγέλιο σε όλον τον κόσμο καθημερινά. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα πολλοί αξιολύπητοι που δεν γνωρίζουν αυτή την αλήθεια. Εντούτοις, ακόμα πιο αξιολύπητοι από όσους δεν ξέρουν αυτή την αλήθεια, είναι όσοι δεν την πιστεύουν, και αν ακόμα παραμένουν στην Εκκλησία του Θεού. 
Ακόμα και αν έχετε λάβει αληθινά την άφεση των αμαρτιών σας, οι σκέψεις σας μπορούν να εξακολουθούν να είναι κακές, αλλά τουλάχιστον οι καρδιές σας έχουν γίνει πολύ πράες. Αλλά οι υποκριτές που δεν είναι έτσι, αν και μπορεί να προσπαθούν να χρωματιστούν εξωτερικά ως πράοι, στο εσωτερικό τους είναι τόσο κακοί που καθημερινά εξακολουθούν να προσπαθούν να εξαπατούν τον Θεό και αμέτρητους ανθρώπους. Εσείς και εγώ πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια της πίστης σταθερά. Και σε αυτή την σωτηρία που ο Κύριός μας έχει καθιερώσει για μας τόσο σταθερά, πρέπει να σταθούμε ενώπιον του Θεού με πίστη σε αυτήν.
 

Πίστη που στέκεται σταθερά όπως τα συστατικά της Σκηνής του Μαρτυρίου

Ο Θεός μάς είπε να φέρουμε τέτοιες προσφορές για να χτίσει την Σκηνή του Μαρτυρίου Του. Εσείς και εγώ πρέπει όλοι να γίνουμε άνθρωποι της πίστης που πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε σε αυτή την γη και έτσι μάς έχει σώσει πνευματικά. Πρέπει να σταθούμε σταθερά ενώπιον του Θεού, έχοντας το είδος της πίστης που είναι όπως τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την Σκηνή του Μαρτυρίου. Εσείς πιστεύετε; Έχετε πραγματικά αυτό το είδος πίστης; Το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος κηρύσσονται ακόμα από την Εκκλησία του Θεού. Επειδή αυτό είναι ακριβώς το θεμέλιο της αληθινής πίστης, δεν μπορώ να το υπογραμμίσω αρκετά. 
Τόσες πολλές εκκλησίες και διαφορετικά δόγματα αυτού του κόσμου, παραμένουν χωρίς ιδέα για την αλήθεια ότι ο Ιησούς δέχτηκε επάνω Του όλες τις αμαρτίες με το βάπτισμά Του και αντί για αυτό πιστεύουν μόνο στο αίμα του Σταυρού. Ακόμα και μέσα σε τέτοιες περιστάσεις, ο Κύριός μας επέτρεψε σε μας να βρούμε την αλήθεια. Ο λόγος για τον οποίο ο Ιησούς καρφώθηκε και λογχίστηκε στον Σταυρό, ήταν επειδή είχε βαπτιστεί από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό. Σταυρώθηκε και λογχίστηκε στον Σταυρό επειδή είχε δεχτεί όλες τις αμαρτίες του κόσμου που μεταβιβάστηκαν επάνω Του με το βάπτισμά Του. 
Για αυτό η πίστη όσων υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει την άφεση της αμαρτίας απλά με πίστη στο αίμα του Σταυρού μόνο, είναι μια ψεύτικη πίστη που, ανεξάρτητα από το πόσο αφοσιωμένοι μπορεί να είναι, όλοι καταρρέουν τελικά. Άσχετα από το πόσο ακούραστα κηρύττουν στα πλήθη με δυνατή φωνή για να πιστέψουν στον Ιησού, η πίστη τους, που πιστεύει μόνο στο αίμα του Σταυρού, προσφέρει μόνο προσευχές μετάνοιας και δεν μπορεί ακόμα να λύσει το πρόβλημα της αμαρτίας τους, στηρίζεται σε ένα σαθρό θεμέλιο που θα καταρρεύσει μόνο μόλις πέσει η βροχή και έρθουν τα χτυπήματα του αέρα και η πλημμύρα. 
Εγώ ο ίδιος δεν είχα ακούσει λεπτομερώς για το βάπτισμα του Ιησού για περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που αρχικά πίστεψα στον Ιησού. Εντούτοις, ο Ιησούς με συνάντησε με τον Λόγο της αλήθειάς Του, και μπόρεσα να αναγεννηθώ εξ ύδατος και Πνεύματος. Τώρα, ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που επιζητούν την αλήθεια αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτήν. Θέλω να μιλήσω σε όλους αυτούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να ακούσουν την αλήθεια του ύδατος και του Πνεύματος και να μπορέσουν να λάβουν την άφεση των αμαρτιών τους πιστεύοντας σε αυτήν με τις καρδιές τους. 
Και εσείς επίσης πριν αναγεννηθείτε, ίσως ζούσατε τις θρησκευτικές σας ζωές. Εκείνη την περίοδο, πιθανώς δεν είχατε ακούσει για το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό. Όχι μόνο αυτό, αλλά ίσως δεν είχατε ακούσει ούτε για το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, πολύ λιγότερο ότι οι αμαρτίες μας μεταβιβάστηκαν στον Ιησού όταν βαπτίστηκε. 
Είναι πολύ σημαντικό για τους Χριστιανούς να μάθουν και να πιστέψουν στην αλήθεια του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, και του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού. Μόνο όταν τα θεμέλια της πίστης τίθενται με το κυανό, πορφυρό και ερυθρό νήμα, και το λεπτοϋφασμένο λευκό λινό, μπορούμε όλοι να σταθούμε σταθερά και στερεά με την πίστη μας. Αν δεν έχετε πιστέψει έτσι μέχρι τώρα, ποτέ δεν είναι πάρα πολύ αργά — το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πιστέψετε έστω και τώρα. Μόνο όταν πιστεύετε έτσι, μπορείτε να σωθείτε εντελώς, να θέσετε τα θεμέλια της πίστης σας σταθερά και να στηρίξετε την πίστη σας σε αυτό το θεμέλιο. 
 

Όσοι είναι στην Εκκλησία του Θεού πρέπει να θέσουν τα θεμέλια της πίστης τους σταθερά

Στο Κατά Ματθαίον 24:40 λέει, «Τότε δύο θέλουσιν είσθαι εν τω αγρώ· ο εις παραλαμβάνεται και ο εις αφίνεται». Όταν εμείς όλοι έχουμε δηλώσει φανερά ότι πιστεύουμε στην ίδια αλήθεια και έχουμε υπηρετήσει το ίδιο ευαγγέλιο μαζί με την Εκκλησία του Θεού, τι θα μπορούσε να είναι πιο τραγικό από το αν μερικοί από μας αφεθούν αργότερα πίσω; 
Επειδή ο Λόγος του Θεού απευθύνεται στο μυαλό και είναι ευγενικός, η πίστη δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανέναν με εξαναγκασμό. Έτσι όταν ακούτε τον Λόγο του Θεού που κηρύττεται σε σας ευγενικά, πρέπει να τον πιστέψετε με ένα σωστό μυαλό, επικεντρώνοντας τον νου σας στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα ακούτε τον Λόγο του Θεού. Όταν ο λαός Ισραήλ άκουσε τι τους είπε ο Μωυσής, το θεώρησαν όχι ως δικά του λόγια αλλά ως τον ίδιο τον Λόγο του Θεού. Παρόμοια, όταν σας λένε τον Λόγο του Θεού, πρέπει να ελέγξετε για να δείτε αν πράγματι πιστεύετε ή όχι σύμφωνα με αυτόν τον Λόγο του Θεού. Πρέπει να εξετάσετε τον Λόγο με ψυχραιμία και έπειτα να πιστέψετε σε αυτό που σας λέει πραγματικά. 
Η Βίβλος επαίνεσε τους πιστούς στην Βέροια για την καλή τους στάση απέναντι στον Λόγο του Θεού. Οι πιστοί στην Βέροια «ήσαν ευγενέστεροι παρά τους εν Θεσσαλονίκη, καθότι εδέχθησαν τον λόγον μετά πάσης προθυμίας, εξετάζοντες καθ’ ημέραν τας γραφάς αν ούτως έχωσι ταύτα» (Πράξ. 17:11). Με λίγα λόγια, πίστεψαν λογικά στον Λόγο Του όπως τον διδάχθηκαν. 
Η αληθινή πίστη προέρχεται από την λογική και ακριβοδίκαιη καρδιά που ερευνά τον Λόγο. Θα είχε οποιοδήποτε νόημα να αναγκαστείτε να πιστέψετε ενάντια στην θέλησή σας; Ακόμα και αν κάποιος επρόκειτο να αναγκάσει κάποιον άλλο να πιστέψει, αυτό πραγματικά θα ήταν εντελώς ανώφελο, επειδή κάποιος που αναγκάζεται έτσι, δεν θα πίστευε απαραιτήτως σε αυτό που του είπαν να πιστέψει. Ενώπιον του Θεού, όλα εξαρτώνται από αυτό που κάποιος πιστεύει με την ελευθερία του. Αν κάποιος δεν πιστεύει όταν του πουν την ίδια ιστορία επανειλημμένως, τότε δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για αυτόν τον άνθρωπο παρά να καταλήξει στον άδη. 
Επομένως, κάθε αμαρτωλός σε όλο αυτόν τον κόσμο αξίζει τον οίκτο μας, αλλά αν μερικοί από μας δεν πιστεύουν στον Λόγο Του όπως είναι, παρόλο που είμαστε όλοι κάτω από την ίδια στέγη της Εκκλησίας του Θεού, τότε αυτοί είναι ακόμα πιο αξιολύπητοι. Πώς θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος πιο αξιολύπητος από όσους από μας καταλήγουν στον άδη, παρόλο που έχουν παραμείνει φυσικά στην ίδια Εκκλησία του Θεού με μας; 
Ο Ιησούς είχε δώδεκα μαθητές και μεταξύ τους μόνο ο Ιούδας δεν πίστεψε ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας και ο Σωτήρας. Έτσι, ο Ιούδας πάντα ονόμαζε τον Ιησού ως δάσκαλο. Ο Πέτρος, επίσης, συνήθιζε να αποκαλεί κατά περιόδους τον Ιησού ως δάσκαλο, αλλά έφτασε τελικά να πιστεύει διαφορετικά και ομολόγησε, «Κύριε, εσύ είσαι ο Χριστός και ο Υιός του Θεού. Είσαι ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας που ήρθε να εξαφανίσει τις αμαρτίες μου. Είσαι ο Θεός της σωτηρίας». 
Με άλλα λόγια, η πίστη του Πέτρου ήταν διαφορετική από αυτήν του Ιούδα. Όταν ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού και τον ξεπούλησε, κρεμάστηκε και σκοτώθηκε. Αν και ο Ιούδας ήταν με τους άλλους ένδεκα μαθητές, στο τέλος, απέτυχε να αναγνωρίσει ποιος πραγματικά ήταν ο Ιησούς Χριστός και έτσι κατέληξε στον άδη. Ο Πέτρος, αντίθετα, παρά το γεγονός ότι ήταν ανυπόμονος άνθρωπος με πολλές ελλείψεις, σώθηκε με την κατανόηση του Ιησού Χριστού και την πίστη σε Αυτόν ως Σωτήρα του. 
Παρόμοια, η σωτήρια εξαρτάται από το αν κάποιος γνωρίζει την αλήθεια και πιστεύει σε αυτήν με την καρδιά του. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει στην αλήθεια όταν δεν την γνωρίζει. Όμως, αν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην αλήθεια παρόλο που την ξέρουν, θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες τιμωρίες (Λουκ. 12:48). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Θεός μάς λέει ότι το θεμέλιο της πίστης μας πρέπει να είναι σταθερό και δίκαιο.
 

Πώς είναι η πίστη μας;

Έχει ενισχυθεί τώρα το θεμέλιο της πίστης μας; Είναι σταθερό; Πιστεύετε ότι ο Κύριος σάς έχει σώσει οριστικά; Ο Κύριος μάς έχει σώσει οπωσδήποτε μέσω του ύδατος και του Πνεύματος. Αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, που διδάσκει μόνο η δική μας Εκκλησία, αλλά είναι αυτό που ο Θεός υποσχέθηκε στην Παλαιά Διαθήκη και ο Ιησούς εκπλήρωσε πραγματικά στην Καινή Διαθήκη· δηλαδή έτσι μάς έχει σώσει πράγματι ο Χριστός.
Ο Ιησούς είναι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων (το πορφυρό νήμα) που ήρθε σε αυτή την γη με ανθρώπινη σάρκα, ανέλαβε τις αμαρτίες του κόσμου με το βάπτισμά Του (το κυανό νήμα), έφερε αυτές τις αμαρτίες στον Σταυρό και σταυρώθηκε (το ερυθρό νήμα), αναστήθηκε πάλι από τους νεκρούς και με αυτόν τον τρόπο μάς έχει σώσει. Είχε υποσχεθεί στην Παλαιά Διαθήκη ότι θα το έκανε αυτό και μάς έχει σώσει πράγματι εκπληρώνοντας αυτή την υπόσχεση στην Καινή Διαθήκη. Το πιστεύετε; Τίποτα εκτός από αυτό δεν είναι η βάση των στερεών θεμελίων της πίστης. 
Υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια Χριστιανών σε όλον τον κόσμο και όμως, για τους περισσότερους από αυτούς, το θεμέλιο της πίστης τους παραμένει εύθραυστο. Μπορούμε να ανακαλύψουμε αν οι άνθρωποι έχουν ή όχι την σωστή πίστη, απλά ξεφυλλίζοντας τα πολλά χριστιανικά βιβλία που είναι τώρα διαθέσιμα. Οι συγγραφείς αυτών των βιβλίων τείνουν να είναι ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων και με την ανάγνωση των βιβλίων τους μπορούμε να ανακαλύψουμε αν έχουν ή όχι την σωστή γνώση της αλήθειας. Αν έστω και μόνο ένας από αυτούς τους ηγέτες αγνοεί ή δεν πιστεύει στην αλήθεια ακόμα και όταν την ξέρει, τότε όσοι ακολουθούν πίσω από έναν τέτοιο ηγέτη είναι προορισμένοι για τον άδη. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι μόλις μετά βίας λίγοι ξέρουν λίγο την αλήθεια· μόνο ένας στο εκατομμύριο. Για αυτό οι λίγοι από μας που ξέρουν την αλήθεια πρέπει να διαδώσουν το ευαγγέλιο πιστά σε όλον τον κόσμο. 
Ο Θεός εργάζεται με εμάς. Εσείς και εγώ δεν μπορούμε παρά να κηρύξουμε το ευαγγέλιο, επειδή αν δεν δώσουμε την μαρτυρία αυτού του ευαγγελίου του ύδατος και του Πνεύματος σε όλον τον κόσμο, είναι σαν να κάνουμε μια μεγάλη αμαρτία ενώπιον του Θεού. Στην πραγματικότητα, αν δεν ακολουθούμε αληθινά και δεν υπηρετούμε αυτό το έργο με πίστη, τότε θα διαπράτταμε πράγματι μια μεγάλη αμαρτία ενώπιον του Θεού. Αυτή είναι η αμαρτία του να στέλνεις ανθρώπους στον άδη, παρότι ξέρεις πώς μπορείς να το εμποδίσεις· είναι απλά μια ασυγχώρητη αμαρτία, επειδή οι άνθρωποι θα καταλήξουν στον άδη από την άγνοιά τους, επειδή όσοι από μας ξέρουν την αλήθεια έχουν κρατήσει τα στόματά τους κλειστά. 
Αν δεν εκπληρώσουμε τον στόχο που ορίστηκε σε μας, αυτοί οι άνθρωποι θα διαμαρτυρηθούν εναντίον μας, επειδή αυτός είναι το υποχρεωτικό καθήκον μας. Η Βίβλος μας προειδοποιεί, λέγοντας, «Αλλ’ εάν ο φύλαξ, ιδών την ρομφαίαν επερχομένην, δεν σαλπίση εν τη σάλπιγγι και ο λαός δεν φυλαχθή, η δε ρομφαία ελθούσα καταλάβη τινά εξ αυτών, ούτος μεν κατελήφθη διά την ανομίαν αυτού, πλην το αίμα αυτού θέλω εκζητήσει εκ της χειρός του φύλακος» (Ιεζ. 33:6). Εμείς που μάθαμε αρχικά και πιστέψαμε πρώτοι, πρέπει να εκτελέσουμε αυτόν τον στόχο του φύλακα. 
Ευχαριστώ τον Κύριο που μας πρόσφερε αυτό το ευαγγέλιο και μας ικάνωσε να μάθουμε αυτή την αλήθεια. Τον ευχαριστώ ακόμα περισσότερο όταν συνειδητοποιώ ότι είμαστε οι λίγοι επιλεγμένοι σε αυτόν τον κόσμο, που ξέρουν αυτή την αλήθεια και πιστεύουν σε αυτό το ευαγγέλιο. Έχουμε κηρύξει το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος σε όλον τον κόσμο σε πολλούς πάστορες και πιστούς λαϊκούς (όχι κληρικούς), αλλά καθημερινά ήμασταν μάρτυρες στο γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας πριν που να ξέρει πραγματικά και να πιστεύει σε αυτό το ευαγγέλιο. Μέσω ημών, έχουν προκύψει ιεροκήρυκες του ευαγγελίου της αλήθειας του ύδατος και του Πνεύματος σε όλον τον κόσμο. Όπως εμείς, και αυτοί επίσης έχουν το στερεό θεμέλιο της πίστης και διαδίδουν αυτή την στερεά πίστη. 
Αν υπήρχαν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι που διαδίδουν το ευαγγέλιο, θα μπορούσαμε ίσως να αναπνεύσουμε λίγο ευκολότερα και να ξεκουραστούμε λίγο στο κήρυγμά μας του ευαγγελίου, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα τόσοι πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που ξέρουν και πιστεύουν σε αυτή την αλήθεια. Πολλοί έχουν υπερεκτιμήσει τα επιτεύγματα της Μεταρρύθμισης στην παγκόσμια ιστορία. Όταν εξετάζουμε λεπτομερώς, μπορούμε να ανακαλύψουμε ότι οι μεταρρυθμιστές είχαν τοποθετήσει σε λάθος μέρος το πρώτο σημείο του θεμελίου της βιβλικής πίστης κατά την διάρκεια της Μεταρρύθμισης, και ότι όλοι όσοι ακολούθησαν ήταν επίσης σε λάθος μέρος. Ανεξάρτητα από την διόρθωση αυτών των τελευταίων λαθών, αν το πρώτο σημείο είναι ακόμα σε λάθος μέρος, με αυτόν τον τρόπο παραμένουν ακόμα σαθροί, για αυτό η ιστορία του χριστιανισμού πρέπει να ξαναγραφτεί. 
Ελπίζω και προσεύχομαι ότι όλοι θα σταθείτε ενώπιον του Θεού στο στερεό θεμέλιο της πίστης σας και ότι θα ζήσετε την ζωή σας σε αυτό το θεμέλιο της πίστης χάριν της υπηρεσίας του αληθινού ευαγγελίου. Όταν ζείτε για το ευαγγέλιο, οι καρδιές σας θα γεμίσουν φυσικά με χαρά. Όταν κάποιος ζει για το ευαγγέλιο, η καρδιά του μετασχηματίζεται σε πνευματική. Και επειδή το Άγιο Πνεύμα γεμίζει τις καρδιές σας και εργάζεται σε αυτές, όλες θα ξεχειλίζουν με χαρά. 
Αλλά αν δεν ζείτε για το ευαγγέλιο και μόνο ακολουθείτε τις επιθυμίες της σάρκας σας, παρόλο που έχετε λάβει την άφεση της αμαρτίας και ξέρετε το ευαγγέλιο του ύδατος και του Πνεύματος, θα καταλήξετε να ζείτε ζωή χωρίς νόημα. 
Δοξάζω τον Θεό που μας έδωσε αυτό το πολύτιμο ευαγγέλιο, και μας έδωσε την σωτηρία μας δωρεάν. Είναι η προσευχή μου και ελπίζω ότι όλοι θα εξετάσετε την πίστη σας ακόμα μια φορά, και θα λάβετε το δώρο της τέλειας σωτηρίας μέσω του κυανού, πορφυρού και ερυθρού νήματος, και του λεπτοϋφασμένου λευκού λινού.